- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Poco F7
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
válasz
szoltan70 #36460 üzenetére
Alaplapnak, ha beépített Wifi-t szeretnél akkor az kicsit nehezebb. Az újabb (meg elég sok régebbi is) lapoknál Intel Wifit használnak. Ha szerencsés vagy, akkor a kártyát tudod cserélni a lapon egy támogatott M.2 vagy 1/2mPCI-E kártyára. De erről dokumentációt szerintem aligha fogsz találni, hogy egyáltalán lehetséges-e a cseréje vagy sem.
Nekem egy ASUS Z170-Deluxe lapom volt, marha nagy szerencsémre egy BCM94360HMB kártya volt benne ami natívan volt támogatva. i7-6700K volt vele, igazából a HD 530-nak voltak sleep problémái, de nem igazán használtam, egy RX 5700 volt mellette.
Masik megoldás az az, hogy veszel egy PCI-e adaptert és egy Broadcom kártyát.
Támogatott WiFi+BT/Ethernet kártyákCPU-ból a 10th gen a legteteje, onnan lehet csipegetni, a 11th gen habár lehet elindulna, de nincs támogatva.
Érdemes olyat választani ami igazi Macben is benne van. pl i5-10500, i5-10600, i7-10700K, i9-10910 -
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36445 üzenetére
2.: Át lehet nevezni, nem fog problémát okozni. De Windows-ból is át lehet nevezni, a "Helyi Lemez"-t átnevezve azt fogod látni Mac-en is.
Azt sem értem, hogy miután telepítettem rá a Windows-t miért nevezte át a Catalina Untitled-nek?
Azért mert valóban "Untitled", tehát nincs neve. A Windows nem ad neki nevet alapból. Amit látsz, hogy "Helyi Lemez" az a Windows "Untitled/Névtelen" verziója.
-
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36438 üzenetére
disk0 a Win meghajtó
Eddig jónak tűnik.
Most jön a többi része:#36433
Újraindítás után lépj be a BIOS-ba és keress egy olyan opciót, hogy CSM (Legacy BIOS), vagy UEFI Only, ezt állítsd UEFI-re, vagy CSM: Off, nem tudom hogyan lehet bent.Majd megint újraindítás, most bootolj a Win telepítőről, ott a lemezeknél TÖRÖLD az összes lemezt a Win meghajtón, hozass létre újakat, majd mehet a telepítés.
Ezek kívül más teendőd nincs, ha végzett a telepítéssel Cata SSD bedug, Cloveren pedig ki tudod választani a Windowst.
EDIT: ahogy @tlac mondta, az alaplap is fontos, abból talán meg tudjuk mondani pontosan melyik az opció amit át kell állítani. -
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36435 üzenetére
upsz, félreírtam. MS-DOS FAT-ként van írva, de egyébként az FAT32. De ennek nincs nagy jelentősége, lehet exFAT is.
mert amikor megnyomom a törlést a lemezkezelőben rögtön úgy jön be, hogy kész a lemez és már van rajta egy partíció.
Így van, az akkor már kész van és le van formázva MS-DOS FAT-re vagy arra amit választottál. Nem kell további partíciót hozzáadnod.
OFF: Megj.: Ha hirtelen még írnál gyorsan a válaszodba ami oda tartozik, kérlek az előzőt szerkeszd ha tudod, nem kell új választ írni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36430 üzenetére
Nagyon zavaros az egész. Leírom az egészet egybe.
MBR = Master Boot Record (Legacy BIOS) = Fő Rendszerindító Rekord : Ez az ami neked NEM kell.
GPT = GUID Partition Table (UEFI) = GUID Partíciós Tábla (UEFI) : Ez az ami neked KELLElőször is az USB-re Rufussal a Win iso-t GPT (UEFI Only) módban kell ráírni.
Aztán Cata Lemezkezelő -> Nézet -> Összes eszköz mutatása -> Katt a Windows SSD nevére -> Törlés -> GUID Partíciós Tábla, formátumnak pl FAT32, név pl WIN -> OK
Újraindítás után lépj be a BIOS-ba és keress egy olyan opciót, hogy CSM (Legacy BIOS), vagy UEFI Only, ezt állítsd UEFI-re, vagy CSM: Off, nem tudom hogyan lehet bent.
Majd megint újraindítás, most bootolj a Win telepítőről, ott a lemezeknél TÖRÖLD az összes lemezt a Win meghajtón, hozass létre újakat, majd mehet a telepítés.
Ezek kívül más teendőd nincs, ha végzett a telepítéssel Cata SSD bedug, Cloveren pedig ki tudod választani a Windowst.
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36404 üzenetére
Az RX 5000 szériához még mindig kell a pikera bootflag? Nem került be a támogatottságuk (vagy igen, de nem a mezei kártyáké?)?
Valamelyik OS verziónál nem kell, valamelyiknél igen. Támogatottak. Sok vizet nem zavar ha benn marad a flagValamint a 6600xt támogatottságáról volt már szó valamerre? Nemsoká cserélni kéne a 460-at.. :D
Erről sajna még nincs hír, eddig még nem került be. Talán a Montereyn. Eddig csak az RX 6800 és 6900 a támogatott. -
kushwavez
senior tag
válasz
Gabady #36423 üzenetére
Ha a Cloverrel megy a HS és van HW accelerate, akkor ha a Clovert frissíted a legújabb verzióra akkor működnie kellene a Big Suron is.
De igen sajnos egy backup USB EFI a hacklizáshoz szinte elengedhetetlen. Ezért is mondom mindig, hogy backup-backup-backup! ha működik a config.plist? csinálj arról is backupot módosítás előtt. Sajnos ez egy ilyen téma.
-
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36418 üzenetére
hmm..
Cata alatt mi az output erre?:
diskutil list
(itt keresd ki a Win SSD számát)
diskutil info diskX
(ahol az X a Windows SSD száma)
EDIT:
De az ezen levő képen látom, hogy ott van az EFI is, amit nem a Windows hozott létre. (a Windows által létrehozott az 100 MB, ez pedig 200)
Tehát a Win telepítőben a Mac által létrehozott partíciót IS és a többit IS le kell törölni, majd Létrehozás, a Windows létrehozza a partíciókat, aztán mehet a telepítés. -
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36413 üzenetére
Ha törölted a Win SSDt Cat alatt GPT-ben, akkor azzal létrehoztál egy például APFS vagy FAT32 partíciót is, igaz?
Azután a Win installert bebootolva a partíciók választásakor ott lesz az a partíció amit létrehoztál. Kiválaszt, törlés, üres helyből hozz létre egy új partíciót. Aztán mehetsz tovább.
Az eredeti probléma az volt, hogy MBR Windows telepítőd és SSD-d volt, pedig GPT/UEFI kell.
-
kushwavez
senior tag
válasz
szuszinho #36401 üzenetére
röviden és tömören, nem
Lehet felismerné a gép de nem lenne gyorsítás, de ha még valami csoda folytán lenne is hardveres gyorsítás, csak gondolj bele abba a bugmennyiségbe/fejfájásba ami szembe fog veled jönni mivel nem támogatott, arról nem is beszélve, hogy az a proci alapból nincs a toppon ha a sebességről van szó.Érdemesebb valami i3-as CPU-t próbálgatni, az sem lesz a helyzet magaslatán, de azért talán használhatóbb.
6. Támogatott Grafikus processzorok -
kushwavez
senior tag
válasz
Norbi887 #36397 üzenetére
Windows-alapú VM-em semmiféleképen nem lehet GPU Passthrough-t elvégezni, ez csak Linux-alapú QEMU, illetve egyéb más módszerrel működik, tehát Windowson egyáltalán nem?
Ha valahogy megoldható lenne a High Sierra az NVIDIA kártyámmal Windows VM-ben HW GPU Acceleration-nel (felismernè és használná a kártyát teljesen) az nagyon jó lenne.
De gondolom sajna nincs ilyen.
Ilyen valóban nincs sajna. De még ha valahogy implementálták is volna a passtrought akkor is ott a probléma, hogy ha GPU-t átadod a Mac-nek akkor a Host az nem tudja használni azt a GPU-t. Ez Linux alatt is így van, kivéve a méregdrága Quadro kártyáknál asszem, azokat el lehet osztani több VM-nek is.Illetve az Intel-nél lehet olyat csinálni, hogy a Host is és a VM is az Intel GPU-n dolgozik, de ez is csak Linuxon lehetséges.
-
kushwavez
senior tag
hmm..hmm értem
jó tudni, hogy ilyen is van. Bár most hogy így említed, így már tudom legalább minek van az az opció némely BIOS-ban, hogy "OS Type: Other" (legalábbis gondolom ezért), eddig lövésem nem volt az mit csinált.
akkor úgy néz ki az a legegyszerűbb ha a Win loadert trükközzük meg bcdedit-tel, hogy a bootmgfw.efi helyett a Clovert indítsa el. Úgy a Windows Boot Manager simán ugyanúgy fog betölteni, így nem zavarja meg az UEFI-t, csak a Windows betöltése helyett a Clovert tölti be így probléma megoldva.A hátránya az (már amennyire hátrány), hogy hiába van két külön SSD-n a Win meg a Mac, mindenképpen szükség van a Win meghajtóra ha be szeretnénk bootolni a Clovert (és a Mac-et). Ezt a módszert használom és ajánlom dual-bootra egy meghajtón is. Igazából egyszerűbb is mint F12-vel választgatni.
-
kushwavez
senior tag
a BOOT mappák azért vannak, ha nincsen még entry azt fogja betölteni a meghajtóról az UEFI. és mivel két külön meghajtó két külön EFI-je van, így szerintem nincs vele probléma. De majd jól kipróbálom a héten ezeket, hogy felfrissítsem az emlékezetem. Egyszer-kétszer próbáltam csak, nekem mindenhol egy meghajtón vannak szétosztva a dolgok.
De asszem Win alól is létre lehet hozni egy új entryt EasyUEFI-vel.
-
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36386 üzenetére
na akkor ott volt a problem. Rufusnál nem MBR-t kell kiválasztani, hanem GUID/GPT.
Ezután (sajnos) újra kell telepítened az egész Wines SSD-t. Miután megvan a telepítő, Catalina alól a Wines SSD-t formázd le, partíciós táblánál GUID partíciós táblát hozz létre, a név/formátum mindegy.Majd bootold be a Wines telepítőt (szerintem ugyanúgy húzd le a Catás SSD-t ezidőre), aztán ott hozd létre a partíciót a Winnek és telepítsd. Ezután már menni fog az F12 választás, és Clover-ből is ki kell tudjad választani (elméletileg) a Windowst.
-
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36383 üzenetére
Akármit választok ki a biosban az elején mindig a clover jön be.
Ez biza érdekes. Tehát a BIOS nem talál semmi bootolhatót a Wines SSD-n és átugorva megy a másik SSD-re ahol a Clover bejön. Csak nem stimmel valami azon a Wines SSD EFI-n.
A windosos ssd-t nem engedi felmountolni, mert akkor bejön a Tuxera üzenete, hogy hibernálva van és ha purge-t nyomok, akkor megvan az esélye hogy az egész elveszik... A Terminal pedig ezt írja: Volume on disk0s2 failed to mount. If you think the volume is supported but damaged, try the "readOnly" option.
Az szerintem nem az EFI lesz. az EFI meghajtó az FAT32 és nem kell hozzá a Tuxera.a két meghajtónak külön EFI-je van. A maces SSD-n is van egy EFI (ált. disk0s1) - FAT32, 200 MB. A Windows-nak is van, ugye az a külön meghajtó, szintén EFI, FAT32, csak itt 100 MB (mondjuk disk1s1).
Ha nincs ilyen, akkor valami nem stimmel.elküldenéd a
diskutil list
parancsra kidobott listát?Helyesebben a formázást megcsinálta, de utána azt írta, hogy "Nem sikerült sem új rendszerpartíciót létrehozni, sem meglévőt találni..."
Igen, ezt a hibát kiszokta dobni ha két db EFI-t talál, nem tudja őket megkülönböztetni és errort dob. Ilyenkor két opció van, ignorálod az errort és továbbmész ha enged, vagy ahogy te is tetted, leveszed a másikat a telepítés idejére.Nekem nagyon úgy tűnik hogy egyszerűen valami nem stimmel a Win-es meghajtóval/efi-vel.
És most ahogy írom eszembe is jutott egy fontos kérdés... A Windows az MBR vagy GPT (GUID)??? Ha MBR, akkor meg is van a hiba. Formázd a Wines SSD-d GPT/UEFI módba, majd úgy mehet a GPT UEFI Wines telepítés.
-
kushwavez
senior tag
válasz
iater88 #36372 üzenetére
tehát ha F12-vel kiválasztod a Wines SSD-t úgy sem jó?
Ellenőrizd mindkét meghajtó EFI-jét. a Catás SSD EFI-jén ott kell lennie a Clover BOOT és CLOVER mappának, a Wines SSD-n pedig a Wines BOOT és Microsoft mappának.Az UEFI nvram reset után a BOOT/BootX64.efi-t keresi először, azoknak stimmelniük kell.
Tehát ha kiválasztod a Wines SSD-t, az UEFI először betölti a BOOT/Bootx64.efit, majd az pedig betölti a Microsoft/bootmgfw.efi-t, az pedig a rendszert.A Clover pedig a Microsoft/bootmgfw.efi-t tölti be.
Újra is tudod építeni a Windows efi-jét ha esetleg az nem stimmel.
Bebootolod a Win telepítő USB-t, cmd:diskpart
list disk
(itt válaszd ki a WINes SSDt pl. 1)sel disk 1
list part
(itt válaszd ki az EFI partíciót)sel part 1
delete partition OVERRIDE
create partition efi size=200
(létrehozza az új efit)format quick fs=fat32
assign letter=B
(hozzáad egy betűjelet, hogy kezelni lehessen)list vol
(itt jegyezd meg a WIN meghajtó betűjelét, ahol a Windows mappa van, ez alap esetben C:\)exit
bcdboot C:\Windows /s B:
Majd én is kipróbálom, de amikor utoljára használtam egyszerűen betöltött F12-vel, Cloverral ha 2 külön meghajtóm van nem szoktam bootolgatni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36370 üzenetére
A clovernek van olyan guide-ja mint az opencorenak a dortania oldal?
Van, de régiek, bár azért hasznos info talán van benne. Őszintén a Clovernek nem nagyon kell guide mivel sokmindent automatizál és nincs olyan sok minden amit be kell állítani. pl az asztali gépemnél csak betettem a config-sample.plist-et, átírtam config.plist-re, SMBIOS-t váltottam és kb ennyi volt, be is bootolt.
Technikai dokumentáció frissítve van, amiben az összes létező funkció és annak működése le van írva.
Elég sketchy mivel oroszról lett angolra fordítva, de azért érthető, elég sok hasznos (legalábbis nekem) info van benne.
Akkor még amiket ismerek: https://hackintosh.gitbook.io/-r-hackintosh-vanilla-desktop-guide/config.plist-per-hardware/ivy-bridge
Hivatalos, de már nagyon régi guide: https://sourceforge.net/p/cloverefiboot/wiki/Home/
az a baj, hogy összesen 2 devje van az egész Clover projektnek (amiből az egyik már nem csinál semmit kb), így ezek elmaradnak.
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36368 üzenetére
Még annyi, hogy ha nem UEFI-ben akarsz telepíteni akkor a drivers/UEFI neked irreleváns lesz, helyette a drivers/BIOS lesz a tied. Oda a drivers/off/BIOS/FileSystem/ApfsDriverLoader.efi-t kell rakni és nincs OpenRuntime.efi, ergo, a config.plist "Quirks" része is irreleváns, azokkal sem kell foglalkozni.
De reménykedjünk, hogy működik az UEFI, azzal a támogatottság sokkal jobb.
-
kushwavez
senior tag
Hát ja. Ha csak nem hobbiból szórakozásképp szeretné az ember akkor nem a legmegfelelőbb ez a gép.
Bár csak úgy én is feltettem a nagyon régi Fujitsu GMA-s gépemre, a Lion nagyon early verziója ment rá maximum asszem, és abból is csak a 32-bites a GMA driverei miatt. Mondjuk meglepően vesződésmentes volt az egész, nem kellett kb semmi sem hozzá csak türelem a SATA I HDD-hez. Minden működött rajta, kivéve a WiFit, azt cserés egy támogatottra. Még mindig rajta van, valahol a padláson porosodik@rsanya87: Ha támogatott noti kell akkor a Haswell széria az utolsó támogatott ami még Monterey-n is el fog futni.
Van egy Lenovo T440-em, igazából már minden rendben megy rajta, viszont a hang nagyon nagy fejfájást okozott, elég sok patch is kellett hozzá (és a jack dugó így sem megy). Használható, de azért döcögősen indulnak a dolgok rajta. Talán a Catalina volt az utolsó ami úgy-ahogy még jól futott rajta.
Laptopból érdemes olyat választani amiről van a neten leírás (ami lehetőleg frissítve is van), anélkül elég nagy kínszenvedés tud lenni, főleg ha nem értesz a DSDT/SSDT patcheléshez.
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36360 üzenetére
Vagy esetleg még nézz szét az osxlatitude.com-on, az ilyen laptopos hacklis oldal, mára már elég elhagyatott, de régebbi gépek vannak rajta.
@tlac: Bár Yosemites a kép (source):
a Dortania oldalon nem igazán foglalkoznak a mobile GPU-kkal úgy látom, ott a Legacy oldalon egy darab mobile GPU sincs feltűntetve.
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36360 üzenetére
Ha nem akarná az uefit, van mód az mbr-es telepítésre (mint opencore-ban átkonvertálni a gpt-t mbr-re?!) cloverben?
Van. Legacy BIOS-hoz a Clover saját telepítőjét érdemes használni és ott beállítani mert az egyszerű, de lehet manuálisan is, a CloverV2-51xx.zip-ben ott van egy olyan mappa, hogy "BootSectors". Abból neked sztem a boot0ss kell majd, az "Installation.txt"-ben le van írva hogy kell beállítani, de, ha a telepítő működik akkor ink azt ajánlom.
Erről az edid injectről mondanátok pár szót? Elég csak true kapcsoló, vagy van plusz dolgom? (Hestegszarazangolom)
Jobb esetben elég annyi, hogy EDID/Inject=True. Az EDID egy azonosító amit az Apple driverei várnak, és ha nem találják akkor jön képbe az Inject EDID. Rosszabb esetben manuálisan kell megadnod a monitorod EDID-jét (Custom EDID), viszont lövésem sincs, hogy azt Win alól hogyan tudod megcsinálni, max Linux alól. Nos, reménykedjünk, hogy nem kell.
@tlac: Elm. a GT2xx az HS-ig támogatott, ebben benne van a GT218 315M is.
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36356 üzenetére
High Sierrára gondoltam, vagy esetleg mehetnék feljebb verzióba? Egyszer már nekiestem opencore-al és high sierrával (mbr legacy módban mert uefiben nem indult el az uefis telepítő pendrive), de fekete képernyőt kaptam 0 hibaüzenettel.
Próbáld Cloverrel, az jobb szokott lenni régebbi gépekhez, azthiszem a HS az utolsó ami támogatja a karit, de nem vagyok benne teljesen biztos.
Clover config.plist-ben a Graphics/Inejct Nvidia=True kell hozzá, meg gondolom a WhateverGreen.Minden egyes restart után reseteli a biost a telepítő... Erre találtam valahol megoldást, de már nem találom, és elfelejtettem.. :(
Szerintem az RTCMemoryFixup.kext a megoldás erre.
Mac alól hogyan tudom írni a windows által létrehozott ntfs meghajtót? 0 jogosultságom van, menteném a kész efi mappámat, hogy ne kelljen újra össze raknom ha esetleg gép ujratelepites lenne..
Mac nem tudja írni az NTFS meghajtókat. 3rd party szoftverrel megy, pl Tuxera NTFS, vagy Paragon NTFS
Tapipadra VoodooPS2Controller
-
kushwavez
senior tag
válasz
szuszinho #36351 üzenetére
igen.
Amikor bootolsz akkor -wegnoegpu-val kell bootolj, ha úgy megakad akkor lehetséges, hogy SSDT-vel kell majd letiltanod, vagy amit amit mondtál, BIOS-ban letiltani, de szerintem az nem működik mert nem az egész slotot tiltja hanem csak a boot screent váltja iGPU-ra. -
kushwavez
senior tag
válasz
szuszinho #36349 üzenetére
Szia
Lehet F-es a proci, ha a 1060-at használod akkor teljesen mindegy. Viszont a támogatásról nem tudok nyilatkozni sajnos, a 10th (Comet Lake) az Catalina 10.15 óta támogatott, a 11th (Rocket Lake) meg nem is támogatott hivatalosan, noha elvétve látok posztokat, hogy működik, de konkrét infót nem találtam róla. A 10th gen is nehézkesen ment már, elég sok gond volt vele, hogy életre lehessen kelteni, és ezek ugye Catalina meg Big Sur alatt, arról egyáltalán nem találtam semmit, hogy valakinek sikerült volna HS alatt összehozni akár a 10 akár a 11th gent. Szerintem ha mindenképpen HS-t akarsz akkor Kaby Lake, vagy Coffee Lake, az biztosan támogatott.
Vagy esetleg ha ismerősnek, vagy akárkinek van egy 10/11th gépe akkor megpróbálhatná bebootolni a HS telepítőt, ha bejön és elmegy a telepítőig az már fél siker.
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36337 üzenetére
nem kell semmi extra hozzá
szériaszámnak pedig nem kell validnak lennie mivel hackintosh.
Egyszerűen generálj le egyet pl OpenCore Configuratorral és ennyi.Még annyi, hogy en0-nak kell lennie az Ethernet interfésznek, a Wifinek pedig en1, az is tud problémát okozni.
ha nem en0 akkor ezzel azzá tudod tenni:
sudo rm /Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist
Utána kell egy resi -
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36331 üzenetére
töltsd le ezzel: https://www.sl-soft.de/en/anymacos/
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36326 üzenetére
próbáld ezt:
https://github.com/acidanthera/NVMeFix -
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #36324 üzenetére
Az itteni leírás az nem használható az AMD-hez, azokhoz külön Kernel patchek kellenek.
Kövesd ezt az útmutatót: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/AMD/zen.html#starting-pointilletve support: https://amd-osx.com
-
kushwavez
senior tag
válasz
Vasti74 #36306 üzenetére
Szerintem próbáld a 2-at amit küldtem (kholia/OSX-KVM), az frissebb és jönnek is hozzá frissítések, míg a Simple-KVM-nél 2 éve volt az utolsó frissítés.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Vasti74 #36302 üzenetére
a KVM lehet a te megoldásod ha a virtualizálás mellett döntesz, viszont mivel egy GPU van így a Mac-ben tudomásom szerint nem lesz grafikus gyorsításod. https://github.com/foxlet/macOS-Simple-KVM
vagy https://github.com/kholia/OSX-KVMViszont az a baj, hogy grafikus gyorsítás nélkül lassabb lesz mint egy csiga, így nem lesz túl jó az első benyomás sem, számomra anélkül használhatatlan a rendszer.
Sajnos nem vagyok jártas a KVM témában, egyetlen egyszer használtam és akkor is félbehagytam mert inkább bebootoltam, hogy natívan menjen. A Simple-KVM volt az egyébként amit próbáltam, szerintem elég jól le van írva mit hogyan.
én a natív megoldást tudom ajánlani ha nincs egy fölös GPU.
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36293 üzenetére
Próbáld az itteni leírás alapján, működik Monterey-el is.
Mi a spec?A cuccaid közt AMD CPU-t látok, akkor viszont más a helyzet. AMD-hez külön kernel patchek szükségesek. több infót itt találsz róla: amd-osx.com
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36284 üzenetére
fel
az RX karihoz nem kell sem extra, meg a CPU-hoz semfrissíteni kell az összes kextet, a bootloadert sem árt. Ha az installer bejön akkor kb nyert ügyed van.
A rendszer ugyan úgy működik mint egy Big Sur, a sok változtatás inkább a Bluetooth-ra irányul
sőt, még úgy is behoztam az installert, hogy nem csináltam semmit a Big Sur efivel, csak egyszerűen odabiggyesztettem egy "-lilubetaall" bootflaget
-
kushwavez
senior tag
sikeresen működésre bírták a HD 4000 Ivy Bridge GPU-t is Monterey alatt az OpenCore-Legacy-Patcher-rel. Tényleg nem sok minden változtattak a motorháztető alatt.
Ajánlani nem tudom, teljesen nyilvánvalóan valami biztos hogy nem fog működni, SIP-nek kikapcsolva kell lennie, "nehéz" beállítani. Egyszerűbb beszerezni egy olcsó támogatott GPU-t, vagy venni egy olcsó támogatott CPU-t támogatott GPU-val.
De ha valaki unatkozik el lehet vele szórakozni -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #36277 üzenetére
Safari-ból valami DRM védelem miatt nem működik a dolog.
először bootolj be "shikigva=128" bootflaggel, ha nem jó akkor az itt leírtakat kell megpróbálni:
https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/Manual/FAQ.Chart.mdEz érdekelhet szerintem: "
unfairgva
with<01 00 00 00>"
Vagy használj Chrome-ot, vagy Firefox-ot..😅 -
kushwavez
senior tag
válasz
szocsaba #36271 üzenetére
végülis csak 3 nap telt el és még csak a dev beta 1-nél tartunk.
a kextek többsége még csak most kezd frissülni, és persze az sem kizárt hogy maga az OS bugos.Én személy szerint semmilyen problémát nem tapasztaltam eddig, beta 1-hez képest meglepően jól is fut, legalábbis azon az egy gépen amin próbáltam.
Szerintem már meg is van a 12.0 support a kexteknél, source kódból össze lehet hozni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
szocsaba #36264 üzenetére
aktív feljesztői felhasználódnak kell lennie (100$/év) hozzá, hogy a hivatalos Apple oldalról le tudd szedni.
De asszem az egész Developer Beta OTA frissítés elindítható egy egyszerű commanddal Terminal-ban:
sudo /System/Library/PrivateFrameworks/Seeding.framework/Versions/A/Resources/seedutil enroll DeveloperSeedMajd utána Software Update-t megnyitva ott lesz a Beta.
De egyébként innen is le lehet szedni (bár szerintem tök ugyan azt csinálja mint a fent leírt command):
https://betaprofiles.com
Vagy ha clean install (teljes telepítő USB) akkor Anymacos: https://www.sl-soft.de/en/anymacos/ -
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #36250 üzenetére
hát, annyira nincs sok változtatás, szóval szerintem már ma este muzsikálni fog valakinek a hackliján.
A Beta Profile már lenn is van, viszont a main gépemre nem akarom feltenni, csinálok neki egy külön partíciót.Úgy néz ki a Haswell gépek is kiestek, a Broadwell a legutolsó támogatott.
Így a Haswell T440 kiesett, viszont még azért egy újabb SMBIOS-al rápróbálok hátha benn maradt a kext és van gyorsítás.Az Universal Control és az AirPlay nagyon adogatja, végre full Control lesz és nem kell hozzá 3rd party. Elég menő. Mindkettő ilyen under-the-hood frissítés, az iOS-t fel sem teszem mert nem látom értelmét.
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #36246 üzenetére
live usb-ről azért sem tudod elérni az exFAT partíciót mert a linux nem kezeli natívan az exFAT formátumot, kell neki a fent említett exfat-fuse és exfat-utils csomag. annyira nem vagyok otthon a különböző disztrókban, viszont ezt volt a helyzet Debian és Ubuntu alatt (meg ha jól emlékszem Fedora 30) is.
és igen ahogy @tlac mondta, macOS alatt formázd ha exFAT-ot szeretnél, úgy talán okés.
Nekem NAS-nál volt probléma, hogy melyik formátum legyen (Ubuntu, Samba). NTFS-el teljesítményingadozások voltak, exFAT-tal szintén, a HFS+ az már jó volt viszont Win alól meg nem tudom elérni, csak macerás módon. Jelenleg XFS van mert az a legstabilabb, viszont egyáltalán nem érem el ha csak nem Linux az OS.
Most nyáron úgyis akarok egy NAS upgradet, megpróbálom NTFS-el belőni, hogy jó legyen a teljesítmény is, és akkor el is tudom érni bármikor akár Mac-ről is Tuxera-val, meg átméretezni is tudom. Az exFAT sajnos az átméretezhetetlensége miatt kiesett.
Bár úgyis 3-2-1 backupot szeretnék majd, szóval lehet ezzel sem lesz majd gondom. -
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #36244 üzenetére
Milyen formátumra formáztad?
EXT, vagy egyéb Linux formátumot nem tud kezelni a macOS.Csak HFS+, NTFS (read-only), exFAT, FAT32, APFS formátumot tud kezelni natívan.
Illetve még érdemes GPT-GUID táblán formázni őket, nem pedig MBR.3rd party szoftverekkel viszont megoldható a nem natív formátumok kezelése, pl. NTFS-hez Tuxera NTFS, EXT-hez osx-fuse, vagy még a Paragonnak is vannak hozzá szoftverei.
Legegyszerűbb ha exFAT-ra formázod ha el szeretnéd érni natívan más OS-ről is, nem csak Mac-ről. Hátránya, hogy nem tudod átméretezni később. Linux alatt az exfat-fuse és exfat-utils telepítése után tudod kezelni.
-
kushwavez
senior tag
ez pld. "csak" 70E ft... a chipset nem gond? C236
Nem gond a chipset.
Viszont ezek a supermicro lapok ugye inkább workstation alaplapok, ECC támogatással, sok beállítási lehetőséggel és jó anyaghasználattal és tömérdek I/O-val. Ezért is ilyen drága, ha nem használnád ki akkor szerintem felesleges csak a kinézetéért annyit kiadni érte.a Z lapok elég jók, nem csak az OC miatt hanem itt is sokkal több lehetőséged van a beállításokkal játszani, illetve több I/O port is van, elég sokon van Thunderbolt 3 header is az esetleges bővítéshez. Elég drága úgyhogy itt is szintén ha nem kell, felesleges kiadni annyit érte.
Van még a B lap, azok szerintem olyan aranyközéputat képeznek, van elég IO, RAM slot és nagyobb RAM sebesség támogatás, viszont nincs TB3 és egyéb "pro" header. Szerintem az áruk is "normális" (a mai árakat nézve, brutális egyébként mindennek az ára). Ezek az amolyan "gamer" lapok.... sajnos elég sokon már alap az rgb.
a H az egy egyszerű irodai lap, nincs húzás, nincs semmi extra, csak az alap szükséges dolgok vannak rajta, elég sokon csak 2 db DIMM slot van, és nem nagyon támogatnak magas frekvenciás RAMokat. Ezek ugye a legolcsóbbak.
Nézz szét esetleg az Asrock vagy Gigabyte lapok közt, a Gigabyte-től (nem Aorus) láttam régebben több igen alap kinézetű lapot rgb és egyéb flancos cucc nélkül.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #36229 üzenetére
BSOD és egyéb problémák nekem is voltak a Lenovo T440 laposomnál és egy másik gépemnél OC-ból indítva a Windows-t.
Sok-sok keresgélés és debugolás után arra jutottam, hogy az OC tökmindegy milyen OS-ről van szó, ráengedi a patcheket, SSDT/DSDT módosításokat, stb, tehát nem natívan indítja pl. a Windows-t.
Ezt kikerülni nem lehet (vagyis nem lehetett), viszont nemrég került be egy valamilyen SMBIOS opció ami talán ezt orvosolja, legalábbis látok rá esélyt, viszont most egyik gépen sincs OC így kipróbálni nem tudom.
Asszem Kernel->CustomSMBIOSGuid, de nem vagyok benne biztos, már nem emlékszem rá. Valamelyik release note-ban biztos le van írva.Javasolták erre az SSDT-Darwin.aml-t viszont nem ért semmit.
Ha az az opció nem orvosolja akkor egyetlen megoldás van, használni egy 2. bootloader-t. Tehát OC -> Refind (vagy refit, nem tudom) -> Windows. Vagy F12-vel kiválasztani a Windows-t. Vaaaagy ami méhröhejesebb lenne, OC -> Clover -> Windows.🤣
Többek között ezért sem vagyok oda az OC-ért, nem értem minek kell belenyúlkálni egy másik OS dolgaiba ha az nem macOS, azt meg egyenesen röhejesnek találom, hogy egy külön bootloader-t kell használni a Win-hez.
Legalább lehetne mondjuk egy setting, hogy a patcheket NE alkalmazza, ha az OS nem Mac. De a dev szerint ez butaság és alkalmazni kell a patcheket minden OS-hez. -
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #36224 üzenetére
Ha rendesen létre van hozva a telepítő akkor a bootloadernek látnia kene. Ellenőrizd, hogy az USB GPT-UEFI módban van-e illetve hogy a drivers/UEFI mappában benne van-e az ApfsDriverLoader illetve VBoxHFS efi, ha OC akkor config.plistben Security ScanPolicy=0
-
kushwavez
senior tag
válasz
sanyi0627 #36175 üzenetére
Még egy dolog ami miatt újraindulhat a gép a 2. után. Az NVRAM is okozhatja, ha az nem natív, vagy valami miatt nem működik.
ezt követve úgy tűnik megoldható.
https://www.insanelymac.com/forum/topic/345910-unable-to-upgrade-from-catalina-to-big-sur-on-system-with-legacy-biosSajnos a gép még mindig nincs nálam, szóval kipróbálni nem tudom.
-
kushwavez
senior tag
Jó hát megint előfordult, hogy ledobta az iPhone-t WiFi szinkronizálás közben, pedig már eredeti Apple Broadcom kártya van a gépben szóval fogalmam sincs miért csinálja. Elég idegesítő tud lenni
-
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #36207 üzenetére
valszeg a SIP be van kapcsolva, az app meg nincs aláírva és letiltja.
Amiket meg tudsz próbálni:
kikapcsolt SIP
sudo gatekeeper --master-disable
sudo chown -R felhasználónév:staff <app>
sudo chmod -R a+x <app>
xattr -cr <app>majd próbáld újra.
-
kushwavez
senior tag
válasz
szocsaba #36191 üzenetére
a Clover bootloadernek be kellene töltenie. akkor lehet rossz eszközről bootolsz.
És igen, nem árt új EFI-t, más az iGPU-d is, azt is be kell állítani. De lehet a már működőt is módosítani.
Meg lehet csinálni a leírás alapján az újat.iGPU-hoz: BIOS: DVMT-Prealloc: 128 MB
ig-platform-id beállítása: [Az ig-platform-id beállítása az Intel Grafikus Processzorunkhoz]
próbáld ezzel szerintem először: 0x3E910003
Ha nem jó, itt a többi: 6. Támogatott Grafikus processzorok
CPU power management: #36187 hsz-ban leírt módon -
kushwavez
senior tag
válasz
Penguin95 #36186 üzenetére
CPU energiakezelés:
- OpenCore: [link]
- Clover:
-> config.plist/ACPI/SSDT/PluginType=1
-> config.plist/ACPI/SSDT/Generate/CStates, PStates, PluginType=true
-> config.plist/CPU/HWPEnable=true
-> config.plist/KernelAndKextPatches/KernelPm, KernelXCPM=true
-> Következők törlése:
--> config.plist/ACPI/DSDT/DropTables/CpuPm, Cpu0IstÉrintőkijelző: használd azt a kextkiosztást ami régebben működött, vagy próbáld azt amit fentebb említettem
Ahhoz, hogy ne USB-ről bootoljon:
- Csatold a system EFI-t és az USB EFI-t, másold az USB EFI-t a system EFI partícióra, restart, kész. -
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #36183 üzenetére
mikor újraindul a Clover GUI-ban a "macOS Installer"-t válaszd ki
-
kushwavez
senior tag
válasz
sanyi0627 #36175 üzenetére
próbáld ezt: ECEnabler.kext
majd újra a telepítést.
próbálkoznék én is, de sajnos nem mostanában lesz a kezeim közt az a bizonyos gép amivel ugyan ez a gond -
kushwavez
senior tag
válasz
Penguin95 #36174 üzenetére
na én meg aztán vettem egyszer egy 20 ezer forintos fülest cserélve az USB headsetem.
Mikrofonja iszonyat volt, meg halk volt mint állat. Így maradt a szakadt USB Ozone fülesem ami szegényem már kb 10 éves de még mindig tökéletesen működik, csak kicsit már kezd oszlani..
de nincs szívem már lecserélni... majd ha elromlik valami rajta
Én meg pont úgy vagyok vele, hogy az USB headsetem használom mindenhol mert egyszerűen működik. Telóra meg van EarPods.
btw Linuxra visszatérve, még ott van a permission probléma. te ó ég mennyit szenvedtem én azzal.... egyfolytában permission probléma volt mindennel. persze ezt mind ki lehetne küszöbölni, ha userként indulna az alkalmazás, de nyílván az túl egyszerű lenne
-
kushwavez
senior tag
válasz
Penguin95 #36171 üzenetére
erről a bizonyos eszközről nem tudok, viszont ált. az USB DAC és USB audio eszközök Plug & Play-ek szoktak lenni.
Nekem "porosodik" a Fedora installom a vinyón mert egyszerűen nem használom soha. Mindent amit meg tudtam csinálni Linux alatt, meg tudom csinálni macOS alatt. Egyszerűen imádom.
A Linuxnál már ott kezdődtek a bajok nálam amikor feltettem és nem volt wifi.....na akkor nyílván tököltem a source kereséssel mert teljesen nyílván az összes outdated...
Van egy RPI szerverem (only CLI) amin elég sok dolog megy egyszerre, igazából a common dolgok (smb, ftp, rsync, transmission) egyszerűen konfigurálhatók és telepíthetők, a probléma ott kezdődik amikor egy nem common, ráadásul régebbi alkalmazást kell futtassak... mert hogy egy egész napot is el lehet cseszni azzal, hogy keresem a source-t a dependenciekhez... oh god... azóta sem tudtam megcsinálni mert elment az életkedvem is közben...
sosem értettem miért kell mindent source-ból buildelni és miért nem adnak egy kész binaryt... de hát... ez már csak ilyen linux dolog, nehogy már valami egyszerű és gyors legyen
-
kushwavez
senior tag
válasz
Penguin95 #36169 üzenetére
A Wi-Fi igazából annyit most nem érne nekem, mivel csak szórakozásból kezdtem bele a dologba, és ha kell, akkor szerencsére a vezetékes hálózat rendelkezésre áll. Plusz nem tudom tud-e ilyet a macOS Androidos telefonokkal, de van a telefonomban egy lehetőség, miszerint azt használom USB-n keresztül mint hálózati eszközt.
Régen mintha használtam volna az Androidos tetheringet macOS-en, de őszintén nem emlékszem rá. Szerintem biztos be lehet állítani.Igen, HD4000, csak valamiért 4400-ra emlékeztem. A támogatás megszűnéséről tudtam, viszont olvastam olyat, hogy ennek ellenére most még működik a 3D gyorsítás, mert nem lettek eltávolítva az ehhez szükséges dolgok. Igazából csak azért kezdtem azzal, mert kíváncsi voltam, hogy hol tart most a macOS.
Lehet, hogy már ebben az új verzióban (11.3) kiszedték, bár nem tudom.Az Acidantheras tippet köszönöm, mindenképp kipróbálom. Az érintőképernyő egyébként életre kelt, akárcsak a TrackPoint és annak gombjai, de ez csak akkor van így, mikor nincs a gépbe dugva USB eszköz. Gyanítom IRQ hiba lehet, pedig ezt direkt ellenőriztettem az SSDTTime segítségével, és bele is raktam a javításokat a config.plist-be, illetve az aml(?) fájl is a helyén van. Ugyanakkor ez a jelenség Big Sur esetén nem jött elő, viszont ott nem is használtam SSDTTime-ot.
A 18-as és 30-as id-t kipróbáltam még tegnap éjszaka, de sajnos nem működtek. Ahogy olvasgattam, ebbe belefutottak már mások is, és ott is az általad említett VoodooHDA lett a megoldás. Pár id még maradt, de ha azokkal sem lesz jó, akkor rápróbálok a VoodooHDA-ra.
Lehet, hogy az IRQ miatt van. Sőt, a hang nekem a Lenovo T440 laposomnál az IRQ patchek hiánya miatt nem működött AppleALC-vel. Miután patcheltem hiba nélkül működött a hang. -
kushwavez
senior tag
válasz
Penguin95 #36167 üzenetére
A gép amire került enyhén szólva nincs gyári állapotában, az egyik cserélt eleme a Wi-Fi és Bluetooth kártya, ami jelenleg egy mPCIe-s Intel AX210-es (Toulineua gyártmány). Ez egy eléggé új típus, így nyilván nem igazán sikerült életet lehelnem belé. Esetleg van valami megoldás erre, vagy inkább várjak türelemmel, hátha egy későbbi kext majd megoldja a dolgot?
Sajnos eszerint: [link] nem támogatott a kártya. Felteheted a kérdést a fejlesztőnek, hogy tervezi-e támogatni, avagy sem.
Én inkább egy támogatott Broadcom kártyát ajánlok a teljes "Apple" élmény és perfekt teljesítmény érdekében: Támogatott WiFi+BT/Ethernet kártyák- Sajnos hangot sem tudtam rá varázsolni, ennek gyanúm szerint az az oka, hogy rossz alcid-t használtam. A gépben elvileg egy ALC269-es van, viszont ez a leírásában linkelt táblázat alapján nem kevés változatban létezik, szóval jó eséllyel egy másik azonosító megoldja a dolgot. Esetleg van arra mód, hogy ne kelljen mindet egyesével tesztelgetnem? 5-10 darabnál még elmenne a dolog, de itt van vagy 30.
Nincsen sajnos. Próbálgatós. Google szerint talán a 18 vagy a 30 lesz a jó
ref: [link]
Vagy alternatíva a VoodooHDA.kext, viszont nekem nagyon halk volt és a minősége sem volt valami jó, de ez persze változik gépenként.- Elsőre ugyan a Big Sur-t próbáltam ki, viszont ott nem volt 3D gyorsítás, ellenben kérdés nélkül működött az érintőképernyő az ujjammal. Catalina esetén viszont egyáltalán nem reagál, pedig végigpróbáltam szinte az összes Voodoo kext-et. Valahogy lehetne ezen segíteni? Épp így nem sikerült felélesztenem a pöcökegeret és annak gombjait sem, de ez mindkét rendszer esetén így volt.
Azért nem volt 3D gyorsításod mert a procid Ivy Bridge ami Big Sur alatt már nem támogatott. A gép specifikációinál szerintem elírtad, mert az a proci ( i5-3320M) nem HD 4400-al rendelkezik hanem HD 4000-el
Érintőképernyőre a laptopok általában I2C-t használnak, próbáld a VoodooI2C kextet, illetve a VoodooRMI-t (figyelmesen olvasd el a telepítési útmutatást, itt sajna nem mindegy hogyan van)
A kext lista: AirportItlwm, AppleALC, ECEnabler, IntelBluetoothFirmware, IntelBluetoothInjector, IntelMausi, Lilu, SMCBatteryManager, SMCProcessor, SMCSuperIO, USBINjectAll, VirtualSMC, VoodooPS2Controller (RehabMan), WhateverGreen
Ide megjegyzésképp: a VoodooPS2 Rehabmanos verzió az nagyon régi, az Acidantheras verziót ajánlom. De szerintem mindenképpen próbáld ki az I2C-t és az RMI-t
EDIT: viszont amit nem értek, hogy hogyan működött Big Sur alatt touchscreen és hogy nem Catalinan
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #36163 üzenetére
a Hackintool-ban van USB patching rész, ha rámész az "i" betűre akkor ki is adja a guide-ot.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #36159 üzenetére
A bootprotect nálam ki van kapcsolva a config.plist-ben, de ugye a hibaüzenet megjelenik.
Nem számít, hogy kivan kapcsolva vagy nincs, ki kell törölnöd a config.plist-ből azt az egészet mivel azon az OC verzión amin vagy már nem létezik ez a key, nem tud vele mit kezdeni. Miután kitörölted nem fog többé megjelenni a warning.
Itt látom írjátok, hogy USB gondok vannak/lehetnek. Ezt el tudom előre kerülni valahogy?
Ha rendesen patchelve van az USB (SSDT-vel, vagy USBPorts.kext-tel) akkor nincs mitől félned. De azért a biztonság kedvéért csak tartanék magamnál egy 11.2 telepítő USB-t
#36160:
Ha a hackliban nincs wifi, de vezetékesen ugyan azon a hálózaton van mint a TV (csak az Wifin) akkor kéne működnie az AirPlaynek?Nincs AirPlay kompatibilis eszközöm, de véleményem szerint működnie kéne mivel attól még ugyan azon a hálózaton vagy.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #36157 üzenetére
Nem tudom megmondani.
Eltérő konfigurációk, eltérő eredmények.
Nekem egy Lenovo laptopom van, neked egy Z490 asztali konfigod, teljesen eltérő a kettő.Addig amíg ki nem próbálod addig nem tudod meg.
Esetleg csinálj backupot ha nem lesz jó vissza tudj menni.
-
kushwavez
senior tag
Bekerültek a GPU támogatottsági listába a Big Navi kártyák:
RX 6800, RX 6800 XT, RX 6900 XT
(csak Big Sur 11.4-től működnek) -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #36154 üzenetére
a "No schema..." warning azt jelenti, hogy az a key (esetedben BootProtect) nincs többé már használatban az adott OC verzióban, ki lehet törölni a config.plist-ből.
InsanelyMac-en szoktam látni az updateknél, hogy userek akik OC-t használnak néha nem kapnak frissítést, de konkrét megoldást nem írtak rá.
Próbáld a következőt:
- config.plist: SecureBootModel = Disabled
- SIP ugyanúgy maradjon bekapcsolva (sőt, mindig IS úgy kell lennie. Ha esetleg van valami hacklis kexted a Library/Extensions mappában akkor Clover: CsrActiveConfig=0x01, OC: 01000000)
- Terminal:sudo kextcache -i /
aztán restart
- NVRAM reset
- Ha még mindig nem jó akkor Terminal:
sudo /System/Library/PrivateFrameworks/Seeding.framework/Versions/A/Resources/seedutil unenrollsudo /System/Library/PrivateFrameworks/Seeding.framework/Versions/A/Resources/seedutil enroll DeveloperSeed
sudo /System/Library/PrivateFrameworks/Seeding.framework/Versions/A/Resources/seedutil unenroll
softwareupdate -l
- Ha nem jó, akkor más ötletem sajnos nincs. Combo update már nincsen, tehát csak a teljes telepítőt tudod leszedni és azzal felrakni.
@kazsmerlaca #36148 : Igazad van, vannak páran akiknek az USB nem működik 11.3-on, újra kell patchelni az USB-t. forrás: [link]
Nekem nincs vele problémám személy szerint.
Legegyszerűbb ha lepatcheled SSDT-vel, aztán örökre el lehet felejteni. -
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #36148 üzenetére
Nemhiszem, hogy akármi baj történne.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #36147 üzenetére
Ellenőrizd a terminal-ban mit mutat a
csrutil status
Ha nem azt, hogy "System Integrity Protection status: enabled." akkor ellenőrizd a config.plist-ben, hogy az "RTVariables/CsrActiveConfig" 0x00 értéken van-e, ha nem, írd át arra. (frissítenem is kell a leírást mert úgy néz ki az alapértelmezett nem 0) -
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #36142 üzenetére
Nekem nincsen vele problémám. sőt, eléggé meg vagyok vele elégedve.
honnan szedted? -
kushwavez
senior tag
válasz
sanyi0627 #36134 üzenetére
hmm szerintem nem az az oka.
viszont olyan velem is előfordult, hogy a Lenovo X270 laptopomra próbáltam feltenni 1 hete a Big Sur-t tisztán telepítve, ugyanúgy az első restart után nem ment tovább és folyamatosan újraindult.
Annyira sokat nem foglalkoztam vele, jelenleg nincs is nálam a gép, viszont azt tudom, hogy az akkumulátor nem volt patchelve (nem volt akkumulátor indikátor) és valószínűleg ez miatt van.
Sajnos nem mostanában lesz a közelemben az a laptop így nem tudom próbálgatni, viszont csak ez az egy magyarázat jutott az eszembe, mert az összes többi notimon nem volt ilyen gond és mindegyiknek patchelve van az akkumulátora, az X270-en pedig minden be volt állítva kivéve az akkumulátort.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xiaomi 12T Pro 8/256 GB kék / 12 hó jótállás
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest