- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
inf3rno
nagyúr
Már néztem ezt tegnap, de pont azért írok, mert magyar nyelvű véleményre lenne szükségem, meg inkább valami gyakorlati megfontolásra, mint ilyen elméleti összehasonlításra. Nagyjából arról van szó, hogy 3 egymással lazábban összefüggő webszolgáltatást fogok futtatni egy-egy subdomain alatt, mindegyiknek vannak külön adatbázisai és nem akarok egy-egy szolgáltatásból több példányt futtatni, mert nem lesz akkora a terhelés. Nekem erre az LXD tűnik jobbnak úgy, hogy csinálok 3 container-t és mindegyikbe egy-egy app megy az adatbázisaival. Bármi észrevétel, ellenvetés?
-
bambano
titán
úgy érted, hogy amikor az mplayer hibátlanul lejátszik bármit, akkor a driver rossz?
ez van fent:
Fájl: libflashplayer.so
Útvonal: /usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so
Verzió:
Állapot: Engedélyezve
Shockwave Flash 24.0 r0amit a debian felrak. firefoxból meg 45.5.0-s, amit a debian esr-nek felrak.
-
tvamos
nagyúr
ell kell dontened Igen, es mar sokkal kozelebb vagyok a donteshez, mielott feltettem a kerdeseimet. Koszonom a segitseget, mindannyiotoknak!
egy tplink 1043nd v3 is eleg lenne. Most V1-em (is) van, es azzal sincs minden rendben. (Nagyon melegszik mar, valami miatt, hetente 2-3 alkalommal teljesen kiakad, es csak az segit, ha kihuzom par percre.) Most inkabb kihagynam a markat.
Amugy meg a lakashoz egy NETGEAR JWNR2010v5-ot adtak. Ez sem jo...
No, ilyesmit sem veszek, az tuti.
-
bambano
titán
"Azt nem tudom hogy szerver szinten hogy totyognak, de ott is van erdemi elorelepes biztos": ohh, ott kiválóan bemutatják, hogy hogyan lehet ezerrel tolatni
a szervereimben, amit most fogok selejtezni, még olyan xeon van, amit se a meltdown, se a spectre nem érint. bezzeg az újakban! ha ráeresztem a kernel védelmet, az újak simán lelassulnak a régiek sebessége alá...szép új világ, a héten kábelezés csere miatt leállítottam a legfontosabb szerveremet, nem is indult el újra...
-
bambano
titán
ugye az én állításom az volt, hogy 2xxxx környékén volt utoljára valós teljesítményjavulás, azóta nem.
erre te bemutatsz két procit, abból az egyik az általam írt határ egyik oldalán van, a másik a másikon.
ezzel tehát az állításom azon részét, hogy 2xxx környékén volt javulás, lehet bizonyítani.
azt nem, hogy azóta nem, mert ahhoz mondjuk a 4700-at meg a 8700-at kellene összevetni.egyébként ez a 990x vs. 4790k összevetés is érdekes, ha vigyelembe vesszük az órajelet is, akkor az egyszálas teljesítmény 3.45GHZ-en 1511 vs. 2130. Ez négy generáció alatt 30% körüli fejlődés. ami eléggé silány teljesítmény szerintem. [link] [link]
-
bambano
titán
pedig de.
a 2xxx-es procikban volt utoljára érdemi teljesítménynövelés, azóta csak apró csiszolgatások voltak.
a mostani 7xxx-es procik kb. ugyanolyan teljesítményűek, mint a 2xxx-esek, érdemi előrelépés max. a fogyasztásban volt.az a vicc, hogy egy i7-990x-es proci még mindig bőven versenyképes a mostaniakkal szemben is, és nem csak megalkuvással.
-
-
tvamos
nagyúr
Senki sem ismeri be, hogy teved... persze, jelen esetben szerintem o azt gondolja, ez igy jo, es mindenki mas a hulye. O meg a helikopter.
Jut eszembe... szeretnem appgredelni a homszerverem.
Megis jo lenne ezt hasznalni routerkent is.
Jo otlet ez?
Tudtok valami olcso alaplapot 2 db gigabites ethernet csatoloval?
Esetleg wifi-vel? -
zoltanz
nagyúr
Úgytudtam, hogy a BSD-k fejlesztése eléggé be van lassulva mostanában a Linux-hoz képest.
Régebben használtam, terveim közt szerepel valamikor felmelegíteni a dolgokat, de inkább gyorsabb asztali PC-n tesztelgetném.Ezen az Atom-os gépen már Uefi/Efi van ahogy látom. Sima Bios-hoz képest van valami változás a telepítésnél? (dualboot Win10/Debian vagy Win10/XUbuntu 14.04 lesz rajta)
-
bambano
titán
"Az a baj hogy az AFSZ.-re hivatkoznak": mi másra hivatkozhatnának?
" es hulyenek nezik a felhasznalok tobbseget.": egyébként okkal"Amugy parszor nekem is vegigfutott ez e fejemen, hogy lehet az en rendszeremben van a baj.": tuningoltad már a kerneled? azt tapasztaltam, hogy a nagyobb sávszélességű csomagokat már nem képes kihajtani a linux, ha nem tolod fel az internet beállításokat az égbe.
a nagyobb sávszélesség: az én rendszeremen azt tapasztaltam, hogy a határ 30 és 50 Mbps között van. a 30 Mbps még jó szokott lenni, az 50 már nem. Tehát ha 50 fölötti a csomagod, akkor nálad is van baj.
a konkrét szám attól függ, hogy a szerver felé milyen a pinged.
-
A szomorú az, hogy ha végfelhasználó vagy, akkor is végiglépkedik veled a helpdesk guide 0.1-ben lévő összes lépést: húzd ki-dugd vissza, restartold, kapcsold ki és be ésatöbbi. Mondjuk a csúcs az volt, amikor nem ment a net, felhívtam a szolgáltatót és ekkor elkezdi nekem a fentieket, meg disable NIC, tegyem újra a drivert... Akkor közöltem, hogy ez Linux. "Ja, azt nem supportálunk!' Megenlítettem azt az aprócska tényt, hogy nem Linux supportra vágyom, hanem netre... és mivel eddig ment, most meg nem, kétlem, hogy az operációs rendszer oldalán van a gond.
-
bambano
titán
"az ugyfelszolgalatukon is vannak ugymond 'arcok'": hívom a gerinchálózati szolgáltatót, hogy nem megy a bérelt vonal. első kérdés: az adsl nt-t újraindítottam? routert újraindítottam?
és gyakran van, hogy még perceket el kell veszekedni velük, hogy nem adsl, hanem nagyvállalati bérelt vonali előfizetés, olyan árszinten. -
zoltanz
nagyúr
Telekomnál azért húzódott az egyik mobil előfizetésem aktiválása, mert a rendszerben rosszul van a városom irányítószáma. A Telekom ügyfél szolgálatos nem, hogy kijavította, javíttatta volna, hanem be kellett utaznom még egyszer és a rossz irányítószámon regisztrálni.
DPD futárszolgálatnál egyszer 2 napig kerestettem egy eltűnt csomagot, (2x kellett azért is utazni), ott se ért senki a számítógépes rendszerhez.
-
-
-
A Gnome csak annyira képes, hogy pixeleket összevon, és úgy lehet 2x-es vagy 3x-os nagyításokat csinálni, de köztesre nem képes.
Pl olyat meg főleg nem lehet megcsinálni sem Gnome-ban, sem a többiben, mint az Androidnál, hogy DPI és képernyőméret alapján méretezzen mindent.
A KDE meg csak simán manipulálja az egyes grafikus elemek méreteit, de az sem nevezném rendes HiDPI támogatásnak.
Szóval bárhogy is nézem, a HiDPI támogatás egyszerűen vacak és rettenetesen korlátolt, de hogy ennek mi az oka, miért nem képesek rendesen megoldani, nem tudom, bár olvastam már olyat is, hogy valaki szerint az X-ből hiányzik egy rendes megoldás erre, és ezt a desktopoknál csak ennyire lehet áthidalni."The Vulkan WSI (Window System Interface) is a set of API calls serve a similar purpose as EGL does for OpenGL ES or GLX for OpenGL. Vulkan WSI includes support for Wayland from day one: VK_USE_PLATFORM_WAYLAND_KHR. Vulkan clients can run on unmodified Wayland servers, including Weston, GENIVI LayerManager, Mutter / GNOME Shell, Enlightenment, and more. The WSI allows applications to discover the different GPUs on the system, and display the results of GPU rendering to a window system."
És mi van akkor, hogy ha pl Nvidiát használok, ami EGLStreamet használ, amit tudtommal kb semmi nem támogat? Mármint ez megkerülhető ezzel a Vulkan WSI-vel?
-
-
Smiley
addikt
Meg lehet oldani modern gepen is. Kell hozza ket cucc... meg egy linux de az gondolom adott.
Open Adventure
Cool Retro Term -
Apollyon
Korrektor
Nope, az már obsolete technology, és amúgy is villanykazán
1050 ti... nem szeretem a plusz tápcsatis dolgokat, ez egy áramspórolós konfigBányászni meg nem szoktam, és azt amúgy is AMD kártyákkal hatékony, azért nem lehet kapni sehol. Amúgy UT4 ami most érdekel, még pre-alpha de jónak tűnik. Kicsit már quake-es.
-
Manjaro meg Antergos az más, vannak olyan telepitősegédszerű akármik is, amik konkrétan az Arch-ot rakják fel.
Én 2 v 3 éve január 1.-én hajnalban egy ilyennel raktam fel az Arch-ot! Nyilván nem voltam észnél, de qrva sokáig tartott ezzel is. Manjaro-t 6 perc alatt felraktam.
-
bambano
titán
hát nem tudom, a debian még mindig megfelel alap oprendszernek gyári állapotában, ha befogom a szemem és nem nézem a systemd-t.
tehát kernelt fordítani se kell, meg azokat a programokat, amiket használok, nem kell tákolni.eddig egy program volt, ami kérdőjeles volt, a pppoe szerver, de mintha azt is megcsinálták volna rendesen a 9-es debianban.
én az ilyen biztonsági hájpoknak meg nem szoktam felülni. ráadásul ugye selinux az nsa termék, tehát optimális esetben kihajítod a kernelből, a grsec-et fizetőssé tették, tehát amiatt se forgatsz kernelt már, akkor meg sok értelme nincs.
az más kérdés, hogy ki mekkorát kavar destkoppal. nekem jó a mate osztjónapot.
-
Nagy lóBKK-t, hát én is Win7-ről jöttem nulla tudással, semmit nem olvastam, szenvedtem még a wubi-s megoldással is meg a Debian wheezyvel is, mikor nem ismerte fel a hálókártyámat sem. Mégis addig kerestem a megfelelő disztrót totál nokedliknek, hogy lassan csak azt vettem észre, hogy már hetek óta nem indítottam el a Windózat! Most se értek hozzá, de már több, mint 3 éve Linuxot használok kizárólag!
Jó pár hónapja külföldön élő barátom miatt fel kellett raknom a 8.1-et, mert képtelen volt valamit megoldani, de esküszöm, a rosszullét környékezett, amikor láttam szép lassan felállni a rendszert. Amikor már azt hittem, rányomhatok a FF ikonra, még valami mindig töltötte magát...fenéket, ez csak a 7 lehetett még ennek előtte, mert itt csak valami fura csempék jelentek meg. Mit össze kínlódtam én azzal.
-
Webes bongeszobol csinalod?
Igen meleg van errefelé, pedig bányában ritka az ilyes....
Nekem minden böngésző elég webes, mer' ugye a webnélkülivel mit kezdjek!
Vimperator, ez OK, megnézem, köszi a tippet, de ez a follow ez hogyan viszonyúl az előbbi kettőhöz? Bocs, ha nagy baromságokat kérdezek, de ez nekem kínai. Azt tudom, hogy van a billentyű használatot kikerülő egerezés, ha valaki parázik a keylogger miatt, ezért gondoltam a fordítottját ennek. Az, hogy lassabb....időnként így is sokat kell várni a felületre, míg feltölt vagy visszajelez, tehát a lassúság nem számít.
-
Apollyon
Korrektor
Oké, én kérek elnézést
Igazából csak 1 játékot futtatok rajta, ezért kénytelen vagyok használni. Remélem már nem marad sokáig ez a platform monopólium, ezért is szurkolok a SteamOS-nek. Bár igazából én a PS4 szintű gamingnek is örülnék, ha lenne bill+egér, és 60+FPS. De a konzol gaming szerintem egy a sok világszintű átbaxásbólÉn melóhelyemen nálam is winezés van, meg egy kis Oracle linux.
-
zoltanz
nagyúr
Már én is Linux függő vagyok, 1-2 hétnél többet nem bírok nélküle, vagy inkább zsigerből utálom a Win-t.
A Win-en megőrít ez a dupla klikkelés, és nyomd meg egyszerre a ctrl, alt-ot, bal füleddel meg h+j kombinációt.Registry-t állandóan ganyézni, temp könyvtárakkal egyetemben, vicc.
-
bambano
titán
melegítem a fikázógépet
egyébként de, kíváncsi lennék, hogy meg lehet-e oldani rendesen a videónézést, időnként olyan érzésem van egyes tecső videóknál, mintha valaki visszarángatná a filmet.(ethernet kártya) "Mondjuk at tudod nevezni ha gondolod.....": persze, csak az olyan király, hogy csinálsz távolról egy dist-upgrade-t, és ez a hulladék átnevezi az ethernet kártyákat, és akkor nincs többet net. veheted elő a kocsikulcsot. majdnem így jártam, szerencsére a távmenedzsment működött.
-
tvamos
nagyúr
Eredetileg az vot az elkepzeles, hogy OMV lesz, aztan azt gondoltam, hogy routernek is jo lesz a gep. Aztan olvastam, OMV-t lehet Debian ala telepiteni, es akkor menne az, hogy 4G modemmel jon az internet, es akkor a kis gep intezne mindent.
Aztan most mar ez a szenario egyre bonyibbnak latszik, az en tudasomhoz, meg idomhoz kepest... szoval maradt, hogy file szerver lesz, es radugom a routerre. -
d3zs0
tag
Szóval te azért nem ajánlod az openSUSE-t, mert nem minimalista a telepítője, az igen, gratulálok. És ha valakinek nem arra van szüksége?! Pont ilyen a linux felhasználók többsége! Ha jól emlékszem még bambano is értetlenkedett az arch telepítőjén pár hónapja...
A zipper-el mi a baj? És milyen bug-ra gondolsz? Mert megint 0 infó nélkül ideokádsz mindent...Void: és ha vkinek nem nvidia van? pl nekem...
Kernelt sem értem, igaz csak pár hétig használtam voidot, de nekem nem volt vele baj, pedig ez alatt az idő alatt is jött frissebb kernel... -
Smiley
addikt
Nalam fut egy rakas distcc, vannak vele neha szarsagok, bizonyos csomagok neha elszallnak vele. Ilyenkor distcc lekapcs leforditom azt az egyet, aztan visszakapcs. Amugy en a binhost-on forditom a csomagok 80%-at, a kernelnek csinaltam sajat csomagot. Igy kvazi "debian"-os gentoo gepeim vannak mindenhol. A binhost-os gep, pedig minden heten vasarnap ejjel kesziti az uj bin csomagokat automatikusan.
-
-
bambano
titán
ha azt nézzük, hogy ténylegesen mit dolgozom, akkor már nagyon régen isp-knél vagyok rendszergazda/programozó mindenes.
ha azt nézzük, hogy milyen vállalkozási formában, akkor másfél éve lettem vállalkozó, mert így jobb.
tehát érdemi dologról nem maradtál le, hogy mostanában a számla fejlécében más van, mint régen, az meg nem fontos.
-
Smiley
addikt
Ha mar router. Az egyik helyen amit uzemeltetek kezd kifingani az ilyen fel consumer pc-bol epitett router/tuzfal, mondtam, hogy jo ide a hasznalt vas is csak rackbe szerelheto legyen es legalabb 4 gigabites lab kell, meg ha nemgond akkor minimun 8gb memoria.
Ma szoltak hogy megrendeltek, egybol kettot, hogy legyen tartalkban felkeszitve a masik, mert nem szeretnenek a jovoben komolyabb kiesest.
Gen7-es HP 2db X5675 72GB ECC meg 4x146GB 10k SAS disk.Szerintem kicsit agyuval verebre, de legyen.
-
bambano
titán
nekem konkrétan ez jött meg tegnap, ez a legkisebb a tilera-s routereikből. ebből van jelenleg 72 magos verzió is, egy gurigáért.
a mikrotiket úgy frissíted, hogy felmásolod az új szoftver verziót (ami tizenpár csomagból áll) scp-vel a /-be, majd reboot. rebootkor megnézi, hogy van-e ott új cucc, és ha igen, szépen sorban felrakja egyesével. ez az átlagos routereken simán eltart egy percig, néha több.
na ez a tilera nem szöszölt vele semmit. még az is lehet, hogy felrakta az alaprendszert egy threadben, utána ráhajította a többit annyi threadben, amennyi magja van, oszt jónapot. én nem érzékeltem, hogy lassabban bootolt volna, pedig látszik, hogy frissült.
egy gond van vele, ebben a formában ahhoz már zajos, hogy aludjon mellette az ember. az asztali verziója viszont passzív hűtésű.
mondjuk vannak ilyen vicces dolgok, hogy ez a router "fejlesztett" verzió, ami azt jelenti, hogy az elődjéhez képest kihagyták belőle a switch chipet. mert szerintük a procival izomból switchelni gyorsabb
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged