- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android szakmai topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Mobil flották
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21806 üzenetére
A dwm-et direkt ilyennek szánták, ez van. Ebbe a pár KB-os spekulált eltérésbe egyébként pont annyira felesleges belekötni, mint ahogy te is túlküldöd a minimalizmus fontosságát. Van milliárd másik wm, vagy lehet módosítgatni.
És akkor erre egy megjegyzés: egy xfce DE sem eszik annyi erőforrást, hogy visszafogná a gépet. 1-2 kivétel ugyan van, de a legtöbb DE meg linux szoftver kb. ugyanannyira hw igényes mint 10 évvel ezelőtt, ellenben azóta ma már sokkal olcsóbban veszel jobb hw-t.
10 éve 2-4 GB RAM volt a normális otthon, vagy esetleg 8, ha gaming. Egy xfce akkor is 200-500 mega körül evett üresen, meg ma is, a különbség hogy már 4-8x annyi RAM áll rendelkezésre.Nyers CPU power is sokat nőtt az intel tik-takozás ellenére, szóval mondhatjuk, hogy a hardverek fejlettsége lehagyta annyira a linux szoftverek hw igényét, hogy ilyeneket ma már ne kelljen számolgatni, kilobájtokat meg aztán abszolút nem.
A termite-tal kapcsolatban: megnéztem mi ez, eszik-e vagy isszák, de ma már biztosan egyiket sem: [link] – utoljára lassan két éve jött hozzá frissítés, nem csoda, hogy nincs void tárolóban. Gondolom előbb-utóbb archból is kivesznek majd egy ilyen elavult programot.
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #21798 üzenetére
Korabbi verzio szeretett crashelni az viszont mar megmondani nem tudom mikor lattam utoljara meghalni... Regen.
Datumok alapjan 1.0-rc1 (Feb 3, 2019) ota hasznalom (nagyon max par napig 1.0-beta.2 - Nov 29, 2018).szabályos leírás alapján - az en leirasom is szabalyos attol hogy pl nem egyezik az official handbookkal.
A lenyeget ugyan ugy chroot alatt csinalod, semmit nem befolyasol az hogy live alol particionalsz, szerzed be a stage3-at, stb vagy nem. -
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #21770 üzenetére
4-es is instabil volt - yep, szereti osszefosni magat.
Sokan ajnározzák - nem is ezert kell valamit hasznalni. En igy kottottem ki nala
- nativ wayland
- (gentoo) repoban ott van (nem kulso tarolozok)
- gnome/kde terminal magaval hozna a fel vilagat, kuka
- terminology instant kuka
- marad a kitty/alacritty - utobbi nyert (2 eve)Amugy a termite mar nem aktiv project.
-
Rimuru
veterán
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #21730 üzenetére
Egyik barátom (filmes, digitális grafikus) céges Apple Mac Os-es gépen dolgozott '92-93-as években, mi meg OS/2-es Pc-n. (jó mi meg már notikkal szaladgáltunk (486DX) ők asztalin gépen nyomták) Ég és föld volt a két rendszer, alig kerestük az állunkat. Windows inkább szitokszó volt még évekig.
-
válasz
Frawly #21720 üzenetére
Majd a bivagyagyonütőben Dell Precision M4700 fog szerintem legközelebb bootolni, most látom, hogy telepítés óta nem nagyon kapcsolgatom ki. Kb 6 sec szokott lenni install után a bootidő, de mivel nem kapcsolom ki szinte soha, nem sok jelentősége van. Elég gyors ez nekem.
-
válasz
Frawly #21718 üzenetére
A kdiskmark a Wines CDM klónja kb. Nem méregetem én amúgy, ezt a két mérést megcsináltam aztán kalap-kabát. többi SSD-vel se szórakoztam sokat, max ha egy új mérési módszert találtam. Nekem megérte ez a kb 6-7000 plusz a 860 EVO-ért, akárhogyan nézzük a nagy hármasból csak ez a legstabilabb. Gyorsabbnak érzem a WD Blue 3D 500GB-nál, de alapból rengeteg üres hely van és dupla a méret is, ez ebből fakadhat. Sajna a Elitebookba csak egy Sata meghajtóhely van, így kénytelen voltam 1 terásat venni. Amúgy meg mindenkinek írogattam, hogy a 860 EVO a kategória nonplusultrája én meg nem azt veszek? Kizárt.
Másoltam cc 30GB filmet külső házas WD Blue 3D-ről, 49 fok volt a max, ez teljesen jó, a másolási sebesség itt is gyakorlatilag zsinóron ment végig, gondolom az USB 3.0 érték maxon.
Egyébként a bootidő jobb most, de ugye a rendszer is új meg az SSD is, nem tudom melyik az oka. A sima 20-as Mint 7s+ volt belakva, 20.1 is be van lakva, 6 alatt marad még.
Startup finished in 4.595s (kernel) + 1.209s (userspace) = 5.805s
graphical.target reached after 1.144s in userspace -
válasz
Frawly #21716 üzenetére
A lényeg a megszokott stabil R/W, ilyen nincs máshol.
Ezt éppen a 860 EVO-ra értettem, nem a disztróra, kicsit félreérthető voltam ezek szerint.
(ennyire még én se vagyok idióta, hogy azt gondoljam, a Mint alatt jobb SSD eredményeket mutat egy program)A dnome-disk-utility (udisks) meg teljesen jól mér/mutat, max a smart értékek magyarázó oszlopai érdekesek, de amit betettem képet a mérésről, az teljesen korrekt. Az érték a kdiskmark alatt is ennyi, de maga a stabil folyamatos vízszintes vonal a lényeg, ami más SSD-nél cikkcakkos.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #21713 üzenetére
Akkor még ott lehetnek egyéb kívánalmak: Qt vagy GTK (3) alkalmazás-keretrendszer feltétele.
Esetleg Wayland vagy X11 Window System kommunikációs protokoll display szerverhez.
Sztem nem baj ha több alternatíva van. Nem biztos ha kevesebb lenne, ezeket az energiákat becsatornázhatnánk más fejlesztésbe. Az igény alakítja a kínálatot, időnként tágul, majd szűkül ez úgyis. Lényeg, hogy stabil legyen és legyen rá előreláthatólag megfelelő support. -
válasz
Frawly #21713 üzenetére
De már értem, elhagytak a gólyák, ezért a lelki törés nálad.
Igen, pontosan ez lehetett még május végén, bár míg fel nem hoztad, eszembe nem jutottak volna. Akkor érdekes volt nézegetni, de elröppentek. Majd tavasszal megint lesznek, gondolom.
Ezt a kinek milyen disztró való kérdést tökéletesen leírtad és tőled szokatlan módon, zanzásítva.
Én lényegében magamra nézve leszűrtem belőle, hogy egyre inkább a Mint való nekem. Ha jó ideig nem osztom az okosságokat a Kezdőben, úgyis elfeledek mindent, ami rámrakódott a koszréteg mellett.
A lényeg a megszokott
stabil
R/W, ilyen nincs máshol.Ezzel a terás 860 EVO-val most elvagyok egy darabig, bár még az 500-as WD Blue 3D-t se nőttem ki, de nem is várom meg, hogy megtörpénjen.
-
válasz
Frawly #21703 üzenetére
Te sem vagy született ornitológus koma, hol vannak már azok a gólyák!?
A másik témában semmi érdekesebb nincs, nem is az a gond, ha elküldenek a fenébe, megszoktam. Viszont pár szavas egyszerű kijelentésnek épp az ellenkező értelme miatt elküldeni valakit, az nekem már felfoghatatlan. Jó, bonyolult néha a betűvetés, elismerem, nem mindenki műveli gyakorlottan, de ezt a 3 szót nem érteni..... Nem a legjobb disztró Ezt én írtam a Mint Cinnamonról egyébként.
[link] [link]
-
cami][us
senior tag
válasz
Frawly #21659 üzenetére
Sajnos Luke Smith is megkopott.
A "könyvbemutatón" jót nevettem azért.birtok biztos viszi el idejét
Ebben nem vagyok biztos. -
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #21659 üzenetére
Amúgy igen válság van, mindenki abból él amiből tud, hogy magáról és a családjáról gondoskodni tudjon.
Én inkább azon csodálkozom, hogy ilyen instant Youtuberek nekiálltak (kielégítő ismeretek, tanulmányok nélkül) történészkedni, társadalomtannal foglalkozni, fizikuskodni, biológuskodni (járványok, vírusok) stb. áltudományos szemetekkel kijönni. (elég húzós nézettség van ezeken a anyagokon).
A mai diákok amúgy sem tudnak megfelelő szintű ismeretekre szert tenni, a terjedelmes tananyag miatt. Még ezek kellenek mellé. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21630 üzenetére
A gyári arcnélküli avatarok engedve vannak igen. De azért azt meg lehet oldani ügyesen is, pl: [link] vagy [link] Régen nagyobb volt a szabadság lehetett 3D is (pl. ilyen is lehetett úgy 15 éve, ma már nem), meg most kb. az arcképgyáros jóindulatán is múlik, hogy 1-1 elképzelés valóra válik, vagy kereshetsz másikat, mert senki nem vállalja.
-
válasz
Frawly #21620 üzenetére
Lehet kiderül, hogy rokona vagy Orsós O1G-nek
Ja b+, ha így lenne, tuti felajánlottam volna Parciéknek, hogy szívesen megveszem tőlük a PH lapp családot. Sok választásuk nem nagyon lenne, max második kérésre venném meg harmadáron, miután NAV lobbizott kicsit. No és utána én lennék a nagyon főfő moderák!
egyedi avatar
Hoppa, tényleg! Ezt el is felejtettem, köszi, hogy említed! Pár napig jó lesz még sokkolásra ez a cigóképű nyomifej.
(különben mikor meglátom, nekem is égnek áll tőle a hajam)
-
válasz
Frawly #21589 üzenetére
Az is lehet, hogy valóban neked van igazad, jobban belegondolva nem volt egyértelmű.
Azt mondd meg, hol tudom megnézni azt a tömörítős dolgot, mit használ az Ubuntu, mert van fenn egy 20.04, majd belepislantok....közben beugrott, ha Mint-en meg tudtam nézni, akkor Ubin is ugyanott lesz!# COMPRESS: [ gzip | bzip2 | lz4 | lzma | lzop | xz ]
#
COMPRESS=lz4Mégiscsak Te nyertél!
Debian 10-ben is megnéztem, ott meg a gzip a default.
-
válasz
Frawly #21589 üzenetére
Mert kernelből a stable az nem stable. A tényleges stable az LTS kernel, amiben még nincs ilyen tömörítés.
(#21590) Frawly & (#21591) Apollyon: Nem értem a problémáitokat bőven 10 év feletti c2d gépeken simán lehet netezni. Annyi, hogy legalább 4GB ramot bele kell rakni. Mit akartok még? A P4 meg hasonló szemetek múzeumba valók nem használni. Jelen állás szerint aprón egy 2GB-os DDR2 modul 2000 forint
Linusék 1 nappal ezelőtt tesztelték a 100 gigás switchet meg kártyát. Linux alatt mértek közel 28 GB/s adatátvitelt is. Akkor nem 100 gigás volt az a switch, hanem inkább 200. De nem újdonság, hogy vannak ilyen linkek. Bár 100 giga felettit nem nagyon használnak még core networkben sem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21590 üzenetére
Ebből ami igazán nagy gond, hogy az egyes weboldalak amik nagyon el vannak butulva. Izé, bloatolva. Nem is kell messzire menni, logout alól böngészek, ha valamiért átirányít bármelyik másik társoldalra a lapcsaládon, az egy komoly fájdalom.
Linusék 1 nappal ezelőtt tesztelték a 100 gigás switchet meg kártyát. Linux alatt mértek közel 28 GB/s adatátvitelt is. Gibibájt, nem gigabit... Technikailag így már nincs akadálya annak, hogy 5-10-15 év múlva több GB legyen egy oldal, ugyanaz, ami ma elfér pár megában. -
válasz
Frawly #21581 üzenetére
Mindenesetre most simábban megy, de ez annak is köszönhető, hogy kevésbé erőltetem a saját megoldásaim
No talán így tényleg lehet valami!
Meg is nézem majd ezt a Gentoo topikot, no para, ott nem fogok bevauzni.
Majd itt.
Egyébként meg 5 éve nekem is minden gyorsabb volt, kevésbé volt bloat a Linux. Ez
Ó a nagynénéd térgyekalácsát, mi a ragya tud blot lenni azon a kiherélt akármin, ami egy kernelnek a váza meg valami legnullább initrendszer? Mitől bloat már ez is?
Egyébként meg ja, az Ubuntu is használ tömörítést, mind a kernelnél, initramfs-nél, csomagoknál, nem is azt mondtam, hogy nem, hanem ilyen ósdi gzip, bzip2, lzma-xz-t. És nem zstd-t, ahogy most én.
Na b+, olvasd már el, mit írtam! 19.10 óta azt használja, ennyire idióta még én sem vagyok, hogy ne tudnám, hogy eddig is használt tömörítést. A Mint az lz4-re állt át ezelőtti verziónál, de Ubuntu meg talán akkor Debian is használja azt a zstd-t. Szerinted megálmodom? Olvastam koma! Már két éve nem mondtam ugyan, de a gyorsolvasásod szart se ér, ha nem értelmezed, amit más ír! FY
Logikus, ha nem lassul úgy le, mint egy tényleges bloat DE-s rendszer, amúgy én meg tényleg szurkolok ám neked, piszkálódom, de nem rosszindulattal! Szóval hajrá koma!
-
-
Rimuru
veterán
-
válasz
Frawly #21567 üzenetére
A kernel nem tölt be magától semmilyen modult, kivéve egyes nagyon spéci modulokat (network protocol-ra). Szóval ezt az inited csinálja, ami ha jól értem openrc.
Egy csomó dolog nem igazán szeret belefordulni a kernelbe, meg amúgy sem szerencsés a feltétlen szükségesnél többet beleforgatni, mert lassítja a bootot. -
F34R
nagyúr
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #21566 üzenetére
Fél győzelem: megy a Wi-Fi. Kézzel kell ráerőltetni modprobe rtw88_8822ce formájában, úgy működik. De a kernel automatikusan nem detektálja. dmesg kimenetben sem látom, hogy megpróbálná egyáltalán betölteni, pedig ott a hardver, ott a modul, és nem detektálja, hogy csinálnia kéne velük valamit.
Mindegy, ha lesz még fejlemény, akkor azt majd a Gentoo topikba írom, ez már tényleg sok OFF itt az OFF topikban.
Közben kizártam egy másik hibát is, a Gentoo fórumon azt írták, hogy a Gentoo Wiki-ben a default fstab csatolás a /boot-ra a noauto, és ez kernel installkor gondot okozhat, de ez nálam nincs, mert saját, egyedi, Archból átvett fstab-om van. Tehát ez nem gátolja, hogy a boot partíción ne frissüljön az újraforgatott és újratelepített kernel.
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #21564 üzenetére
Nezz szet itt is, mert lehet onmagaban nem lesz eleg a linux-firmware. Igen ezt en is elkovettem parszor.. M ha modulkent akarod hasznalni a kernelbol. * ha kerneldrivebol. nyilvan ha nincs meg kernelben a rendes tamogatas akkor csak modulkent fogod tudni hasznalni. Aztan kulon make modules_install
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #21560 üzenetére
Na, 2 perc alatt helyre is hoztam egy kis pihenés után. A gond az volt, hogy a root=PARTUUID=bla-bla résznél véletlenül nem a PARTUUID-t másoltam be, hanem a fájlrendszer UUID-t, azaz rossz oszlopot vágtam ki nvim-ben az :r !blkid kimenetből. Tudtam, hogy csak ilyen apróság. Most már a valós PARTUUID-vel bootol, bár az alaprendszert még most se tekintem 100%-osnak, mert a Wi-Fi kártyát nem látja, pedig beleforgattam valami rtw drivert a kernelbe, de ezek szerint nem a jót. Ezt sem lesz nagy szám helyrehozni, de délután folytatom. Így is késő van, aludnom kéne, de az éjszakai meló miatt hozzászoktam, hogy későig fent vagyok.
-
válasz
Frawly #21554 üzenetére
Mindenkinek Boldog ünnepeket!
A SK Hynix dologra csak annyit, hogy alapból OEM-ként beszéltünk a gyártóról. Custom szegmens totál marginális náluk. Én mondjuk ezer éve ismertem a gyártó nevét, mivel eddig minden DRAM-on ezt olvastam, amibe belenéztem. Továbbra sem tudom értelmezni egy ilyen volumenü gyártónál a noname kifejezést, bár éppen értem, miért írod.
-
válasz
Frawly #21548 üzenetére
Hynix SSD-ben noname, Kioxia-ról meg nem hallottál. OK.
A 4600H meg a másikat elírtam, Apu az, ja. Szerinted ez sem Ryzen, értem. Asszem jobb a HW-es vonalat nem erőltetnünk.
Ez a Micron nem noname akkor?
Nekem amúgy a hármasból az MX500 ki fog maradni, ez a leggyengébb láncszem, a következő áldozat a 860 EVO 1TB lesz vagy ha a 870 QVO lenyomná a 860 QVO árát, az is tökéletes lenne. Engem ez, hogy 42GB írás felett belassul, valahogy nem izgat. De jelenleg 860 EVO-ból az 500GB-os van jó áron, szinte a WD Blue 3D-vel van szinten.
-
válasz
Frawly #21539 üzenetére
Az első rész kb. semmit sem számít, néhány mega ram. Gyorsabb nem lesz tőle. Felesleges munka (ráadásul igen nagy szívás tud lenni, ha pl. valós hard limit van mert az adott EFI ennyit tud...).
Ezt annó amikor pont kellett volna 32 bites disztró megszívtam. Ez a PAE dolog nagy marhaság volt anno, ha több ram kell ott a 64 bit, a 32 bites viszont legyen rendes 32 bites. Egy csomó régi gépen hiába lenne PAE kompatibilis a proci a BIOS nem az. Ma már tök mindegy, senki sem használ úgyse 32 bitet, mazohizmus. 5 ezerért szerzel c2d brand gépet... Retrora meg úgyis régi windowst raksz.
Az -O3 sokat tud dobni, ha szép a kódod vagy valami standard lib és tud rendesen vectorizálni AVX. Amíg nem használ AVX-et addig sokkal gyorsabb nem leszel. De globálisan azért tényleg nem érdemes bekapcsolni, mert lassíthat is egyes esetekben. Meg rohadt nagy lesz a kód néha.
#21542 F34R Jó mert csomó ilyen alap tool is ritka ótvar codebase-el rendelkezik. Tele ifdeffel 30 éve halott OS-ekre meg ilyenek
#21532 Rimuru Mondjuk, szerver szintű vas, de elég custom cucc.
-
válasz
Frawly #21534 üzenetére
No ez az, ha egy kb fullos rendszert akarok, akkor ugyanott vagyok, mint a Mint-tel, minusz félév.
Mondom, én korábban nem is a Gentoo-val szívtam, hanem magával a túlzott minimalizmussal
No ugye, hogy túlzott, mondtam én már ezerszer neked!
(#21535) zoltanz
Nyilván úgy van, ahogy mondjátok, engem viszont ez a mondat rökönyített meg, de qrvára:
"Gentoo kipróbálása sztem minden egészséges Linux-ost foglalkoztat, nem a nehézsége miatt"
Pont olyan, mint ha én nem lennék egészséges, mert eszem ágában sincs Gentooval szívni a következő 20 évben.
-
válasz
Frawly #21518 üzenetére
Dehogy idegesít engem, sőt, inkább mulattat! No és csak amiatt, hogy képben legyél, ne tedd a régi laptopodra, mert a sok hónapos sikertelenség egyik oka az volt, hogy ott irdatlan sok ideig fordultak a dolgok. És hát ugye kezdődhet is a visszaszámlálás, mert itt a két ünnep közti időszak.
(#21515) zoltanz
Gentoo kipróbálása sztem minden egészséges Linux-ost foglalkoztat
Ez így qrvára nem igaz, max úgy lehetne igaz, hogy minden egészséges haladó szinten lévő Linux-ost foglalkoztat. Már bocs, de ha kezdőként foglalkoztat Gentoo telepítést valaki, az inkább zümi, mint nem! Például a definíciód alapján én nem vagyok egészséges?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #21503 üzenetére
Windows Os mindig is szutykadék, politikája, terjeszkedése az egész MS ellenszenves volt számomra. Viszont népszerűsége rákényszerítette az embert a vele való foglalkozásra, egy bizonyos szintig persze.
A Xp és a Win7 tűrhető volt már korlátozottan, (média fogyasztásra, kis munkára.)
Összességében használata több bosszúságot okozott, mint örömet. Szerencsére mindig volt másik telepített operációs rendszerem is Win mellett, OS/2, (Novell, LANtastic-kal) Linux, Red Hat, Puppy, Ubuntu, Debian, PCBsd, ha tele lett a hócipőm.Apollyon
-
válasz
Frawly #21498 üzenetére
Ami tényleg kell az akad mindenre, ha esetleg nem max. lefordítod. RPM alapú distrókra is van szinte minden csomag, sose jelentett ez gondot. Főleg nem mióta van OBS, azon minden fenn van és teszteket is futtat meg hasonlók.
A BSD fő hátránya, hogy egy legacy borzalom. Én sírva menekülnék tőle. Systemd helyett van a klasszik BSD style egy scriptes init (ne akarj rajta fejleszteni, mert megőrülsz). Ha nincs pulse akkor meg egyszerre több app nem tud hangot kiadni és olyan triviális dolgok nem fognak működni, hogy csörög az értesítés miközben zenét hallgatsz.
-
-
-
válasz
Frawly #21483 üzenetére
Meglepődnél, hogy mennyi alap Linux tool ilyen ezer éves soha nem patchelt undorító legacy spagetti kód. Pl. ezért utálom a netcatet scriptben használni. Több inkompatibilis verzió van tele undorító bugokkal.
Windowson a 32bit 64bit váltás elég nagy API váltással is járt, nem véletlen portoltak nehezen. Ott nem a 64bit a baj, hanem, hogy egy csomó régi legacy dologot kidobtak. Manapság ez ott sem gond, de korántsem arról van szó, hogy a POSIX compat kódot leforgatjuk egy több bites rendszerre. Ha meg abandonware a program akkor nyilván nem csinálja meg neked senki.
-
-
cigam
titán
válasz
Frawly #21459 üzenetére
Szerinted ha nem lenne nyitott, dokumentált, hogyan tudnának kexteket faragni? A Darwin sem annyira zárt mint gondolnád: [link]
Viszont nem érdeke, hogy Average Joe a saját maga tákolta HW-én futtassa. Ez a többi op.rendszernek is gond. Hiszen n+1 hw-en kell jól működnie, a legváltozatosabb minőségű eszközmeghajtókkal, szemben az Apple pár tucat nagyon hasonló alkatrészekből felépülő konfigjával. Gyakran pislogok, hogy pl. a VGA driver-t nem egységesen fejlesztik javítják, optimalizálják, hanem ilyen-olyan játékokat támogatva, az azokon jelentkező hibákat javítják ki. Ez biztos a driver fejlesztők munkája kell legyen? Oké, amíg a spec-t nem teljesíti, de utánna?! -
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #21456 üzenetére
Nem értem mi abban az üzletpolitika, hogy legyen csak teljesen zárt, jó maradhatnának (számukra) innovatív részek részben zártak időlegesen.
Viszont még így is sok mindenre kompromisszumosan használható lehetne Linux-xal, végül is a hardver eladás a lényeg, dual boot-al meg teljesen kihasználható lenne.
A nyílt forrásé a jövő, így is úgyis. A fejlődést, tanulást miért kellene visszatartani? Teljesen ellentmond a univezum törvényeivel, logikai bukfenc.Amúgy nemrég ismerős Windows -s gépén kellett valamit javítani, tök jó érezni, hogy elfelejtettem már azt a rendszert, elég nehezen találtam fel magam abban a "jó" szisztémában.
Régen is utáltam, csak a munkám miatt muszáj volt ismerni. -
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Frawly #21439 üzenetére
Ezzel kapcsolatban már 2013-ban volt nyilatkozat ex-MS munkatárstól, hogy az NT kernel sebességbeli hátránya egyre csak nő: [A Microsoft Employees Rant: “I Contribute to the Windows Kernel. We Are Slower Than Other Operating Systems. Here Is Why.” ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21434 üzenetére
Kiváló gondolat, egyetértek. Különösen a doom3 PDA-s storytelling elemével, azóta sem tetszett egy megoldás sem annyira, mint az.
A felsorolt helyeken a PDA-k szerintem fejlettebbek mint amiket ma használunk okostelefonok, legalábbis ha belegondolok utóbbi hibáiba, korlátozottságaiba.A legjobban ez a téma a The Expanse című sorozatban evolválódott, ott is egy kütyüt nyomkodnak, ami mindössze egy üveglap valójában, és képes olyan hologramot kivetíteni amivel interakcióba tudsz lépni.
A CRT monitorok egyrészt valóban furcsán hatnak ma már a régi filmekből, de akkor még nem tudták elképzelni hogy más technológiával is lehet színesen elektronikus információt megjeleníteni. Egyébként az LCD tech nem megléte még nem zárja ki az űrutazást.
--
Ennek a témának a másik polaritása pl. a Vissza a jövőbe 2. része, ami meg a 80-as években úgy ábrázolta már a 2014-es jövőt, hogy repülő autók lesznek meg hoverboard. Ez pedig azért volt, mert a 80-as években olyan ütemben fejlődött a világ – ugye akkortájt lett elterjedtebb a digitális kvarcóra, sokféle PC akkor vált elérhetővé az átlagember számára is, kifejlesztették az internetet stb. – hogy azt hitték, hogy 20 év múlva már eljutunk a repülő autókig.Aztán végül nem így lett, és elég nehéz is elképzelni, hogy akár most 2020 végétől számítva akár 50 év múlva is megvalósulhasson ilyen (repülő autók). És nem feltétlenül azért, mert fizikailag lehetetlen lenne kifejleszteni ilyen technológiát. Hanem mert a jelenlegi társadalom mentális berendezkedése nem efelé tendál, nüansznyi, értelmetlen dolgok érdeklik a többséget.
-
válasz
Frawly #21375 üzenetére
A régi thinkpadek könnyen szerelhetők? Neked volt valaha is régi thinkpaded? Hint: nem azok. Csak nem biliműanyagból van ezért szerelhető viszonylag normálisan, de nem könnyen. Az újabbaknak egyben leszedhető az alja és sokkal jobban szerelhetők.
papírvékony, konzumer gép, amiben minden odaforrasztott, nem bővíthető Ezeket honnan szeded? Ez szimplán nem igaz, semmilyen business gépre. Mindenben cserélhető az SSD és megvan a két ram slot.
Alapvetően a laptopokat nem arra találták ki, hogy azon fordíts mondjuk egy OS-t. Erre ott a szerver ami valahol jó messze a légkondíconált szerver teremben zúg.
Én sem vagyok túlzottan oda a céges elitbookért, pedig ez kb. a laptopok teteje (nyilván nem teljesítményben, de az nem is laptopba kell). Túl gyorsan haldoklik az akksija. Meg az usb-c dokkolás elég néha nem megy elsőre. Illetve az alvó mód néha megbolondul.
-
-
válasz
Frawly #21348 üzenetére
Jaja kb. ilyen árakon megy. Max. a tényleges proci sebesség lehet probléma, de egy core quad ma sem annyira gyenge, hogy ne lenne használható (sokkal újabb laptop procikkal van egy szinten). Plusz ha kell ezekbe belemegy még egy belőle. A busz sebesség, meg a ram sávszél valós workloadban nem okoz szinte semmit. Ezek amúgy is 4 csatornás memória vezérlők. És gombokért van, home szervenek ideális. (10-20 ezer.) A saját gépembe majd ecc ddr3 kell.
A win10 cachel mint az állat, nem véletlen használ annyi ramot. A legtöbb nagy distro nagyon konzervatív.
Ha van elég ram simán ki lehet nullázni vagy amit mondasz az még jobb megoldás: nem kell swap.
-
válasz
Frawly #21341 üzenetére
Ez meg a másik. Sokan, mikor bővítünk, akkor azt hisszük, hogy ennyit az életben nem fogunk kihasználni. Aztán mégis.
Szó szerint! Bő 3 éve még a Toshiba Satellite 2GB-tal elketyegett, most a 8570p 8-ról 12 bővült, mert az egyik 4gigásat beraktam a 8470p-be, párom Mint-je is kevesellte már a 4gigát. Amúgy ismerősnek épp kellett egy jó használt gép, pont csak 8560w volt az emberek, nagyon szerettem volna rábeszélni a komát, hogy válassza a 8570p-t, mert a w-s az iszonyű batár meg nehéz, de nem. Nekem nagyon bejött volna.
3D renderes gépekbe a CPU is elég bika, szóval ott szerintem húz a 4 gép rendesen. Asztali gépek természetesen.
(#21342) ivana
próbálj meg ilyen olcsó lapost szerelni.
Kizárt, hogy olyanhoz nyúljak! Alapból szeretem az Elitebook hátlapi megbontását is, hogy két fittyfenét kell csak elhúzni és már nyitva is van. Biliműanyag gépeket megfogni se biztonságos, a HP-re meg nemrég hanyatt rá is zuhantam, úgy csuktam össze, de mikor lekászálódtam róla, ugyanúgy nyílott a fedele.
Ennek a Linux Win-szerű cachelésének hol tudok utána olvasni? Kicsit állítgatnám én is, ha 16GB-ra bővítem.
-
válasz
Frawly #21338 üzenetére
Szerintem ramból nem lehet túl sokat venni. Főleg, ha olcsó pl. most veszek majd 5 ezerért 32 gigát
(Elég spéci DDR2 fully buffered), szüleim gépeibe lesz 20GB, a home serverben meg 14GB. A Linux állítható, célszerű olyasmire belőni, mint a win10 (sok cachelés), mert akkor gyorsabb lesz. Sok distró konzervatív, szerver szerű beállításokat használ.
ubyegon2: Egy elitbookban nem is, próbálj meg ilyen olcsó lapost szerelni. Ott lesz szívás, elnyalja a csavart pillanatok alatt.
-
válasz
Frawly #21338 üzenetére
De pont azt mondom, hogy a túl sok memória is pocsékolás.
Persze, mindenből pocséklás a túl sok, de lassan az Elitebook 12gigája kezd kihasznált lenni, pedig azt hittem meg se közelítem a 8-at! Pedig az én felhasználom az totál home user, meló is böngészőben zajlik. Persze a hardverkörnyezettől is függ, mi a túl sok, tesómnak már 32giga is kevés volt szerinte a gépeibe 3D renderhez. Fogalmam sincs mennyire használják ki az összekapcsolt gépei. Nekem azért relatív öreg 8570p-be csak elég lesz még egy darabig a 12GB. 16-ig még éppen lehetne növelni, de majd meglátom.
-
válasz
Frawly #21335 üzenetére
Pedig a torx a legjobb, nem veletlen alkalmazzak egyre gyakrabban, egyre inkabb valt fel minden mast. Kocsiban az e-torx (kulso torx) is nagyon gyakori. 4-5 ezer egy rendes muszeresz csavarhuzo amiben imbusz, torx, meg minden egyeb van. Lassan mar a sima facsavar is torx, legalabbis ha behajtoval kell nyomni en mindig azt veszek, nehezebben ugrik ki.
(#21336) ubyegon2 20 eves autok is torxal vannak tele
Nem titkositas az oka, hanem, hogy nehezebben nyalodik el.
-
válasz
Frawly #21335 üzenetére
Csak itt Angliában nem gyári szám alapján árulják az SSD-t, hanem csak annyit írnak, hogy WD Blue, nagy ritkán WD Blue 3D. Nem látom, hogy ez sima, 3D G1/T1 vagy 3D G2/T2-es kiadás, vagy mi a rák. Blue azt kész.
Aham, ez viszont elég durva, de ebben az esetben jogos a kétely, mert így zsákbamacska a dolog.
Ez a torx csavaros dolog is igen bosszantó tud lenni! Általában sok gépet megbontani elég nehézkes, de legalább rendes csillag csavarfejekkel találkozol! Ki tudja milyen meglepiben lesz még részed.....
Amúgy ez a torx is egyfajta hardveres titkosítás. Egy darabig.
-
válasz
Frawly #21330 üzenetére
Szerintem az a lényeg, hogy legyen minél több memória, mert a rendszer igénye folyamatosan nő, a Linux meg okosan kezeli. Abban a hitben hiába ringatod magad, hogy a pálcikaWM sokat segít, mert az induló felhasználás kevesebb ugyan, de minden más a saját igénye szerint fog fogyasztani, például a FF leszarja, hogy Te indítod pálcikáról vagy én blót Cinmanóról, ugyanannyit fog használni. Viszont Te megnyugszol, hogy csak 200megáról indulsz. Ez is fontos!
Igaz én is halál nyugodt vagyok attól még, hogy Cinnamon 3x annyi indulóval kezd.
-
válasz
Frawly #21328 üzenetére
Megmondom őszintén, én a WD Blue-ban nem bízom, szériánként variálnak, hogy milyen és mekkora DRAM cache, meg milyen NAND van benne.
Megmondtad, de sajna belekeveredtél, mint majom a házicérnába, pont a WD nem variál, adott gyári sorozatszámon belül tuti az van végig benne a gyártás során. Még ha ugyanazt legyártja külön megrendelésre, annak is teljesen más szériaszámot ad, mint amit a minap is berakott valaki az SSD topikba, tengerentúli megrendelésre gyártották, Walmart részére és minden azonos, csak M.2 verziót nem adtak ki belőle. Voltak változások a WD Blue megnevezésen belül, de gyári szám mindig más volt, erre kell figyelni. A tengerentúli széria egyébként is valami szürke importként kerülhetett a rendszerbe, de ez nem a WD hibája. Szóval ez a WDS100T2B0A tuti, hogy mindig ugyanaz, kár, hogy nem vettél belőle. De gondolom az MX500 is legalább ilyen jó lesz.
(#21329) Aweriot
Most, hogy említed, mediabox is van amúgy.
-
válasz
Frawly #21325 üzenetére
Nincs itt látnivaló, kajálja a memóriát a Cinmanó
Hagy egye csak, szépüljön nekem!
Amúgy én is a htop, top párost használom felváltva, de van glances meg ezek a bashtop valamik is, ezerszer informatívabb a top/htop.
Csak egy WM fut magában egy szál polybar-ral, háttérképpel, meg esetleg X.org-on egy picom kompozitor, wpa_supplicant + dhcpcd.
Tuti lehet ez az Antix valami. Gondolom systemd sincs. Azért az fura, hogy 200megát használjon a gép, de cache-ek meg majd 16gigát! Jó, az egy dolog, hogy nekem ez nem normális, de Te vagy a pálcikaWM szaki.
Láttam amott az MX500 vételt, majd nyúzzad kicsit, hogy milyen, épp ez még nekem is kimaradt az ajánlott 3-asból! Amúgy is ez a 3. a listán, WD Blue jobb! 860 EVO.....az meg 860 EVO.
-
válasz
Frawly #21318 üzenetére
Használható 4GB-vel, ha nem is valami gyors. A weboldalak, meg ugyan annyi ramot esznek Linux alatt is. Kell rakni a gépbe 8GB-t aztán kész, olcsó a ram aprón.
Ez a threades dolog nem így van, attól függ mit foglal és hogyan. A kernelben a thread amúgy sem thread, esemény vezérelt... A windows ugyan úgy sok dolgot megenged, csak tudni kell hol keresd (amit én sem tudok, nem hiába Linux kernel fejlesztő vagyok, nem Windows
), de általában ki lehet deríteni, ha kell valami.
ubyegon2: Linuxon az a baj, a memória használat értékkel, hogy többféle képpen is számolható, gyakorlatban meg nem mond semmit. Ha sok használat után fogy a ram akkor bizony valami leakel.
-
válasz
Frawly #21316 üzenetére
Rohadt bloat a windows 10. Kb. kell neki 4GB ram meg egy SSD és teljesen jól működik. 10+ éves gépeken fut itthon... Én konkrétan használtam xp óta minden windows, a 10 eddig magasan a legjobb. Főleg, hogy van benne WSL, szóval nincs szükségem dualbootra.
(#21305) Rimuru Lehet valami vírus, vagy kernel memory leak. Ha utóbbi akkor a reboot egy időre megoldja. Raktál fel mostanság új drivert?
(#21313) Frawly Ha a kernel zabálja az Linuxon sem fog látszani a topban.
Vagy valami böngésző, bloat progi ette meg, aztán kilépés után a garbage collection nem szabadította fel a memóriát. Ez nagyon nem garbage collection.
-
válasz
Frawly #21264 üzenetére
De nem is ezek miatt lett deprecated, hanem modern videókártyákra, monitorokra nem teszik már rá.
Tehát nem azért deprecated, mert nem fejlesztették tovább 1999(!) óta, amikor is a 2009-es HDMIv1.4 szabvánnyal egyenértékű frekit/felbontást/akármit tudott, hanem mert nem teszik a VGA-kra. Aha...
Szerintem azért nem teszik a VGA-ra, mert deprecated, nem fejlesztik tovább, ott a DP ugyanattól a VESA-tól.Troll-e vagy? Amúgy ezeknek a dolgoknak nem sok idő utánajárni, de van aki még emlékszik rá, és látott 144Hz-es monitort régebben is...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21271 üzenetére
Úgy ismersz mint aki a bleeding edge csomagokra utazik?
Igen, itt is láttam hogy írtátok az nv vs új kernel bulit, de amíg nem jön voidra addig nem aggódok, egyébként meg holdolom a kernelt, azt heló.Nem pártolom nv-t egyébként, amikor vettem ezt a kártyát, akkor ár/érték/teljesítmény arányban ez volt a legjobb. A keresztény vallás kezd kikopni, és átveszi a helyét a márkavallás, csak ez már többistenhitű, nos én egyikbe se tartozom, nekem az nv sem isten, csak egy csicska gyártó, aki a pénzemért kiszolgálja az igényeimet.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #21274 üzenetére
Nem is kell újabb példáért messzire menni, most olvastam egy másik fórumon, hogy valakinek a linuxos ffmpeg windowsos sortöréseket hányt bele egy fájlba, amit nem tudott a grep rendesen lekezelni. Ja, mert sortörésből is kell kétféle, hogy legyen mindjárt két megoldás is, amivel lehet szopni, meg konvertálgatni kelljen közöttük.
Sokszor az Apple-ön is ezt érzem, csak azért találnak ki hülyeségeket, hogy mások legyenek, és azt mondhassák, hogy az ő rendszerük egyedi. És lehet emiatt +1 formátummal, +1 megoldással, konvertálgatással és kompatibilitási rétegekkel szórakoznia a usernek. Közben meg az van, ha már egyszer fel van találva a kerék, akkor azt kéne használni és nem újra és újra feltalálni.
-
válasz
Frawly #21272 üzenetére
sávszélesség nagyjából = szimbólumsebesség * (1+alfa), ahol alfa a lekerekítési tényező. Egy szimbólum általában nem egy bit, hanem több. Elég kemény lenne ha 20Ghz sávszélessége lenne valaminek rézen...
A displayport monitorhoz van, a hdmi tvhez. Ennyi. A hdmi mögött a DVI-hoz hasonló elektronika van, ezért az nem egy túl szerencsés dolog gyártó szempontból. Ha megnézel egy rendesebb gpu-t van rajta 3DP és 1 HDMI meg hasonlók. Ha USB-C-n megy videó az is DP-vel megy.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21267 üzenetére
Azért vettem anno nv kártyát, mert amúgy AMD sehol nem volt kb, azóta meg nem láttam indokoltnak még a cserét. Linuxon jól megy ez is a zárt driverrel, nem volt vele bajom. Legrosszabb esetben ott az intel IGP, az fullosan kompatibilis linuxszal, és oda amúgy se kell hard 3D. Majd ha már tényleg kell a platformcsere, amd cpu-ból is olyan lesz amiben van videokártya, biztos ami biztos.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21264 üzenetére
A DP annyiban jobb a HDMI-nél hogy arra nem kell külön licenszdíjat fizetni, de még nem volt olyan monitorom amilyen ilyen bemenet van.
A HDMI-nél viszont jobb a bandwith, mert a DP elvileg csak 1080p 60Hz-et tud csak.Viszont a licenszdíj dolog egyébként eléggé piszkálja az elveimet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Milyen autót vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- iPhone 12 Pro Max / 128 GB / 88%-os akku / gyári független / Pacific Blue
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest