Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz zeahangya #37855 üzenetére

ip-t mindig dhcp-vel osztunk, ha csak le nem esett egy meteorit az épületre.
    az más kérdés, hogy fix ip-t vagy dinamikusat adsz ki, mindkettőt lehet dhcp-vel is. szerintem a dhcp-zett fix ip a jó megoldás. mondjuk port autentikáció se ártana egy méreten felül...

router bejövő vonaltól is függ, mikrotiknek van 24 portos, elsősorban switch, de routerként is használható cucca. ebből wifi-s verzió is van.

(#37860) jerry311 fyi: hálózatokról alaposan :)

• Benőke

őstag

válasz zeahangya #37858 üzenetére

Hát fél éve költöztünk mi is másik irodába, aztán mivel cat5 kábelekkel volt kihuzigálva a háló, újra akartuk kábeleztetni, de mikor megjöttek a milliós ajánlatok, akkor magunknak kihúztuk a kábeleket. Nem volt egyszerű, de 2 nap alatt megcsináltuk a 36db végpontot ami nekünk untig elég, úgy hogy nekünk kelett megkeresni merre mennek a kábelek, és hogyan, és hát nem igazán volt jól kiépítve, de megoldottuk. Nem volt egyszerű megtalálni a helyeket, de biztosan nem lehet oldani. Nem vetném el csak azért mert steril iroda, biztosan meg lehet oldani.

A hiba keresésre mondjuk kábel cserével kéne kezdeni ahol rossz. Vagy ha a beiktatott aktív eszközre csatlakozó minden felhasználónak elmegy a hálózat, akkor az aktív eszköz, a buta switch portja vagy a kettő közötti kábel a ludas. Lehet szimplán a csatlakozó, de lehet a kábel is. Nekünk is a 36 ból egyen valamiért nem megy a gigabit, majd csere kéne, addig IP telefon megy rajta a 100 -at viszi. A kábelek ha előre szereltek, akkor ugye valószínű, hogy jó, de ez nem garancia. Illetve az egyszerű, de gyors lehetőségeket ki kell szűrni gyorsan. a Switch -ben másik portra dugni a szétosztandó csatlakozást. Nem hiszem, hogy komoly a gond, csak macerás a hibakeresés. Ha máshol nem megy el a net, akkor a központi eszköz nem valószínű, hogy generálisan rossz lenne.

(#37859) kuntam85
    Nem vagyok hálózatos, csak a magam tapasztalatai alapján "osztom" az észt, de ugye nem mindegy mennyi és milyen eszközök vannak, mik az igének... stb

24 portos gigás buta switch már 25k tól van, cisco pedig 50k tól felfelé csillagos égig.
    A routerboard -ot csak úgy ár nélkül említem, meg de ahhoz több szakértelem kell mint nekem van :)

Igények mennyiségétől függően, nem biztos hogy néhány ezer ft spórolás kifizetődik, céges felhasználásra pedig tipikusan nem fél - egy évre tervezünk... Tehát otthonra megvenném 25k ért a 24 portos gigás buta eszközt, céges felhasználásra nem...

• jerry311

nagyúr

válasz zeahangya #37858 üzenetére

Mondjuek ez már nagyon off... Van rá topic csak nem találom.
    Router ---- switch 1 ---- switch 2
    Melyik switchen szakad a hálózat? 1, 2 1+2?
    Milyen switch? (gyártó, típus, ha menedzselhető akkor szoftver verzió + konfig)
    Ha szakad akkor
    - belső hálózat működik csak internet nincs?
    - azonos switchre kötött gépek látják egymást?
    - mekkora a terhelés? (mentés, másolás, akármi?)

• Benőke

őstag

válasz zeahangya #37855 üzenetére

A hálózati probléma nem feltétlenül fog megszűnni másik központi eszközzel. Ráadásul ez már nem a soho kategóriás eszköz. A hálózati szakadások lehetnek a switch hibás portja miatt, vagy a csatlakozók miatt, vagy a közbeiktatott eszköz(eszközök) miatt, vagy a kábel miatt. Ezt ki kell szűrni, mert hiába veszel másik eszközt.
    Továbbá javaslom, hogy a fix eszközökhöz (pc, nyomtató) ha már kábeleztek ne egy szál kábel legyen kihúzva és szétosztva, hanem legyen direktben bekötve külön külön mindegyik, hogy mindenkinek meglegyen a gigabit is. Melós, de ha meg van, az stabil lesz, és gyors.

Továbbá én már elvetném a soho kategóriás eszközöket erre a felhasználásra. Bár egy jobb fajta Soho router még megbirkózik vele.

Wifi is kell vagy az marad ami most van? Gondolom AP...

IP maradhat dinamikus a gépeknek. Az eszközöknek kéne fix.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés