Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• norbinator

csendes tag

válasz Beniii06 #9693 üzenetére

Szia!

Köszi az infokat. Valóban jogos lehet, hogy ez ilyen kegyelmi állapot, hogy a 1043-as v1-em még 10 év után ketyeg. Viszont akkor lehet, hogy lejjebb adom az igényeimet, mert pár éven belül nem látom realitását, hogy 10gigás SFP kelljen. És valószínű el leszek 5 db gigás interface-szel addig, úgyhogy lehet hogy inkább egy RB2011-esre lövök (ott is van egy plusz gigás SFP, ha megszorulok), és ahhoz veszek egy mikrotik AP-t (ráadásul az AP-t így jobban is le tudom helyezni) Viszont ami érdekes , hogy az RB2011-es wifi-s és a vezetékes verzió között kb nincs árkülönbség.Akkor lehet megvenném a wifi-set, legfeljebb nem használnám.
    Még egyszer köszi. Valóban jobb ötletnek tűnik kettévenni, ezt a két funkciót.

• norbinator

csendes tag

Sziasztok router vásárlás előtt szeretném kikérni a véleményetek.
    Eddig egy 1043 tp linket nyúztam (lassan 10 éves) de már nagyon szűkös kezd lenni az openwrt-nek úgyhogy váltanom kellene (igazából én akarok egyre több mindent belezsuppolni szegénybe). Szeretném újabb 10 évre letudni a dolgot, ezért időtálló megoldást keresnék. Szerencsére több pénzem van, mint 10 éve, eszem viszont ugyanannyi. Azt mondják, most talán a Linksys WRT3200ACM a legjobb openwrt fronton, viszont elkezdtem nézegetni a mikrotik alternatívákat is.
    Addig nézegettem amíg eljutottam ehhez: RB4011IGS+5HACQ2HND-IN
    Egy kicsit durvának tűnik itthonra, de a kisebbekből mindből hiányoltam valamit.
    Egyrészt hosszabb távon a 10gigás SFP egy jó opció benne, másrészt jelenleg is használnom kell 5 db gigás interface-t (GPON uplink, 2 db nas, 2 db PC) így a kisebb cuccokban már nem maradna tartalék a későbbiekre. Összességében a fenti masina sokkal szimpibb nekem hosszútávra, mint a linksys-es verzió és árban nincs nagy különbség.
    Ami visszatart a mikrotik vonaltól:
    sokan szidják a wifi-jét. Ez volt az egyik oka ami miatt az RB2011-es verziót kizártam. Ez a négyantennás cucc durvábbnak tűnik. Van valakinek ezzel tapasztalata, mondjuk egy max-on tolt 1043ND-hez képest milyen lehet? (nem találtam a mikrotik-hez max tx power-t) (csak 2.4ghz wifi-t használok, ahol pedig nagyobb sávszél kell, ott kábelezek, mert az 5ghz nekem nagy csalódás, tök jó ha a router mellett állsz, de amúgy csak a szívás volt vele, meg amúgy is elég az n-es wifi sebesség)
    Szóval az egyik kérdés, hogy ez mit tud wifi fronton? (nem akarok AP-ket szétszórni, egy központi wifit akarok a házba és egyet majd kintre, a kültéri lefedettséghez. A wifi roaming a másik amivel csak szívtam életemben, inkább letettem róla)
    A másik ami nekem kérdéses mikrotik vonalon az a hákolás. OpenWrt-ben elég jól lehetett elcseszni a dolgokat, ha az embernek volt rá ideje. Mikrotikben mennyire lehet speckó dolgokat megcsinálni?
    Egy példa: OpenWrt-ben van egy scriptem ami meghív egy weboldalt, ahonnan beszedni a public címem (nem a routeren van a public ip, hanem a telekom gpon eszközön) aztán ezt feldogozza egy shell script és nsupdate-tel beküldi egy távoli bind szervernek (saját ddns)
    Szóval mennyire lehet benne ilyen kevésbé szabványos dolgokat megcsinálni? Shell script írásra van lehetőség? Illetve vannak külső csomagok? (pl: nsupdate)
    Illetve mennyi ideig várható támogatás ezekre az eszközökre? Openwrt-nél az elég jó volt, hogy 10 évig volt "support".
    Emellett szeretnék egy fix VPN-es tunnelt a céges hálózathoz. Ez viszont SMS-es autentikációt igényel. Ezt pl be lehet lőni? Mármint nem akarnám automatikusra, csak, hogy egyáltalán fel lehet-e építeni 2 lépcsős autentikációval VPN kapcsolatot benne? (eddig openconnect-et használtam erre, az tud ilyet cisco-s vpn-hez csatlakozni)
    Elsőre ezek a buktatók jutottak eszembe.
    Köszönöm mindenkinek aki a fentiekkel kapcsolatban tud info-t adni.

Új hozzászólás Aktív témák