-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Zoleee89 #81849 üzenetére
Jelenlegi TL-WR1043ND routeren lenne 3db kamera és 1-1 esp8266-os eszköz. Ez kapcsolódna vezetéknélkül az új reouterre.
Inkább vezetéken kellene bekötni őket.Külső hálózatról elérni a routerhez és a beállításokhoz? Esetleg VPN?
Inkább VPNMilyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Általánosan az Asus AC65P/AC1200GU/AX58U/AX92U lenne az ajánlott eszköz.
Az AC1200GU kezd kifutni így érdemes gyorsan megvenni. -
válasz
Zoleee89 #14219 üzenetére
Még egyszer mondom, ez nem egy általános, hanem az én személyes véleményem, amit írtam... Nekem is volt egy ideig 1043-asom, és nem volt vele jó tapasztalatom, nekem nagyon labilis volt. A routeren futtatott torrentezés közben többször spontán újraindult, illetve nekem nem sikerült kihozni belőle a többek által említett 10-12 MB/sec-es samba sebességet se, csak mindössze 4-7 MB/sec-et. De vannak olyanok, akinknek még ettől is kevesebb jön csak össze. Az OpenWrt-t elég nehéz konfigolni, a DD-WRT meg nem mindenre jó. Persze vannak, akik meg nagyon is elégedetten használják. Szóval döntsd el Te!
-
-
válasz
Zoleee89 #14203 üzenetére
TP-LINK 1043ND
Olcsó router, sikeres konfigurálást követően gyors USB elérés (10-12 MB/sec) Személyes meglátásom szerint az OpenWrt konfigolása elég nehéz, sokan szívnak vele, DD-WRT pedig ezen sem támogat swap-et, ami kell a torrentezéshez. Más custom fw nem nagyon jöhet szóba.ASUS RT-N13U
Kicsit drágább mint az előző, az USB elérése lényegesen lassabb, és csak a DD-WRT támogatja, szintén swap nélkül, nem ajánlom letöltésre, és egyáltalán moddolásra.ASUS WL-500W
2 USB van rajta. Csak használtan éri meg venni, újonnan horror ára van, ha még kapsz egyáltalán. USB elérése 3-3,2MB/sec, sok fw támogatja, könnyedén moddolható, és stabil. PPPoE netet kb. 55 Mbps-ig bírja, DHCP-t kb. 80-ig.RT-N16
16000 HUF-ba nem fér bele semmiképpen, kb 2x ennyibe kerül.Vagy keresel más típust... Pl. Linksys-t, de azokat nem ismerem annyira, hogy nekiálljak jellemezni.
szerk.:
Alap dolgok, mint távoli elérés, samba, ftp szerver bármelyiken megvalósítható... -
válasz
Zoleee89 #14198 üzenetére
Nekem ez van, és be is vált... Egy 320GB-os WD Scorpio Blue HDD van benne, és működik külső táp nélkül.
Még a moddolásra visszatérve, az sem mindegy, hogy milyen irányba szeretnél moddolni. Mondjuk PC nélküli torrent letöltés? Csak mert, hasonló árban (1-2 ezer Ft-al drágábban) szóba jöhetne például az ASUS RT-N13U, de mivel az RaLink Chipset-es, így jelenleg csak a DD-WRT támogatja, és a 1043-ashoz hasonlóan ezen sem lehet swap-et használni. Ez pedig lényegesen korlátozza a már egyébként sem bőséges erőforrásokat, amik a routeren rendelkezésre állnak, és maximum néhány darab torrentet lehet egy időben futtatni, a memória szűkössége miatt, míg egy swap-et használó eszközön akár több tíz torrent is mehet egyszerre.
Tehát a moddolás iránya egy újabb fontos kérdés...
-
válasz
Zoleee89 #14192 üzenetére
Sokan használják USB HUB-al a routert, ennek magad is utána nézhetsz, ITT, ITT, vagy akár ITT! Persze tény, hogy néha (de valóban ritkán), bele lehet futni olyan HUB-ba, ami nem működik a routeren.
Azt, hogy egy külső HDD-nek mindenképpen kell-e külső táp, nem lehet előre megmondani. Majd akkor kiderül, ha rákötöd,hogy elindul, avagy se. Az tény, hogy elméletileg mindenképpen kell, mivel az USB 2.0 port, a szabvány szerint 500mA áram leadására képes, ami szerintem a RACK-el együtt véve minden mai 2,5"-os HDD-nek kevés. Ez persze az elmélet, mert a gyakorlatban sok olyan eset van, amikor minden további nélkül működik a HDD, külön tápellátás nélkül! Persze nem kell hozzá nagy ész, hogy az ember utánaszámoljon annak, hogy ez mindenképpen az USB port túlterhelésével jár, tehát nem javasolt! Egy aktív USB HUB azonban ezt a problémát is megoldja.
Na de nem akarom én ezt erőltetni, ha gondolod, akkor vegyél eleve 2 USB portos routert, ez esetben viszont a 1043ND kilőve, mert azon csak egy port van.
Illetve további kérdés, mivel a moddolást is szóba hoztad, hogy ezeket a funkciókat gyárilag is kell-e támogatnia, vagy elegendő ha a moddolt fw-vel működik? Mert pl. a 1043ND gyárilag nem támogat nyomtató megosztást, moddolt fw-vel viszont igen! Az RT-N16 pedig, akkor az ára miatt kiesett.
-
válasz
Zoleee89 #14190 üzenetére
Szia!
Kiegészítésként... Egy routerre ugyanúgy tehetsz USB HUB-ot, akárcsak egy PC-re, és akkor rögtön lesz mondjuk 4 USB-d rajta. Ha ez így megfelel neked, akkor már 1 USB-s routerek is szóba jöhetnek. Én RT-N16-ot használok, ami mind tudja azt, amit itt leírtál. Több féle custom firmware is létezik hozzá, van 2 USB csatlakozója, és elbír lényegesen nagyobb sávszélességgel is. Azt mondjuk nem írtad, hogy mennyi a keret amit rászánsz, ha kisebb összegekben gondolkodsz, akkor valamilyen Linksys-t is választhatsz, vagy esetleg a TL-WR1043ND-t. Bár utóbbival én személy szerint nem szimpatizálok, de itt többen is szokták ajánlani. A döntés a végén úgyis a Tiéd!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged