- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
Topikgazda
válasz
scdlsc #37724 üzenetére
samsung-ok nem annyira ajánlottak, bár ez inkább az nmve ssd-kre vonatkozik
mindenesetre nekem már két sata ssd-vel is volt problémámegy inteles teljesen megpusztult macos telepítésnél, de mivel szeretek hackelni, a halálból hoztam vissza
egy másik pedig valami wd sata green volt, az a klasszikus tüneteket produkálta, hogy idővel el kezdett lassulni a bootidő nagyon látványosan, végül többet a win, meg a macos sem indult el rajta
itt a secure erase, meg egy teljes felülírás segített -
tlac
Topikgazda
válasz
scdlsc #37721 üzenetére
az nem jó, ha nincs trim
milyen ssd?usb-re egy elég eretnek megoldást tudok javasolni:
USBToolBox futtatása win alól
mérföldekkel egyszerűbb, nem kell semmi usbinjectall, portok össze-vissza ideiglenes tiltogatása, stb. -
-
-
tlac
Topikgazda
Az OpenCore-nak van egy ismert szándékos, de idegesítő tulajdonsága, hogy a gépet átnevezi eredeti Apple Mac gépnek a macOS-en kívüli oprendszerek alatt is.
Eddig ez nem annyira zavart, de most felfedeztem, hogy ez megzavarja azokat a programokat, amik a szenzorokból olvassák ki az adatokat, mint pl. a ventik fordulatát, stb.Viszont van rá egy trükk, amivel ezt ki lehet kapcsolni, a config.plist-ben ezeket a kulcsokat kell módosítani az alábbi módon:
CustomSMBIOSGuid
:true
UpdateSMBIOSMode
:Custom
Innentől már a Windows, Linux helyesen fogja felismerni az alaplapunkat, annak, ami valójában is az.
-
tlac
Topikgazda
válasz
gabber_79 #37655 üzenetére
először is olvasd át az összefoglalót a benne lévő linkekkel együtt
meg bogarászd át a dortania-s leírást is teljesenmacos telepítőt lehet csinálni win, linux vagy virtuális gépes macos alól is
-
tlac
Topikgazda
válasz
Truman #37637 üzenetére
akkor ez a te topikod inkább:
Apple asztali gépek -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37616 üzenetére
igen, win alatt elég az usb3-as pendrive is a felderítéshez, de máshol nem
úgy mappeld le, hogy a 15-be beleférjenek, ami nem fér bele és tudod nélkülözni, azt tiltsd leshutdown előtt mindig kikapcsolom így nem villog éjszaka. Ewent EW1085R4 CSR BT stick. Van egy Asus USB BT400 stickem is, az akkor is világít ha kikapcsolom
ált. be lehet állítani, hogy a gép kikapcsolása az usb portokat is áramtalanítsa
-
tlac
Topikgazda
válasz
Cingi1979 #37605 üzenetére
bios-ban csak ennyit kell állítani az usb-hez, ha van ilyesmi
EHCI/XHCI Hand-offXhciPortLimit-et is kapcsold még be az opencore-ban
de az usbinjectall, meg az XhciPortLimit is ideiglenes megoldás, amíg nem mappaled rendesen az usb-ketviszont ha esetleg vállalod, hogy felteszel próbaként egy win-t is, ott sokkal egyszerűbb megcsinálni a mappelést ezzel:
USBToolBox -
tlac
Topikgazda
válasz
kleinguru #37570 üzenetére
korábban írtad, hogy valami bt hiba miatt nem látta az ssd-det
na ez a hiba lehet most is még fenáll
mivel most próbálkozol erre a gépre elsőként macos-t tenni, én a helyedben csak azokat a kext-eket tenném a bootloaderhez, amik feltétlenül szükségesekakkor van ilyen széthullott kép többnyire, amikor a macos nem látja a fájlrendszert, amiről bootolnál
pl. amikor elsőként indítanád a telepítőt pendrive-ról, a clover/opencore elindul, el is megy valameddig, de mikor a macos-nek kellene továbbvinni a rendszer betöltését, de nem tudja kezelni rendesen az usb-t, akkor is ilyen hiba van -
tlac
Topikgazda
válasz
Gabady #37558 üzenetére
hát nekem sosem volt még amd procim (na jó, a szekrényben van egy valami amd 486)
tudtommal nincs a topikban aktívan jelenlévő tag, aki amd-t használna
én egyébként elsődleges oprendszerenként nem használnék macos-t amd-s gépen, de még az újabb P és E magos inteleket sem igazán
ha csak szórakozásnak, kihívásként szeretnéd, az úgy másszóval jöhetnek a személyes tapasztalataid
-
tlac
Topikgazda
használ itt valaki 4K-s LG monitort?
problémám, hogy sleep után nem jön vissza egyből a kép
a monitor visszakapcsol, de fekete képpel, utána kikapcsol, ha kézzel visszakapcsolom utána jó
elvileg monitor specifikus a hiba, másikkal is próbáltam, úgy nincs gond
dortania-n van hozzá egy lehetséges fix, de nem segít
[link]Special note for 4k Displays with AMD dGPUs:
Some displays may fail to wake randomly, mainly caused by AGDC preferences. To fix, apply this to your dGPU in DeviceProperties:CFG,CFG_USE_AGDC | Data | 00
You can find the PciRoot of your GPU with gfxutil
/path/to/gfxutil -f GFX0
-
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #37504 üzenetére
Meg egy dolog eszembejutott, mondtad hogy vannak pluszban PCIe kartyak a gepben, ott azert erdemes szamolgatni meg nezni hogy mit hova pakolsz, mert az intel sporol a consumer vonalon a PCIe savval. 16 sav van ami direktben van bekotve a CPU-ba. Ez direkt ugy van megcsinalva, hogy halando ember veletlenul se ertse mirol van szo.
annyira nem vészes a helyzet
pl. Gigabyte rendszeresen megosztja a manual-ban, hogy mi hova van kötve, de az Intelnél is megtalálni
pl. z490 -
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #37496 üzenetére
az ocvalidate-et főleg csak a végső ellenőrzésre használom
a meld-es diff-elgetés meg azért jó, mert látom, hogy mik változtak a sample-ökben, meg, hogy mit kell merge-ölgetni a saját configomba (saját vs. új sample meld-ben)Utana md5sum-al vegigmegyek az osszes driveren meg ACPI file-okon amiket hasznalok az OC-ban es ha valami frissebb akkor azt ertelem szeruen frissitem
én csak simán felülírom az oc-s fájlokat
acpi-ból pedig sajátokat használok, amiket a SSDTTime-mal generáltamMielott felrerakom a helyere a regi EFI mappat atnevezem, hogy ha baj lenne akkor EFIShell alol pillanatok alatt be tudjam bootolni
na az átnevezés az jó ötlet, bár nekem van exfat-os partícióm, ahova mentést csinálok róla
általában előbb csak kext frissítést csinálom meg és reboot, ha jó, utána jön az oc
-
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #37494 üzenetére
jah, diffelni az kellhetett rendesen
te hogyan szoktad frissíteni a config fájlt?
én az új és régi sample-t szoktam összehasonlítani, akkor látom mi változott, aztán a sajátomat még az újjal, vegül ez alapján összekattintgatom
ezt az egészet meld-ben csinálom
plusz szintén validációde amúgy elég macerás a folyamat
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37479 üzenetére
az tök jó, ha ilyen egyszerűen megúsztad a bluetooth-ot
nekem korábban a broadcom-os bluetooth-os wifi-hez kellett az a rengeteg kext, elég komplex az a dokumentáció ismost az intel wifi-s bluetooth chiphez (AX201 - 8087:0026) ez kellett:
BlueToolFixup.kext/
IntelBluetoothFirmware.kext/
IntelBTPatcher.kext/ -
tlac
Topikgazda
válasz
fiATHaLON #37484 üzenetére
hackintosh-on amúgy is előfordulhatnak anomáliák, de az opencore-od régebbi, mint ahogy megjelent a monterey, így az nem optimális biztosan
ha munkaeszközöd, akkor főként tanuld meg vagy vegyél igazi mac-et, akár használtan is
az osx86 már úgy is zsákutcaha van mentésed az efi mappáról, pl. egy pendrive-ra kitéve, ami tud bootolni is, akkor nyugodtan lehet kísérletezni
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37461 üzenetére
olyan jelenségekkel már találkoztam, hogy egy bootolható pendrive megbolondítja a gép postját
jobb ezeket lehúzogatni, amikor nem kellenek
A ventura most elkezdte azt csinálni, de a monterey is csinálta ha jól emlékszem, ha efi partíció vagy mappa van vagy volt csatolva, akkor nem hajlandó a macos rebootolni
sokszor piszkáltam mostanában az efi partíciót macos alatt, nem volt ilyen prbolémám
de legtöbbször le is választottam újraindítás előtt
akkor is jelentkezik a gond ha unmountolod? -
tlac
Topikgazda
-
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #37440 üzenetére
gigabyte-nál sajnos nem igazán lehet cserélni a wifi modult (cnvi), de egyébként működik a itlwm-mel is
nekem úgy is csak annyi kell, hogy legyen rajta netASRock B560M Pro4
a chipset-tel lehet több problémád lesz, mivel már a 11. genhez készült
plusz mivel a 10. gen-es proci van benne, így a pci-e kiosztása sem ideális
10. gen cpu: 16 sáv pci-e 3.0
11. gen cpu: 20 sáv pci-e 4.0 (az utóbbihoz van tervezve a lap) -
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #37438 üzenetére
Most összeraktam az utolsó hackli buildemet az utolsó supported generációból (10th gen), itt azért már voltak gondok, pl az USB a lapon nemigen akart működni, de találtam egy nagyon jó toolt USB mappingra Windows alól, ajánlom mindenki figyelmébe:
https://github.com/USBToolBox/toolpont múlt héten telepítettem én is 10. genes intelre a ventura-t és végül ugyanezt a usbtoolbox-t használtam (ezt tűnt a legfájdalommentesebbnek)
bár én aztán kicseréltem később a hackintool generált kext-jére, az mégiscsak 1 darabból áll és codelessuhd630 próbáltad úgy beállítani, hogy az alaplapi kimenetek is működjenek?
nekem azzal vannak problémáim, látszólag jól működik
de pl. sleep után DP-n azt csinálja, hogy egyből van kép, de után kb. 1-2 másodperc után el is megy vagy 20 másodpercre, aztán később ismét van
hdmi-n meg sleep után nincs is
ezek ismert hibák, elvileg az igfxonln=1 paraméterrel fixálni is lehetne vagy másik framebuffer id-vel de egyelőre nem sikerültnálam ez a konfig:
Gigabyte Z490i AORUS ULTRA
i5-10500
AMD 6900XT (ez majd később egyszer menni fog egy am5-ös gépbe) -
tlac
Topikgazda
válasz
scdlsc #37403 üzenetére
ha újra majd rendbe teszed, időnként nézz rá az efibootmgr-rel vagy a bios-ban, hogy szaporodnak-e a bejegyzések, valószínűleg valami valahol még beleszól
nekem ilyen lefagyós dolog akkor volt, mikor egyre több jelent meg, végül betelt
vagy amikor a win alatt a korábban említettbcdedit /set {bootmgr}
paranccsal belenyúltam és win meg a bios egymással versenyzett és írogatta felül a bejegyzéseket -
tlac
Topikgazda
válasz
scdlsc #37400 üzenetére
És lőn, gyönyörű pixelpontos BIOS és Clover.
CSM support - NEVERjah, ezt korábban én is kértem, hogy ez legyen, de akkor cmos clear után elmaradhatott
BIOS-ban a Boot Sequence listában csak a két SSD és a mac-es tárhely HDD látszik. A Windows 10 alatt NTFS-re formázott HDD nem. A mac-es tárhely HDD felett van egy piros cimke UEFI felirattal. Gondolom a win-es tárhely HDD-nek nem kell ott látszódnia, mert az nem bootolható. A mac-es HDD a filrendszere miatt látszik
az látszódhat ott, amin van efi partíció
a macos szokott csinálni rá ha az alatt particionáltad -
tlac
Topikgazda
válasz
scdlsc #37386 üzenetére
bíztam benne, hogy a clear cmos kitakarítja a sok szemetet is, de akkor ide drasztikusabb megoldás kell
egy pendrive-ra írd ki a systemrescuecd-t, húzz le megint mindent
bootolj vele be uefi módban, aztán az efibootmgr-rel töröld ki az összes boot entry-t ([link])miután üres, húzd le a pendrive-ot és nézd meg ismét mi van a biosban, utána mehet vissza a macos-es ssd
-
tlac
Topikgazda
-
tlac
Topikgazda
válasz
scdlsc #37377 üzenetére
ezzel a sok rendszerrel jól megbonyolítod az életedet (ha mind 1 ssd-n lenne valójában egyszerűbb lenne)
ráadásul ha lehúzol egy ilyen vinyót/ssd-t majd később visszakötöd, azzal is megbolygatod az uefi lelkivilágát (ilyenkor az törlődik a boot bejegyzéséből, aztán ha windows volt rajta, akkor azt általában automatán hozzáadja, clover-t már inkább nem)pár kérdés:
szigorúan uefi-t használsz és nincs semmilyen csm, ugye?ilyesmi parancsot futtattál?
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi
ha igen, valószínűleg csak több galibát okoztál vele
sok leírásban szerepel, de egyáltalán nem ajánlomelső körben azt ajánlanám, hogy a macos-en kívül mindent húzz le ismét és azt oldd meg, hogy tudjon bootolni, utána a többi visszamehet ismét próbaként
ami még kérdés, hogy hány efi partíciód van és mik vannak rajta?
-
tlac
Topikgazda
válasz
Traptor #37362 üzenetére
montenery-t javaslom és az opencore-t
a jelenlegi konfigon is mennie kellenehagyd ezeket a mások által összerakott cuccot, magadnak csináld meg nulláról
olvasd át még a dortania-s doksumentációt, az annyira jó, hogy gyakorlatilag minden kérdésedre választ fog adni, ha valahol elakadsz, még arra is -
tlac
Topikgazda
válasz
general #37355 üzenetére
régen csináltam már, nem emlékszem a részletekre
de a lényeg az lenne, hogy minden usb-t egyesével végig próbálgatsz, amiket használni akarsz és akkor ott meg kell jelennie az eszköznek, max 15 lehet
az lehet, hogy 15-nél az usbinjectall ellenére sem lát többet a macos, ekkor tudod azt csinálni, hogy ideiglenesen letiltod egy részüket, hogy előbukkanjon az usb-c és akkor azt már tudod mappelni
[link]
flag -uia_exclude_hs: excludes all HSxx ports
flag -uia_exclude_ss: excludes all SSxx ports -
tlac
Topikgazda
válasz
general #37348 üzenetére
usb sok helyen félrecsúszhat
-pl. valami nem támogatott usb vezérlőd van
-nincs jól beállítva a bios (ehci/xhci handoff)
-valami acpi átnevezés még hiányzik ([link])
-nem megy az usbinjectall (pl. nem támogatott smbios)ha az előbbiek rendben vannak már, akkor azzal lehet továbbmenni, hogy ideiglenesen letiltod pl. az összes usb2-t, hogy beleférj az 15-ös limitbe
ha így már megjelenik, meg tudod csinálni a mappalést -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37349 üzenetére
ez az opció monterey-n is így van, csak nem ott
viszont ezzel nem kapcsoltad ki a sleep-et is?sudo systemsetup -getcomputersleep
jah a polaris/baffin dolgot még múltkor én is átnéztem és szerintem is úgy lehet, hogy a polaris a családi név
aha, hát én a homebrew-t csak konzolos programokra használom
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37339 üzenetére
láttam, viszont baffin-ként is rengeteg hivatkozás van rá (gpu-z-s kép, de techpowerup spec és wiki-n mindkettő ott van)
de egyébként még ennyiért is drága, majdnem annyiba kerül, mint a gép többi része
az OC Auxiliary tool a opencore configját is frissíti rendesen?
friss ocvalidate nem mond rá hibát? -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37334 üzenetére
a wx 4100-ra baffin-ként és polaris 11-enként is hivatkoznak, szóval nem teljesen pontos az összefoglaló
egyébként a kártya szerintem beleférne az itx-es gépembe
A készenléti állapotba kerülés letiltását nem találtam a rendszerbeállításokban, feltételezem az is okozhatja a restartot hogy készenléti állapotba akarja rakni magát, de helyette restartot nyom.
akku alatt keresd
ha kézzel nyomsz egy altatást neki, úgy megy?
-
tlac
Topikgazda
válasz
r3dsnake #37289 üzenetére
azt meg lehet csinálni, hogy elrejtesz eszközöket a macos elől, viszont nem tudom, hogy ilyenkor a fogyasztással mi történik (szerintem nem 0 lesz)
de ha csak a fogyasztás optimalizálása a cél, nem biztos, hogy megéri foglalkozni vele
a modern kártyák, cpu-k nagyon szépen visszaveszik a teljesítményt, amikor nincs rá szükségvan fogyasztásmérőm és viszonylag komoly gépem van, de üresjáratban csak 35W körül eszik
Gigabyte Z490i AORUS ULTRA
Kingston FURY 2x8GB 2666MHz CL16 Beast
i5-10500
AMD 6900XT
Corsair SF750 Platinum táp
nvme-s ssd, 3,5-ös vinyó, sok venti
[link] -
tlac
Topikgazda
válasz
iater88 #37287 üzenetére
az eddig nem derült ki, hogy 2 ssd is van a 2 rendszerhez külön
ez magyarázat lehet arra, hogy miért találkoztál valami régebbi clover-rel, mivel lehet mindkettőn van 1-1 és az egyik régebbi indult el
remélhetőleg uefi módban vannak telepítve a rendszerek
csm meg legyen kikapcsolva a bios-bankönnyű megoldást nem tudok neked írni, valószínűleg mindkét rendszer megmenthető (kivéve ha hardverhibád is van), de a káoszt neked kellene rendbe tenni
ha van másik win-es géped, akkor az ssd ellenőrzéséhez vagy az ssd gyártójánál lehet hozzá programot találni vagy ott van még a hard disk sentinel
ha nincs és úgy sincs semmi fontos a win-es ssd-n, akkor húzd le a másikat és telepítsd rá újra a win-t az adatok megtartásával
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- OLED TV topic
- Peugeot, Citroën topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED monitor topic
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- iKing.Hu Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Használt, karcmentes állapotban 3 hónap garanciával!
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700X 16GB DDR4 128GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T7 Chieftec 400
- Asus rog g751y elkelt
- HP ZBook Studio 8 WorkStation i7-11850H 16GB 256GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest