- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Magisk
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beniii06
addikt
válasz
Reggie0 #13199 üzenetére
Nem az erő a lényeg, hanem látszik és kész. Csak az nem veszi észre, aki nem akarja.
Laptopnál is márkánként eltérő mit engednek meg garancián belül, pl. ha van direkt szerviznyílás az alján hdd/ssd vagy ramhoz és azon keresztül cseréled/bővíted az még belefér egyes márkáknál, másiknál már az sem, főleg amelyiknek egyben van az alja és nincs nyílás sem rajta.
-
Beniii06
addikt
válasz
leviske #13157 üzenetére
"Stabilitás alatt mit értesz?"
Ezt: "hiányos kínai szoftveres implementációkat érted és azt, hogy egyes beállítások csak dísznek vannak?"
Koaxon DHCP-vel csatlakozol(mármint a szolgáltatói eszköz azzal csatlakozik), nem pppoe-val és ha nem kérsz iptv-t, akkor lesz bridge mód szolgáltatói eszközön/lehet kérni. Most egy másik hálózatban csatlakozhatsz Mikrotikkel is dhcp-n a szolgáltatói eszközre, de az megint a stabilitás kárára megy, erre írtam, hogy statikus ip-n jobb csatlakozni.
Beállítod, leokézod és mégsem csinálja/nem működik vagy nem teljes mértékben(ddns, port forward, dhcp-n belül mac címhez rögzítés, wifi anomáliák, esetenként nem lehet kikapcsolni a wlan modult vagy távolról belepiszkálnak a saját eszközükbe, te pedig értetlenkedsz, hogy hogyan reset-elődött az eszköz,"ment el a net" és még lehetne sorolni). A telekom pedig híres arról, hogy nem javítja ki a bugokat, előbb vezet be új eszközt, mint javítanák, ami évekbe kerül. Lásd Sagem 5565 V2 ONT vs 5670 ONT. Ezt tapasztalatból írom.
Akkor hagyd meg a tv-nek a digit, legalább nem kell átvezetékezni a házat (iptv-nél minden tv-hez utp kell koax helyett+doboz tvként és második doboz már feláras+3 tv re kérhetsz dobozt/előfizetés), net+vez tel pedig a telekomtól, árban nem lesz sokkal több,(ha már elérhető a digi akkor jár a spec kedvezmény), majd eldöntöd. Szerintem az az egészséges, ha a szolgáltatói eszköz teljesen transzparens és mindent a saját eszközöd intéz. Ha már van Mikrotik routered, az ne másodhegedűs legyen egy megbízhatatlan szolgáltatói eszköz mellett. Sajnos koaxon speciális eset van, ha iptv is kérsz, a szolgáltató nem adja ki a vlan-hoz szükséges információkat és ezért nem engedélyezik a bridge módot.
Az ipv6-hoz annyit, hogy a telekomnál vannak anomáliák(nem egészen működik), amit ők sem tudnak megoldani, beállítják központilag, egy ideig jó, azután nem és hívogatni kell őket hibabejelentésre, aztán vagy sikerül megoldani vagy sem, a legtöbb esetben leráznak. Olvass vissza/keress rá a szolgáltató topikjában. Nekem nem fontos az ipv6, ezért nem foglalkoztam vele, de a topikban többeknek is rendszeres problémájuk van vele. Ha valaki felhozza, rögtön generálódik 50-100 hsz. az ipv6 témában.
-
Beniii06
addikt
válasz
Reggie0 #13155 üzenetére
"amugy is mar csak 100.x.x.x-es cimeket szokas osztogatni, "
Kivéve telefonálsz egyet az ügyfélszolgálatra és rögtön kapsz publikus ip-t. Egyébként nehéz kívülről elérni a belső hálózatodat, akkor már nem mindegy, persze igénye válogatja, de ha már fizetsz egy szolgáltatásért, miért is elégednél meg kevesebbel?
-
Beniii06
addikt
válasz
leviske #13153 üzenetére
Akkor az problémás lesz, mert ha koaxon iptv-t is kérsz, akkor nem engedik bridge módba tenni a szolgáltatói eszközt és ezáltal dupla nat lesz, persze lesz net és minden is, de ha fontos a porttovábbítás és a stabilitás számodra(távmunka stb.), akkor inkább megfontolnám, hogy máshonnan legyen tv előfizetés, mert a szolgáltatói eszközt nem fogod tudni megkerülni.
Jól gondoltad, de én inkább statikus ip-vel valósítanám meg, tehát mondjuk a szolgáltatói eszköz van 192.168.1.0-ás hálózatban, neki 192.168.1.1 a címe és az egyik mikrotik eszközön beállítod a megfelelő interfészre 1.10-es végű IP-t, beállítod arra a kézi route szabályt, aztán a mikrotikre kötött eszközöknek a 192.168.2.0-ás hálózatban osztasz ki címet, akár dhcp-vel, akár statikusan kézzel. Problémák már akkor jöhetnek, amikor port forwardot szeretnél és be is írod megfelelően azonban a bugos szolgáltatói eszköz vagy megcsinálja vagy nem és te keresed a hibát, ugyanez igaz DMZ módra is. Tehát "fő" router-nek maradni fog a szolgáltatói eszköz és mindig lesz egy bizonytalansági faktor a hálózatodban. Ha nem kérsz IPTV-t akkor engedni fogja a szolgáltató a bridge módot és akkor fogod tudni rendesen használni a saját mikrotik eszközödet "fő" routernek és elég lesz egy dhcp kliens a megfelelő interfészre.
Másik topikra tartozik, de ha már van/elérhető a digi előfizetés, akkor megfontolnám, hogy a tv maradjon diginél, a net+vezetékes telefon(így olcsóbb) legyen a telekomtól, ha már mindenképpen váltani akarsz az optikai netről + az iptv minősége is rosszabb, mint a dvb-c(számomra biztosan visszalépés lenne, de neked kell tudnod).
-
Beniii06
addikt
válasz
Statikus #13062 üzenetére
Mielőtt megveszed a wifis 4011-et, olvass vissza egy kicsit, volt vele több probléma is, igaz korábban, de volt. Én inkább vezetékes 4011-et + cap ac-t javasolnék helyette. A 4011 gyakorlatilag RB1100AHx4, egy kicsit olcsósítva consumer szintre. Nálam vezetékes 4011 + cap ac kombó van és stabil kategória, illetve nem voltak olyan problémák, amiket itt leírtak wifis 4011 esetén.
-
Beniii06
addikt
Egy gyors kérdés: újonnan vásároltad? Ha igen és érvényes a 14 napos elállás, akkor egy hap ac2 szerintem jobb választás még AP-nak is, CPU-ban sokkal erősebb, képes gigabit wan elérés "meghajtására", később akár asus helyére is mehetne. Wifi sebességben nem kell csodákat várni, abban nem erős a Mikrotik.
Kezdő leírásnak a topikban többször is linkelt ekkold írása jó alap + mikrotik wiki és yt videók.
Quick set csak addig javasolt, amig be nem tudod magad is állítani és azt is csak az elején mert átírja a meglévő konfigot és összekavar mindent.
-
Beniii06
addikt
"csak egymás mac-jéhez kapcsolódnak, a titkosítás ugyan wpa2, de nv2-es protokollal, amit ugye csak mikrotik használ, ezt normál laptopról nem hiszem, hogy megtörik."
Néztél már ilyen forgalmat csak kíváncsiságból? A csomagoknál a mac cím az első amit ki lehet olvasni. Ha nem is tudnak becsatlakozni, arra alkalmas lehet, hogy zavarják a hálózatot. Abban igazad van, hogy az nv2 előny, a többit leírtam előző hsz.-ben, "kis laptop" csak közvetítő.
-
Beniii06
addikt
válasz
ekkold #12720 üzenetére
"A törés módját nem ismerem nagy mélységekig, de nagyjából azért utána olvastam, és kipróbáltam:"
Rövid időn beláttad te is, hogy valós problémáról van szó. Nem próbálgattam wireshark-al, én megmaradtam olvasás szinten(bizonyos chipsettel szerelt adapterek tudnak monitoring mode-ot), ~kb 2 éve olvastam erről először(és még a https szintén hasonló problémájáról, lehallgatható lett az is kapcsolódáskor szintén) + hogy sürgős lett a WPA3 elfogadása, ami meg is történt, csak a gyártók kevésbé érdekeltek bevezetni, mert az átlag usert WPA2-vel is elégedett, ugyanúgy fizet az eszközért és nem növekednek a gyártási költségek is(ha nem bírná a SoC, jobb kell), a firmware frissítésért pedig nem fizetnek többet, az jár ingyen. "Akkor minek frissíteni?"
"a nagyon erős számítógéppel dolgozol akkor is nagyon hosszú idő. "
Igaz lenne, de sajnos ez kicsiben gondolkodás. Ha a képbe belekerülnek a blockchain technológiák, mindjárt "végtelen" lesz a számítási teljesítmény egy nagyon erős géphez képest is, hát még laptophoz mérten. Ezért írtam, hogy "mára", mert újkeletű dologról van szó, korábban nem lehetett komolyabb számítási feladatokat felbontani és szétosztani ilyen gyors módon. A "kis laptop" csak közvetítő szerepet tölt be, persze annak is van hardveres korlátja(I/O műveletek), de ennyire ne merüljünk el a részletekben, a lényeg hogy sokszorosa lesz a számítási kapacitás egy géphez képest.
-
Beniii06
addikt
"Sehogy, de miért is kéne?"
Nem a sebesség miatt kell WPA3, hanem biztonsági okoból, ugyanis mára a WPA2 sokkal egyszerűbben feltörhető, lehallgatható, főleg kapcsolódáskor. (Vagy még mindig WEP-et kellene használni, mert az 'stabilabb'?)
Gondolom neked mindegy, mert kifizetik, működik és kész, nincs vele több teendő, de ez nem mindenkinek megfelelő. Azért írtam, mint ellenérvet, hogy van/lesz ok a frissítésre is, csak nem biztos hogy neked/te esetedben, de ha másnál a nagyobb biztonság fontos szempont, akkor elkerülhetetlen a frissítés a stabilitás ellenére és itt már muszáj "megjavítani", hiába működik. Így már sántít a példád, csak erre akartam rámutatni.
-
Beniii06
addikt
válasz
betyarr #12698 üzenetére
"még annyi,hogy melegedés terén mi a helyzet a 4011 esetében?"
Melegszik rendesen, a ház fele hűtőbordaként funkcionál, legfőképpen a hátulja, de semmi olyan probléma nincs, hogy átlagos körülmények között, otthon ne lehetne működtetni.
"mennyire hajlamosak ezek a routerek a meghibásodásra?"
Ha arra törekszel, hogy minél kevesebb nand írás művelet legyen(scriptek,logok), akkor nem fog egyhamar elromlani. A wifis verziónak a wifi, egyébként a nand chip a gyenge pont. Az egyiket már vásárlásnál meg lehet oldani, a másikra pedig odafigyelve megbízhatóan működik nálam már ~2+ éve a vezetékes változat. Ha wifit is szeretnél, akkor egy cap ac javasolt mellé részemről.
-
Beniii06
addikt
válasz
lionhearted #12171 üzenetére
De akkor miért írta utólag odaszerkesztve "866", ha nem arra gondolt?
-
Beniii06
addikt
"elbeszélünk szerintem egymás mellett."
Szerintem is.
""tudjanak netezni. pont."
Ehhez kell az említett nat szabály, mivel külön hálózatban vannak a vpn címek. Amikor teljesen üres konfigot állítasz be, az első lépések között van ennek a masquerade szabálynak a létrehozása, más különben pont ugyanez történik, hogy a route-olás nem működik nat szabály nélkül. Ennél egyszerűbben nem lehet leírni. Mivel készítetted el a mostani konfigodat, quick set-el? Úgy már világos lenne, miért beszélünk el egymás mellett. Minden konfigolt eszközben, amelyiknél ki szeretnél "nézni" a netre ott a szabály. Nálam is.
"én nem akarom, hogy az eth5-re kapcsolódók elérjenek bármit ami a belső hálón"
Mivel másik hálózatban vannak,így nem fogják egymást látni, kivéve ha olyan route vagy mangle szabályt adsz hozzá. A probléma szerintem az, hogy nem ip alapon látod az egészed, hanem interface-nként.
-
Beniii06
addikt
Ha külön hálózatba raktad a kiosztott vpn címeket(ha nem, akkor így nem érnék el a többi eszközt pl.), akkor azoknak(annak a hálózatnak) is kell srcnat szabály.(masquerade) Ez megvolt?
A filter rule-t hanyagold szerintem, előbb próbáld meg más tartományt kiosztani a helyitől eltérő hálózatban és arra nat szabályt létrehozni.
-
Beniii06
addikt
válasz
Zwodkassy #11250 üzenetére
Lakossági vezetékes szolgáltatás esetén nem tudok olyanról, hogy ne lehetne publikus ipv4-et kérni, Telekom, Voda(upc), talán a Digi is( onnan szolgáltatásom még nem volt), de még a helyi kábel szolgálgató cég is ad kérésre nyilvános címet.
Mobil esetén már igaz, hogy nehezebb lakosságinál, Telekom esélytelen, voda standarnet-es apn-el ahol be van kapcsolva, illetve telenornál, főleg adatkártyáknál 'net' apn-el. Ha ilyet szeretnél, nézz be a mobil flották topikba itt a fórumon.
-
Beniii06
addikt
Ezek tipikusan azok az akciók, amit csak személyesen szabad átvenni és ott ki is kell bontani/megnézni a boltban. Emag/alza/edigital esetében sokszor járták meg az emberek ezekkel az újracsomagoltakkal, mert a bolt nem nézi meg rendesen/nem teszteli le a visszaküldött terméket, csak újracsomagolja és eladja, te pedig otthon veszed észre, hogy a 2x8GB ram kit, amit "akciós" áron vettél, berakva a gépbe csak 2x4 GB. Utána bizonyítsd be, hogy nem te cserélted ki.
-
Beniii06
addikt
válasz
E.Kaufmann #11103 üzenetére
"Valamint a többi leírás alapján a gigabites kapcsolatot se bírja, szóval még adatátvitelhez is gyengus."
Gondolom ez a csavart érpárok + az árnyékolás elhagyása miatt van. Az biztos, 100 Ft-ot nem adnék érte.
-
Beniii06
addikt
Statikus route szabályt adtál hozzá?
Meg kell mondani az albérletes hapac-nak, hogy az omv ip címét/azt a hálózatot azt az otthoni hapac-n keresse(annak az ip címére továbbítsa a kéréseket) magyarul. Ez szerintem kimaradt. Megadhatod ip --> routes menüben(hivatalosan ez a jó megoldás) vagy a firewallban mangle rule-ként is(prerouting, elérni kívánt ip,action route és hova küldje a csomagokat. A filter rule-okat hanyagold szerintem, az nem erre való.
-
Beniii06
addikt
válasz
Marcelldzso #10960 üzenetére
Mobil internet flottának tűnik, ezért a flottás topikban érdeklődnék a helyedben.
-
Beniii06
addikt
válasz
Marcelldzso #10946 üzenetére
"A szolgáltató ad társ sim kártyát korlátlan nettel,"
Ennek azért olvass utána alaposabban, nehogy meglepetés legyen a vége és a szolgáltató nem engedi használni a sim-et routerban. Pont most szigorítás a telenornál korlátlan net esetén, napi 35 GB-ot lehet csak forgalmazni vele, különben jön a szankció. Milyen csomag ez? A hozzátartozó ÁSZF-et, azért olvasd át még mielőtt eszközökbe is invesztálsz.
-
Beniii06
addikt
Nagyjából igen, de szerintem egy lakossági csomagban, lakossági felhasználásra bőven elégnek kell lennie az 1000/1000-nek.
Inkább olyan routert szerezz be, ami ténylegesen képes ezt kezelni is, minimum hap ac2 vagy ha van rá keret, akkor vezetékes rb4011(később még jól jöhet, ha tényleg lesz 2.5 Gbps, esetleg 10 Gbps porttal rendelkező eszköze a telekomnak és maximálisan ki is szeretnéd használni).
-
Beniii06
addikt
Elvileg már tesztelés alatt ál két új ONT a Telekomnál, de még nem lehet tudni lesz-e rajta 2.5-es port. A jelenlegi Sagem ONT nem tud bondingot kezelni, load balancing esetén csak több szálon tudnád kihasználni a sebességet. A helyedben maradnék az 1000/1000 csomagnál, én is így tettem, minden más megoldás jelentős összegbe kerülne, ami akár kitenné 1-2 évnyi szolgáltatási díjat. Alap telefont mindenképpen rendelj hozzá(még akkor is ha készüléket nem kötsz rá), ha nincs szükséged iptv-re, mert magában nem éri meg csak netre előfizetni.
-
Beniii06
addikt
válasz
E.Kaufmann #10856 üzenetére
Ilyen elvileg a
upc, vodánál van csak. -
Beniii06
addikt
válasz
bambano #10681 üzenetére
hex s-em nincs, de a hap ac2-t gyorsabbnak tippelném, már csak a mikrotikes tesztek alapján is, amit az oldal ír(már ha lehet hinni neki).
Ha atom biztosra akarsz menni, akkor egy vezetékes rb4011 tökéletes lenne erre a célra. Persze overkill egy kicsit, de legalább tudnád, hogy az a végpont biztosan tudja a sebességet és később is tudnád bővíteni az sfp+ modullal/bondinggal ha kell, időt állóbb lenne, szerintem. Ha jól tudom lanon ~2.5Gb/s-t tud.
Milyen speedtest egyébként? Btest?
-
Beniii06
addikt
válasz
Marcelldzso #10673 üzenetére
"Tudtok valami korlátozásról, hogy a tesztelésre adott kártyát ne lehetne routerbe tenni?"
Ezt inkább a topikjában kellene megkérdezni + az ÁSZF-et átfutni előtte. DIGI Mobil
-
Beniii06
addikt
válasz
kovyhun #10666 üzenetére
Szerintem egyértelmű, valaki(k) próbálnak bejutni.
"A szolgáltatótól wifin kapom a netet, az most nem megy és a tartalék 3g usb stick-re váltott.
Úgy rémlik azóta van ez, "A helyedben átnézném az összes tűzfal szabályt, hogy jól vannak-e beállítva(hogy a tartalék stickes netre is érvényesek), ha kell akkor újabbakat is bevezetnék(tiltó lista, admin fiók törlése, új fiók hozzáadása erős jelszóval, winbox elérés korlátozása csak helyi hálózatra, felesleges portok és szolgáltatások tiltása stb), bár ezeknek alapnak kellene lenniük.
-
Beniii06
addikt
válasz
doktordrog #10656 üzenetére
APN-t állítottál? "online" vagy "net"
-
Beniii06
addikt
válasz
radi8tor #10614 üzenetére
A mikrotiken? Ahhoz előbb pont az kell, hogy bekapcsoljon.
Winboxban Interfaces ---> ethernet --> és ott lesz a general után még gy PoE fül, de mondom mégegyszer, nekem ez poe leadásnál van, ahol elvileg tud szintén passzívat továbbadni a mikrotik.
Nem ismerem ezt a switchet, ha van management felütet, akkor ott nézném meg a beállításokat és ott is, hogy lehet-e részletesen beállítani a poe-t, mivel a mikrotik csak passzívat tud.(nem küld visszajelzést, hogy poe képes(aktív funkció), így meg a switch vár a válaszra, amit nem kap és szerintem ezért nem kapcsol be)
Hálózati adaptere nincs meg?
Látom már szerkesztetted a hsz.-t, igen a passzív(nem szabványos poe-nek) ez a hátránya.
-
Beniii06
addikt
válasz
radi8tor #10610 üzenetére
Csak tippelek, de elképzelhetőnek tartom, hogy előbb szoftveresen kell bekapcsolni azon a porton a poe-t(igaz, nekem az rb4011-nél csak azon a porton tudom állítani, amin elvileg leadni tud), a másik, hogy a switchet aktív poe-t tud(szabványosat), viszont a mikrotik csak passzívat(nem szabványosat).
-
Beniii06
addikt
válasz
doktordrog #10589 üzenetére
Egy mikrotikes topikba tplinket senki sem fog ajánlani(külön kategória a kettő), neked kell dönteni, hogy az elvi maximum sebesség kell vagy a "testreszabhatóság"(mindenféle beállítási lehetőség).
-
Beniii06
addikt
válasz
Alteran-IT #10533 üzenetére
Jó, de en arra lennék kíváncsi, hogy mit takar egy ilyen "műszeres mérés" pontosan?
-
Beniii06
addikt
Már kíváncsi vagyok, egy utp vezetéken mit lehet kimérni "olyan drága műszerrel"? Érintkezik a 8 ér mindkét végén helyesen, de ezen felül, ellenállást is mérnek vagy hogy mennyire áthallásos?
Cégeknél megértem, hogy kell a papírozás miatt + esetleges hiba pénzkiesést is jelenthet, de magánszemélyeknek túlzásnak gondolom.
-
Beniii06
addikt
válasz
Zwodkassy #10508 üzenetére
"két MikroTik topic kellene. Egy haladó és egy kezdő. De csak egy van."
Ezt könnyen lehetne orvosolni, csak lenne olyan gyanúm, hogy nem lenne önkéntes segítő, aki válaszolna a "kezdő" topikban felmerülő kérdésekre, mert ugye mindenki "haladó" szinten van itt, de ha van rá igény, akkor vállalom az adminisztratív dolgokat hozzá.
-
Beniii06
addikt
válasz
doktordrog #10438 üzenetére
Nem akarlak lebeszélni egyikről sem, inkább mondanék egy harmadik alternatívát: Huawei B525 (vagy annak az utódja). Egy Mikrotik biztosan stabilabb tőle és több a beállítási lehetőség, viszont tudom ajánlani, mert nekem az vált be.
Szerk.: úgy látom B535 az utódjának a neve.
Szerk2.: A B525-re lehet külső antennát is kötni, van rajta sma csatlakozó(kettő is) és pl. egy [ilyen antennát] rákötve érnéd el a legjobb sebességet, ami elérhető lenne nálad(legalább egy, de kettő jobb lenne) és ha fontosnak tartod a mikrotikes beállítási lehetőségeket, akkor egy olcsóbbat utána kötsz és kész. -
Beniii06
addikt
válasz
DileRGorE #10417 üzenetére
Mindent leírtál, csak azt nem, hogy mi nem működik.
De találgatok egy kicsit, az IPTV-n pár másodpercenként megáll a kép, megoldás, hogy az IPTV boxot a telekomos ONT-ra kötöd, annak nem kell pppoe login semmi sem, mert külön vlanon van a Telekom hálózatán
Ha meg mindenáron a mikrotikre akarok kötni, akkor olvass vissza a topikban(keresővel), mert korábban már leírta valaki, hogy kell beállítani, hogy működjön is.
Mondom az a legegyszerűbb, ha az ONT-ra csatlakoztatod az iptv-t, a net meg mehet nyugodtan passhtrough-al a mikrotikre.
-
Beniii06
addikt
válasz
lordjancso #10343 üzenetére
"Na most én nem szeretném a teljesen jó bekonfigurált routerem beállításait széttúrni"
A quick set-tel pont azt fogod csinálni, ha már egyszer is le okézol ott bármit. A kulcsszó: Backup
Files --> Backup, a létrejött file-t lemented a gépedre, majd amikor már nincs szerver, akkor Files --> Restore (ha törlődött közben a backup file, akkor felmásolod a gépedről értelemszerűen)
Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor egy "export file=[bárminév]" terminálban lefuttatod és a végeredmény .rsc file-t szintén lemented a saját gépedre.
Én így csinálnám.
-
Beniii06
addikt
válasz
csemberlen #10332 üzenetére
A wifis 4011-el voltak korábban problémák. Ha már erre lenne kereted és a wlan lefedettség a lényeg, akkor inkább hap ac2-t vennék(capsman) + 1-2 db cap ac-t és még árban mindig egy cap ac-val bentebb lennél. Attól, hogy 4 antennája van a wlanos 4011-nek, nem azt jelenti hogy gyorsabb/jobb is lesz. Ezt több eszközzel oldanám meg, 1 db erőből helyett, mert nem tudjuk mennyire zajos a környéked stb. és hiába írja más, hogy neki jó ugyanakkora alapterületre, másak a falak, környezet stb.
-
Beniii06
addikt
Ez akkor működhet, csak ha nincs állandóan árama alatt az eszköz/nem lép be alvó módba, de így eltudok képzelni olyan hibát, hogy alvó módba megy, a dhcpből törlésre kerül, felkeltik a nyomtatót, viszont újra már nem csatlakozik, mert nem küld dhcp kérést.
A másodikat azt mangle rule-al gondoltad megcsinálni? Elméleti síkon engem is érdekelne a dolog.
-
Beniii06
addikt
válasz
adika4444 #10189 üzenetére
Jónak néz ki, tudja a B20/B3-at is, bár szerintem az lte résszel megfogja dobni az árat is(ac2-höz képest) ~5-10 ezerrel, de inkább ne legyen igazam. Már az is jó, hogy lesz ilyen és nem kell usb-s stickekkel + azok firmware-ükkel szórakozni, mikor melyiket ismeri fel, stb.
-
Beniii06
addikt
válasz
jerry311 #10154 üzenetére
Synology-n ezt hívják docker-nek nem?
Akkor már inkább OpenMediaVault és azon natívan van virtualbox támogatás, illetve grafikus felület nélkül futtatható rajta bármi, ami konzolban elfut, mert debian alapú és szabadon hozzáférhető a rendszer. Ilyet a synology nem tud szerintem.
-
Beniii06
addikt
"a múlt héten bekapcsoltuk a Dude-ot, hátha tudjuk valami értelmesre használni.
nem bonyolítottuk túl, enable 'szt jónapot."Akkor mi volt a célja az egésznek?
"1 hétnyi adatbázis generálgatás annyira hazavágta a NAND-tárhelyet, hogy az tegnap már nem volt írható. "
Ez hasznos információ, azt eddig is tudtam, hogy a Mikrotik gyengepontja a flash, de hogy ennyire probléma lenne, így is megpróbálok minden olyan folyamatot mellőzni vagy legalábbis minimalizálni ahogy lehet, ezután még jobban fogok rá figyelni én is.(4011 van itt, az elvileg a tiédnek a kisebbik testvére)
A flash csere nem rossz gondolat, de az biztos, hogy a cserével bukta a licensz és nincs is rá garancia, hogy utána meddig működik. Van egy olyan sejtésem is, hogy az sem mindegy pontosan milyen flash-t teszel a helyére, tehát lehetnek váratlan problémák.
(kezeli vagy nem, elég neki egy netinstall vagy particionálni is kell) Ilyesmi engem is érdekelne. -
Beniii06
addikt
válasz
Gery0505 #10107 üzenetére
resetkor bepipálod, hogy default konfigot tegyen fel?
Ahogy látom eléggé megfogsz vele izzadni, nem biztos, hogy neked való ez. Ha megcsinálod, hogy legyen rajta net is, az nem azt jelenti, hogy jól be is állítottad, tűzfalszabályok nélkül netre kapcsolni, pedig életveszélyes kategória, de te tudod. A quick settel próbálkozz, ha már mindenképpen ragaszkodsz ehhez az eszközhöz, de az is kb nem sokat ér.
-
Beniii06
addikt
A digi mobilnak nem nagy a lefedettsége és a kapacitása sem(frekvenciák terén), így asebesség is olyan amilyen + mobilnetről szolgáltatnak otthoni netet FWA-n is és még erre rájön, hogy mindenki leterheli, mert "ingyen" van, de azért van jó hír is: [Már ötszáznál több településen van ott a DIGI Mobil]
-
Beniii06
addikt
válasz
#65178112 #9888 üzenetére
A rajzot te készítetted?
Wiki-ből ezt felprogramozni nem nagyon fogod tudni, csak rengeteg idő és energia befektetéssel + különböző fórumokon ha segíŧenek és a siker akkor sem garantált.Az elképzelés jó, de lehet számodra más, sokkal egyszerűbben konfigurálható eszköz után kellene nézned(ha UBNT tud ilyet, nem ismerem részletesen az edgerouter-eket, csak az AP-kat), ha később ezt nem akarod bővíteni, további tűzfal szabályokkal, komolyabb csomagszűrésekkel(akár layer7), vpn, akkor jó lehet az is.
Ezt én vpn-el oldanám meg, fail-over loadbalance-al + pár mangle rule és routing szabállyal, de sajnos a Mikrotik féle vpn nem túl gyors(legalább is nálam), a TCP-s openvpn ~10Mbps-t tud csak, így ha a sebesség is fontos, akkor a vpn helyett EOIP lehet még a megoldás, de azzal többen is problémát tapasztaltak itt a fórumon és nekem sem működött rendesen, stabilan.
-
Beniii06
addikt
Ha direkt nas-t akarsz a gépből csinálni, akkor a legjobb választás az OpenMediaVault vagy FreeNas(én az előbbit javasolnám, azt próbáltam is, évekig tette a dolgát). Ezek direkt ilyen vélra vannak kitalálva, kapsz hozzájuk webes konfig panelt, lehet plugin-elni őket stb. Az egyedüli hátrány, hogy DE-t azaz asztali grafikus környezetet nem lehet rájuk telepíteni, de parancsorból normálisan el lehet érni a debian alapú rendszert, ha nem lenne elég a webes panel(kétlem, még virtualbox és virtualis gép is telepíthető kattintásra webes felületről pl. OMV-n) és futtathatsz rajtuk bármit a nas funkciókon kívül is + nagyon erőforrás takarékosak.
Ja és ez már off.
-
Beniii06
addikt
válasz
lanszlo #9783 üzenetére
Csak tippelek, mivel ugyanilyen eszközöm nincs:
- a LED egyben visszajelzi a link sebességet is, tehát ha gigabites porton csak 100-as sebességre áll be, jelezheti azt is(nem írtad, hogy villog vagy folyamatosan világít). Ellenőrizd le a Status fülön!
-illetve amelyik porton adod a PoE-t, azt az Interface-sben a PoE fülre kattintva átállíthatod a PoE módot (PoE Out) auto on-ról forced on-ra, hátha megoldja. -
-
-
Beniii06
addikt
válasz
lordjancso #9742 üzenetére
Melyik szolgáltató, milyen csomag? Ugyanis a szolgáltatók külön NAT-olják az IP címeket APN szerint. Ha nem kap publikus IP címet, lehet a szolgáltatónál ütközés vagy éppen tiltás is adott portra/oldalra.
Ha külső vpn-ed van, azon keresztül próbáld meg és nézd meg különböző "can you see me" vagy "portforrward" oldalakkal, hogy ők is zártnak látják-e. Lehet az oldalad DNS beállításai nem megfelelőek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Horgász topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- EAFC 25
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Milyen egeret válasszak?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged