- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Apple Watch
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz
MostaPista #89511 üzenetére
Azaz jól értjük és van mondjuk egy lépcsőház és mindenki egy LAN -on van rajta (kivéve aki a hozzá menő kábelre router módban működő routert rakott saját WiFI -vel - mondjuk a közös LAN -hoz Ő is hozzáfér ...). Ilyen környezetben nemcsak a behatolótól kellene félni, hanem kb. mindenkitől aki a LAN -on van ... Amíg ez így marad, addig "nyílni fognak azok a DVD ajtók" ... Ha más nem, akkor egy "hülye gyerek" belülről aki éppen ezzel szórakoztatja magát. Egyébként egy port-nyitás úgy működik, hogy mindenki nyit magának UPnP -vel? Avagy mindenkinek van hozzáférése a központi routerhez is még?
Az a baj, hogy már azt nem tudnátok megmondani, hogy a LAN -on melyik eszköz micsoda (a legtöbb ember lehet a saját eszközeit sem ismerné fel) - honnan tudnátok azonosítani a "behatolót"?
Az a legminimum low-cost megoldás, hogy akihez kábel megy az routert tesz a végére router módban jól beállított tűzfallal. Annak a továbbiakban a központi WiFi -hez ne legyen hozzáférése (csak a sajátjához) - így némileg javítva a központi WiFI -t azoknak, akik csak azon keresztül kapcsolódnak. Természetesen Ők nemcsak a "nagyvilágnak" lennének kitéve továbbra is, hanem a mindenki másnak is házon belül.
Egy fokkal intelligensebb megoldás, ha minden háztartást külön VLAN -ra tennétek. Akihez kábel megy ott egyszerűbb a történet. Aztán a kábelvégre rakjon routert is - azért 10K HUF ne legyen már akadály. A maradék "csak WiFi" -seknek pedig VAP/Multi-SSID -t támogató AP -(ka)t tennék ki és itt is minden SSID -hez külön VLAN csatolva. Persze a tűzfal megfelelően konfigurálva. Persze, ha a fél ház a "Jóska NAS -áról filmezett", akkor az is megoldható ...
Egyébként az lenne az ideális, ha mindehova menne kábel és mindenki "saját maga lenne a WiFi -jének a kovácsa" ...
Egyébként ez inkább ide való kérdés: [link] . Nem fogod megúszni, hogy pontosan rajzolgassál, ha kicsit is értelmes válaszokat szeretnél kapni.
@PROTRON, #89512
Ezt a jelszó nélküli WiFi dolgot ne propagáljuk. Értem én az "élj veszélyesen és halj meg fiatalon" életérzést, de nem értek vele egyet itt a hálózati szekcióban ...
A szomszédtól akartad megóvni a hálózatod? Erre volt megoldás, hogy kicsitottad az egész világnak?
Nem mellesleg, ha a szomszédodnak nulla IT/hálózati tudása van, akkor legrosszabb esetben percekbe is telhet amire bent tud lenni Nálad ...
-
PROTRON
addikt
válasz
MostaPista #89511 üzenetére
Laikusként belevau:
Én ha kontrollálni akartam a forgalmat, akkor nem is szórakoztam jelszó kéréssel, egyszerűen elkértem a lakótárs készülékét és annak fizikai MAC címe(nem IP cím, hanem MAC adress) alapján állítottam be az elérést. Bárki bepróbálkozhatott de a router a nem megfelelő címekkel nem építette ki a kapcsolatot a hálózaton. Ennek másik előnye, hogy ha az illető újrarakta a gépét, attól még a LAN kártyájába égetett mac címet nem állította, így nem kellett jelszó beírásra várnia. Hátránya hogy a vendégek számára külön wifi-t kellett fenntartani.
Amúgy azon a routeremen rögtön a fő ablakon volt a "log screen" és ott is kiírkálta a csatlakozott eszköz MAC adresseket.Azért ha csak úgy kölcsönadogatják a készülékeket egymásnak az ellen már tényleg nem lehet védekezni, hisz akkor már rá tud lépni a routerre is és átállítani.
-
PeterPH
senior tag
válasz
MostaPista #89508 üzenetére
Sokat segítenél a segítő szándékúaknak, ha felvázolnál egy hálózati topológiát, és konkrét eszköz típusokat írnál le, mert az eddigi információk alapján csak vak vezet világtalant.
-
Multibit
nagyúr
válasz
MostaPista #89504 üzenetére
Nálad - szerintem - elsősorban nem a naplózásra kéne lőni, hanem néhány alap biztonsági beállításra!
-
Multibit
nagyúr
válasz
MostaPista #89503 üzenetére
Ha már megvan a kiszemelt router, keress egy Netgear fórumot! Ha itt a PH-n nincs, akkor egy külföldi fórumot. Ott kellene érdeklődnöd a routered logolási lehetőségeiről, esetleg a rá telepíthető szoftverekről. Azért lenne jó ezt routeren megoldani, mert akkor nem kell ezzel kliensenként foglalkozni. Persze, ha nem csak az érdekel, hogy kintről ki próbálkozik (szerintem ez kevéssé érdekes), hanem az is, hogy bentről ki, mivel nyomul kifelé, akkor nem biztos, hogy a routeres logolás elégséges.
-
dnielrable
csendes tag
válasz
MostaPista #89486 üzenetére
Nem vagyok nagy hálózati guru, de a helyetekben, minden jelszót lecserélnék erősebbre és telepítenék egy jobb tűzfalat.
A szolgáltató által adott routerem is fel tudja fedezni a csatlakozott eszközöket (connected devices), a neten találtam szoftvert, ami jelzi, ha új eszközt csatlakozik a hálózathoz (GlassWire Pro to See Who is Connected). A mobil vírusirtóm is listázza a wifire csatlakoztatott eszközöket. -
Multibit
nagyúr
válasz
MostaPista #89486 üzenetére
Nem a beallitasokra gondolok, arrol van leiras,hanem arra, hogyan lehet megtudni, ha valaki be akart jutni, stb.
Erre nincs általános leírás. Az adott router szoftvertől függ.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- ASUS TUF GeForce RTX 3080 10G
- Samsung QE55QN85D 55" Neo QLED, Mini LED, 4K, 120 Hz, HDR10+
- Lenovo Thinkpad X270, 12,5" FHD IPS Touch, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia
- Dell Ltitude 7480, 14" FHD IPS Touch, I5-6300U, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia
- Dell Ltitude 7480, 14" FHD IPS, I5-6300U, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( olvasd v
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest