-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vlevi
nagyúr
válasz Czimby #103464 üzenetére
"MÁP+ "
Már én is átvittem.
Mivel a MÁP+ csak 5%-t kamatyozik, ezért 3-4 hónap alatt a PMÁP többet fizet, mint a MÁP+ egész évre.
Tavaly figyeltem azt hogy mikor melyiknek járt le az éves kamatperiódusa, és amikor lejárt, akkor eladtam. Így 3-4 részletben megszabadultam a MÁP+ -tól.
Kár, hogy a DKJ így bezuhant, mert a negyedéves kamatfizetési periódusa elég szimpi volt.[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
válasz Brandynew #107632 üzenetére
Az ördög a részletekben rejlik.
Nem titok, hogy ezt az inflációs számot (idézek a másik [link] cikkjéből) nemcsak az élelmiszerek árváltozása van benne a 17,6%-ban, hanem 960 terméké és szolgáltatásé is, ezek listája innen letölthető. Ide tartozik tehát pl. a lakásbérleti díj, ...
Vagyis, az a 9.9% úgyis összejöhetett hogy a tartósfogyasztási cikkek, satöbbi csak 2-3%-t drágult, és akár az élelmiszer az drágulhatott még mindíg 20%-al, de a kettő együtt, átlagban benézett 10% alá. Tehát hurráááá.
Vagy mégsem?
"A KSH emellett közzéteszi az ún. nyugdíjas-inflációt, amely általában magasabb, és jobban igazodik a nyugdíjas korúak inflációs kosarához."
Igen, az átlagember a napi dolgai közben ezeknek a dolgoknak az árváltozását veszi észre. -
vlevi
nagyúr
válasz tonyrulez #109305 üzenetére
"Kb. 17,5% lesz az éves"
Szerintem nem. November 30-ig lehetett jegyezni azt a fajtát.
A mostani már csak 9.9%-os
Állampapír - Prémium Magyar Állampapír (allampapir.hu) -
vlevi
nagyúr
válasz üzenabakusz #113680 üzenetére
"aki szeretné megnövelni leendő nyugdíja összegét"
Jááájjjj. Így, ebben a szövegkörnyezetben már annyira nem hangzik jól ez a NYESZ. Mert olyan hangzása van, mint beleöntenék a pénzt a nagy állami nyugdíjkasszába, aztán abból majd kap mindenki amennyi jut...
Rossz az, aki rosszra gondol, de hát annak idején a magánnyugdíjpénztárat is azért lehetett külön fizetni, mert azt a pénztár befektette, és így növelte a leendő nyugdíjad összegét, aztán egyszercsak einstandolták...
Oké, itt most nagyon hiszem, hogy nem erről van szó, de az, aki már ezzel póruljárt, annak nagyon nehéz megmagyarázni, hogy ezt most nemolyan...Pedig nem hangzana túl rossul, hogy még az önkéntes pénztári befiezés adókedvezménye mellé ezen is van egy kis plusz adókedvezmény.
[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
válasz PredatorZoli #113681 üzenetére
"A nyugdíjalap növekedés annyit jelent max"
Többet én sem akarok kiolvasni a történetből. Amit korábban írtam, azt én se gondoltam komolyan, csak ráfolyt a billentyűzetre az ujjaim közül.
Igen, elrakok havi 10eFt-t, ami kamatozik évi 5%-t (most hasraütésre írok számokat), és abból a 12x10eFt-ból még lesz 20% adókedvezmény.
Ha ezt csinálod 10-20 évig, akkor elfogadható mennyiségű pénz gyűlik össze. Azt a 20% adókedvezményt tekinthetjük úgy is, mint extra kamat, és akkor, már egész elfogadható konstrukció. A maximum érvényesíthető adókedvezmény mértékéig.
Aztán, amikor elérhető, akkor vagy egyben felveszed, vagy hagyod tovább benn, vagy apránként veszed ki.Az önkéntes nyugdíjpénztár hasonló, csak ott a jobb években magasabbak hozamok.
"hanem kotelezo volt"
Jjja, hát persze, igen. Volt, aki választhatott, hogy átlép-e a magán rendszerbe, de az új munkavállalóknak kötelező volt.[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
válasz Misi 007 #116524 üzenetére
Önkéntes nyugdíjpénztárban is vannak alacsonyabb kockázatú, de egész tűrhető hozamú portfóliók.
Amikor nagyon nagy gazdasági gebasz van, akkor sajnos az is be tud zuhanni, de 1-2 év alatt helyre razodik.
Nem tudom, hány éves az ismerősöd, de talán érdemes lehet oda is betenni valamennyit. -
vlevi
nagyúr
Ehhez a Telex cikkhez mit szóltok?
Telex: Még nem költötte el a PMÁP-kamatokat? Most egy mozdulattal az egész régióba befektethetiÉn tökhülye vagyok a pénzügyekhez, nekem még elolvasni is nehéz, nemhogy megérteni...
-
vlevi
nagyúr
válasz somegi #117871 üzenetére
Pont rá akartam kérdezni
Még nem láttam, mert kb 2 perce dobta csak fel a Google kezdő oldal.
Mondjuk a NYESZ nem a legszimpatikusabb, ETF-re lennék kíváncsi, hogy milyen feltételekkel lehet vele jobban kijönni, mint pl a manapság egyre csökkenő kamatú állampapírokkal?
Havi megtakarítást rakosgatnam oda.
Végig fogom nézni a videót, és biztosan jövök még kérdezgetik.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest