-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lócitrom
őstag
közben rájöttem hol futottam bele eltérésekbe. bár ez nem feltétlenül eltérés, csak az nem derül ki egyértelműen, hogy most akkor melyik line up kell valójában. itt is más van, meg itt is. és mindkettő Broadwell-U. ezzel a rename dologgal meg több leírásban találkoztam, de nem evidens: valamit valahol át kell nevezni kézileg vagy hogy van ez?
-
lócitrom
őstag
ez ezer százalék? tény, hogy első próbálkozásra pontosan nem emlékszem, hogy milyen módon nyertem ki a forrásokat, de nem volt ennyi. valamint nem volt hang. ALC293 van a vasban és akárhogy kísérleteztem az alcid-vel nem volt eredmény. esetleg valamelyik másik SSDT hatással lehet még erre forgatás közben? vagy van jelentősége SSDTTime-ban a sorrendnek, ami miatt ne lehetne hang? mert végül FixHPET-tel lett első build barkácsolása közben.
-
lócitrom
őstag
jó. ezek szerint akkor különösebb jelentősége nincs milyen a rendszerkörnyezet. első problémám, FixHPET:
Current Legacy IRQs:
* IPIC - PNP0000: [2]
MATH - PNP0C04: [13]
* RTC - PNP0B00: [8]
* TIMR - PNP0100: [0]
PS2K - DLLK062B: [1]
PS2M - DLL062B: [12]
UAR1 - PNP0501: [4, 4, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12]
LPTE - PNP0401: [0, 5, 5, 5, 7, 7, 7]
C. Only Conflicting IRQs from Legacy Devices (0,2,8,11 from * devices)
O. Only Conflicting IRQs (0,2,8,11)
L. Legacy IRQs (from * devices)
N. None
M. Main Menu
Q. Quit
* Indicates a typically troublesome device
You can also type your own list of Devices and IRQs
The format is DEV1:IRQ1,IRQ2 DEV2:IRQ3,IRQ4
You can omit the IRQ# to remove all from that device (DEV1: DEV2:1,2,3)
For example, to remove IRQ 0 from RTC, all from IPIC, and 8 and 11 from TMR:
RTC:0 IPIC: TMR:8,11nekem ez eléggé kínai. azt értem, hogy ez korrekció és patch-ként lehet majd az eredményt hozzáadni a config-hoz meg hogy ütközésre utal. na de ilyenkor mi oldja meg valóban a problémát?
-
lócitrom
őstag
rendben. de egy dolgot változatlanul nem értek. PLUG vs. PLUG-DRTNIA? jobb-e az utóbbi, ha elméletben az előbbi kizárólag az én gépem procijára vonatkozó infót tartalmazza? úgy értem van-e bármi haszna, ha zsúfoltabb fájlt használom? továbbá melyik rendszeren javasolt barkácsolni a fent felsoroltak közül?
-
lócitrom
őstag
az évek alatt többször, többféle módszerrel próbáltam már pár gépre ráerőszakolni az almás rendszert és sajnos nem minden esetben jött össze. általában a vassal eleve gond volt. most viszont van egy Dell Latitude E5450-em, amit OpenCore-ral valahogy összehoztam addig, hogy elindult rajta az aktuális Monterey. mivel úgy néz ki szinte majdnem minden hardver működik vele valahogy, így megcsinálnám rendesen.
vannak hibák. viszont mivel többféle módszerrel találkoztam már és nincs rutinom, így most amennyire lehet élére állítanám a dolgokat és kicsiszolnám a tudásom és vele együtt a gépet is normálisan „összedrótoznám” amennyire csak lehetséges.
eddig nagyjából átnyálaztam az OpenCore segédletét. de néhol eléggé bizonytalan, hogy nekem mivel kell és mivel nem kell szórakoznom. több videós segédletet megnéztem. már unom az indiai akcentusos angolt. a zavart az okozza, hogy az OpenCore leírás is néhol régi vagy hiányos. aztán úgy látom, hogy egy pár hónapos videó is simán elavult lehet, mert közben a leírás változott. úgyhogy a biztonság kedvéért lehet megcsinálom három rendszeren is a lépéseket. az eredeti SSD-n jelenleg van egy Windows 10 és egy Ubuntu 22.04. a teszt SSD-n pedig a félszeg Monterey. melyik által lehet a leghasznosabban kinyerni a gép adatait? sejtésem szerint az OpenCore dump-ja lehet a legközelebb, ezért azzal megcsináltam már. de nem mennék tovább addig, míg valami nem erősít meg ebben. a gép Broadwell-U alapú. ezek alapján négy fájl kell nekem. de láttam olyan videót, ahol meg kell még SBUS meg valami USB-s is. tisztázzuk: tényleg csak ez a négy kell vagy van még valami OPTIONAL, ami kell, csak én vagyok figyelmetlen? valamint jó ötlet-e a PLUG-DRTNIA fájlt használni vagy inkább a sima PLUG a jobb? nem látom mi a különbség, mert csak az utóbbi forrását láttam. ezt speciel tanulmányoztam és értem mi van benne. feltételezem, hogy ha egy proci szerepel benne és az azonosító is stimmel, akkor kimondottan az én gépem procijához van igazítva. ha jól sejtem a DRTNIA pedig valami template alapján több adatot tartalmaz. javítson ki valaki, ha tévedek és nem optimálisabb.
-
lócitrom
őstag
főleg ez alapján generáltattam DSDT-t a gépemhez. SSDT-t egyelőre még nem, de az is meglesz. nem tudom jó ötlet-e, de ha igen, lehet-e integrálni a telepítőbe telepítés előtt? DSDT Editor-ral mentettem. honnét tudom, hogy patch-elni szükséges?
-
lócitrom
őstag
sikerült. tényleg bevált a türelemjáték. de ezt többek javaslatára megspékeltem azzal, hogy kikapcsoltam telepítés alatt a wifi-t. több fórumon megemlítették ezt, nem tudom valójában mennyire releváns, de most kevesebbet vártam, mint első nekifutásra és tényleg úgy történt, ahogy írtad. viszont kezd elszomorítani, hogy amennyire ígéretesnek tűnik egy lépést előrehaladva, dupla annyi lépéssel vet vissza az egész telepítési folyamat. szépen lezajlott, de kapásból két érthetetlen gondba ütköztem. egyik, hogy anno az általad is linkelt MBR patch (egészen pontosan ez: Mavericks_10.9.5_MBR_Patch.tar.gz) valamiért nem működik. hiába pakolom be leírás alapján az istenért sem akar felkúszni MBR sémára, egyből sipítozik, hogy ez nem GUID. jó, ebbe megint beletörődtem, hogy lássam megéri-e vele kínlódni és eljutni addig a szintig, hogy tudjam használni végre arra, amire szánnám. paramétereztem a Clover-t, hogy ugye NVIDIA kártyával induljon, mert az Intel probléma egyelőre nem megoldott. kiütöttem a DSDT-ket, mert ugye eddig azokkal is csak a gond volt. van pár kext a telepítőben (billentyűzet-usb-ps2-wlan), de ha jól sejtem nem ezek miatt tapasztalom a következőt. miután felment, felpakoltam egy értelmes böngészőt és lényegében ennyi. megy egy ideig, de aztán valami megfagy és az egéren kívül semmi más sem mozdul a monitoron. kb. tíz percem van legjobb esetben valamit elkövetni, különösebb előjel nincs. miután ez a "dead end" bekövetkezik semmi életjelet nem ad a gép. legfeljebb nyomkodhatom a caps lock-ot. nem akarom elhinni, hogy ennyire nehéz volna rávarrni erre a vasra a rendszert, mert több oldalon láttam, hogy sikeresen felment erre a szériára relatíve jó támogatottsággal.
-
lócitrom
őstag
még valami. laptopról van szó, de mivel van egy rakat periféria, így asztaliként használom javarészt. az analóg porton viszont elég bajosan jön ki a videojel. vibrál és el van csúszva. ezt lehet előre orvosolni vagy majd csak utólag?
-
lócitrom
őstag
értelek. a hibajelenségről esetleg neked van emléked napló szinten? van esetleg az én esetemben valami felismerhető hiba? egyébként ugyanez történt velem is, csak nekem már nem volt idegzetem várni, mert vagy 10 percet eleve hagytam agyalni. újraindítást követően ugyanúgy futtattad a telepítőt és rendben lezajlott?
-
lócitrom
őstag
úgy néz ki nagyon nem akarja a jót. az MBR patch kimaradt, ez hagyján (egyébként ezt nem szerettétek volna beletenni a leírásba?). gondoltam akkor felteszem GPT-vel, legalább lesz egy rendszer, amivel kijavíthatom a telepítőt. de úgy néz ki, hogy a rendszer nem települ. elindul a telepítés. azt írja kb. 6-7 percet fog igénybe venni. majd ez szépen lepereg. de úgy, hogy közben semmi kattogást nem hallok, a lemezműveletet jelző LED ha kétszer felvillan telepítés alatt akkor már sokat mondok. telepítés végén kiírja, hogy egy másodperc van hátra, ami a végtelenségig tart és egyszer csak lekapcsolja a hűtést és ennyi a finálé. mivel csináltam mentést a telepítési naplóról, így megnéztem került-e valami a partícióra. hát gyakorlatilag egy üres könyvtáron kívül semmi sem. a napló számomra kínai még a magyar nyelv ellenére is, de ha jól sejtem a jogokkal lesz gond, legalábbis merem remélni.
-
lócitrom
őstag
teljes formázás lenne előtte, szóval igen, nulláról kezdeném el. ezért is faggatózom, hogy szerintetek mi lenne az ideális. hiába vannak különféle how-to videók, legtöbb nem Clover-re épül és nem tér ki a részletekre, főleg nem tripple boot-ra. aztán hülyeséget igazából nem szeretnék csinálni, mert hát ez is vagy egy félnap lesz, mire fent lesz az összes rendszer.
hogy miért nem csináltam még meg, annak több oka van. az egyik ugye, hogy a Linuxos leírásod alapján próbálkoztam egy ideig megcsinálni a telepítőt, ami sajnos ugye nem volt eredményes. aztán itt a segítségetekkel lépésről lépésre összeraktam a telepítőt, de mivel tucatszor kellett mindig újraindítani a gépet, hogy kiderüljön mikor miért nem fut le a telepítő, így jó párszor ráuntam. aztán harmadik tényező, hogy van/volt mit lementeni a közelgő formázás miatt a jelenlegi rendszerből. ez elég nehezen jött eddig össze. most már lassan kész. ráadásul mostanában mindig kellett valami projekt miatt a gép és egy tonnányi plusz letöltéssel járt, amit a kuplerájban már így is nehéz volt nyomon követni. az meg hagyján, hogy a pendrive, amire a telepítőt készítettem közben meghalt, mert gyárilag hibás volt...
-
lócitrom
őstag
talán még egy oldallal ezelőtt latolgattuk ezt. egyik nyilvánvaló ok a natív teljesítmény. a másik ok, hogy elsődleges rendszerként használom. sajnos mindhárom rendszernek van olyan előnye, ami igényli a natív futtatást és nem elég a puszta emulálás. egyszerűbb lenne egyetlen rendszer, ami mindent tud, de hát olyan meg nincs.
-
lócitrom
őstag
és MBR partíciók esetén...?
ismerek persze egy-két erre a célra alkalmas programot, de nem tudom azok képességei elégségesek-e. továbbá milyen sorrendben és módon célszerű telepíteni a három OS-t (Windows 10, Ubuntu, Mavericks)? külön OS X Recovery partíciót nem szeretnék, csak a Linux miatt egy cseretárhelyet.
-
lócitrom
őstag
ez az, amit én sem tudok. én jobban díjaznám, igen. de továbbra sem tudom mi lenne a jobb megoldás. teszem azt ha frissítés érkezik Mavericks-re, akkor az belepiszkál-e a rendszerindítókba és kell-e bármiféle utómunka ilyenkor vagy érintetlenek maradnak a rendszertöltők? meg ha ez eleve normális, hogy nem ismeri fel a GRUB-bot, akkor gondolom hülyeség lenne másodlagosként telepíteni. nem tudom így melyik lenne okosabb.
-
lócitrom
őstag
ugyan még nem jött el a pillanat, hogy leformázzam a gépet és belekezdjek az OS X kalamajkába, de közben felmerült bennem egy kérdés. na most a korábbi hegesztések után ugye elkészült egy relatíve stabil telepítő Clover-rel. triple boot-ot tervezek csinálni formázás után. MBR-re alapoznám az egészet továbbra is, és ugye felvetettem a kérdést, hogy mi legyen a telepítési sorrend. jelenleg van egy Windows kötet, egy Ubuntu, egy cseretárhely. és akkor a kételyem, ami lehet, hogy nem megalapozott, de azért inkább rákérdezek: a Clover boot menüben (tehát ami az USB telepítőhöz van) nem jeleníti meg az Ubuntu-t. a Windows telepítést látja csak, kiválasztáskor egyből azt indítja, nem pedig a GRUB-bot, ami egyébként előrébb van, mint a Windows rendszertöltő. ez miért van így? ez a későbbi sorrend miatt érdekel főleg, mert hát mi van, ha tényleg nem foglalkozik vele a Clover?
-
lócitrom
őstag
válasz
HollyBoni #26657 üzenetére
először én is SD-ről próbálkoztam. nem jött össze. emlékeim szerint felismerte a BIOS, ki tudtam választani, hogy arról okoskodjon valamit, de aztán valami hibaüzenettel elküldött melegebbre. persze nem kizárt, hogy a "hagyományos" eljárások ilyen esetben nem elégségesek.
-
lócitrom
őstag
válasz
Smiley #26601 üzenetére
tehát akkor lényegében nyugodtan telepíthetem a rendszert az NVIDIA kártyával ugyanúgy fel fogja ismerni telepítést követően? nem előfeltétel akkor, hogy blikkre mindent felismerjen telepítés előtt? teszem azt ha jól tudom az energiagazdálkodáshoz is kellhet kext/config és nem tudom, hogy okozhat-e bármiféle kárt a gépben, ha ez nincs előtte megoldva. a fentebb linkeltek egyébként majd használhatóak lesznek?
-
lócitrom
őstag
válasz
Smiley #26598 üzenetére
rendben, köszi. ide töltöttem fel a fájlokat. én egyelőre csak elrontani tudnám, míg nem látom át. közben kutakodtam tovább és találtam ezt-azt a gépemhez. például egy ilyen Boot pack csomagot (Notebook > SandyBridge > Asus, majd K53SD). elolvastam ugyan a leírást, de nekem ugye nem minden evidens még. a csomag pl. tartalmazza a Clover egyik korábbi változatát. na most a használathoz felül kellene írnom a már összetákolt telepítőben lévő Clover v3320 fájljait vagy csak bizonyos fájlok kellenének ebből a csomagból? mennyire lehet ez "out of the box"? csak mert nem tudom mennyire valószínű, hogy egy adott széria összes modelljéhez passzolna, teszem azt eltérő processzor magok száma miatt. meg hát van-e értelme felülírni a frissebb Clover-t? aztán itt is találtam pár dolgot. nem tudom jól jöhetnek-e.
#26599 nekem már ez is bőven sok kikapcsolódás gyanánt...
-
lócitrom
őstag
válasz
Smiley #26595 üzenetére
á, hiába grafikus, mint rájöttem. egyszerűen annyira nem mai a forrásfájl, hogy kín belőle kimazsolázni a dolgokat. ráadásul nem tudják párhuzamosan görgetni a tartalmat, mint ahogy a Total Commander. így aztán igazán pusztulat megszerkeszteni. azt hittem az Intel VGA lesz a könnyebbik eset.
-
lócitrom
őstag
válasz
Smiley #26593 üzenetére
rendben. átnyálazom, csak gondoltam nem kell majd azért ennyire intenzíven tanulmányoznom a dolgokat, hogy telepíteni tudjam a rendszert. ismeretlen a terep eléggé. tudsz ajánlani egyébként valami programot OS X-re összehasonlításhoz/szerkesztéshez? olyasmire gondolok, mint ami például Total Commander-ben van.
-
lócitrom
őstag
ja nem szándékosan nem vezetem le. egyszerűen magam sem tudom pontosan mi okozta. de a körülményeket és egy kerettörténetet fel tudok vázolni, hátha ebbe más is belefut. szóval régebben is ügyködtem már VMWare-rel Ubuntun. egy jól bevált és megszokott verziónál ragadtam le, azaz 10.0.1.x. anno működött, de 14.04 (64 bites) alatt telepítést követően elakad a dolog, a Virtual Network Device modult nem tudja telepíteni. aztán így fel is hagytam vele, próbálkoztam Windows 8 alatt.. szintén ugyanezt a verziót telepítettem fel, főleg a patch miatt, ami a virtuális géphez mellékelve van eleve. működött is egy ideig, de aztán jött ez a memória probléma. arra gyanakszom, hogy az válthatta ki, hogy egy alkalommal nem akart kikapcsolni a virtuális gép. leállt látszólag, fekete képernyő, de még mindig futott. nem reagált semmire, szóval szerintem megfagyott és emiatt ráerőltettem a leállítást. utána ez a hiba szinte minden második alkalommal előjött. mindig teljesen random méretű memóriaigényt írt a VMWare. ilyenkor mindig beállítottam előtte és elindítottam, csak ez ugye elérte a tarthatatlan szintet is.
ezért ismét nekifutottam Ubuntun a dolognak. kerestem a megoldást, sok fórumon különféle foltozási kísérletekről lehet olvasni, meg arról, hogy mely kernel verzióknál jelenik ez meg. aztán nem egy fórum végül azt említette meg, hogy ez a hibajelenség egy bug és 10.0.2.x verziótól kezdve, 3.13.x kernel megléte esetén megszűnik. hát átváltottam 3.13-as kernelre és letöltöttem egy 10.0.2.1744117-es verziójú VMWare-t és telepítettem a torrentben lévő patch-csel együtt. újraindítást követően hiba nélkül elindult a program. aztán mivel eszem ágában sem volt újra kicsomagolni a virtuális rendszert, így használtam a már meglévő memóriazavarosat. hozzáadtam, mint "I copied it" és voilà! hibátlanul fut fixen a 2GB memóriával, nem hisztizik azóta. nagyjából ennyi lenne.
-
lócitrom
őstag
válasz
#92049152 #26582 üzenetére
no, kipróbáltam. viszont elég lelombozó lett az eredmény. először azt hittem a közben bepakolt kext-ek okozták a gondot, mert egy ideje intenzíven keresgéltem a gépemhez és találtam is. de aztán kipróbáltam azok nélkül, csak a fontosakat hagytam bent, + USB, PS/2 port. a végeredmény nagyjából ugyanaz mindkét esetben, ha az általad megosztott config fájlt használom. íme.
-
lócitrom
őstag
-
lócitrom
őstag
válasz
#92049152 #26579 üzenetére
nos, a PS/2 csatlakozós probléma megoldódott úgy tűnik. most már az is világos, hogy a 3.0-ás USB-hez is kellett egy kext. azt szerencsére megtaláltam, aztán remélem működni fog az is. viszont az Intel mizériát nem tudom pontosan hogy kellene megoldani. ha jól értem mindhárom link szerkesztett konfigurció fájlt tartalmaz. az egyik leírást megpróbáltam, az átláthatónak tűnt nagyjából. de gyanítom vagy rosszul csináltam, vagy nem megoldás számomra. az ellisbodds által leírtakat úgymond átültettem, tehát összehasonlítottam az eredeti config fájlt az általa leírtakkal és átírtam a változók értékeit. gondolom ezt nem így kellene, de mivel nem vagyok jártas ebben, így komolyabban nem mertem feszegetni a dolgot. a Rehabman féle dolog meg frissnek tűnik, de megint csak nem értem, hogy hogy is kellene szerkeszteni ezt az egészet és hát nem szeretném elkutyulni a dolgot. már így is belezavarodtam. úgyhogy inkább megvárom, hogy valamelyikőtök elnavigáljon.
egyébként a kext-ek képesek felülbírálni a DSDT beálíltásokat? teszem azt találtam valamiféle kext-et az Intel HD szériához és hát ezt megelőzően javaslatra kikapcsoltam a DSDT-ket. okozhat-e ez ütözést egy ilyen kext-el, vagy felülbírálják-e egymást adott esetben? kell-e erre figyelni kísérletezések során vagy nem zavarják egymás funkcióit? lehet hülye kérdés.
ja és hát ha nem lassítaná a dolgom így is a folyamatos újraindítás és VMWare-ezés még tett rá a VMWare egy lapáttal és azzal indít, hogy állítólag nincs elég fizikai memóriám, ezért csökkentsem a virtuális gép memóriáját olyan lehetetlen értékekre, mint pl. 130MB, ami ugye esélytelen. ezt mi okozza? ugyains emiatt lehetetlen elindítani a virtuális rendszert.
-
lócitrom
őstag
válasz
#92049152 #26576 üzenetére
igen, igazatok van, tényleg PS/2, csak már bejojóztam ezen az USB problémán és reflexből rávágtam. hozzád pedig az lenne a kérdésem, hogy ha jól értem, akkor lényegében mindkét jelenségre egy-egy kext lenne most az orvosság, de az elsőt szerkeszteni kell. jól értelmezem?
-
lócitrom
őstag
válasz
Smiley #26574 üzenetére
ugyan megcsináltam ezeket, de nem ez volt a hunyó. nem nagyon szórakoztam még eddig Clover-rel, de elkezdtem átnézni a konfigurációs beállításait józan paraszti ésszel. na most mivel eddig ugye eljutottam addig, hogy látszólag betölt, csak nem ad képet, viszont a főkapcsolóval való kikapcsolási kísérletnél mindig vadul olvasni kezdte az USB-meghajtót. ebből aztán arra következtettem, hogy valószínűleg valami baja van a VGA-val és valójában nem fagyott ki. elindítottam megint, átnéztem a VGA-ra vonatkozó beállításokat és nagyjából felfogtam mi mi lehet, láttam, hogy valószínűleg az integrált Intel HD3000 az alapértelmezett kártya. így bepróbáltam az InjectIntel helyett az InjectNvidia kapcsolóval. na ez már eredményt hozott. szöveges nyenyere után az almás kép fogadott aztán be is hozta a telepítőt rendesen.
viszont most ez az előrelépés a következő anomáliákhoz vezetett:
a.) ugye jó kérdés, hogy miért nem hozza be a képet az Intel VGA-val? mert hát jó lenne, ha mindkét VGA-t úgy kezelné, mint teszem azt Windows alatt és egyes Linux rendszerek alatt.b.) már Clover alatt gyanús volt: nem kezeli le megfelelően az USB-t. mivel ugye laptopról van szó, így a beépített eszközök java USB-hubon keresztül csatlakozik az alaplapra. nem tudom pontosan mit ismer fel, de két perifériát biztosan nem jól vagy egyáltalán. az pedig az egér és a billentyűzet. Clover alatt érintőpad (Synaptics) nem volt. ha egy egeret felcsatlakoztattam, azt általában felismerte, de azt sem mindig. a billentyűzetet viszont még igen. aztán ahogy bejött a telepítő se billentyűzet, se érintőpad nem volt. viszont egér az hibátlanul volt.
c.) a gépet általában tápról üzemeltetem, akkumulátor nincs benne. így azt gondolnám oka sincs a rendszernek leszabályozni a kijelző fényerejét. ennek ellenére betöltés közben lecsökkenti azt, ami nem tudom, hogy hiba-e, vagy pont pozitív jelenség, mert ugye billentyűzet híján nem tudom, hogy engedné-e szabályozni, vagy ténylegesen rosszul kezeli. szóval jelenleg ez is rejtély, de összességében haladás.
-
lócitrom
őstag
válasz
Smiley #26564 üzenetére
hát nem tudom ez jó jel-e, de most ez a szöveges rész lefutott, viszont utána csak a nagy feketeség fogadott. 5-6 percet vártam. annyi aktivitást tapasztaltam, hogy a pendrive-ot olvasgatta néha a gép, de semmi egyéb. mielőtt elsötétedett volna legfeljebb annyit tudtam kiolvasni a látottakból, hogy szerinte a Windows partíció talán hibernálva van(?), ami egyébként nem igaz, mert max gép leállítása esetén zárolja azt a WIndows. a másik, hogy valami BootCache.playlist-et (könyvtár/fájl?) nem talál, de ezt hamar átugorja. és ennyi. semmi konkrét inforámicó nincs ezt követően.
-
lócitrom
őstag
kikapcsoltam az összeset, ahogy javasoltad. most ezt a hibaüzenetet kaptam.
-
lócitrom
őstag
eddig van egy olyan hiba, hogy „Cover”...
ez leszámítva nekem az alábbi gondom akadt. megcsináltam a leírás alapján emulált környezetben Mavericks-szel a telepítőt, ha minden igaz hibátlanul. viszont mikor kiválasztom a Clover menüjében, hogy most akkor indítsa el végre a telepítőt, egy idő után elakad ITT. mondjuk az nem tudom mennyire normális jelenség, hogy csak a Windows-t listázta ki még, mint felismert rendszert, holott van egy Ubuntu GRUB-bal.
-
lócitrom
őstag
válasz
cildren #26529 üzenetére
én sem értettem, hogy mi ez, aztán utánajártam és egyrészt a UniBeast átnézi a futtató rendszert. ha nem eredeti OS X, akkor egyik rendszert sem engedi kiválasztani. az AppStore-ból meg úgy engedi csak a letöltést állítólag, hogy ha már egyszer le volt töltve (természetesen eredeti meglévő OS X-en...). Clover-re szavazok én is a minimális tapasztalatom ellenére is, csak a leírásod ugye nem azzal készült. de ha elmondod hol és mit cseréljek ki megpróbálnám megoldani azzal. ja és hát ha tényleg van 10.9.5-ös dmg-d, azt szivesen fogadnám
-
lócitrom
őstag
válasz
cildren #26526 üzenetére
szörnyű gépek ezek a ThinkPad-ek. még az OS X se menti meg ezeket
a leírásoddal közben végképp megrekedtem. a UniBeast ellenőrzi a rendszert és látja, hogy nem legális, így telepíteni nem is engedi. a Mavericks képfálj pedig érthetetlen módon nem elérhető az App Store-ból a Yosemite megjelenése óta
-
lócitrom
őstag
válasz
cildren #26506 üzenetére
na most közben akadt ám egy olyan gondom, hogy a leírásodban szereplő torrent leírása némileg hiányos már. utolsó utasítás az az, hogy:
- make the settings like in the video bellow:
na most ott videó már (vagy sosem volt) nincs és így hát nem akarnám elindítani a virtuális rendszert, mert örökkévalóságig tart a kicsomagolása eleve. hogyan kellene hozzáadni és konfigurálni a rendszerkörnyezetet? nagyon eddig vmware-t nem használtam tettem fel. vmware workstation 10.x-t telepítettem.
-
-
lócitrom
őstag
nem egészen erről van szó. speciel mondjuk a HL1 alapú játékok egy integrált Intel kártyával jobban mennek nálam. aztán van még pár játék, ami meglepetést okozott. pl. Monaco, Minecraft. gondolom az OpenGL a hunyó. mai atomerőmű fogyasztó játékokról nem nagyon tudok véleményt mondani, mert rosszul particionáltam anno és helyem nemigen van így
plusz egy indok az újratelepítéshez. szóval alapvetően esetemben a linux az elsődlegesen használt rendszer, windows azért kell, mert régebbi programok esetében nem volt jellemző linux portolás, meg hát egyes játékok továbbra sem elérhetőek.
-
lócitrom
őstag
gyakorlatilag mindhárom platform grafikai képességeit kihasználnám, szóval a virtualizálást ezért is vetem el eleve. a rahedli játék miatt meg végképp
mondjuk OSX esetében ez nem lenne elsődleges, de mivel hangszerkesztésre használnám, így megint csak nem a legideálisabb ötlet virtualizálni. meg hát a natív teljesítménynél jobb nemigen van.
-
lócitrom
őstag
igen. (másik fórumról küldtél át ide egyébként, csak nem értem rá ezzel foglalatoskodni mostanában
) szóval mivel mindhárom OS eltérő (Windows 10, Ubuntu, OSX Mavericks), de többségében inkább MBR-t ismerő rendszerek, így azt hiszem ez lenne logikus. de lehet tévedek. uefi támogatás ugyan van a gépen, de hagyományos bios van benne.
-
lócitrom
őstag
helló. esetleg valaki tud egy bombabiztos módszert triple boot telepítéséhez pc-re (pontosabban laptopra)? ha legozni kell az sem baj, csak linuxon kelljen megvalósítani. jelenleg adott egy pendrive, egy eredeti 10.9.5 dmg fájl és jó lenne, ha chameleon-nal lehetne kivitelezni. az egészet egy HDD-re szeretném rávarázsolni a vas adottságaiból kifolyólag.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged