- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
fodorpeter
csendes tag
válasz
MC Pite #3103 üzenetére
Szia!
Talán még aktuális. A pre-Ai, vagy non-Ai Nikkor objektívek, amiatt nem mennek fel átalakítás nélkül a DSLR vázakra, mert a bajonett tövében körben van egy perem, ami elakad a vázon. Technikai részletek angol nyelven bővebben itt és itt. Az átalakítást egy ügyes marós meg tudja oldani, ha akarja. Csak a befogásra és a lencsék letakarására kell nagy gondot fordítani.
Az Ai lencsék átalakítás nélkül használhatók a mai vázakon, árazásuk emiatt kicsit magasabb. Itt találsz egy kompatibilitási táblázatot és láthatod az átalakítást is.
A Nikkor 200mm f/4 számomra is kedves, szép képeket láttam vele. Beszerzését elhalasztottam, bár én inkább Ai-s obikat vadászok.
-
fodorpeter
csendes tag
válasz
PRO-peller #2768 üzenetére
Szia!
Azért nem ennyire reménytelen a helyzet. Bár a topic címe Manuális objektívek DSLR-en, MILC-en, alapvetően M42-ről megy az eszmecsere. Nikon valóban hátrányban van, ha csak az ár alapján nézem a manuális kínálatot. De ott vannak a remek Nikkor és a jó Tamron adaptall2 obik is.
A Nikkor 24mm f/2.8-at nyugodt szívvel ajánlom figyelmedbe, bár ki kell tudni fogni elfogadható áron. Nekem egy Nikkor 28mm f/3.5-öt sikerült beszereznem, ha gondolod azt ki tudod próbálni.
A helyzetedet átérzem én is kacsintgatok erre a zoomtartományú fix kínálatra. De az ára miatt vannak fontosabb dolgok is. -
fodorpeter
csendes tag
válasz
steelsec #2482 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a téma, újabb kísérletet tettem. A múltkor nem tudom mit bénáztam, mert most elsőre sikerült.
Tehát a gép menüjében a beépített vaku üzemmódját át kell állítani kézire. Itt a menüben van lehetőség a villanás erejét is megadni. Kipróbáltam több erősséget is, mindegyik működött. Én általában hátső redőnyre szinkronizálva használom a vakut, így hagytam ezt a beállítást. A vaku kompenzációjával is játszottam egy kicsit, kompenzálás nélkül és vele is működött.
A lényeg tehát a vaku manuális beállításában rejlik.Mivel a múlt alkalommal makrózáskor kellett volna villantanom, kipróbáltam közgyűrűsorral is (bár különbség elviekben nem lehetne). Természetesen úgy is elvillantotta a vakut.
Remélem nálad is működik.
-
fodorpeter
csendes tag
-
-
fodorpeter
csendes tag
-
-
fodorpeter
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #2445 üzenetére
pont erre gondoltam...
-
fodorpeter
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #2443 üzenetére
Köszönöm. Így teljesben szemlélve sem lett szebb a szobor.
Az egyik villamosos kép még viszonylag elfogadható lett. Gondolom kihívás volt kitartani, ráadásul a kis vázba nehéz is "kapaszkodni". -
fodorpeter
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #2441 üzenetére
Csodálatos műalkotás... Amikor először láttam a képet, azt hittem valami montírozott dolgot látok.
Ha megteszed, szívesen megnéznék egy melléfókuszos, bemozdultat is. No, nem a legdurvábbat. Előre is köszönöm.
-
fodorpeter
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #2439 üzenetére
Azzal a 300/2.8-al tudnék mit kezdeni... A képen a kék négyzetes rész micsoda? Készült esetleg másik kép is ezzel az obival?
-
fodorpeter
csendes tag
válasz
Balinov #2433 üzenetére
Szia!
Szerintem azt neked kell eldöntened, hogy van-e értelme. Először is valami oka van, hogy felmerült benned a manuális objektívek használata. Azt értem, hogy makrózásra nem használnád, de más témákhoz attól még megfelelő lehet. A lencsés M42-es adapterrel lesz végtelened, de mindenképp ront a kép minőségén az a plusz lencse (mértékéről nincs tapasztalatom). Ebben az esetben tényleg kérdőjeles lehet a használata akár a kitobikhoz képest is.
Lencse nélküli adapterrel ugyan nem lesz végtelened, de közeli témák fotózásához megfelelő és ki tudod használni a kitobinál szebb rajzolatot, vagy a nagyobb fényerősséget adott esetben. Ez nyilván olcsóbb megoldás, mint egy AF-es fényerős obit venni. Azt neked kell eldöntened, hogy szeretnél-e bíbelődni az ilyen fotózással.
Szintén Nikonosként én másik utat választottam. Remek Nikon manuális objektíveket lehet venni (jórészt külföldről), amik teljesen kompatibilisek a digit. vázakkal is.
Emellett ott vannak a Tamron SP manuális objektívjei adaptall-2 "rögzítési" rendszerrel, szép rajzolattal. A rendszer lényege, hogy az objektív végére az adott váznak megfelelő adaptert (lencse nélkül) kell tenni, ami biztosítja a megfelelő távolságot az érzékelő síkjához képest. Azaz ezen rendszerrel is van fókuszod a végtelenben.
Kétségtelen, hogy az utóbbi két megoldás költségesebb az M42 objektíveknél, de járható út. -
fodorpeter
csendes tag
válasz
jtaggerX #2386 üzenetére
Szia!
Ebben a topic-ban is többször leírták már, hogy a manuális nagylátók nem minden esetben hoznak jó vagy jobb eredményt digitális vázon, mint pl. egy kit objektív. A technikai hátterét én nem feszegetem.
Én is hasonló gondolatmenet alapján vásároltam egy Nikkor 28mm f/3.5 Ai-S objektívet. A vele készített képeken eddig nem tapasztaltam hibát, bár ezek közül csak kevés kép témája olyan, hogy érdemben észre lehetne venni. Azt érdemes még tudni, hogy a frontlencse bevonatán van egy karc, de a képeken nem érezteti hatását.
Kétségtelen, hogy ez crop-os vázon nem nagylátó, de számomra kedves perspektívában dolgozik. Ahogy időm engedi, közzéteszek vele készült képeket.Egyébként egy 24mm f/2.8 Ai-S-re még továbbra is ácsingózok, csak a gyűjtögetés végett. Viszont azt elég borsos áron adják...
A kit obim 18mm-es vége persze nagyobb látószöget kínál és rekeszelve szépen is rajzol. Viszont nagyon kedvesek számomra a régebbi manuális obik, mint sokaknak ebben a topicban.
-
fodorpeter
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #2040 üzenetére
Szia!
Köszönöm a tanácsot.
-
fodorpeter
csendes tag
Sziasztok!
Esetleg van valakinél elfekvőben Nikkor 135mm f/2.8 Ai-S objektív? Szívesebben vennék itthonról valakitől, mint ebay-ről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- OLED monitor topik
- Autós topik
- Synology NAS
- TV antenna és jelerősítés
- Anime filmek és sorozatok
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged