-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atom.
tavaly próbálkoztam meg először kovászos uborkával egy netes recept alapján és az első próbálkozás annyira elképesztően jó lett, hogy nem hittem el. szerencse, hogy csak én szeretem a családban így nem kellett senkivel osztozni rajta
aztán a másodiknál elszúrtam valamit és ki kellett dobni az egészet -
-
-
a lehetőség megvan rá, de nem kell, erről legutóbb alig pár hsz-el fölötted volt szó
-
-
válasz
yodee_ #16766 üzenetére
nem lehet, fix IP kell hozzá, meg olyan előfizetés, ami egyáltalán engedi az email szolgáltatást.
én azt tervezem, hogy bérelek valahol egy VPS-t -
-
-
-
-
-
-
6.49.4 changelog:
*) capsman - improved stability when running background scan on CAP;
*) lora - fixed "antenna-gain" parameter unit;
*) ssl - disabled RC4 and 3DES ciphers for "www-ssl", "www-api" and OVPN services;
*) traffic-flow - do not handle NAT events when "nat-events" is disabled;
*) wireless - added "3gpp-info" parameter to interworking configuration;
*) wireless - added EAP-AKA to interworking's realm configuration;
*) wireless - correctly preserve WMM priority when receiving packets;
*) wireless - updated "philippines" regulatory domain information; -
válasz
yodee_ #16713 üzenetére
gondolom teljes elérési úttal küldi el, tehát /disk3/backup/xxx.rsc-ként , de egy fájlnév nem tartalmazhat
/
jelet, ezért lesz belőle az, ami.egyszer mintha olvastam volna valami olyasmit, hogy a Mikrotik nem kezel rendesen mappaszerkezeteket, hanem a fájlnévből csinál ilyen pszeudo-elérési utat, tehát /backup/ kezdetű fájlneveket úgy mutatja, mintha egy backup nevű mappában volnának.
de elég homályosan emlékszem erre, szóval lehet, hogy hülyeséget beszélek -
-
7.1.3 changelog:
*) bridge - fixed PPPoE packet forwarding when using "use-ip-firewall-for-pppoe" setting;
*) bridge - fixed bridge filter and NAT rules on ARM64 and TILE devices;
*) bridge - fixed filter and NAT "set-priority" action;
*) conntrack - properly detect helper status;
*) crs3xx - fixed watchdog timer functionality;
*) ppp - improved stability when handling large amount of connections simultaneously;
*) sms - increased "at-chat" timeout when sending SMS;
*) switch - improved switch chip initialization process on bootup for CCR2004-16g-2s+ devices;
*) vxlan - allow unsetting "group" and "interface" properties;
*) vxlan - fixed running state after reboot when using "interface" and "group" settings;
*) wireless - correctly preserve WMM priority when receiving packets;
*) wireguard - fixed IPv6 traffic processing with multiple peers; -
-
-
-
-
most közel 5 nap uptime után több a szabad memória, mint anno 2 nap után volt.
hosszútávú következményeket azért ennyiből még nem vonnék le, mindenesetre jónak tűnik, és az általam kezelt kb 50 Mikrotik eszköz mindegyike frissült 7.1.2-re és egyikkel sem látok problémát
-
-
-
-
-
*) interface - fixed minor memory leak when interface or connected route is changed;
kíváncsi volnék, hogy ez capsmanes interface changere is vonatkozik-e, mert az megmagyarázná, hogy miért fogy szép lassan a memóriája a CCR1009-nek. nálam az a capsman vezérlő, és napi többszáz link up / down van
-
7.1.2 changelog:
*) bgp - fixed routing table and BGP configuration order in export;
*) bluetooth - disable scanning by default;
*) chr - improved system stability when writing into memory;
*) chr - temporarily suspended downgrade to RouterOS v6;
*) console - updated copyright notice;
*) dhcpv4-server - remove dynamic leases when server configuration is removed;
*) hotspot - fixed web page loading using HTTPS;
*) interface - fixed minor memory leak when interface or connected route is changed;
*) lte - added MAC address and IPv6 LL address persistence after reboot on EG12 and EG18 modems;
*) lte - added class based support for configless RNDIS LTE modems;
*) lte - expose diagnostics channel for all modems;
*) lte - fixed IPv6 address addition after startup on R11e-LTE6;
*) lte - fixed packet forwarding on R11e-4G and R11e-LTE-US;
*) lte - fixed support for Sierra MC7710;
*) lte - improved stability on "+EGMR" response in MBIM mode;
*) lte - properly recognize MBIM modem in USB port as LTE on Chateau 5G;
*) ntp - allow adding duplicate server address if dynamic entry exists;
*) ntp - fixed "use-local-clock" when enabling server;
*) ntp - fixed multicast mode support;
*) ntp - improved IPv6 address support;
*) ospf - added "ptmp-broadcast" interface type (compatible with RouterOSv6 PTMP type);
*) ospf - convert ospf "static" redistribute to "static,dhcp,modem,vpn" after update from RouterOS v6;
*) ospf - fixed external LSA not updating after prefix netmask change;
*) ppp - fixed AT+CPIN chat when SIM PIN is specified;
*) qsfp - correctly display auto-negotiation status;
*) queue - improved system stability when processing traffic;
*) route - fixed "suppress-hw-offload" update;
*) route - fixed router's LSA for PTP networks;
*) route - show OSPF and RIP specific attributes in "/routing route" table;
*) route-filter - fixed incorrect invert-match configuration upgrade from RouterOS v6;
*) route-filter - fixed range conversion after update from RouterOS v6;
*) rpki - made RPKI verify non-strict, introduces new state "unverified";
*) rpki - show expire timer;
*) socks - fixed SOCKS5 support;
*) system - fixed license loss on some RB1100Dx4 and RB4011 devices;
*) tr069-client - added support for wireless client uptime reporting;
*) usb - fixed display of incorrect port count for USB serial ports;
*) vlan - fixed improper VLAN priority addition for routed packets;
*) webfig - do not show side menu if WebFig is disabled by skin;
*) winbox - added "VRF" parameter to "IP/Services" menu;
*) winbox - added MLAG support;
*) winbox - added ZeroTier support;
*) winbox - allow setting "Interface" parameter for 100G LED types;
*) winbox - do not show "Antenna Scan" button on devices that do not support it;
*) winbox - fixed "action" field in "IP/Web Proxy/Access" menu;
*) winbox - fixed address list type parameters in "Routing" menu;
*) winbox - made OSPF interface type names consistent between CLI and GUI;
*) x86 - added support for Intel E810 NIC;
*) x86 - made "no" the default value for "disable-running-check" ethernet parameter;
*) x86 - properly distinguish multiple NICs that share the same PCI bus number;Download the new 'RouterOS 7.1.2' version here: https://mikrotik.com/download
-
itt fogyott egy keveset a szabad RAM (az előző screenshot óta nem lett még újraindítva)
de egyelőre nem érzem problémásnak
-
-
-
-
válasz
yodee_ #16331 üzenetére
látszik, hogy egyetlen találat sincs arra a szabályra, mert valószínűleg rég kiértékelésre kerülnek azok a kapcsolatok, el se jut odáig a listában.
tedd valahova a lista elejére.a drop szabályokat egyébként is érdemes előre tenni, hogy mielőbb végezzen a router a kiértékeléssel és aztán ne kelljen rájuk erőforrást pazarolni.
-
válasz
ekkold #16307 üzenetére
ment egyszerre a két peer és mindkettő peer ugyanabban az alhálózatban volt (a VPN interfészük legalábbis)
A linkelt hozzászólásod esetében megoldódott a probléma?
igen, az MTU-t kellett lejjebb venni
de eddigre már szétszedtem két külön interfészre a két kapcsolatot, mert arra is gyanakodtam, úgyhogy azóta is külön vannak, mert nem bolygatom, ha egyszer működik. -
válasz
ekkold #16305 üzenetére
bár nem engem kérdeztél, de nekem pl van saját tapasztalatom
simán működik egy interfészen több kapcsolat.
nekem se volt egyértelmű, de sehol nem írták, hogy szükség lenne minden kapcsolathoz új IF-re, és szerintem technikailag sem indokolja semmi.de persze ellene sem tudnék érvelni, végül nálam is külön interfészen van a két WG kapcsolatom, de ha pl bevezetnénk a WG-t a munkahelyemen, biztos nem állnék neki minden VPN-ező, home officeoló kollégának külön interfészt kreálni
-
válasz
Beniii06 #16294 üzenetére
azóta annyival frissült a dolog, hogy ne töröld a jelölt frissítést, mert egyrészt úgyis visszarakja a Windows Update, másrészt van már rá javítás
-
válasz
lokiazarc #16283 üzenetére
a 192.168.1.5 a távoli Mikrotiknek az az IP címe, amin keresztül L2TP-n eléred?
mert akkor a központban:/ip route
add disabled=no distance=10 dst-address=192.168.90.0/24 gateway=192.168.1.5 pref-src=0.0.0.0 routing-table=main scope=30 suppress-hw-offload=no \
target-scope=10
add disabled=no distance=10 dst-address=192.168.1.5 gateway=L2TPKapcsolatNeve pref-src=0.0.0.0 routing-table=main scope=30 suppress-hw-offload=no \
target-scope=10meg ugyanezen logika mentén a játéktermi Mikrotikben is felveszel a központ felé egy route-ot
-
válasz
Ablakos #16254 üzenetére
a wap ac nem 100%-ig zárt, csak felülről védett az eső ellen.*
nyilván tovább fogja bírni, mint egy mezei router, de a pára ugyanúgy bele fog menni előbb-utóbb* ezt azóta tudom, amióta egyszer jobban adta ki, hogy fejjel lefelé szereljek föl egyet.
az első nagyobb eső után nem volt vele kapcsolat. leszereltem, és egy fél liter vizet öntöttem ki belőle -
-
-
-
-
-
válasz
yodee_ #16108 üzenetére
1280 a WAN bridge (ezt nem is tudom állítani)
1200-ra vettem le a WG-étannyit még hozzá kell tenni, hogy külön interface-t csináltam végül ennek a kapcsolatnak, tehát most a két WireGuard kapcsolat két külön WG interface-en fut.
(nem tudom, hogy ez befolyásol-e bármit, de gondoltam leírom) -
-
-
-
-
Összehoztam egy második WG kapcsolatot is, de valami gond lehet.
Az én oldalam: hap ac3, 1000/1000Mbites net.
A másik oldal: CCR1009, 1000/1000Mbites net.L2TP/IPSec kapcsolat volt korábban, tizenpár megabites sebességgel.
Most WireGuarddal ugyanennyit hoz, ha a két helyszínen lévő gép közt mérek egy iperfetHa VPN nélkül, rsync-el átmásolok bármit, az 100-120MBit/s sebességgel jön, tehát nem a netkapcsolatokkal van a gond.
Mivel ez már a második WG kapcsolat, bizonytalan voltam, hogy ehhez most csináljak-e új WG interface-t, de végül működött a korábban létrehozottal is, és nem hiszem, hogy ennek problémát kellene okoznia. (Tehát most egy interface van és két peer)
Az se látszik, hogy az iperf mérés alatt megugrana a CPU terhelése bármelyik routernek, de szomorú is lennék, ha ez ennyire leterhelné.Mi lehet akkor a gond?
-
válasz
yodee_ #15985 üzenetére
kell program, mert egyelőre nincs beépített kliens a legtöbb OS-ben
azt a leírást nem találom, ami alapján én csináltam, de nem volt bonyolult, ez pl úgy látom jól összefoglalja -
-
-
-
-
-
válasz
silver-pda #15911 üzenetére
a tűzfal az első találatig vizsgál.
ha a 6-oson volt match, akkor azt végrehajtja. ha nálad az a parancs, hogy ugorjon a 3-ra, akkor azt még meg fogja csinálni, de ott szerintem vége.
bár, akkor nem teljesen értem, hogy miért nem írod meg úgy a szabályt, hogy a 3-asra matcheljen, és akkor nem terheled a routert még 3 ellenőrzéssel.plusz ha először nem volt match a 3-as szabályra, akkor mitől lenne a másodszorra?
tehát ha a 6-osról átirányítod újra a 3-asra, attól még ugyanúgy nem fog megfelelni, ahogy először sem tette, hisz akkor el se jutott volna a hatodik szabályig.egyébként is érdemes úgy sorbarendezni őket, hogy azok a szabályok, amikre a legsűrűbben van találat, azok legyenek elöl (figyelembe véve persze a saját igényeidet)
meg a GOTO bármely környezetben az a parancs, amit érdemes leginkább egyáltalán nem használni
-
válasz
Marcelldzso #15811 üzenetére
mindkét oldalon beállítottad a peereket is?
/interface wireguard peers
add allowed-address=wgInterfészIPtartománya \
endpoint-address=másikOldalPublikusIPcíme \
endpoint-port=13231 interface=wg-rakhegy persistent-keepalive=\
30s public-key="másikOldalPublikusKulcsa" -
-
-
válasz
ekkold #15787 üzenetére
a stabillá nyilvánítás óta használom itthon a 7-est, egy másik helyen pedig valami korai rc óta (nem akart menni a mobilnetes stick 6-ossal, jobb ötletem nem lévén frissítettem a 7-es épp akkor aktuális előzetesére, azzal meg jó volt), és más problémát nem tapasztaltam vele ezen az egy kernel failure-ön, meg a múltkori automata frissítésbe belefagyáson kívül.
-
-
összeraktam az első WireGuard kapcsolatomat, ami egy L2TP/IPSec-et váltott. egyszerűbb, mint gondoltam, tök szuperul működik is.
elsősorban a sebesség érdekelt, de csak a routerekbe beépített BTest-re tudtam támaszkodni (minden máshoz a túloldal segítsége is kellett volna az ottani sajátosságok miatt), ez viszont nálam azt eredményezte, hogy
egyelőre nem kísérleteztem tovább, de nem tudom hová tenni ezt...
hap ac3 az alany, 7.1.1-es rOS-el, a túloldalt hap ac2, szintén rOS7.1.1 -
-
rOS7-ben az NTP szerver csak a lokális hálózatot szolgálja ki, vagy bárkit, ha ezt nem tiltom le külön a tűzfalban?
-
válasz
jerry311 #15723 üzenetére
a képen látható bedugott kábel másik vége LC, ez akkor pipa
anno valaki ráírta az egyik szálra, hogy "BAL", így azt dugtam be baloldalra (a 11 feliratú portba). az ellenoldalon lévő kábelen nincs ilyen jelölés, így azt mindkét kombinációban próbáltam, de egyik esetben sem volt link.
annyi, hogy az a kábel asszem narancssárga, ez meg citrom. mintha azt olvastam volna valahol, hogy az optikai kábeleknél ennek is van jelentősége - ha igen, akkor ez lehet hiba?#15722 iceQ!
honnan látom, hogy az enyém melyik?
az egyik oldalon most egy régi HP ProCurve switch van, a másik oldalon egy Mikrotik CRS106-1C-5S. -
válasz
jerry311 #15719 üzenetére
a hozzávetőleges távolság kb 400 méter (Google Earthön mértem az útvonalat végigkattintgatva)
a patch panel így néz ki mindkét végén1-12-ig vannak számozva, és mint az látszik, belepasszoló kábelt is találtam, de mindkét végére eszközt rakva sem jelent meg uplink, de azt gondoltam, hogy valami inkompatibiliset sikerült valahová tennem a láncban, és azért nem megy, de a laserpointer jó ötlet, bár ekkora távhoz már gondolom kevés egy kínai macskajáték
-
OFF kérdés, de ha már szóba került: ki van képben itt igazán optika ügyben?
van két épület, a város két külön pontján, amit az előző tulaj egy szabad szemmel is jól látható összegért összekötött egy optikai kábellel.
hogyan tudnám kipróbálni, hogy működik-e még az összeköttetés? teljesen hülye vagyok az optikához, úgyhogy azon kívül, hogy megvan a két végpont, semmit nem tudok róla -
válasz
silver-pda #15692 üzenetére
sima wireless + wifiwave2
ez asszem vagy-vagy -
-
válasz
Pille99 #15680 üzenetére
7-eshez valót.
nem tudom eddig pontosan hogy, mit csináltál, de leírom, hogy végig tudd gondolni, hátha valami kimaradt:
letöltöd a routerednek megfelelő Main Package-t, a netinstall exe-je mellé rakod.
a gépeden a hálózatot így beállítod:
Összekötöd a router eth1-es portját a géped ethernet portjával, minden más hálózatot kihúzol, letiltasz
elindítod a netinstallt, alul ott lesz a Package.
Net Booting: Boot Server Enabled, Client IP address: 192.168.88.3
nyomod a Reset gombot, miközben áram alá helyezed a routert és addig nyomod, amíg a Netinstallban a bal felső mezőben meg nem jelenik a router.
ezután kiválasztod a routert, rákattintasz az aktívvá váló Install gombra, molyol egy kicsit, kiírja, hogy sikerült, és az install helyén egy Reboot gomb lesz, amivel újraindíthatod a frissen megjavított routered. -
-
-
válasz
Beniii06 #15669 üzenetére
évek óta jól működik ez az auto-upgrade, sosem volt vele korábban bajom.
de nem az Auto Upgrade-t használom, hanem egy időzített scriptetbár elővigyázatosságból úgy időzítem az eszközök közt a frissítéseket, hogy az internethez legközelebb eső router frissít először, aztán ha nem sikerül, akkor az alatta lévő eszközöknek már úgy sincs netje, így azok nem tudnak frissíteni
-
éjjel automatikusan lefrissült volna az ac3 a 7.1.1-re.
annyira jól sikerült a művelet, hogy reggelre a boot-loop volt az egyetlen, amit sikerült összehoznia, úgyhogy a kávé mellett egy netinstallal indítottam a napomat -
What's new in 7.1.1 (2021-Dec-21 13:53):
*) backup - added "force-v6-to-v7-configuration-upgrade" option on backup load to clear RouterOS v7 configuration and trigger reimport of RouterOS v6 route configuration (CLI only);
*) backup - fixed automatic backup generation when resetting configuration;
*) bgp - improvements on detecting peers local address when IPv6 link-local addresses are used;
*) capsman - improved system stability when processing CAP packet by Mangle;
*) dhcpv4-server - allow adding comments;
*) ethernet - improved system stability when receiving large packets on devices with 88F3720 CPU (nRAY, LHGG);
*) l3hw - fixed HW offloaded routing when using 7 or more VLAN interfaces;
*) l3hw - fixed bonding source MAC address;
*) l3hw - improved system stability when using 7 or more VLAN interfaces;
*) ntp - print log change time with time-zone applied;
*) ospf - fixed distance if "originate-default" is set to "always";
*) ospf - fixed neighbor stuck in ExStart;
*) ospf - fixed simple authentication;
*) ospf - improved overall stability;
*) ospf - improves stability when handling looped back OSPF packets;
*) upgrade - improved 404 error handling when checking for new versions;
*) webfig - fixed user policy lookup for skin designer;
*) winbox - made "Routing Filters/Rules" table sortable;
*) winbox - moved "IP/Route/Nexthops" and "IPv6/Route/Nexthops" menus to "Routing/Nexthops";
*) winbox - updated default "Routing/BGP/Peer Cache" table appearance; -
válasz
ekkold #15631 üzenetére
valamivel többet eszik a rOS7.
most körbenéztem az általam elérhető hap ac2-ket, itt az eredmény
kettőn van 7-es routerOS, azokon a 128MB RAM-ból 60 mega maradt szabadon, amelyiken még 6-os van azon átlagosan 80.
viszont szerencsére nem tapasztalok leaket. -
nincs rákötve HDD - a belső flashen futtatott Dude-al meg elég rosszak a tapasztalataim
-
-
a PoE feladónál
a Mikrotik régebbi (és jellemzően olcsóbb) feladói 100MBitet tudnak, mert a 8 érből 4-en az áram ment, a maradékon meg csak 100MBit fér át.az általam ismert Mikrotik-féle gigabites PoE feladókra mindre rá van írva, hogy Gigabit, de ha csinálsz a tiédről egy fotót, akkor az alapján is be tudjuk azonosítani
-
-
-
-
-
-
-
válasz
lionhearted #15373 üzenetére
ezzel a WPA3-al igazad lehet...
-
RouterOS 7.1 [Stable]
7.1 changelog:
MAJOR CHANGES
----------------------
!) updated Linux Kernel based on version 5.6.3;
!) completely new NTP client and server implementation;
!) completely new User Manager implementation;
!) merged individual packages, only bundle and a few extra packages remain;
!) new Command Line Interface (CLI) style (RouterOS v6 commands are still supported);
!) support for Let's Encrypt certificate generation;
!) support for REST API;
!) support for UEFI boot mode on x86;
----------------------NETWORKING
----------------------
!) CHR FastPath support for "vmxnet3" and "virtio-net" drivers;
!) support for "Cake" and "FQ_Codel" type queues;
!) support for IPv6 NAT;
!) support for Layer 3 hardware acceleration on all CRS3xx devices;
!) support for MBIM driver with basic functionality support for all modems with MBIM mode;
!) support for MLAG on CRS3xx devices;
!) support for VRRP grouping and connection tracking data synchronization between nodes;
!) support for Virtual eXtensible Local Area Network (VXLAN);
----------------------ROUTING
----------------------
!) completely new BGP implementation with performance improvements;
!) completely new IPv6 stack;
!) completely new MPLS implementation with interface lists, multipath and LDPv6 support;
!) completely new OSPF implementation with performance improvements;
!) completely new routing filtering with script-like rule syntax, RPKI support and large and extended community filtering;
!) support for IPv6 ECMP and VRF (including VRF-lite);
!) support for IPv6 recursive routing and policy routing;
----------------------VPN
----------------------
!) support for L2TPv3;
!) support for OpenVPN UDP transport protocol;
!) support for WireGuard;
!) support for ZeroTier on ARM and ARM64 devices;
----------------------WIRELESS
----------------------
!) completely new alternative wireless package "wifiwave2" with 802.11ac Wave2, WPA3 and 802.11w management frame protection support (requires ARM CPU and 256MB RAM);
----------------------Download the new 'RouterOS 7.1' version here: https://mikrotik.com/download
-
-
-
este megmondom, akkor felrakom ezt, meg kidobom a wifiwave-t
ha már wifiwave: pontosan nem tudom mit kellene látnom, tapasztalnom, éreznem, de gyorsabb semmivel nem lett az 5G, cserébe a CAPsMAN nélkül nincs rendes roaming és az utolsó elhaló rádióhullámba kapaszkodnak az eszközeim, ahelyett hogy átlépnének az erősebb, ugyanolyan nevű és jelszavú másik adóra.
szóval engem eddig nem győzött meg, hogy ez nekem jó -
válasz
E.Kaufmann #15288 üzenetére
szigorúan saját vélemény következik, de
openvpnt szopás beállítani
sstp lassú
wireguardot kevés szoftver támogatja (ideértve a Windows10-et és routerOS stabil változatát is)ellenben az L2TP-hez kell egy usernév meg egy jelszó (meg az IPSechez még egy), minden támogatja és nem fájdalmasan lassú
a wireguardban bízom, de egyelőre tényleg nem terjedt el eléggé -
válasz
E.Kaufmann #15282 üzenetére
mi vele a gond?
mit kellene helyette használni? -
-
-
válasz
lionhearted #15244 üzenetére
a Mikrotiknek nincs
-
7.1rc7 changelog:
!) device-mode - added feature locking mechanism;
*) arp - limit total ARP table size based on installed RAM size;
*) bgp - fixed "nexthop-choice" selection;
*) bgp - fixed peer handling on point-to-point addresses;
*) bgp - ignore empty filter names on upgrade;
*) bgp - implemented BGP VPN configuration upgrade and other configuration upgrade fixes;
*) conntrack - limit total connection tracking table size based on installed RAM size;
*) crs3xx - fixed interface linking for some optical QSFP+ modules on CRS354 devices;
*) health - improved temperature reporting;
*) ipsec - fixed hardware acceleration support for ARM and ARM64 devices;
*) ipsec - fixed software fallback mode for AES-192 on IPQ4018/IPQ4019;
*) led - added "dark-mode" functionality control with Mode button for cAP XL ac;
*) lte - added "cell-monitor" support for Chateau 5G;
*) lte - improved LTE setting reporting to supout file;
*) ospf - fixed MD5 authentication with large packets;
*) ospf - fixed OSPFv3 interface configuration;
*) ospf - improved DB exchange speeds;
*) ospf - improved stability with large LS update packets;
*) route - fixed "Route Target" byte order;
*) route - fixed unreachable routed networks on VRFs;
*) route - fixed route rule upgrade;
*) route - fixed situation when routes with unequal distances got treated as ECMP routes;
*) route - improvements on VRF isolation;
*) route-filters - added "as-path" regexp testing tool;
*) route-filters - added "as-path-slow-legacy" to support old style "as-path" filtering;
*) route-filters - fixed "as-path" bracket parsing and 4byte ASN usage;
*) routerboard - fixed "mode-button" functionality on devices that have such feature;
*) upgrade - improved major version upgrade process on hAP ac2 and cAP ac;
*) wifiwave2 - fixed enforcement of access list rules which only checks client signal strength for new connections;
*) wifiwave2 - removed non-functioning VLAN configuration parameters from access list; -
válasz
DarkByte #15215 üzenetére
szia
- hairpin NAT menni fog. a különböző licence levelek közti különbséget itt találod
- ez a NAT boost szerintem a Mikrotik-féle Fast Track Connectionnel lehet egyenértékű, a beállítását itt írta meg egy kolléga
nekem is ac3-am van, üzemeltetek itthon szervert, nem futottam még bele olyan problémába, ami a router képességei miatt bukkantak volna fel.- jepp, ezeket mind tudja, SSH, telnet, WebFig, mobilapp és a Winbox - én személy szerint utóbbi preferálom. parancssoros kapcsolatról annyit tudni érdemes, hogy saját szintaxisa van a routerOS-nek, nem bash vagy hasonló shell fut rajta. ha használni szeretnéd, érdemes előbb utána nézni, egyébként nem egy bonyolult dolog.
- igen tud PoE-t fogadni és továbbadni is, én egy hap ac2-t táplálok meg vele. nem-Mikrotik eszközt nem próbáltam még megtáplálni, de itt a kézikönyv vonatkozó része, nézd át
amit érdemes tudni - és ez általános Mikrotik dolog - hogy WiFiben nem feltétlen erősek, tehát ha egyébként elégedett vagy az Archerrel, akkor access pointnak érdemes lehet meghagyni.
-
-
-
-
válasz
szuszinho #15130 üzenetére
szeptemberben volt némi szerencsétlenkedés, ami miatt pár napig nem működött, de nem rémlik, hogy máskor előfordult volna bármi kiesés, úgyhogy teljesen jól használható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged