- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #7178 üzenetére
Vagy már akkor miért nem hap ac2 + cap ac + Capsman? Árban így is a fele lenne nagyjából és ha keveselné, akkor lenne rá lehetőség bővíteni és még mindig árban bőven a wifis 4011 alatt lenne, de ha annyira fontos a wifi(és nem kell roaming), akkor érdemes lehet más márkájú(long range
) ap-t beszerezni a hap ac2 mellé.
-
Beniii06
addikt
válasz
bambano #7146 üzenetére
a mikrotik ont-t futtató sfp moduljának is vannak azonosítói. bármit bármihez hozzá lehet rendelni.
Lehet, de nem a Telekomnál, márpedig arról volt szó. A szolgáltató pedig nem fogja a te sfp modulod azonosítóját beírni sehova, hanem közlik, hogy használd az ő eszközüket és kész.Ettől a részletes leírástól akartam megkímélni a topikot, azért írtam indokként a "mert csak"-ot 10 sor magyarázat helyett, a végeredményen nem változtat, hogy Telekomos optikán nem működik a dolog. Ezt kb. 3-an le is írták, nem akartam, de most már megkeresem akkor.
és még legalább hónapokra visszamenőleg lehetne keresgélni az információt. Abban egyetértünk, hogy legközelebb pontosabban fogalmazok, hogy elkerüljük az Off-olást, amit befejezettnek tekintek ezzel bezárólag.
-
Beniii06
addikt
válasz
bambano #7144 üzenetére
Akkor végül is ugyanazt írtuk le, hogy nem lehet. Itt nem arról volt szó, hogy az SFP portból "rezest" csinálunk, hanem arról, hogy a bejövő optikai kábelt tesszük az SFP portra megfelelő modullal a szolgáltatói ONT-ot kihagyva. Erre írtam, hogy nem lehet, főleg,ha van iptv is és ami garantáltan nem fog működni az a telefon, mert az hozzá van rendelve az ONT-hoz és nem fogjaák saját eszközre átírni. Azt, hogy mit, hogy alakít át az ONT, nem tudtam, ezt jó, hogy leírtad, mert itthon még nem volt ilyen előfizetésem(FTTH). Röviden a másik topikban is leírták, hogy az ONT is hozzá van rendelve az OLT-hoz, ezért nem működik, ha sajátot teszel be.
-
Beniii06
addikt
válasz
E.Kaufmann #7141 üzenetére
Köszi, csak azért kérdeztem, mert erről még nem olvastam sehol konkrétan.
(#7142) bb.bocs
Ez van sajnos. -
Beniii06
addikt
válasz
bb.bocs #7139 üzenetére
Akkor pont kifogtad talán azt az egy-két esetet. Koaxon tudom biztosan, hogy nem lehet, optika esetében nem tudom. Kérdezz rá itt, ha még nem tetted meg. Hamar fognak válaszolni, Rusy biztosan.
Azt viszont már megérdeklődtem, hogy SFP portra nem lehet direkt rákötni az optikát, mert nem fog működni, legalábbis azt írták itt a fórumon, így erre ne is nagyon számolj, muszáj ONT-ot használni, még 2Gb-es net esetében is, hiába az ONT-nak csak gigabites portjai vannak.
-
Beniii06
addikt
válasz
#42556672 #7136 üzenetére
Az optikát a szolgáltató saját ONT-ja fogadja így a Te szempontodból elég ha van gigabites portod.
Ez így nem teljesen igaz, mert lehet bridge módba is kérni az ONT-ot, így a pppoe kapcsolatot a router(Mikrotik) fogja felépíteni és ahhoz kell erő a gigabit kihajtásához.Ha már igényem volt egy "normális" routerre és van rá lehetőség(szolgáltatónként, csomagonként eltér), akkor biztos nem hagynám, hogy a szolgáltatói eszköz routoljon nekem, főleg ha még ingyenes wifi hotspotként is működik és rácsatlakoznak ismeretlenek.
Más:
Ha már így szóba került, a ROS mennyi pppoe kapcsolatot enged felépíteni egyidejűleg maximum? -
Beniii06
addikt
válasz
E.Kaufmann #7085 üzenetére
+1
A CCNA-ból két szemeszter van(ezzel már segítettem is a keresésben), ha az ember áttanulmányozza, akár magyar nyelven is, sokat lehet belőle tanulni, viszont van jó pár dolog, ami eltér a Mikrotiktől gyakorlatban, de kb. egy hét alatt hozzá lehet szokni a különbségekhez. Mielőtt kérdezné valaki a hozzájutást, online dolog volt hivatalos bejelentkezéssel, úgy működött a packet tracer is. -
Beniii06
addikt
Ha nincs a UPC-s eszközön ilyen, akkor az ügyfélszolgálatnál kell bridge módba állítatni?
Ha nem találsz bridge módot a UPC-s eszközben, akkor telefonálni kell, mert IPv6 címed van és azt nem lehet bridge módba rakni. Kérd vissza az IPv4 címedet! Mondanám, hogy próbálkozz DMZ-vel, de ha CB/Hitron eszközöd van szerencse kell, hogy stabil legyen vagy éppen bugmentes és bizonyos portokat blokkol is. Adott típuson belül is sok a vegyes tapasztalat, elég ha benézel a topikjába(UPC), sokan vásárolnak "elavult" Cisco HGW-ket magánúton és használják CB helyett.
Szerk:. Igen elég az adott interface-re DHCP Client, csak lehet a fix IP-hez át kell írnod a MAC címet, de ebben nem vagyok biztos.
-
Beniii06
addikt
válasz
MaCS_70 #6649 üzenetére
Pont ezért javasoltam a másik eszközt, mert abba csak beletetted volna a sim-et, max átírod az apn-t és kész van net(nem beszélve akár 3-4-szer gyorsabb lte sebességhez vs usb stick), ha annyira ragaszkodtál volna mikrotikhez egy hapac2-t lehetett volna utánakötni.(ehhez is millió egy féle leírás van + videók).
Azt cáfolnám, hogy pilótavizga kelljen hozzá, a tanfolyam pedig olyanoknak való, akik napi szinten foglalkoznak vele. Az tény, hogy a winboxot szokni kell, mert egyedi logikája van cisco cli-hez képest, pl. az interface-nél akartam mindenáron megadni IP címet vagy a DHCP server-nél akartam megadni a pool-t is. Természetesen más parancsokat is használ így terminállal sem voltam előrébb. Persze az sem igaz, hogy a pénzre mennének, különben nem kapnál licenszt az egyébként is olcsó( többi piaci szereplőhöz képest) routerhez, ezért is esett rájuk a választásom otthoni környezetben.
Ha van a winboxban baloldali oszloban első vagy második elemként easy setup vagy hasonló elnevezés, akkor ott próbáld meg beállítani és ha müködik(default config) kattintsd végig az összes menüpontot, hogy lásd mit kellett volna neked beállítani, ezeket jól megjegyzed, majd reset és kezd kézzel előről. Ha nem lesz net, akkor kezd előlről és csináld addig míg nem lesz jó.(csak tűzfalszabályt ne felets el beállítani- azzal kezd, nehogy belépjenek kívülről, a log mindig legyen megnyitva).
Ha nincs ilyen easy setup gomb neked, akkor elég nyögvenyelős lesz a dolog.
-
Beniii06
addikt
válasz
bambano #6566 üzenetére
Megnéztem neked(nálam nem könnyen elérhető helyen van a router, így elkerülték a figyelmemet a karikák), a karikák valóban ott vannak, mint a képen, de tapintásra nem műanyagnak tűnik, hanem ugyanolyan fémöntvény szerű, mint az azt körülvevő hűtőborda/ a router teteje. Az biztos, hogy van üreg mögötte és ha műanyag is nem kipattintható szépen, hanem vágni/vésni/fúrni kell egy kicsit és utána nem tudom mennyire lenne garancia probléma belőle + megéri ez egyáltalán. Az hogy van egy üres mpci slot a NYÁK-on az nem azt jelenti, hogy van hozzá vezérlő is/kondenzátor/ellenállás is. Az ekkold által belinkelt átalakító vagy működik vagy nem, mert lehet nem tud akkora áramot leadni és kérdés, hogy az USB vezérlő mennyire kompatibilis.
Plusz példának tudnám mondani a laptopomat újonnan megvételekor nem a gyárilag előre beépített SSD-set választottam, hanem csak SSHD-sat, mert nekem nem ért nem ~40k felárat, most jó pár évvel később fedeztem fel, hogy az alaplapon még a csatlakozó + a smd kondenzátorok is le lett spórolva gyártás közben, bár vissza lehetne forrasztani, inkább cseréltem a sata-s SSHD-t SSD-re.
Ha nincs konkrét tapasztalatod cap ac-val, én tudom nyugodtan ajánlani, igaz csak egy példány van belőle, de sokkal erősebb bármilyen korábbi külső antennás SOHO eszközöm. Ahol korábban a TP-link és ASUS tudott 8dB-es antennákkal 2-3-as jelerősséget, most ugyanoda téve 4-5-ös a jelerősség mobil eszközökön, korábban az 5Ghz-et nem is lehetett látni, most 2-3 jelerősséggel látszik az is.(Azért nem dBm-ben írok, mert nincs korábbi viszonyítási alapom, nem tudtak ilyet korábbi készülékeim) Igaz nem capsman-t használok, de nekem így is jó. 1 AP-hoz nem látom értelmét, de nyugodtan szóljon bárki, ha nem így van.
Egyébként az egész ház anyaga hasonlít a spiáterhez, amit gáz/riasztó és légfegyvernél használnak, hogy élesre való alakítás esetén is pár lövés után szó szerint széthulljon. Az anyag fajtájában nem vagyok biztos, az is lehet, hogy full műanyag(műszer híján karcolgatással lehetne megmondani, ezt kihagyom természetesen és csak a súlya miatt tippelek, hogy fém + tapintásra), de manapság olyan műanyag-fém öntvényeket gyártanak, hogy csak nézel mi lehet, csak olcsón tudják gyártani, az a lényeg.
-
Beniii06
addikt
válasz
bambano #6560 üzenetére
Ha komolyan kérdezed a dolgot, erre pont nem gondoltam még, szétszedni nem szeretném, mivel még sokáig garis. Csak annyit tudok mondani, hogy a hátulján nincs semmilyen kivágás/kivezetés külső antennának, így a házat is mókolni kellene + tapintásra valamilyen fémöntvényből van(van súlya is rendesen a kis termethez képest), biztos a jobb hőleadás érdekében, így ha sikerülne egy belső antennás bővítőkártyát belerakni le lenne árnyékolva az egész, nem sok rádióhullám jönne ki belőle. Az egész hátulja és teteje hűtőborda.
Általában a nyák-ot rögzítő csavarral szokták a testet a házra is, de ezt biztosan csak szétszedés után lehetne megmondani. Egyébként a bemeneti táp csatlakozója elég érdekesen van megoldva, alig tudtam csatlakoztatni, annyira labirintusszerűen kell a kábelt elvezetni.
Először én is a wifis változaton gondolkoztam, de még a mikrotik eu store-ban is 1-2 hónap késést írtak(magyar boltokban nem is volt megtalálható még akkor), végül a vezetékest választottam + cap ac-t, mert most igaz nincsenek egymástól nagyon távol, de később változhatnak a körülmények, stb. és árban kb ugyanaz, így megmarad a változtathatóság, mint opció későbbre.
Megnéztem az említett helyen, ott most van 245 € + pár € szállitási díj( azt nem tudom, hogy áfa különbözetet kell-e fizetni), a boltot nem ismerem, így nem tudok mondani róla semmit, max, hogy hetekkel előtte már itt látni lehetett előre a sima rb4011-et és a wifist is, mikor még magyarba semmi infó nem volt róla, a készletjelzőjük pedig pontos.
-
Beniii06
addikt
Nem hinném, hogy egy html/js/php szerkesztő, egyébként fizetős program jobban alkalmas szövegszerkesztésre, mint a notepad ++, persze egyéni preferencia kérdése kinek mi válik be.
(#6544) jerry311
Az RB4011iGS+5HacQ2HnD-hez annyit fűznék, hozzá, hogy elvileg voltak gyártási problémák vele(nem emlékszem, talán Redditen olvastam) és nand chip hiány is volt, állítólag ezért csúszott 2 hónapot a forgalmazása a sima RB4011-hez képest, hozzáteszem azzal semmi gondom nincs és ezért szereztem be mellé külön cap ac-t, mert később nem biztos, hogy egy helyre kerülne a kettő, hanem jó pár méterrel távolabb és az már októberben elérhető volt.
Nem volt nálad áramszhünet vagy húztad ki a konnektorból rendes leállítás nélkül(winbox/paranccsal való kikapcsolás)? Mert az is kárt tehet a NAND chipben, elég ha írás közben az egyik kapu két állapot közt marad és máris olyan, mint a hibás szektoros HDD kb. vagy lehet csak egyszerűen tényleg gyári hibás, tesztelgesd, de lehet egy garanciális cserét is megérne, mert később sokat romolhat az állapota vagy valami optimalizáltsági hiba lesz, kevésbé valószínű, legalábbis a sima rb4011-nél nem tapasztaltam, ilyet.
Én is úgy tudom, hogy a korábbi RB1100AHx4 alapokat használták és a cpu biztosan megegyezik, viszont más kérdés az optimalizáltság, pl OS: 6.43.6 - OS: 6.43.8-ban került be switch menüpont a winboxba ehhez a laphoz, azt nem tudom, hogy az RB1100-ban volt-e, de külön felfigyeltem erre a frissítés leírásában. Elképzelhető, hogy a RB4011iGS+5HacQ2HnD dedikált frissítéseket is fog kapni, mint a sima RB4011.
-
Beniii06
addikt
válasz
MaCS_70 #6528 üzenetére
Én javasolnék egy másik alternatívát(jó beltéri térerő esetén), ha ár/érték számít, huawei b525 hgw + hap ac2, így nem muszáj egy egy helyre tenni a kettőt, nekem is két külön helyen van a jobb vétel érdekében, a hap ac2-vel lesz switched is egyben, nem kell külön venni és ha jövőben változtatni akarsz(pl fejlesztenek a környékeden, az a router még a gigabitet is képes akár kihajtani és a huaweit el fogod tudni adni), mindezt szintén 50 + pár ezer forintért.
Általában telekom/telenornál lehet 30 körül beszerezni a huaweit, amit azonnal lehet függetleníteni, de elvben már csak függetlent árulnak, ahogy látom most épp nincs készleten, flottánál biztosan van. A butított firmware miatt nem kell aggódni, van DMZ, így port forward, minden működik, a többi munka maradhat mikrotikre.
Ilyen igényre már biztos beszereztél egy korlátlan adatsimet, ha nem akkor nézz be a mobil flották topikba EQ vagy IQ néven, előbbi beugrós és talán gyorsabb az ügyintézés, de ott biztosan van b525, IQ-nál nem tudom.
-
Beniii06
addikt
válasz
pappkarcsi #6476 üzenetére
USB-t nem, de LTE HGW-t igen, B525-öt statikus IP-vel DMZ-vel, etherneten lóg rajta router, ha esetleg amiatt kérdezed, hogy néhány USB-s stickben van soho router-ap is beéépítve, a dupla NAT nem okoz problémát port forward szempontból. Ha a script/config kellene hozzá, abban nem tudok segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest