- Milyen GPS-t vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Apple Watch
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
válasz
laracroft #20261 üzenetére
Ebben a videóban nincs DHCP-re vonatkozó beállítás, az IP kamerát pedig gondolom nem tudtad statikus IP-re felkonfigurálni. Úgy sejtem ezért nincsen rajta kapcsolat.
Amit én ajánlok, mert jó eséllyel egyetlen hálózatról beszélünk, hogy a wlan1 legyen station pseudobridge módban, az ethernet port és a wlan1 pedig egy közös bridgeben.
Szerencsére erre a beállításra van quickset, CPE a neve. Bridge módot kell választani hozzá. -
-
válasz
Kenderice #20165 üzenetére
Szóval nem a netre vagy kíváncsi, hanem a két eszközre (linkre a géped és a router között). Gondolom buta eszközök, szóval egyben tudod mérni. Gépedre felteszed a btest-et, és a mikrotikkel összepárosítod. Célszerűen a géped legyen a kliens, és onnan küldj adatot, akkor az fog generálni. Alaptelepítésben meg szerintem engedélyezve van a szerver mikrotiken, csak autentikáció köteles (admin user pl).
-
-
-
-
-
-
válasz
privatposta #20066 üzenetére
IP Address-nek (address list-en) 1.1/24 kell, nem 1.0/24.
-
válasz
silver-pda #20064 üzenetére
7.7 a firmware, de a factory software-re 7.5-t ír... szerintem 7.7 vagy 7.8 volt rajta.
-
-
válasz
silver-pda #20039 üzenetére
LEDnek tűnik, fel is van sorolva a system/leds között, mint poe-led.
-
válasz
privatposta #19986 üzenetére
A kliens eldönti, hogy hova akar csatlakozni, de ha te mesterségesen kivágod alóla, akkor idő kell hozzá.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
grabber #19556 üzenetére
Az IP firewall része egy nagy katyvasz, amiről nem lehet kivenni, hogy mit miért...
- miért van a bridgen ip firewall engedélyezve?
- mit akar engedi ether1 felől az udp 53 FORRÁS porton?
- miért van a fasttrack az accept után?És akkor jönnek a hiányok, amiket te is felvetettél.
-
válasz
_kovi_ #19534 üzenetére
Ha nem tudsz róla, akkor esélyesen nincs ezzel gond.
Sok-sok évvel ezelőtt úgy akartam az egyik kompetitív játék csomagjait előrehozni a gépemen, hogy a DSCP értékeit átírtam. Ez alap esetben nem ördögtől való, letöltés/stream/p2p forgalom mellett is lehet stabilizálni a pinget... ámde visszafelé sült el a dolog, játék közben én vágtam gallyra a netet, nem kezelte túl jól a helyzetet a csodás UPC doboz. Amint kikapcsoltam minden stabil lett.
-
-
-
-
válasz
Reggie0 #19324 üzenetére
Garantáltan ebből semmi nincsen, mert ezeket a kliensnek is (jól) támogatnia kell. A legtöbb kliens most is van annyira okos, hogy ilyen -70dBm körül már másikra menne.
Anno itt olvastam a Samsung megoldását, az Opportunistic Key Caching és a Save Roaming Channels kombinációt, ami csak kliens oldalon elősegíti a dolgot. Telefonom/laptopom pl nekem sosem ragadt rá az APra, de olyan van, hogy valamilyen szolgáltatás érzékeny a váltásra, ahogy írtam is. Elismerem, hogy a seamless ettől lenne igazi (de sajnos nincs tapasztalatom mással, ott semmivel sincs gond?!), roaming viszont van. -
válasz
Reggie0 #19321 üzenetére
Bár a rövid válasz tényleg ez (nincs k/v/r implementálva a cap ac-kban semennyire), azért a capsman csak jó valamire...
Nekem capsman nélkül is mennek az eszközök ide-oda, ha betartom azt, hogy egy SSID és jelszó van. Van ami érzékenyebb rá (pl VoWIFI, okos TVkkel is gondom van/volt), van ami nem annyira (random másik netes hívás.) -
válasz
Tamarel #19264 üzenetére
Sima IPv6 internet route sebesség, ami érdekel, nem kell extra VPN rá. A hap ac2 ilyen 300mbps körül karcolt, hátha hasonló mértékben gyorsul az ax abban is.
Mivel van rajta tűzfal, nem feltétlenül látszódik kifele az eszközök, max IP szinten követhető értelemben és mértékben.
-
-
-
-
válasz
E.Kaufmann #19217 üzenetére
Általában befelé engedélyezni szokták alapból. Lehetséges olyan szkenárió, hogy az egyik porton 100 megás linket tudsz csak felépíteni, de körülötte 1G lesz. Nekem pl van egy ilyenem, pont cap AC-val, 100M az uplink egy szakadt kábel miatt... de az AC wifi nyilván tudna többet. Flow control nélkül nincs 100M se az átvitel.
Illetve a mikrotik switcheken kifelé is gyakran engedélyezve van a flow control. -
-
-
válasz
E.Kaufmann #19176 üzenetére
AWS-ben Lambda
Azure Functions
így tovább.. amúgy a technológia megnevezése serverless, ahogy fentebb írják.De még ott a konténer, lehet konténerként is futtatni a felhőben bármit is.
-
válasz
adika4444 #19171 üzenetére
Úgy hiszem, hogy erre a problémára nem az IPv6 ad választ. Tény, hogy minden gép kap egyedi címet.
De itt arról van szó, hogy túl általános használatra való eszközzel próbálsz megoldani egyszerűbb dolgokat, és ahhoz képest tűnik egyszerűnek, hogy egy adott részfeladatra nincs gondod. Ellenben "valami feladatra" nem VPS-t indítunk... hanem a feladatot elvégző szoftvert a felhőben, a felhő biztosítja az ingresst... és mindezért nem 19 eurót fizetsz fixen, hanem a 10 perc alatt felhasznált CPU/RAM/sávszélt, szóval kb 0.19et.Nekem legalább is ez tűnik olcsó és hatékony megoldásnak.
-
-
válasz
Formaster #19072 üzenetére
Ha te tiltod, és nem a szolgáltatód, akkor eljut hozzád a csomag, amit eldobsz majd... tehát a csomag a vonalon van, és jön végelátatlanul. Nem lehet ellene védekezni, ez a lényege. Csak úgy ha elfeded az egész kapcsolatodat olyan szolgáltatóval, aki védekezik helyetted (pl cloudflare proxy) és neki van sávszél hozzá.
-
-
válasz
E.Kaufmann #18958 üzenetére
Ez ugye script futási idő és CPU függvénye is, nekem van olyan, ami a szegény MIPSet egybe megeszi...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Reggie0 #18539 üzenetére
Azért, mert a DNS challenge TXT record alapú, amikor meg használná akkor A/AAA mező kellene oda. Szóval nem azt ellenőrzi, hogy elérhető-e úgy, ahogy mondod, hanem azt, hogy te kezeled a DNSt úgy, ahogy mondod.
Ergo, ahelyett, hogy a valódi DNS NS-ben beállította volna a belső hálózatában elérhető IP címet A rekordnak, ráhákolt egy statikus bejegyzést a routerben. Esetleg hairpinelhette volna a külső címre. Lásd még: Security through obscurity...
-
-
-
-
válasz
Zwodkassy #18298 üzenetére
Jó, hogy mondja, hogy Chateau, abból az előző gen 4019-es only v7. Valóban csökkentek a számok, de nem esett az ax2 alá. A lényeg igazából az, hogy nem lett kétszer erősebb, és ez nem véletlenül nincs kommunikálva, ahogy mondjuk egy rb5009nél volt. Ettől még nem lesz egy rossz eszköz, csak tisztán kell látni.
És azt is, hogy nem annyi a különbség az ax2 és az ax3 között, mint hasonló ac társai között. -
-
A link sebesség 1200mbps half duplex, nem teljesen értem hogy mi a gondod ezekkel az értékekkel.
Nem egy eszközzel kell tesztelni, hanem sokkal egyszerre.
Capsman az tényleg szomorú, az tényleg jó lenne... De otthoni környezetben 2-3 AP simán kezelhető, már API is van rá. -
válasz
MasterDeeJay #18246 üzenetére
És jó ér döglött? 100asnak se mindegy, sőt akkor még a cross kábel felismerése se volt kötelező.
-
válasz
MasterDeeJay #18237 üzenetére
A pingek hova nőnek meg? Internet, ugyanaz a szerver, fő switchen logó másik szerver?
Egy subnet az egész? Ha nem, hol van, jól van routeolva? Érdemes lehet a csomagok útját követni mindkét vonalon.
-
-
-
-
-
válasz
Reggie0 #18084 üzenetére
Ha olyan eszköz, ami a /dev alatt látszik, akkor csak simán fel kell mountolni a konténerbe. Ehhez a hoston kell root, nem sudo benne. A konténerben lévő futtató user meg alapvetően root, hacsak nincs más megadva. De a konténer root a konténeren belül garázdálkodik, jó esetben.
-
válasz
Statikus #18079 üzenetére
Ezt főleg ő tudja, érzésem/tapasztalatom, hogy fogalma sincs, így működik neki, és kész. Lehet azért kell csak a sudo, hogy 1024 alatti portra bindoljon. Amíg nincs leírva, hogy milyen capabilities szükséges, addig csak ő tudja, vagy ő sem.
Sudo konténerben értelmetlen. -
-
válasz
Marcelldzso #18033 üzenetére
Némileg egyszerűsítve: 20 MHz - MIMO 2x2 - 64QAM maximális link sebessége.
B28 nemrég került a repertoárba, elsősorban 5G-re... ennek megfelelően csak az 5G-s mikrotik modem támogatja.
Nekem is csak nemrég tűnt fel, hogy van itt nálunk is, mert a Telekom oda rakta a telefonomat... rosszabb is a jel, mint a másik B20as toronyrólViszont a semmi közepén van ilyen (gondolom NSA 5G akar majd? lenni), akkor másoknál is lehet... aztán minél több eszközt áttolnak oda, annál inkább fellélegzik a B20.
> Érdemesebb lenne akkor a B1-el próbálkoznom? -103 az RSRP -9.5 az RSRQ.
Azaz RSRP már nem fényes, de az RSRQ érték jó, szóval akármi is lehet. Egy próbát megér. -
válasz
Marcelldzso #18030 üzenetére
@grabber-rel egyetértve, az értékek jók, a B20-ban sajnos manapság ez simán benne van. Néhány éve még éjszaka legalább tudtam 90Mbps mérni, ma már nem megy, cserébe csúcsidőszakban van 3-4Mbps... a hiba nem nálad van.
Ezekkel az értékekkel biztosan 10 és feletti CQI-t lehet elérni, az meg 150 * 0,45 = 67,5 Mbps vagy felette.
Egyre több helyen elérhető a B28 is, részben ez hozhat jobb eredményeket összességében (bármint hogy mindkettő elérhető adott területen). -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Damateo #17866 üzenetére
Ahol nincs kábeles net, ott azért sanda gyanúm, hogy az LTE se jön számolatlanul. Telefonon érdemes előtte tesztelni, mert egy USB stick nem lesz jobb annál.
@Reggie0: alapvetően így gondoltam én is, csak ha le van földelve az STP/FTP szakszerűen, akkor nem ott fog kilyukadni az indukált feszültség, ahol nem szeretném, hanem ott, ahol várom... rosszul gondoltam? Nem arra gondoltam, hogy a jelenség szűnik meg, hanem arra, hogy kontrollált(abb). Optikánál nyilván a jelenség szűnik meg.
-
-
válasz
Reggie0 #17860 üzenetére
Nem értek hozzá, és ezzel együtt lehet buta kérdés: a villanyt akkor min szállítjuk?! Ha van minden szobában konnektor (remélhetőleg több is), akkor ennyit dob rajta, ha minden szobába megy UTP is (hasonló körülmények között, külön csőben vezetve)?
@E.Kaufmann: ha ilyenre lenne szükségem, a földben én is üveget húzatnék. De olyat még nem láttam, hogy "jó rézkábel". Limitált a sávszélesség, adott a zaj rajta.
-
válasz
Audience #17857 üzenetére
Kicsit árnyalva a képet: a réz ára is megy fel, meg az üvegszálé is.
Tény, hogy az üveget egyszer behúzva gyakorlatilag korlátlan lehetőség nyílik a használatára, de... én semmiképp se szívatnám magam ezzel a falban mindenhova(!) optikát vezetve, mert: 1. nincs PoE, 2. minden konzumer eszköz RJ45ön várja a túloldalt. -
-
Melyik wap ac, az új?
Nekem a régivel volt gondom, sajnos nem ethernet csatlakozással dolgozik, hanem wifin (+ WDS-sel) keresztül van összekapcsolva egy hap ac2-vel, és rendszeresen leállt az "internet". Logból semmi nem derült ki számomra, a wifi ép volt, ha a wap ac-re kapcsolódtál, akkor be tudtál jelentkezni winboxszal (nem fagyott vagy ilyesmi). Amint lerúgtam a hap ac2-ről, visszacsatlakozva "megjavult". Ezenfelül a régebbinek korlátozottabb is a RAM-ja, így az új kernel nagyobbat is harap belőle.
A korábbi 6-os szériával nem volt ilyen jelenség, visszaállva sem.Más:
Ami viszont jelenség, eléggé ingadozó a hálózat ezzel a megoldással. Többnyire éjjel szoktam videót nézni, és meg-meg akadnak, 5GHz-es kertes házas környezetben...
A lehető legkisebb mozgatással próbáltam a telefonomon a szokásos eszközeimmel megnézni, hogy mi a helyzet (-69 dBm az eszköz szerint, 4/5 jelecske, -103 dBm noisefloor mikrotiken), speedtesten jó tizen megabitet hasított, és volt amikor 100 ms jittert jelzett hozzá. Sajnos a lejátszás nem adaptív, szóval nem tudja jól kezelni ezeket a kilengéseket, instabilitásokat. Ilyen van másnál is? -
válasz
pitiless #17789 üzenetére
Azt gondolom azért van in/out portja, mert ez csak a 30V alatti passive poe-t támogatja. Ha kap egy mondjuk 24V 600mA = 14,4W, akkor abból a saját maga 12W fogyasztása után nem tud többet kiküldeni. Ezeken a passive PoE outokon nem szoktak nagy ampereket kiküldeni, kitudja, hogy milyen kábelre teszed.
Tehát lényegében arra jó, hogy vagy ez kapja a naftát, ami neki elég... vagy bedugod az 24V 1.2A DC-t, és abból még mindig tudsz táplálni POE-n akár egy ugyanilyet. -
-
válasz
grabber #17773 üzenetére
2 antennán? Magic.
Reggie0: amíg feltételezed, tudod, hogy csak ők telepítenek, csak ilyen keveset. Aztán amikor valaki rájön, hogy lehet másra is használni, úgy sem akadnak össze... de a pincédből valóban kis eséllyel jön ki bármi. A repülőgépen se számoltak vele, csak a reptéren gond, leszálláskor, kis eséllyel raknak oda ugye bármit, ami a repülőt zavarja, állítólag.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest