Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Snapdragon 8 Gen 5-tel jön a Realme Neo8
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei P60 Pro - kamera(telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
válasz
laszlohu
üzenetére
Ezeket én is olvastam, de azok régi panaszok... Nem tudom elhinni, hogy az évek során nem tudták megoldani a problémát. Mert semmiféle nyilatkozat nem ugrik fel, szemben a régebbi pirosak netjével, ahol igen, és ahol gond nélkül megy. Mi több, elvileg nyilatkozat nem is kell az új kékeknél, most is onnan netezek, ez a ritka kivételek egyike.
-
laszlohu
addikt
válasz
Crystalheart
üzenetére
Szerintem más is panaszkodott miatta :
a fenti linken azt írják, hogy el kell fogadni a
felhasználási feltételeket, anélkül csak csatlakozni tudsz, de az még semmit nem jelent. -
Crystalheart
őstag
Szokott valaki az új kék Flirt vonatokkal járni? Kíváncsi vagyok, hogy másnak sem működik-e az esetek 95%-ában az internet. MÁV-Railnet hálózatra elvileg cstlakozik, de valós internetelérés nincs. A régebbi piros modern szerelvényeken egy pipa után működik, de az új kékeknél se pipa, se semmi.
-
perempe
veterán
az új menetrend katasztrófa. idáig el lehetett pl. jutni Miskolcról Egerbe 22 órás személlyel, de most nincs 22-kor személy Füzesabonyba, csak 21 és 23 órakor, és a 23 órásnak nincs csatlakozása.
tegnap a vonaton tudtam meg, hogy nincs csatlakozás Eger felé Füzesabonyból, csak a Pestről érkezők 17 óra után egy 22:55-ös kivételével.
-
laszlohu
addikt
úgy látszik, a balatonnál elkészült az általam várt projekt:
bár én ettől nem csak a kijelzők felrakását vártam, hanem, hogy végre a bahart által üzemeltetett kompok ,
a balaton környéki Volántársaságok buszai is láthatóvá váljanak egy térképen, úgy, mint a vonatinfo-nál. -
Dilikutya
félisten
MÁV-START honlapon nem lehet otthoni nyomtatást kiválasztani, ha két jegy van a kosárban? Külön baszakodhatok? Mert ugye 100 km alatt nem adnak retúrt. Fogyatékosok.
-
Fryskitt
addikt
Most megy az eddig rossz vonatinfo. Mindjárt megtudtam, hogy Szolnok-Kecskemét vonalon 38 perc késés. Mennyi is ott a menetidő? Kb pont annyi?

-
laszlohu
addikt
Látszik, hogy kísérleti stádiumban van a vonatok helymeghatározása :
( a fenti kép Tatabánya állomás közelében készült )
A Bécs - Budapest vonalon haladó vonat, ami eddig Budapest felé haladt,
egyszer csak gondolt egyet és visszafordult Bécs felé, legalábbis az alábbi linken lévő vonatinfo szerint. -
-
Fryskitt
addikt
válasz
corevalue
üzenetére
Mert a levegő árt.... tele van ártalmas kipárolgásokkal, nem tudtad? Már az Úr 1321. esztendejében megmondták. A vén kőporos banya meg nyilván az eszem-iszom-szarok felfogású honfitársaim közé tartozik, nem olvasnak, nem néznek TV-t (legutóbb max az Isaura-t), és amúgy általában is félnek, hogy ha sokat utaznak, a végén leesnek a lapos Föld széléről.
-
corevalue
csendes tag
válasz
corevalue
üzenetére
Legszebb az egészben, felálltam hogy kinyissam az ablakot (ha már meleg van mozogjon a levegő), erre a szemben ülő hölgyből előjött az állat és kb kiabált, mert mégis mit képzelek hogy ki szeretném nyitni az ablakot...
Végül leszartam mit pattogott, kinyitottam, mert már a kinti 38-40 fok megváltás volt a bentihez képest
Ezt sosem értettem, hogy bárhol voltam eddig, pl villamosokon is tapasztaltam. Előbb halnának meg az emberek a melegben mintsem kinyissák az ablakot...
(Vonat, busz, villamos) -
-
corevalue
csendes tag
Engem az idegesít a legjobban, hogy megveszem az IC/első osztályú helyjegyet, a légkondi reményében, mert hát 38fok az 38 fok...
De idén nyáron ha 30fok fölött volt a hőmérséklet a légkondi már nem ment túlmelegedés miatt. (Budapest-Szeged).
Persze kaphatok igazolást, mehetek a Keletibe reklamálni, de...
Kicsit érdekes, hogy melegben nem lehet használni azt a kiba***ott klímát amikor kellene, sajnos nem tud meghatni hogy 25 fokban működik...
-
laszlohu
addikt
válasz
Fryskitt
üzenetére
A majd 180 perc késés, ha úgy vesszük az esetemben is igaz, bár nem Esztergom felé akartam menni,
hanem Budapestről Győrbe,adott egy vasárnapi nap,
beérkezek a keletibe,
meg akarom venni a jegyet a következő vonatra, tájékoztatnak, hogy minden helyjegy elfogyott,
még 1. osztályon is,---> eredmény : mivel csak a soron következő vonattal tudtam elindulni :
majdnem 180 perc késés, de a valóságban 120 perc volt. -
Fryskitt
addikt
Esztergom - Budapest..... haha
-
laszlohu
addikt
[link]
A fenti linken lévő dolog készültségéről
Tud valaki valamit,
Csak mert lassan lejár a határidő,
Májustól számított 4 hónap -
brownus
veterán
-
laszlohu
addikt
válasz
DeathBat666
üzenetére
A gyakorikérdések - en azt olvastam, hogy csak péntektől vasárnapig van ilyen kedvezmény,
a 2. kérdésedre csak tippem van, szerintem minden 26 év alattira vonatkozik, diákigazolványtól függetlenül. -
DeathBat666
aktív tag
Sziasztok!
Holnap utaznék édesanyámmal Agárdra, azt szeretném kérdezni, hogy neki teljes árút kell fizetnie? Mert olvastam valami családi kedvezményről, ha 18 év alatti gyermekével utazik, akkor ő is kap 33% kedvezményt.
ill. megkérdezném, hogy ez a 26 év alatti kedvezmény, ez tényleg igaz? Ha 26 év alatti vagyok és megmutatom a személyimet, akkor kapok 33% kedvezményt? (17 éves vagyok, diákigazolványom elveszett, szóval a diákkedvezményt nem tudom most használni). -
Andris837
senior tag
Szép napot mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy van e a topicban esetleg MÁV belföldi jegypénztáros? Amennyiben igen, keressen meg privátban. Lenne egy-két kérdésem.

Köszönöm!
-
laszlohu
addikt
Most olvastam egy hírben a
[GSM-R]
-ről, hogy 2015 December 31 - re változtatták a határidőt. -
laszlohu
addikt
Azt én sem, hogy pontosan mi,
de azt tudom, hogy 2020 - ig remélhetőleg sok Európai úniós fejlesztés lesz,
aminek örülök, és amit a Máv is igénybe vesz.pl. Rákosrendezőnél is rendezik 2020-ig a kerékpárutakat,
stb.más :
Valahol olvastam egy konkrét dátumot, hogy Augusztus vége, Szeptember elejére
össze akarják hangolni azt, hogy a buszok várják meg a vonatokat,
illetve talán még a kompok menetrendje is a buszok, vonatok menetrendjéhez igazodik,remélem, hogy a vonatinfo tesztidőszaka csak addig tart, és remélem addigra a Railjet - eknél is sikerül a jelenleginél gyorsabb frissítésre a vonatinfo - ban.
-
laszlohu
addikt
Igazából már beletörődtem, hogy csak sokára, vagy soha nem lesz realtime,
de azt észrevettem és nagyon zavaró, hogy a Railjet vonatoknál,
ami számomra fontos lenne,
ha már egyszer úgy működik, hogy településenként 1* frissít,
jó lenne, ha a Győrhöz legközelebbi település küldene gps infokat,
nevezetesen : Abda,
ugyanis azt vettem észre, hogy
Károlyháza, Lébény,
az utolsó pedig Győrig Öttevény ( haladási irány alapján ), ahonnan helyinfot kap,
így a késéseket is pontosabban tudná írni a vonatinfo,
ha Abda is küldene ilyet. -
amargo
addikt
válasz
laszlohu
üzenetére
Félre ne érts én csak a tényeket írtam le, azért próbálok segíteni, hogy megértsd egy ehhez hasonló rendszer működését is pl.
Itt minden az adatokról szól, főként, ha külföldi adatok is jönnek a képletbe, ezeket össze kell gyűjteni és továbbítani egy valamilyen megjelenítő alkalmazásnak. Teljesen jogosak az észre vételeid, mivel több rendszer kapcsolódik össze ezért több helyen lehet a hiba, én csak segítő szándékként próbáltam leírni, hogy ezek a hibák miből fakadhatnak.
Én fejlesztő vagyok, ezért remélem több és nem félrevezető információkat tudtam adni egy ilyen rendszer működéséről. -
laszlohu
addikt
Azt hiszem befejeztem a tesztelést,
egyszerűen ritkábban kap infot( frissítést ) a vonatinfo az emlegetett railjet vonatokról,mellesleg az osztrák sem működik tökéletesen, tegnap az RJ 165 - ös a Vonatinfo-n látható volt,
míg az osztrákon nem. -
amargo
addikt
válasz
laszlohu
üzenetére
Tehat van egy nem MO vonat, arrol szeretnel infot ugy, hogy közben azt sem tudod, hogy a két felnek van-e adattovabbitasi szerződése a vonat helyzetéről. Amit belinkeltel doksi, az pedig a jobboldali kis menetidő sav, bar telefonról irok, de gondolom nincs benne gps koordináta, az abba a csomagba van, amit mar egyszer elküldtem. Tovabba az osztrákok nem fognak közvetlenül bele injektalni a böngésződben semmit, hanem ezeket az adatokat vélhetően egy központi szerver szedi osssze es vélhetően, ha kuldenek koordinátákat, azt megfelelő formára hozzak. Ha mindegyik külföldi vonat allomasonkent ugrál, akkor bizony az állomáson dolgozó forgalmista vagy az elore tudott menetrend alapján fog a vonat haladni, ugrálni az allomasok között.
-
laszlohu
addikt
válasz
Flashcash
üzenetére
Ezek szerint még sem az uccsó hsz-em :
+1 , amiket írtál, csak ezt akartam hallani,
majdnem teljesen egyetértünk,
a megfigyeléseim alapján
kb. 30 másodpercenként küld valamilyen információt az "RJ" ( Railjet ) vonatoktól kódolva( korábban
link-eltem ),
valószínű a helyzetéről, csak más protokoll szerint, és nem aszerint, ahogy a vonatinfo
értelmezni tudja, ezért lenne jó tudni a kódolásban rejlő gps koordinátákat,
amit beírva a google maps - ben, látható, hogy éppen hova akarja rakni a térképen,
vagyis, hogy real-time, vagy településenként 1* frissít.Én arra gyanakszom, hogy megkapja a Vonatinfo,
de nem tudja dekódolni( egyébként a JavaScript fejlécben írja, hogy melyik Railjet vonattól jött az adat, a RAILJET szóra kell keresni a scriptben)utóirat : ennyi erővel küldhetné nekünk, magyaroknak is online, real-time az infot.
-
válasz
laszlohu
üzenetére
Szerintem ez amiatt van, mert a Railjet egy osztrák szerelvény és nincs felszerelve a magyar vonatinfo-hoz használt nyomkövető berendezéssel. Így csak állomásonként külső forrásból van meg az infó a magyaroknak, hogy hol tart, míg az osztrák rendszernek online küldi folyamatosan az adatokat.
-
laszlohu
addikt
Utolsó hsz - em a témában :
arra gyanakszom, hogy a javascript protokollja eltér a többi vonattól( fenti link ),
magyarul elképzelhető, hogy más formában van kódolva a vonat gps koordinátája. -
laszlohu
addikt
RJ68 :
Érdekes dolog, hogy az osztrákok real time látják a Railjet - et az alábbi honlapon, míg a
magyaroknál a vonatinfo csak ritkán frissíti ( településenként 1* ) -
-
laszlohu
addikt
Az mondjuk hiányzik az oldalról,
egy hibabejelentő, persze nem a térképhibákra gondolok, hanem a vonatok megjelenítési hibáit,
amely javaslatomat persze már megírtam a máv - nak e-mail - ben,a másik javaslatom pedig az lenne, mint egy másik oldalon is van, hogy
visszaszámol 30 - ról, hogy 30 másodperc múlva frissül, 29, 28 stb.( ezt nem írtam meg e-mail-ben,
mert ez számomra nem olyan fontos ) -
amargo
addikt
válasz
laszlohu
üzenetére
"csak sajnos interpolációt is használ, vagyis falunként, városonként egyszer felküldi a pontos helyét a vonatnak, majd a két helység között számítással számítja ki a
kb. - i helyét a vonatnak,"Nem így működik, két GPS pont között animálja a vonat mozgását.
Nyomj a böngésződön egy F12, nézd a network tabot, lesz ott több getData az egyik a vonatok mozgását adja vissza:
{"d":{"__type":"Utas.Map.App.Vonatinfo.Framework+ret","action":"TRAINS","param":{"history":false,"id":false},"result":{"@PackageType":"Gpsdata","@CreationTime":"2015.03.11 21:21:37","Trains":{"Train":[{"@Delay":39,"@Lat":47.46899524,"@Relation":"München Hbf - Budapest-Keleti","@TrainNumber":"5567","@Menetvonal":"MAV","@Line":"1","@Lon":19.08924529,"@ElviraID":5938},
Na most ezt az adatot kb 30sec ként megkapja, ebből már lehet mozgást számolni. Ettől még előfordulhat, hogy állomásonként rögzítik be a vonatot, de leginkább ott, ahol a vonat nem tudja megadni a saját koordinátáit valamiért. -
regener
veterán
Ki mit tud a Nyugati-Cegléd vonalon való síntöltésben vezető kábelekről és amiket csinálnak hozzájuk antennákról vagy mik azok?

-
laszlohu
addikt
Csak nemrég vettem észre, hogy az alábbi honlapon meg lehet nézni a vonatok
"tényleges" ( gps ) helyét a térképen az alábbi linken:csak sajnos interpolációt is használ, vagyis falunként, városonként egyszer felküldi a pontos helyét a vonatnak, majd a két helység között számítással számítja ki a
kb. - i helyét a vonatnak,
olyan kérésem lenne, hogy ezt az interpolációt jó lenne kikapcsolhatóvá tenni,
és a pöttynek ebben az esetben kéne adni egy dátum-időpontot, ha az egérrel rámegyünk,
és ki lehetne írni, hogy hányadikán, hány óra hány perckor lett a mintavételezés felvéve,pl. a jelenlegi idő 10 óra 28 perc,
és a vonat 10 óra 25 perckor, amikor a mintavételezés történt pl. Tatabányán volt. -
brownus
veterán
-
szőröscica
addikt
Hova tűntek a jó kis flirt vonatok a hatvani vonalról? Ugyanazon időpontokban utazom mint korábban, de a héten egyen sem ültem, csak ezek a régi szar v43-asok jönnek. Ráadásul a pontosság most még a szokásosnál is rosszabb. Vicc.
-
RootRulez
félisten
Sziasztok!
Sopronban nyaralgatok. Felvetődött, hogy átugranánk Bécsbe, de vonattal. Megtehetem, hogy kimegyek az állomásra, veszek jegyet és. elutazok? Vagy korábbanhelyet kell foglalni, mert nemzetközi vonat, stb?
Na mehetek, volt-e már valaki, mennyi egy jegy oda-vissza?
Köszi: RR
-
Cucuska2
addikt
Ha BP NyuPuból váltok másodosztályú bérletet Szolnokig, akkor milyen vonalon közlekedő vonaton utazhatok vele?
Az tiszta, hogy olyat csinálhatok, hogy felszállok Nyupuban, leszállok Szolnokon.
Viszont olyat csinálhatok, hogy BP-Keletiből induló vonatra szállok fel? Elvileg a kiinduló város ugyanaz és kilométerben az én bérletem több. -
Pá
addikt
Teljesen noob vagyok, nem szoktam utazni soha mávval....
Most vettem Splitbe nemzetközi jegyet, sajnos csak ülőjegyet vettem mellé. Szeretném fekvőre cserélni.
Két kérdés.
1. Ez egyáltalán lehetséges? Gondolom igen.
2. Muszáj azon az állomáson venni ahonnan indul majd a vonat? Keletinél vettem, de nincs kedvem mégegyszer 1,5 órát sorban állni... Lehetséges esetleg intézni ezt bármelyik nemzetközi pénztárban?
+1 bónusz kérdés: nekem csak odaút lenne, de retúrt adtak, mert ez így is olcsóbb. van mód visszaváltani valahogy a fel nem használt visszautat? Vagy ilyenkor el lehet adni a jegyet?
-
HI all!
Tudna nekem valaki információval szolgálni Bécsbe , hogy tudok MÁV-al kijutni. Igazából nem is ez a lényeg, ha nem , hogy párommal mennénk ,és szeretnék külön kabint + valami első osztályú utazást. Életembe kb 2x, ha vonatoztam , azt is sulis koromban és kedvet kaptuk némi nosztalgiázáshoz ,csak igényes minőségi utazással szeretném ezen vágyunkat kielégíteni...
Találtam , ilyen oldalt [link] ez a max színvonal vagy van ettől komolyabb ?THX!
-
akyyy
senior tag
Sziasztok.Van itt valaki aki ennél a "cégnél" dolgozik?
-
flash-
veterán
előtte van pár ötletem:
a.Próbáld meg kijátszani az ellenőröket.Szállj fel ott ahol a közelbe nincs ellenőr,illetve ha jön akkor a következő megállón szállj le,menj át gyorsan pár kocsival arrébb és szállj fel újra.b.utazz a peronon,ott könnyebb lefizetni a kalaúzokat és az ellenőröket is le lehet(igaz nekik kicsit többet kell adni)
c.nézd meg hogy a vonalon van e olyan megállóhely ahol nincs jegypénztár.ha van olyan akkor ne vegyél jegyet csak szállj fel a vonatra,majd ha jönne a kalaúz kérd onnantól.
d.vegyél jegyet onnantól ahol felszállsz de ne a célállomásig hanem annál rövidebb távra.mutasd fel a jegyed felszállásnál

e.ha elég diákfejed van vegyél diákjegyek
f. vegyél 90% os jegyet
g.ne vegyél jegyet,ha jön az ellenőr szállj le,ha rendőrt hiv mond hogy hívjon,ő nem tarthat vissza.
h. vegyél jegyet
-
Buster17
addikt
Szerintetek Máv Start kártyára megéri előfizetnem fél évre?
Heti 3x megyek Pestre meg vissza (2x48km)
14.900 ft kb mennyi idő alatt térül vissza?
-
Directors
senior tag
válasz
XP NINJA
üzenetére
Ez lenne az egyik 6201 sebesvonat (Záhony - Budapest-Nyugati)
Erről átszállnék egy másikra(7008 belföldi gyorsvonat). Ezen tudom,hogy van külön kocsi is.Ugyan ez a fáma visszafelé is. 709 TORONTÁL IC (Szeged - Budapest-Nyugati)
Majd átszállnék, 2830 személyvonat (Cegléd - Szolnok). Ezeken írja is hogy van külön kocsi.A torontál IC-n elég ha a sebes vonat részére veszek jegyet és pótjegyet ugye? Nem kell külön Helyjegy ha nem megyek az IC részével. Plusz ugye a kerékpárjegy.
Tudsz adni valami tanácsot hogy hogyan tudom feltenni a biciklimet meg levenni majd a vonatról? Sajnos alacsony vagyok nagyon és olyan hatalmas erőm sincs.

-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem.Beállítottam az Elvira menetrend keresőben,hogy melyik városból melyikbe szeretnék menni és hogy kerékpárszállítással.Kiadott egy csomó vonatot de ha részleteket megnézem akkor csak egy két vonatnál írja hogy lehet biciklit is szállítani. Akkor ahol nincs külön írva ,vagy piktogrammal jelezve a kerékpárszállítás akkor nem is lehet azon a vonaton szállítani?
Ha így van akkor az elég durva hogy a Szolnok - Budapest-Nyugati vonalon hajnali 3:15-től 7:05 között közlekedő vonatokon lehet csak biciklit szállítani ami azért egy elég forgalmas vonal szerintem.
A másik pedig hogy akkor miért adja ki ezeket a vonatokat is az Elvira ha beállítottam hogy kerékpárt is szeretnék szállítani. -
XP NINJA
őstag
A sok panaszlevél közé berakok néha egy-két fotót is, úgysem pörög annyira a topic, hátha rákapnak mások is

-
Directors
senior tag
Teljesen egyet értek veled. Múltkor én nem tudtam leszállni a vonatról mert nem nyílt ki a kocsiban az ajtó. Egy idősebb urat kértem meg,hogy segítsen de még mire kinyitotta elindult a vonat és nem tudtam leszállni a haverral. :S Szerencsére a kaller nem büntetett meg. Ha megbüntetett volna akkor tuti meghúzóm a vészféket és megyek is onnan.
Trágya. Elég sűrűn késik. Fizetsz mint az állat. Nekem kivételesen nagy szerencsém van mert a cég fizeti a jegyemet de akinek nem annak a gatyája is rámegy. Az ember azt sem tudja mikor fog odaérni mert kiszámíthatatlan. A másik pedig hogy egy olyan nagy kaliberű város mint Kecskemét, onnan az utolsó vonat Cegléd felé ami egy közlekedési csomópont 20:47-kor indul el a vonat.Az első vonat ami Kecskemétre beér az meg 6 óra valamennyi. Kérdem én,hogy aki 3 műszakba tolja a melót az hogy a fenébe járjon be dolgozni mikor normális közlekedés sincs. Szégyen ami itt megy. Így is nehéz találni melót,így meg hogy közlekedés sincs még nehezebb. -
flash-
veterán
de kurva szánalmas hogy ezeken az igénytelen klíma nélküli,koszos mávos kocsikra ha gyorsnak hívják őket pótdíjat kell annak is fizetni aki amúgy minden hónapban havi 40 ezer forintért veszi meg magának a bérletet saját költségéből...
gusztustalan szánalmas dolog!
Mint ahogy az is hogy egy budapest prága máv útvonal km-enkénti ára 9 forint,még egy belföldi járatnak 20 forint!
és ezért cserébe elmondom mit kapsz:
nyáron 50 fokos vasúti kocsikat, problémákat a munkahelyeden,mivel nincsen utastájékoztatás,sok koszt,idegességet.késést,télen fagyoskodást.ha egymást követő két napon már 5 celsiussal eltér a hőmérséklet,akkor tönkremegy a biztosító berendezés vagy más elektromos berendezés.
erre még jön a gyorsvonatokra a pótdíj,igaz hogy a fülkékben a maximális 8 helyett mindegyikben csak 2-3 ember utazik,az a pár ember fizesse már meg a többi üres hely miatt fellépő "bevételkiesést".gusztustalan egy cég .
ak elkezdené védeni(van pár elvetemült gyépés itt is akik vonatőrültek,és bekéredzkednek a vonatvezetőhöz,mert annyira bele vannak buzulva ebbe a szarba..hát tőlem lehet nagy tuningbajnok de ha ezt a céget szereti hát egy looser a szemembe)
A gyorsvonati pótdíj (GYVP)
bevezetésének hatása
A Magyar Közlekedési
Klub állásfoglalása
2013.május 6.A GYVP bevezetésének problémái
• Pro- érvek
– A fejlesztésre több pénz kell – ehhez többletbevétel kell
– ?
• Kontra érvek
– a felár mögött nincs valós többletszolgáltatás
– számos gyorsvonat helyi funkciót is betölt: regionális,
elővárosi utazások aránytalanul drágulnak
– a gyorsvonatokat tarifális hátrányba hozza a távolsági
autóbuszokkal szemben
– Az IC minőségi szolgáltatásokat „leértékeli”
– tovább bonyolítja az egyébként is áttekinthetetlen
közforgalmú személyközlekedési tarifa-rendszert
MKK GYVP állásfoglalás 2013.05.06. 2• Ez a pótdíj anakronizmus a rendszerben, mert
– leszorítja, vagy megkopasztja a gyorsvonaton viszonylag
rövid távon utazót (60 km), pedig gyakran nincs valós
alternatíva
– minél távolabbra utazik az utas a díjemelés mértéke
növekszik: a rendszer nem ösztönöz több utazásra
– ellentétes az egyéni közlekedés csökkentésének céljával
– rontja a társadalmi mobilitást: a nagy távolságról ingázni
kénytelen utasok munkába járását jelentősen nehezíti
– diszkriminatív a nem bérlettel és kedvezménnyel utazókkal
szemben.
A GYVP bevezetésének problémái
MKK GYVP állásfoglalás 2013.05.06. 3Az intézkedés lehetséges jövőbeni közlekedési
piaci hatásai
• ha a gyorsvonat nem nyújt többletszolgáltatást - nem fogja
igénybe venni az utas (elmarad a remélt többletbevétel)
• ahol felváltva jár gyors- és személyvonat, az egyik órában
jelentősen megdrágul a közlekedés – az ütemes menetrend
így értelmét veszti, egyenetlen kihasználtság várható
• mértéke súlyos versenyhátrányt okozhat a vasútnak – növeli
az autóbuszos és telekocsis/szgk. utazások számát
• áttekinthetetlen lesz a díjszabás a potenciális utas számára –
marad az autónál, nem lesz többletbevételGYVP: nagyobb távolság, nagyobb jegyáremelés?
• nagyobb távolságokon fajlagosan nagyobb a GYVP
miatti jegyáremelés
• „ha egy csokit vesz, 100 Ft, ha tízet, 2000?” – ez
ellentmond a józan kereskedői logikának
• nem ösztönzi az utast több utazásra – üzenet: „ne
utazz vonattal, főleg nem messzire, igazából úgyis
meg akarjuk szüntetni”Javaslatok
• Új, egységes elveken alapuló tarifarendszer
kialakítása, amelyben az állami költségvetési célok
mellett:
– a piaci igények,
– energia- valamint
– környezetgazdálkodási és
– társadalmi funkciókat jobban leképező,
– a közlekedési módok integrációját
támogató tarifarendszer kialakítása.
MKK GYVP állásfoglalás 2013.05.06. 15Javaslatok
• Jegyrendszer utazás- és utasellenes elemeinek
kiküszöbölése
– jegyek időkorlátainak rugalmasabbá tétele
– retúrjegyek válthatóságának és érvényességének
szélesítése, újraszabályozása („visszaállítása”)
– a késések és egyéb hibás teljesítések esetén a kártérítési
mértékek emelése
• A kedvezményrendszer egyszerűsítése és az
indokolatlanul kedvezményezett kör szűkítése
MKK GYVP állásfoglalás 2013.05.06. 16Javaslatok
• Bérletárcsökkentés
– Az aránytalanul drága bérlet ma sok munkáltatót elriaszt a
közösségi közlekedéstől
– Nagy tételben vásárolt bérletekre jelentős kedvezményJavaslatok
• Meg kellene határozni és tartósan rögzíteni, hogy a
Kormányzat, illetve a MÁV-Start melyik utas- /
szolgáltatási szegmensben legyen ármeghatározó
szervezet!
Például:
– Állam: személy és gyorsvonat – alaptarifa
– Állam/Regionális közlekedésszervezők: elővárosi bérletek
– MÁV-Start – IC tarifa (pótjegy)
– MÁV-Start – minden állam által megrendelt menetrenden
felüli szolgáltatás
MKK GYVP állásfoglalás 2013.0Magyar Közlekedési Klub
www.mkk.zpok.hu
Szentgyörgyi Tamás: 20-9448763,
Mészáros Péter: 70-2894970 -
djdaniel
senior tag
gondoltam leírom hogy múltkor hogy jártam a gysev vonaton.
Pécsett szálltam fel a vonatra, beszálltam a vagonba minden ablak be volt csukva úgy-e mert volt a vagonba klíma ( midea split ) oda ülök közel a klímához erre nézem ez nem hűt ha nem fűt...
Fogtam lehúztam az ablakot a p*csaba, mert volt a vagonba vagy 45°C-fok, elindult a vonat kicsit lehűlt a vagon végül is, de nem a klímától.Beért a Szigetvárra, erre csak valaki elkezd kiabálni a vonat mellet , kinézek erre látom hogy az egyik utas kiabál a kalauzzal mert nem tudta kinyitni az ajtót, és hogy így nem szabadna elindítani a szerelvényt, meg hogy meglehet b*szni a klímájukat, mondjuk ez teljesen igaz.
No beért a vonat az állomásra ahol lekellet szállnom, próbálom kinyitni az ajtót erre a pneumatika nyomja befele az ajtót, tehát becsukja, nem vagyok kis darab 190cm/95kg hát megértem kinyitni és leszállni mert a folyamat beakard csukódni, tehát gyakorlatilag oda csukot...
Mondjuk erről nem a kalauz tehet, de így elindítani egy szerelvényt...

Kb olyan szint mint ha én pillangózó ajtóval indulnék útra...Kimentem a vasútállómra, úgy-e akartam vissza utazni Pécsre, erre kijön a bakter és közli hogy késik a Pécs fele tartó vonat 50percet gondoltam k*rva jó, mivel már nem volt érdemes vissza mennem a nagymamámhoz mert mire vissza érek már indulhatok is vissza, mert messze lakik az állomástól, 50 percet csücsültem mire jött a vonat.
Felszálltam jön a kalauz mondom neki jegyet szeretnék Pécsig (úgy-e az állomásom megszűnt a jegyadás ezért a vonaton kell megvennem)
erre a kalauz; 50 percet várt és még fizetne a jegyért ? mondom nem tudok mit tenni muszáj.
kalauz; most nem érek rá jegyet adni, majd jön valaki más akkor vegyen attól.
Egész úton senkinek sem adott jegyet és nem is kérte el senkitől, ez a minimum ha már 50percet késett a vonat. -
Szólista
senior tag
Ujabb adalék a MÁV müködéséről:
1.Balatonmáriafürdőn nem lehet kártyával vonatjegyet venni csak kp.
Ezen a forgalmas vonalon (Balaton déli part) vajon mikor lesz lehetőség kártyával fizetni?
2.A vonat érkezése elött 15perccel vettem IC jegyet,mert,hogy van a vonaton IC kocsi.(elvileg légkondis)
3.Felszállás után a vonaton derült ki,hogy nincs IC kocsi.
Így indult el Nagykanizsáról de csak Balatonszentgyörgynél szólt a kalauz az állomáson,hogy nincs IC kocsi.
4.Ennek ellenére több állomáson is bemondták,hogy van IC kocsi a vonaton.
5. Visszakaptam volna az IC felárat,mert a kalauz adott volna 1 igazolást,hogy nem volt IC kocsi a vonaton.Evvel kellene elmenni a jegypénztárhoz és intézni.Persze majd újra sorbaállás stb... Én szaladgáljak a MÁV hülyerendszere miatt.
A vonaton kellett volna vennem gyorsvonati pótjegyet,mert az IC-é nem jó rá.
6.A 20perc késés az már bagatell,bele van kalkulálva.Lenne 1-2 megjegyzésem:
Ha úgy inditanak el 1 vonatot,hogy nincs rajta IC kocsi a kiirással szemben akkor a vonat érkezése elött 15perccel miért lehet rá venni IC-s jegyet?
A két időpont között kb 1óra van.
Miért nem tájkoztatják idöben az állomásokat a változásról? -
Directors
senior tag
Sziasztok!
Van itt egy menetrend és nem tudom,hogy mi a különbség a két vonat között vagy hogy miért írják két vonatnak mikor ez a kettő szerintem egy és ugyan az ?
Meg az egyikre miért kell Pótjegyet a másikra pedig Helyi jegyet venni?
Vagy egy vonat lenne csak több kocsival ? -
Maradjunk a legális és nem személyeskedő mederben mindennel.
Köszönöm
-
spyduck
nagyúr
Van egy kódszám rajta, de azt nem adják ki. Ha pedig írsz a MÁV-nak akkor okosan, mert a rágalmazás bűncselekmény, míg a piásan való munkába járás csak szabálysértés. Amúgy meg lehet nem is ivott, a cukorbetegeknek is pia szaga van. Persze se cáfolni se megerősíteni nem tudom az állításodat, mindenesetre ha panaszt teszel akkor tuti szondáztatással kezdik nála a hétfői napot.
-
Gyick
őstag
válasz
spyduck
üzenetére
Igen mivel egy részeg kalauz cirkuszol velem mindenki előtt persze hogy sértödött vagyok...
Nem akarom vissza kapni a pénzt 6000 ft volt amúgy nem érdekel...
Csak meg akarom irni nekik hogy mivel ilyen emberek dolgoznak náluk inkább megyek busszal vagy veszek egy autopálya matricát..meg hogy szondáztassák meg néha
Csak jó volna tudni hogy ki volt ez a paraszt...blokkról nem tudom leolvasni valahogy? -
spyduck
nagyúr
Tehetsz panaszt emailban, kötelesek válaszolni és kivizsgálni de sztem semmi értelme. Ha aláírtad a büntit akkor tudsz kérni méltányossági kérelmet, ilyenkor akár 70-80%-os engedményt is kaphatsz. Amúgy meg fölöslegesen ne tegyél panszt, sztem csak a sértődöttség beszél belőled.
-
Gyick
őstag
ha a kalauz megbüntet és ad egy ilyen hosszú blokkot arról letudom olvasni a kaller azonositóját?ill panaszkönyvet hol lehet kikérni utazás után?
-
brownus
veterán
nem máv, de annyira tetszik, hogy muszáj megosztanom veletek is:
Wuppertali függővasút -
spyduck
nagyúr
Sziasztok!
Ha interneten veszek vonatjegyet akkor a pótjegyet hol veszem meg? Most vettem egy jegyet, de nem kínálta fel a lehetőséget.
-
flash-
veterán
na rájöttem én voltam a hibás.wifi csatlakozás útán a rolót le kell húzni(android esetén)és a bejelentkezés a hálózatba irásra kell kattintani.ekkor a böngésző megnyit egy szerződési oldalt pipát be majd leokézni
és ezt mindig eljátszani de nem gáz
-
flash-
veterán
Ti tudtok wifizni a máv elővárosi vonatain?mar par honapja van a nyugati szolnok vonalon jaro vonatokon wifi,csatlakozni is tudok de nem jon be semmi pedig a jelerosseg az jo.hat ennyit a mávrol
-
Ombi5
őstag
Berletem itthon hagytam. Birsagot kaptam 8370 ft-rol. Ha 15 napig bemutatom,akkor tenyleg csak 1300 ft?!
-
enginev3.0
félisten
Helló
Nem volt nálam a diákim ma, és pótdíjért vehettem jegyet, viszont most mondják (amit a kedves kalaúz elfelejtett mondani), hogy ha betudom mutatni az érvényes diákomat akkor ez visszakérhető, vagy csak akkor élne a lehetőség ha nem fizettem volna ki?
-
XP NINJA
őstag
Az EuroCity vonatok éjszakai változata. A vonaton csak klimatizált kocsik találhatók, általában van étkezőkocsi is. A hálókocsikban 1-3 fő, a fekvőhelyes kocsikban 3-6 fő tud egy fülkében aludni. A MÁV EuroNight hálókocsijaiban zuhanyzó is található. Az utastájékoztatás ezeken a vonatokon is feltétel. Éjszakai kocsinként legalább egy vonatkísérőnek kell lennie. Az EN vonatokra is kötelező a helyjegyváltás, és a prémium kartegóriás hálókocsik esetében a pótjegy is.
-
ESP
őstag
üdv,
EuroNight mit jelent?
-
HXY
addikt
Sziasztok!
Most akartam venni egy jegyet, és azt mobiltelefonnal kifizetni, de nem működik...
Csak nekem nem, vagy Nektek se megy?

Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Bluetooth hangszórók
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Autós topik
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- IBM TS3200 48-Slot Tape Library (45E1330), 2x LTO-4 FC Tape Drive (35P2510)
- IBM TS3100 Tape Library (3573-L2U), 1x IBM LTO Ultrium 4 FC 4Gb/s Tape Drive (95P5817)-without Tapes
- Nintendo Switch 2 Mario Kart edition Gyári tok Gyárli fólia
- Apple watch Ultra 2 aktiválatlan új 1 év Apple jótállás
- HP Omen
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue- 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4067,94% Akksi
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(Vonat, busz, villamos)