- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Egyre kevésbé érdekli az okostelefon Európát
- Úgy tűnik, végleg kiszervezte telefongyártását a Sony
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #27 üzenetére
A magyarázat az amit írtam, nagyjából.
Az elején az Intel támogattaaz ASML-t az EUV-al, de aztán nem látták hogy ez hamar működni fog, pont az említett nagyobb monolitikus chipek miatt.
A TSMC viszont kitartott mellette és az elején pont jól jött az AMD kisebbik chiplete, ahol az első EUV vállalható volt.Persze hosszan én sem mondtam mást, lehet azzal terveztek, de ettől függetlenül pont a node nehézségei miatt nem ment az EUV sem.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Dare2Live #25 üzenetére
Olvastam valami elemzest egyszer, hogy Intelnel a nagyobb, monolithikus chipek miatt sem volt vallalhato az EUV hasznalata, foleg az elso EUV "minosege" miatt, ezert sem ugrottak ra az elejen.
AMD-nek az kisebb chiplet design miatt pedig belefert, mondhatni jol jott az, hogy a TSMC viszont kitartott mellette. -
Dare2Live
félisten
válasz
Geri Bátyó #23 üzenetére
Én is úgy emlékszem, hogy intel 10nmet DUVval abszolválta.
Egész elképesztő, hogy 1-1.5 node elönyből Brian vezetésével sikerült 1-1.5 hátrányt összehozni. Mert nem kell a drága top szakember, meg nem kell a drága EUV.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #23 üzenetére
Nem hasznalt.
Intel 10nm DUVL volt, a node gondok miatt nem volt kb lehetseges az EUV.
Intel 4 volt az elso node ahol EUV-ot hasznaltak, ami 7nm volt eredetileg, csakugy ahogy a TSMC is a 7N-nel hasznalt eloszor EUV-ot. -
Dare2Live
félisten
válasz
ergoGnomik #19 üzenetére
Intel EUVval simán abszolválta volna a 10 majd a 7nmet és nem akad volna el 14en. Üzletileg sokkal jobb döntés lett volna mint ami történt.
"nem varázsfallosz"
Kell mellé a mérnökgárda is ugye ez volt Brian másik nagy ötlete. Nem kell a drága top mérnök jó az indiai is...És nem is írtam hogy varázsfallosz. A SMIC állítólag lement 5nmre DUVval. Bödületes mennyiségű maszkal, irtózatos szivás de összerakták. Bődületes selejtel gyártanak de megcsinálták. Sokszoros áron tudnak 5nmet. Mondjuk ha őket kérdeznéd akkor lehet azt mondanák, hogy 'varázsfallosz' az EUV.
Ezt az ijesztő, picike gondolkodás vonalat ha nem baj én nem folytatom.
-
ergoGnomik
tag
@#13 Dare2Live és @#18 bteebi: Ez elég ijesztőnek tűnik. Mármint nem az Intel tevékenysége, hanem ami a fejetekben van.
Mire is kellett volna egy 14nm-es osztályú, kényszerből többször frissített gyártástechnológiához az EUV, amire emlékeim szerint 7nm-en tért át a TSMC is?
A rövidebb hullámhosszú levilágító berendezés nem varázsfallosz, amit meglengetnek és máris minden gyártástechnológiai probléma megszűnik, a vezetők homlokán pedig a ráncok elsimulnak.
Könyörgöm, egy picikét gondolkodni, ha nem túl nagy kérés.
-
bteebi
veterán
válasz
Dare2Live #13 üzenetére
"Hozájuthatott volna de Brian úgy döntött, hogy intelnek elég a DUV nem kell EUV. És ehez tartották magukat kitartóan még 14++nál is."
Még annál se használtak EUV-t??
Akkor már jobban értem, hogy miért vergődtek az utóbbi években ennyire. Krzanich ráadásul mérnökként lett CEO, hogy az istenben lehetett ennyire hülye? Vagy csak levelezőn végezte a BSc-t 10 év alatt? Vagy pedig úgy volt vele, hogy a részvényesek örülnek, ő több prémiumot kap, és mire igazi probléma lenne az ügyből, addigra ő már úgyis nyuggerként a magánszigetén issza majd a koktélokat?
-
Dare2Live
félisten
Szerintem TSMC csak tolja a HNAt és a meglévő EUVből akar mindent is kifacsarni. Amit meg is tehet akkora előnye van. Innen teljesen logikus amit tesz.
2027-2028ban aztán majd nekik is el kell indítani a HNAt vagy úgy járhatnak mint intel. De ezzel szerintem tisztában vannak mindenki látta mit hoz a nem kell jobb elég a DUV... vonal. -
Dare2Live
félisten
válasz
Valamivagyok #5 üzenetére
"Intel eddig ne juhatott volna hozzá mindenhez is"
Hozájuthatott volna de Brian úgy döntött, hogy intelnek elég a DUV nem kell EUV. És ehez tartották magukat kitartóan még 14++nál is. Az eredmények ismertek az intel 1 teljes node előnye 1 majd 1.5node hátránnyá vált.
Intel volt a koronázatlan király és gyakorlatilag ezért "mert EUV drága DUVval is menni fog a 10/7/5nm" oda jutott ahova.
A kérdés persze adott. A HNA nem kell mert drága EUVval is menni fog "2nm" alatt meddig/mennyire fog menni TSMCnek.
-
pengwin
addikt
válasz
Geri Bátyó #9 üzenetére
És tényleg...
Úgy emlékeztem a CPU tile-t megtartották saját node-on, de tévedtem.
-
CMR
tag
Most csak én nem értek valamit?
A TSMC nem használja ezeket a gépeket, hanem eladja, sőt már el is adta, nem is 1-et.....
Illetve nem poénból csinálták, hanem mert ez egy jobb technológia, jobb yield, miért ne adnának el valamit, amibe ennyi pénzt öltek??
Ennek semmi értelme -
pengwin
addikt
válasz
Kotomicuki #6 üzenetére
Azért az Intel legújabb node-jai sem rosszak. Az, amin az Ultra 200 mobil chipek készülnek pl. nagyon jól sikerült a végtermék szempontjából... Csak tippem sincs, milyen a gyártási költsége és a kihozatali aránya más korszerű node-okhoz képest.
-
Kotomicuki
senior tag
Gondolom, aki értene hozzá a kékeknél, az már mind a TSMC-nél dolgozik...
...és a tajvaniak abból a kedvező pozícióból indulnak, hogy nekik már van egy működő és manapság eléggé kelendő node-juk. -
Valamivagyok
tag
Én valahogy kétélű fegyvernek látom ezt. Igen az Intel bevásárolt mint a disznó. A TSMC piacvezető, még az Intelnek is gyárt, ahol az utóbbi években mindig majdnem elkészült az új node, de valahogy nem sikerült a kihozatal. Volt erről pár cikk, hogy az Intel vagy Samsung új node-ja, úúú az milyen b@szó lesz, "mindenki is érdeklődik". Aztán a végén a TSMC meg le gyártja.
Nem hiszem, hogy az Intel eddig ne juhatott volna hozzá mindenhez is. És a TSMC sem gondolom, hogy letolt gatyával várja, hogy a konkurencia megcsinálja. Megvették a drága gépeket, de abból még piacképes szolgáltatást kell csinálniuk, próbálják felvenni a fonalat. Reméljük sikerülni fog. -
bteebi
veterán
"A cég eddig 5 darabot szállított le a 180 tonnás, emeletes busz méretű gépekből"
-
Busterftw
nagyúr
Extra info, forrasok szerint az Intelhez eddig 6 ilyen gep kerult (megvettek az egesz 2024-ben gyartott mennyiseget) a TSMC-hez 1, a Samsung es SK Hynix pedig az ev masodik feleben tud majd csak kapni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Adatgyűjtő gumik miatt korlátozhatják a Pirellit
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Bestbuy játékok
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
- Eladó egy Bose Quiet comfort 25 dobozával aktív zajszűrés
- S21(128/8) dobozával tokkal
- HP Victus 15-fa Gamer Tervező Vágó Laptop 15,6" -35% i5-12500H 16/512 RTX 3050 4GB 144Hz
- ELITRO Részletfizetés , bankmentes , kamatmentes. Érkezés alatt . Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Új Asus TUF GAMING A15 Gamer Vágó Laptop 15,6" -30% Ryzen 5 7535HS 16/512 RTX 2050 4GB 144Hz
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest