- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Egymás mellett még nem láttam, csak külön-külön, illetve a Greent még korábban, a panel korábbi változatával. Most már elvileg egyforma panel van bennük. Nyilván ez a legfontosabb tényező képminőség szempontból -- bár, azonos típuson belül is lehetnek kisebb-nagyobb minőségbeli eltérések (pl. a nevesebb gyártók talán inkább a jobban sikerülteket kapják meg, stb.).
De vannak más tényezők is, amik befolyásolják a képminőséget, illetve egyéb képi jellemzőket:
1. A színek kezelése:
Mindkét monitor széles szín-gamutos (ami az újabb Greeneket illeti), ami azt jelenti, hogy a szokásos sRGB-hez képest (illetve a TN-ek nagy része még azt sem fedi le) nagyobb színtartományt fednek le. Ez tisztább, de egyben élénkebb, szaturáltabb színeket jelent (de nem teljesen úgy, mintha simán feltolnánk a szaturációt egy sima sRGB-s monitoron vagy tévén -- itt a vörös az valódi vörös, nem a szokásos téglaszín, a zöld is zöldebb, nem sárgás beütésű). Ez nagyon jó pl. mozifilmekre, illetve a fotók többsége is igen jól néz ki vele (és én úgy általában ezt használom, ha ilyesmi monitor van nálam), de tudni kell, hogy a standard színtér az az sRGB, és néha szükség van arra, hogy tényleg abban jelenjen meg a kép. Az U2410-es teljesen jól tudja szimulálni az sRGB-t (és az Adobe RGB-t is), a Green, úgy tűnik, bár nem volt egyértelmű a közélés, nem tud ilyesmit.
2. A képfeldolgozás precizitása:
Az ilyen dolgok, mint pl. a fehéregyensúly beállítása vagy a kontraszt, digitális úton kerülnek megvalósításra a monitorokban. Ahhoz, hogy egy 24 (3x8) bites kép ne szenvedjen csorbát (pl. a gradiensek sávosodása, finom elszíneződései), annak az eredeti szín-precizitásánál nagyobb precizitású számítási műveletekre és megjelenítésre van szükség (különben a kerekítési hibák miatt csökken annak precizitása, az eredeti 256 intenzitási fokozatnak egy része elvész). (Bővebben.)
Az U2410 3x12 bites elektronikával dolgozik, a Green véleményem szerint 3x8 bites.
3. Belső LUT:
Na, erre most nem fogok részletesebben kitérni, csak annyit, hogy amely monitor rendelkezik ezzel, annál a kalibrációnak kevesebb "dolga" van és általában az eredmény is jobb. És persze kalibráció nélkül is. Az U2410-ben van, a Greenben nincs.
4. Ki-/bemenetek:
Az U2410 jóval többféle bemenettel rendelkezik (lásd pl. itt), és ezek közül a HDMI és a DisplayPort 3x10 bites (profi monitoroknál szokás), HDMI-n támogatja az xvYCC színteret (ez egyelőre kuriózum, de később hasznos lehet). Mellékesen kártyaolvasó és USB HUB is van rajta.
5. Egyéb szolgáltatások:
U2410:
- többféle szín-mód
- kétféle alap-üzemmód (Video, Graphics)
- a szokásos scaling módok (teljesképernyőre húzás, ill. képaránynak megfelelő nagyítás) mellett a nagyítás nélküli megjelenítés is választható (más szóval a szokásos Fill és Aspect mellett 1:1 is van)
- Picture-in-Picture(!)
A Greent nem ismerem ilyen szempontból, de azt hiszem, ebben is jóval egyszerűbb.Más szóval (ha már így leírtam, még ezt is ideírom), ha valaki tényleg nem tud többet monitorra áldozni, mint a Green ára (és 24"-es kell neki), akkor vegye meg a Greent, de ha ki tud még sajtolni egy kis moneyt, akkor érdemesebb az U2410-est (vagy alternatívaként pl. NEC EA231WMi).
-
donpeter84
csendes tag
Én se találtam ilyen DVI-D MINI-DVI átalakítót. Az Apple oldalon is csak azt írják, hogy az új 2008as MacBook-okkal kompatibilis. Pedig jó lenne mondjuk egy PC-hez vagy egy Mini-hez is.
-
Alvin_ti4200
félisten
Akkor egy szintén LED-es MacBook Air-ről megírom neked, hogy lehet használni a CD-t PC-vel, de átalakító kell hozzá, ami nem olcsó (igaz a monitor árához képest túró), utóbbit lehet itthon kapni beszeljukmac.com fórumán, viszont monitor még nem érkezett az országba egy darab se...
-
-
old_artist
addikt
Üdv!
Gratula az összefoglalásért
, már ez csak azért is jobb, mivel egy "kívülálló" vásárló szemével történt a véleményalkotás!
Ehhez csak azt tudnám hozzátenni, hogy meglepődtem én is az LG kiváló ergonómiai adottságain és az igényesen kialakított káván és kijelző testén, viszont a feketéje és a fehérje szemmel láthatóan jobb volt a HP-nél!
A Hp-nél határozottabb, élesebb volt az RGB és kemény "dögösebb" színeket produkált, az LG valamivel "lágyabb" színhatást mutatott, amit a betük élességén is tapasztalhattuk!
Ez az LG is 2009 januári gyártású volt, és semmi búgás/zúgás/zizegést nem vettünk észre, mint általában a TN-esekkel kapcsolatban!Összegezve nagyon jó benyomást keltett az LG az S-IPS paneljének köszönhetően, és az ára (135e)/26"-os kijelzője miatt is igen kiváló társa lehet bárkinek, és csak ajánlhatom, aki ilyen 26"-osban képzelheti maga elé a vizuális megjelenítést!
Ha majd időm engedi, akkor egy kalibrálást is elvégzek rajta, és közreadom!
-
old_artist
addikt
-
old_artist
addikt
Üdv! - mindenkinek!
Holnap este beszámolok majd a tapasztalataimról, remélem sikerül majd mindenre kiterjedően letesztelni! Készítek majd, ha lesz rá idő input-lag összehasonlítást, meg homogenitási és "zúgás/búgás" tesztet is, és természetesen a magas fényerőt is "megszemlélem", amit az egyetlen tesztben és sokan kifogásoltak, és természetesen a megszokott kalibrálási eredményeket (különböző fényerő cd/m2-re)!
-
old_artist
addikt
Üdv!
Ha minden igaz, akkor holnap érkeznek monitorok, köztük az LG W2600HP-BF is, és kibontunk egyet, és jól megvizsgáljuk majd (rev., 75Hz, kalibrálás, homogenitás, stb.), ha valakit érdekel, akkor eljöhet és megnézheti a Hexaa-nál, kedden du. 18 órára!!!
- és esetleg ki is lehet próbálni!
Igen, a GTX 280-nál már lehet, hogy mivel állítható, ezért meglesz a 75Hz-ed, majd erről kérünk egy tartalmas beszámolót is, esetleg a DisplayPorton is próbáld meg, ha olyan kártyád van!
- nagyon érdekelne, gondolom ezzel nem csak én vagyok igy!
A Hp-ból mindig a legújabb rev.-es jön, mivel egyből a gyárból kapja!
-
clayman
aktív tag
Nem tudom, mit értesz 4/3 alatt, ha 1600x1200@60Hz-et, azt tudja a HP mind 1:1 és vízszintes nyújtás módban is.
Mint ahogy már kifejtettem, nekem is szempont volt (lett volna) a 75Hz, de jelenleg nem tudok róla, hogy egyáltalán létezne 24''-os méretben olyan panel, ami 60Hz-nél többet tud.. Az anandtec fórumon az LCD Thread topicban alaposan kiveséztük a kérdést a topikgazdával, de nem jutottunk eredményre. Mindenesetre nekem a következő moncsi egy 26''-os min. 75Hz-es lesz. A 24''-os pixele nekem túl kicsi. Ha a W2600HP tűrhető, akkor lehet cserélek arra átmenetileg, amíg nem jön 75Hz-es.
A HP tud egyébként natív 1920x1080@50Hz-et, ez 25 fps-es movie-hoz egész kellemes. 24fps-en egy fokkal jobb, mint a 60Hz, de messze nem tökély. Ugyanakkor 50Hz-en picit vibrál a háttérvilágítás (lehet direkt?), és nem olyan éles a kép, mint natív felbontásban (annak ellenére, hogy 1:1 mapping van, baszakodik valamit a képpel kirajzolás előtt).
-
old_artist
addikt
Üdv!
Mint írta a "clayman" is, hogy eddig sikerült natív felbontásban is DisplayPorton a 75Hz-et megjelenítenem egy-két kalibrálás alkalmával, de mivel akkor nem nagyon figyeltem, hogy kidobálta-e minden 4. vagy 5. képkockát, és lényegében 60Hz-en maradt-e az OSDben, így határozottan men tudok róla állítani vagy véleményt formálni!
A 75Hz-et egy kalibrálás alkalmával HD 4850 DisplayPort-os VGA-val, sőt egy másik HP-n is GTX280-as nVidiával simán ment a 75Hz, de az előbb leírtakat figyelembe véve sajnos nem figyeltem meg az OSD és a képkockák értelmezését, viszont az egyik GIG054, a másik GIG058-as rev. volt!
Viszont nagyon kíváncsi lennék ennek a 75Hz-en való üzemeltetést nyújtó lehetőségre, egy HP mérnök véleményére! -
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Samsung Full HD LED Monitor
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged