-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Formaster
addikt
válasz
allnickused #11539 üzenetére
Valóban, már jojózik a szemem. A ps4 portok mások, mint PC-n, nálam az UDP miatt nem Open a NAT. Hiába van forwardolva, a 3074-eset UPnP-n ismét hozzáadja, de hiába adja hozzá, csomag nem megy át rajta. Ezért gondolom, hogy valami Filter részen akad el, de miért csak ez a game. Vagy valahol a dupla NAT-olással akad el, már ha DMZ-nél lehet dupla NAT-nak nevezni.
-
Formaster
addikt
válasz
Zwodkassy #11536 üzenetére
NAT részben természetesen definiáltam és ha a PING nem is kellene számoljon, de az adott program indításakor igen. Ha UPnP-t bekapcsolom, akkor is hozzáadja NAT-ot, de csomagok nem mennek, ezért gondolom, hogy a Filter-nél akad el. Az utolsó hsz-nél ahogy írtam, hozzá is adtam a Rule-t a Filters-hez, kifejezetten erre szabva, mégsem Forwardolja UPD-n a portot.
szerk:
Ezt a két fület nem értem, leginkább azt nem miért szerepel a Mangle alatt 3x ugyanaz a dummy. -
Formaster
addikt
válasz
Formaster #11534 üzenetére
Nem akarom tele spammelni a topikot, de azóta sem oldódott meg a NAT problémám. Kicsit kifejtem, hátha valakinek van bármi elképzelése.
Szóval a problémám egy game NAT type-ja, hiába forwardolom a portokat, a NAT Moderate marad, minden imám ellenére sem lesz Open. Kicsit beleolvasva a témába, több mikrotik topik is hemzseg a hibától, de bármelyik megoldást keresem, problem unsolved.
Szóval, adott egy szolga box, DMZ irányít minden portkérést a Mikrotikre. Mikrotikben NAT-oltam a portokat a statikus IP-re, a TCP-sek működnek is, de UDP az süket, csomagok sincsenek.
UPnP-t engedélyeztem, ilyenkor a szükséges UDP portot hozzáadja, ezt a WAN-os interface-re kapcsoltam, próbáltam Internal/External beállítással is, semmi. External-nál az ISP Box által osztott mikrotik IP-t írja Dst. Addressnek, to Address pedig a PC címe.
Gondoltam Firewall Filter probléma lesz, másnál meg is oldotta a problémát, így hozzáadtam az alábbi sort, de hiába.
/ip firewall filter add chain=forward action=accept connection-nat-state=dstnat protocol=udp dst-address=ip.of.your.PC dst-port=3074,27014-27050
Egyesek szerint dupla NAT-olással sehogy sem lesz Open NAT-om, mások szerint DMZ-vel ennek mennie kellene. A többi portnál sem okoz ez gondot. Port ütközés nincsen. Ami furcsa, hogy ha én nyitottam manuálisan egy NAT-ot a PC-re, akkor ha UPnP rakom, miért csinál egy ugyan olyan ismét.
Szerintem továbbra is a Firewall Filterben rejtőzik a problémám gyökere, de nem tudok rájönni, mi hiányzik, vagy tiltja le, miközben a TCP gond nélkül átmegy. Ha valaki ellátna pár tanáccsal, nagyon hálás lennék!
-
Formaster
addikt
-
Formaster
addikt
Nekem is elkelne egy kis port kiigazítás. Sehogy nem tudom az UDP-t működésre bírni, szerintem a Rules-t kissé összekutyultam
0 D ;;; special dummy rule to show fasttrack counters
chain=forward action=passthrough
1 ;;; defconf: accept established,related,untracked
chain=input action=accept connection-state=established,related,untracked
2 ;;; defconf: drop invalid
chain=input action=drop connection-state=invalid log=no log-prefix=""
3 ;;; defconf: accept ICMP
chain=input action=accept protocol=icmp
4 ;;; defconf: drop all not coming from LAN
chain=input action=drop in-interface-list=!LAN
5 ;;; defconf: accept in ipsec policy
chain=forward action=accept ipsec-policy=in,ipsec
6 ;;; defconf: accept out ipsec policy
chain=forward action=accept ipsec-policy=out,ipsec
7 ;;; defconf: fasttrack
chain=forward action=fasttrack-connection connection-state=established,related
8 ;;; defconf: accept established,related, untracked
chain=forward action=accept connection-state=established,related,untracked
9 X ;;; defconf: drop invalid
chain=forward action=drop connection-state=invalid log=no log-prefix=""
10 ;;; defconf: drop all from WAN not DSTNATed
chain=forward action=drop connection-state=new connection-nat-state=!dstnat in-interface-list=WAN
-
Formaster
addikt
válasz
Zwodkassy #11496 üzenetére
Igen. A Pihole az Adguardos címeket, de szerintem nem itt lesz a baj. Mikor leáll a kapcsolat, akkor a DNS-t veszi tovább valahonnan, gondolom a szolga boxról, mert elérem a weboldalakat, csak a szűrés szűnik meg, nem a Pihole-on keresztül megy tovább.
bambano: Valami hasonlóra tippelek én is, de a DHCP 10 óránként jár le (ez kb 4-6-onként megszakad), az IP statikus, szóval nem teljesen értem merre tovább.
-
Formaster
addikt
válasz
Adamo_sx #11493 üzenetére
A szolgáltatói router csak neted ad, igaz azon nem lehet kikapcsolni a DNS-t, de ettől még szépen átveszi a Pihole-Mikrotik a DNS szerver funkciót. Onnantól, hogy bedobja az "unable to resolve host" logot, nem is csatlakozik rá a Mikrotik kliensként, mintha ott járna le a kapcsolat időtartama, bár ilyen nem lehet elvileg.
Mikrotikben kikapcsolom-bekapcsolom a NAS-ra mutató DNS-t és újra csatlakozik.
-
Formaster
addikt
válasz
Adamo_sx #11490 üzenetére
Érdekes, logban nem látok semmit a leállás időszakában. Nálam a verify-doh-cert hiányzik, illetve a dynamic-servernek a szolgáltatói routert állítja be automatikusan.
servers: 192.168.88.95
dynamic-servers: 192.168.1.1
allow-remote-requests: yes
max-udp-packet-size: 4096
query-server-timeout: 2s
query-total-timeout: 10s
max-concurrent-queries: 100
max-concurrent-tcp-sessions: 20
cache-size: 2048KiB
cache-max-ttl: 2d
cache-used: 76KiB
-
Formaster
addikt
Egy kis eligazítást szeretnék kérni, ha valaki járt már hasonló csizmában.
Csináltam a NAS-omra egy Pihole DNS szervert. A Mikrotik routerben hozzáadtam a DNS-nél a NAS címét, "Allow Remote Access" bepipálva, cache méretet is növeltem. Működik ideig óráig, majd minden reggel arra kelek fel, hogy már nem csatlakozik a Pihole-hoz. Ilyenkor kitörlöm a NAS címét + Apply, majd visszaírom és ismét csatlakozik. Természetesen statikus címe van. Hol rontom el?
Azt látom, hogy a DCHP/Networks alatt is hozzá lehetne adni a hálózathoz DNS Servert, de nem gondolnám, hogy itt is szükséges lenne, mert enélkül is működik, csak nem értem miért áll le egy idő után a kapcsolat.
-
Formaster
addikt
válasz
Zwodkassy #11424 üzenetére
Windows alatt én sem tudom merre kellene induljak, de így visszanézve Linux alatt elég logikus minden. A hash policy-t még mindig nem értem teljesen, hiába magyarázták el
Hálózatban nem vagyok túlságosan otthon, de valahol el kell kezdeni. A lényeg, hogy layer 3-4-alatt hibátlan minden.
-
Formaster
addikt
válasz
Zwodkassy #11418 üzenetére
Na akkor lehet, hogy én tettem fel rosszul a kérdést
Bonding alá talán több dolgot vehetünk, LACP, LAG. De minden esetre két dolog hibázott. Router oldalon Layer 2+3-ban volt a hash policy, Ubuntu oldalon nem is volt konfigolva, ki tudja milyen módban ment. Mindkettő layer 3-4-be lett rakva és tökéletesen eloszlik a forgalom. Szerencsére a router processzora is megbírkozik vele.
-
Formaster
addikt
válasz
Gyurka6 #11412 üzenetére
Kifizettem volna, most is utalni szeretnék nekik. Igaz 15p alatt megoldották, de senki se dolgozzon ingyen és lehet, hogy én még 1 hetet ültem volna felette mire rájövök, hogy mi a probléma. Ha fizethetnék, vagy 100€-t mondtak volna, akkor is leírnám, hogy profin, rugalmasan megoldották (ebéd időben) egy, a sarokról betelefonáló problémáját.
-
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann #11410 üzenetére
Nem reklámozni akarom őket. Az LACP-t konfigurálták nekem, kb azonnal, majd még pénzt sem akartak elfogadni (azóta is bombázom őket email-ben, hogy adjanak egy iban-t)
Szóval ennyit megérdemelnek, ha már itt a PH-n nem túlzottan segítőkész a community mostanában. Szerintem akár ebben, akár az Ubuntu topikban van egy tucat ember, aki annyit tudott volna böffenteni, hogy próbálj meg Layer 3+4-re is felmenni. Tisztelet a kívételnek és aki akár 2 karakter erejéig koptatta a billentyűzetét az én problémám miatt. Sajnos úgy érzem, egyre inkább olyanokkal segítőkész a PH közösség nagy része, aki az adott topikban topiklakó, letett valamit az asztalra stb. Jómagam is topikgazda vagyok, ezért sosem értettem meg ezt. A fórum egy olyan hely, ahol adok-kapok. Lehet, hogy ebben a témában én senkinek nem tudok adni semmit, de holnap, ha belátogat az autóápolás topikba, önzetlenül válaszolok minden kérdésére.
Maradok tisztelettel és kihangsúlyozom, köszönet mindenkinek, akiben egy lehelletnyi szándék is volt.
-
Formaster
addikt
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az AccessPoint Kft csapatának, a segítségükkel sikerült mindent tökéletesen beállítani. Segítőkész, korrekt team. Nyugati színvonalú cég, rugalmasak, ugyan a szolgáltatás fül a weboldalukon üres, mégis azonnal kaptam tőlük segítséget távoli asztal kapcsolattal. Csak így tovább fiúk! Ha valakinek útválasztó kell, mindenképp ajánlani tudom őket!
-
Formaster
addikt
Köszi, érdekes és értékes infók hangzanak el. Ha jól értem, nálam ott lesz a probléma, hogy van egy portforwardom az adott bond interface-re és ezt egy flow-ként kezeli, tehát nem bontja szét azon belül a ethernet portokra. Valamilyen módon van lehetőségem ezt a terhelést elosztani? Sajnos a kliens oldalon csak egy bizonyos portot tudok használni. Mivel több ügyfél csatlakozik a szerverhez, azt gondoltam, hogy ezeket külön flowként kezeli majd és automatikus eloszlik a terhelés, de sajnos még nem vagyok sínen. Ezer hálám adnám, ha valaki ki tudna oktatni
-
Formaster
addikt
Sikerült összehoznom a 802.03ad bondot. Tudnátok segíteni, hogyan tudom tesztelni, hogy valóban megvan-e a teljes sávszél? Azt mondtátok is, hogy egyszerre 1 portot fog használni, tehát sem speedtest-el, sem belső hálón nem tudom tesztelni, mert más eszköz nincs bondolva.
A mikrotik routerrel tudom, hogy lehet Bandwidth testet csinálni, de sehogy nem tudom összehozni, hiába ütöm be a kliens gép címét, ssh jelszót, can't connectet dob. Gondolom hiányzik még valami ubuntu oldalról.
Egyenlőre a load balancet sem látom megvalósulni, mert ugyan páran csatlakoznak a szerverhez, mégis szinte a teljes terhelés (kb 50-80Mbit) egy porton megy át, a többin csak ilyen random bitek mennek. Azt gondoltam a load balance mindig a kiegyenlítésre törekszik.
-
Formaster
addikt
válasz
Formaster #11386 üzenetére
Annyit még, hogy a bondhoz fűződő külön networkot egy tutorialban láttam. Ez mennyire kötelező? Mert én nem ragaszkodnék hozzá. Van értelme megpróbálni a jelenlegi networkön? (tudom, hogy egyszerűbb lenne próbálgatni, de ha nem muszáj nem akarok kockáztatni, hogy ismét nem lesz elérhető a gép kintről)
-
Formaster
addikt
Ubuntuban sikeresen konfigoltam az aggregationt, létre is jött a bond0 interface. Ki tudnátok igazítani hol akadhat el router oldalon? Leírom miket csináltam, illetve mi a hibajelenség.
A hibajelenség: a gép megkapja a címet, pingelhető is. Azonban nem érem el SSH-n az új címen, csak a régin, ezt még nem lőttem le. Ami a leginkább furcsa, hogy fut egy alkalmazás a szerveren, amit kintről szintén nem érek el, nem forwaldol a régi címre sem, pedig ott nem állítottam semmit. Szerintem a hálózatoknál kutyultam össze valamit router oldalon.
Amit csináltam: Routerben összekapcsoltam a 7,8,9 portot 802.03ad módban, layer 2-3 hash-el, ARP enabled, elnevezés bonding1.
A bonding1 bekerült a bridge-be a portokhoz. Interface-hez szintén felvettem. Az Interface List-be szintén beraktam LAN-ként. Létrehoztam még egy második Network-ot. A jelenlegi hálózat a 192.168.88.0-ról indul, a router az 1-es. Ehhez vettem fel a bonding1 interface-hez egy teljesen új hálózatot, ami a 192.168.100.0 network, és az Address a 192.168.100.1.
Szerintem itt rontottam el valamit, de azért mellékelek egy screent a kliensről is.
-
Formaster
addikt
válasz
Formaster #11351 üzenetére
Találtam egy elég alapos leírást, tehát ha a 802.3ad-t választom, akkor először is a portokat bondolom router oldalon.
Azután viszont elakadtam, mert nálam a Link detected: no.Ez mitől lehet? Lehet, hogy a Intel PRO/1000VT nem támogatja a 802.3ad-t? Sehol nem találom az adatlapját.Hülye vagyok
még nincs is feldugva kábel
-
Formaster
addikt
Továbbra sem tudok választani a bond módok közül.
- mode=0 (Round-robin): van load balance, hibatűrés, jó is lenne.
- mode=3 (broadcast): szintén van load balance, hibatűrés
- mode=6 (balance-alb): állítólag elég populáris, ha jól értem bejövő és kimenő kapcsolatokat is balanszolja a portok között és elosztja a terhelést egyenlő arányban.
A mode=4 (802.3ad) szabványos aggregation lenne, tudja a router is, de baromira nem látom át, mi a negatív és a pozitív oldala.Reggel neki ugranék, van egy szabad délelőttöm, de sötétben tapogatózok.
szerk: több helyen azt olvasom, hogy érdemesebb a szabványos 802.3ad -t választani, ez nyújtja a legnagyobb stabilitást és biztonságot.
Csinált már valaki ilyet? Ebben az esetben, ha jól értem a router oldalon is bondolnom kell az adott portokat 802.3ad -módba.
-
Formaster
addikt
Működik szépen. A link sebesség is meglesz, mihelyt megérkezik az új szolgabox, amin van 2.5gbps port. Hőfok egyenlőre rendben, SFP+ 54 celsiust mutat. Egyenlőre még nincs terhelve, de úgy gondolom mivel érzékeli, hogy 1 méteres kábelen fut, nem is fogja feleslegesen erőltetni magát.
Step 2 - bond. Ez még várat magára, ma már sanszos, hogy nem lesz időm.
-
Formaster
addikt
Nem tudok rájönni hol a probléma. Beraktam az SFP+ modult, az interfészeknél a WAN-t SFP+ ra állítom és nem kapok netet, a szolgáltatói box sem látja csatlakoztatott eszközként.
-
Formaster
addikt
Köszi. Érdekes, azt gondoltam volna, hogy a routernek is tudnia kell róla, hogy bondolva vannak az adott ethernet csatlakozások.
Tegyük fel akkor Mode 0 RR-ben üzemel a 4 slotos kártya. A routerben mind a 4 ethernet port azonos MAC és IP címmel lesz fent?
Még pontosan nem tudom melyik módot válasszam, van income-ing és outgoing forgalom is, sok szálon. Nem teljesen értem melyik jobb loadbalance szempontjából, melyiknek nagyobb a hibatűrése, egyáltalán milyen hibákkal kell számolni.
-
Formaster
addikt
válasz
bambano #11292 üzenetére
Köszi! Vannak még alapvető hiányosságaim, pl nem teljesen értem az egyes módok közötti külömbséget. Nyilván a Backup egyértelmű de, hogy miben más a RoundRobin, mint a 802.3ad az nem teljesen világos.
Illetve az sem, hogy minden esetben kell-e a router oldalon is bondolni, vagy pl csak a 802.3ad igényli. Úgy gondon logikusnak, hogy mindkét oldalról bondolva kell lennie.
-
Formaster
addikt
válasz
bambano #11269 üzenetére
Igen, ezt figyelembe vettem rendeléskor és a tabella szerint választottam a gyári Mikrotik S+RJ10 modult
(#11278) mrzed: Köszi a részletes felvilágosítást, a melegedésre nem is gondoltam. Pontosan nem tudom melyik verziót sikerült rendelnem, annyit találtam a dokumentációban, hogy Based on Marvell 88X3310P. Mivel a routerem egyetlen SFP modult képes fogadni, így nem tudok sokat variálni, ráadásul passzív hűtéses, ezért kissé aggódok.
Abban bízok, hogy max 2.5 gigán terhelve nem fog annyira elszállni a hőfok
Szolgáltatói oldalról annyit, hogy külföld. Az első verziót elvetném, mert egyszerűbb lesz a szervert bondolni, amihez már alapból vettem korábban egy 4x1-es Dell PCI-e foglalatos kártyát.
Azonban nem NAS-ról van szó, hanem Ubuntu a környezet. Ha ezen belül bondolok, akkor kapok egy teljesen külön pl Bond0 elnevezésű hálózati csatolót, majd a Mikrotikben is bondolom az ethernet aljzatokat, akkor azt nem fogom tudni egyben kihasználni? (még a load balancing mode-ot kell tanulmányoznom)
szerk: úgy látom már 2019/Q2-től rev3-nál tartanak, nagyon remélem, hogy nem rev1-et kapok raktárról.
-
Formaster
addikt
válasz
Formaster #11265 üzenetére
Közben rájöttem, hogy fordítva ülök a lovon. Szóval egyszerűbb lenne, ha a már ezer éve megvett 4x1Gbps kártyámat beüzemelném végre és a Mikrotik menne a szolga routerre egy SFP to RJ45-el. A szerveremben pedig bondolnék 2-3 gigabites portot a kártyán. Van köztünk olyan, aki segítene nekem ebben a projektben?
-
Formaster
addikt
Sziasztok!
Adott egy Mikrotik RB4011iGS. A szolgáltató részéről elérhető a 10gbps kapcsolat, azonban a szolga routeren 1db 2.5gbps + 4 db 1gbps port van. Szeretnék legalább 2-3gbps-et kihasználni, ha megoldható lenne, router cserél nélkül, mert elégedett vagyok a mostanival, azonban max gigabittel tudnám bridgelni a szolgáltatóival. A szerverembe mehetne SFP kártya a mikrotikkel összekötve.
Össze tudom úgy bondolni a Mikrotikkel, hogy több a szolgaboxra csatlakozva több gigabites portot egyként használjak?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali fotós kérdések órája
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Távcső topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- OTP Bank topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest