- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
silmatauki
őstag
válasz
bippeti #29428 üzenetére
Biztos, hogy akarsz régi manuális obikkal vacakolni, hacsak nem kifejezetten “örvényes” bokeh vagy hasonló “lomós” anomália kell? Gyak. minden tekintetben (kivéve max. a fényerő) sokkal jobbak még a mai digi kitzoomok is, hát még a dedikált prime obik… manuál obik tényleg inkább csak spéci képhatások elérésére jók.
Az én Fujim az egyik legkisebb flange distance-ű rendszerem, így még Mount C-s obikat is fel lehet rá rakni – de minek...
-
80hun
addikt
válasz
bippeti #29428 üzenetére
Hogyne lenne.
Dslr-en se focus peeking se belengyítás.
A korekciós lencse elcseszi az obi rajzát.
Milc-re bármi felrakhatóA dslr nem ép a régi manuális obik használatára "született".
Próbáltam én is de csak szenvedés a milc-ekel ellentétben.Nikon -ra ott vannak a régi nikkorok.
-
sideburns
aktív tag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
bippeti #29355 üzenetére
A fix zoom olyan mint a fából vaskarika? Aztán, ha a 18-55-nél sikerült felszorozni mindkét oldalt 1,5-del akkor a 18-105-nél, hogy lett 300-as a vége?
Legjobb rajzolat és legnagyobb fényerő fix objektívekkel érhető el. Azonban 3-4-szeres zoomig még besza-behu objektíveket is lehet csinálni, pl. Olympus 40-150 f2.8 pro. Viszont ezek gyakran több százezres, olykor milliós tételek. Megfelelő kompromisszum készség esetén jóval olcsóbb, gyengébb rajzolatú és sötétebb objektívekkel is lefedhető a kívánt tartomány minden rendszerben. A másik véglet a travel zoom zsebgépek világa, pl. az eddigi kompaktod. Ha szükséged van akkora átfogásra mint amit az eddigi kompaktod tudott, akkor két vagy három zoom objektívvel le tudod fedni az adott tartományt. A cserélhető objektíves gépeknek is van a szenzorméretből adódó crop factora, amivel az objektívekre írt értéket szorozni kell az összehasonlíthatóság érdekében. Ebből a szempontból a DSLR és a MILC között nincs különbség.
-
INTELligent
senior tag
válasz
bippeti #29355 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy a zoomos gondolatmeneted jó. (a szorzókat nem néztem meg)
Tanács (nem saját, én is hallottam): ha megnézed az összes eddigi képedet, látni fogod, hogy az egész zoomtartományt úgy sem fogod kihasználni, akkor meg fölösleges lehet megvenni ugyanazt a zoomtartományt lefedő objektíveket (persze vannak kivételek). Úgyhogy én a helyedben átnézném a képeimet gyutáv szerint (főleg, ha szűkös a keret), meg megnézném ezt a gyutávszimulátort, hátha segít. -
80hun
addikt
válasz
bippeti #29302 üzenetére
Sokkal jobb a Milc a manuális obikhoz.A bázistáv miatt bármi adapterezhető rá.
De főleg a mikro4/3 és a nex adapterből van könnyen elérhető választék.
De a lényeg az hogy olyan milcet kell venni ami tudja a Focus Peakinget. Nagy segítség. A sony milcekből mind tudja. A pana és az oly modellekből inkább csak az újjabbak. -
Lassú Víz
addikt
válasz
bippeti #29252 üzenetére
No, akkor a többieknek ellentmondva szerintem nem oldható meg croppossal. Ahhoz, hogy hasonló látószöget és mélységélességet kapj 55 f1.2-re lenne szükséged. Van ilyen?
Ha úgy teszed fel a kérdést, hogy lehet-e jó portrét készíteni egy kisebb szenzoros vázzal, akkor a válaszom, hogy természetesen lehet. Nekem sem FF vázam van. Vagy nézd meg jjeahh aláírásában szereplő linken lévő képeket. Egy kb. 30 ezer Ft-os szettel készültek a portréi pár hónappal ezelőttig. -
A Zéé
addikt
válasz
bippeti #29255 üzenetére
most lusta vagyok rákeresni, de írd be a googleba, hogy "néger szénbányászok a 600m mély tárna aljában éjjel 11-kor áramszünetnél denevért kergetnek". Aztán amit az kiad.
Amúgy pl sportesemények szarul megvilágított csarnokban, egy gyertyafénykeringő és hasonló nagy iso mellett gyors záridőt igénylő képek ahol egyértelműen előnye van egy modern FF gépnek, és amik megizzasztják a belépőbb gépeket, de kb bármilyen 5 évnél fiatalabb nagy szenzoros géppel meg lehet oldani az általános, átlagos fotós esetek 95%-át. Maximum kicsit játszani kell a fényekkel, és a világítással.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
bippeti #29209 üzenetére
Ha használt is játszik, sztem gondolkozz el evf-es milc-en is, én kereső nélküli oly-ról váltottam evf-es panára pont a kukucska miatt, manuálozni sokkal könnyebb vele... egy szép nagy evf és kényelmesen elérhető belenagyító gomb ilyenkor aranyat ér
Esetleg, ha mindenképpen újat akarsz, Pana g6, csak ez már akkora mint egy kisebb dslr, és kissé műanyagos a háza.
-
MrChris
nagyúr
válasz
bippeti #29209 üzenetére
adapterezett manuál obikkal fókusz visszajelzés milceken nincs, van helyette belenagyítás, újabbakon élkiemelés, de olyan a pl5-ben nincs. M42-es obikon kívül még ezernyi másik is van de itt is érvényes, kis pénz kis foci. Meg ugye nagyjából az 50mm és felettiek a megfizethetők, alatta általában a kitobi simán lepipálja őket.
-
jeni
félisten
-
Maximum1
őstag
válasz
bippeti #29209 üzenetére
Ma voltam a Westend Médiában és még volt az E-PL5 dupla kittből 90ezerért.
Úgy néz ki csak ebben a boltban van, online sem elérhető, ezüst és fehér színekben, szerintem fehérben már csak a kiállított darab van.
"(a japán belpiacra időközben készült egy minimálisan módosított E-PL5 is, ami az E-PL6 nevet viseli)", felesleges a 6-ost venni.(#29211) stevewonder a vitrinben volt egy pántolt doboz is én úgy láttam, de a kiállított darabokból is még egyet el tudsz hozni úgy hogy az objektívek originál dobozban vannak, maga a gépben meg nincs aksi, nem fértek hozzá az emberek.
A maradékra meg rálehet alkudni, szoktak engedni. -
Vyndree
őstag
válasz
bippeti #29200 üzenetére
Pentacon 50mm f/1.8 MC is a Helioshoz hasonló lencse, van néhány kép ahol már az egész közeli hátteret is szépen elmosta. 4-5eFt-ért már ki lehet fogni ilyen obit, kicsivel olcsóbb mint a Ге́лиос. A Heliost a szovjetek koppintották a Carl Zeiss-ről, a Pentacon meg NDK volt ha jól rémlik, talán még a Meyer-Optik is Pentaconba beleolvadt bele.
-
sideburns
aktív tag
válasz
bippeti #29192 üzenetére
Nem attól függ, hogy DSLR-e vagy sem, hanem hogy mekkora a szenzor. Fényerős obival a MILCek (Panasonic, Olympus, Samsung, Sony, Fujifilm) is tudják ugyanezt.
Még csak sokat sem kell rá költeni, veszel egy Helios 58mm-es manuális obit 5000-ért, egy adaptert még pár ezerért és mehet a móka. Régebbi generációs MILCek pár tízezer forintért mennek aprón. Olympus igencsak ajánlott erre a célra, a képstabi miatt is. -
FEDman
addikt
válasz
bippeti #29179 üzenetére
Kit obival még nagy csodát nem lehet tenni, de egy kiskompakthoz képest az általad felvázolt Nikon is azért egy picit több lehetőséget ad a mélységélességgel való játékra.
Mivel ez elsősorban az objektíven múlik, így ha veszel a Nikonre egy fényerősebb fix objektíved, akkor azzal drasztikusan ki tudod tágítani az ez irányú lehetőségeidet.
Egy Fujis példát tudok neked mutatni. A Nikonhoz nagyon hasonló Fuji XC 16-50/3,5-5,6 kit obinak ez a maximum háttérmosása, de ha veszel rá egy XF 35/1,4 fix objektívet is, akkor onnantól már ilyet is tudni fogsz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Milyen videókártyát?
- Kutya topik
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mazda topik
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest