- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34306 üzenetére
Hogy csináltad a partícionálást?
Írtam erről egy blog-ot: https://logout.hu/bejegyzes/viktor001/windows_macos_catalina_dual-boot_egy_meghajton_hac.htmlMeglévő Windows mellé egy kicsit komplikáltabb, itt Windows-on belül kell zsugorítani a Windows partíciót, hogy legyen hely a macOS-nek és létre kell hozni egy külön partíciót neki, és (elméletben) át kell méretezni az EFI partíciót 200 MB-re, anélkül a macOS nem fogja tudni leformázni a saját partícióját.
-> Erről is ugyanúgy fogok írni ebben a blog-ban, de nincs külön SSD-m amivel tesztelgetni tudnám (meg már HDD sem). Már találtam rá módszert de eddig csak 2x sikerült kipróbálnom, elég macerás és többször le kellene tesztelnem mielőtt írok róla. -
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34299 üzenetére
Terminal-ba "reboot"rosszul olvastam, tlac-e a jo
de egyebkent egyszerubb manualisan rarakni a zip-bol: [link] azon belul CloverV2-5113.zip
Mountold az USB efi-jet, majd hozz letre egy EFI mappat (ha nincs) es rakd bele a BOOT, Clover mappat.
Terminal-bol EFI mountolas:sudo mkdir /Volumes/EFI
sudo mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI
(ahol disk0s1 a Te EFI meghajtod,diskutil list
-el meg tudod keresni a tied)
ha Recovery-bol csinalod akkor nem kell sudo ele -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34297 üzenetére
upsz, 2.-ra ment volna, no de mindegy.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34292 üzenetére
3.: én a hungarianpro-t használom magyar PC-s billentyűzetkiosztásra, a "HungarianPro" layout-ot be kell rakni a Library/KeyboardLayouts mappába, majd hozzáadni Billentyűzet -> beviteli forrásokból (Egyebek). Miután hozzáattad ki lehet szedni a sima magyar kiosztást és marad csak a PC-s:
-
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34287 üzenetére
Igen, akkor ez az lesz. Kell élő netkapcsolat hozzá. Dugd rá Ethernet-re vagy csatlakozz wifi-re (ha van wifikarid). Ethernethez szükséges tudnod a kártyád típusát és kell a hozzávaló kext is a Clover/kexts/Other-be. Ahogy látom neked Intel gigabit van, ehhez az IntelMausiEthernet.kext kell, hogy használhasd. Az alap wifi-d Intel, szóval azt nem fogod tudni használni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34285 üzenetére
a telepítőt mivel csináltad?
Ez arra utal, hogy Internet Recovery-t hoztál létre, kell neki internet. (vagy wifi vagy Ethernet)
Illetve én átváltanám az SMBIOS-t iMac19,1-re, mivel ugyan azt a procit használja mint a tied. Power Management céljából talán hasznos lehet, de azért olyan sokat nem oszt nem szoroz -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34273 üzenetére
ennyi volt a frissítés.
Ha akarod a .efi-ket is lefrissítheted, itt az egész Clover release. https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader/releases/download/5112/CloverV2-5112.zip Bár szerintem azokban nem változott semmi a te régi verziód óta
újraindítás után tudod ellenőrizni, hogy sikerült-e, jobb alsó sarokban a verziószám -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34271 üzenetére
Frissítsd manuálisan: https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader/releases/download/5112/CLOVERX64.efi.zip
Miután leszedted cseréld ki az EFI/CLOVER/ mappában levővel
-
kushwavez
senior tag
válasz
fiATHaLON #34261 üzenetére
mi volt az amit Clover-ben láttál erre? Ha a boot SSD jól meg van már pakolva és teli van gyorsítótárazva akkor az talán lassíthatja. Egy gyorsítótár törlés segíthet, bár olyan drámai gyorsulást nem fogsz szerintem tapasztalni tőle, de nem árt (OnyX egy elég jó program, olyan mint a CCleaner Windows-on), illetve ha a felesleges (custom) kext-eket letöröljük, System/Library/Extension és Library/Extension mappába nem pakolunk custom kext-eket. Pl. nekem a CodecCommander pár másodperccel is meghosszabbítja a boot időmet. Ha neked van ilyen és nem szükséges akkor töröld.
Aztán beállítással is lehet szórakozni, a géped BIOS-ában a POST Delay-t állítsd 0-ra, hogy ne tölts annyi időt a boot logo-t nézve, a Clover beállításaiban meg ki lehet választani automatikus boot-nak pl. a Macintosh SSD-t, és a visszaszámlálást pedig 0-ra is lehet rakni, így elkezd automatikusan bootolni és a Clover képe nem is fog megjelenni (ha választani akarsz az OS-ek közt, spammelni kell a nyilakat a boot logo után és akkor meg tudod szakítani az automatikus boot-ot)
Csak viszonyításképp nekem a boot időm (NVMe SSD 2GB/s max olvasással, dual-boot win10) Clover indulásától az asztalig: 6 sec Win 10, 10 sec macOS. A BIOS POST jelentősen meghosszabbítja a dolgokat, saccra 5 mp-t nézem a logo-t.
-
kushwavez
senior tag
persze, szerintem is.
próbálgattam a notira felpakolni pusztán kíváncsiságból, de elment a kedvem tőle már akkor amikor észrevettem, hogy a kext-ek/efi-k nem automatikusan töltenek be és még a sorrend sem mindegy (néha). aztán miután szépen beállítottam a config.plist-et a géphez, boot után nem jutott el a macOS betöltéséig, az AptioMemoryFix logjai után megállt, infot nem kaptam hogy mégis minél áll meg. Régen az asztalin kipróbáltam de semmiféle változást nem tapasztaltam, plusz a multi-bootom nem működött szóval visszamentem Clover-re.
Próbáltak meggyőzni nagyon brutális erősen redditen, hogy dobjam a Clover-t mert az outdated (noha folyamatosan frissítik). Kérdeztem miért, felsorolta:Lassabb -> nem vettem észre, max talán egy 0.5 secnyit, de amúgy is automatizálva van a loading így a Clover loader-t nem is látom. Kb 6 mp alatt az asztalon vagyok (ha a BIOS post-nál eltöltött időt nem számolom bele). OC-val teljesen ugyanennyi volt.
Minden OS frissítésnél a Clover-t is kell frissíteni -> Nem, általában a kexteket kell frissíteni (Lilu + whatevergreen). A loader-t csak ritkán kell, nagyobb releaseknél. De e probléma könnyen megoldható automatikus frissítés bekapcsolásával.
Instabil a rendszer alatta -> Nem. Ha igen, a rossz konfiguráció az oka.
Nem natív az NVRAM -> De natív.
Gondjai vannak a vidikarival -> Nem sok köze van hozzá, az megint inkább a konfiguráció.
Nem lehet SIP enabled-el használni -> mindkettő gépemen SIP enabled-el használom.
FileVault nem működik -> A notimon be van kapcsolva a FileVault, Windows alatt meg a BitLocker, sőt, még a Secure Boot-ot is be lehet állítani.
Szóval ha valakit érdekel, akkor ezek is működnek Clover alatt, nincs probléma velük.megj.: fogalmam sincs miért tolják ennyire agresszívan az emberre, összeveszett a 2 dev (Slice (Clover) - Acidanthera (OpenCore)), hogy ennyire hurrogják a Clover-t?
Mindenesetre respect a tagnak mert 0-ról írta meg az egészet, és kíváncsian várom mi lesz az 1.0 release-el. Simán váltok ha megéri, de eddig nekem semmiféle stabilítás/kompatibilitási gondom nincs ami miatt kéne váltanom.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34257 üzenetére
érdekes dolog. sajnos ebből látom, hogy az OC még béta fázisban van, automatic detection az nuku. Bár nyílván mert béta. kíváncsian várom mi lesz belőle, de egyelőre szerintem csak túl van hypeolva. nem kell elnézést kérni, végülis azért van ez a topic, hogy segítsen.
örülök, hogy sikerült. 👍🏻
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34255 üzenetére
pedig nekem is EC problémának tűnik. Gondolom az SSDT-EC az rename patcheket tartalmaz. Mindegyik rename-t tartalmazza? (EC0 -> EC, ECDV -> EC, H_EC -> EC) bár ismét ki kell emeljem, hogy nem értem akkor eddig hogyan működött, és miért működik ha nincs több drive. doesn't make any sense
Nem ad ki valami stall log-ot egy idő után? -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34251 üzenetére
A kép alapján én rendben látom az EFI-t. FAT32 és EFI System partition type, annak kell lennie. Ezek alapján az OC-vel van valami nekem úgy tűnik. Próbáld meg frissíteni az egész OC-t, a működő config.plist-et meg rakd vissza miután frissítetted.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34249 üzenetére
Ha CSM enable mellett látja akkor az arra utal hogy az OC legacy módban van rátéve.
Ha nem, akkor lehet nyílván gondoltál erre, de azért hátha:
a mappakiosztás úgy van, hogy az EFI meghajtón belül még egy EFI mappa van és azon belül van a BOOT (ennek is rendben kell lennie, különben nem találja), OC. ha a root-ba tesszük akkor nem működik.Itt neked Clover helyett értelemszerűen OC
Ha így sem akaródzik akkor kövinek megnézném az EFI-t, hogy hátha rosszul lett létrehozva és nem EFI partíciónak látja, hanem sima FAT32 partíciónak.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34247 üzenetére
Pendrive nélkül nem is bootol? akkor ott van a baj, azért nem látja a samu lemezt mert nem találja rajta az .efi-t. Ellenőrizd, hogy helyes-e a samu bootloader-je. Ha rendben van akkor viszont a Windows hülyesége miatt a saját bootloaderje van elől és az az automatikus (bár ha rendben van a samu efi-je akkor viszont egyáltalán nem értem miért nem jelenik meg a boot menüben). Esetleg tedd rá az OC-t a Windows drive-ra és EasyUEFI-vel add hozzá az OC-t az első helyre mint bootloader, és akkor indulásnál az fog először betölteni, vagy cmd admin módban:
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\OC\OpenCore.efi
(bár először inkább az EasyUEFI-s módszert próbálnám ki) -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34245 üzenetére
Szerintem azt nem lehet megoldani úgy, hogy Legacy UEFI bootloaderrel bootoljon. Ha a bootloader maga UEFI módban van akkor nem tölti be a Legacy BIOS drivereket, nem fogja tudni bebootolni a Windows-t. Láttam OC-ben Legacy beállításokat de sajnos nem tudom hogyan kell beállítani, és ha sikeresen bebootol akkor meg a másik OS nem fog működni (úgy ahogy írtad). Bár ezt Clover-el tudom csak felvázolni, de ott van Legacy boot0ss, vagy Hibrid setup ami GPT macOS partícióra telepíti fel a loader-t, de nem UEFI hanem Legacy módban, és úgy már ki lehet választani/bebootolni mindkét meghajtót. Régi gépemen is úgy volt, mert nem volt rajta UEFI (GPT Mac, MBR Win, a select-nél úgy jelent meg, hogy "Boot Windows from Legacy HD1")
-
kushwavez
senior tag
Simán el tud akadni egy rossz BIOS beállításon. Egyébként ha ilyennel találkozol ajánlom bootolj "-v keepsyms=1 debug=0x100" beállításokkal és akkor kapsz információt, ami talán segít és megspórólsz egy csodára várást. VT-D és VT-x bekapcsolva maradhat mindaddig amíg slide=0 és darts=0 beállításokkal van bootolva a macOS.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34240 üzenetére
oh I see, eddig nem hallottam róla de jó dolognak tűnik
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34237 üzenetére
Nem is tudtam, hogy ilyet lehet ProperTree-vel. Nice! Igen a Whatevergreen kb mindent orvosol, de valamelyik régebbi karihoz kell az NVIDIA inject (pl néhány M karihoz)
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34235 üzenetére
Oh, félreértelmeztem. A képen én úgy látom a kártya betöltésénél áll meg. Clover-ben Inject NVIDIA=True orvosolni szokta ezt a problémát, OC-ban viszont nem tudom mit kell vele csinálni. Nem úgy néz ki, hogy DSDT problémája lenne
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34233 üzenetére
SSDT-n keresztül le kell tiltani, hogy ne érzékelje a macOS
[link] -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34231 üzenetére
ha benne van de nem aktív akkor is be akarja tölteni a macOS a drivereket, ez okozhat boot fennakadást. próbáld meg kivenni és úgy megnézni. Egy clear NVRAM is jól jön ezek után
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34226 üzenetére
i7-3770-ből szinte biztos, hogy találni itt. Ha az sok, de nem olyan sürgős és van időd akkor ebay-ről is lehet egy i5-ös támogatottat. Szotyiért dobálják.
Hát azért olyan sokminden nem változott High Sierra óta, multitasking szempontjából jobb lett (rendezettebb sokkal), és én nekem gyorsabb is. Ha van + iOS 13-at vagy macOS Catalina-t futtató eszközöd akkor annyiban fog korlátozni, hogy nem fogod tudni használni a handoff & Safari iCloud tab funkciókat.
Telepítőt ugyanúgy a fentebb említett gibMacOS-el le lehet szedni, illetve macOS alól App Store-ból
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34224 üzenetére
i5-2400S - HD 2000 -> nem támogatott
i5-2500K - HD 3000 -> High Sierra-ig támogatott. (Mojave-n és Catalina-n kextrollback-el működésre bírható, de nem 100% hogy működik és lehetnek vele problémák)Ha támogatott iGPU-t szeretnél akkor Ivy Bridge generációból kell válogatni és azok közül is csak a HD 4000-től működnek. #34199 -> ebben a hozzászólásban fel vannak sorolva
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #34212 üzenetére
A vidikari stimmel, kell hozzá radpg=15 (lilu+whatevergreennel), a lap viszont legacy BIOS és a H61 chipset nem támogatott High Sierra óta így kell hozzá egy Clover ICH AHCI port patch, hogy lássa a belső meghajtókat. Illetve Legacy BIOS-on a vidikarin nekem nem működtek az RX 580-on a HDMI kimenetek (fekete kép), csakis a DP port. Szerintem HD 7750-el nem lesz probléma, de érdemes erre vagy hasonló konfigurációkra rákeresni, hogy valakinek sikerült-e összehozni Catalina-ra. Lapnál érdemes UEFI támogattottat választani (ha High Sierra, vagy feljebb szeretnénk menni).
-
kushwavez
senior tag
3570-nek az integráltja nem támogatott macOS alatt így azt magát vidikari nélkül nem lehet használni. Én beszereznék inkább egy i5-3475S, i5-3570K-t (fontos, hogy K legyen mert a sima az HD 2500 és nem támogatott), vagy ha találok jó áron egy i7-3770-et akkor azt, procierővel nem lesz gond és lesz támogatott grafika is (HD 4000). Később ha megszűnik a támogatása és ha netalántán nem lesz út a patchelésére (márpedig szerintem lesz), akkor beinvesztálok mellé egy most is elég olcsó használt RX 460-at amivel bőven sok évig eléldegél a gépezet. Olcsóbb megoldás, megmarad a régi lap is és a régi ramok is, csak egy proci és vidikari és mehet is a dolgára.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34202 üzenetére
Ilyen árkategóriába újonnan nem igazán találni semmit.
Újak 20k körül:
- NVIDIA:
- GT 710 (viszont arra figyelni kell, hogy GK208 chipes legyen, különben nem lesz jó. a 2 GB-s verziók szerintem azok, de ebben nem vagyok biztos. még támogatott Catalina-n, de mivel NVIDIA és maga a chip elég régóta van használatban így nem hiszem, hogy túl sokáig támogatott maradna)
-> több (támogatott) NVIDIA kártya újonnan nincs is 20k körül- AMD:
- R7 240 (FakeID-vel működik, illetve radpg=15 bootflaggel. nekem R7 370-em volt szintén fakeid és radpg=15-el működött, de irgalmatlan mennyiségű szenvedés volt mire sikerült működésre bírni és csak Sierra-n működött. egyszóval nem OOB kicsit sem.)
-> újonnan több támogatott nincsen 20k körülSajnos RX 400 Series kártyákat újonnan már nem lehet venni, használtan viszont pont 20k-ért dobálják az RX 460-at, személy szerint beszereznék egyet. "oob" (azért az idézőjel mert Whatevergreen lehet kellhet hozzá, de az amúgy is "alap" kext), nincs szenvedés és jó sokáig fog működni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34200 üzenetére
A következő generációban (Haswell) sokkal nagyobb a választási lehetőség CPU-k terén amik HD 4600-at használnak. A következő macOS-t (10.16) biztos, hogy kihúzzák. Használata natív, de nem árt utánanézni az adott processzornak, hogy van-e vele szenvedés vagy sem. Itt az egyik user elég sokat szenvedett vele, de az user error volt.
Támogatottság szempontjából a Broadwell lenne a legjobb választás (még jó sokáig kihúzza a HD 6200), de annyira fent van az ára az egekben, hogy egyszerűen nem éri meg azt venni.
Utána jönne a Skylake ami kiváló választás, de az már nem DDR3.
Esetleg az is megoldás, ha olcsón be tudnád szerezni a fentebb írt Ivy Bridge i5-ös procik közül valamelyiket, tudnád használni simán az iGPU-t, majd ha kijön az új OS és megszűntetik a támogatást akkor patcht használsz, hogy működésre bírd (szinte biztos, hogy lesz ilyen), vagy addigra beszerzel mellé egy olcsó vidikarit (pl RX 460, vagy más olyan ami oob)
-
kushwavez
senior tag
válasz
Ron Swanson #34198 üzenetére
Mivel nem szeretne dedikált kártyát hozzá így nem fog mindegyik működni, csak amelyiknek HD 4000 iGPU-ja van:
Ezek pedig:
Core i3-3225
Core i3-3245
Core i5-3475S
Core i5-3570K
Core i7-3770
Core i7-3770KÉn az i7-3770-t használtam, nem volt vele semmi gondom. Megfelelő ig-platform-id kellett, Lilu+Whatevergreen és készen is volt.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34194 üzenetére
fehér 2.0 is, a 3.0 pedig kék. nagyon réginek kell legyen ahhoz, hogy 1.0 legyen.
még a powermac g5-ben is 2.0 van, pedig az már jópár éves azért
na de örülök neki! -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34192 üzenetére
hmm. sajnos nincs ötletem mégis mi okozhatja akkor.
Ha esetleg van működő Clover-ed akkor megpróbálhatod azzal is bebootolni hátha lesz változás.
Vagy megpróbálhatod patchelni az USB portokat SSDT-vel, bár nemhiszem, hogy lesz változás tekintve, hogy a port működik. -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34190 üzenetére
BIOS-ban próbáltad állítgatni az USB opciókat?
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34184 üzenetére
Ha ebből a kettőből én választanék akkor Cooler Master már csak azért mert ismertebb, meg így külsőre is prémiumabb. Én Modecom Volcano LanParty-t nézegettem még anno, csak az a baj, hogy addig nézegettem amíg teljesen ki nem ürült a készlet. pedig szerintem jól jártam volna vele.🤔
Ahogy @tlac is írta szerintem nem lesz egyikkel sem probléma. Ez így a ritkábbnál is ritkább, hogy nem működik. Egyszerűen belefutottunk, paff. Max ha nem működik és online veszed, van 14 (ha jól emlékszem) napod visszaküldeni, vagy cserélni.
De egyébként ha van valamelyik ismerősödnek Mac gépe akkor dugd rá és nézd meg ott is a jelenlegit.
OpenCore driverek között mik vannak? Nálam a notimnál képes volt "befagyasztani" a billentyűzetemet egy bizonyos "Keyboard-Dxe.efi" vagy valami ilyesmi, sajnos annyira már nem emlékszem a nevére, de azt tudom, hogy boot-nál még működött, majd bootolás után nem lehetett használni. Fun fact, hogy még Windows alatt is befagyott. Az .efi driver törlése után minden normális volt, és biztosra is mentem, hogy az okozza. -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34180 üzenetére
Nem, a Hama uRage nem volt jó.
Segítenék ebben de sajnos nem tudok. De nem hiszem, hogy egy drágább "neves" billentyűzettel bármi gond lenne. -
kushwavez
senior tag
nekem original mac-en sem volt jó, az sajnos egy nem kompatibilis billentyűzet volt. Megjegyzésképp a Windows jól kezelte, viszont ott is ismeretlen USB eszközként volt jelen az eszközkezelőben.
@csattila01: Sajnos nem találtam semmi ilyen listát, nekem is zsákbamacska volt. És ráadásul hiába kerestem megoldásokat, egy darabot sem találtam. Talán ez elég ritka és másodjára nem esik bele az ember. A jelenlegi mechanikus Redragon billentyűzetem kiválóan működik, felismeri a Windows is és a Mac is név szerint. Úgy voltam vele amikor megkaptam, hogy kipróbálom és ha nem lesz jó visszaküldöm és cserélem. Hála istennek nem kellett még ezzel szórakozni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34175 üzenetére
elég nehéz sajnos megmondani.
Nekem pont egy Hama uRage billentyűzetem volt még régen, Windows alatt tökéletesen működött, viszont Mac alatt bugos volt és "Ismeretlen USB eszköz"-nek volt írva. Működött, csak nem úgy ahogy kéne. Úgyhogy meglehet, hogy nem kompatibilis. -
kushwavez
senior tag
Hát igen, az RX széria az oob és nem kell vele vesződni semmit hálistennek, max egy whatevergreen kell hozzá. a régi rx 580-am olyannyira oob volt, hogy egy üres kexts mappával ment teljesen natívan (kivéve FakeSMC és lilu). CS:GO-t én Mac alól is tolom ha épp van időm, azért nem bootolok át Win-re, elég jól fut itt Mac-en is (bár nyílván ha a legjobbat akarom akkor Win). még a SIP is be van kapcsolva! (szeretek olyan környezetet teremteni egy app késztésekor mint egy mezei felhasználónál, így nem ütközök random permission denied visszajelzésekbe)
úgyhogy én is nagyon elégedett vagyok. minden lazán ment a notimon is.
Gratula amúgy hozzá! -
kushwavez
senior tag
nagyon sok gépen alkalmaztam már a fent leírt dual-boot módszert, tönkretenni nem tesz semmit a Win telepítő de előfordul, hogy random hibát dob formázásnál és felülírja a már meglévő EFI-t (törli a bent levő Clover-t). Ilyenkor egyszerűen telepítés után felmásolom a backup Clover-t a helyére és minden megy tovább ahogy kell. igazából nem nagy dolog, csak kellemetlenség.
oh így hozzá: Ha dual-boot van akkor a Clover másolásnál a BOOT mappát nem kell másolni, csak és kizárólag a Clover mappát. a BOOT mappa kicserélésével a Win nem fog bebootolni. -
kushwavez
senior tag
grat hozzá! még nagyon az elején én is szívtam vele viszont mára mivel már én is megtanultam a dolgokat kb a legidegesítőbb az egészben a várakozás, hogy a telepítés végezzen.
Sose használtam a *beast dolgokat pont azért mert abból nem tanul semmit az ember, meg teljesen outdated. De egyszer kíváncsiságból kipróbáltam, hogy milyen is ha egy mezei felhasználó nekiáll csak Uni/Multibeast-el. A telepítőig sem jutottam el velük.
("sudo mount -uw /")
(read-write) Ez akkor kell amikor a System/Library/Extensions mappát szeretnéd "mókolni". Kerülni kell, nem szabad semmit sem mókolni ott, vagy totál disaster lesz belőle. Helyette a Library/Extensions-t kell használni, vagy a Clover/kexts/Other-tEgyébként jómagam is kódolgatok, nagyon jó és gyors az Xcode, virtual iOS is megy meg úgy minden nagyon gyors és stabil. (i7-6700K OC 4.6 GHz)
Még gamelgetek is Mac-en (RX 5700) bár mivel Catalina-n semmi nem fut el amivel játszanék ezért jelenleg így erre marad a Windows, de elég jó teljesítményt kapok Mac alatt is.tipp még: ha full "natív" Mac élményt szeretnél akkor szerezz be egy BCM94360 Wifi+BT kártyát, lesz vele Airdrop & Handoff funkciód (én 2 iPhone-al és +2 Mac-el nem bírnék már nélkülük meglenni)
tipp Win dual-bootnak (ha egy lemezen lenne): Sokmindent találtam róla a neten de mind fullba tolta a mókolást (szerkesztgették a Win bootmanager-t meg ilyenek) és nem nagyon értettem miért. Én máshogy csináltam, erről nemigen találtam sehol semmit.
Átméreteztem a Mac partíciómat, hogy legyen hely a Win-nek, létrehoztam egy FAT32 partíciót neki, bebootoltam a Win telepítőt, formáztam a partíciót, majd rátelepítettem. (érdemes azért az EFI/Clover-edről backup-ot készíteni mert a Win telepítő képes teljesen romba dönteni). A telepítés után mindig a Win kezd bootolni, ahhoz, hogy a Clover legyen elsőnek, cmd admin módban és:bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi
Restart aztán kész is.
Ha Clover helyett OC-t használsz akkor a fenti értelemszerűen Clover helyett OC, bár abban nem tudok további segítséget adni mert annak nem vágom a működését. -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34152 üzenetére
Képet nem látok, de ha jól emlékszem rufusban olyan beállítást kell választani, hogy UEFI (nem CSM).
Egyébként csak a félreértés elkerülése végett nem összekeverni ezeket:Partíciós térkép (az egész lemezre\SSD-re értendő):
- MBR (Master Boot Record) -> Legacy BIOS (Régebbi BIOS only rendszereken használták/ják, nem képes 1 TB-nál nagyobb méretet kezelni, nincs EFI rendszerpartíciója, VESA módban bootol tehát a legalapvetőbb megjelenítést használja (800x600 vagy kisebb felbontásban))
- GPT /GUID (Guid Partition Table) -> UEFI gépeken használt (újabb alaplapokon, Ivy Bridge és újabb rendszerű gépeken már ilyen van, jobb kompatibilitás érdekében jobb ezt használni, 1 TB-nál nagyobb méretet is képes kezelni, könnyebb az élet vele ha Cloverről van szó pl., van EFI/ESP azaz EFI System Partition rendszerpartíciója (ezen belül van a Clover, Windows boot manager, stb. ami kell a rendszer indulásához))Partíció formátum:
- A lemezen található különféle partíciók formátuma pl.: NTFS, APFS, HFS+, FAT32, exFAT stb.a CSM: azaz Compatibility Support Module: azt jelenti, hogy képes kezelni UEFI és MBR (Legacy BIOS) lemezeket is. Ha nem muszáj nem kell bekapcsolva tartani, tud problémákat okozni. Felesleges használni ha nincs MBR bootlemezünk.
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
BeeNiTTo #34121 üzenetére
próbáld meg 0x01660003-al vagy 0x01620005-el is.
Azért jó ha a vanilla módszerrel csinálod és figyelmesen olvasod a használati útmutatásokat, mert úgy tudod mit csinál a telepítő, mit csinál a config.plist és sokkal könnyebb a hibaelhárítás, nincs módosítva a telepítő.
A distrok előre létrehozott módosított telepítők amik már módosított előretelepített (elavult) Clovert tartalmaznak, módosított config.plist-et ami sok esetben nem is működik mivel nem hardver specifikus, illetve régi/elavult verziójú kexteket tartalmaznak. Szerencse ha működik, de problémás ha nem, mert nem tudod hol kezd a hibaelhárítást, mivel nem tudod mi lett módosítva. az esetedben ha tényleg volt ilyen, hogy appleintelhd4000.kext akkor az lehet teljesen felülírta a System/Library/Extensions mappában levő eredeti kext-et ezáltal már az egy hibalehetőség. A System/Library/Extensions mappához nem szabad nyúlni.edit:
0x01660003 és config.plist/Devices/FakeID/IntelGFX=0x0 -
kushwavez
senior tag
válasz
BeeNiTTo #34118 üzenetére
milyen CPU?
Lilu+whatevergreen.kext
config.plist/Graphics/Inject/Intel=YES
config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x0166000bedit: "Telepitéskor kiválasztotam az enablegrapicsh=yes és a appleintellHd4000 kext-et"
Gondolom hackintosh zone. az a baj, hogy a distroknál még segítséget sem nagyon tudsz kérni mert fogalmad/fogalmunk sincs mit csinál a telepítő. Nem tudom miféle lehet az appleintelhd4000 kext, de nem kell hozzá semmi ilyesmi mert natívan megy macOS alatt. az enablegraphicsh=yes sem tudom mi lehet, nem is nagyon hallottam még ezekről. -
kushwavez
senior tag
Nem értem miért írtad amúgy ezt pont ide, lehet azért írunk és létezik a "macOS PC-re" topic mert nem szeretnénk Apple gépet venni.
.
Én pl. nem veszek egy Mac-et azért, hogy az Xcode-ot használni tudjam, vagy az Airdrop iCloud handoff funkciókat, bőven meg vagyok elégedve a hacklim (Acer noti és 2 PC) által nyújtott teljesítménnyel ami ugyanúgy működik mint az igazi Mac, csak szar matt LED paneles a monitor ami 1366x768, nem olyan jó az anyaghasználat és nem néz ki olyan jól mint a Mac.De nem leszólom a Mac-et mert szerintem tényleg nagyon jók, dolgoztam is velük, a MacBook tapipadja verhetetlen, az integrált hang is eszméletlen, csak nekem nincs szükségem ezekre.
Az új Mac Pro meg egy masterpiece amiről sajnos csak álmodozni fogok még egy jódarabig. De ha lesz annyi pénzem akkor elég valószínű, hogy mégis inkább összerakok egy "Mac Pro Killer" hacklit belőle. -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34084 üzenetére
nem. én még mindig azt mondom a legjobb választás egy rx 460, vagy ha 1030 árban keresel akkor talán R9 270X -> de azért előtte nézz utána van-e szívás vele, vagy oob.
tlac felettem linkelt egy nagyon jó kis oldalt a hozzászólásában ami összeszedi az összes működő/nem működő karit. a Te HD 4600-od ott van a működők listájában, másik platform-id-t kéne még ki próbálni, meg nem VGA-t használni és talán az is menni fog. (nem. mennie kell, mert támogatott még Catalina-n is)
-
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34026 üzenetére
#34012 -> próbáld meg ezt amit ott írtam.
Az EFI-t egy EFI mounterrel meg tudod nyitni: [link]
a config.plist szerkesztéséhez tudod használni Mac-en a Clover Configurator, PlistEditPro, Xcode alkalmazásokat.
Érdemes előtte backup-ot készíteni a működő config.plist-ről ha valami balul sülne el.
Miután szerkesztetted indítsd újra és lássuk jó lett-e. -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34019 üzenetére
módosítottam kicsit a fenti hozzászólást, annyit még hosszátennék a részhez :
"várd meg amíg készen lesz és ha kész látni fogod a pendrive-od benne a Clover-el vagy OC-val. ott lesz a config.plist, notepad++-al lehet módosítani."
Kérni fogja előtte a telepítő helyét (nem emlékszem pontosan, talán a RecoveryHD-t vagy a BaseSystem-ét, de szerintem ki fogja írni mi a neve. Menj bele a macOS Downloads/publicrelease/<az a verzió amit kiválasztottál>/BaseSystem(vagy amit kér).dmg, majd ezt húzd bele a command line-ba, Enter. Ezután elkezdi a telepítő létrehozását. -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34016 üzenetére
sajnos a distro tényleg nem egy jó választás (mókolt telepítő a hackintosh-zone).
Egyébként a config.plist-et meg tudod nyitni Notepad++-al.
Windows alól https://github.com/corpnewt/gibMacOS érdemes telepítőt készíteni, gyors, egyszerű és natív.
Hazsnálata:
- töltsd le a "Clone or Download" gombbal (Download .zip)
- Indítsd el a gibMacOS.bat fájlt
- válaszd ki a verziót amelyikkel a telepítőd létre szeretnéd hozni (pl 1. Cataina 10.15.3)
--> Elkezdi letölteni a telepítőt
- Ha letöltött, dugd be a pendrive-ot amire a telepítőt akarod létrehozni
- nyisd meg a MakeInstall.bat fájlt
- Válaszd ki a pendrive-od és amelyik bootloaderrel szeretnéd használni (pl.: 1 C, azaz 1. meghajtó és Clover)
- várd meg amíg készen lesz és ha kész látni fogod a pendrive-od benne a Clover-el vagy OC-val. ott lesz a config.plist, notepad++-al lehet módosítani. -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34013 üzenetére
nem. Azt nem tudom hol a Clover-ed, alap esetben az EFI partíción van ami rejtve marad. Azon belül EFI/CLOVER/kexts/Other/ -> ide mennek a kext-ek (FakeSMC, AppleAlc, Lilu, stb.)
Edit: a .kext fájlokba nem kell belemászkálni, mappának látod őket de valójában azok maguk a "driverek".
-
kushwavez
senior tag
válasz
Perbal1 #34001 üzenetére
[link] próbáld meg ezzel a clover mappával. Úgylátom van Broadcom wifid, szóval nem kell kitörölni a Brcm*.kexteket a kexts/other mappából. Viszont az IntelMausiEthernet és a SmallTreeIntel82576.kext az nem kell, mert neked nincs olyan lan-od. Helyére egy Killer E2400 kext kell
és szerintem úgy már jó is. Intel HD 530-ra (is) van bekonfigva. -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #33987 üzenetére
szerintem a legfontosabb egy régebbi gépnél, hogy UEFI-s legyen és ne Legacy BIOS. Ha ott az RX 460 vagy valami más támogatott kártya akkor a proci is teljesen mindegy milyen Intel, nem kell fakeid-zni, a videót kapja az RX-ről. Max néhány DSDT rename patch kell magának a lapnak aztán ennyi.
Ha nem akarsz venni vidikarit és a CPU grafikáját szeretnéd használni akkor a legelső lehetőséged az i3-3225, ha egy kicsit erősebbre vágysz akkor a második az i5-3570K (fontos, hogy K, mert a sima az HD 2500), ha még erősebb akkor i7-3770(sima is és K is). Megnézném, hátha vannak ilyen procikkal épített gépek is. Ezek HD 4000-el vannak és támogatottak macOS Catalina alatt is. -
kushwavez
senior tag
Mindegyik áfával van amiket néztem, még szerintem a Xeon proci is, de azt jelenleg előrendelni lehet csak (legalábbis amikor néztem még sehol sem lehetett rögtön rendelni). minden Németországból jönne. Sokan nem nézik meg, hogy mi van benne és ezért drága..
Persze. Kell a ledes karácsonyfa ház meg egy K-s i7 aztán meg is van a "Mac Pro" 8 GB Rammal.Meg a Ryzenbeast-ek.
Mondjuk ha valaki összehozna egy ütős AMD EPYC gépet azt azért megnézném hogy muzsikál
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33978 üzenetére
csak unalomból összepickeltem egy Mac Pro 2019 (kimaxolt kivéve, hogy nem Vega II Pro Duo, hanem csak 2x Vega II és nincs afterburner, 1 TB SSD) ekvivalens vagy "alternatív" Hackintosh-t:
Intel® Xeon® W-3275M - (2 382 169 Ft)
Alaplap: ROG Dominus Extreme (365k) vagy GIGABYTE C621 AORUS XTREME
RAM: 1.5 TB: (7 312 000 Ft) ECC
PSU: Seasonic P Series 1200W (SS-1200XP3) (83k)
SSD: EVO 1 TB (40k)
GPU: 2x Radeon VII (2x255k)
össz.: 10 692 169 Ft (31 724 €)A Mac Pro model amit pickeltem: 15 936 390 Ft
Sokan még mindig azt mondják, hogy egy Apple terméknél csak az almát kell megfizetni. De ha belevesszük a Mac Pro házát, a kiegeket és a kidolgozást akkor máris meg van miért több.
Ha egyszer lesz fölös 11 milkám talán majd összehozok egy igazán "Pro" Hackintosht.🤣😂
Redditen látom, hogy i9-el építik és minősítik Mac Pro ekvivalensnek a gépeiket egy RX 5700 XT-vel. Pedig azok sehol sincsenek a Mac Pro teljesítményéhez képest. -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #33964 üzenetére
Én a helyedbe néznék egy RX szériás karit ami oob, nem lesz vele bajod még jódarabig, közülük a legolcsóbb az RX 460 ami támogatott. Kell hozzá egy lilu+whatevergreen és kész (vagy még az sem mindegyiknél kell). Mojave-től kezdődik a támogatása és valószínűleg még jópár frissítést bírni fog.
Arra figyelj a PC-nél amúgy, hogy az alaplap ne legyen ősrégi és legyen benne UEFI. BIOS (Legacy) lapokkal csak szívni lehet és ha nagy nehezen 20 patch-el működésre bírtad akkor sem biztos, hogy stabil lesz. (nálam egy P61-USB3-B3 lap volt BIOS-al, ultrasz*pás volt az install, a hang meg mindenhogy akadozott egy idő után.)Itt egy oldal a Cata alatt levő GPU-k támogatottságairól: [link]
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #33959 üzenetére
Azt olvastam, hogy a Core Duo T7250 nem támogatott Sierra-n és följebb mert nem támogatja az SSE4-et. El Capitan-nal próbálkoznék, szerintem az menne (már ha a vidikari támogatott. Ha nem, akkor is működne de iiiiiiiiilyeeeeeeen laaaaaassúúúúúú lesz)
edit: szerintem a vidikari is támogatott -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #33958 üzenetére
Wow én azt gondoltam, hogy az Nvidia Geforce 8600M GT miatt max csak Mavericks vagy lejjebb futna rajta. Van grafikai gyorsítás is meg minden (QE/CI)? Azért kiváncsi vagyok, hogy High Sierra-n is lenne. Ha igen, akkor az egy durván hosszú támogatottságú vidikari.
Lehet az errorod azért van mert már a chipset nem támogatott és emiatt nem találja/érzékeli az USB portokat
-
kushwavez
senior tag
"az OC meg a 0. sor kódtól arra lett kitenyésztve hogy hackosx-et indítson. "
Így közben eszembejutott erről, hogy a dual, - triple boottal viszont problémám volt az OC-nál. Nem ismerte fel a Win partíciómat."a Clover egy általános bootmanager akar lenni,"
Hát igen, ez egy rEFIt forkból keletkezett ami egy bootloader volt Linux és stb. számára és később ez lett átírva. Talán az újabb rendszerekre jobb lesz az OC, majd kiderül.A Netfilxes gondodra próbáld meg a shikigva=32 bootflaget. Bár próbálni nem próbáltam mert nem netflixezem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2906, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3141, 95% Akkumulátor
- LG 27UN83A-W - IPS LED - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - USB Type-C - HDR 400 - AMD FreeSync - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest