- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17507 üzenetére
Ez attól függ milyen neted van. Gyorsabb nettel lehet megvan 5 perc alatt. Ha gyorsabb neted van. Most olyan frissítésről beszélek, amikor szinte minden csomag frissül, lehet Minten nincs sok ilyen, de rollingon sok van.
Leszedni sem 5 perc, mert elég trükkös, a függőségeket is viszi magával, amik meg kellenének más fent lévő progiknak. Nagyon nagy szopórollerezés tud lenni. Kösz, inkább nem, feltelepítek egy minimal netinstallos disztrót, és építem én magam kézzel a rendszert, csak az lesz fent, amire valóban szükség is van. Ahogy a particionálást, bootolás is szeretem én kézzel beállítani, mert akkor nincs az, hogy a telepítő elcseszte, meg jajj, nem bootol, és nem tudjuk miért. Sőt, ha újratelepítés van, akkor minimal netinstallnál nem kell a partíciókhoz és a boothoz nyúlni, mert azok megmaradnak az előző installból, meg az UEFI boothoz szükséges dolgok is az EFI partíción.
Mondom a full extrás DE, GUI, GUI telepítő, automatizált hülyebiztos megoldások marha kényelmesnek érződnek amíg rá nem jössz, hogy mennyire nem hatékonyak, mennyire kiveszik a kezedből a kontrollt, mennyire kiszolgáltatottá tesznek, mennyivel bloatabbak, mint a hatékony megoldások. Az, hogy kényelmesek meg szép dizájnosan néznek ki, az csak illúzió.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17486 üzenetére
Engem zavar, hogy sok szar feleslegesen frissül. Főleg azóta fontos, mióta nem valami acélos a netem. Nem mindegy, hogy 2000 csomag frissül, vagy csak 400-900. Ráadásul minél bloatabb valami, egyenként is sokkal nagyobb a csomagmérete.
Mondom, téged azért nem zavarnak ezek, mert megrekeszted a fejlődésed egy szinten, és nem látod, nem tapasztalod, hogy lehetne ezt másként is.
És nem, nem 5 perc ezeket frissíteni, sem leszedni. Mondom, ezek a full extrás DE-s disztrók nagyon kezdőknek való, akik Windowsról jönnek frissen, egyáltalán nem ismerik a Linux világát, és be kell készíteni nekik a rendszer kulcsrakészen, minden felhasználási lehetőségre felkészítetten. Mert ők ugyebár, ha kell valami, vagy nem tudják feltelepíteni, mert windowsos megoldással random weboldalról töltögetnek, vagy ha meg is találják a grafikus szoftverközpontot/csomagkezelőt, akkor se találják meg benne, hogy mi is kéne nekik tulajdonképpen, mert nem ismerik a linuxos alternatívákat.
De aki már rutinosabb linuxos, az úgyis fejből tudja, hogy X, Y, Z alkalmazás kell neki, ez a kialakult eszköztára, amit ismer, megszokott, felteszi ezeket, mindjárt egy sorral terminálból, és nem érdekli, hogy a rendszeren már fent van ezek helyett A, B, C csomag.
Ráadásul ahogy egyre fejlődik valaki, úgy veszi észre, hogy sok mindenhez nem is kell GUI, hanem 1-2 terminálos paranccsal, scripttel sokkal egyszerűbben megoldható, sokkal kevesebb szutyok és függőség feltelepítésével.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17459 üzenetére
Nem a ragaszkodással van a baj, hanem az elutasítás módjával: az az arrogáns pökhendiség és alázat hiánya, amivel védi a magáét, az a nem jó. Meg amivel elvárja, hogy minden működjön, 1 neuron odébbmozgatása nélkül. És amiről nem fogja föl, hogy eleve fals az elképzelése. A nosztalgikus beragadottság ehhez képest semmi.
Minden kornak megvolt és van és lesz is a rákfenéje, de én érzek azért pár egzakt pontot:
- fogyasztóiság általi agyhalála az egyénnek + internet: ne gondolkodj, ne emlékezz, ne akard tudni mitől működik a doboz = satnyul az agyi állomány, az affinitás szűnik meg minden irányba, nincs kreativitás (legkisebb eltérés az megszokottól már megborulást eredményez)
- elérhetősége a mindennek is, élelmiszerdömping kiegészülve az igazi és egyéni célok hiányával, nincs küzdelem igazán semmiért, csak primitív könyöklés szintjén a munkahelyen max. = ösztön szintű önjutalmazásba hajlik, kész is a cukorbetegség vagy hasonló kaliberű bármi
- a világ másik részén meg csak a kilátástalan küzdelem jut
- meg aztán ezt a műanyag-dolgot is igen erősen sikerült elszúrnunk (szemét, valós újrahasznosíthatatlanság igen sok területen)
- üvegház-hatás: senki nem enged a maga és mikrokörnyezete jólétéből - könnyű azt mondani fejlett országból vagy nem 3. világból, hogy ne akarjon fejlődni, akinek még van hovaÖsszességében ezekről objektíve elmondható, hogy sikerült összehozni egy nem túl fenntartható állapotot. Valami döcögés kevesebb létszámmal biztos lesz, de ne mondja nekem senki, hogy ezek egyike is jó irány.
Az ősember ösztönből cselekedett, mi már tudatból, elvileg. Ilyenformán a kettő végállapot nem összevethető. A jövőbeli "vég"állapotot meg nem tudni, nem élünk már akkor.
Nem lehet kivonatolt igazságabszolútumot megállapítani, majd valamikor valaki végigpörgeti felgyorsítva a történetünket, a Nagy Humán Logot és röhög egy jót, mit össze próbálkoztunk. Röviden: van egy életciklusa az evolúciónknak. Nem túl lényeges, kinek mi volt vagy van beakadva. Felróni sem érdemes: mindenkinek az vésődik, amilyen impressziók fiatalon érték. De mi a nagyobb hozzáadott érték: egy korszak érzéssel való megélése vagy droidként használni a mindig aktuális technikát érzés nélkül?
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17459 üzenetére
"ez így működne, ha mondjuk az ősember bölcsész lett volna, akkor neki a jól megszokott fabunkója jött be és azzal fejbe is csapta volna a többit"
Ööööö.... igen?
A gond itt az abszurd tempóval van mostmár, ha csak 8-10 évente kellene új rendszert feltegyél, meg 15-20 évente elég lenne számítógépet vegyél újat, akkor semmi problémánk nem lenne ezen a téren. Jó oké értem, hogy ez most extrémnek hangzik, de valójában a tempó extrém és tök felesleges. Pár évvel az ezredforduló után elértük azt a szintet, ami az embereknek tényleg szükséges. Azóta csak a marketing tolatja ránk a szemetet.
"Az is megmosolyogtató, ha valaki elutasítja az okostelókat, de az egy szinttel azelőtti mobiltelókat használja megelégedéssel! De miért? Miért nem utasítja el azt is, hiszen 20 évvel azelőtt semmi nem volt és azt szerette."
Akkor mosolyogj rajtam nyugodtan. A probléma itt:
- túlzott a tempó, mostmár rég az elővilág rovására megy az egész hajcihő.
- tudni kellene, hogy van olyan, hogy elég. Van egy pont ahol már nem nagyon kell jobb.
- felismerni a valós igényeit az embereknek.Egy okosteló milyen előnnyel jár??? Komolyan kértem, mert 10 év alatt nem sikerült nekem mutatni egyet se. Jó oké évente van 5 perc, amikor fél órát tudnék vele spórolni. De cserébe el kellene viselnem, hogy:
- baromi sérülékeny. Múltkor gyorsan kellett egy szerszámot hegesztenem, sötét volt a hely, hát oda tettem mellé a telómat világítani. 5-10 centire fröcsögött tőle a cunder.
Namost erre nagyon kell a 300 ezres ájfón.,
- Aksi szinte semmit se bír. Az asszonynak 10 éve nem volt olyan, hogy nem tud elérni engem, mert lemerült a telóm. 6 éve gyerekeink vannak, olyan nincs, hogy nem érjük el egymást. Devan mert az övé havonta 2x merül le úgy, hogy épp felhívnám...
- lassul, vírusos, bonyolult. Buta telón 2 gomb, hogy hívjak valakit, vagy felvegyem. Most képzeld el, hogy nyakig olajos vagyok, de elkezdem simongatni a képernyőt... -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17435 üzenetére
Igen, pont ezért baromság a flatpak meg a snap. A függőségeit is beleteszik az alkalmazásnak, akkor is, ha fent vannak a célrendszeren, mert az ott lévő csomagok hiába egyeznek meg, lehet a verziófüggőséget nem tudják kielégíteni, mert vagy túl régiek (pl. CentOS) vagy túl újak (Arch, Fedora). Ezért a biztonság kedvéért beletesznek minden függőséget, a függőségek függőségeit is, hogy biztosan ne legyen verzióütközés. Aztán így lesz egy 50-100 megás csomagból 1-2 gigás. Az általad lenézett ultraminimalista rendszereken meg általában 100 KILObájt egy csomag, és általában lóf4x függősége sincs ezeknek. Gentoo-s fordításnál meg levihető egy ilyen csomag 50 KB alá is akár, ha a neked nem kellő funkciókat nem fordítod bele, meg kivágod belőle a debug symbolokat, és kihagyod a dokumentációt, még jobban le lehet csökkenteni a méretét. És itt nem az van, hogy egy csomagon spórolsz x adattömeget, hanem a függőségi fa is sokkal soványabb, kevesebb szutykot tölt be a gép a memóriába.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #17435 üzenetére
A futáshoz szükséges összes programkönyvtár(GTK, Python,...), nem egy komplett rendszer van bennük.
Persze maga a konténer kezelés sincs ingyen, külön program(könyvtár)ok biztosítják a kapcsolatot a külvilággal. Ez is növeli a méretet, bonyolítják a rendszert, plusz hibaforrások, stb... Amikor már az SSD-ket is TB-okban mérik nem a méretük lesz a döntő, hanem a praktikusság. Míg "A" program az xy lib 1.01 verziójával fut tökéletesen, addig lehet a "B" programnak mát az 1.2 szükséges. Ha lecseréli az adott könyvtárat, akkor
- bár teszteletlenül, de probléma nélkül fut tovább
- hibásan fog futni, meg kell várni míg kijön az "A" program új verziója, ami az 1.2-es verzióval van összefaragva.
- soha többé nem fog futni, mert olyan változások történtek, amik visszamenőleg nem kompatibilisekEz a fajta hibalehetőséget a konténerek használatával fel sem merül. Cserébe ha a készítő nem figyel, nem frissít olyan gyakran, akkor a program(komponense) biztonsági/működésbeli problémákat okozhat.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #17432 üzenetére
egyazon program .deb telepítése 25 mega, Flatpak kb 1 giga.
Akkor lenne sportszerű az összehasonlítás, ha a függőségeit is hozzáadnád. Mert bár lehet hogy a program önmagában 25mega, a függőségeit (amitől a Flatpak 1 giga lesz)miért nem számolod hozzá?
És az, hogy egyben van vagy külön vannak, az már koncepció, ideólógia, egyéni ficam kérdése. Mindkét megoldásra lehet pro kontra érveket írni. -
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17403 üzenetére
"kötelező használni a systemd-t, a nyamvadt ragyaf*sza az kötelező."
Nem kötelező LMDE -bent sem pulseaudio, csak éppen viszi magával a Cinnamon WM-et ha levennéd. Az tényleg nem kompromisszum, persze.
Biztos én vagyok a sügér, hogy ezt az irányt látom a jövőre nézve. Elvileg lehet váltani init-et systemd-ről Debian-on, gyakorlatilag nem. -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17392 üzenetére
"Elqrvul a Linux a tömeges desktop Linuxosok miatt? El. "
Már elkurvult.
Vannak olyan disztrok amik próbálnak megfelelni azoknak a gyerekeknek és "gyereklelkű" felnőtteknek akik csak le akarnak ülni valami elé, és úgy működjön mint a Windows, (döntsön/csináljon meg mindent helyettük.) A felhasználó felület meg legyen hülyebiztos és minimális logikai, egyéb tudás nélkül lehessen használni. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17378 üzenetére
Nem, most megsértődtél, és kiforgatod amit írok. A maradjanak a Mac-nél és Windowsnál azt a Gnome, systemd, pulseaudio és stb. bloatokra írtam, ez még nemi is a pálcika WM-ről szól, hanem a Linux fokozatos windowsosodásáról. Ja, nem tesz jót a Linuxnak. Nagyon nem.
Az tény, hogy a böngészés bloat lett, ezzel egyik platformon sem lehet mit csinálni, még mobilon sem. Az egyedüli kiút a terminálos böngészők terjedése lenne, és az ezzel barát oldalak, ha erre ráállnának a tartalomkészítők, hogy olyan jól áttekinthető weboldalakat csináljanak, ami ilyen szöveges böngészővel is könnyen áttekinthető, olvasható.
A 4K videókban nem látok problémát, sok GPU már hardverből tudja dekódolni, nem minimalizmus kérdése. Persze 4K-t nem nézek, nem bírnám sem netsávszélességgel, sem kijelzővel, sem tárhellyel. A FullHD-t viszont szépen tolja a gép GPU-ból, a CPU-n csak elenyésző a terhelés, és az mpv memóriahasználata is valami 100 MB körül van, nem vészes. A hifis beszólásod nem tudom értelmezni, minden Hi-Fi, ami 0,020 és 20 kHz között átvisz, egy átlag mp3 is, meg egy integrált hangkártya is.
Az a baj, hogy te mindenképp a védhetetlent véded. Pont ezt szokták a Windowsos userek is. Nekik mindegy, akármilyen bloat, úgyis indokolják, hogy ott a terabájtos háttértár, meg a 16-32 GB RAM, stb.. Ja, elfér. Csak minek legyen a rendszer bloat, ha lehet nem bloat is. Ha meg megírod nekik, hogy egy nagy szar, akkor meg ők vannak megsértődve, meg te vagy a kocka sznob.
Meg mint írtam, nem csak az erőforrásokról szól, hanem az elvekről. Egy minimalista rendszer felett teljes pl. a kontrollod. A bloat felett nem, mert nem igazodsz ki a bloattengerben, meg GUI-ra nem minden beállítást vezetnek ki. A minimalista rendszer nem törik el frissítéskor, vagyis jellemzően sokkal kisebb eséllyel, mert a komponensei kisebbek, kevesebbet tudnak, nem akadnak össze. A minimalista progit nem tudják fizetőssé sem tenni, mert akkor más újraimplementálja, amit egyszerűen megtehet, mert maga az alkalmazás is egyszerű, mint a szög. Ez mind egyben elvi kérdés is, amit nem fogsz érteni.
Be is fejeztem a veled való vitát, mert a látóköröd szűk. Ahhoz, hogy tudjad miről beszélek, ahhoz neked is ilyen rendszert kéne használnod, vagy legalább elindulni azon az úton, ami efelé vezet, azaz pl. használni néhány egyszerűbb, terminálos alkalmazást, és látni az előnyét. De már látom, hogy az én hibám, olyan emberkével nem is kellett volna leállnom vitatkozni, aki vagy 5-6 éve meg van rekedve a fejlődésben, és nem is akar fejlődni, meg büszke rá, hogy örök kezdő
(#17380) milangfx: elég sokat írtam róla, sok szempontból rávilágítottam az előnyeire. Még egyszer nem kezdek neki. Ha nem érted mire jó, akkor valószínű nem is vagy rá felkészülve. Ezt neked kell felfedeznek magadnak, ráadásul fokozatosan, kisebb lépcsőkben. Eleinte, még sok éve én sem láttam, hogy mi az előnye. Morbidnak tűnt. Akkor még nem álltam rá készen, a windowsos beidegződéseket nehéz levetkőzni, ennek a része a GUI-hoz való túlzott ragaszkodás, meg a bloat service-ek rendszerének futtatása, stb..
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17372 üzenetére
Látom még mindig ezen a MX-en vagy lelkileg megsebződve. Az MX semmiben nem különleges, azt leszámítva, hogy ebben a disztróban találkozik egyedül a systemd-mentesség és a nagyobb elterjedtség. Számodra előnye nem lenne, próbálkozhatsz vele, de úgyse fog meggyőzni, előre szólok. Nem rossz, bajod sem lesz vele, csak a Minthez képest nem fog meggyőzni.
Egyébként én pont hogy látok kezdő szemmel. Volt idő, mikor én is úgy gondolkodtam, ahogy te, a hagyományos desktopot, meg grafikai GUI-s csiliviliésget, 3D effekteket, átlátszóságot, meg mindenfélét éltettem, mert azt tartottam fejlettebbnek. Pedig nálamnál sokkal haladóbbak akkor is írták, hogy ők minimalista disztróznak, meg mindenből terminálos megoldás használnak, és hogy mennyivel hatékonyabb. Ahogy most te sem, én sem hittem nekik, morbidnak tűntek a hülyeségükkel, csak legyintettem, hogy nolifer looserek, csak próbálnak különcködni, meg el vannak maradva a szerencsétlenjei 30 évvel gondolkodásban. Persze most már így visszatekintve látom, hogy igazuk volt. Pont azért fosok ilyen hosszú litániákat, hogy kezdőknek is rávilágítsak erre.
Ugyanez volt a systemd-vel is. Elsőre semmi bajom nem volt vele, más volt, mint amit előtte megszoktam, de nyitott voltam az újra. Úgy voltam vele, hogy azért ne ítéljük el meghamarkodottan, hátha tényleg ez a jövő, legalább szabványosítja a sokféle disztrót, amit akkor jó ötletlen tartottam. Pedig aki már tisztán látott a témában, azok már akkor ott hőbörögtek, hogy így szar, úgy bináris log, szembemegy a Unix-filozófiával. Természetesen nem hittem neki, megint csak különcködőknak tekintettem őket, akik képtelenek új dolgot megszokni, úgy voltam vele, hogy inkább töröljék le a szájukról a habot. Nyilván most már ezt is máshogy látom. Ahogy szintén ugyanők írták, hogy nem kell a Linuxnak elterjedtnek lenni, jó ez az 1-2%-os részesedés desktopon. Már akkor megírták, évekkel ezelőtt, hogy a sok windowsos gondolkodású kezdő, meg multis/céges gondolkodás csak ártana a Linuxnak és tönkretenné benne azt a szabadságot, ami igazán jó benne. Közben meg valóban így van, pont ez történik. Ahogy terjed egyre jobban a Linux, úgy bloatosodik, windowsosodik. Ennek pedig az legfőbb hajtómotorja pont a szisztémtré, mindjárt a flatpack, snap, pöcsömpakk bloat konténerben futtassunk mindent buziság és legyen minden Chrome/Electron-alapú webapp mellett. Ami a legszomorúbb, hogy felesleges is a Linxból Windowst csinálni. Arra ott van a Windows meg a MacOS, az bőven elég is. Akinek ilyenre van igénye, tudja ezt a kettőt használni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17348 üzenetére
Nem, nem arról szól. A minimalizmusról szól az egész. Megint más, hogy én személy szerint laikusoknak a sebességét is kiemelem, mert nyilván kevesebb erőforrás is kell ezeknek a megoldásoknak, de ez a rendszer pattogósságán is látszik. De ez csak egy kisebb része. A hatékonyság sokkal fontosabb.
Igazából az a baj, hogy beszűkíted a saját látóköröd. Ez az egész egyébként nem is a Linuxról szól, ilyen minimalizmus minden rendszer alatt lehet, akár BSD-n, akár Illumnoson. Jó, Windowson nem.
A lényege ennek a minimailsta filozófiának, hogy lényegében nem is egeres, GUI-s desktopként használod a géped, hanem egyfajta gépelős terminálként. Lényegében ehhez újra kell tanulni az egész gép használatát. De épp erre írtam, hogy ez senkinek sem egy nap alatt van meg, hanem egy sok éves folyamat, sok apró állomással.
Neked azért esik kézre a hagyományos desktop, mert egész életedben azt szoktad meg. Nekem is az állt kézre 1-2 évvel ezelőttig. Csak ez nem azt jelenti, hogy az a legjobb.
A rendszert meg valóban nem önmagáért tartjuk, de ha már használjuk, akkor
1) miért ne legyen a lehető leghatékonyabb is egyben
2) ha már lehetőségünk van magunknak összeállítani a rendszer minden elemét, akkor miért ne legyünk radikálisak, miért ne élvezzük ki a szabadságot, hogy nem csak hagyományos, Windowson is elterjedt desktop metafórát használjunk, hanem lehet egész mást is kipróbálni. Pont ez a szabadság a lényege a Linuxnak, meg ezért is van 1001 féle disztró. -
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17364 üzenetére
Persze minden viszonyítás kérdése. Úgy általában, egy Win user képest nem lusta.
Nekem az egzotikus Wifi, VGA-mal nagy segítség, felrakom és megy minden, plusz a tool-ok, csomo non-free dolgok könnyű telepítése. (már akinek szükség, nekem nem)
Találtam benne egy terminal-os menüs telepítőt/frissítőt (index fájlok frissíthetőek) kereső is van benne, kezdőbbeknek tanulni nagyon jó, informatív.
Tud purge opciót a konfig fájlokat is törli ha kell. (igaz apt-get-es és nem tud autoremove-ot, hogy a függőségeket is törölje, ha más nem használja) -
F34R
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17348 üzenetére
Wm-t azert ket okbol hasznalnak, azert mert lightweight, es azert mert ugy viselkedi es nez ki ahogy ok szeretnek. Sok ezereves gepemen, akkoriban a DE rocogot, winxp-re meg nem akartam visszavaltani, igy nem maradt kerdes, hogy akkor valami WM-el evickelek. Azota sem zavar. A Gentoo ereje meg nem a gyorsasagban van, mert nem gyorsabb mint mas disztro.. semmiben sem. Az igazi erossege a csomagkezelesben van, es itt valljuk be az egyik legjobbak kozott van. (python-t atirhatnak golang-ra) es akkor kvittek is lennenk.
Egyebkent nem igaz, nem kell hozza raketa gep, csak sok turelem. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17328 üzenetére
Rendszertől függ, hogy hány csomagot fordítunk újra. Egy minimalista rendszernél kevesebb is a csomag, meg azok jellemzően kisebbek is.
Ettől a te gépeden mennyivel gyorsabb dologtól nem tudsz elszakadni. De ha ennyire ezen erőlködsz, akkor igen, gyorsabb. De nem azért, mert Gentoo, hanem a rendszer minimalizmusa miatt. Eleve ott a csalás, hogy aki ilyen rendszert használ, az a progik 99,9 %-át terminálból használja, karakteres felületű alkalmazásokat, szkripteket, terminálos parancsokat. Ezek olyan kicsit, olyan gyorsak, hogy miután elindítottad, azonnal a képernyőn vannak, nincs időd felengedi a billentyűt. Egy grafikus alkalmazás sose lesz ilyen gyors, azért jó pár ms kell, mire kirajzolja az ablakát az összes ikonnal, menüvel, stb.. Jó esetben másodperc törtrésze. Ezt nem érzed lomhának, mert hozzászoktál.
Egyébként azért kár vitatkozni veled, mert még nem láttál igazán gyors rendszert. Mintha a vaknak magyaráznád, hogy szépek a színek. És itt jön a poén, hogy ilyen gyors rendszert nem is tudsz letölteni kész disztróként, hogy megnézd magadnak mennyivel gyorsabb. Csak ilyen minimalista építkezésű disztróval tudod megcsinálni magadnak.
Sőt, még azok a csomagok is gyorsabban futnak, amik azonosak pl. a mintesekkel. Gentoo-n egy magad forgatott kernel, mesa, X eleve kisebb, mert egy csomó minden nincs beleforgatva, ami neked nem kell, a mintesbe bele van forgatva, mert ott nem látják előre, hogy ki mire fogja használni, mire lesz szüksége, inkább belefordítanak szinte mindent. Tehát egy alkalmazást nem úgy kell elképzelni, hogy van a forráskód, és akkor lefordítod, és fejjel lefelé lesz fordítva. Meg lehet adni, hogy milyen feature-öket fordítson bele, miket hagyjon ki. Adott esetben sokat teljesen ki lehet hagyni. Még ha csak a fele funkciót is hagyod ki, az már 300-500 csomagnál tetemes lesz. Nem csak lemezterületre, hanem mivel a bináris fájlméret is kisebb, kevesebb dolgot kell a memóriába betölteni, ami emiatt gyorsabb is.
Meg ez elvi kérdés is, konkrét gyorsaság nélkül. Egész más egy olyan rendszert használni, amiről tudod, hogy a lehető leggyorsabb, nem létezik nála gyorsabb rendszer a gépedhez szabva. Ez mindig relatív, a te gépedre és felhasználási körödre kell érteni. Az a rendszer, ami nálad a legminimalistább, más gépen nem is fog futni, meg más felhasználónak nem lesz jó. Pl. az a Gentoo, amit én építettem magamnak, az az én inteles laptopomra lett építve. Sandy Bride mobilprocira, Intel GPU-ra, systemd és pulseaudio mentesen. Ezt ráereszted egy AMD GPU-s gépre, vagy egy korábbi procijú laptopra, vagy el sem indul rajta, vagy elindul, de egy csomó eszköz nem fog menni, mert már a hozzájuk való driver ki van hagyva a kernelből, nincs belefordítva, nincs belefordítva a progikba Qt, stb, így akinek a felhasználásához ilyen progik kellenek, azok sem futnának. Tehát csak egy olyan rendszer, ami csak az adott gépen, adott felhasználáshoz jó. De csakis ahhoz.
Nyilván, ez egy egyensúlyi rendszer, hogy kinek mi éri meg. Gyorsabb lesz, de munkát kell tegyél bele, idő, amíg megtanulod. Meg pl. ha új csomagot telepítesz, és annak kell egy olyan flag, ami miatt más csomagokat is újra fordít a rendszer, akkor az megint idő. Kinek milyen szintig éri meg. De egy Arch + pálcika WM + terminálos alkalmazások szintjéig szerintem nem kell bele sok munkát tenni, az bárkinek megéri. Egy Gentoo-nál lehet vitatkozni, hogy az már nem mindenkinek éri meg, nem tudom.
Ez a minimalizmus egy olyan dolog, ami mindig fokozatos. Tehát mindig az adott jelenlegi rendszereden kell valamit minimalizálni. Pl. egy bloat GUI-s programot kiváltani egy kevésbé blaot GUI-s alkalmazással. Aztán az utóbbit kiváltani egy idő után egy terminálossal. A full extrás DE-t egy WM-mel, majd azt egy egyre minimalistább WM-mel. Vagy egy full disztró helyett felteszel egy saját magad faragottat, pl. Mint helyett felteszel egy Ubuntu minimal netinstallt, és arra csak azt teszed fel, amit használsz. Lesz azon is sallang, de sokkal-sokkal kevesebb, mint Minten. Aztán ugyanezt megpróbálod egy Arch-csal. Ez ilyen szép fokozatos folyamat, ami évekig tart.
Amiről egyébként a kopasz beszél, hogy ez a befektetett munka megéri, mert tanulsz. A tanulás, fejlődés öröméért. Megint más, hogy szerintem egyéb pozitív hozadéka is van, nő a hatékonyságod, gyorsabb lesz a rendszer is.
Pont az olyanokról beszél, akik azt hajtogatják, amit te, hogy őket a Windows is kiszolgálja, vagy egy Mint, mindent meg tudnak csinálni rajta, újat tanulni nem akarnak, mert az minek. Még ha mutatsz is nekik példát rá, arra legyintenek, hogy jó-jó hatékonyabb-gyorsabb, de nekik nem éri meg. És ez az, amivel nem tudsz vitatkozni, mert hogy bizonyítod be, hogy megéri. Pont ez a logikai csapdája a Windowsnak is. Minden megy rajta, kiszolgálja az embereket. Minek váltson egy wines felhasználó. Te, aki már évek óta Linuxon vagy, hiába magyarázod el neki, hogy mennyivel gyorsabb, jobban fut, vírusmentesebb, stb.. arra csak legyinteni fog, hogy terminál, meg nincs C: meghajtó, meg neki akkor is elég a Windows, meg az ő i9-es gépén 32 giga RAM-mal egyébként se lassú. Úgyse lehet meggyőzni, mert makacsságról van szó.
A képet azért árnyalja, hogy a kopasz devekről és hivatásosokról beszélt, nem az Átlag Jóskáról. De szerintem korlátozottabban vonatkozik ezekre is.
És itt megint nem arról van szó, hogy a Mint rossz. Hanem hogy ha Linux, lehet építeni hatékonyabb, gyorsabb rendszert is. Ami fölött teljesebb a kontrollod, gyorsabb. Tehát mindig lehet az adott szintedhez képest fejlődni valamit. Bármilyen témában. Akár a használt programokban. Pl. én anno megtanultam használni a vimet. Persze erre azt mondod, hogy hülyeség, mert te gedit vagy franc tudja mivel is meg tudod szerkeszteni ugyanazt a szöveget. Meg hát, itt nem is ez a lényeg. Csak a vim több mint szövegszerkesztő, egyfajta interface és szövegfeldolgozási filozófia, amit a többi alkalmazásra is át tudsz vinni, forradalmasíthatja, ahogy a gépet használod. Plusz nem GUI-s program, ezért minimalistább, gyorsabb, elmegy terminálban, konzolban, SSH kapcsolaton át szerveren, stb.. Megy bármilyen disztrón, nincs nagyon függősége, akár még BSD-n is lehet használni, vagy MacOS-en, de GVim-ként (meg pl. böngészőt vim-billentyűs addonnal) még Windowson is. Tehát többszörös pozitív hozadéka volt, nem arról van szó, hogy előtte nem tudtam volna ugyanazt a szöveget megszerkeszteni. Csak most már egy csomó alkalmazást hatékonyabban irányítok vim billentyűkkel, meg modális logikai kiosztásváltással. Nem volt könnyű megtanulni, de nem mazochizmus volt vele túrázni, mert így utólag visszanézve is megérte, nem volt kidobott idő. Ahogy annak idején pl. megérte megtanulni gépírni, még akkor is, ha nem titkárnőként dolgozok. Megint csak egy olyan dolog volt, amire a legtöbb ember azt mondja, hogy baromság, meg ők nem, mert csak a holltestükön keresztül, ilyennel nem szopatják magukat. Tudnak ők már gyorsan gépelni, meg egyébként mindenre ott az egér. Mikor az egész nem is a gyorsaságról szó, hanem a figyelemmegosztás hiányáról (nem kell a szemnek a monitor és billentyűk között cikázni) és az izommemória kialakításáról. Lehetne még bőven sorolni ilyen példákat, pálcika WM, tiling, stb.. Az ilyesmik anno kezdő koromban nekem is hülyeségnek tűntek, meg meredeknek, használhatatlannak. De mostanra már látom az értelmüket, megváltozott róluk a véleményem.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17312 üzenetére
Azt elismerem, hogy a Gentoo is lehet nem racionális. De ezt azért még várjuk ki. A 6+x perces disztrókkal mindenképp az a baj, hogy bárki igényeit fedik le, és emiatt tartalmaznak egy adott egyénnek csomó felesleges dolgot. A hajamra kenhetem a 6+x perces disztród, ha utána telepítés után 2 napom arra megy rá, hogy minden beállítást átszabok, minden nekem nem kellő szutykot leszedek, több száz csomagot, meg felrakom ami nekem kell. Egyébként egy Archot nem nehéz, hosszú telepíteni, ha tudod mit csinálsz, kb. 30 perc alatt komplett rendszer építhető. Főleg újratelepíteni nem nagy szám, mert akkor nem kell a boot/EFI partíciót újra megcsinálni, a /etc-ből, és ~/ mentésből újra fel lehet használni egy csomó konfigfájlt, így telepítéskor egy csomó lépést ki lehet hagyni.
De amit nem értesz, hogy nem a Gentoo nehéz. Ha pl. KDE-vel raknám fel, akkor játszi könnyedségű. Akkor meglenne, hogy milyen USE flageket használjak, meg feltelepülne minden, és pont ez lenne a rossz benne, hogy onnantól ugyanolyan lenne, mint egy Arch KDE-vel, vagy egy Kubuntu. A Gentoo akkor nehéz, ha nagyon minimalista rendszert akarsz, de ilyenkor ebben az Arch sem könnyű. A minimalizmus a nehéz, hogy csak annyi legyen fent, amennyi mindenképp kell, és pl. Gentoo csak azok a USE flagek legyenek használva, amik tényleg kellenek, ezt nehéz kitapasztalni, mert mindig utólag jössz rá, hogy ez meg amaz a USE flag hiányzik, és ami ebben a bibi, hogy hiába is pótlod, az összes érintett csomagot újra kell forgatni. Szóval ja, ha még nincs tapasztalatod, meg mindjárt nagy lendülettel az ultramaximalizmusra mész rá, mint én, akkor nehézzé válik. De a tanulópénzt minden rendszeren meg kell fizetni.
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17300 üzenetére
Apt-tal telepítek nem apt-get-tel, eddig nem volt törés vagy más gondom.
Apollyon
Tudom, és jól lehet automatizálni terminálban, nekem nincs vele problémám. C64, Dos-on szocializálódtam fiatalon, nekem belül van a komfortzónán, soha nem ódzkodtam, informatívabb is olykor. -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17273 üzenetére
Vélhetően a h264/h265 és vp9 kódek-et valamilyen szinten optimalizálják mindig, így ezeket hatékonyan tudja lejátszani már cpu-ból is.
De már itt van ugyebár az AV1 kódek, amire elvileg a YouTube is át fog majd állni.
Persze nem úgy hírtelen, de mivel már ott is vannak 4K feletti felbontású videók, nem lepődnék meg ha egy videó 4k feletti felbontását majd AV1-ben raknák fel.Aztán majd idővel szépen lemenne az alsóbb felbontás felé is
Persze ez még a jövő zenéje...
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17278 üzenetére
Ez a jelenség nem csak tokban létezik. Amazonon, eBay-en, meg más online piactereken is tipikus, hogy van egy közönséges termék, SATA SSD, DDR3 vagy DDR4 RAM kit, és 2-3× áron adják, csak azért, mert a termékleírás szerint Apple kompatibilis, a sok hülye meg veszi, mint a cukrot, mert kell neki a Mac-be, és abba biztosan kompatilibis. Pedig csak normál PC hardverek, amiket nem minősített az Apple, persze ettől még tényleg kompatibilisek, de fele, harmad áron is megkaphatók, csak nem Apple termékként vannak reklámozva.
Egyébként meg tényleg vannak jó tokok, amik tényleg érnek pénzt. Pl. a Linus Tech Tips-en sokáig reklámoztak valami extra strapabíró tokot, valami Surface vagy tököm tudja mi volt a neve. Na, az tényleg valami ilyen katonai szintű, ipari tűrőképességű tok volt, simán bírta, hogy a telefont szándékosan teljes erőből a földre meg a falhoz dobálták benne, meg betartották a vízcsap alá, be betonon csiholták kijelzővel lefelé a telefont (nyitott toknál), hogy megkarcoldik-e benne. Szóval akinek ilyen szintű védelem kell, hajrá, költsön rá. De csak azért 14-37k-t kifizetni, mert Apple logó van rajta, vagy valami más cég logója, azt nem fogom megérteni, hiába is magyarázza akárki, hogy megéri.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17279 üzenetére
A videóban nem említi se a Mintet, se a Cinnamont. De amit elmond, az vonatkozik arra is. De az egész videó tanulságos, mondom, nem csak neked, hanem mindenkinek, aki eddig a Gentoo-sokat, Arch usereket, terminálos meg pálcika WM-es usereket önsanyargató hipszter hülyének nézte, akik csak saját magukat szivatják a minimalista cuccaikkal, mikor azok helyett egy full extrás Windowst, MacOS-t, Mint Cinmanót csak pár perc feltelepíteni.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #17263 üzenetére
Na ezért lesz sok e-hulladék, nem az Apple egyedi csatlakozói miatt.
A videólejátszással kapcsolatban pedig nem az volt a kérdés hogy megy-e, hanem hogy mennyire hatékonyan. Tudod ha VGA dedikált HW-re végzi a munkát az sokkal energiahatékonyabb, mintha a CPU dolgozna izomból. Ebből kifolyólag az aksi élettartamára is jótékony hatása van+ a pocid foglalkozhat fontosabb dolgokkal is. Adott esetben a CPU már nem is képes olyan kódolású/felbontású videóval megbirkózni, míg a HW-es dekóder röhögve megoldja, és a CPU sem izzad meg emiatt.
Frawly
nem fogok pénzzel egy trendmajomkodó, saját felhasználóit is hülyének néző és semmibe vevő cégek támogatniNaivitás azt képzelni, hogy a többi cég nem néz hülyének, vagy éppen semmibe. Ugye az Intel a mai napig nyögi az újabbnál újabb CPU sebezhetőségeket, amiket elintéz egy legyintéssel. Akkor elvből nem veszel Intel-es gépet? De a VGA chippek átnevezése és bemutatása új fejlesztésként is hasonló kategória. Akkor VGA sincs a gépedben? És még biztosan lehetne sorolni ahol nem a Te érdekeidet érvényesíti a gyártó, vagy egyenesen butának tekint. De ez a programokra is érvényes, lásd systemsd
De az Apple az egyedüli ördög...Az elég nagy baj, hogy az Apple-t ma már sokan másolják is.
Talán ennyire ötlettelenek a többiek? Igaz ez a hajlítgatós kijelző valóban kreatív újdonság, de ilyen áron? És a Jack elhagyása a másik kedvencem. Mindenki kacagott rajtuk, aztán amikor a többiek követték, pl. a Note10-en sem volt már jack, arcukra fagyott a mosoly.Amúgy érdekes hogy a Huawei-t temetik, mikor sikerült megszabadulnia a kötelező google ökoszisztémától. A Lineage, és a többi Google Play Services nélküli próbálkozásnak nem ez a célja? Valami ellentmondást látok, vagy rosszul látom/tudom?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17242 üzenetére
Értem, nyugodtan humorizálj akkor ezen a Gentoo dolgon. Én egyáltalán nem érzem kudarcnak. Az alaprendszert már így is fel tudod tenni. Belakni meg azért nem sikerült még, mert nagyon minimalista rendszert akarok. Ha felraknám systemd-vel, pulseaudio-val, KDE-vel, akkor már rég menne rajta minden, de akkor nem lett volna értelme egy akármilyen másik disztróhoz képest, csak döngethetném a mellem, hogy Gentoo user, közben meg semmi előnye nem lenne egy Archhoz képest.
Azt kell érteni, hogy a kezdeti sikertelenségeim a Gentoo-val nem azért voltak, mert béna vagyok hozzá, hanem mindjárt első nekifutásra is túl maximalista voltam a minimalizmussal. Tehát megnehezítem magamnak az átállást. De nem hülyeségben, hanem így van értelme csak számomra a váltásnak. Tehát nem az Arch - Gentoo váltás okoz gondot, hanem a mainstream és ultraminimalista irányzat közötti különbség. A systemd, pulseaudio, stb. elhagyása minden disztrón külön extra nehézség, és megtöbbszörözött szopófaktor, de igenis megéri vele szívni, beletenni a munkát, mert később gyümölcsözni fog.
Erre előre számítottam, hogy az első néhány próbatelepítést rövid távon el fogom barmolni.
A homed-vel meg semmit nem fogsz megúszni 2 év múlva sem. Ugyanolyan fos lesz, semmilyen előnyöd nem lesz a 2 év haladékból. De lehet annyi sem lesz, ez a 2 év csak egy reális becslés, de ha nincs mákod, már 6-12 hónap múlva is az arcodba kaphatod, majd meglátjuk.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17223 üzenetére
Nem a rolling, hanem Pöcstering, de a rolling jóvoltából sokkal hamarabb élvezhetem ki. Te még Minten húzhatod 2 évig is akár, mire bejön a homed. De te sem úszod meg, csak időbeli haladékot jelent.
Ahogy anno, mikor még zárt driverrel mentek az ATi/AMD kártyák, és bejött az új, 1.20-as X.org, eltört minden a driver, Catalyst, erre mindenki ujjongot, hogy szarazarcs, meg bleeding tököm, közben meg várniuk kellett 1-2 évet és a többi disztrón sem ment, rá kellett jöjjenek, hogy ez nem bug, hanem feature, és ők sem ússzák meg az ilyeneket. Max. csak annyi mázliuk volt, hogy addigra már a nyílt drivert is gatyába rázta az AMD.
Meg mikor bejött a systemd, az Arch az elsők között váltott, debianosok, ubuntusok meg tök nyugodtan maradtak, hogy ezt a fekáliát ők megússzák, meg Debianon ilyen sose lesz. Sose. Sose halunk meg. Csak várniuk kellett egy kicsit hosszabban, mire ők is szembesültek a helyzettel, hogy mégse.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17219 üzenetére
Két ünnep között fel is tettem. Csak ugye szét lett cseszve a telepítés, amihez január 1-e óta nem nyúltam, azóta áll a projekt. Pedig haladni kéne, mert mondom, jön a homed. Sajnos fénysebességgel, mivel az Archban elég friss verziók vannak, elsőként fogom az arcomba kapni a fedorásokkal egyetemben, Ubuntusok még védve vannak 1 évig, Debianosok akár 2 évig is, mire felzárkóznak verzióügyileg. Mert a homed kell, mint egy falat kenyér.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17216 üzenetére
De, van hozzá köze a nagykernek, mivel a Windows pénzbe kerül. Nem is kevésbe. Az viszont tényleg mindegy neki, hogy Ubuntu, FreeDOS van rajta, vagy csupasz, particionálatlan és formázatlan háttértárral érkezik a gép, amin semmi OS nincs. A lényeg ilyenkor, hogy nem számítják fel az OS árát.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17160 üzenetére
Tápos topikban tudnak segíteni a minőségi tápegység kiválasztásában. Abban mindenképp egyetértünk, hogy nem csak a W-okat kell nézni. Mert még ha le is ad annyit, akkor sem biztos, hogy azon a 12V-os ágon tudja az egészet, amin neked kell, vagy vagy csak két 12V-os át között megosztva tudj, vagy pl. némelyik táp melegedés közben gyengül, nem tudja azt a teljesítményt leadni, mint hűvösebben. Ez egy elég soktényezős játék. Még a táptopikban sem úgy kell kérdezni, hogy beestél, aztán mondjanak „minőségi táp”-ot. Mert mindjárt jön az első kérdés, hogy milyen gépbe lesz, milyen hardvereket hajtasz vele, hány csatit akarsz rá, mekkora upgrade-et akarsz a jövőben, moduláris legyen-e, hány ventis, stb..
Én mindenképp nagyobb tápot vennék a szükségesnél, használtan nem drágák az 500+W-os minőségi tápok. Én egy Corsair CX550M-et vettem, ami ugyan nem a legminőségibb táp a világon, de már a jobbak között van, és elég olcsón vettem, alig használt állapotban, lényegében valaki megvette és nem is használta, még az újszaga is megvolt, meg bontatlan fóliákban voltak a moduláris csatik, minden papírjával, eredeti dobozában. Ryzen 2600-at és RX570-et úgy elviszi csúcsterhelésen, hogy fél kézzel, még a venti sem gyorsul be rajta max. fordulatra. Már pedig egy RX570 fogyasztása is majdnem ott van, mint egy RX580-nak, vagy GTX1070-nek.
Valami 40 font volt mindössze az ára, ennyiért újonnan boltban a dzsunka tápok között tudtam volna válogatni, vagy max. 400W-osat. Én meg mindenképp akartam olyat, amiben van egy kis tartalék, ha procit meg GPU-t fejlesztek, akkor legyen mozgásterem, meg ne legyen a táp a teljesítményének a csúcsára járatva állandóan, mert mint írtam, az se az élettartamának, sem a hatékonyságának nem tesz jó.
Ilyen áron hasonló tápot kifogni nem nehéz, csak nem szabad túl türelmetlennek lenni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17157 üzenetére
Nem mindenkinek van normális tápja. Tovább de, a minőségi tápoknál valóban lead annyit a legrosszabb esetben is, mint ami rá van írva. A hatásfok nem számít, mert mondom, ami LEAD, nem az, amit a falból felvesz.
Továbbá a minőségi 400-450W elég. Ha nem túl bika CPU, ilyen 32-64 magos 250 W TDP-s vagy 5 GHz-re húzott i9, vagy nincs a gépben ilyen 6 csokor HDD, 3 csokor optikai meghajtóval, és 10 venti, akkor de, simán elég. Ne felejtsük, hogy a procik elég energiatakarékosak ma már, meg a HDD-ket felváltották a sokkal kevesebbet fogyasztó SSD-k, és az optikai meghajtókat meg az USB-s külső meghajtók váltották ki.
Persze tápból mindig nagyobbat kell venni a szükségesnél. Nem azért, mert GPU gyártók ilyen nagyobb értékekkel riogatnak, hanem egy erősebb tápnak elvinni ugyanazt a fogyasztást sokkal kevésbé megterhelő, mint egy olyannak, ami épp hogy elbír vele, és állandóan csúcsra van járatva, meg melegszik. Élettartamban is jelentős különbség lehet így, meg a későbbi hardverbővítést, upgrade-et is megkönnyíti. Emiatt nem érdemes csak kicentizni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17151 üzenetére
Azt az 500W-ot overkillnek azért írják, mert sok embernek van megkérdőjelezhető minőségű tápja, ami nem ad le annyit, amennyi rá van írva. Vagy lead, csak nem épp azon az ágon, amelyiken kéne. Így inkább kicsit többet írnak, hogy biztos legyen. Egy 400-450W-os minőségi táp is elég a szóban forgó RX580-nak.
Legrosszabb esetben, ha a tápja nem is lenne elég, akkor vesz egy másik tápot, addig meg a kártyát underclockolja egy kicsit, nem kell brutálisan, már kevés % órajelcsökkenés is aránytalanul jelentős fogyasztásibeli javulást tud hozni.
Az által kinézett GTX 1070-hez képest az RX580 kb. 20-30W-tal eszik többet, igaz cserében lassabb is. De még egy 1050-1060-hoz képest sem vészes, ilyen 60W körül lehet. Mármint nem a fogyasztás, hanem a fogyasztásbeli különbség.
Tesztek szerint a referencia RX580-nak kb. 250-320W a fogyasztása, de ez a legnagyobb mért csúcs, Windows alatt, a leggyilkosabb játékban (ami eleve windowsos) óriásfelbontásban, értelmetlenül legmagasabb beállításokon, meg szintetikus Furmarkban, ami életszerűtlenül túlhajtja a kártyát. A legtöbb játékban még max. részletességnél sem lesz meg ennek a fele sem.
Persze a GTX1070 sem egy rossz kártya, meg kell hagyni, ha használtan olcsón hozzá tud jutni, jól fogja ki, akkor azzal sem jár olyan rosszul, ha tényleg nem zavarja, hogy zárt driver miatt kompromisszumokat kell kössön.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17133 üzenetére
A Wifi ilyen. Rendszerint a systemtré-csodadé-NetworkManagerdé szokta eltörni. Nemi is a fw, iwlwifi a ludas. Ezt onnan tudom, hogy az én laptopomon is leszakadozással szórakozik mind a systemd netctl, mind a systemd-s NetworkManager. Bezzeg sima wpa_supplicantnak, wicd-nek meg a többinek semmi baja.
A fw-ben eleve ritkán frissül pont a te Wi-Fi kártyád drivere. Az iwlwifi meg egy kernelmodul, ami a kernellel együtt frissül.
Tapossák ki az új verziókat, mert kell. Javítanak vele bugokat is, meg vesznek be a támogatásba új hardvereket. A zsír új gépekesnek kell az új driver, hogy a legújabb Ryzen, AMD Navi és Vega mobil GPU, Intel newest gen mobil CPU változat, stb. menjen. Azt kell érteni, hogy nem mindenki olyan 7-10 éves laptopokat használ, mint én meg te. Ezért vannak a mienkénél is más szempontok. Ha nem jön be, nem használsz rollingot.
De a glibc-t, systemd-t, udev-et is nagyon szeretjük mind, DNS szabályok felülbírálgatása, meg hálózati eszköznevek önkényes átnevezése is nagyon kellett, mint funkció, évekkel ezelőtt.
Félre ne érts, a frissebb nem mindig jobb. A szoftverek már régóta rossz irányba fejlődnek. De mégis sokszor szükség van új verziókra. Ez a linuxos világ működéséből adódik. Ez nem Windows, hogy van egyfajta Win32 API 20-30 évvel ezelőttről, és az alapján megy minden program. Linuxon csomagfüggőségek vannak, és azon belül verziófüggések is. Ezt kell érteni, ez így van szervezve, hogy számítson a verziószám is. Itt nincs olyan, hogy van egy kőbe vésett API, és akkor azt örökké támogatva egyformán fog menni a 100 éves, meg a 1 órája kijött, vadi új gépen is.
Abban igazad van, hogy a szoftverfejlesztés átment egyfajta kapkodásba, ez nem csak Linuxon van így, hanem minden platformon. De ez a fejlesztők teljesítményen tartása miatt van. Ha nincsenek időbeli nyomás alatt, akkor számos projekt lefullad, csak akkor foglalkozik vele a fejlesztő, ha épp van kedve, ideje, jajj most a macskát kell állatorvoshoz vinni, aztán rokonok gyünnek, aztán karácsony, jajj, ez meg az lett hirtelen, és csak arra pislogunk, hogy az adott szoftverprojektből utoljára 5-10 éve jött ki friss verzió, pedig eskü-eskü, hogy a fejlesztő még tervez valamit vele... nyugdíjba menetel előtt. És nyilván szólni nem tudnál nekik, mert opensorce, ingyenes, nem fizetsz érte, nem lehetnek elvárásaid. Még mindig ez a jobb, hogy rajta vannak, fejlesztenek, kapkodás van, szoros kiadási menetrend, de legalább foglalkoznak vele, nem lankad a figyelem, csak olyan száll be a fejlesztésbe, aki tudja is ehhez tartani magát, mert tényleg akarja csinálni, nem csak segget vakarni.
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #17133 üzenetére
Nálam is az asztali gépen Mint 19.3 van, és oda került bele a videokártya.
Volt egy olyan bug 19.2-től hogy játék indításakor a képernyő alsó és jobb oldalán maradt egy minimál csík az alatta lévő háttérképből.
Akkor ezt nem tudtam, hogy mi, nekiestem, és új kernel, új mesa, új Xorg. (HWE)
Persze nem változott semmi, megmaradt a csíkSzóval a régi is teljesen ok volt ezzel a "régi" kártyával, az új dolgok akkor kellenek, ha most megjelent kártyát vesz valaki. A net meg tele van az új AMD kártyák sz@r driverei miatti panaszkodással. Szóval emiatt is jobb most egy AMD Polaris.
Aztán valamit mégiscsak frissítettek, mert közben eltűnt a csík.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17129 üzenetére
Persze szépen megvan az MX, pedig gyűrőm rendesen.
Jók ezek az MX tool-ok, én pl nem álltam volna Conky -kat hegesztgetni magam, ezen kulcsra készen kapok rengeteg beállítást, segédet stb. (mondjuk egy részét azt sem tudom eszik vagy isszák, ha egy kezdő nagy lelkesedéssel elkezdi használni, nem csodálom, hogy hamar használhatatlanná teszi a rendszert, aztán a ráfogja a hogy szar a Linux.) -
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17127 üzenetére
A kis kuppon báró.
Én nem vettem semmit, és nem is fogok.
Ezek a Ryzen-ek persze nekem is tetszenek.
Na jó, egy UEFI-s lappal el szívatgatnám magam szabadidőmben, még nem ismerkedtem meg vele.
(nem lehet elég korán kezdeni, az rosszabb mikor már kényszerből kell vele barátságot kötni. Kapkodni nem szeretek.) -
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #17125 üzenetére
passz, nem vagyok nagy videokártyás, játszani se játszok, csak a gyerekeim.
a félpasszív azt jelenti, hogy nem indul be a venti a kártyán pl 60 fokig.
én kivártam az új kártyákat Nvidia 1650S, meg AMD 5500XT de olyan árak vannak hogy nem vettem új szériát, az AMD Polaris 570 ár-értékben pl. legjobb 43-ért 3év gar, kapsz hozzá két új játéból egyet amelyiket választod, meg 3 havi Xbox gamepass-t. Ezeket el is lehet adni, nekem pont kell. Plusz még ha lejön az áfa is...
360W-os Seasonic gold tápom is viszi, nem kellett gépet fejleszteni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17015 üzenetére
Jó böngészőben, curl nélkül is. A curl csak arra kell, ha terminálból akarod használni. Pont azért szöveges karakterekből van rajzolva az oldal, mert terminálhoz, konzolhoz találták ki, de mivel szabvány weboldal, megy text alapú és GUI-s browserben is. Persze utóbbiban elérhető egy rakat eleve grafikus oldal is, szóval nem lesz előnye azokhoz képest, hacsak nem a jópofa, retrós ASCII art stílusa miatt teszed fel.
Kőbányát így éred el:
wttr.in/kobanyaVagy csak egyszerűen:
wttr.in/budapest
Hiszen Bp. nem olyan hatalmas birodalmi város, hogy a két szélső felén más időjárás legyen.Sőt, ezzel a wttr.in-nel olyat is lehet, hogy képformátumban lerendereltetni vele az időjárást, akár transzparens háttérrel, és az Asztalra lehet vele ilyen időjárás widget-et tenni.
(#17014) Rimuru: a script nyelveket én sem szeretem, de megvan az előnyük. Platformfüggetlenek, nem kell forgatni a forráskódot, sokkal gyorsabban lehet benne összeütni egyszerű dolgokat. Megvan a használati köre, nyilván nem mindenre ezt kell használni, hanem arra, amire eleve való. A gáz az, mikor hipszterek mindent scriptként akarnak megírni, különösen a Python-ban előszeretettel gányoló amatőrökre áll ez.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17008 üzenetére
Erről az inxi-s időjárásos problémáról nem olvastam. Nekem anno nem volt vele problémám, azért váltottam, mert találtam erre is jobbat: curl wttr.in
Ehhez telepíteni sem kell semmit, a curl a legtöbb disztrón ott van. Csak egy text only weboldalt jelenít meg. Ha nem ismerné fel a várost, akkor curl wttr.in/Városnév formában kell meghívni:
curl wttr.in/PécsAzt hiszem, valamelyik kopasz videóján láttam, talán Luke Smithnél. Valami olyasmi volt a videó témája, hogy a curl mi mindenre jó, igazi svájcibicska. Engem meglepett, hogy DICT, FILE, FTP, FTPS, GOPHER, HTTP, HTTPS, IMAP, IMAPS, LDAP, LDAPS, POP3, POP3S, RTMP, RTSP, SCP, SFTP, SMB, SMBS, SMTP, SMTPS, TELNET and TFTP protokollokról is tud infót behúzni, így ftp és mail kliensnek is használható, nem csak http-ről lehet letöltögetni vele. Akár még Windows-megosztásba is beleolvas, Samba telepítése nélkül, bár ez lehet az újabb Samba protokolloknál már problémás.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17006 üzenetére
De, a dmesg is jó ötlet! Meg tuti van még rá vagy 10 féle módszer, ezért is jó ezeket összeszedni. Az inxi-ben meg akkor csalódtunk, pedig az a te titkos fegyvered. Sok disztrón én is sokáig feltettem, a mostaniakon nincs fent, egyszerűen csak nem kellett semmire. Pedig egy időben még időjárásra is használtam
(#17005) zoltanz: az nem baj, ha több infót is ír, legalább jobban átlátod. Annyit nem írnak ezek, hogy áttekinthetetlenül sok legyen. uname való erre, ott az -a kapcsoló helyett a -r csak a verziót írja. Az inxi szerintem a csomagnevekből grep-ezi ki, azért téved.
-
-
válasz
ubyegon2 #16957 üzenetére
Viszont találtam rajta egy remek parancsot:
ubuntu-support-status
You have 650 packages (89.3%) supported until április 2023 (Canonical - 5y)
You have 15 packages (2.1%) supported until április 2021 (Community - 3y)
You have 4 packages (0.5%) that can not/no-longer be downloaded
You have 59 packages (8.1%) that are unsupported -
válasz
ubyegon2 #16951 üzenetére
Nem offenseként akartam írni.
Sajnos túl sokan élnek ezzel kapcsolatban tévhitben, beleértve azt is, hogy pontosan mi van támogatva hosszú ideig benne. Csak a main tároló, az universe support az első 5 évre is csak ESM-ként érhető el (viszont! ez mostanában került 5 felhasználásig ingyenes kategóriába). A main pedig kevesebb, mint 10%-a csomagoknak.A többiekkel egyetértésben, napi szinten én sem tudnék együtt élni régi csomagokkal. Én úgy oldottam meg, ahogy valószínűleg sokan, hogy alternatív forrásból telepítem azokat az alkalmazásokat, amik nekem fontosak (legyen ez PPA, snap vagy flat), és hidegen hagynak az egyebek. Van ahol a "stabilitás" fontos, ritkán használom, akkor pedig nem szeretnék vele szívni.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16946 üzenetére
PPA-nál azért bele lehet futni, hogy újabb függőség kéne neki valamiből. Nem azt mondom, hogy meg fog történni, felhasználástól is függ, hogy milyen programra van szüksége az adott felhasználónak. Én belefutottam anno, pl. friss Kodi kellett, mert arra volt elérhető akkor a FullHD-s Neflix addon. Vagy Wine-ból, esetleg Protonból, Steamből kéne valami frissebb verzió, ami nem megy.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16941 üzenetére
Igazad van, én olvastam félre, amit írtál.
Ami a disztróval szívást illeti: azért különbség van aközött, ha valaki advanced disztrót tanul szakmai fejlődésből, ami még támogatott, és az is marad jó ideig, mivel újabb verziók lesznek használva. Meg aközött, aki egy 6 éves kiadáshoz ragaszkodik.
Mint írtam, semmi gond nincs a systemd-mentességgyel. Csak nem Ubuntun kell művelni, az egész Debian, Ubuntu, Mint vonala áttért systemd-re, a tárolókban és a PPA-kban lévő csomagok is ehhez vannak igazítva. Megint más egy olyan disztrón, ahol eleve támogatják az eltérő initrendszereket, vagyis te támogatod magadnak rajta, de a csomagok előre fel vannak erre készítve.
A 14.04 volt az utolsó systemd-mentes kiadás Ubuntu-vonalon, aztán éles váltás következett.
@zoltanz: és mire mennél a 6. évben, mikor az egész rendszer kb. elavult lenne a 3-4. év környékén? Szerintem már az 5 év is indokolatlanul hosszú, nem hogy ilyen 6-10-ről legyen szó.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16936 üzenetére
Azt én sem értem, hogy minek szivatja magát 14.04-es Ubuntuval. 2019. április 30-án lejárt a támogatása, azaz már fél éve. Plusz mivel systemd-mentes, ezért semmilyen csomag nem hekkelhető fel rá már PPA-ból sem, mivel szinte minden dependel a systemd-re, meg ilyen régi disztró már a verziófüggőségeket sem tudja kielégíteni, ami újabb csomagoknak kell. Félre ne érts, van értelme a systemd-mentes disztrónak, csak nem egy elavult, régi kiadású Ubuntu formájában.
Abban egyetértek, hogy desktop vonalon keveset ér a virtuális gépen és szervereken szerzett gyakorlat, mert egész más szempontok jönnek elő, más felhasználás. Nem azt mondom, hogy nem előny egy teljesen kezdő desktopos felhasználóval szemben a linuxos szerveres gyakorlat, de messze nem annyit, mint amit sok ember gondol.
Nem csak Kéklufi meg én gentoo-zunk, hanem F34R is. HUP-on is van 1-2 emberke. Tény, hogy messze nem olyan népszerű, mint az Ubuntu, Mint, de még az Archnál is sokkal kevesebben használják. Azt még én sem merem kijelenteni, hogy nálam be fog válni, majd meglátjuk.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16906 üzenetére
Ja, a blogjaidat törölni nagy hiba volt, én már akkor megmondtam, mikor belefogtál a nagy ívű törölgetési akciódba. Nekem a KDE, amíg használtam, minden disztrón jól ment, kivéve a legelején Debianon, meg a legvégén egyszer Archon, ott nagyon bugzott. De mindenhol máshol használható állapotban volt szerintem. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy én sose a beépített témákat, dolgokat használtam, hanem sajátot. Alkalmazásokból is többnyire, még a Qt-s korszakomban is. Meg igazán a KDE a 3-4-es verziókban volt jó. Ez az 5-ös csak utánérzés, annyira lebutították, hogy lényegében egy Gnome3-klón lett belőle, annyi különbséggel, hogy még talán kicsivel több minden állítható benne, többet hagytak meg benne a hagyományos desktop alapelvekből, meg Gtk3 helyett Qt5-ös, és ezzel vége a különbségeknek. Régen sokkal nagyobb volt a különbség.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16904 üzenetére
Na, akkor ne is lássuk többet, ha otthon Windows a fő rendszere
A Chackra kicsi disztró. Nekem „chack” az a bajom volt vele mindig is, kezdőbb koromban is, hogy túlságosan rágyúrtak a Qt-only-témára. Azt meg sose szívleltem, még akkor sem, amikor magam is jórészt még Qt-s alkalmazásokra esküdtem többségében. Dikk chack mo-re, voltak ilyen idők is
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16898 üzenetére
Ez a kisebb ellenállás irányába megy mindenki csak addig olyan kényelmes, amíg válságba meg használhatatlanul bloat rendszerbe nem taszít.
Félre ne érts, szükség van a bloat megoldásokra is. Pl. azok a szoftverek, amikbe sok funkció van implementálva, azoknál mindegy, hogy a fejlesztő írja meg a funkciót, vagy valaki másnak a bloat megoldását emeli be, úgyis bloat lesz, meg előre tudja a felhasználó is, hogy kazal függőségre számíthat. Bár azért még ilyenkor sem mindegy, hogy egy eleve bloat megoldást soványan próbálnak tartani, életszerűbbre húzva az erőforrásigényét.
De pl. egyszerűbb progiknál, mint a Goldendict, Skype, Deezer-kliens, stb., azoknál szükségtelen eleve alájuk egy hardveresen gyorsított, 3-12 órán át forduló megabloat megoldás. Kicsit olyasmi overkill, mintha Mariska néni szuperszámítógéppel böngészgetne vagy gyémántvágóval, esetleg orvosi lézerszikével aprítaná a hagymát, vagy Lamborghinival vinné ki a muskátlikat a piacra. Lehetni lehet, csak minek.
Ezekbe az egyszerűbb programokba célszerűbb lenne egy egyszerűbb, lightweight renderelőmotort implementálni vagy írni. Ezek úgyse igénylik a teljes webes szabvány támogatását.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16886 üzenetére
Nem csak azért lustizok, egyébként is lusta vagyok.
A systemd-t nem kell kinyírni. Meg Poetteringet se. Bár szívünk szerint egyiknek az elvesztése sem fájna. Hanem a dominanciájukat kéne megszüntetni. Ez kb. olyan, mint régen az Internet Explorer volt. A MS úgy intézte, hogy az övék legyen a szabvány, meg sok weboldal csak az ő x4rjukat jelent meg rendesen, kiszorítva más alternatívákat. Kb. ugyanez a baj a systemtré-vel. Tőlem pedig elférne, ha tényleg megmaradt volna egy init-rendszernek, és csak egy lenne több választható alternatíva között.
Az, hogy ennyire egyeduralkodó, még csak nem is Poettering hibája. Ő sehol sem mondta, hogy ezt mindenkinek, minden disztrón használni kell, és minden fejlesztőnek erre kell dependelnie minden csomagot. Ez csak így alakult, hogy elterjedt. Közrejátszott benne a fejlesztők lustasága is. Mert ugye fejlesztők között dívik szintén a lustaság, ha kell egy funkció a szoftverükbe, akkor azt nem akarják megírni, hanem keresnek rá egy kész megoldást, library-t, és azt építik be a programba, ahelyett, hogy feltalálnák újra a kereket. És sok olyan rendszervezérlő összetevő van, amiről a systemd gondoskodni tud, így a fejlesztő a kisebb ellenállás irányában haladva rábíz így egy csomó mindent a systemd-re, az úgyis ott lesz a futtatókörnyezetben, ha más nem azért, mert függőségként be van hozva. Csak az a baj, hogy mélyebben nem gondolnak bele, hogy egyrészt a túl sok függőség se jó, meg ezzel ellehetetlenítik azokat, akik mást akarnak használni.
De ugyanez van a mostani electronos, böngészőre húzott appokkal, ahogy Kékluficet példája is mutatja. Mivel a böngészőt sokan csak egy általános, leírónyelv alapú renderelőmotornak használják, dokumentummegjelenítő és -kereső rendszerekben, arra építik rá a megoldásaikat. Ez így kényelmes is, meg kisebb munka, és jobb valószínűséggel és kevesebb buggal fog működni a célrendszeren. De! Ezzel hozzákötötték magukat egy foshoz, ami egy bloat valami, ahogy a példa is mutatja, jobb gépeken is 3 órán át fordul, kevésbé jobbakon meg 12 órától felfelé, egész az örökkévalóságig. Erre egyébként az lenne a megoldás, hogy az ilyen alkotásokat kitenni a webre, hogy böngészővel lehessen használni, és kérdéskor megoldva. Így pl. Kéklufinak sem kellett volna semmi extrán forgatnia, a már leforgatott böngészőjén megnyitotta volna weboldalként, egyel kevesebb bloat lenne a gépen.
De ugyanez systemd-vel. Teljesen megfelelő lenne, ha írnának belőle az initd nevű, csak, tisztán initrendszer megoldást, a többi részét meg systemd-lite néven úgy implementálnák, hogy adott alkalmazáshoz szerverként lehessen indítani, és csak addig fusson, amíg szükség van rá, a szükséges szoftverből kilépés után pedig ki lehetne lőni automatikusan, és az egésznek nem lenne köze a fent lévő initrendszerhez, egyfajta d-bus-os megoldást csinálni belőle. Ez így kompromisszumos megoldás lenne mind a fejlesztőknek, mind a felhasználóknak.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16872 üzenetére
Raktárban dolgozom, és kifáradok a nap végére a rohadt nehéz fizikai melótól, meg a sok óra ingázástól. Ilyenkor, mikor a lábamon alig tudok megállni, a f4xomnak sincs kedve asztali gépnél görnyedni. Csak ennyi a prózai oka. Egyébként ki nem állhatom a laposokat, mind egy kompromisszumos papírnehezék. Nehezen bővíthetők, hűtésproblémásak, drágák, gyorsan avulnak, stb.. Annak muszáj, aki tényleg a munkájához hordozza, de nekem nem lenne az.
systemd mentességre van igény. Neked is, csak még nem tudsz róla. Eleinte én is így indultam a systemd-vel, semmi bajom nem volt vele, jó, a sysvinit-es megoldásokhoz képest a bináris naplózás, meg stb. kicsit furcsa volt, de megvoltam vele. Aztán ahogy telt az idő, úgy lett belőle egyre jobban elegem. Plusz fontos, hogy fent legyen tartva az alternatívák szabadsága, ugyanis a Linux nem csak GNU free, meg free of charge (ingyenes), hanem free of choice. Tehát te választod meg, hogy mi legyen a rendszeredben, ezt az elvet meg a systemd sérti. Ha ezen a systemd, pulseaudio, stb. vonalon megy előre a Linux, akkor a végén Windows lesz belőle, egy mindenben egybeintegrált, egy megoldás mindenek felett típusú bloat, ahol más dönti el helyetted, hogy milyen lehet a rendszered.
Az MX-ben igazad van, én emlékeztem rosszul. Nem Uborka-alapú, hanem Debillány. A lényeg, hogy én minden systemd-mentes törekvést támogatok. Meg majd eljön az idő, mikor te is azt fogod tenni.
Meg igazából nagyon régi gépeseknek sem mindegy a systemd. egy Core i HP laptopon ezt még nem annyira érzed, de ha egy C2D-nál gyengébb gép kerül eléd, akkor annak rohadtul nem mindegy, hogy fut-e rajta pár száz megányi bloat vagy nem, ilyen gépen ég és föld különbséget jelent.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16870 üzenetére
Igen, az egy refurb gamer noti volt, amit visszaküldtem, az váltotta volna a laptopomat, ami a fő gépem. Asztali gép csak másodlagos egyelőre, ritkán használom, mivel nem szeretek fölötte görnyedni, míg laptoppal ágyban tudok pihenni.
Egyiken sincsenek hegyek, Win10 volt mindkettőn, meg Linux van szánva mindkettőre, de most csak a laptopon van, egy Arch és egy Gentoo. Azért kettő, mert egyelőre nincs akkora bizadalmam a Gentoo-ban, hogy merjem törölni az amúgy teljesen jól bejáratott Archot.
Mintet valóban rég használtam. De a Cubuntunak van értelme. Tudom hogy nem így hívják már, Ubuntu Cinnamon a neve. Pl. a Mint vezetősége be akar vezetni valami ócska változást, amit a felhasználók ki nem állhatnak, nem baj, ha van helyette valami. A sok Arch klónra is orrolt mindenki, de mikor megszűnt 1-2 belőle, volt a népeknek mire váltani, tehát nem volt felesleges.
Igazából a disztrók 98%-a felesleges, elég lenne egy forráskódból forgatós, egy bináris, meg ezeknek a rollingos variánsai. Ezeken kívül már csak a systemd-nélküli változatoknak lenne értelme.
Főleg a remasteres, meg flavor-ös disztrók feleslegesek. De alternatíva mindig jól jön, persze jó lenne, ha több-ben különböznének. Pl. nem ártana Ubuntu vonalban egy olyan rugalmas disztró, ami nem systemd-s. Ehhez elvileg az MX Linux áll a legközelebb, de nem teljesen. Debianból van systemd-mentes, a Devuan, Arch-vonalon az Artix. Fedora vonalon nem is tudok systemd nélkülit, talán a régi CentOS kiadások.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16846 üzenetére
Nem most vettem ezt az mSATA 860 EVO-t, már több mint egy éves. Volt egy szabad mSATA hely a notiban, és eredetileg Windows 10 alá vettem, mert azt előtte külső SSD-ről használtam, és úgy kényelmetlen volt. De az nem sokat ment róla amúgy sem, főleg mióta az asztali gépemen is van Win10, és úgyis az alól játszok és filmezek. Ez a telepítés csak porosodott, legalább lesz használva valami értelmesre ez az SSD is. A haldokló MX300-at még nem cseréltem le, nem találtam olyat, ami 1 terás, jó áron, kellő garival (ez jön össze legnehezebben itt külföldön), és amiatt is várok vele, mert még nem tudni mi lesz a fő gépem, és annak a csatolófelületét még nem tudom előre. Most hiába is veszek egy SATA3-asat, ha mégis veszek egy laptopot, amibe csak M.2 megy bele, akkor a hajamra kenhetem és vehetek még egyszer.
Az Arch teljesen elvan, ha 2-4 hetente frissíted. Csak ne az legyen, hogy 6-12-24 hónapig nincs hozzányúlva. De talán még azt is túlélné, főleg olyan minimáltelepítésben, pár száz csomaggal, ahogy nálam van használva, legfeljebb 1-2 csomag kézi beavatkozást igényelne.
Egyébként a játszós asztali gépemen még mindig nincs Linux sem. Amikor van időm elé ülni, filmezés és játék megy, amikor meg lenne időm rá, inkább a laptopon berhelem a Linuxot. Pedig gondoltam rá, hogy felhúzok az asztali gépre is egy Artixot, Archot vagy Gentoo-t.
(#16850) Aweriot: de, van értelme a Cubuntunak. Több csomag van rá, mint Mintre, és Ubuntuból vannak nem LTS-ses kiadások is, ergo kicsit frissebb lehet, meg talán sallang is kevesebb van fent rajta. Ennek ellenére annyiban igazad van, hogy aki Ubuntu-vonalon mozog, és Cinnamont akar, az úgyis javarészt Mintet használ már, ennek a Cubinak nem lehet túl nagy felhasználói tábora. De végül is miért ne, ezt is használják biztos páran, meg legalább egy +1. alternatíva, ha történik a Minttel valami, vagy a Mint meg merne húzni valami elriasztó dolgot a felhasználóival, karban lesz tartva egy menekülőút sok embernek. Attól, hogy nem használok már ilyen mainstream disztrókat, tőlem elfér, amíg valaki kedvet érez arra, hogy karban tartsa.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16833 üzenetére
Nem tapasztaltam egyikkel sem hibát, de mégis csak arra tudok gondolni, hogy a csomagkészítőnél valami gikszer lehetett, ha ilyen sok kernelt tolt ki egymás után. Egyébként meg megnyugodhatsz, hogy minden disztrón előfurdul hiba, Archon sincs semmivel sem több, mint Minten vagy akármelyik másikon. Épp ezért én soha nem tudtam értelmezni a „stabil” disztró fogalmát.
Még az sem lehetetlen, hogy mivel Arch alatt Testing tárolókat használok, ezért valamelyik csomagfenntartó csak Testing csomaggal kísérletezett, és nem a Stable tárolóban cserélődtek ennyire a kernelek.
(#16835) F34R: ennek majd utánanézek, hogy hogyan lehet a legfrisebb dev ágakat Gentoo alatt használni. Végső soron én építek majd magamnak disztrót, amin csak ilyen dev git ágból lesz minden. Max. nem jön össze, vagy a sok negatív tapasztalat alapján esetleg úgy ítélem, hogy nem éri meg beletenni a sok munkát.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16777 üzenetére
Erre visszatérek, mert annak idejét elsiklottam felette. Nem tartom humorosnak. Ja, míg laikus vagy, addig nem érzed úgy, hogy a systemd-vel, meg Gnome-szerű bloatokkal bármit is lenyomnának a torkodon, mert csak azt látod, hogy működik, meg még így is gyorsabb, meg simább futású, mint egy Windows. De! Ez pusztán azért van, mert a mélyén nem látod át a dolgokat, és nem ismered az alternatívákat és azok előnyeit. Akkor látnád meg, hogy ez mennyivel jobb is lehetne, és hogy mennyire nehéz mellőzni a systemd használatát.
A többieknek: valóban az lett, amit írtatok, a már bejelentett 5.5-RC2 kernel bugjáról. Az RC3-ban javították, az simán bootol defconfig-os fordítás után, zokszó nélkül, hibátlanul működik. Ez egy RC2-es regresszió volt, ami a root partíció felcsatolását érintette. Ennek ellenére, míg nem voltam olyan járatos ebben a témában, csúnyán megszopatott, saját magamban kerestem a hibát, közben meg a kernelben volt. Mindegy, tanulópénz, ezekből tanul az ember.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16801 üzenetére
Volt már, hogy nyomtatásnál vagy valaminél nem ment valami Linux alatt, és szorított egy határidő, hogy azonnal kellett nyomtatni, meg postára rohanni vele. Ilyenkor nagyon hasznos volt, hogy beröffent a Nyílászárók Tíz, és azonnal ment a dolog. Linux alatt is ment volna, ha lett volna néhány extra órám, de az akkor épp nem volt. Egyébként ha megnyugtat, most karácsonyi szabadságon nem az Arch, hanem a Win10 helyére megy fel a Gentoo. Ideiglenesen, mert a Win10-et is újra akartam telepíteni, úgyhogy nem sajnálom bedarálni a Win10 telepítést, úgyis 2-3 havonta egyszer bootoltam be, meg frissíteni kellene, meg stb..
Ja, SSD-s topikokban van néhány fura arc. Első SSD-jükből indultak ki, meg az elavult cikkekből, amit valahol olvastak. Meg nem ért hozzá, azért jön eleve a topikban, de erre elkezd okoskodni, hogy ő akkor is jobban tudja.
Most ez a gyerek is, aki vitatkozik, hogy nála megy a Win10 legacy MBR boot NVMe SSD-n. Persze csak engem erősít meg, mert még ő előtte írtam, hogy néhány lappal és spéci SSD-vel összejöhet, de ez kivétel, és nem fő szabály. Erre erősködik, hogy de, hogy ha nála megy, akkor Kisguczy Illéséknél is fog. Mert a kristyálgömbje megjósolta. Ez ilyen. Már fel sem húzom magam rajta, megszoktam.
Látom téged meg egy jogászkodó arc szopat ott, hogy a használt terméknél el lehet adni minden szart szerinte felelősség nélkül és nem kell felhívni semmire a vásárló figyelmét. Mert használt, meg magánember adja el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- ThinkPad L13 Gen5 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Bontatlan Sony WH-1000xm5 bluetooth fejhallgató.
- Eredeti Bose QuietComfort Bluetooth fejhallgató
- X1 Carbon 9th 14" 4K UHD+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged