Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Beépül a Nano Banana a Google Fotókba
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Macrodroid
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
captainnemo
üzenetére
A wifi miatt kellene egy lspci kimenet.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
pavucontrol (parancssorból vagy menüből), az hogy néz ki?
Amúgy azzal szokott
A pipewire az utódja, mondjuk az se jobb
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Így hirtelen én sem, de ha az aplay kimenetében ott a kártya, akkor az fel van ismerve
Pulseaudio, vagy pipewire van fent? -
válasz
captainnemo
üzenetére
Hála az égnek, mert a #15902-vel lehet, hogy elb@xtuk volna a biost.
A #15903-mal szerintem jlljyyyyyooooÓ lesz !A grubia32.efi fájlt spajzold el és végszükség esetén dugd bele az ubuntu mappába és a boot mappába is beledughatod , ha nincs ott. De erre nemigen lesz szükség.
hcl szaktárs tudna még az ilyen vasakról, meg a kedvenc Alpine linuxáról regényeket írni.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Ha bebootolt a telepített rendszer, van benne működő internet?
Ha jól csináltad eddig, akkor a
sudo grub-install /dev/mmmcblk2
után kellene
sudo grub-install --recheck /dev/mmmcblk2
sudo update-grub
sudo rebootde szerintem elírtad a parancsot , mert oda ez kellene
sudo grub-install /dev/mmcblk0
sudo grub-install --recheck /dev/mmcblk0
sudo update-grub
sudo rebootmert maga az mmcblk0 a 32 gigás mmc-flash
az mmcblk0p1 az EFI partíciód
és az mmcblk0p2 a / partíció -
válasz
captainnemo
üzenetére
bent vagy már?
Csak a pendrájvot tudod bootolni, vagy be tudod bootolni a telepített rendszert?"amikor parancssorból beírom azt a pár sort bebootol a diskről."
ez mit jelent? megy a telepített rendszer?Kellene egy ilyen gpartedes kép a telepített rendszerről A bal információs panelt a nézet - eszközinformációk pipa csalja elő.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Na akkor , ha valamilyen módon be tudod bootolni a telepített rendszert, akkor bootolj be rá és ha bent vagy, akkor írj ide. Mekktróbáljuk mekkcsinálni. Ha bejutottál és van net akkor lesz minden !!!! ... remélem.
user van? sudo múködik? -
válasz
captainnemo
üzenetére
Egyébként 2 giga ramja van. Én elengedném. Egy rendesebb böngésző letérdel , mert kevés a ram.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Az igazi történet itt kezdődik: [https://prohardver.hu/tema/manjaro_linux/hsz_309-309.html]
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Mielőtt feladnád ezt is olvasgasd át: [https://prohardver.hu/tema/re_asus_transformer_book_t101ha/friss.html] .
Mindjárt én is átolvasgatom az eddigieket, hátha támad valami ötletem. Kéklufi urat is meg lehetne kérdezni, hátha neki van ötlete.
Az ügy nem reménytelen. -
válasz
captainnemo
üzenetére
Ja, de a célmeghajtó legyen MBR, nyilván. Nekem 10+ év alatt párszázszor sikerült már.
Ha mondjuk Rufus-szal írod ki az ISO-t, akkor mindenképpen a dd módot válaszd! -
válasz
captainnemo
üzenetére
Elég idegörlő ilyen múzeumi szökevényekre telepíteni, eddig kettőre próbáltam, de akkor még nagyon benne voltam a telepítésekbe, közel 10 éve voltak ezek is, mindkét gépre kizárólag az akkori Linux Mint XFCE 17.3 verzió ment fel, de ma már ez nem támogatott.
Van egy igen részletes írás épp a Linux Mint kézikönyv az, itt is szóba került.
Valami választási opció kell legyen a BIOS-ban hibrid/EFI/Legacy vagy akármi...ha nincs semmi, akkor meg csak a Legacyt tudja a gép, így ha MBR particiós sémára van particionálva az eMMC, akkor lehet rá Legacyban telepíteni, hiába írja ki a rendszer az install során, hogy ez így nem lesz OK!
Ez a BIOS frissítés téma nekem is fura, mert ha minden működik, akkor idiótaság megcsinálni, főleg régi gépeken.
Ha sehogyan se boldogulsz, lehet érdemes lenne beírnod a helyzetet a Linux Lezdő topikba, hátha valakinek volt már dolga ilyen eMMC-s notebookkal...
Ez az EFI/UEFI telepítés nekem is elég sötétló még mindig, utolsó pillanatig Legacyt alkalmaztam, mióta nem lehetett, automatikus installt választottam és amit az megcsinált, azt használtam fel később, Gparted-del alakítgatva.
Ha ezt írtad be, hogy
sudo grub-install, az nem elég amúgy, meg kell adnod a meghajtó betűjelét is, amire a GRUB-ot telepíteni akarod. Valahogy így sudo grub-install /dev/emmcxxA
sudo fdisk -lparancs megmutatja a meghajtó megnevezését pontosan, ez a sor van legfelül, később felsorolja a particiókat is, ha vannak, de ne azt írd az emmcxx helyére, csak a meghajtó megnevezését! De első lépés, hogy valahogy derítsd ki, hogyan lehet Legacy/MBR-ben telepíteni!Nagyon elegem van lassan veszek a barátomnak egy laptopot, csak ezek a kicsik nagyon drágák.
Én már ezeréve csak használtüzleti gépeket veszek itt az Aprón, jó pár van családban és több már 8 éve működik. Érdemes szétnézni, mindeg vannak jó vételek! Pár hónapja egy HP Zbook 15 G15-öt vettem 130eft-ért itt, amit boltban ennyiért venni lehetne, az kb annyit ér, hogy repüljpáva lenne azonnal belőle! A pici 14'-os gépek egész olcsón vannak szerintem.
No most már ki tudsz indulni valamerre, remélem előrébb leszel valamivel, de legalábbis máshol akadsz el, aztán onnan lehet folytatni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De amúgy nem 10 éves, hanem 2023-as alapján csináltam.
Amiben a meghajtó betűjele hda-nak van említve, az tényleg nem 10 éves, hanem 20 inkább! Már 2013-ban is réginek számított, amikor először találkoztam Linuxszal, akkor is sda, sdb volt már.

-
válasz
captainnemo
üzenetére
Annak van direkt oka, hogy 10+ éves leírások alapján telepíted a Linux Mint XFCE-t?
Régi gépre lehet nem is kéne erőltetni az EFI-s telepítést, nincs a BIOS-ban olyan opció, ahol átállíthatod legacy-ra EFI helyett? 10+ éves notebookokra eddig mindig legacyban telepítettem, például a HP Elitebook 8570p is hanyatt dobta magát, amikor UEFI-t próbáltam ráerőltetni. Azt nem tudom ezek az eMMC flashkártyák hogyan viszonyulnak a GPT-hez, de legacyhoz amúgyis MBR kell.
-
zizidor
őstag
válasz
captainnemo
üzenetére
Ezért jobb az UUID hivatkozás, ahhoz végignézi az összes meghajtót, melyiken találja meg. Az én gépemben 2 db NMVe SSD van, és tök változó mikor melyik az nvme1 és nvme2.
-
zizidor
őstag
válasz
captainnemo
üzenetére
A grub parancssor akkor jön be, ha valamiért nem találja meg az oprendszert.
Kell lennie egy grub.cfg fájlnak a /boot/grub/efi/EFI/ubuntu helyen, ami megmutatja melyik a boot partíció, általában UUID alapján. Ezt le tudod ellenőrizni?A grub menüt meg az /etc/grub.d/ alatti scriptek hozzák létre, az /etc/default/grub konfig fájl alapján. Ezt is meg kellene nézni, jók-e az adatok, bár nem szokott gond lenni az alapbeállítással sem.
-
zizidor
őstag
válasz
captainnemo
üzenetére
Mivel írtad hogy régi gép, milyen particionálás van rajta? MBR/GPT?
A rendszerindítás ennek megfelelő? MBR/EFI?
EFI esetén megvan a külön EFI partíció (FAT32)?Ha még ezek ellenére sem jó, akkor én egy usb meghajtóra felraknám a rEFInd-et, arról indítanám a gépet, onnan kiválasztani a Linuxot, és akkor egy sudo grub-install paranccsal általában helyrehozható.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3330, 100% Akksi
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2247
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
A pipewire az utódja, mondjuk az se jobb
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Rowon