-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
válasz
JoceeHunt #26227 üzenetére
Nekem Canon és m43 rendszerem is van (minőségi obikkal), olvass utána a m43-nak, hobbi szinten vsz. jobb választás.
A Pana vázak előnye a jobb videó (hobbi szintre elfogadható az Oly is) ill. a mindenre jó arcdetekciós fókusz (ez könnyedén használható amatőröknek is), de nincs a vázban szenzorstabi (ez az Oly nagy előnye mert akkor is megy mikor az obiban nincs stabi) ill. nem olyan kiforrott a JPG motor.
Sajnos a Pana nagyon hosszú ideig a top vázak (GH3, GH4, GX7) kivételével régebbi szenzort rak.Obik tekintetében érdemes körülnézni a használtpiacon ill. az Oly néha nagyon jó akciókat csinál (annyira, hogy gyorsan elkapkodják aztán kitek darabokban feltűnnek a használtpiacon). A fixek lehetővé tesznek kevés fényben fotózás, ajánlott darabok: Pana 20 1.7 (FF ekv. 40mm) kb. 70-80, Oly 45 1.8 (FF ekv. 90mm, szóval minden gyutáv 2-vel szorzandó) kb. 60-70. Ezekhez érdemes még valamilyen zoomot venni.
Canon esetén érdemes a 18-135 STM-et venni. Ennél vagy drágább vagy gagyibb obi van. Fényerős normál (esetleg az új 35 f/2 IS) vagy nagylátó fixet nem tudok ajánlani Canonra (legalábbis jó árban). Az 50 1.8 bár olcsó, de megbízhatattlan és rekszelni kell, hogy jó legyen a rajza.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
JoceeHunt #26230 üzenetére
ha ugyanolyan kategóriás obikat vetünk össze, úgy általánosan sztem nem drágábbak, inkább az van, hogy milc fronton hiányoznak az abszolút belépő fapados üvegek, mint amilyen pl. a canon 50mm f1.8.. helyette olympus/panasonic-ra ott van a 45-ös, ami egy sokkal jobb üveg, cserébe jóval drágább is...
-
válasz
JoceeHunt #26230 üzenetére
Ez a kit az Olympus Mintaboltban csak 300k, 3 év garival, de egy kis (két perces) utánjárással keresel valakit, aki kölcsönad neked egy 15% kedvezményes kártyát, és máris csak 255k. De pont ezt a kitet nem venném meg. A mellékelt kitobi kicsi ugyan, de kényelmetlen, és nem fantasztikus. Helyette inkább a E-M10 1442 IIR + 40-150mm kitet 255k mintabolti alapáron, kedvezménnyel 217k. És máris 90 pénzzel beljebb vagy. Ráadásul a aktuális akció miatt elhozhatsz egy 45/1,8-at 60-ért, ami egy nem kihagyható ajánlat.
De ajánlom figyelmedbe ezt a lehetőséget is: teddprobara.hu
-
jjeahh
nagyúr
válasz
JoceeHunt #26227 üzenetére
A g6 ugyanaz a rendszer mint az olympus, tehát az oly-pana obik mind rámennek... a canon ef üvegek is rámennek, csak nem tudod majd a rekeszt állítani, ha nincs rekeszgyűrűd az obin, és csak manuális fókuszod lesz. Régi manuális üvegből meg az összes rámegy egy adapter segítségével, de szintén manuális fókusszal tudod majd használni, af csak natív panasonic/olympus obikkal van. Az olympus-ok strapásabbak, a pana g6 meg kezesebb, ízlés meg igény kérdése kinek melyik jön be... belépő dslr fronton talán a pentaxok a legmasszívabbak, a canon-ok meg a leggyengébbek, a nikon d3xxx meg d5xxx gépei amolyan átlagosak, műanyagok, de azért még elmegy kategória sztem. Ha komolyan akarsz videózni, akkor nézz pár olympus tesztvideót a neten, mert az oly fotóban erős, de videóban elég gyenge... Amúgy meg nem szabad márka és előítéletek alapján gépet venni, akkor jársz a legjobban, ha az igényeidnek legmegfelelőbbet veszed, mindegyik márka bőven megbízható gépeket gyárt
-
jjeahh
nagyúr
válasz
JoceeHunt #26225 üzenetére
fogás: úgy általánosan a dslr-ek ebben tényleg jobbak, de a stabilitást én vitatnám... pl. az 5 tengelyes stabis olympus-ok állítólag baromi jók ebben
amúgy meg ha videózni, és makrózni is akarsz, a panasonic g6-ot is megnézheted, igaz nem olympus és nem dslr, de videóban az árkategóriájában verhetetlen, a forgatható kijelző makrónál sztem nagyon nagy előny, és a dslr-fogást is megkapod.
Ha mindenképpen dslr, akkor én szétnéznék pentax fronton is, asszem vannak ott viszonylag jó árban olyan gépek, amik időjárásállóak, ami horgászásnál gondolom nem árt, ha meg mindenképpen olympus, akkor ott az e-m5 időjárásálló... ha viszont ez nem számít, akkor ott az e-m10 vagy a kukucska nélküli e-pl5 vagy e-pl7. De canont én semmiképpen nem vennék terepre, horgászáshoz vagy ilyesmi a 7d alatt, mert szvsz sokkal gyengébbek, sérülékenyebbek anyagminőségre mint a riválisok masinái. De lehet ez csak az én hisztim, párszor elvittem a 60d-t terepre a 18-135-el, és a frászt hozta rám, hogy nehogy odaverjem valaminek és darabokra törjön -
daniduke
tag
válasz
JoceeHunt #26223 üzenetére
Erre így nincs konkrétan válasz, kicsit hit kérdés is a dslr-milc vita. Ha tényleg utána olvastál akkor biztos tudod, hogy mindegyiknek van előnye/hátránya(méret, hordozhatóság, EVF vs OVF, egyáltalán kell-e kereső,obikínálat, fogás stb), ezeket mérlegeld szerintem először, utána lehet konkrétabb vizekre evezni.
(Használt jöhet? Mire lenne használva?)
Utolsó kérdéshez: Canikonhoz általánosan nagyobb az objektívkínálat, használtból is, ez előny lehet. Kompatibilásról annyit hogy a milcekre lehet kb mindent rárakni, Nikon viszont megfontolandó ha komolyabban akarsz régi obikat adaptálni mert ott macerásabb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fuji 33mm f/1.4 WR obi
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Nikon Z50 II kit (DX 16-50 f/3.5-6.3 VR, DX 50-250 f/4.5-6.3 VR)
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 33 f1.4 + 25 f1.8
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Commander G41 700W
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest