Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #10691584

    törölt tag

    válasz Brumi˘ #21773 üzenetére

    Ezt a "mindent bepipálok" dolgot el kell felejteni hackOsX-nél. Ez nem ringyóz, ahol telepítéskor lefut egy detektáló folyamat, hogy a dzsunka PC-ben milyen eszközök találhatók és a telepítő milyen drivert toljon alájuk. Az OsX EFI alapon dolgozik, meg TPM chipekkel és eleve pár géptípusra (és azok PONTOS) specifikációira/hardver elemeire) van belőve, amik sokszor még régebbi Mac modellekkel sem kompatibilisek (szemben a ringyózzal, aminek mindenen mennie "kell" még ha lassan is;persze reális gépekre gondolok, nem mittomén Pentium Pro 1999, vagy ilyesmi)

    Ezzel csak azt akarom mondani, hogy OsX telepítésnél (hackintosh esetén) totál MÁS szemlélettel kell hozzáállni/egyáltalán hozzákezdeni. Legtöbb esetben pl. előtted van egy "lista" a telepítés bizonyos pontján ugye. Namost, ha abból "paraszti logika" alapján mindent bepipálsz, a rendszer el sem fog indulni, mert az OsX-ben nem "driverek" vannak, hanem kernel kiterjesztések, amiket meghív a rendszer és ha bepipálod őket, akkor kérlelhetetlenül települnek is (és utána nem nézik azt, hogy kompatibilis, vagy sem/vagyis nem szelektálnak, ignorálnak, ha valami nem okés)

    Tehát, ha valami "nem okés" (példa: nem a te gfx chipednek megfelelő kext-et "installálod" a rendszerbe alapértelmezettként, hanem egy másikat) akkor jó eséllyel már bootoláskor el fog halálozni/hibára fut és megáll. Jobbik esetben nem működik ez/nem működik az, de azért maga a GUI még betöltődik és tudsz rajta dolgozni addig, míg megfelelő kext-et keresel a(z esetlegesen "egzotikus") hardver elemedhez, pl. az osx86.net-en. Ergo: HA megnézted (pl. windows alól) hogy pontosan mik a hardver elemeid ÉS utána egyik részüket látod telepítéskor a választható listában (vagy multibeast-nél/bár én iszonyúan utálom azt a sz@rt) akkor CSAK azokat az elemeket pipálgasd be, amikről tudod, hogy a TE eszközödhoz valók (ha ráviszed a nyilat, írja is a legtöbb, hogy milyen eszközöket támogat, pl. a touchpad-eknél, vagy wifi vezérlőknél stb) Azonban, ha nem látod a listában a tiédet, akkor inkább NE pipálgass, mert ha rosszakat pipálsz, akkor a többi hiába megfelelő, rosszabbik esetben elég akár egy hibás is ahhoz, hogy mindent elölről kezdjél (úgy értem újrabootolás, telepítés, pipálgatás stb)

    Nem tudom, mennyire voltam érthető így fél kávé után (negyedmásnaposan :DDD ) de a lényeg az, hogy CSAK azt pipálgasd, amik előzetesen a ringyózban is szerepeltek (pl. aida tesztprogramban) ÉS megtalálhatók a kextek listájában IS. A többit hanyagold (kivéve a kernelt, meg ilyesmiket/már ha választani kell persze, de a kernel nem is "kext", viszont ott lehet a listában szintén)

    És amikor felállt így, vagy úgy (mondjuk csökkent funkcionalitással) a rendszered és tudsz rajta dolgozni/van GUI, akkor korrigáld utólag az "egzotikusabb" hardver elemeidet. Erre vannak jópofa "kext installerek", de azok csak abban segítenek, hogy ne neked kelljen kézzel a rendszermappákba injektálnod a kexteket, meg jogosultságokat állítgatnod (stb) hanem elvégzik helyetted (Egyébként minden ilyesmi után kötelező egy permission repair-t lefuttatni) De magukat a kexteket neked kell ilyen esetben "összevadászni", ezek az eszközök csak segítenek a munkában.

    Ezeket persze nem hivatalos Apple fejlesztők írják, hanem utólagosan hegesztik emberkék nem támogatott hardverekre és néha neked kell beléjük editálni a te saját eszközöd azonosítóját (DEV_ID-ját, ami nem nehéz egyébként) ha amúgy nem tartalmazzák, DE jók attól még a te hardveredhez is (dev-id editálás után)

    A vicces az, hogy például: tudtommal SOSEM volt soundblaster chip/hangkártya apple gépekben (persze tévedhetek) és sokukat már a win7 sem támogatja, ennek ellenére, ami kext-eket hegesztettek soundblaster-het "önkéntesek", az nemhogy támogatja, még jobban is szól OsX alatt, mint támogatott windows-okon hivatalos driverrel :DDD

    Gondoltam ez a leírás kicsit segít (csak szemléletmód váltásban) bocs, ha kissé hosszó lett..

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák