Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #16886 üzenetére

    Nem csak azért lustizok, egyébként is lusta vagyok.

    A systemd-t nem kell kinyírni. Meg Poetteringet se. Bár szívünk szerint egyiknek az elvesztése sem fájna. Hanem a dominanciájukat kéne megszüntetni. Ez kb. olyan, mint régen az Internet Explorer volt. A MS úgy intézte, hogy az övék legyen a szabvány, meg sok weboldal csak az ő x4rjukat jelent meg rendesen, kiszorítva más alternatívákat. Kb. ugyanez a baj a systemtré-vel. Tőlem pedig elférne, ha tényleg megmaradt volna egy init-rendszernek, és csak egy lenne több választható alternatíva között.

    Az, hogy ennyire egyeduralkodó, még csak nem is Poettering hibája. Ő sehol sem mondta, hogy ezt mindenkinek, minden disztrón használni kell, és minden fejlesztőnek erre kell dependelnie minden csomagot. Ez csak így alakult, hogy elterjedt. Közrejátszott benne a fejlesztők lustasága is. Mert ugye fejlesztők között dívik szintén a lustaság, ha kell egy funkció a szoftverükbe, akkor azt nem akarják megírni, hanem keresnek rá egy kész megoldást, library-t, és azt építik be a programba, ahelyett, hogy feltalálnák újra a kereket. És sok olyan rendszervezérlő összetevő van, amiről a systemd gondoskodni tud, így a fejlesztő a kisebb ellenállás irányában haladva rábíz így egy csomó mindent a systemd-re, az úgyis ott lesz a futtatókörnyezetben, ha más nem azért, mert függőségként be van hozva. Csak az a baj, hogy mélyebben nem gondolnak bele, hogy egyrészt a túl sok függőség se jó, meg ezzel ellehetetlenítik azokat, akik mást akarnak használni.

    De ugyanez van a mostani electronos, böngészőre húzott appokkal, ahogy Kékluficet példája is mutatja. Mivel a böngészőt sokan csak egy általános, leírónyelv alapú renderelőmotornak használják, dokumentummegjelenítő és -kereső rendszerekben, arra építik rá a megoldásaikat. Ez így kényelmes is, meg kisebb munka, és jobb valószínűséggel és kevesebb buggal fog működni a célrendszeren. De! Ezzel hozzákötötték magukat egy foshoz, ami egy bloat valami, ahogy a példa is mutatja, jobb gépeken is 3 órán át fordul, kevésbé jobbakon meg 12 órától felfelé, egész az örökkévalóságig. Erre egyébként az lenne a megoldás, hogy az ilyen alkotásokat kitenni a webre, hogy böngészővel lehessen használni, és kérdéskor megoldva. Így pl. Kéklufinak sem kellett volna semmi extrán forgatnia, a már leforgatott böngészőjén megnyitotta volna weboldalként, egyel kevesebb bloat lenne a gépen.

    De ugyanez systemd-vel. Teljesen megfelelő lenne, ha írnának belőle az initd nevű, csak, tisztán initrendszer megoldást, a többi részét meg systemd-lite néven úgy implementálnák, hogy adott alkalmazáshoz szerverként lehessen indítani, és csak addig fusson, amíg szükség van rá, a szükséges szoftverből kilépés után pedig ki lehetne lőni automatikusan, és az egésznek nem lenne köze a fent lévő initrendszerhez, egyfajta d-bus-os megoldást csinálni belőle. Ez így kompromisszumos megoldás lenne mind a fejlesztőknek, mind a felhasználóknak.

Új hozzászólás Aktív témák