- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Letiltás - hogy is van ez?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
palfitom
félisten
válasz kromatika #102195 üzenetére
kromatikaSzia,
Egyértelműen a Pro4 való i5 alá a kettő közül.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
bonifa333
aktív tag
válasz Aprósólyom #102193 üzenetére
Szia!
Ez a hang akkor is kijön, ha Bluetooth fulesrol megy az e-port. Akkor is dob rajta?
Koszi
-
bonifa333
aktív tag
válasz Aprósólyom #102193 üzenetére
Koszi
-
kromatika
veterán
Sziasztok. Gép újításra adtam a fejem. 8.gen I3 ról újítok. Sajnos mivel szűkös a keret, használtan szeretnék venni alap lapot és procit. 10 gen ben gondolkodok. A meglévő ramok DDR4 2x8GB 3200 Mhz. A lapra kb 25 000KP lenne. Jól gondolom e hogy B560 a jövőre nézve jobb választás mint a 460,mert az 560 kezeli a 11 genes procikat is,ha majd a későbbiekben váltanék. A proci i5-10500 lenne ,innen venném [link] .Azonos áron melyik lap a jobb Asrock B560M Pro4 vagy Gigabyte B560M DS3H ?Köszi előre is a választ.
-
kolopele
nagyúr
válasz bonifa333 #102192 üzenetére
Nekem láthatod az adatlapomon az alaplapomat, leírni már inkább nem akarom, kaptam már érte olykor. Nyilván ha nem szánsz rá ennyi pénzt, akkor tárgytalan. Amit Aprósólyom javasolt, az van egy barátomnak is, és nagyon megvan vele elégedve, szintén egy 12700K - t hajt benne.
[ Szerkesztve ]
-
Aprósólyom
addikt
válasz bonifa333 #102186 üzenetére
Ezt is nézd meg: GIGABYTE Z690 GAMING X DDR4
Van rajta jó kis ALC1220 hang. Megéri a felárát szerintem.Jevons paradox
-
palfitom
félisten
válasz bonifa333 #102186 üzenetére
bonifa333Pl. MSI Pro Z690-P DDR4 / Gigabyte Z690 UD DDR4 / Asus Prime Z690-P D4
Jelenleg az Asus áll BIOS-terén a legjobban, MSI sem rossz, hardverileg a Giga nagyon jó, de a BIOS-uk még nem kiforrott."Egyébként a gigabyte gaming X z490 ről mit gondolsz?" - Masszív, és viszonylag olcsó Z490-es deszka.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
bonifa333
aktív tag
válasz palfitom #102185 üzenetére
Köszi!
Mennyit szánsz az alaplapra? Max 80
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? 12700 k
3. Milyen méretű lapot szeretnél? Most giga z490 van, ATX, M ATX mindegy. Crossfire lehet lesz
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) Semmi extra ,usb,Sáta,PCIe 4.16*, ssd
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? Dedikált videokártya lesz
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? Lehet hogy kell, stabil terhelhető lap kell
7. Használt, vagy új alaplap? Uj
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Ha tud RGB az jo
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Most se terveztem hogy váltani kellMostani Táp Corsair 850hi.
Egyébként a gigabyte gaming X z490 ről mit gondolsz?Koszi
-
palfitom
félisten
válasz bonifa333 #102181 üzenetére
Nem ilyen ikonokkal kell telerakni a hsz-t, hanem az Összefoglaló szerint kérdezni!
Azt sem tudjuk mekkora lapot ajánljunk, mennyi pénz van rá, stb...Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Aprósólyom
addikt
válasz beach head #102183 üzenetére
Most van jelentősége milyen procit veszel. Ha pár év múlva (értsd 2 év vagy több) tennél bele 10400 helyett nagyobbat, akkorra már annyival előrébb lesz a technológia, hogy jobban megéri majd platformot váltani, ha további pénzt invesztálnál a rendszeredbe. (Kvázi addigra 14400 lesz...). Ha teszel legalább 3200MHz RAM kitet a 10400 mellé, akkor nem sok értelme lenne később 11400-ra váltani: tessék itt van pár diagram róla.
Az a kettő 35-36 ezeres lap adja a legjobb ár érték arányt.Jevons paradox
-
beach head
senior tag
válasz Aprósólyom #102176 üzenetére
nos igen játékban gondolkozva, tulhuzas nelkul esetleg nehany ev utani 11 genes (vagy ha tamogat meg kedobbi genes procifejlesztest) proci bovitest figyelembe véve esetleg "valogatnek". ilyen szempontbol mit tartasz legjobb ar értékűnek? asus tuf? (mondjuk erteni nem ertek hozza.. [max ilyen bencsmarkokra tudok hagyatkozni]
-
jeni
félisten
válasz bonifa333 #102181 üzenetére
hello
már több topik van a Z690 lapokkal kapcsolatban. (tudsz onnan válogatni)
gondolom maradnál a DDR4 memóriáknál ebben az esetben D4 jelölésűt kell,hogy vegyed.
hűtő szerint nem egy léghűtőt hanem AIO vagyis vizes blokot érdemes használni hozzá.
mivel tuningolni is szeretnél. -
bonifa333
aktív tag
Sziasztok!
Tervezek venni egy 12700k procit.
Ahhoz milyen alaplapot ajánlotok?
Oc-zni is akarom.
Csak Fortnite 1080 P , amd 6900xt.
Ram 4266 2*8 GB, vagy 3800 2*16 GB.Koszi
-
kolopele
nagyúr
válasz Aprósólyom #102179 üzenetére
Igazából én sem tartottam normálisnak, főleg hogy egy Gaming Z - s lapról beszélünk, de mivel csak játszott rajta, így nem volt különösebb jelentősége.
-
Aprósólyom
addikt
válasz kolopele #102177 üzenetére
Ha nem trottlingolt, az biztos jó? Lehet csak nem fordítottak figyelmet arra, hogy védeni kellene a VRM-t a túlmelegedéstől? Vagy valami olyan speckó áramkört használtak, ami bírta a magas hőmérsékletet? Kit tudja?! Ennyire én már nem értek ehhez. Nálam csak mellék tárgy volt az elektronika, úgyhogy nem vagyok benne mélyen az ilyenek lélektanában.
De azt merem feltételezni, hogy ha már 100-110 fok körüliek a szabályozó áramkörök, akkor ott már a feszültség stabilitása, egyenletessége sem biztos, hogy teljesen megfelelő.
Hát, csekkolni kéne a MOSFET adatlapját a típus függvényében, hogy mennyire egészséges ez a hőmérséklet...
Minden esetre az a lényeg, hogy gamingra még jó volt neki. Én i3-8350K alá vettem anno egy virsli Giga Z370-t. Nem volt csúcs OC-m, de igazából au i3- melegedésén éreztem, hogy lehet nem is kell neki. Úgyhogy pont jó volt arra, amire. Ideális párost alkottak, de azt már éreztem, hogy egy i5-8600K már nem kéne bele. Egyben is adtam el, hogy szépen együtt éljenek tovább.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Medvus #102174 üzenetére
1 fázis is több alkatrészből áll, amiknek lehet más a minősége, specifikációja, hatásfoka. Magyarán mondva két 8 fázisos különböző lap között is lehet nagy különbség. + ráadásként ott van a hűtés, amit már említett palfitom.
VRM-ben nagyjából hasonló az említett Asrock és MSI lap. Inkább a csatolók és foglaltok, szolgáltatások tekintetében érdemes választani. Vagy design. Kinek-mi...Jevons paradox
-
kolopele
nagyúr
válasz Aprósólyom #102176 üzenetére
Egy barátomnak ilyen lapja volt régebben egy 7700 - as mellett:
[link]
Stressz teszt alatt 100-110 fokos volt a vrm, viszont semmi throttling nem jelentkezett soha. Játékok alatt max. 60 fok körül volt.
Nyilván huzamosan jó ha 70 fok körül van mint általában minden, az a 100+ már hosszú távon nem éppen ideális.[ Szerkesztve ]
-
Aprósólyom
addikt
válasz beach head #102171 üzenetére
Szerintem nincs ilyen. User error van meg gyártási hiba. Nagyon ritka a tervezési hiba (előfordul, de nagyon-nagyon ritkán), mert a mérnöki példányokat agyba-főve tesztelik.
Olyan lapot kell választani, aminek a VRM-je elég erős, hogy kiszolgálja proci áramfelvételét, amit beleteszel vagy később tervezel beletenni.
A 35 ezer forint alatti lapok VRM-je elég gyenge. Csak szigorú feltételekkel, korlátozásokkal veheted őket:
1. GIGABYTE B560M DS3H
2. MSI B560M PRO
3. MSI B560M-A PRO
Ezek a típusok eléggé felmelegednek egy i5 alatt, ha kihajtód az i5-ből a maximális tempót, pl stressz tesztelsz, vagy 3D renderelsz vagy CPU erőből videót konvertálsz, vagy egy "nem biztos" forrásból származó 60GB-os tömörített játékot kicsomagol a telepítője.. . Pikk-pakk felmelegszik 80 fokra és csak melegszik-melegszik.... 80 fok határ eset. Sokat lehet rontani egy rossz hűtéssel, de akár sokat lehet javítani a hűtésén egy jól szellőző házzal és akkor már nem kell ennyire szigorúan venni a "rossz VRM" megcímzést. De ehhez, akkor nagyon tudatosan kell megépíteni a gépet. És hát a kérdezésedből fakadóan, erre inkább nem vennék mérget.
Egyedül a játékok nem hajtják ki ennyire maxra a CPU-t. Szóval, ha neked a játék az a felhasználási mód, ahol a legjobban "izzad" a gép, akkor még jó lehet. De később ne akard munkára használni, pláne ne akarj majd nagyobb, i5-t beletenni. Ezek a lapok inkább i3-ig jók igazán.Utolsó gondolat: kb. 6000 forint van a legolcsóbb és egy már elég jó alaplap között, ami már ideális i5-höz. Ha hosszú távon gondolkozol, biztos megéri 5-6e forintot spórolni ezen? Inkább spórolj a hűtőn, mert az később sokkal könnyebben upgradeled. Én fél évig használtam az i5-t gyári hűtővel, mert kíváncsi voltam a teljesítményére a sok fikázás miatt. Simán vállalható, játékoknál, mert olyankor csak kb. 40-60wattot eszik az i5 CPU. Idle/desktop állapotba pedig le lehet halkítani: egészen kb. 750-800RPM-ig vissza lehet venni a gagyi gyári Intel hűtőt, ahol már minimális hangja van csak. (Ehhez mondjuk DC üzemmódban kell vezérelni, mert PWM-ben csak 1000-ig engedi visszavenni az elektronika.)
[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
palfitom
félisten
válasz Medvus #102174 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy hány fázisa van, ha a hűtése nem elég hatékony...
-
Medvus
csendes tag
Az Asrockon többfázisú a processzor vrmje, ami egy pozitívum. Nekem special designra is jobban tetszik, bár ez lehet részlet kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
Nekem most meggyüjt a bajom az Asrockkal. Én az MSI szavazok.
-
jeni
félisten
válasz Aprósólyom #102170 üzenetére
Mobilról írtam boccses és egybe kell írni a gyümölcslé-t
Lehet, hogy a szilva pálinka is nagyon jó a covid ellen
Mikor 2020 október végén elkaptam a Wuhan bacit akkor még nem létezett a covid elleni oltás. Egy éjszaka volt csak lázam meg picit köhögtem. Na otthon lustálkodtam vagy 24 napot. A PCR teszt ami per-darab 19000Ft volt na azt kellett 2x megcsinálni és 2x pozitív volt. Pedig már kutya bajom sem volt.
Pedig a doki semmilyen gyógyszert nem adott és szerencsére nem kellett kórházba mennem.
AZÓTA 3X döfték belém azt a covid elleni oltást. -
beach head
senior tag
válasz Aprósólyom #102161 üzenetére
Es egyebent asrock vagy msi a megbizhatobb? erdemi kulonbseg van a ket lap kozott?
-
Aprósólyom
addikt
-
beach head
senior tag
köszönöm!
-
kolopele
nagyúr
válasz Aprósólyom #102164 üzenetére
Remélem két Moderna meg egy Pfizer mellett egy szokásos nátha lesz belőle, most azért fáj a torkom, meg köhögök is valamennyire, kis orrfolyás, stb., azért is vagyok még fenn, de lassan megpróbálok aludni. Számomra az oltás nyilvánvaló volt, nejem is háromszor oltott, a két gyerek kétszer, ráadásul tesóm meg sógornőm is immunológusok, mikrobiológusok, van is fenn előadásuk a neten, nyilván rájuk hallgattam ezzel kapcsolatosan. Eddig még nem kapott el, nejemet már kétszer (először oltás nélkül az elején), neki is volt másodjára íz problémája, kis vérnyomás ingadozása, erőteljes fáradtság érzés, de szerencsére semmi több, bár ez is éppen elég volt. Majd társalgok erről (is) veled szívesen priviben ha gondolod, de itt off vége.
[ Szerkesztve ]
-
Aprósólyom
addikt
válasz kolopele #102163 üzenetére
Akkor biztos megúszod. Akkor fordulhat elő nagy szívás, ha nem lenne 1 oltásod sem. Egy ismerős az még oltások előtt elkapta, azóta poszt kovid szindrómától szenvedve nem érez minden ízt, már lassan 1 éve. Rohadt egy szar ez.
Megőrülnék, ha nem érezném a kedvenc kajáim régi megszokott ízét.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
kolopele
nagyúr
válasz Aprósólyom #102160 üzenetére
Köszi! Háromszor is, így remélem megúszom.
-
Aprósólyom
addikt
Ui.: Ezzel NE is szemezgess: ASUS PRIME B560M-K, hiába néz ki jól, mert van rajta borda. Van róla teszt Hardware unboxed csatornán. Még egy sima 125wattos 11400-zal is nagyon melegszik az alaplap, ha megfuttatod egy kis munkával. És hasonló mértékben fogyaszt a 10400 is.
[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz beach head #102158 üzenetére
B560 javasolnék, ha tudsz mellé tenni legalább 3200Mhz vagy még inkább 3600MHz RAM-okat. H510-zel csak az i5-10400F gyárilag támogatott RAM tempót használhatnád: 2666MHz. Sok játékban jelentős tempót ad a gyorsabb RAM.
A belépők közül ezt
ASRock B560M Pro4
vagy ezt venném
MSI B560M PRO-VDH WIFI
Tudom hogy több mint 35 ezrek, de az alsóbb kategóriákból ezek a jó ajánlatok és a legolcsóbb is 30k.
Még jobb lenne ár/érték arányban ez: ASUS TUF GAMING B560M-PLUS de ez már inkább 40-41k-tól megy felfelé.
Ha már B5**: ne tévesszen meg, hogy támogatja a PCIe 4.0-t, mert az i5-10400F viszont nem és a CPU határozza meg az elérhető PCIe verziót. Étsd.: ne akarja bele majd RX 6500 XT-t venni.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
bundaska
aktív tag
válasz palfitom #102128 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszodat
Hallgatok én a jó szóra, ha ajánlasz egy lapot, hozzá procit, utána nézünk Sajnos, intelben egyáltalán nem vagyok jártas, az elmúlt 20 évben AMD gépeket raktam össze magamnak, barátoknak, ismerősöknek .Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van! - !!
-
beach head
senior tag
Sziasztok 10400f és gtx 1650 mellé milyen b560as alaplapot javasolnátok? [mondjuk ugy 35ezerig] ? avagy elég egy h510 hozzájuk ha nincs húzás, de támogassa 11gent?
[ Szerkesztve ]
-
prime77
aktív tag
válasz Aprósólyom #102152 üzenetére
Egyetlenegy hozzászólásomban említettem azt meg, hogy őrület, hogy valaki ennyi pénzért vesz egy alaplapot a számítógépébe..
Miért nem lehet ezt leírni?
Egyébként pedig pontosan tisztában vagyok milyen fizetések vannak.
Nem mindenki Budapesten él, hanem vidéken, itt 140-200 ezer a fizetés, a havi fizetés.
Elképesztő ehhez képest a 600 ezres alaplap - de még egy 100 ezer forintos alaplap is nagyon drága.
Elnézést, nem írok többet erről, mert ez valóban OFF téma.
Igen, egyébként nem tudom elképzelni, és nem vagyok tisztában azzal, hogy ki mennyit keres. -
palfitom
félisten
válasz Aprósólyom #102152 üzenetére
Így van. Nem is értem ezeket a felvetéseket, ráadásul simán ON-ba írva...
-
Aprósólyom
addikt
válasz prime77 #102150 üzenetére
Ne offoljuk már szét ennyire ráadásul ilyenekkel.... Nagyon nem lehetsz tisztában Magyarországgal, ha nem tudod elképzelni, hogy valaki itthon is annyit keres, hogy elba****a a pénzét ilyenekre.
Én éveket dolgoztam Budapesten olyan munkakörben, amiben be kellett járnom az ügyfelek saját ingatlanjába. Kisembertől a milliárdosig mindent láttam.
Nagyon egyoldalúan áramolhatnak feléd az információk, ha te ezt el sem tudod képzelni, ráadásul ekkora hangot adsz neki. De ha nincsenek olyan kapcsolódásaid, amiből ezt leszűröd, csak kelj fel és sétálj egyet egy gazdagabb környéken és kezdhetsz számolni... Értékeld át... és fogad el hogy vannak szegények és gazdagok. Mindig voltak és lesznek.Jevons paradox
-
jeni
félisten
válasz prime77 #102150 üzenetére
A Lamborghini a Bentley esetleg a Rolls Royce ezek mind nem eseflenseg megvenni?
Akinek van pénze rá és vágyik az extra megjelenésre, extra tudásra, extra kenylemre az miért ne venné meg?
Én is drága lapot MSI X570 és Asrock X570 Taichi és drága 3900X procit vettem és mégse az alsó kategóriájából választottam. -
prime77
aktív tag
válasz kolopele #102093 üzenetére
Nem akarok bántót mondani!
Maximum annyit írtam volna, hogy ez eszetlenség.
Mert hát basszus, 600 ezret egy alaplapért?
Ez már azért nagyon túlzás.
Mitől tud az többet mint egy 100 ezres lap?
Tudom sok mindenben, de úgy felhasználás területén értem - mint például játékok vagy filmek alatt.
Biztosan jól lehet húzni benne a CPU-t.
A processzor húzását is egy rossz dolognak tartom, mivel különösebben nem lesz sokkal több fps egy játék alatt, másrészt, ha valamit szénné húzunk, attól meg jóval kevesebb lesz annak az élettartama.
De lentebb már megválaszolták, hogy ez neked hobbi, szórakozás.
Kérdezném mi a foglalkozásod, de ez illetlenség és tapintatlanság lenne.
De annyit megkérdezek!
Te itthon élsz amúgy?
Szerintem külföldön. -
senior tag
válasz gyuri81 #102144 üzenetére
Az ajánláshoz, on topic, csak annyit tennék hozzá, hogy az LGA1700 nekem új, még élőben sem láttam.
Viszont az LGA1200 és a korábbiak ismertek számomra is. Bőven el lehet lenni egy korszerű 2C/4T procival is, de ha már vásárolsz, akkor legalább i3 és 4C/8T - szerintem. A lapon legyen M2 NVME, nehezebb olyat találni lassan, amin nincs. A 2×8GB-ból nem szabad engedni."... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
senior tag
válasz kenwood #102143 üzenetére
Tessék Edge-t használni, az is Chromium.
...viccet félre, a fentebb említett Win 10 Pro 64 bit 21H2 + LGA775 E8500+ 2×2GB DDRIII@1066MHz + SATA HDD gépen az Edge tűnik a leghasználhatóbbnak. A Tűzrókát nem próbáltam, a Chrome nem volt fluid (ez tetszik, viszem).
Nyilván nem gyors, de használható egy 100/100-as neten."... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
kenwood
veterán
Google Chrome/Firefox
Az ilyen oreg gepeken mar egy Youtube full screenre valtas, vagy egy Facebook foto/bejegyzes megnyitasa is masodperceket vehet igenybe,mig egy ujabb rendszeren teljesen instant a dolog.Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
nagyúr
válasz gyuri81 #102127 üzenetére
Üdv !
Ehhez a felhasználáshoz 4K-ban simán megteszi a belépőszintű s1200-as deszka valami IGP-s Pentium procival és 2*8 GB rammal, meg persze akkor már egy M2 NVMe SSD-vel.
s775-höz képest hyperugrás.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
senior tag
válasz gyuri81 #102136 üzenetére
Szépen kimaxoltad a platform lehetőségeit!
A szerkesztés lejárta után láttam, hogy fő gond a 4K. Technikailag előrébb lennél egy GT 1030-assal, talán nem erősebb, mint a HD 6850, de 4K-ra jobb. ...de hát most VGA-t venni!"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
-
veterán
VGA: Radeon HD 6850
SSD: Samsung 870 EVO 250GB (kb 2 hetes, mert kicsi lett és már csak olyan 85MB/s-el olvasott a 10 éves OCZ SSD-m) Nyilván túlzás ebbe a lapba a 870 EVO, de valamire később még jó lehet.
RAM: jelenleg 6GB ( most küzdök, hogy 8GB legyen mert a Gigabyte P35-DS3 nem akarja elfogadni a 4x2 GB Ocz Reaper 1066MHz-es ram-jaim, csak 6GB-ot tud most kezelni belőlük)Csak egészség legyen, meg térerő!
-
-
meliska73
csendes tag
válasz palfitom #102132 üzenetére
Igen, de ddr5-ös lapok csak z-sek vannak még , akkor a Prime-mal sem lenne gond játékok mellett? Láttam fentebb, hogy akár lehetnek akadások stb és tudom ,hogy nem gamer alaplap, de azért mégis csak Nézegettem az MSI lapjait pl MSI MAG Z690 TORPEDO , ezeknek a lapoknak nem ismerem az RGB támogatását, mennyire jól kezelhető stb támogatás, ha erről tudtok valamit , illetve a GIGABYTE Z690 AORUS Pro-t , nem tudom még a z-gaming X milyen lehet szintén GigaBYTE-tól. Pro-Contrát szivesen meghallgatom és köszi a segítségeteket!
[ Szerkesztve ]
-
starwarsf1
csendes tag
válasz ProEvoFan #102106 üzenetére
ugyanez az alaplapom van, igazából kicsit lebecsülték ezt a lapot itt, de én beletettem egy 12600K-t OC nélkül 4500Mhz en ketyeg játékok alatt, igazán cpu igényes játék alatt egyhuzamban 5-6 órát letoltam és egyszer sem melegedett fel, és esett volna vissza a mhz a hw info szerint. Így egy 10magos, 12600K nak még biztosan jó OC nélkül. Pl engem oc sosem érdekelt. Ennél erősebbet én sem tennék belem de nekem ez bejár 3-4 évig addigra meg úgyis új foglalat lesz az biztos. Én mindig egyben cserélem alaplapot /cpu-t mert nem évente upgradelek. És így nem veszek drága lapot ,hogy egyből a következő genre cseréljek.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz meliska73 #102130 üzenetére
meliska73A Strix G az mATX méretű, te pedig ATX-et szeretnél. Ha ATX, és Strix, akkor Z690-A Gaming, vagy F Gaming, de utóbbi jóval drágább. A Prime is elég masszív, mehet bele i7 is nyugodtan.
Alternatívaként az MSI ajánlható, a Giga hardverileg nagyon jó, de a még nem sikerült épkézláb BIOS-t faragniuk hozzá, sajnos. Az Asus jelenleg a legjobb választás, sokan használják már, van vele "bőven" tapasztalat. Viszont, ha nem szeretnél tuningolni, akkor felesleges a Z-s lap, B660-ban is gondolkozhatsz (pl. B660-A Gaming vagy B660-F Gaming, 83k-88k), és több pénz maradna VGA-ra.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
senior tag
válasz gyuri81 #102127 üzenetére
Ezt a választ vártam.
Én is használok még alkalmi jelleggel LGA775 Core 2 Duo-t, Win 10 64 bit-tel és el lehet viselni.
VGA-d, háttértár milyen? Mennyi és milyen RAM-od van?
Tiszta lelkiismerettel már SATA SSD-t sem szívesen ajánlanék ilyen esetben. A legnagyobb gond, hogy szinte biztosan nem lehet megoldani ésszerű határok között, hogy M2 NVME SSD-ről menjen a rendszer egy LGA775-ös konfigban.
...elhiszem, hogy vágysz a frissebbre.[ Szerkesztve ]
"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
meliska73
csendes tag
válasz palfitom #102129 üzenetére
Bocsi természetesen.
1. Mennyit szánsz az alaplapra? 100-120k
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? i5 12600k, 3060ti vagy 3060, ddr5 kingston kf552c40bb-16 egyelőre single channelben, pár hét múlva meg még egyet veszek mellé és 32gb ram, samsung evo plus 500, Seasonic Focus 650W goldos táp, és egy 144hz-es asus monitor, ami majd cserés lesz idővel.
3. Milyen méretű lapot szeretnél? atx
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) Mindegyik
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? HDMI, DP
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem
7. Használt, vagy új alaplap? Lehet mind a kettő, de inkább új, Kiszemelt: Asus prime Z690, Asus Rog Strix z690-G, de ha van ötlet bármit meghallgatok
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) RGB támogatás fontos, a ház a ventik, stb miatt.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Igen, esetleg egy i7 vagy afelé váltás vagy 13. gen valamelyike. -
palfitom
félisten
válasz meliska73 #102123 üzenetére
meliska73Tudnánk segíteni, ha a minimum elvárt infókat megadnád, amiket kérünk... (Összefoglaló kérdéssora)
-
palfitom
félisten
válasz bundaska #102117 üzenetére
bundaskaSzia,
Mehet mindkettő. Én a Tomahawk-ot venném.
Más kérdés, hogy fotómacerálásra inkább Intelt vennék...Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
veterán
Milyen alkalmazás igényli, hogy elhagyd az LGA775-öt?
Őszintén? Semmi....meglepően egész jól teszi a dolgát win10 alatt. Max annyi hogy 15-16 éves a gépem. Jó lenne egy kis vér frissítés.
kolopele: Nem játszom már szerencsére, legalább 10 éve. Általános felhasználás, illetve hétvégente másod állásban egy Java alapú programot futtatok rajta.
Na igen a felbontás. Van egy 4K monitorom, amit már nem viszel a szerencsétlen HD 6850-es kártya ekkora felbontásban. Így "csak" 2K-ban tudom használni.[ Szerkesztve ]
Csak egészség legyen, meg térerő!
-
meliska73
csendes tag
válasz Aprósólyom #102125 üzenetére
Semmi tuning, max nagyobbra vagy ujjabra valtas par ev mulva akkor a rog strig z690-g jo valasztas lehet? Vagy van más ötleteket akár olcosbban? dragabban mar nem akarok, igyis arleptem a keretemet
[ Szerkesztve ]
-
Aprósólyom
addikt
válasz meliska73 #102124 üzenetére
Csak a gamer alaplapok támogatják natvan a steam-et és a DirectX 12 API-t. Ha prime-t veszel, akkor váratlan laggok és fagyások lehetnek.
Elnézést... Mi a kérdés valójában? Mihez kell? Celeronhoz vagy i9-hez? Tuningolni fogsz vagy nem? Ha igen mit RAM-t, CPU-t?
Gondold át mit szeretnél célként kitűzni és írd le. Ehhez segítség a bevezető.Jevons paradox
-
meliska73
csendes tag
Sziasztok, dilemmába ütköztem. Adott két lap asus prime z690 illetve asus rog strig z690-g arban kb 20-25 ezer forint különbséggel, tudom a prime lapok nem a gamer szférát erősítik, de megérhet annyi felárat a rog strix, mindenképp ddr5-os lapot szeretnék es azt a plusz pénzt inkább kártyába ölném.
Remélem tudtok segíteni, köszi. -
veterán
Szeretnék a nyáron gépet cserélni.(LGA775+ Q9400)
Szeretnék egy picit tájékozódni, hogy érdemes-e még LGA1200-as lapot venni? Vagy esetleg LGA1700-as lapokat nézzem? ( hosszútávra tervezek gépet venni, a mostani is 15(!) éves)Csak egészség legyen, meg térerő!
-
bundaska
aktív tag
Sziasztok!
Egy barátomnak segítenék a gépépítésben. A véleményetekre lenne szükségem.
1. Mennyit szánsz az alaplapra? 25-30k
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? Ryzen 7 3700X, G Skill 16GB DDR4 3200MHz Aegis, Sapphire RX 6600 8GB, WD Blue SSD 500GB, 2TB HDD, Seasonic 750W táp, 1 db 4K LG monitor
3. Milyen méretű lapot szeretnél? Mindegy
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) Mindegyik
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? HDMI, DP
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem
7. Használt, vagy új alaplap? Lehet mind a kettő, de inkább új, Kiszemelt: Tomahawk Max II, Asrock A520M Phantom Gaming 4
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Én erőltetném, hogy belemenjen és kezelje is az újabb processzortA gép fotószerkesztésre lenne használva, kicsit soknak tartom, de kell az erő a LR/PS-hez, ha nagyobb mennyiségű képet szeretne feldolgozni egyszerre.
Köszönöm a válaszokat!
Üdv:
BundasAz élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van! - !!
-
Aprósólyom
addikt
válasz #12516608 #102115 üzenetére
Illene tudni... tessék megjegyezni végre.
Ami szerintem csúnya, hogy az AMD sok user-t megtéveszt, hogy azonos nevezéktan alatt ilyen változtatásokat eszközöl.Érezhetően spórolni akar és kell neki egy olyan VGA, ami viszi a LOL-t. Azt viszont elviszi egy UHD630-cal szerelt proci is jóval olcsóbban kb. 90-140fps körül. (pl i3-10100)
Gondolom azért néz 5600G-t, mert szüksége lehet a proci erőre is. Már csak egy olcsó lap kell neki ami elviszi az 5600G ~65 wattját plusz némi boostot...[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
törölt tag
válasz Aprósólyom #102114 üzenetére
Igaz, vagy "jokeph" vagy "hokuszpk" kolléga felvilágosított, hogy az APUk nem tudnak 4.0-t.
Az alaplapi csipszet mindig elcsavarja a fejem.Tudja a rák, hogy mit akar, nem írta, de szerintem is együtt pusztul majd a lap az 5600G-vel.
-
Aprósólyom
addikt
válasz kenwood #102109 üzenetére
Ha már fapad, nézd meg ezt (MSI A520M-A PRO). Gondolom tuningolni nem fogsz, úgyhogy akár már A** chipset is jöhet... Fillérekért dobálják. 18-20 ezer forintról árazták le. Tuti túl sok van a raktáron és sejtik, hogy nem tudják majd eladni, ha most nem lépnek.
Jevons paradox
-
törölt tag
kapcsolódva "jeni"-hez ezekből csemegézz.
Vagy MSI B450M Mortar Max, PRO-VDH MAX BIOS frissítve. Ezekkel meg bukod a PCIe 4.0-t. De olcsóbbak.
[ Szerkesztve ]
-
ScomComputer
veterán
Egy kis info:
Az Intel nem ajánlja a nem K processzorok túlhajtását.
Mindenki mentse el,töltse le a bios-t ha ilyen lapot akar,vagy már van,mert tuti elfognak tűnni.. -
jeni
félisten
Nem 24/7 módra van tervezve.
Passzív hűtésekkel nem rendelkezik vagyis nincsenek rajta fémbordás a FET-n.
Két memória slot.
Ennél lejjebb nincs már sem tudásban sem minőségben.
Megtaláltad a legfapadosabb B550M lapot.
Könnyű irodai gépbe való ahol kell a megfelelő szellőzés is.
Tuning, bővítés nem javalott ezen.
Azt mondanám inkább keress olyat ami 25ezr és 30ezer Ft közt van.
Esetleg az aprón találsz zsír újakat kedvezőbb áron.
Rosszabb esetben számla nélküli vagy csak 3 napi garit kapsz rá
Az összefoglalóban vannak ajánlott B550M lapok is. Onnan csemegéz. -
kenwood
veterán
5600G proci melle nezek lapot.
Jatek csak League of legends. Ezen kivul Netflix (nem lenne rossz 4k HDR-ben) es alap bongeszes.
Esetleg nemi virtualizacio GNS3/Eve-NG (virtualis switchek,routerek - laborozas).
Talaltam egy lapot, ami elvileg minden igenyemet kielegitene, viszont gyanusan olcso.Beszeljetek le rola :
[link][ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
palfitom
félisten
válasz ProEvoFan #102106 üzenetére
ProEvoFan12400-at elviszi, de fejlesztést ne tervezz vele. Mehet.
-
ProEvoFan
nagyúr
Gigabyte B660M DS3H DDR4 [link]
Mit szóltok ehhez az alaplaphoz? I5 12400f+rx 6600/xt alá lenne, nem lesz húzva semmi.A két memória slot nem zavar.
Már megvan a kiválasztott alaplap a ASRock B660M Pro RS [link] személyében, a jelenlegi gépben is gigabyte van már vagy nyolc éve és egy kicsit olcsóbb, mint az ASRock. Meg szimpatikus az egyszerű bios reset/frissítés gomb.
Vélemény?[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz starwarsf1 #102104 üzenetére
nézd meg a kettő közti meglévő különbségeket a teszteken.
ebből kiindulva eltudod dönteni kell-e neked?
+10 -15 % a 12600 javára ami nem sok.
a 12500 nem nyerő ahogy látom.[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz starwarsf1 #102102 üzenetére
anyagilag megtudod oldani akkor érdemes, ha nem kerül +10000Ft-nál többe
-
starwarsf1
csendes tag
köszönöm a választ, hűtőm az megvan már régebbről Be quiet! Shadow Rock 3 lga 1700 keret már jön ingyena BQ-től.
Játékra használom csak a gépet, ha ez számít.
Igazából limitált a pénz, így elsőnek 12400F re gontoltam 78 ezerért mert láttam kb 5600X szint csak olcsóbban, csak kiváncsi voltam érdemesebb erősebbet esetleg de akkor ez marad valószínűleg.[ Szerkesztve ]
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Fejleszteni szeretnek a jelenlegi 3700x rol az 5800x3d-re. Jelenleg egy MSIb450 Tomahawk MAX-om van. Igazabol ez a lap jo lenne a cpu nak,de nincs rajta opticai ,es nekem fontos lenne a Z906 hoz. Tudtok hasonloan jo lapot, ar ertek aranyban mondani? Legyen rajta optikai kimenet. vagy vennem kell egy 550-est?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Robotporszívók
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- EAFC 25
- Hardcore café
- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Hobby elektronika
- Nintendo Switch
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Beszámítás! ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte 4.gen i7-es félkonfig! fejlesztés miatt, eladó! FoxPost ON!
- Beszámítás! MSI Z370 GAMING M5 Z370 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Eladó 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz SK Hynix memória - eladva, értékelésre vár
- Beszámítás! Intel Desktop Board DH87RL alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest