Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Áprilisban várható az iOS 18.4
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
Új hozzászólás Aktív témák
-
Martinuzzi
újonc
Köszönöm a segítséget.
Minden tanács jól jön, nem vagyok szakértője a témának.
Innentől a kérdés a következőképp módosul: 60-80 ezer forintos árkategóriában milyen kamerát/fényképezőgépet ajánlanátok, ami jó minőségben (HD vagy afelett) lenne képes, nagyrészt mesterséges fényviszonyok között videót felvenni? Mikrofon-bemenetre mindenképpen szükségem lenne...
-
KL48
tag
válasz
Martinuzzi #13998 üzenetére
A zöld hátteres elképzelés nem kell,hogy befolyásolja a kameraválasztást. Csak az utómunka során, a feldolgozáskor kell a "chroma key" technikát alkalmaznod.
-
Martinuzzi
újonc
Sziasztok! Szeretnék green screen technika felhasználásával oktatóvideókat készíteni. Milyen videókamerát javasolnátok? Csak beltérben használnám (3 pontos megvilágítás, zöld háttér) , célszerszámnak venném. Nem vagyok túlságosan eleresztve anyagilag, 60-80 ezret tudnék rá költeni, efelett már kicsit problémás lenne. Előre is köszi a segítséget!
-
Falovas
aktív tag
válasz
b.zoli34 #13991 üzenetére
A két kamera között lényegi különbség van, a Pana javára. A videókameráknál is érvényes a nagyobb szenzor jobb képminőség " törvény ". A Pana 1/2.3"-as szenzora 6,16 X 4,6 mm ; 7,68 mm szenzor képátlóval.
A Sony 1/5.8"-as szenzoráról csak a képátlójáról sikerült adatot lelni ami kb. 3,1mm.
A youtubeon érdemes tesztvideókat nézegetni, bár azt tudni kell, hogy sokat ront a képminőségen.[ Szerkesztve ]
-
b.zoli34
csendes tag
Sziasztok ,a két kamera közül melyik a jobb vétel otthoni használatra: SONY HDR-CX625 vagy
Panasonic V770 , -
Weareus
addikt
Sziasztok!
Nem tudom, ez a megfelelő topik-e a kérdésemhez, de megpróbálom...
Lencsetisztításhoz állítólag létezik egy olyan spéci folyadék, amit csak rá kell kenni, az szublimál és magával viszi a koszt.
A mesékben nem hiszek, de azért gondoltam, megkérdezem. -
gergely07
csendes tag
Sziasztok!
Asztali használatra szeretnék a lehető legolcsóbb módon videofelvételi lehetőséget találni. Élő zenei szintibohóckodásokat szeretnék felvenni. Az alábbi szempontokat emelném ki (teljesen amatőr vagyok, lehet, hogy irtózatos ökörségeket írok):
- 720p elegendő
- Bírja a fényszegény körülményeket (félhomály)
- Mindegy, hogy memóriára rögzít, vagy kábelen/wifi-n keresztül a PC veszi-e fel. Amelyik olcsóbb.
- Ha van audio bemenete, az szerencsés, mert rátolom a keverőt és nem kell később szinkronizálgatnom
- Ha nincs LCD kijelzője, akkor PC-n keresztül el tudjam érni a képét élőben, hogy a megfelelő szöget be lehessen állítani.Próbáltam állványra mobil telefont tenni (Samsung-ok, iPhone 6), de mindegyik rosszul viseli a kevés fényt, gyakorlatilag tömény zaj és alig látszik valami.
Kb ennyi fény van nálam is: https://www.youtube.com/watch?v=PDYCYT1OD9g
Az ár azért is fontos, mert több szögből kell venni, szóval 2-3 darabot kell beszerezzek a leendő üdvöskéből.
Előre is köszönöm szépen a tippeket!
-
Gyöször
senior tag
válasz
Marvinyo #13978 üzenetére
Mivel a ballagás és utazás jórészt fényben gazdag kültéri téma, jó lesz. A vlog meg kb mindegy milyen minőségű csak látszódj, sztem nem túllövés, sajnos ennyit rá kell költeni. Ha majd használod elképzelhető, hogy úgy fogod érezni, hogy a kamerát ugyan 80ért vetted de kb 40 ezret ér a tudása,de ez a kategória mind ilyen szerintem.
-
tecsu
addikt
válasz
huppancs89 #13980 üzenetére
Ez még mindig jobb megoldás, mint az általam elrettentő példaként linkelt videókban hallhattunk.
[ Szerkesztve ]
-
tecsu
addikt
válasz
Ottó58 #13979 üzenetére
Megpróbálok anonim maradni, ha lehet. Ha mutatnék néhány felvételt, akkor jobban igazam lenne? Vagy amiatt nem lenne?
Inkább próbálj korrekten érvelni és ne személyeskedni.
Konkrétan mi a bajod, mivel nem értesz egyet?
Szerinted semmi baj a linkelt felvételekkel, viszont az baj, hogy próbálok másoknak segíteni? -
Sz.Péter
tag
válasz
huppancs89 #13982 üzenetére
Milyen diktafonal?.
-
Sz.Péter
tag
válasz
huppancs89 #13980 üzenetére
Akkor irány a hallásvizsgálat.
-
huppancs89
tag
Őstag vs Senior - A végső csata
Én amúgy ilyenkor egy diktafont javasolnék, egy sima csiptetős mikivel. Felrakod a csókára, majd utómunkával egymás alá helyezed oszt ennyi. Jó lesz a kép, jó lesz a hang. Persze a jobban 10e fölött kezdődnek + miki, de megéri! Az én diktafonom (olympus) egyszerűen le szoktam rakni az asztalra közel az előadóhoz, úgy is jó hangot vesz!
-
Marvinyo
aktív tag
Sziasztok!
Házi felhasználásra egy Canon HF R806 (~85 000 Ft) mennyire túllövés a célon? Ballagási, utazási videók, "vlog" a családnak, hogy még életben vagyok külföldön, ilyesmi lenne a felhasználás.
Telefonom egy agyonhasznált Lumia 640XL, ami sajnos elég hamar merül már, így az kevésbé jön szóba.
[ Szerkesztve ]
-
tecsu
addikt
Példának néhány amatőr felvétel:
Itt a terem akusztikája, az utózengés elnyomja a beszédet:
[link]Itt teljesen rossz az EQ használata, emiatt túl mély, búgó a hang; a mikrofon minősége sem a legmegfelelőbb:
[link]Itt látszik, hogy volt rá némi keret, mégsem törődnek az utózengéssel. Emiatt - a sok beleölt idő és pénz ellenére - élvezhetetlen az előadás.
[link]Pozitív példát hirtelen nem találtam, de a fenti videók audióra meghatározott költségeiből ki lehetett volna hozni sokkal jobb hangzást is, ha nem dilettáns módon állnak neki.
Riportoknál a hang jóval fontosabb a képnél.
[ Szerkesztve ]
-
tecsu
addikt
válasz
Dr. Bányai #13974 üzenetére
Ezt a pénzt a helyedben hangrendszerre kötleném, legalább jó hangot tudnál rögzíteni.
-
Dr. Bányai
csendes tag
Sziasztok !
Abban szeretnék segítséget kérni hogy egyszerű, riport jellegű videókat akarok készíteni (HD) mit ajánlatátok ami olcsóbb megoldás (130eftkörül) de könnyen kezelhető legyen. Talán marokkamera ?
köszönöm! -
Z.Greta
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék kamerát vásárolni, hozzávetőleg 200-240 ezer forintos ársávban!
Cél a céges rendezvények, előadások normális minőségben történő rögzítése lenne. Főleg beltérben és rendezvényeken lenne használva a kamera.
Fontos, hogy esetleges interjúk készítése miatt lehessen hozzá külső mikrofont is csatlakoztatni.
Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm!
Üdvözletem!
-
imis
senior tag
Eddig dsrl-lel videóztam Cannon 60D, de megvannak a korlátai, ezért gondolkodom egy videokamerán, ami azért nem túl drága, de megbízható minőséget produkáljon.
Eddig két kamerát néztem ki, de kiváncsi lennék a tapasztalatotokra, hogy mi jöhetne szóba, akár más márka.
Panasonic HC V770
Sony CX455 -
tecsu
addikt
válasz
huppancs89 #13970 üzenetére
Akarod mondani kettőt, hiszen duplikálunk minden dokumentumot.
-
PHenis
senior tag
válasz
Chrystall #13967 üzenetére
Hmmm, igazából csak a méret miatt gondolkodtam el a kevesebb fps lehetőségén, tehát felvenni 50p-ben, max beállításokkal amit a kamera bír, csak archiválásnál csökkenteni. Így jól szerkeszthető lenne a felvétel mert 50p, de csak 25p-ben menteném.
De meggyőztetek egyébként, inkább veszek még egy külső hdd-t a mentéshez.Már van kb 30Gb fénykép és 50Gb videó. Pedig a fényképezőgépet 2 éve vettem, a kamerát meg 1.
Nem lesz ez így jó, vagy jobban kellene szelektálnom?
Nektek mennyi anyag marad meg mondjuk egy 1 hetes nyaralásról? És egy sima 1 napos kirándulásról?
[ Szerkesztve ]
-
Chrystall
senior tag
válasz
PHenis #13903 üzenetére
FullHD 25p-ben nem videóznék a helyedben nagyüzemben. Az ilyen képkockasebesség értékelhető minőséget csak nagy odafigyeléssel ad. Már régóta, pl. VHS-nél is interlacinggel van helyretéve az ilyen felvétel, jobb ha 50i-ben rögzítessz te is, vagy 50p-ben. Az 50i nagy hátránya, hogy szerkeszteni normálisan nagyon nehéz, én gyári programot erre még nem is találtam, mondjuk nem mintha sokat próbáltam volna, de amit igen, az egy se kezelte őket rendesen. Persze ez attól is függ kinek mennyire fontosak az apró részletek. Viszont nem olyan gépigényes az 50i. De hosszabb távon 50p-vel jobban jársz. Az a gond, hogy idehaza a többség alacsony vagy középkategóriás számítógépet vesz. Ezek standard nem bírják már évek óta az 50p-t. Tehát ha valakinek az ilyen felvételt odaadod, lehet szaggatni fog neki. De a jövőben meghálálja magát majd az 50p. Lehet az lenne a legjobb, ha mindent abban vennél, ha valakinek meg nem veszi be a lejátszója, akkor odaadod neki 25p-re lekonvertálva.
-
Falovas
aktív tag
Mondjuk felvenni a gyerekeid születésnapját, első csetlését , botlását, nyaralásokat, strandolásokat,játszótéri csúszdázásokat, óvodai rendezvényeket, első próbálkozásait a gyerekeid háromkerekű biciklizésének, első önálló fagyizását....stb.stb.stb.., soroljam még?....
Én még arról is csináltam videót hogy a gyerekem benne van a bevásárlókocsiban, Tescóban, Lidlben, DM-ben... -
zsuha
aktív tag
válasz
huppancs89 #13947 üzenetére
Végül vettem használtan egy pana v770-et (100k-ért sikerült behúzni tartalék 4000 mah-s akksival együtt, még másfél év garival), a kedves ismerősünk 3 és fél órát vett fel vele az esküvőnkön, mind a lagzi, mind a felvételek nagyon jól sikerültek
Amatőr munka, de bőven elég nekünk, és nagyon örülünk neki
Fotósunk volt külön, ő profi munkát végzett.Már csak azt nem tudom, hogy megtartsam-e a kamerát, és ha igen, mire tudnám használni.
[ Szerkesztve ]
-
Ottó58
senior tag
Ha esetleg zajosodna a felvétel, mivel adott a munkaterület, én megvilágítanám nagy fényerejű ledes (legalább 2db) lámpával, akár a mennyezetre, oldalfalra írányítva, szórt fényként, és nem lenne olyan kontrasztos a felvétel.
Ha olyan szögben helyezi el a kamerát, a kifordított LCD-n látja is a folyamatot.
A többit már előttem kielemezték. -
kymco
veterán
Köszönöm a megerősítéseket
-
tecsu
addikt
Azt javaslom, hogy az itt aktuálisan ajánlott kamkorderek közül válassz, azokkal nem lehet nagy gond, bár közel sem profik. Egy Sony PXW-FS7 szint lenne az ideális ehhez a munkához, de azt azért kezelni is tudni kell.
A hangot egy levelier és / vagy egy Zoom H5 mikrofonnal érdemes felvenni úgy, hogy később szerkesztve van, pl. plusz szöveg, zene rákeverve.
A Zoom-mal külön veheted a beszédet és az akusztikát, amit majd kellő arányban keverhetsz.
Persze ehhez kell sok minden, többek között állvány, jó hangkártya, számítógép, szoftverek stb.A másik lehetőség, hogy megbízol egy profi stúdiót és profi eredményt kapsz.
[ Szerkesztve ]
-
kymco
veterán
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni digitális videokamera választásában.
Feleségem kézművesként dolgozik, és kamerával szeretné rögzíteni a munkafolyamatot.
Jelenleg egy Fuji Finepix S8600 fényképezőgép videofelvevőjét használja, de ez elég sok kompromisszummal jár. Szeretnénk professzionálisabbá tenni a felvételeket.
Jelenleg a felvételek úgy készülnek, hogy maga elé állítja egy mini állványon a kamerát az asztalra, beállítja a keze elé a munkadarabot, majd magyarázás közben felveszi a munkavégzést (az asztalon max 30x30cm-en végezve) úgy, hogy közben magyarázza a munkafolyamatot.
Ez beépített mikrofonnal időnként torz hangokat eredményezett,
1. Lehet, hogy praktikus lenne egy külső mikrofon.
Mivel közel van a kamera a munkaterülethez (7-10 cm),
2. lehet, hogy makró mód is kellene, nem tudom...
3. Jó lenne egy feedback, hogy lássa munka közben, hogy mit rögzít a kamera.
4. Eddig használta a fényképezőgép autófókusz funkcióját, de ez hangos volt, lehet, hogy nem kell, de ha mégis, akkor a mechanika halk legyen.
5. Persze szvsz alap, de HD minőség is, mert a fényképezőgép felvétele nem olyan jó minőségű.És mivel ez egy szűz terület számomra... el is vesztem az adatlapok böngészésében...
Tudtok valami kiindulást a számomra, egy kályhát, amitől elindulhatok?Előre is köszönöm a segítségetek!
[ Szerkesztve ]
-
jagr68
tag
Tanácsot szeretnék kérni! Két Sony kamera között vacillálok: a Sony HXR-NX100 és a Sony NEX-VG30 közötti választás okoz dilemmát.
Egy hozzáértőtől kérnék útmutatást, hogy melyiket volna érdemes választani! -
MrChris
nagyúr
válasz
Falovas #13949 üzenetére
Persze igazad van, azt kell használni amivel hamarabb kapsz megfelelő eredményt. Valszeg én is a Premierenél kötöttem volna ki.
Azt nemtom miért nem müxik az open fx, nálam se működött először úgy tűnt 'program nem válaszol' aztán működni kezdett, így oda betelepült a R.G.Magic.Bullet.Suite.v13 és a NewBlue Titler pro ismeg az összes NewBlue cucc. A Fusion nekem már túl magas, meg családi vidiknél aszem ágyúval verébre
Apróságok a különbségek a szerksztők között, pl most játszom egy videón amin a szürkének kinéző nagyon világos területek (kő, járólap, horganyzott esőcsatorna) kicsit zöldes stihhje van, ezt sikerült valóban szürkére állítanom. De ki kell ismerni és valóban néha mintha bugosan működneés biztosan a premiereben is meg lehet csinálni. Már rengeteg videót néztem, tanulgatom köztük ezt a Casey Faris-t is. A lutokkal lehet jól szétválasztani a színeket, átalakítani, találtam is az égre egyet, egy pakk 40 vacak 'művészi' lutja közül ez az egy használható
Amúgy ilyeneket természetesen a premierben és külön a Magic Bulletben is rá lehet húzni.
-
Falovas
aktív tag
válasz
MrChris #13948 üzenetére
Először is ez a Resolve nem egy " rigófütty " program. Ezen a fórumon hallottam először a nevét, és inkább a videók fényelésével és újraszínezésével kapcsolatban emlegették. Azt gondoltam , hogy ez valamiféle színező program. De nem, tulajdonkép ez egy komplex videószerkesztő mint a Vegas, vagy a Premier csak éppen nem amatőr felhasználásra készült. Sajnos az én gépemen megmaradt az openFX plugin problémája így ha nem is 100%-osan, de működik. Először ezt a videót néztem, amiben bemutatják, hogy miként lehet a Premiert és a Resolvét ugyanazon a projekten használni. [link] De kiderült, hogy a Resolve lerendereli a videót, jó nagy bitrátával. Ez a mutatvány így megbukott.
De látva a Resolve tutorialjait, nem gyenge a progi.Ez is egy elég érdekes darab, és lehet, hogy a kék eget amit színezni akarsz pont így kell végezni:[link]
Szóval a színezés területén ez egy professzionális program, itt minden igénye teljesül a " júzernek ".
Van saját felirat szerkesztője az alap feliratozásokhoz. Aztán jött az újabb felfedezés. kiderült, hogy ha látványosabb , akár 3D-és feliratot szeretnénk, arra külön program van, és Fusion névre hallgat: [link]
Végül, én itt be is fejeztem a kalandozást a Resolve háza táján. Maradok a Premiernél, az legalább stabilan működik, és a színező eszközökből már így is dömping van benne. Ez idáig egyébként nem sokat foglalkoztam a videók színezésével, de legalább rájöttem, hogy mértékkel ugyan, de érdemes. Erre a Premieren túl a BCC 10-es, a R.G.Magic.Bullet.Suite.v13, rengeteg lehetőséget nyújt.
Nem beszélve arról, hogy a Resolvéban nem kis idő összehozni egy látványosabb betűeffektet, ami a NewBlue Titler pro-val percek alatt megvan. -
MrChris
nagyúr
válasz
Falovas #13939 üzenetére
Feltettem a magic bullettet, nálam teljesen jól müxik vegas és resolve alatt is az egész csomag. Fontos, hogy letiltsd a tűzfalon az internet elérését.
A bemutatók után nagy lelkesen nekiálltam, de végül csalódtam, hamar artifactol, blokkosodik ha komolyabban hozzányúlok. Egy szürkés fos égből próbálok kéket varázsolni, van direkt erre való effektje, de nem sokat ér, szépen bezöldíti, meg a tónusai elválnak a képtől. Valszeg a demókban kiváló nyersanyagból dolgoztak. -
huppancs89
tag
Én ugyanígy voltam kamerás egy esküvőn még télen.
-"Az ismerősöm csinál pár képet a telefonjával, de hát azé csak kellene valami videó is..."Megbíztak, megcsináltam 2 kameraállásból (az egyiket letettem fixen, hogy legyen vágó is(nem István) (
))) szép vágóképekkel, zenével. Össze is vágtam, ahogy kérték, szuper lett, mindenki happy.
Jó döntés volt a részükről, tetszett nekik, úgy is, hogy soha nem csináltam ilyet, bár a laikusoknak szinte teljesen mindegy,csak látszódjon a lényeg, nem Michael Bay esküvőjét vettem fel -
zsuha
aktív tag
Hát most már videosunk biztos nem lesz, viszont egy fiatal ismerős videozgatna szívesen, úgyhogy próbálok kölcsönbe szerezni egy normálisabb gépet (tudtok esetleg?), vagy veszek egy pana v160t v hasonlót használtan.
Nem is igazán érdekel a minősége stb, itt tényleg csak pár szebb/viccesebb felvételről van szó. -
Ottó58
senior tag
"Profi kamerás a legjobb választás."- ez így nem mindíg igaz! Az sem, hogy profi lesz az anyag.
Gyerekkorom óta fotózok, videózok,(S8-tól) amatőr szinten, de volt rá példa, hogy az esküvői képeket és videót sírva mutatták meg nekem a rokonok, mennyire elb@szta a fotós, saját színvilága szerint mindent elszínezett.
Sőt, videó tekintetében a fontosabb események közelében sem volt, az én általam felvett, szerkesztett anyagot küldték tovább a rokonoknak, ismerősöknek.Attól, hogy valaki profi, még nem biztos, hogy az "átlagembernek" bejön az ö általa mesterkélt színvilág, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Gyöször
senior tag
válasz
merqree #13934 üzenetére
ezt mi egy, a miénk után 1 évvel tartott esküvőn, a gyereknek egy 9000Ft os babáknak kitalált hallásvédő fültokkal játszottuk meg, de béreljetek fel egy normális videóst. Békés megyeit tudok ajánlani. 1M Ft kamerával vonul fel 2 éve nekünk 90 ezerért. 300 ezres kamerát hiába adsz hozzá nem értő kezekbe. 20-50 év múlva akkora érték lesz a felvétel. Én elkértem a nyersanyagot is. -
MrChris
nagyúr
válasz
Falovas #13939 üzenetére
Egy dolog még tetszik benne a pofonegyszerű, de mégis sok rétű maszkolás és trackingelése és hogy elég precízen csinálja.
Megnézem majd ezeket, bár egyre jobban úgy tűnik mindegyik progi kb ugyan azt tudja, csak másképp, máshogy áll kézre.
Elvileg szereztem egy RGMB13-t Vegashoz -
Falovas
aktív tag
válasz
MrChris #13932 üzenetére
Eddig is rezgett a léc a Resolve számára, de látva a Red Giant Magic Bullet Suite 13 képességeit úgy látom, hogy nem fogom eröltetni a Resolvéval való "bajlódást". Az " átjárás" eddig sem sikerült a Premierrel bár léteznek tutorialok amelyek ezt mutatják be, de már úgy el távolodtam a Resolve programtól (bár igazán nem is voltam hozzá közel, csak a kíváncsiság hajtott!) és fedeztem fel a Red Giant Magic Bullet Suite 13 program csomagot ami teljes mértékben kiváltja, helyettesíti a Resolvét, és méltó konkurenciája is egyben. És az, hogy lényegesen egyszerűbb használni végleg e programcsalád felé billentette a mérleg nyelvét.
Látva a Resolve eszköztárát azt kell mondjam, hogy semmivel nincs lemaradva a Red Giant Magic Bullet Suite .Ugyanazok a lehetőségek ebben a programban is rendelkezésre állnak, és nem kell bajlódni mindenféle projekt formátumokkal, ha átakarnám vinni más szerkesztőbe a videóanyagot.
Egy dolog viszont aggaszt. Internet " OFF " használata mellett sem maradtak meg a programok a Premier CC2017-ben. Valamilyen kompatibilitási probléma lehet. Már megint újra kellett telepíteni a programcsomagot.
Ha minden kötél szakad át térek a CC2016-ra, hátha azzal stabilabb lenne.
Egy kis kedvcsináló videó anyag:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link][ Szerkesztve ]
-
Falovas
aktív tag
Egy "videós arc" jelenléte ne zavarjon, mert ő ott mint "alkotó művész" van jelen, aki a videózással lesz elfoglalva, akinek az agya azon jár, hogy mi az ideális szög, távolság, pozíció, honnan jön a fény, mekkora legyen a látószög....stb.stb és az eseményt egészen más aspektusból éli meg mint egy vendég.
-
zsuha
aktív tag
válasz
Falovas #13935 üzenetére
Annyira nem vagyunk video-mániások hogy erre szükségünk legyen, megmondom őszintén, szerintem zavarna is egy videos arc jelenléte. Nem is szeretnénk több óra anyagot visszanézni. Itt pár szép/vicces eseményről lenne szó, és igazából a kamera a kérdés, abban mit javasolnátok?
mod: de ha még sokat győzködtök lehet szerzek egy videost, csak most hétvégéig nem tudom ez hogy jöhet össze[ Szerkesztve ]
-
Watt25
veterán
válasz
Falovas #13935 üzenetére
+1
Én még annyit hozzátennék, hogy azért van esély ismerőssel is felvetetni tűrhető (nézhető) minőségben ilyen eseményt, amennyiben:
1. az illetőt legalább hobbi szinten érdekli a videózás
2. van saját kamerája
3. amit már ismer régóta, tudja használni
4. nem iszik
5. van állványa (amit használ is) és/vagy van van optikai képstabilizátor a kamerában
Ha ez a 5 nem teljesül, akkor csak egy eredmény kaphatsz: fost.[ Szerkesztve ]
-
Falovas
aktív tag
Véleményem szerint a videó sokkal jobb eszköz az események megörökítésére mint a fénykép. Persze kellenek a fényképek is, a esküvő előtti fotózkodás, a csoport képek a szertartások után, és biztosan készül pár jól elkapott pillanat is, de egy fénykép sem tud versenyezni a videóra rögzített mozgóképpel. Óriási hiba esküvőről távol tartani a videóst. Azért nagyon nem mindegy, hogy 10 év múlva pár kimerevített pillanatról készült fotót fogtok nézegetni, ami vagy sikerült, vagy nem, vagy pedig több óra videóanyagot zenével, hanggal . Szerintem keress egy videóst és ne sajnáljátok rá a pénzt.
Ez a " majd az ismerős videózni fog " című mutatvány ismerős. Pont a rokonságban történt hogy annak a bizonyos ismerősnek többet volt a cigi a kezében mint a kamera.
Én csak azt tudom mondani, hogy egy rendes videóst fogadjatok mert az ilyen olyan telefonos, meg mindenféle vacak géppel felvett tákolmány videók nézése közben nagyon fájó tud lenni az a tudat, hogy " ezt nagyon el csesztük , csak kellett volna egy normális videós! "[ Szerkesztve ]
-
zsuha
aktív tag
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem. Hétvégén lesz az esküvőnk. Fotósunk van, viszont videost nem akartunk. Egyik meghívott viszont szívesen felvenne pár eseményt (aminek mi is örülünk), és most az a dilemma, ezt mivel tenné:
- galaxy s7 telómmal
- tud szerezni egy közepes tukorrefl-es fényképezőt (nikon d5x00)
- olympus xz-2 fényképezőmmel
- vagy esetleg vegyek egy videokamerát?Sztem 2 óra felvétel lenne összesen, és egyébként nem is használunk videokamerát, szóval később nem nagyon kellene. Szerdáig be kellene szereznem.
Mit javasoltok?
Esetleg valaki jutattás fejében tud kölcsönadni egyet? (bp-i átvétel)
Köszi,
Zsolti[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz
Falovas #13931 üzenetére
Egy hét használat után felemásak a tapasztalataim. Ami nagyon jó benne, hogy látványos, önnmagáért beszélőek a kezelőszervek. A color, maszkolás, parade, node-ok állandóan láthatóak, arányosan foglalják el a képernyőt, az egész olyan rendezett, átgondolt. Ezt is lehet pluginelni, minden node-ba egyet, a node-ok összekötése is a látványosság miatt jól értelmezhető. Tehát az áttekinthetősége jeles, egyedül az hiányzik, hogy bár a node-on felüntetti van e benne változtatás, de magukon a kezelő szerveken ezt látványosabban kéne jelezni, nem csak azzal, hogy 0.00 helyett 0.01 van már odaírva. Meg főképp a kezdőknek jó darabig segítség lenne, ha amelyik fölé ér az egérmutató ott lenne egy pici magyarázat, meg hogy gombkombinációval hogyan lehet azt elérni.
Premiereben nekem eléggé nem szimpatikus, hogy az effektek úgy jelennek meg mint egy szövegsor, olyan számokkal szöszölős, ez persze szokás kérdése is, de szerintem ha valamilyen vízuális elem is tartozna hozzá akkor egy rápillantással ellenőrizhető lenne. Mint akár csak a mutatós karóra vagy más skálás műszerek, csúszkák...Ami most nekem igazán negatívum a Resolveban, hogy 8gb ram kevés neki, talán emiatt van, hogy időnként kilép a progi, vagy végtelenné válik a renderelés. Ugyanakkor szerkesztéskor gyorsnak tűnik, a nodokon, paramétereken, qualifire, trackeren laggolás nélkül lehet ugrálni és állítani. Ha nem mozog a preview
Önnállóan nekem neat videóval együtt talán elég is lenne annak tükrében valójában mire is használnám. No meg ki is kell ismerni, amit nem tudok megcsinálni valszeg tudja csak én nemtom hogyan kell, ez a Vegassal is így volt.
-
Falovas
aktív tag
válasz
MrChris #13930 üzenetére
A Resolvét csak akkor fogom használni, ha megoldom a Premierrel való " átjárást ", ennek hiányában mellőzni fogom. Bár kíváncsi vagyok , hogy önálló szerkesztőként is megállja e a helyét, és erre a színezésen túl milyen lehetőségei, ill eszközei vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Falovas
aktív tag
válasz
MrChris #13928 üzenetére
Találtam egy DaVinci Resolve 12.5.2 verziót , bár kiabál az openFX miatt ez is, de működik, ez már média fájlt is fogad és meg is nyitja. Úgy hogy szabad időmben már tényleg igazi színorgiákat csaphatok
. Viszont a Red Giant Magic Bullet Suite 13.-al csak szigorúan internet "OFF" módban lehet foglalkozni. (!!!!!!!)Sőt telepíteni is csak bontott internetes kapcsolattal(!!!!!!!!) ajánlott mert nekem másnapra eltünt a Premierből, egy fél nap alatt tudtam csak visszahozni. Bár úgy láttam, hogy csak a 13.0.3.-as kompatibilis a Premier CC2017-essel, ez alattiak be sem települnek a programba. Úgy hogy videót szerkeszteni csakis internet "OFF"( kábelt kihúzni a gépből !!!) módban fogok ezután.
-
MrChris
nagyúr
-
Falovas
aktív tag
válasz
MrChris #13924 üzenetére
Újra felbuzdulva nekiestem a Resolvénak, hogy lássuk mit tudok kezdeni egy csúcs kategóriás videó színezővel: eredmény : SEMMIT ! Csak érdekesség kép, ha valaki rákeres az árgépen le fog döbbeni a több mint 11 millió forintos ára miatt, igaz akkor már kap az ember egy egy egész vezérlő padot és mindenféle kezelő modult is. Ha csak a programot vesszük meg az is több mint egy százas.
De a lényeg, hogy nekem nem jön össze a program használata, Alapból OpenFX plugin baja van, mint kiderült sokan mások is így jártak, rákeresve a guglival. Hiába tudom megnyitni a programot , a Premierrel elkészített .aaf videó projectet nem hajlandó megjeleníteni, bár felismeri és ráteszi a saját timeline vonalára de magát a videót nem látni, nem lehet rajta dolgozni. A 12.5-ös verzióhoz már azt írják, hogy automatikusan telepíti azt a bizonyos openFX plugint, de regisztrálni kell a trial verzió kipróbálásához is. Gondoltam ha azzal felmenne a plugin, akkor már jöhetne a saját verzió is, de már nincs kedvem görcsölni vele. Besokaltam. Ha már egy programmal ennyit kell szenvedni akkor már nem is érdekel.
De van egy jó hírem azok számára akik hajlandóak lennének a használt videószerkesztőjük nyújtotta lehetőségeken kívül is színezni a videójukat. Egyik lehetőség a BCC valamelyik verziója, nekem a 10-es van meg, már azzal is rengeteg lehetőség nyílik az utólagos színezéshez, bár ha figyelembe vesszük, hogy maga az Adobe Premier Pro is alapból kínál eszközöket az újraszínezéshez máris a bőség zavarával fogunk küzdeni.
De, hogy mégis kínáljak egy új lehetőséget azok számára is akiknek beletört a bicskájuk a Resolvéba mint nekem, azok számára ott van a Magic Bullet Suite 13. A 13.0.0.-ás verzió simán felment a Premierhez( a 13. 0.3.-as az NEM!), úgyhogy könnyes búcsút vettem a Resolvétól, és ismerkedem ezzel a programcsomaggal ami 7 programból tevődik össze? úgymint:
Magic Bullet Colorista IV
Magic Bullet Cosmo II
Denoiser III
Magic Bullet Film
Magic Bullet Looks 4
Magic Bullet Mojo II
Magic Bullet RenoiserÚgyhogy van mire nézni.
Privátban tudok linket adni, ha érdekel valakit! -
MrChris
nagyúr
válasz
Watt25 #13925 üzenetére
Igen. Így nyersanyag és technika szempontjából töredék (század/ezred) áron lehetett forgatni. Más kérdés, hogy inkább kis költségvetésű játék/művész/önmegvalósítás/próba/tanuló filmet. Mindez hazai eljárásban. Akkoriban sokan kedvelték k. európában. Persze a fejlődés aztán elsöpörte.
-
MrChris
nagyúr
Egyet értek, ezzel mind tisztában is vagyok. Nem volt csúcsminőség, nekem is feltűnt a moziban. Aztán apám mesélte el akkoriban hogy hogy is van ez miért is volt kissé homályhókinsz. A kópiákt náluk laborálták, már ott feltűnt nekik, hogy nem tudnak rendes élességet elérni, az eredeti is gyenge volt. Ennek ellenére a nem túl igényes Honfoglalás, Hipolit... Digit Betacemre forgott...
Egyszerűen csak szeretném számomra megfelelő szintre hozni, tetszetőssé tenni.Falovas: Mindössze annyi a butítás, hogy csak logóval van lehetőség zajcsökkentésre, motion blurra, meg HDR módra. HW terén pedig aszem nem lehet felskálázni. Vagyis teljes értékűen gradelhető.
-
tecsu
addikt
válasz
MrChris #13921 üzenetére
A minőség nem csak felbontásból áll; vagy azt gondolod, hogy te jobb minőséget rögzíthetsz, mert magasabb felbontású a kamerád érzékelője, mint pl. a Star Wars operatőrei?
A képérzékelő mérete, az objektívek, a kódek... azután a kompozíció, kameramozgás, fókuszállítás minősége stb. Ez mind egy magasabb szint volt akkor is, mint ami ma amatőr szinten megvalósítható.
Ezenkívül, mint ezelőtt írtam, a színfelbontásod nem több a FHD-nál.
Ráadásul az említett filmnél pont a digit jeleneteket érte kifogás a minőségük miatt (ugyanis <analóg> filmre rögzített részek is voltak).Ezt csak úgy mondtam a pontosság végett, nem kötekedem.
-
Falovas
aktív tag
válasz
MrChris #13921 üzenetére
Egy két hónapja én is beszereztem egy Resolvét, de idő hiányában leálltam vele.
Úgy tudom két féle van, egy összetettebb és egy viszonylag " egyszerűbb ".
De a lényeg, hogy ha van egy Resolvéd akkor nem kell hátat fordítani a Sony Vegasnak.
Ebben a video tutorialban azt mutatják be, hogy van " átjárás" a két program között. Vagyis a Vegasba belehet húzni a Resolve projectet....[link] -
MrChris
nagyúr
Ebből a 4k megvan
A minőség fontos, ez a kamera, de még a korszerű mobilok is olyan képminőséget képviselnek amiről 15 éve csak álmodni lehetett volna. Mégis annak idején itthon mozit készítettek ennél rosszabbal (Digital Betacam-el), ennek többször tanúja is voltam. De még külhonban is pl a SW Baljós árnyak jó részét mindössze 2k-ban forgatták, negyede felbontásban.
Igyekeztem, nem rádobáltam, hanem órákig bütyköltem egy jó adag színeket befolyásoló cuccal. A felirat csak információs jelleg, a képarány és perem sötétítés csak a kamu rész. Összességében rossz, elment vele pár óra és lehet, hogy én vagyok béna, de a Vegassal ennél többre nem vagyok képes. Olyan ütős, igazán minőségi color grade-et még nem is láttam vele. Átnyergelek Resolve-ra, abba mindenképp érdemes energiát fektetni, ha igényeset akarok, meg elég nagy a tananyag is hozzá. -
tecsu
addikt
válasz
MrChris #13919 üzenetére
"Ez csak játék, próbálkozás olyat csinálni mint a nagyok."
Persze, az jó, én a praktikumról meg a végeredményről beszéltem.Szerintem a minőség fontos, de ha a nyersanyag minősége gyenge, azon "érdekesen", vagyis rondán hat egy moziminőségű feliratozás vagy ugyanilyen áttűnő effekt.
Komolyabb utómunkához eleve 4:2:0 chroma subsamplingnél részletesebb kell, hogy ne mosódjon még jobban vagy éppen ne legyen recés / plasztikus az adott él. Ilyen esetben jön jól a 4K felvétel és utómunka, majd a maszter alatt FHD-ra konvertálás."Pl. rendszeresen előre kell szaladni, de ettől mindenki elkezd sietni, pont mikor nem kéne. Ha meg leszobrozom és onnan csinálnék egy lekövetést mindenki megáll
"
Ismerős. -
MrChris
nagyúr
válasz
Falovas #13915 üzenetére
Egyre kevésbé tetszik, át is variáltam... Így tanul az ember
Igen ez Vegas, egész más. Viszont (Premiere alá is) jó cucc némelyik BCC, meg a New Blue is, pl ajánlom a Detail Enhancer-t élesítésre, másképp csinálja, nem olyan durván, picit rátéve segíthet.
A szakik odaát a Resolve-t nyomják, valszeg újra rápróbálok.tecsu: ez csak játék, próbálkozás olyat csinálni mint a nagyok. Egy családi/kirándulós videót is össze lehet vágni filmszerűvé, megspékelve film color grade-el, persze ekkor az egy órásból kb 2 perc lesz. Ha még a kamerát-komponálást is a szerint használod még jobb hatást érhetsz el, csak marha fárasztó
Pl rendszeresen előre kell szaladni, de ettől mindenki elkezd sietni, pont mikor nem kéne. Ha meg leszobrozom és onnan csinálnék egy lekövetést mindenki megáll
-
PHenis
senior tag
Szobában kézzel állítottam be a fehéregyensúlyt és mikor kimentem a szabadba, elfelejtettem visszaállítani. Elég ergyák lettek a kinti felvételek. Valamelyik említett progi tud olyat, hogy helyre állítja? Melyikkel kísérletezzek?
Mondjuk ez lehet, hogy nem ide való kérdés... bocsi.
[ Szerkesztve ]
-
Falovas
aktív tag
válasz
MrChris #13914 üzenetére
Szerintem tök szuper lett.
oly annyira, hogy már beszereztem a BCC10-et a Premierbe.
Az RGB Blendet meg is találtam a Key & Blend-ben, az oké, a compozit módot hol állítom be?
Amit találtam az a display mód kiválasztásánál szerepel, a compozite video (?) ez lenne az?
Az Input LUT is meg van a Color menüben. Még a Color Fast-ot nem találom, az merre van? -
MrChris
nagyúr
válasz
Falovas #13913 üzenetére
Annyira nem vagyok feliratozós, addig jók, míg egyensúlyban vannak a képpel és nem válnak túl hivalkodóvá, öncélúvá. Végül elkészült a próbálkozásom ezzel a felvétellel. Elmondhatom, hogy nem sikerült, pedig sok óráig piszkálgattam.
-
Falovas
aktív tag
válasz
MrChris #13911 üzenetére
Hát ez nagyon ütős lett, jól kikeverted a színeket.
Ezen a téren amatőr vagyok, még csak odáig jutottam, hogy egy kis kontraszt, telítettség....szóval alap piszkálgatások. A Vegast azért sajnálom, mert abban már benne volt a BCC10 -es ; NewBlue Titler Pro 4. és a Magic Bullet Looks nevezetű színező program.
Az én gyengém a videók feliratozása. Vagyis az első 8-10 másodpercben megjelenő cím.
A NewBlue Titler Pro 4.-el megtaláltam a non plus ultrát. Szerencsére a Premierrel is kommunikál így teljes az öröm.
Mindig bajom volt valami látványos betű effekt a videó elejére. Ebben kész animációkból válogathatunk, amit kedvünk szerint paraméterezhetünk. Gazdag betű készlettel rendelkezik illetve szabad kezet ad a betűk stílusát illetően is.De érdekel a színezés is, majd kísérletezgetek, úgy vettem észre a Premierben alapból vannak lehetőségek az alap színezéseken túl is , úgy hogy van mire nézni, de majd megpróbálom beszerezni az ide kompatibilis BCC10-est is.
A BCC10-esben is van nem kevés eszköz a látványos betű effektekre, de az tanulós téma.
Ezek a : Extruded Text; Type On Text; Title Studio -
tecsu
addikt
válasz
Jackie_Chan #13904 üzenetére
Egy egyszerű Avidemux is megteszi alap feladatokra.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Falovas #13909 üzenetére
Nálam mostanában Vegassal nincs stabilitási probléma. Jobban nekiestem a BCC és NewBlue plugineknek és elképesztő miket ki lehet hozni. A Color Fast tényleg gyorsan lehet dolgozni de mégis jobban belenyúlós. Most fedeztem fel a BCC-ben composit módban az RGB Blendet. Ezt még LUTtal megspékelve egész durván lehet gradelni, amit nem is gondoltam volna. Ilyen a sima felvételből egy kocka, ez meg már megdolgozva. Cél a filmszerűség lett volna.
-
drnet
aktív tag
Én meg veled értek egyet. Ha már adott az 50 fps, nehogy már lebutítsam, pláne, hogy sok év múlva már az 50 fps is elavult lesz. Sajna én lusta vagyok megvágni a felvételeket, de így is vissza szoktuk nézni. Nemrég néztük vissza az eddigi 14 év felvételét. Kb. 30 órányi videó. Eltartott 2-3 hétig, de minden pillanatát élveztük.
-
Falovas
aktív tag
válasz
Sokáig Corel VideoStudio-t használtam. Egy egyszerűen használható , mégis nagy tudású program. Tele van NewBlue FX plug-inokkal ami nagyon hasznossá teszi. Egyik extrája, hogy mpeg videókat vágás után konvertálás nélül renderel ki, ami azon túl, hogy minőség vesztés nem történik , még ezt rövid időn belül el is végzi. Kezdésnek egy nagyon remek program.
Aztán sokáig Vegas-os lettem, ha nem fagyott volna le legutóbbi Full HD projectemnél a mai napig azt használnám. Jelenleg kezdő szinten használom a Premiert amiről sokáig csak az volt a véleményem, hogy csak a sznobok használják. De sajnos meg kell tanulnom használni, mert jelenleg ez tűnik a leg stabilabb programnak ( az én gépemen !!!!). -
MrChris
nagyúr
válasz
Jackie_Chan #13906 üzenetére
Csak a szokásos, Premiere (legnépszerűbb, sok plugin van hozzá, fejlesztik, kompatibilitás), Vegas (egyszerűnek látszik, egy pontig az is, sok plugin, de valahogy már érdemben nem fejlesztik, ha összetettebb belenyúlást szeretnél akkor kissé nyakatekertté válik), Resolve (ingyenes és professzionális, nagy elhivatottság kell), Pinnacle Studio (egyszerűbb használni a fentieknél, hasonló célcsoport mint a WMM). Ezeket 'ismerem', de leginkább a Vegasnál ragadtam le, de nem azért mert az a legjobb, csak a működése számora jobban feküdt.
Aszem nagyjából mindre igaz, hogy ha minél jobban bele akarsz nyúlni a színekbe és luminanciába annál jobb forrásanyagra lesz szükség (helyes expozíció, pontos WB, széles dinamika, hasznosan magas bitráta és felbontás), mert hamar szétesik a kép (blokkosodás, sávosodás, részletvesztés...). De mint lentebb írták, szerintem is az elsődleges a jó vágás amit a WMM-el is meg tudsz csinálni. Persze kérdés mi is a cél. -
MrChris
nagyúr
válasz
Egyszerű és megbízható az ingyenes Windows Movie Maker. Lényegi dolgokat meg tudod vele csinálni, vágás, feliratozás, átmenet, kontraszt, világosság, színezet, stabilizálás... Ha 'szőrözni' akarod akkor viszont komolyabban meg kell tanulni használni egy sokrétűbb programot.
-
Jackie_Chan
senior tag
Üdv!
Ha már s vágásról és a video szerkesztésről van szó....
Melyik programot ajánlanátok egy kezdőnek aki most kezd ehhez az egészhez hozzá és nem photoshop bonyolultságú?? -
tecsu
addikt
válasz
PHenis #13899 üzenetére
Szerintem a leglényegesebb momentum a vágás, ami alatt komolyan szelektálni kell, mert az unalmasabb jeleneteket a kutya sem fogja még egyszer megnézni.
Az emberben benne van, hogy gyűjtögessen persze, de egy rövid, feszes(ebb) tempójú videó akár diákkal keverve; kellemes, témához illő zenével, adott esetben eredeti hang mellé; rövid, pontos infók felirattal mellékelve...
A videók pedig szépen rendszerezve, majd duplikálva.
Ezt én a lehető legjobb minőségben tenném, hiszen mondjuk egy évtized múlva már az is gyengének fog számítani. -
Ottó58
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple Music
- Politika
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- EA Sports WRC '23
- Plazma TV topic
- További aktív témák...