- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
grabber #7694 üzenetére
Ha nem akarsz szívni a wifivel, vegyél Ubi(nemíromkiateljesnevétmertnembírommegjegyeznihogykellírnikülönbenishülyenevevanmintamááááálta) Unifi eszközöket. Dual WAN-t nem a guest wifihez használunk, hanem értelmesen failover és loadbalancinghoz.
Külön kell választani logikailag a WAN és LAN oldalt. A guest wifi csak annyi, hogy egy olyan LAN alháló, amit elszeparálun k a többi LAN-tól, esetleg a router még plusz tűzfal szabályokkal hotspottal és QoS-sel korlátozza a WAN felé folyó forgalmat, ami lehet dual WAN is. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #7665 üzenetére
Ha elég egyszer kiadni a modemnek és megjegyzi a beállítást, akkor inkább PC-ről küld rá a parancsot:
[link]
Egyébként úgy rémlik, csak a PPP interface esetén lehet ráküldeni AT parancsot, de lehet, van rá mód terminálból és scriptből, de csak tipp, annyira sosem mélyedtem bele a webstickek világába -
E.Kaufmann
veterán
Szerintem kb soha, esetleg valami tűzfal szabály spéci címek szűréséhez, de gyakorlatban a netmask csupa egyes majd csupa nulla 4 10-s számrendszerbeli számmá/IP címmé fordítva. Ugye megadhatják úgy is hogy hány bit a hálózati azonosító, pl a /24, ami azt jelöli, hogy a netmask 24 db 1-es számjeggyel kezdődik és 8 db nullással végződik kettes számrendszerben. De ilyen nem folytonos kevert katyvasznak mi értelme, azt nem tudom.
-
E.Kaufmann
veterán
Hallottátok? Megjelent a RouterOS 7.
...vagy nem
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
sgtGiggsy #7182 üzenetére
Érdemes megnézni a SoC típusát, a memória és a flash méretét ha össze akarod hasonlítani.
Az általad írt router egy nagyon jó ár-érték arányú cucc, bár a Wifi részét pont az előzőekben panaszkodtak, hogy nem olyan combos, meg az integrált antenna se túl jó benne. Ha neked egy nagy sebességű, pl gigabites netet kell osztani és vannak vezetékes cuccaid is, akkor ez neked való router.
Ha neked csak a Wifi a lényeg, akkor viszont lehet jobban jársz egy külön AP-val pl egy Ubi Unifi AC lite-vel ha rászánsz még pluszban 6 ezret, valamint később könnyebb kibővíteni még több eszközzel a jobb lefedettség végett. -
E.Kaufmann
veterán
A mikrotiknek a 60GHz-s wireless wire-je át tud lőni 30 métert úgy hogy van egy két fa is a képben?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Kiratheonly #6814 üzenetére
Inkább rosszabb lenne.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Core2duo6600 #6805 üzenetére
AD=Active Directory
GP=Group Policy/Csoportházirend
PS= powershell (tudom, lehet PostScript vagy bármia rövidítés alapján)
Script= szkript
Szerintem nem írtam túl spéci dolgokat, persze otthoni használatra ezek nem kellenek, kivéve a PS-t mert az jól jön az otthon ügyködőknek is.Poo:
Én úgy oldottam meg, hogy "use windows creditendals", vagy mi volt a neve. Azzal a felhasználóval jelentkezek fel, akivel beléptem a Windowsba, van ilyen opció a windows-os VPN kliensben, nem kell megadni semmit felhasználónév/jelszónak. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Core2duo6600 #6798 üzenetére
+1 az SSTP-re, RADIUS-sal és AD GP-vel (még ha nem is támogatja a VPN szekció az SSTP-t, úgyhogy PS Script kell hozzá) olyan szépen egybe tudtam forrasztani, hogy öröm nézni. Ha az eszköz és a felhasználó is tagja egy bizonyos biztonsági csoportnak, automatikusan beállítódik és használható az SSTP és még csak külön kliens telepítésével se kell bajlódni (Windows 10 esetén, ugyan a 7 is támogatja az SSTP-t de valamiért nem volt az igazi)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Szpilu__25 #6770 üzenetére
22-es csapdája
Ha akkor küldenél csak e-mailt, amikor visszajött a kapcsolat? Ha késleltetni kell, úgy sincs sok értelme a kapcsolat megszakadásakor.
Esetleg egy tartalék mobilnet, amit be lehet ilyenkor izzítani és azon küldjön ki levelet?
Akkor gyorsan képben lennél, hogy gond van és püfölni kell valamit/valakit.+1 a delay-re
-
E.Kaufmann
veterán
Van egy Sony Xperia XA céges telóm (nem önszántamból vettem, mert ...
)
Van mellé egy picike hAP mini.
Állandóan leszakad róla, log alapján a Sanyi MAC address deauth és diszkónetted, de biztos nem én kezdeményeztem.
Sajna a Sunyi-hoz még új szoftver se jött mostanában, csak a semmirenemjó gyári appokhoz jön néha frissítés.
Más kliensekkel nincs gond.
Próbáltam a DHCP lease time-ot 24 órára venni, mert állítólag erre háklisak egyes mobilok. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
MaCS_70 #6658 üzenetére
Vettél volna Draytek-et. Azok kézreállnak.
Sajnos a Mikrotik nagyon a fapad kategória, de már 6ezerért kapsz naggggyon alap Mikit, de mindent be tudsz állítani rajta is, mint a nagyokon, max belefő az erölködésbe, viszont egy izmosabb router is már kapható 20k-ért.
Használtam Draytek routert, na ott a leggyakoribb usecase-k pillanatok alatt belőhetők a webes felületen, de ahogy a régi MM reklám mondta, magasabban vannak a zárak. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
daninet #6395 üzenetére
Újraindítás után sem? Én jártam már így miki switch-csel, konfigoltam a bridget és elveszett a kapcsolat, de újraindítás után a konfig is maradt és el is értem az eszközt. Ha nem segít, akkor a WinBox rá tud keresni az eszközre és fel tud csatlakozni MAC cím alapján is.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
daninet #6393 üzenetére
Az eth1-hez tartozó IP-t érdemes törölni, de ha nem a miki lesz az átjáró,a többi eszköznek mindegy. Ez eth1-et utána érdemes berakni a bridzsbe.
H annyit tesz mint Hurrikán üzemmódSzerintem ha hasadra ütsz rájössz, hogy nem a Hedvig vagy a Henrietta rövidítése, hanem a Hardware(-Offload)
Frissíteni kell, nem kapcsolni, de ha a frissítés utána sincs H a portoknál, a bridge1 beállításai alatt az (r)stp-t none-ra kell állítani.Frissíteni akkor is érdemes, ha reseteled.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
daninet #6390 üzenetére
Nincs ott a portoknál a H bötű, de valszeg azért, mert régi a RouterOS-ed, azon még a Bridge üzemmód szoftveres, ezen a verzión még ki kell jelölni egy master portot és a slave portokon be kell állítani az egy szem master portot. Frissítsd a mikit és figyeld, hogy megjelenik-e a H betű a Ports fül alatt az interfészeknél.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
daninet #6380 üzenetére
A CRS jelentése Cloud Router Switch
Szóval, switchként használva nem lesz vele gondod.
Már nincs olyan, hogy master és slave portok, úgyhogy a RouterOS-en az összes portot a LAN oldali bridge-be rakod (DHCP szervert kilövöd) és annyi.
Viszont ilyenkor a szolgáltatói routered fogja a NAT-olát/szűrést(ha van)/DHCP-t (ezt az SW át tudja venni sebességcsökkentés nélkül).
A routing és bridging megkülönböztetése meg kb olyan alap dolog itt a topicban, mint a hardver és szoftver közötti különbségtétel képessége. Érdemes utánanézni még a kérdésfeltevés előtt, mert egyesek megint kiakadnak
Kovindinka: jaja, az is fontos, mert különben megette a fene. Lehet érdemes lenne az illetőnek legyalulnia a konfigot és a webes varázslóban/Quickset-ben belőni, hogy bridging.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #6354 üzenetére
1280 asszem a minimum, amire érdemes lehet levinni, azalatt pl elvileg nem működik az IPv6.
Btest-hez hátha itt valaki hozzá tud szólni, mi kell neki. Mondjuk ha a túloldal forrás címét engeded minden protokollra, elvileg elég lehet. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #6352 üzenetére
Szerintem kissebb MTU kellene, mert az SSTP is csökkenti a keresztmetszetet. A btest-hez meg szvsz valamelyik portot be kell engedni, de rá kellene guglizni, melyeket az input ágon.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #6350 üzenetére
Lehet egy mikrotikes speed test sem ártana közvetlenül az interneten nem a VPN-en, van windowsos kliens erre, a btest vagy mi a neve. MTU probléma is lehet. ICMP nincs blokkolva? Mondjuk az SSTP sosem volt gyors.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #6307 üzenetére
Csak pár gondolat:
- Ennyire frusztrálnak az alapszintű felhasználók? Akkor válts munkahelyet és ne itt bosszankodj.
- Írták itt, hogy a szakértelmet meg kell fizetni. Ez így van, de ez sajnos hungeráj, inkább megbízzák a vérpistit, oldja meg. Azért én remélem, hogy idővel néhány vérpisti kikupálódik és okul a hibáiból és még akár jó szakember is lehet. Szerintem a fórumon pont őket kellene felkarolni, ha hagyják.
Azt meg hogy hogyan lehet ezt a jóleszazolcsón folyamatot itthon megállítani/megfordítani, az nagyon jó kérdés.
- Ajánlották itt a Mikrotik saját fórumát. Hááát, az se jobb, egyszerű kérdésekre se válaszolnak mostanában.
A másik, hogy sajnos az angoltudás is a béka ülepe alatt. Én se vagyok jó angolos, de levelezés szakmai dolgokról megy nekem. Csak mikor azt kérdezi a HR-es, hogy mi az életcélom, arra még magyarul is nehéz válaszolni, azt meg, hogy p.n@ és pénz, nem mondhatom:[link] -
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #6284 üzenetére
Sejtem már, mire akarsz kilyukadni, a routeros tudja mely interface-hez mely DNS server tartozik, és a DNS cache adott interface-n csak az azon kapott DNS server címére küldi a kérést külön szabály nélkül? Én inkább biztosra mentem, és csak a direct adott uplinkhez kötött szolgáltatás kiesésébôl meg a naplóból látszik, ha baj van.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
#19482368 #6281 üzenetére
Olvass vissza, eredetileg a Core fórumtárs hsz-eire válaszoltam, valamint otthon én se dualWAN-ozok, de egy kis cégnél már pl nem árt, sőt.
Én hátrányát még nem éreztem nemzetközi DNS szolgáltatóknak, többször vacakolt a kábelszolgáltató, mint a nemzetközi DNS szolgáltató.
Tudom, hogy nem elég magában a szűrt DNS szolgáltató, de mint plusz réteg eddig még nem ártott, kivéve egyszer, amikor a Norton DNS szervere kormányzati oldalakat ítélt károsnak, többiekkel nem futottam ilyenbe. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
#19482368 #6279 üzenetére
Én azért nem használok szolgáltatói DNS-t, főleg két átjárós helyen, mert az egyik szolgáltató DNS szerverét másik szolgáltató hálózatából nem tudnám elérni (szóljatok, ha már szabadon használható telekomos DNS inviteles hálóról ésatöbbi), ami meg tudja bonyolítani az így sem egyszerű dual/multiWAN konfigot.
Említettem a 9.9.9.9-et ami elvileg szűri a káros oldalak névfeloldását, de vannak ennél hatékonyabb és biztosan működő szűrt DNS szerverek.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Core2duo6600 #6272 üzenetére
Miért akarod bonyolítani két külön DNS szerverrel a konfigot? Miért nem jó a közös 8.8.8.8 (és párja a 8.8.4.4) én pl a 9.9.9.9-el elég jó tapasztalatokat szereztem, egy picike plusz védelmet ad domain szűréssel, de úgy rémlik van már szűrés nélküli változata is, ha meg a sebesség a fontos, ott az 1.1.1.1. Egyszerűbb a konfig, valamint én a fő és tartalék DNS címeket felhasználtam failover-hez is, hogy tudjam, melyik WAN vonal vált elérhetetlenné. Próbálkoztam az RS1.BIX.HU-val is, de volt olyan szitu, mikor egy AH-hoz kapcsolódó WAN vonalon elértem az RS1.BIX.HU-t, de már kijjebb nem jutott egy csomag sem szolgáltató oldali konfig hiba miatt.
-
E.Kaufmann
veterán
Én egy tápcserével kezdeném, egy tökös 12-24V-s táppal meghajtva, ha a konfig nem változott vagy frissítés nem történt. Ha utána is csinálja, meg kellene nézni nagyobb terhelés (nagyobb Linux distro torrentezése
) mellett mekkora a CPU használat és egyes szabályokon finomítani vagy kikapcsolni, hogy ne terhelődjön le annyira. Bár lehet, hogy megérett a kondicserére, ha vannak a belső táp részen púpos elektrolit kondik.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
szunyog199 #6195 üzenetére
Én a B-t el is hagynám, a basic rates-ek közül is kiszedtem a B-hez tartozó módokat, hacsak nincs valami ôsi de tényleg régi PDA-d vagy laptopod.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
szunyog199 #6192 üzenetére
Alapkonfig a kezdőoldalon vagy van még valami más nyalánkság?
-
E.Kaufmann
veterán
Kijött a 6.43.1 (Stable) (a.k.a Current
)
Most már ebben is benne van a RB3011-es IPSec gyorsítás, csak még nem merem feltenni in produksün envájorment.
Ha valaki bátrabb és 3011-est használ valamilyen IPSec alapú összeköttetéssel, jelezze már, hogy tapasztal-e valami javulást. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #5702 üzenetére
Látom, nem túlzottan népszerű itt a 3011-es
de azért újabb közérdekű infók, megkérdeztem az okát a gyengus IPSec teljesítménynek, erre jött a válasz Emils-től (miki support):
Currently the RB3011 IPsec performance is comparable with any of the IPQ4018 routers (like 450Gx4, hAP ac2), it actually shares the same driver, however there are 4 total crypto modules on RB3011 and as of now only 1 is enabled, meaning it has the potential to achieve even higher throughput. Anyway, we will continue to develop this driver, but in the mean time, 400Mbps over the 100Mbps which you were able to achieve with software crypto is a valuable gain in my opinion.
Magyarul a 4 kripto modulból csak egyet kezel a jelenlegi driver, de fejlesztik. Mire kifut a 3011, talán még kész is lesznek
Sebaj, mi úgy is mindent tovább használunk, mint kéne -
E.Kaufmann
veterán
Pont hogy router kell neki, ami nem NAT-ol hanem routol valamint nem ártana tűzfalazni sem azt a forgalmat, ezen felül nem ártana egy Load Balance és Failover IPv6-on is. Én a failover-ig jutottam csak elektromos hurrikán csatornával.
Az a baj, hogy nem nagyon akar működni a mikrotik-es webproxy IPv6-os oldalakkal, jeleztem ezt a nemzetközi fórumon is, de más bajuk is van. Viszont egy PFsense-vel vagy friss Squid-del megoldható, az IPv4-es kliens simán elérte az IPv6-os weboldalakat és a webes tesztek is azt jelezték, minden ok.
Fordítva viszont szépen müxik a mikrotik-es webproxy, ULA-s címen elérve a Mikit, Edge és Chrome simán kilátott az IPv4-es oldalakra, viszont a Firefox zokonvette az IPv6-os proxykapcsolatot, akár direkt IPv6-os címmel, akár statikus dns névvel hivatkozva rá, ami mögé csak az ipv6-os címét írtam a mikinek.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
f8enter #5578 üzenetére
A bridged csak arra jó, hogy a Digi eszközöd és a router között felépítsen és fenntartson egy PPPoE kapcsolatot, azon az ethernet eszközön és bridge-n még IP cím se kell ehhez, lehet akkor járnál a legjobban, ha nem is adsz a bridge-nek címet. Neked a pppoe kliensen folyó forgalommal kell foglalkoznod.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
f8enter #5575 üzenetére
megvan a hiba!
A maszkarádos szabálynál ne a BR-wan-t natold!!!! Az hogy a PPPoE azon keresztül épül fel, az nem jelent semmit. a PPPoE interfészen keresztül folyó forgalom a lényeg!!!!!!Ezekben a szabályokban a pppoe kliens interfész neve kell
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=BR-WAN
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Synology-WebDav(s)" dst-port=5006 \
in-interface=BR-WANprotocol=tcp to-addresses=192.168.2.2 to-ports=5006 -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Cirbolya_sen #5550 üzenetére
Lehet ezért kezdték a 3011-esnek is bekapcsolni az IPSec gyorsítását a legutolsó RC-ben, hogy mire megjelenik a 4011, abban is jól működjön. Vagy nem lesz rokon a két eszköz SoC áramköre?
Egy fasza kisirodai cucc lehetne kis fiókirodákban.
-
E.Kaufmann
veterán
Lesz benne Multi WAN LB &FO?
Próbáltam az indirekt routing-ot, de ha 2 IP címmel is akartam tesztelni egy WAN uplinkeket, akkor maradnom kellett a scheduled script-nél.Tényleg, erről jut eszembe. Mikin nincs routing mark IPv6 alatt? Mit lehet helyette? Próbáltam volna mindkét WAN vonal felé felhúzni egy-egy IPv6 tunnelt (HE), de a router mögött összezavarodtak a dolgok a két külön címtartománytól.
Maradt az 1 tunnel, aminek a WAN oldali cimét egy másik scripttel állítgatom attól függően, mi az éppen elsődleges WAN vonal publikus IP címe. -
E.Kaufmann
veterán
3011 tulajok figyelem!
Legutolsó RC:
rb3011 - added IPsec hardware acceleration support; -
E.Kaufmann
veterán
Bővítem a tűzfal szabályokat, két kérdés jutott eszembe:
-QoS esetén (Queue Tree) láttam példát arra, hogy ahelyett, hogy direktben jelölnék meg a csomagokat, előbb a kapcsolatot jelölik, majd külön szabályban amiben már csak a kapcsolatot figyelik, a csomagokat.Nekem csak a feltöltés irányába kellene jelölgetnem bizonyos interfészen. Szabad direktbe bejelölni a csomagokat? Mert látszólag működik és még csak olyan nagy CPU használatot se látok. Ha mégis két lépésben csinálom, a második lépést postrouting vagy forward láncban érdemes (a legtöbb szabály forwardolt csomagra lenne, kevés csomag megy direktbe kifele a routerről)?
-Magonként mi egy normális CPU terhelés, ha jól leterheljük a hálózatot, amit csak fizikailag bírnak a a kapcsolatok. Nyugodtan mehet 80-90% felé is, vagy mennyi tartalék legyen, hogy ne legyen érezhető a hálózaton (pl megnövő és bizonytalan késleltetés). Van-e erre valami aranyszabály?
-
E.Kaufmann
veterán
Péntek óta itt is 6.42.3. (három féle architektúrával)
Bár az egyik eszköz utána távolról elérhetetlenné vált, de ott az alapkonfig volt a hibás és sima újraindítás után is elérhetetlen lett volna, csak menet közben nem volt hatása még a rossz beállításnak.Odamentem, homlokomra csaptam, beírtam egy IP címet a megfelelő helyre, azóta müxik.
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
janos666 #5025 üzenetére
Mivel több portja van és a ROS tudja, ezért nem gondolom, hogy akkora nagy gixer. Utólag gondolom ezen is úgy konfigolhatod a portokat, ahogy akarod és ebben az árkategóriában más eszközön is először a LAN portok valamelyikén szokták konfigolni.
Az ajánlott tájolás meg szerintem ahogy a képeken mutatják, azon felül más hasonló beépített antennás eszközzel sem nagyon számít, úgy is kicsi a hatótávuk.Amúgy szétszedett állapot alapján talán a felső Mikrotik feliratú résznek kellene a célállomások felé néznie, de egy két szobán belüli területen majd mindegy.
-
E.Kaufmann
veterán
Remélem, nem duzzogásból nem írtak egyesek
Meg lett a megoldás:
Importáltam reklámszűrő listát a webproxy-access szekciója alá, azt vette zokon a PH. (vagy a miki lassult be a több ezres tiltólista miatt, bár 10% fölé nem nagyon ugrált a CPU használat) -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #5022 üzenetére
Amúgy régebben is tapasztaltam már ilyet, hogy egyes oldalakkal hosszú ideig szöszölt az épp aktuális ROS Proxy szekciója, csak gondoltam, már kinőtte.
Valamint az is érdekes, ha egy másik proxy szerveren át böngészek, aminek a ROS Proxy a szülője, tehát rajta keresztül kommunikál a másik proxy a webszerverekkel, akkor nincs ilyen probléma -
E.Kaufmann
veterán
Az mitől van, és hogy lehet orvosolni, ha Mikrotik proxy-n keresztül nézem meg a Prohardver.hu oldalt, akkor bejön a szürke háttér, majd legalább 10 másodpercig semmi, utánna bejön a teljes oldal.
Más oldalakkal, sőt még a PH lapcsalád más oldalaival sem csinálja, valamint a fórum is gyors.
Firefox, Edge ugyanúgyRB3011-es eszköz 6.42.1-es ROS-sal.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #4835 üzenetére
Letelt a szerkesztés. Szerintem amúgy is, aki Mikrotiket vesz nem azért teszi, mert olyan de csodásak a termékei, hanem mert olyan rohadt olcsók egy Cisco-hoz képest. Próbáljuk a maximumot kihozni a legkevesebből. Nem tudom, minek kell nagyképűsködni itt.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #4834 üzenetére
Milyen Cat7?
Elvileg az 5GBps-hez elég a CAT6 is (az meg van a két kábelrendező között), rövidebb távra meg az 5e is talán, vagy rosszul tudom? Nem kellene újrakábelezni, kiszámoltam, hogy valami 120 nettóból (wirelessboltos árak) kijönne 3 sw + 2 rezes modul + 1 DA kábel és nem kellene külsős szakit hívni optikához, aki tuti elkér még annyit, amennyibe a cuccok kerültek és lenne egy erősebb gerinchálózat. Ha a felhasználók nem panaszkodnának, még ennyit se tolnának bele, nem idióták, költségérzékenyek én meg próbálom a legolcsóbban kihozni, amit lehet. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #4832 üzenetére
Na ez az amibe nem fog belemenni a vezetés, ha rajtuk múlna, egy TP-linkről menne az összes kliens Wifi-n át, én meg még sosem végszereltem optikát, nem is tudom, hogy van-e valami könnyen szerelhető technika erre manapság.
Nincs valami "olcsóbb" külső rezes modul SFP+ Direct Attach kábellel, amivel már nem lenne gond a melegedés?
-
E.Kaufmann
veterán
Van aki aktívan használ több darab CSS326-ot SFP+-os miki rezes modullal (10GBit max)? Azt néztem, hogy már egész tűrhető az áruk és elvileg 5GBit-es kapcsolat is működne rezen 50 méteren (max 30-at írtak 10G-re). Van már olyan szinten, hogy kis túlzással összedugom és müxik, vagy nem eszik olyan forrón?
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Zwodkassy #4582 üzenetére
Én is így tudom, hogy manapság már a külön freki dívik és nekem is így működik egy hálózat. Az rssi-vel kellett csak cseszekedni, meg egy helyre be kellett rakni még egy AP-t, azóta nyugi van.
Igaz én Ubi AC Lite-vel dolgozok, de mivel pont az egyetlen cuccuk, ami nem támogatja a zero handoff-ot, és igazából már nem is ajálnják annak a használatát, úgyhogy a Mikrotik vonalon is szerintem hasonló lesz a jó forgatókönyv.
Sőt, azt olvastam, érdemes lenne rajz alapján az 1, 6 és 11-es csatornákat úgy szétosztani, hogy egymástól minél távolabb legyen két azonos csatorna beállítva, valamint 20 MHz-s sávszélességen maradni. -
E.Kaufmann
veterán
Első esetén lehetne próbálni csökkenteni a TX teljesítményt, valamint annak ellenére hogy tiszta a csatorna, mégis megpróbálni egy másikat. HT-t is ki lehetne iktatni.
Második problémakör esetnén az AP-k egy vagy különböző frekin vannak? A Min RSSI értékével is lehetne játszani.
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Cirbolya_sen #4568 üzenetére
Rossz tűzfal szabályok, esetleg a NAT, MTU gond, vagy még az hogy bekapcsolta az illető a Proxyt, valahogy a tűzfalon meg transzparensbe tette. Nekem pont egy 3011-en nem muzsikált fényesen a Proxy direktbe sem (böngészőben beállítva), miközben a mögötte lévő külön Proxy meg szépen muzsikált.
Esetleg még azt érdemes megnézni, a névfeloldás rendben van-e, amúgy passz. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #4544 üzenetére
Az eszköz betonstabil, webes felületét mindig elérem, magától nem indul újra.
Csak épp annó Nstreme protokollal hasított a kapcsolat és kicsi volt a ping, közben a környékre pakoltak fel még mindenféle rádiót 5GHz-n, próbáltunk más frekiket keresni, de nstreme-vel használhatatlan lett a link, állandóan szakadt. NV2-vel sokkal stabilabb, de nagyobb is a késleltetés és érzetre bizonyos programokkal melyek másik oldalon levő szerverrel kapcsolódnak nem az igazi már a link. Lassan reagál a kliens, néha adatbázis hibát dob, miközben (nem pont közben, hanem pl előtte vagy utána próbálva) nagy állományok szépen, gyorsan átjönnek (Olyan 40-50 MBps megvan 10 km-re). -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #4540 üzenetére
Látom, nem sokakat izgat itt még az IPv6
Közben azt látom, hogy az egyik legújabb RC changelog-jában megjelent a következő:
dhcpv6-server - added DHCPv4 style user options
Na hátha ez lesz a nyerő.Más:
912UAG-5HPnD rádiókat cserélnénk lassan, amit PtP-ben használtunk, de kérdés, hogy mire érdemes, akár Mikrotiken belül, akár azon kívül. Nem kellene sokkal nagyobb sebesség, inkább kisebb késleltetés, meg nagyobb stabilitás.
-
E.Kaufmann
veterán
Szeretnék egy hálózaton hirdetni IPv6-os DNS szervereket (egy másik alhálózatból, AD DNS szervereket). IPv6-os DHCP alatt nincsenek ilyen DHCP opció kódok, mint IPv4-es alatt vagy akár a Windows server IPv6-os DHCP szervere alatt. NDP-nél találok olyat, hogy hirdessen DNS-t csak épp nem tudom, hol kell beállítani a hirdetendő DNS szervereket. Vagy a router ilyenkor csak magát hirdeti? Amúgy működik a névfeloldás, mert a kliensek a v4-es DNS címeket megkapják v4-es DHCP-n, de szeretném, ha v6-os DNS szerver címeket is kapnának. A másik alhálón, ahol a DNS szerverek vannak, meg is kapják a kliensek a Windows szerver DHCP-jétől.
Ja, egy 750Gr3 routeren játszanám el ezt, 6.41-es RouterOS-sel.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterDeeJay #4202 üzenetére
Az első két sor megjelöli a kapcsolatokat, hogy honnan jöttek.
A második két sor már a LAN felöl érkező csomagokat jelöli, attól függően, mely kapcsolathoz tartoznak (első két sor által megjelölten, mely kapcsolathoz tartozó válaszok).
A harmadik dupla sor pedig a csomagok jelölése alapján küldi vissza a megfelelő WAN csatolóra a csomagot.Már ha jól értelmezem.
PS: bocs, nem packet mark, hanem routing mark, az is valamiféle csomagjelölés, de mélyebben nem ismerem, csak a példákban láttam. Csomagjelölés a QoS-nél van inkább.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged