- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beri
addikt
válasz
meszi16 #6391 üzenetére
Tehát megvennéd a legolcsóbb wifi routert a piacon... Nincs személyes tapasztalatom azzal a kis fehér dobozzal, de ezzel: [link] igen. Minimális az árkülönbség, ha ennyi a keret, válaszd ezt.
syler: 10k-ig semmi nem fogja bírni a 80+25öt. Oda linksys wrt320n vagy tp-link 1043nd kell.
pedrő: A 320n és a 1043nd is tud 140-145Mbitet, nem lehet gond vele, hacsak a fájberpajjer nem PPPOE. Ugye nem az? Egyébként ekkora sáv alá D-Link DIR-655öt szoktam javasolni...
-
Beri
addikt
-
Beri
addikt
Ha most vennék kábelt, én cat6 mellett döntenék, biztos ami biztos. Gigabithez egyébként csak a cat5e ajánlott, de minimális a különbség árban a kettő között, egy kis utánajárást meg megér. Nekem ilyen régi dzsunka cat0,00001
kábelen sikerült átcsavarni 360Mbitet, ami azért nem kevés, de az csak 5 méter volt, nem 30.
pista1235: Rá van írva a notira vagy a dobozára szép nagy színes betűkkel
Vagy beírod a gugliba a wifi kártyád típusát (ha eleve nincs odaírva h b/g/n). -
Beri
addikt
válasz
meszi16 #6364 üzenetére
Használt vagy új PC-t érdemes venni? Ez kb. ugyanaz a kérdés, viszont a routerek ára azért kisebbet esik.
A legfontosabb kérdés, mint mindig, az, hogy mennyit szánsz rá. Azt pedig senki nem fogja garantálni, hogy két falon át is fogható lesz a jel.
Az eszközök admin felülete pedig úgy lett kitalálva, hogy az egységsugarú júzer se csak a fejét vakarja, ha be kell konfigolni. Ha windows alatt be tudsz állítani egy pppoe kapcsolatot, ott is menni fog.pista1235: Van esély a 80Mbitre n-es wifivel, de ahhoz kifogástalan jelerősségre és minőségre van szükség.
kallok: Te pedig kaptál választ a másik topicban.
-
Beri
addikt
Próbálj meg firmware-t frissíteni, mert ez aztán eléggé durva bug. Hacsak nincs rá valami megoldás a manual-ban, amit remélem elolvastál üzembehelyezés előtt
Vagy legalább egy pontos típust írj, nincs kedvem kiguglizni a verziószámból (3306-ra semmi találat nincs gyakorlatilag). -
Beri
addikt
válasz
zavatar #6353 üzenetére
A NETGEAR WNDR3700 bejött Intelligencsnek, tehát csak ajánlani tudom, ahogy az asus n16-ot (végre!!!), de azt szigorúan nem a gyári szoftverrel (még erősen béta alternatívák vannak, gond lehet vele). A wifi hatótávval lehetnek gondjaid, 40-50m plusz pár válaszfal nemhiszem, hogy menni fog. Viszont ha ezeknek nem sikerül átlőni azt a távot, akkor más routernek sem menne a gyári antennákkal.
-
Beri
addikt
Egy pár hsz-el ezelőtt leírtam, mért van 3 antennája egy n-es routernek. Hoz hatótávnövekedést a dolog, de nem ekkorát.
Az antennás dologhoz meg még annyit, hogy minimális mennyiségű kábelt illik használni hozzájuk, mivel ott is elvész a jelből. 10m-en belül szokták mondani, hogy az még OK, de én inkább az 5ön belülre szavazok, átlagos, olcsóbb drót esetén.
Egy 8-asat szoktam linkelgerni embereknek, az még 2000 forint alatt van, viszont az beltéri. Látni kéne a helyet, ahová a megoldást tervezed, így elég nehéz előállni 100%-osan működőképes ötlettel.
Mivel szembeszomszédról van szó, ezért a két első szobába egy-egy ilyen beltérit elhelyezve össze lehet hozni a hálózatot. Talán az egyik oldalon egy sima gyári 2-es is elég. A lényeg, hogy a falakat ne kelljen átlőni, mert az nem fog menni (2-3 fal, plusz 50-70 méter mellé azért nem kevés). -
Beri
addikt
Az nem lenne egyszerű művelet, USB portos routerre van szükség, amely tud nyomtatómegosztást is. A D-Link DIR-655 megoldja, igaz, hogy csak saját szoftverrel, amit minden gépre telepíteni kell, de kivitelezhető a dolog. A TP-Link 1043ND csak pendrive-ot, usb-s vinyót tud megosztani alapból. Esetleg régebbi modellek közül lehetne választani egy usb-s megoldást, ami kevesebbe kerülne, de az meg kevés lehet 30Mbit alá. Hirtelen nem ugrik be olcsóbb router, ami kínálná ezt a szolgáltatást, de majd hátha másnak lesz ötlete.
-
Beri
addikt
Ugye egyszerre csak egy belső IP-ről tudod ugyanazt a portot forwardolni, tehát annál több gépet nem tudsz bekapcsolni távolról. (Persze meg lehet oldani, hogy más porton jöjjön a magic packet, de azt már nem a routernek kell tudnia, ő csak forwardol.)
Hát, igen, "csak" a portok sebessége a difi, így a 1043 át tud 146Mbitet vinni a WAN portján, míg a 941-nek értelemszerűen ott a 100Mbites korlát, ami ugye csak egy teoretikus érték.
Abba a szobába pedig egy switch kell.
-
Beri
addikt
válasz
#82903040 #6294 üzenetére
Mit jelent az, hogy "eléggé elveszik" a jel? Egyáltalán nem fogható, vagy csak gyenge? Ha fogható, hány százalék a jelszint?
A több antenna a több "rádió" miatt van. Nem csak egy sávon üzemel egy n-es MIMO router, pont a hatótáv és a sebesség növelése érdekében, plusz több felhasználót is könnyebben tud így kiszolgálni az eszköz. Ha simultaneous dual-bandről van szó, akkor az egyik dolgozik 2.4GHz-en, másik 5-ön.
Én első körben egy nagyobb antennát tekernék a már meglévő routerre (már ha levehető az antennája) [link]. Olcsóbban megvan és az alaphoz (általában 2dB) képest nagy változás. -
Beri
addikt
1 megabitet osztani bármi elég, amit csak a piacon kapni (a minimum: [link]), de ha 10 évre előre kell, az már más tészta. Akkor mélyen zsebbenyúlós D-Link DIR-655 amit ajánlani tudok, annak elég a wan to lan sebessége gyakorlatilag bármire ami a közeljövőben várható.
djbahool: Kérj meg valakit, akinek olyanja van, hogy próbálja ki. Én még mindig tartom az elméletemet, hogy csak forwardolni kell neki és jó lesz.
-
Beri
addikt
Egy 18k-s router alapból tud sávszélességkorlátozást, de pl. dd-wrt-ben sokkal részletesebben, protokollokra, portokra, alkalmazásokra tudsz min/max sebességet, prioritást beállítani. Nincs egy szinten egyik router gyári fw-ével sem abból az árkategóriából.
A mai vasak közül a WRT320N már támogatott, de az ~22k, vagy a 160N, de abból csak a rev. 1, 1.1, 2.0.
Ha nincs kilátásban gyorsabb kapcsolat, akkor egy régebbi modell után néznék, ha az alt. fw a szempont. Egy jó öreg wrt54gl, vagy egy g2 (a rev. 1.5 nem támogatott), esetleg egy asus wl-520gc simán elég 15/1 alá. -
Beri
addikt
válasz
szaszayanou #6242 üzenetére
Azt senki nem fogja neked garantálni, hogy tökéletes lesz a jelerősség falon át, viszont egy 2-es antennával simán láttuk el nettel az alattunk lakót panelban, szal nem kéne, hogy gondod legyen. Egy ilyen elég is lesz: [link]. Ha mégis gyenge lenne a jel, hát rátekersz egy ilyet: [link] és kész (bár nem hiszem, hogy szükség lesz rá). A kettő együtt is csak 7309 forint, nem vészes.
-
Beri
addikt
válasz
Játékos #6237 üzenetére
Igen, wifi router kell nektek, ha n-es adaptere van a notinak (márpedig 30Mbithez illene), akkor a szokásos 941ND a minimum, ha nem, akkor lehet nézelődni olcsóbban is, de nem lesz meg a max sávszél.
szaszayanou: Mekkora sávszél? N-es wifire szükség van? Mennyit szánsz rá?
libus: Az teljesen rendben van.
camelferr: Egy pár ajándék router is jöhet, nem kell ott bajlódni a számlaszámommal
-
-
Beri
addikt
válasz
Balázs1621 #6208 üzenetére
Egyszerűen fogalmazva az access pointon csak egy lan port van, míg egy routeren egy wan és több lan. Ha már van valami, ami osztja a netet nálad, de nem wifis, akkor jöhet szóba egy AP vásárlása, egyébként a router ami neked kell. Egy TP-LINK TL-WR542G pl. simán elég kell hogy legyen.
-
Beri
addikt
válasz
Sickboy25 #6198 üzenetére
Nem a te gondod megtalálni a szakadás okát. Azért fizetsz a szolgáltatónak, hogy ha kell, karbantartani, hibakeresni is küldjenek valakit, ne csak bekössenek, aztán küldjék a számlát.
No-kia: Egy falat átvisz gyakorlatilag bármelyik. Ha 10k a határ, akkor neked is a 941ND-t mondanám.
avman: Feledzsem el a torrentet? De mer' mér' mer'?
-
Beri
addikt
válasz
Sickboy25 #6192 üzenetére
Ha nincs difi a mérések között, az pont azt támasztja alá, hogy nem kell cserélned semmit.
pmatthew: Semmi számodra releváns különbség nincsen azon kívül, hogy az N-eket már nemigazán kapni, tehát ha találsz egyet, az valószínűleg raktárban ragadt, túlárazott darab lesz.
-
Beri
addikt
válasz
Sickboy25 #6187 üzenetére
Ha nincs difi a routerrel és a router nélkül mért eredmények között, akkor valszeg az nem szűk keresztmetszet. A modem meg csak nem lehet annyira ratyi, mivel mindenkihez ezt rakják valószínűleg. A beépített modemes routerek sima routerek plusz egy modemmel. Nincs difi a router részében.
pmatthew: Az a kettő elég akkora sávszél alá, csak majd az ND-t vedd.
-
Beri
addikt
Jugar: Egyrészt ez nem ebbe a topicba tartozik, másrészt ha neked nem megy a kapcsolat beállítása, hívj "technikust" a szolgáltatótól, aki majd megoldja.
A problémádat sem tudod körülírni, csak annyit, hogy nincs net. A routernek kell megadnod a szolgáltatótól kapott nevet, jelszót, ahogy mondták is már neked. Itt a topicban azért írták, hogy kapcsolat beállításai, stb. vindóz alatt, mert nem szóltál az elején, hogy routered van. -
Beri
addikt
Annak a routernek tudnia kell 15 megát, 30 felett is sikerült már mérni vele. Az a D-Link pedig annyiért egy vicc. Helyette: [link], ha mindenáron routert akarsz venni, de nem lesz rá szükség. Ha nem igényled a wifit, akkor simán jó kell hogy legyen az az R460. Pingre meg készséggel válaszol, ha engedélyezed.
-
Beri
addikt
Na, gyerekek, vasárnap megoldható a fuvar (mához egy hétre). Ha a bolt is úgy akarja, ahonnan vesszük és leér a csomag addigra, akkor 15k-ért 1043ND-k várhatók. Kérném, hogy mindenki jelezzen vissza, aki igényt tart egyre.
-
Beri
addikt
-
Beri
addikt
A 655-tel is megoldható az USB-s nyomtatómegosztás, csak minden gépre fel kell tenni a Shareport Network USB utility-t. Nem egy profi megoldás, de működik. A supportjáról nem tudok semmit mondani, nem volt még rá szükségem
A 1043ND pedig jó kis eszköz, gyors, de főleg olcsó. 20k-ért rablásnak érzem, de ha annyi lenne az ára máshol is, nem is tenném szóvá. Minden szolgáltatást tud nyújtani, amit a többiek az árkategóriájából.
-
Beri
addikt
válasz
Cobrusz #6106 üzenetére
Ha szűkös a keret, várj még a vásárlással, mert 32/16 már nem ADSL sebesség, amihez bármi elég. Az R460assal vannak személyes tapasztalataim, sőt, sikerült már vele 37Mbitet mérni, de hogy a 32+16 menne egyszerre, azt kétlem (persze nem lehetetlen, nem teszteltem a router WAN-portját, 3700 forintért nem vártam tőle sokat). Ilyen nethozzáféréssel valószínűleg nem csak youtube-ot nézel, szal illene legalább egy kicsit többet költeni routerre. Azt mondom, hogy legalább egy 542G-t vagy egy 642G-t vegyél. Az a minimum.
avman: Van már valami tisztességes fw az n16-hoz, amivel végre sebességben is felzárkózik az árkategóriájához? Úgy várok egy dd-wrt-re mint a messiásra
Spidee: Ha már 25k felett akarsz költeni, akkor D-Link DIR-655. Kapsz USB-t, meg az n16 WAN to LAN throughputjának több mint a másfélszeresét. Az tény, hogy több lehetőség van az n16-ban (legalábbis szeretek ebben hinni), de ebből még semmit nem láttunk, csak az elején a 300.000 kapcsolatról szóló ígéreteket, meg aztán a találgatást, hogy mi lett az 533-as procival.
A 80Mbitet pedig nem viszed át wifin semmilyen otthoni használatra szánt routerrel. 30-40 között már jó vagy, 40 fölött pedig gyakorlatilag egyik sem tud. -
Beri
addikt
válasz
petakpa1 #6101 üzenetére
Az nem egy tisztességes draft n-es router. Csak 54Mbitet garantálnak n-es kliensekkel is. Az egy dolog, hogy sok hálókártyával működik, de ez azért lutri. A 941ND legalább tényleg szabványos.
Ezt a "melyik gyártó márkája" dolgot hogy érted? A TP-Linket a TP-Link gyártja... -
Beri
addikt
válasz
#95590400 #6096 üzenetére
Én értettelek félre. Azt hittem a 100Mbites cuccra írod h az valójában csak 50, aztán meg leesik 20-30ra. A gigabites cuccoknál MB-ban értve az átvitelt teljesen OK, amit írtál.
Kíváncsi lennék arra, hogy a tvnetwork hol szerezte be azokat a kábeleket, amivel a hálózatát építi (ilyen vékony UTP kábelt még talán nem is láttam), meg hogy mennyi lenne a max átviteli sebesség azon a dróton. Mindenesetre nem hiszem, hogy a közeljövőben ~200Mbit feletti sebességet adna valamelyik szolgáltató, úgyhogy nem lesz gond az óccccccsó gigabites routerekkel.
petakpa1: Pl. a Linksys természetesen sokkal elismertebb, nagyobb név, már csak a cisco felirat miatt is
De annyi pénzből nem érdemes linksys-t venned.
-
Beri
addikt
válasz
#40553216 #6092 üzenetére
Csakhogy ilyen árban (~10-12k) nincs Gbites router, legolcsóbb a sokszor emlegetett tépélink 1043ND. A 100Mbites megoldások pedig bőven jók 50/25-re (3 eszközzel teszteltem már), 80/25re és afölött pedig természetesen alap a gigabit.
avman: A kliens oldalon 50Mbit (mert gondolom nem byte-ra gondoltál te sem) egy kicsit furcsa, ha figyelembe vesszük, hogy mértek már 90Mbit körüli WAN to LAN throughputot egy ilyen 941ND-vel.
-
Beri
addikt
válasz
Konflikt #6064 üzenetére
Azért azt vegyük számításba, hogy azok a tesztek egy szálon történnek, plusz a PPPoE kapcsolat (digi és társai) jobban terheli a router CPU-ját.
Yoe: 15 gépet véleményem szerint nem egy otthoni használtatra szánt routerrel kéne ellátni nettel, viszont 5megát osztani bőven sok egy 1043ND, pláne hogy se gigabitre, sem n-es wifire nincs szükséged.
dave93: A Linksys wrt120n-t se ajánlanám, nemhogy még a 110-et, a 841-es tplink pedig a 941-es kistesója, plusz itt egy csöppet túl is van árazva.
Az ebbe a kategóriába tartozó routerek kezelőfelületét alapvetően egységsugarú felhasználók számára optimalizálják, majdnem mindegyik tud setup wizard vagy hasonló nevű varázslót, ami szépen végigkérdez mindenfélét. -
Beri
addikt
válasz
Konflikt #6057 üzenetére
"Csak" annyival több h 2x olyan gyorsan route-ol? Mi másért venne az ember drágább routert, ha nem ezért?
Én abból a bizonyos szlovák webshopból rendeltem a 1043-akat, amit linkeltem párszor. Tettem fel róluk képet, amikor megjöttek, stb. Kicsit pörgesd vissza a hsz-ekethati: Nem tudom mi lehet a gond nálad, nálunk gond nélkül gigabiten csatlakozik rá minden, ami tudja azt. Kábelek rendben vannak? Másra nem tudok már gondolni...
Hol látod te azt a fw-t? [link] itt csak user guide van... -
Beri
addikt
Van rá egy fogadásom, hogy egy 3700 forintos TP-Link R460-at sem akasztanál meg azzal a 20megás ADSL-el. Nem kamu-profi vakításról van szó, egyszerűen csak ez ma már nem sebesség egy routernek, sőt, már jóideje nem az. Bármit választasz a mostanában felsoroltak közül, bőven elég lesz.
10k alatti kategória: TP-Link 941ND (50/25Mbit megerőltetés nélkül)
10-20k: TP-Link 1043ND (146Mbit WAN to LAN)
20k fölött: D-Link DIR-655 (230-250Mbit WAN to LAN), vagy ha csak jól kell, hogy kinézzen, akkor Linksys WRT320N (~145Mbit WAN to LAN).Ezek közül mindegyik WIFI-je draft n-es, a 941ND kivételével gigabites switch-ük van. Döntsd el mennyit akarsz költeni, aztán válassz.
Konflikt: De ő nekem nem hisz, csak a smallnetbuilder-nek
-
Beri
addikt
Neked is ugyanaz kell, mint Viktoár-nak. Nincs olyan ADSL csomag, ami túl gyors lenne bármelyik általam említett router számára. Egy TP-Link R460-on is (wifi nélküli router ultra-low budget, 3700 jó magyar forintért vettem annó) átment gond nélkül 12/6 úgy, hogy 3an torrenteztünk rajta állandóan. Semmi lassulás nem volt érezhető a gui-ján sem.
-
Beri
addikt
Teoretikusan bármelyik (ugye 54Mbitps
).
De attól én még mindig fenntartásokkal kezelem a kis 120N-t, de ez csak az én véleményem. Inkább az áráért egy 841ND vagy egy 941ND és akkor még marad fagyiraViktoár: A 642G-t próbáltam, nem rossz cucc annyi pénzért. Az 542G pedig csak annyiban kevesebb, hogy nem 108Mbites a wifije.
-
Beri
addikt
Nekem nem hiszel?
iperf-fel tesztelve:
TCP ROUTING
--------------
WAN: static ip
single downstream: 146 MBit/seckali: Only guaranteed to support 54 Mbps link rate with draft 11n clients. Tehát nem gyorsabb semmivel (legalábbis nem garantáltan).
Viktoár: A torrentezéssel csak az a baj, hogy nagyon sok kapcsolatot használ párhuzamosan. Ez több RAM-ba és persze valamivel több prociidőbe is kerül a router részéről. Mostanában már minden épkézláb routernek 16MB-nál több memója van, ami pedig bőven elég. A drótos és a wifis torrentezés között pedig minimális a difi normális router esetén, ha a wifi adatátviteli sebessége nem bizonyul kevésnek, akkor rendben lesz.
-
Beri
addikt
A linksys wrt120n nem igazi n-es router, azt szerintem felejtsük el.
Szerk.: nem kevés 4 megához, de attól még nem lesz n-esViktoár: Ha a vonallal van gáz, várd meg, míg megoldják és vegyél egy olcsó routert, ahogy az előbb írtam. Az egyben router-adsl modem cuccokkal nincs sok tapasztalatom, meg drágábbak is a sima routereknél, tehát ha a modemed rendben van, használd csak nyugodtan tovább, vagy válaszd a TP-LINK TD-W8920G-t, annak még nem meredek az ára (viszont nem láttam még működés közben), az a linksys már fölösleges pénzkidobás 21k-ért szerintem.
-
Beri
addikt
válasz
Viktoár #6020 üzenetére
Első lépésként szólj a szolgáltatónak, hogy gáz van, majd csak kiküldenek valakit, akinél lesz egy kipróbált modem, és akkor kiderül minden azonnal, mint a kaparós sorsjegynél. A modemmel foglalkozzanak csak ők, gondolom tőlük van.
ADSL-hez nincs a piacon szerintem túl lassú router, tehát nem kell 20+ ezret kiadnod, elég egy olcsó kis TP-Link is, pl. WR-642G, nálam az 50megabitet is átcsűrte magán, nem lesz vele gond.
ADSL modemes routerek ára kicsit húzósabb, persze vehetsz TP-LINK TD-W8920G-t olcsón, de nem tudom mennyire stabil szerkezet, sosem láttam működés közben, egy LINKSYS WRT160NL ADSL modemmel pedig 21k [link].
Mindent összevetve szerintem a modemmel bajlódjon csak a szolgáltató, te meg vegyél egy olcsó WR-642G-t, vagy akár 542G-t, úgyis elég oda az 54Mbites wifi is.gabesz.1986: Onnan tudod meg, hogy g-s vagy n-es az eszköz, hogy rá van írva a dobozára széééép nagy betűkkel
-
Beri
addikt
válasz
Csabi1984 #6012 üzenetére
Router database - itt beírod a router típusát és listázza a kompatibilis buildeket. A 13064-es build nálam egy ASUS WL-520GC-n hibátlanul működött.
-
Beri
addikt
Az PPPoE? Mert ha igen, akkor a 120 már necces lehet, viszont a 60-ra bőven elég. Nálunk a tvnetwork-nél kicsit megszaladt a kapcsolat sebessége hétfő reggeltől ma kora délutánig, ilyeneket mértünk:
Icenet 50, PPPoE
Nem volt ritka a 10MBps körüli torrentforgalom, tehát van kraft abban a kis fehér dobozban
Ha nagyobb wan to lan sebességet szeretnél, csak a D-Link DIR-655 marad.Csabi1984: Csak ha a bejövő kábel a router LAN portjára van dugva és a gépével csatlakozik PPPoE-n, vagy van előtte más eszköz és a router csak switch-ként működik. Minden más esetben teljesen kizártnak tartom, hogy 80Mbitet átcsavarj egy WRT54GL-en.
-
Beri
addikt
A TP-Link 1043ND-vel tegnap este sikerült 146Mbitet mérni, tehát simán megfutja a linksys wrt320N szintjét, ami ~22k.
Konflikt: Igen, feleannyiba, Magyarországot kivéve. Ha valakit nem zavar a szlovák gari, és elég sok lesz a jelentkező, 15k-s darabáron behozok pár ilyen tépélinket.
-
Beri
addikt
Az ASUS-ra van DD-WRT, igaz, hogy csak a micro fér fel rá, de akkor is sokkal gyorsabb és több beállítási lehetőséget ad, mint a gyári fw. Ha amellett döntenél, szólj és segítek a flashelés menetében is. A D-LINK DIR-615-re is várható dd, de arra még WIP-et (work in progress) írnak.
-
Beri
addikt
Az ASUS jó kis router, pláne más fw-rel
A linksys nem Draft 802.11n Certified, tehát lehet, hogy tényleg csalódást okoz majd, mert csak 54 Mbps link rate garantált draft 11n kliensekkel és nem tudok róla, hogy akár 125Mbitet tudna, mint az asus. Viszont route-olásban gyorsabb mint az asus, bár még smallnetbuilderék se mértek rajta kábelen 100Mbitet sem, de egy kis plusz kraft jól jön. Nehéz választás, az biztos. Ha számít az, hogy használhass custom fw-t, vagy ha ki tudod használni a 125megás wifit, akkor az asus-t válaszd. Ha csak a design és a kábeles sebesség számít gyári fw-rel, akkor a linksys a te barátod. -
-
Beri
addikt
válasz
dr.bubo #5935 üzenetére
A wrt54gl új router? Mióta is van a piacon? OK, van már pár rev., de akkor sem egy mai darab. Nem használt routerről beszéltem, amikor "régi router"-t írtam. Mind a két típus, amit példaként felhoztam, még kapható. Mind a kettő 17k alatt van. Viszont nem egy időtálló darab egyik sem, az asus wl-520gc-m pl. 42-43Mbitet tud max. PPPoE kapcsolattal a WAN-ján, dd-wrt-vel.
-
Beri
addikt
Gyári fw-ben nem lesz normális priorizálás (pláne ennyiért), ilyen árban pedig nem kapsz új routert, amire lesz dd-wrt, vagy egyéb rendes tisztességes fw, amivel meg tudnád oldani a kérdést.
Mellesleg 1043ND-re elvileg várható openwrt és így dd-wrt is. 941-re már van működő openwrt, szal valószínűleg nem is kell sokáig várnunk
-
Beri
addikt
válasz
#95590400 #5930 üzenetére
A 4100-at nem találtam meg egy magyar webshopban sem (ill. a google nem találta
), a 4300 meg már 20ezertől indul... Ő meg ilyen tizen-egykétezer forintért linkelt dolgokat.
Szal vagy mélyebben a zsebébe nyúl, vagy vesz egy dd-képes régebbi routert, ami megoldja kevés pénzért (linksys wrt54gl, asus wl-520gc...).IzI: Egyébként mekkora sávszélességet osztasz? Vagy van kilátásban 30+ Mbit?
-
Beri
addikt
Lehetőség szerint egyik sem. Neked egy olyan router kell, amire felmegy mondjuk a dd-wrt, meg egy ember, aki felrakja, bekonfigurálja.
Az alap QoS, amit a gyári fw-ekbe pakolnak ebben az árkategóriában, nem sokat ér. Tudsz egy min/max sávszélt megadni és kész. DD-ben viszont protokollonként tudsz prioritást beállítani.Vagy csak én szeretem túlbonyolítani a dolgokat?
-
Beri
addikt
A 120N szvsz felejtős. Sokan panaszkodtak már mindenféle szoftveres hibára, plusz az a 90Mbit csak a mesében annyi. PPPoE eleve levág belőle eleget, a többi dologról meg már írtam párszor. Ha olcsó router kell, TP-Link a nyerő, ha 20k felett is rászán a vevő, akkor meg marad a D-Link DIR-655, a linksys wrt320N (ami jó cucc, csak a wan sebessége miatt fenntartásokkal kezelem 120as fiberhez), meg most már asus n16.
Az N16 pedig biztosan jobban fog majd szólni egy dd-wrt-vel, csak még egy kis idő, mire elkészül rá (tudtommal még nincs, csak ilyen prealpha-izé). Én még mindig hiszek benne, mint a wl-500gp utódjában, de kezd meggyengülni a hitem a fórumokat olvasva... Lehet, hogy esténként mantrázgatnom kéne otthon a sötétben a gyári specifikációkat?
-
Beri
addikt
válasz
Zsolti1111 #5772 üzenetére
Ti ketten milyen antennát használtok? Mert szerintem olcsóbb két 5ös antenna nektek, mint egy router (főleg, hogy egy másik routerrel nem érnél el érdemleges javulást valószínűleg).
Kezdetnek vegyél egy ilyet: [link] , aztán ha még mindig szakadozol, agyaljatok egy nagyobb bázisantennán, vagy két kis irányítotton. -
Beri
addikt
válasz
Zsolti1111 #5765 üzenetére
Tehát van egy router, azon egy nagyobbacska antenna, és arra csatlakoztok ketten, két házból? Mert ha így van, a megoldás egy másik antenna, nem egy másik router. Ilyen egyszerű az élet.
-
Beri
addikt
Nem hiszem, hogy a 1043 többet tud WAN-on, csak azt, hogy a 320N is kevés.
Az, hogy mért nem tesztelték, az már más tészta..."Jahj, olvasni és értelmezni. Mire ki mit válaszol... Írtam, hogy a Linksys 22k, a TP meg 27k. Erre írta, hogy a TP-n van USB, a Linksys-en meg nincs."
Én meg arra céloztam, hogy nem az USB miatt kerül annyiba az a TP-Link. -
-
Beri
addikt
Nagyon jól hangzik az a 145Mbit, de szerintem a gyakorlatban még a 120at sem hozza a router. Csak abból indulok ki, hogy ők a wrt54g-vel, meg gl-el is ilyen 50 megabit körüli értékeket értek el, viszont azok ilyen 40-42 megabitet tudnak max. egy szálon, mondjuk ftp-ről. Ha netán torrentezne vele a kedves tulajdonos, akkor ez a ~40megabit 35 köré esik vissza, ami nem csak le, csak föl, hanem ÖSSZsebesség. Ott a processzor vége. Ha az upload épp mondjuk 8 megabittel szalad, a down annyival kevesebb.
Vagyis én azért 120-as fibert osztani nem 320N-t vennék, inkább a D-Link DIR-655.
-
Beri
addikt
válasz
Goatman #5646 üzenetére
Egy olyan routeren csűrtem már át 50Mbit-et, szal valószínű, hogy a fiber60 is átfér majd. De próbáld ki mindenképp.
FefeeX: A 250 a 145-nek ugyan nem a duplája, de 72%-kal több annál. Ezt mertem enyhe túlzással kétszer akkora sebességnek nevezni
Árban pedig az a plusz 6ezer forint megér annyit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Szép HP EliteBook 840 G9 Fémházas Hordozható Érintős Ultrabook 14" -40% i5-1235U 32/1TB Iris Xe FHD+
- Logitech G935
- Creative Sound Blaster Live! 5.1-es digitális PCI hangkártya
- Rock Shox Recon Silver Air gyorszáras villa eladó (29-es)!
- ÚJ Nvidia RTX 5060/TI 8-16Gb GDDR7 DLSS4.0 Ryzen 7 5800X 16x4.7Ghz/32GB/512Gb/1TB M SSD/2ÉV gamer PC
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Állapot: 10/10 6 hó jótállás!
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G7 - Ryzen 5 4650U I 16GB I 512SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest