- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ingyen beszerezhető pár SEGA klasszikus mielőtt lekerülnek a Play Áruházból
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11788 üzenetére
Gondolom a Rhythmbox beállításainal ki kell kapcsolni az értesítéseket. Mindkét félét, az asztali és a tálcás-értesítési területes értesítést is. Egyébként mert azt rakták be alapértelmezett lejátszónak, még használni sem kötelező a Rhythmboxot, egy csomó jobb lejátszó van, amit fel tudsz tenni a Szoftverközpontból.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
#89309696 #11782 üzenetére
1 GB Ram ma már max könnyűsúlyú böngészővel elég egy-két megnyitott lappal. Az nem is teljes értékű, valamint aki Chrome/FF -hez szokott nem biztos, hogy megfelel neki. Ezekkel 2 GB, de inkább 3, ez sem sok pénz.
5400-as vinyó helyett tábla csoki árban találni 7200-ast. Ezzekkel sem biztos, hogy teljesen folyamatos működést kapunk, Linux ide, Linux oda.
Debian sem nehéz telepíteni, egy kis Mint-es tapasztalat szerzés után. A Mint-es Cinnamon ablakozó csak akkor lehet alternatíva ha van valami rendesebb GPU benne. -
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11782 üzenetére
A Linuxot mindenképp szokni kell, mert más filozófia a Windowshoz képest. Mindent szinte máshogy kell csinálni alatta ahhoz képest, amit Windowson megszokott az ember.
Az a WS notiban mindenképp be kéne rakni egy C2D procit, meg min. 4 GB RAM-ot, meg egy pendrive árában lévő olcsó 120 gigás SSD-t, és még ez is az abszolút minimumon lesz így 2019-2020-as mércével. 1 gigával a felhasználóbarát Linuxok is nyögvenyelősök lesznek, és ebben a felállásban a kevés memória lesz a szűk keresztmetszet, nem a proci. Bár a Linux mindenképp jobban fog futni, mint a Win7, ez nem kérdés. Viszont arra a gépre semmiképp ne Cinnamont rakjatok, azzal nem lesz villám. Arra vagy AntiX-ot vagy Sparky Linuxot tennék, IceWM felülettel, ha az nem elég felhasználóbarát neki, akkor Mint Xfce, vagy Xubuntu, de ezek is a határon lesznek. Mert hiába is fogyaszt keveset az OS, nem attól függ, hanem a net lett bloat, ahogy megnyit egy modern böngészőt rajta, 1-2 fül, vagy 1 videó, és az egekben lesz a memóriahasználat. 1 GB RAM már 5 éve is hihetetlenül szűkös volt, még XP-n is, nem hogy mai modern full extrás Linuxon, meg Win7-10-en.
Az, hogy a kérdéses laptopot mivel lehet bővíteni, erősen gépfüggő. Milyen chipset, milyen foglalat, min. T7200-s Core 2 Duo-ra kéne rámenni, de ha találtok olcsón, akkor T7800, T8300, T9400, T9600-akat kéne nézni, a legnagyobbat beletenni, amit a gép támogat. Sokat nem szabad érte adni, max. 4 ezer forint, de azt is csak a T9xxx-es procinál. 2×2 GB DDR2 laptop RAM kb. 3-4k között megy. Olcsó SSD 5-6k. Persze sokat összességében sem szabad rákölteni, mert a C2D platform is elavult, ahogy van, 14k ráköltése helyett 30k környékén már 3. genes Core i Lenovo ThinkPadeket, Dell Latitude-okat, HP Elitebook-okat kapni, 4GB DDR3 RAM-mal, igaz abba még mindig kell SSD, de újabb dimenzióugrás lehet.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11780 üzenetére
Ja, akkor 902 megás swapot csinált, és nem nyúl hozzá, ezt előre mondtam, hogy 8 GB RAM-nál már nem nagyon valószínű, hogy használná, még 7,5-nél sem fogja. Az, hogy a swap partíció vagy fájl, azt a swapon -s paranccsal tudod lekérdezni, szintén terminálban, ugyanott, ahol a free -m parancsot is futtatod.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11776 üzenetére
Előbb terminálban a mount parancs kiadásával nézd meg, hogy most micsoda a swap. File vagy partíció, és hogy mekkora. Meg használgasd egy ideig a rendszert, nézegesd feladatkezelőben, hogy milyen helyzetekben mennyit foglal le a swapban. Valószínű csak ilyen pár megákat fog, vagy legrosszabb esetben is max. 1 giga és kész, és rájössz, hogy hozzá sem kell nyúlni, jó, ahogy most van. A swap 4 GB vagy annál kevesebb RAM-nál válik fontossá. 8 GB-nál már csak ritkán fog a rendszer hozzányúlni, 12-16 gigától meg már egyáltalán nem kell semmi swap (hacsak nem spéci felhasználásról van szó).
Linux alatt nincs dinamikus swap, csak statikus, fix méretű, akár swapfájl, akár swappartíció. Ahogy írtam, swapfájlnak a rugalmasság az előnye, a mérete változtatható, a helye más meghajtóra átrakosgatható. A swap partíciónál ez nincs, viszont az meg lassú HDD-ken előnyös, hogy nem töredezik fájlként, meg a tányér külső szélére lehet rakni, ahol gyorsabb, de ez nálad megint nem fontos, mert SSD-d van.
-
válasz
#89309696 #11776 üzenetére
/-be akarok egy fix 4 Gigásat
Nem, nem akarsz. A /-t odaadtad a rendszernek, nehogy elkezdj belegaládkodni. Amúgy arra a felhasználásra bőven elég a fizikai memória, de ott van még a rendszer által csinált swap file is.
Az van amit a rendszer magától csinált, ha csinált.
Linkeltem neked a monitorozó programokat, miért nem nézed meg? De akár egy free -m parancs is elég ehhez terminalba.
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 11869 1875 7878 273 2114 9411
Swap: 1425 0 1425NTFS meg állandóra nem kérdés, át kell konvertálni, már írtam ezt is. De ha nem különösebben foglalkozol vele, mit válaszolnak, akkor miért kérdezel?
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11773 üzenetére
Igen, ezen a linken éred el, így be tudod tenni a Google-t. Tudom, faramuci, ez sajnos a Mint baromsága, hogy valamelyik cég adományozójuk, és annak az oldalát tették meg defaultnak, a Google-t pedig kivették, hogy ne váltsanak vissza a laikusok túl könnyen. De ezen a weboldalon simán visszaválthatod. Ez más disztrón nincs így (azokon ezt jóváteszik azzal, hogy van valami más szopás
), azokon az alapértelmezett a Google alapból, ahogy Windowson is.
Swap partíció nem kell, talán defeault már swap fájl készül. Annak az is az előnye, ha nem elég a mérete, akkor lecsatolás után törlöd, majd létrehozol a helyére egy új, nagyobb fájlt, amit mkswap segítségével terminálban megformázol. De az a 4 GB elég, amit létrehoztál, 8 GB RAM mellett ideális, úgyis csak keveset fog belőle a rendszer használni, ha fog egyáltalán. A Linux nem olyan, mint a Windows, hogy állandóan swapolási mániája van, nem tekeri a lemezt feleslegesen, meg takarékosabban bánik az erőforrásokkal is, CPU, memória, stb..
-
válasz
#89309696 #11769 üzenetére
Swap file automatikusan készül, esetedben a /home értelmetlen. A rendszer azt is megcsinálja és utána rugalmasan kezeli.
Furán néz ki a FF olyan minimalista, gondolom ez nem az alap kinézete, hanem valami Mint edition.
Ez egy feltelepített Firefox, mindenütt ilyen, de gondolom van sync, így nulla különbség lesz kb.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11769 üzenetére
Linux alatt nincs C: - D: stb. meghajtó. Csak /dev/sda1, /dev/sda2, /dev/sdb1, de még ezeket sem érheted el közvetlenül, mert fizikiai eszközök, hanem az ezeken lévő fájlrendszereket fel kell csatolni egy mappába. Linux alatt mappába csatolunk mindent.
Megjegyzem ezt a mappába csatolást a Windows is tudja, arra az esetre van beletéve, ha valakinek annyira sok meghajtója lenne, hogy a Z: meghajtó is betelik, akkor is tudjon újat felcsatolni. Annyi, hogy nem ez az alapértelmezett.
A böngésző lehet csak neked furcsa 6 év belakás után. Nézd meg a belakott rendszeren, hogy milyen témákat, addonokat adtál hozzá Firefoxhoz
Azért próbáld ki NV kártyával is. Annyit megnéznék IGP-n is, hogy ha játssza épp le az 1080p-s YouTube videót, akkor mennyi a prociterhelés.
Illetve ahhoz, hogy pl. YouTube-on használja, ahhoz IGP-n kellenei fog a h264fy addon. Ugyanis ahogy néztem, a GT730 még nem tudja a hardveres VP9 dekódolást, amit a YT erőltetne alapból, ez az addon kierőszakolja, hogy alapértelmezésben x264 kódolásban játszódjanak le a videók, és akkor itt jön a képbe a hardveres dekódolás.
A natív médialejátszón is megnézheted a prociterhelést egy 1080p-s x264 lejátszása közben.
-
válasz
#89309696 #11764 üzenetére
Fizikailag kiszeded? Ennyire azért nem ősemberes ez a Linux. Felteheted a switcheroo-control csomagot helyette, benne van a tárolóban is.
(#11759) Frawly
Szerintem sokkal jobb a helyzet sok téren, de ennyiféle hardvernél lehetetlen ezt naprakészen összegyüjteni. Erről is lehetne egy online szerkeszthető táblázat, ki milyen VGA-val milyen rendszeren, milyen 2D, 3D drivert használ. Új Linuxosok és új hardvert vásárlók tuti értékelnének egy ilyet.
Intelnek amúgy elég jó a Linuxos támogatása.
-
törölt tag
válasz
#89309696 #11741 üzenetére
Érdekesség képp megnézhezed a FerenOS-t is. Ubuntu 18.04 az alapja, KDE-Plasma az asztali környezete. Sok előre konfigolt választahtó kinézet séma van benne. Könnyedén Win7 sémára állíthatod.
Egy Asus X553S notin futtatom most, Celeron N3050(Braswell) és 4GB memória társaságában. Alapból ugyan majd 1GB ramot fogyaszt, de ennek ellenére nagyon reszponzív a rendszer.
Persze ettől vannak kevesebb ramot fogyasztó rendszerek is.
[link]
A rendszer snap mentes, nincsenek felesleges loop device-ok. -
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11749 üzenetére
Akadás nélkül minden fog menni, az a proci akkor is le tudja játszani a FullHD-t, ha szoftveresen fog dekódolni, max. sokkal magasabb lesz a CPU terhelés, meg hangosabb rajta a hűtő, de ez a legrosszabb eset.
Ha nem jó a driver, lehet képernyőcsíkozás videókon mozgás közben meg fagyások a rendszeren. Illetve, ahogy írják, lehet nem fog menni a hardveres gyorsítás. Ez utóbbit NV kártyán nem ismerem, azt tudom, hogy Intel GPU-n és AMD-n elvileg megy Firefox alatt, Chrome-ból meg van olyan speciális linuxos kiadás, ami tud hardveres gyorsítást lejátszás közben.
Ezek nem azt jelentik, hogy nálad biztosan nem fog menni, hanem nem tudni, hogy a fentebb írtakból mit tapasztalsz meg, menni fog-e. Csak akkor tudod meg, ha kipróbálod. Arra próbálunk felkészíteni, hogy NV GPU-val semmi nem garantált. De ettől függetlenül szerintem jó esély van rá, mert ahogy nézem az NV oldalán, rosszul emlékeztem, a 710 GT támogatott a legújabb driver által (verzió 440 és verzió 390-es ág), szóval ez nagyban javítja az esélyeket a problémamentes működéshez.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11746 üzenetére
Ezekből pont a netezés-böngészés az, aminek mindig nő az évekkel a hardverigénye, proci és RAM. Meg a felbontás növekedésével és a FullHD, 4K térnyerésével a háttértárak.
Az igaz, hogy az i7-3770 netezésre overkill még, de most már ~20k környékén megkapni, és ez egyre csak olcsóbb lesz. A +8GB DDR3 7-10k, használtan még olcsóbb. SSD-ből attól függ mekkorát veszel, de azok sem drágák már. Adott esetben egy ilyen bővítés olcsóbb, mint új gépet venni. Utóbbinak akkor van értelme, ha a legújabb AAA-s játékokkal játszol, vagy valami spéci felhasználási igény van, vagy rámész az ultraalacsony fogyasztásra.
-
Frawly
veterán
válasz
Ez a gép teljesen elég a Cinnamon-nak is, minden szempontból. Egyedül a GT730 lehet necces, hogy azt mennyire támogatja az a zárt NV driver, amit Cinnamon-nal a hardverkezelőben fel tudsz tenni, meg talán a 19.3-as verzióban már eleve le van talán töltve, úgy érkezik vele a disztró kulcsrakészen. Elvileg kéne támogassa, ha a megfelelő, régebbi driverágat tölti le hozzá a rendszer, ellenkező esetben lehetnek vele gyengeségek. De ez nem amiatt van, mert annyira gyenge kártya lenne, hogy már használhatatlan lenne, hanem én úgy tudom, hogy az NV megszüntette hozzá a támogatást, mivel már régi.
De később érdemes lenne szerintem ezt a gépet még bővítened, nem mindjárt nyugdíjazni. Mivel Ivy Bridge, ezért mehet bele egy i7-3770 körüli proci, nem kell K-snak lennie. Meg még 8 GB RAM, és valami kicsit újabb GPU, lehetőleg AMD, annak Linuxon jobb a támogatása, normálisabb opensource driverrel megy. Esetleg egy min. 240 gigás SSD, ha tartalmat is fogyasztasz a gépről, tehát letöltéseket nézel rajta.
-
válasz
#89309696 #11743 üzenetére
Ma meg már sokkal egyszerűbbek a PC-s szokásaim, mint 4-6 éve, úgyhogy most sokkal könnyebb és egyszerűbb is rendszert váltani, érdemes volt várni is.
Bíztam benne, hogy erre a kérdésemre majd csak később fogsz válaszolni.
Én 6 éve váltottam Win7-ről, talán gyengébb gépem volt, de nekem az, hogy a rendszert agyonnyomó online virusírtót meg tűzfalat elfelejthettem, már az nagy megkönnyebbülés volt, a többi csak hab a tortán, de majd pár hónap múlva meglátod. Ez a mai Linux Mint rengeteget változott a 6 évvel ezelőttihez képest.
NTFS-t érdemes átformázni, mert a Linux ugyan dolgozik vele, de lassabb és komolyabb processzorterheléssel. Hosszú távon át kell formázni EXT4-re mindenképpen.
HDS helyett a gsmartcontrolt szoktam használni időnként, AIDA64 helyett viszont rengeteg terminalos monitorozó megoldás van, de kezdetnek az alternativo.net oldalán érdemes Linuxos alternatívákat nézegetni az eddig programjaid helyett.
Pár monitorozó megoldás itt is van.
-
válasz
Az a gép tökéletes Mint Cinnamonnak. Semmilyen hiányérzeted nem lesz Win után, ha nem játszol, nem futtatsz winonly programot. Amit Frawly szaki említett, nyugodtan felrakhatod.
Egy dolgot fogsz csak bánni, hogy miért vártál erre ilyen sokáig!(reklámblokkoló itt is ugyanúgy működik)
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11738 üzenetére
A Linux Mint Cinnamon-t használják a legtöbben. De ha nagyon gyenge gép, akkor simábban, pörgősebben futhat rajta a Mate vagy a még kevésbé erőforrásigényes Xfce verzió. A sima, legújabb Mint-et töltsd, ami most 19.3-as, és arra figyelj, hogy ne LMDE-s verzió legyen.
Az összes verzió telepítője kiírható egy 4 gigás pendrive-ra, és az összesre igaz, hogy telepítés után 10 giga alatt van a méretük.
-
válasz
#89309696 #11738 üzenetére
Szeva!
A 4 verzió közül melyiket használják a legtöbben?
Jó kérdés, szerintem a Cinnamont, de ha említed a W7-et, akkor leírhatnád a géped hardvereit, mert attól is függ, melyiket érdemesebb megnézned. Cinnamon a legfullosabb, de értelemszerűen rendszerigénye is a legnagyobb. 4GB-os pendrive-ra simán ráfér a telepítő iso és a 31GB-os partición bőven elfér, nekem átlagos használattal kb 15GB-on terül el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest