- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #6962 üzenetére
Ez nem inkább a mostani digitre tetvezett 70-300-ak elődje, ami még a filmes érában volt alap/belépő telezoom? Mert valószínű, hogy egyről beszélünk, akkor viszont felejtős.
-
zolka78
senior tag
válasz
Muerte68 #6661 üzenetére
"Pancolar 1.8 50mm zebra M42 -ezek drágábbak-melyiket érdemes megnézni(a zeissek 15+osak)"
Ha ezalatt azt érted, hogy az áruk 15000 felett van, akkor a zebra pancolar nem ér annyit. Nekem van olyanom, jó kis üveg, de egyáltalán nem ez az árkategória. Az mc-s verziót jobbnak mondják, de van aki azt is húzza lefele.
-
zolka78
senior tag
Nem kell valakinek esetleg egy Canon ef bajonettes harmonika kihuzat? Nincs semmilyen elektronika benne. Én is manuál obival meg adapterrel használtam. Remélem nem minősül hirdetésnek, mert nem kérnék érte semmit. Esetleg egy köszönömöt, vagy 1-2 sört megér. Meg lehet még valaki elszórakozna vele.
-
-
zolka78
senior tag
Mi a bajod velük konkrétan? Nem oda áll be a focus sík ahol jelez a visszajelzés, vagy az obik élességével van a bajod? Mert ezek azért nem a legacéosabb üvegek teljesen nyitva. Itt csináltam egy kis házi tesztet, amiben a pentacon is szerepel, és helios is, igaz a helios az 44m-4. De ez G3-as váz, a canon vázamon, ami 500D volt, ott egy picit lágybbak voltak. Egyébként a canon adapterek közűl az, amelyik az f/1.4 jelet küldi a váznak, az egy ugynevezett második generációs csip, és jobban is mükszik. Én is azt használtam canonon az előző helyett.
-
zolka78
senior tag
válasz
Vyndree #5616 üzenetére
Pont az öntapadós tépőzárat akartam javasolni, talán a legjobb megoldás. Vagy érdemes beszerezni egy eredeti m42 közgyűrűsort. Nekem is olyan van, és szerintem elég sok leledzik még az országban, nem drága egyáltalán.
Ez a kép helios44-4 obival készült, és egy kisebb közgyűrűvel.
Egyébként pár héttel ezelőtt mintha kicsit leszóltam volna a pentacon 135/2.8 obit. Az állításomhoz tartom magam, de azért használható. Most megint megszerettem
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #5587 üzenetére
Én is mindig rajta vagyok, hogy kéne egy, de mindig eltántorodok. Konkrét infót nem találok róla, de valószínűsíthető, hogy nagy a szórás bennük. Csak netes képek alapján tippelek. Van ahol f/2 tiszta takony, mintha nem is lehetne élesre állítani, és még f/4 rekeszen is hagy kivetni valót maga után. Van amelyik f/2 már egészen jól használható, egyet rekeszelve meg nagyon baba. Szó mi szó, amikor előkerül egy jó példány jó áron, akkor mindig előkerül a vágyam. Csak ha elkezdek vele készült képeket nézegetni, akkor mindig elindul a libikóka az agyamba. Pedig jó lenne az a 85mm gyútáv.
-
zolka78
senior tag
Ez a sima zebra pancolar. Kicsit vegyesek az érzelmeim most, hogy nézegettem mit lőttem. Eddig 15Mpx apsc szenzoron használtam őket, ott jobban teljesítettek. Most a 16mpx m4/3 szenzoron már egészen más a helyzet, rosszabb. Persze kicsit belenyúlva a képekbe, megdolgozva, javul a helyzet.
-
zolka78
senior tag
1-2 hete ígértem, hogy összedobok egy hevenyészett tesztet a nálam fellelhető konzumer 50mm m42 üvegekkel. Na végre volt időm(kedvem) egy kisebb tesztre. Az üvegek: Pancolar 50/1.8, MC Pentacon 50/1.8, Helios 44m-4. A váz egy panasonic g3 micro4/3 váz. A képek sima jpg konverziók mindenféle belenyúlás nélkül. Semmi módosítást nem végeztem azon kívül, hogy rá írtam melyik milyen üveg, és hányas rekesz.
-
-
zolka78
senior tag
Ezek régi képek, már nem emlékszem pontosan, meg nem is csináltam nagyon csak bohóckodás képen, repi volt a harmonika kihuzat. De szerintem nyitott rekesszel próbáltam élesre állítani, és amikor úgy gondoltam jó lesz, akkor beugrasztottam a rekeszt. Persze pár képet el kell lőni, mire 1 jó lesz. Viszont egy makró sin nagyon sokat tud segíteni, arra hamar rá fogsz jönni, ha komolyabban érdekel a téma.
-
zolka78
senior tag
Az a zeiss jena 50/1.8 véletlenül nem egy pancolar? Mert olyanom nekem is van. Szerintem nem eget verően rossz mint ahogy sokan mondják, persze sokan túl is istenítik. Tény, hogy nem egy iq bajnok, kihuzatos makróhoz nem éppen a legideálisabb, pont ezért. Ráadásul ehhez már igen csak rekeszelni kell. Nekem kihuzattal ezeket sikerült kihoznom, csak úgy próba képen, de többet nem játszottam ezekkel.
-
zolka78
senior tag
válasz
WhiteWalker #4777 üzenetére
A megapixnél 5e-ért már a blenderugók cserélése is benne van emlékeim szerint.
-
zolka78
senior tag
válasz
WhiteWalker #4770 üzenetére
-
zolka78
senior tag
Szép az a Szomáli
. Nekem egy Abbysinian van. Itt van kép róla. És hogy ne legyen teljesen off, ezek pentacon 135mm készültek.
-
zolka78
senior tag
Mivel megválok dslr(EOS) cuccomtól, így az én m42-eos átalakítóm eladom. Peremes, csipes adapter. Ez már úgy nevezett második generációs. Hogy miben más mint a többi, nem tudom. Az biztos, hogy f1,4-f4 között tudod hozzá igazítani az obihoz a vázon a blende értéket. Hibátlan darab. Ha érdekel keress privátban.
szerk.: az ára nem közelíti meg a 4000ft felét
-
zolka78
senior tag
válasz
Zozzer888 #4300 üzenetére
Nézd, anyagi csődbe nem kerülsz ha beszerzel egyet, ráadásul bukó nélkül tudsz megválni valamelyiktől ha nem kéne. Elvileg(tesztek szerint) nem igazán van különbség a kettő között, nálam még is van a négyes javára. De ez nem az az árkategória amin érdemes sokat morfondírozni. Ki kell próbálni.
-
zolka78
senior tag
Ez csak egy példa. Személyesen ismerek többeket itt a fórumról, akik szintén vásároltak külföldről obit, és nem volt gondjuk. Az indokod még tényleg kevés, neked elég, de ezt nem kellene általánosítani. Ráadásul manuális topicban vagyunk, és ennek a legnagyobb piaca bizony az ebay. Mindent nálunk nem lehet beszerezni.
-
zolka78
senior tag
Ez tényleg egy hozzáértő válasz volt. Gondolom tényleg sok(0) ebayos, külföldi vásárláson vagy túl. Az a helyzet, hogy az itthoni, és általában a világi tapasztalatok a nagy többségre nézve nem ezt mutatják. Rengeteg külföldi vásárláson vagyok túl, több nagyobb értékű dolog is volt benne, és eddig csak 3x volt gondom. Mindegyik gond nélkül oldódott meg az eladó normális hozzá állásának köszönhetően. Sajnos én mostanában itthon pont az üzleti politikánál nem látom ugyan ezt. Max az idő az ami ténylegesen számolható, tervezhető probléma, de ez is kiküszöbölhető ha egy kicsit hajlandó vagy többet fizetni. A problémás külföldi vásárlásoknál érdekes módon mindig kiderül, hogy a nagy része sima user error. A legtöbb esetben a garanciális ügyintézés is gond nélkül megy, max itt is az idő az ami gond lehet. Bár ez meg beleférhet ha esetleg több tíz ezret is meg spórolsz.
-
zolka78
senior tag
válasz
szaszlaci #4261 üzenetére
Ok, értem én, hogy alapvetően egy több évtizedes manuál obi nem egy bonyolult dolog. Én is szedtem már szét az általad is említett pancolart, megoldható az egyszerűbb tisztítása. De ha sérült valami és cserélni kell akkor már más a helyzet. Ezt meg nem biztos, hogy feltudod mérni.
-
zolka78
senior tag
válasz
szaszlaci #4259 üzenetére
Bátor vagy így elsőre, hogy neki esel
. De ha valami más gond is van akkor nem biztos, hogy orvosolni tudod. Én náluk csináltattam egy obit. 3500 forintért szétszedik, helyre rakják a blenderendszert rendesen, és takarítják az obit. Nekem még annyi volt, hogy rugókat cseréltek benne újakra, de így se került többe 5000 forintnál.
-
zolka78
senior tag
válasz
szaszlaci #4206 üzenetére
Praktica MTL vázam is van, és viszonylag rendszeresen is használom. Az alsóbb kategóriás dslr vázak optikai keresője meg sem közelíti azt. Én canon eos 500D-n manuálozok de ML nélkül nem nagyon tudnék pontosan éleséget állítani, elég sokszor mellé lőnék. Tényleg gondolkodj el a milc vonalon ha manuálozni akarsz, nem ördögtől eredendő az a vonal, sőt...
-
zolka78
senior tag
válasz
szaszlaci #4192 üzenetére
Pancolar 50/1.8 és Pentacon 50/1.8 obiról tudok nyilatkozni, van nekem mindkettő. Régi m42 obikból nem a legacélosabb példányok, de használhatóak, jók és olcsók is. A pancolar a jobbik a kettő közül, de ennek is van jobb változata az MC verzió, de az drágább is. A pentacont kedvtelésből néha felrakom a vázra, de több nem. Most így hirtelen csak ezt a képet tudom mutatni a pancolarral:
Ha itt visszakeresel a nevemre, talán találsz még képet a pancolarral. De ha mindenképpen manuálozni szeretnél, akkor nem jobb megoldás egy m4/3 rendszerű olympus, vagy esetleg egy sony nex a nagyobb szenzor miatt?
-
zolka78
senior tag
Érdekes téma amit írsz. Én speciel azért használok régi manuál üvegeket, mert egyszerűen szeretek velük játszani. Szeretem azt fajta lágyságot amit az olcsóbb m42, c/y, üvegek hozzáadnak a képekhez. Persze azért több az utómunka, sőt néha a helyes wb beállítással is szopok, hogy ne másszanak el nagyon a színcsatornák, de ezt kelvinben megoldom ha kell. Egyébként azt tartom, hogy azért egy dedikált AF üveget nem tudnak pótolni. Sokat fotózom a kisgyerekem és a macskáimat manuál üvegekkel, nem a legegyszerűbb feladat. Még is sokszor jobban élvezem mint amikor egy AF üveg van fent.
-
zolka78
senior tag
válasz
MC Pite #4145 üzenetére
A gyerekes képeidet nem néztem, csak a gyertyás csendélet miújságot. Nekem akkor is az jön le, hogy ott a jupiter teljesen nyitva inkább életlen. Most melóban vagyok, nem tudok képet linkelni flickr oldaláról, de ha beütöd náluk a keresőben a jupi9-t, akkor elég sok jó nyitott rekeszes képet fogsz találni, meg persze vannak elég lágyak is. És persze vannak teszt fotók is különböző rekesz értékeken. Ezeket nézve nekem nem ez a lágyság jön le. A francba, most megint sokat agyalok ezen a Q...va jupin
. Kéne nekem már egy 50mm-nél ngyobb, de 135mm-nél rövidebb gyútávú obi. MInt írtam melóban vagyok nem igazán tudok innen képet küldeni a pentacon135 obival, de itt egy link, ezeket még f2.8-on lőttem. Gondolom látszik melyik 100% crop. Bár megnyitni nem tudod mert lehet régebben töröltem már őket picasáról. Azt én is tartom, hogy f2.8 lágy egy kicsit, de nem ennyire. Tényleg nem kötekedni akarok.
-
zolka78
senior tag
válasz
MC Pite #4139 üzenetére
Néztem ezeket a képeidet, és szerintem 1-2 képen eleve rosz helyen van a fókusz a manuális üvegeknél. Ráadásul ennyire nem csinálnak lágy rajzolatokat ezek az obik. Planarral még nem találkoztam sajnos, jupival sem, de vele sem láttam még ennyire lágy képeket. A nyitott rekeszes jupival csinált képen meg szerintem egyértelműen rosz a fókusz. A pentacon 135/2,8 obi nekem is van, f2.8 rekeszen egy kicsit tényleg lágy, de ha ilyen kis méretre 1280x...-re méretezem le, akkor is élesebb képet kapok mint amit te raktál fel f4 rekeszen.
-
zolka78
senior tag
válasz
MC Pite #4134 üzenetére
Régebben én is sokat szemezgettem azzal a jupival(9), rengeteg képet megnéztem vele. Szerintem ennyire nem lehet taknyos. Bár az is igaz, hogy lehet találni ilyen lágy képeket is. De ahogy elnéztem azok egy régi verziójú alu színű változattal készültek. Már nem találom azt a fórumot ahol kivesézik a témát, de kb. annyira jutottak, hogy talán van bennük elég sok (széria)hibás darab. Nem tudom, még mindig benne van a listámban ez az obi, néha azonnal meg akarom venni, néha meg elbizonytalanodom amikor ilyen képeket látok. Az a bosszantó, hogy van olyan köztük ami nyitva is rendesen karcol, de sokan vannak akik panaszkodnak a lágyságra. Nehéz döntés.
-
zolka78
senior tag
Ez igaz, de te a saját oldaladról közelíted meg a dolgot. Hangyafasznyi keresőben és gyári mattüveggel szemre belőni az élességet már nem olyan egyszerű, mint ahogy utaltál is rá. Meg valljuk be őszintén, 50/1.8, 135/2.8, 200/4 üvegekben gondolkodnak sokan, nagyjából. Kevesen vágnak bele ennél fényerősebb, ráadásul jó rajzolatú régi manuál üvegekbe, ahol azt a szép papír dof-t ki lehet hozni.
-
zolka78
senior tag
Azért ez nem teljesen igaz. MIvel a régi manuál üvegeknek elég hosszan jár az élesség állító gyűrűjük, és elég feszesek is(bár ezt te is tudod), így elég sokáig kell tekerni hogy élesre álljon a kép. Nem olyan könnyű azt túl tekerni. Ráadásul ha a keresőben látja, hogy kezd élesedni a kép, akkor egy picit jobban oda figyel és kész. Bár nem tudom, hogy sanyin hogy mükszik az élesség visszajelzés, de canonon nekem addig világít az élesség visszajelzés amíg van élesség, ha picit túl tekerem, akkor elalszik az élesség visszajelzés is. Tehát ha stabilan jelez akkor lehet exponálni. Régi üvegeknél ez teljesen jól működik, modern üvegeknél ahol elég rövid utat tesz meg a fókusz gyűrű ott simán túl tudom tekerni. Bár ott meg nem használtam MF-t éles helyzetben. Persze elég rég óta ML fut a gépemen, így egyből exponál ahogy élességet találok.
-
zolka78
senior tag
Hát nézd, ez egyéni ízlés és mazohizmus kérdése. De mivel itt manuális obikról beszélünk amiknek nincsen af rendszerük, és rendszerint ezeket az olcsó(relatíve) obikat a dslr alsóbb kategóriáiban használjuk(kivétel 1-2 személy, és a milc-ek ahol meg nincs fázis alapú af), ott bizony nehézkes a kisebb keresőben élesre állítani valamit. Vagyis bizony nagy segítség egy ilyen ficsör. Teszem hozzá nem lenne rá szükségem ha lenne a gépemben akkora a kereső mint a Zenitemben, vagy a Prakticámban.
-
zolka78
senior tag
Focus csapda. Tulajdonképen amikor csak visszajelzés lenne a helyes focusról, akkor nem csak jelez a gép félig lenyomott expó gombnál, hanem rögtön megtörténik az exponálás is. Tehát ahogy tekerem a focus gyűrűt, az élességre állásnál már automatikusan történik az exponálás.
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #3708 üzenetére
De, pont van egy 50(e) körüli. Annyi pénzért el is viszem neked Sopronba
-
zolka78
senior tag
-
zolka78
senior tag
Én Canont használok. Az esetek 80%-ban jó a fénymérés minden m42 obimmal. Ha gáz akkor jöhet az expo korrekció. De ha nincs fénymérésed akkor csak gáz van
(#3609) Gulyopapa: Szerintem mindenképp szopás. Azért általában nem csak a végtelen hiánya lesz a baj, hanem nagyon kevés lesz az a táv ahol még egyáltalán tudsz élesre állítani. Azért próbálgatásokkal belőni a helyes expot fénymérés hiányában elég macerás lesz.
-
zolka78
senior tag
válasz
Gulyopapa #3606 üzenetére
Nikonnak eleve nagyobb a bázistávolsága mint az m42-es objektíveknek. Ezért nem lesz végtelened ezekkel az objektívekkel csak ha lencsés adaptert használsz. Ez persze jelentősen ront majd a képminőségen. Feltehetőleg van olyan adapter is ami kevésbé ront majd a végeredményen, de ennek valószínűleg drágább is az ára. A nagyobb gond az, hogy nem biztos lesz fénymérésed. Úgy tudom, hogy csak a felsőbb kategóriás vázaknál van fénymérés régi objektívekkel. De nem lehetetlen a dolog. A minap néztem nagyon csodálatos képeket, az illető nikon d80 és egy jupiter 9 objektívvel lőtte őket. Fantasztikusak voltak.
-
zolka78
senior tag
válasz
JackFeryll #3587 üzenetére
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #3582 üzenetére
Ez igaz. Csak hogy az uwa halszem perspektíva nem lesz meg az mft-n.
-
zolka78
senior tag
Halszemből én a zenitar 16mm-t tudom ami egész jó és megfizethető, bár ez sem a legolcsóbb. Azonban az mft rendszerre a 16mm már nem annyira uwa. A Samyang viszont adott ki kifejezetten halszem uwa-t mft-re ami 7.5mm ha jól emlékszem. Madgie használt ilyet, kérdezz rá. De ha jól emlékszem nagyon jó képminőséggel bírt az az üveg.
-
zolka78
senior tag
Van valakinek valami infója, vagy esetleg tapasztalata a Hanimex 28-70 toló zoomos "makró" obijáról. Jó jó, tudom, a makró az csak felírat rajta, de nem is ez érdekel. Ha nem, hogy maga az obi milyen. Nem sok mindent találtam a neten róla. Nem is digi vázra raknám, hanem rendesen M42 vázra. Megoldanám a nagylátószög kérdést az analógon. Az érdekelne ha esetleg valaki a filmes korszakban találkozott-e vele.
-
zolka78
senior tag
válasz
szelesjanos #3163 üzenetére
Parancsolj. Én voltam náluk és korrektek voltak.
-
zolka78
senior tag
válasz
Schanyee #3131 üzenetére
Én mindkét objektívvel rendelkezem és bízvást állítom, van különbség a Pancolar javára. Nem azt mondom, hogy nélkülözhetetlen a Pancolar ha már van egy Pentaconod, de teljesen mást produkál a kettő. Én éppen ezért használom mindkettőt, mikor melyikhez van kedvem. Más tetszik mindegyikben, mármint a végeredményben. Bár nekem a Pancolar az a sima zebracsíkos változat, az nem ér 15-18 ezret. Viszont az MC Pancolarért elkérnek annyit, de annak jobb is a képminősége mint a zebráé. Én egy Canon 500D-n használom.
szerk: POntosítanék, a pentacon jobban mos egy kicsivel.
-
zolka78
senior tag
Az ide feltöltött képeken ami f/2-re van hozva azon nem nagy a lényegi különbség. Legalább is én nem látom. A Yashica képét egy pici csúszka rángatással fellehet hozni a másik szintjére véleményem szerint. A bokeh-nál (emlékeim szerint te bokeh mániás vagy
) viszont furcsa a Yashica ovális formája, a hátsó valaminek a visszajelzőfényénél látszik. A letöltött tesztábrán viszont egyértelműen kijön a Planar előnye. Ott jobban mos a Yashica. Kérdés, hogy nem pixel kukkolva ez mennyire látszik.
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #3054 üzenetére
Benne vagyok. Igazából reggel 8-9 között érdemes menni, max. 9-ig. Úgy is elvan az ember pár órát, és esélyesebb is találni valamit.
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #3044 üzenetére
Én pár hete egy fémdobozában lévő Zenit fotópuskát láttam minden tartozékával. Hozzá tartozik még, hogy sosem volt használva és ez látszott is rajta, por még sosem érte. 25e pénzt kértek érte. Lehet dolgokat találni, de már pénz is kell a jobb dolgokhoz. Az internet szele már őket is elérte régen, ha más nem az árak (vagy értékek felől) tájékozódnak.
-
zolka78
senior tag
Ecserire legalább havonta kimegyek, van hogy kétszer is, lévén közel van hozzám. Az igazán ritkaságszámba menő, vagy jobbnak tartott üvegek már egy jó ideje nincsenek. Tele vannak Helios obikkal meg pentaconokkal, abból is azok amikből sok van. 50mm meg 135mm. Az ez alattiak vagy felettiek nem igazán fordulnak meg. Tessarok szoktak lenni meg Meyer-optic a kommerszebb kategóriából. Szóval azok amiket bárhol el lehet érni. A jobb darabok ha fel is tünnek akkor drágábbak is, ugyan úgy mint máshol. Viszont be lehet vásárolni régi orosz távmérős és tükrős gépekből dögivel, ezek még működésre is bírhatóak, vagy alkatrésznek. Plusz még Prakticák vannak. Na meg persze ritka darabok, mondjuk Leica gépek, nem kell ecsetelni, hogy nagyjából milyen áron. Én mondjuk mostanába másra vadászom ott, de mindig megnézem a kínálatot.
-
zolka78
senior tag
válasz
rascalyjo #2770 üzenetére
Csak egy minimum RAW konverzió van rajtuk ami kell, semmi extra ficsör.
(#2771) copass: Nekem ezzel a problémával nincs bajom. Nem fő üvegnek használom a manuálokat, leszámítva az 50-eseket, az nálam a gyerekfotókra kell, imádom azt a hangulatot amit hozzá ad a képhez.
-
zolka78
senior tag
válasz
rascalyjo #2763 üzenetére
Tessék, egy kis segítség a Pentacon 135/2,8 obihoz. Ellenfényben nagyon pocsék dolgokat tud művelni, és ráadásul ha közvetlen sok napfény éri a témát akkor kontrasztos dolgoknál baromira nagy a CA. Ezeket lehet korrigálni és annyi pénzt megérnek amennyiért dobálják őket.
-
-
zolka78
senior tag
válasz
adamka16 #2689 üzenetére
Mindenki dobálózik itt a Heliosos képekkel. Még a végén én is beszerzek egyet
. Nagy ér vágás nem lenne. Tetszik a kép. Mekkora rekeszen készült?
(#2688) copass: "csak egy zeiss". Hát nem egy Planar, de jó teljesen. Bár megtudnám prütykölni, hogy használható legyen, de néha felkerül egy Zenitre és ott kellene nekem a blendebeugrasztó.
-
zolka78
senior tag
válasz
fodorpeter #2686 üzenetére
Csak 3 hónapos a drágám.
Közben rá jöttem, hogy az első adandó alkalommal megcsináltatom a Pancolart. Nem azért mert baj van a Pentaconnal, csak más kép szépsége. Mindkettő kell nekem.
-
zolka78
senior tag
MIvel teljesen meghalt a CZJ Pancolar 50/1,8 obimban a blendebeugrasztó, így beszereztem a mai nap egy Pentacon 50/1,8 MC objektívet. Muszáj volt mert a pici fiamat nem nagyon szeretem mással fotózni. Imádom ezeknek a régi üvegeknek a képét. A felső még a Pancolar, az alsó meg már a Pentacon. Bár ez még nem "fej-fej" melletti, mivel a Pancolar itt f/2,8 volt állítva, a Pentacon meg f/1,8. De azt hiszem nem lesz baj.
-
zolka78
senior tag
válasz
Zozzer888 #2517 üzenetére
Pentacon 135mm, Jupiter 135mm, Carl Zeiss 135mm, meg még kitudja hányféle van. Ezek viszonylag könnyen beszerezhetőek itthon is, és nem eget verő az áruk, talán a CZ elszáll néha. Viszont mindnek jó képe van. Nekem a Pentacon van, itt linkeltem is vele képeket, a nevem alatt megtalálod.
-
zolka78
senior tag
válasz
sellerbuyer #2394 üzenetére
Ez nem is vicces, mert valami hasonló majdhogy nem létezik. PL. Hubble űrteleszkóp, amit az fényképez az már valójában réges-régen megtörtént a messzi távolban.
-
zolka78
senior tag
válasz
jtaggerX #2281 üzenetére
Van még a Samyang is ami elég jó kis halszem objektív. Egyébként a Zenitar 16mm, Samyang 8mm és a Peleng 8mm is létezik Nikon bajonettel. Hogy most ezeknek csak a seggén reszeltek valamit vagy hozzá is igazították a Nikon bázis távjához azt nem tudom, de lehet, hogy igen.
Mondjuk a Samyangra tennék egy voksot, hogy azzal nem lehet gondod a Nikonon a végtelent illetően.
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #2274 üzenetére
Ó basz.....
, benéztem. Azt hittem az előtted írónak válaszolsz. Viszont mielőtt kiárusítod az M42 készleted szólj
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #2268 üzenetére
Ha a Zenitar obira gondolsz akkor az tényleg nagyon jó. Viszont drága, nem biztos, hogy megéri rá költeni. Ha ennyit költenék egy manuál obira akkor már sokkal jobb képminőségű Zeiss-ekben gondolkodnék, nem a 10000 alatti M42 obikon, még akkor is ha 35-50-135mm lenne szó. Ha nagylátószög és halszem, akkor gyűjtenék hozzá még egy keveset, és jöhet a Pelleng vagy a Samyang. Az már tényleg nagylátószög apsc-re, és rendesen halszem. Érdekesebb lehet velük dolgozni mint a 16-ossal. Tudom, hogy drágábbak, de egész más perspektívát nyújtanak mint a 16-os.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Gaming notebook topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- További aktív témák...
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 1100 / 4200 expoval )
- Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art (Nikon) + Sigma USB dokkoló
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Sony FE 24mm 1.4 GM
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest