Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
-
junior11
veterán
válasz
SharpSA #51521 üzenetére
Ezzel kapcsolatban érdeklődnék én is, ha a wifi on/off gombbal kikapcsolható a wifi jel (pl. 1043ND, C8/C9), a LAN kábelen keresztül (pl. laptopon) a kikapcsolás alatt megszakad a netkapcsolat vagy nem?
Mert. pl. a 741N menüjében ha ki/bekapcsolom a wifit, ilyenkor a masinát restartolni kell, s ezért pár másodperce kiesik a net, erre lennék kiváncsi, hogy ugyanúgy megszakad-e a net a wifi gombbal való kikapcsolás esetén az ilyen készülékeken vagy sem? Köszi. -
válasz
SharpSA #40819 üzenetére
a legtöbb mobiltelefon nem tud mimo funkciót, illetve 2.4 GHz sávon csak 20 MHz képes (eddig egy kivétellel szembesültem; note 4), így 2.4 GHz esetén valóban a ~40 Mbps a jellemző, viszont 5 GHz esetén ha a router által adott a 40 MHz, akkor bőven 70 Mbps felett is lehet mérni, persze ha minden beállítás és tényező is ideális. bőven 100 Mbps felett is mértem már mobiltelefonnal n szabványos 5 GHz kapcsolattal.
a tl-wdr4900 külső 5 dBi antennái csak 5 GHz szórást biztosítanak - a 2.4 GHz belsős -, így nincs szó osztott külső antennáról, ezért van az, hogy az osztott antennás típusok nem feltétlenül jobbak (pláne 5 GHz esetén), de inkább még azt a szintet sem hozzák nagy általánosságban - biztosra azért nem lehet mondani, mert nem csak a router, hanem több tényező függvénye, így akadhatnak kivételek.
vannak más gyártós eszközök is, de nem véletlen, hogy itt nem sok gyártó kerül szóba, mert az eltérők beszerzése vagy nem egyszerű, vagy pedig ár(/érték arány) tekintetében nem jönnek szóba, de leginkább az összkép szokott problémás lenni, mert például kiemelkedően jó wifi szórás tekintetében, de sok más téren nem az igazi - meg némelyiknél nem is feltétlenül akarnék a szomszédban lakni... -
válasz
SharpSA #40816 üzenetére
ahol a 2.4 GHz frekvencia telített, ott nem csak sebességben van előnye az 5 GHz kapcsolatnak.
a telefonok, táblagépek, de pláne a laptopok is képesek kihasználni a gyorsabb sebességet, ha a felhasználói szokások olyanok.
mind a két típus tudja a vendéghálót, firmware tekintetében sincs jelentős eltérés, kivéve az 5 GHz különbözetet.
az rt-n18u jobb 2.4 GHz szórás tekintetében, mint a tl-wdr4900.korker; szia, igen, megfelelő lesz.
-
SztiviVander
addikt
válasz
SharpSA #40813 üzenetére
és tényleg, a 4900 az olyan mint az archer (valamiért bennem az maradt meg hogy a 3600,4300 és a 4900 is ugyanaz antenna szempontjából). akkor ez esetben úgy módosítanám hogy ahol a 4900 gyenge, ott az n66 várhatóan még gyengébb lesz. ha nem kell az 5Ghz sem most sem a közeljövőben akkor az r18-al (bár olyanom nem volt, de itt mindenki agybafőbe dícséri) valószínűleg sokkal jobban jársz.
-
Multibit
nagyúr
válasz
SharpSA #40813 üzenetére
Az 5GHz nem fontos, eddig nem igazán láttam előnyét.
Korábban meg ezt írtad: Szóval volt itt egy válasz, hogy az Asus RT-18U és az Asus RT-N66U közül az előbbi a jobb. Miért?
Az N66-nak az 5 GHz képesség az előnye az N18-cal szemben. Ennyi. Az N18 CPU-ja erősebb, ebben jobb. Nem találsz jobbat az N18-nál, ha neked nem fontos az 5 GHz! Nem is értem, hogyan jött elő nálad az N66, mint lehetőség. Főleg mivel drágább is, mint az N18! -
SztiviVander
addikt
válasz
SharpSA #40810 üzenetére
wifi tekintetében kb 3-5 dBi-vel volt erősebbb nálam az asus jele. az n66 egyébként tök jó választás lehet (de akkor a 3600/4300/4900 is) olyan helyen ahol nincs túl sok vasbeton fal. egy családi házban ahol vékony tégla válaszfalak vannak szerintem mindegyik szuperul tud működni. nálam (vasbeton lakópark) se a tplink se az n66u nem vált be. nem, nagyon nem jó ez a dual-ban antenna. az asusnak ha jól eklékszem nincs is másik ilyen megoldású routere. és mint írtam, az archer beépített, de csak 2.4-re méretezett belső antennája magasról lepipálja a dual-ban antennás tesót (a külső, csak 5Ghz-es antennája meg pláne) meg az asus-t is. szerintem ha fontos a wifi lefedettség és a 4900 ezt jelenleg nagyon rosszul teljesíti akkor az n66u-val nagyjából semmivel sem leszel elpőrébb ilyen téren.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- TUF Gaming F15 FX506HE 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- MSI Prestige 15 i5-1240P/ 8gb ram/512ssd FHD IPS/RTX3050Ti
- Szuper áron DELL XPS 13 9380 /i7-/16 GB Ram/512 GB SSD 4K Touch/IPS/
- Apple Watch Ultra S1 49mm 1év garancia.
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- Eladó karcmentes Realme 7i 4/64GB / 12 hó jótállással
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest