- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Megjegyezni a parancsokat -home usernek felesleges. Ami gyakori, azt egy txt-be kell beleírni pár kiegészítéssel, én is így kezdtem. Ami gyakori az megmarad fejben úgyis, ami ritkább, az meg ott van. Harmadik kategória ami macerás (pl. hosszú) és/vagy gyakori: erre van a bash script. Megírod egyszer, futtatod amikor kell, kész.
Asztali környezet ízlés dolga, sokféle van és elég jól át is lehet szabni őket. Akit zavar a sok lehetőség, az menekül vissza Win/Ubuntu vonalra, ahol kötöttebb a pálya. -
rokefeller
senior tag
Hát, engem pl eleinte semmi nem fogott meg, csak hát szakmai ártalom, hogy kíváncsi voltam, meg úgy voltam, hogy ha sok szerveren linux, vagy valami unix fut, akkor csak jó lenne ismerni. Sok esélyt kapott, sokszor bukott el, anyáztam is. Aztán egyszer egy laboron linuxon kellett dolgozni, Fedora Core 4 volt Kde-vel. És működött, használható volt, úgyhogy beláttam, hogy a hiba nálam van. Akkor kapott egy esélyt a frissen kijött Fedora Core 5. Baromi sokat kellett reszelni, de szerencsére volt egy elfekvő régi gépem, amin tudtam úgy reszelgetni, hogy ha nem ment, és meguntam, akkor nem voltam meglőve gép nélkül, hanem ott volt a másik. Az még az az időszak volt, amikor kellett néhány hardverhez modulokat forgatni, kellett xorg.conf-ot reszelni.
Nagyjából ott dőlt el a dolog, amikor megszoktam a sok asztal használatát, megtanultam hogy mennyire hatékony a parancssor, és mikor kaptam egy céges laptopot, amire már a Core 6 ment fel, pillanatok alatt kész volt, miközben a haveromnak segítettem XP-t telepíteni egy Vista capable laptopra. Az enyém készen volt 15 perc alatt, pár tárolót felvettem rutinból, toltam egy update-et, meg aztán egy yum install-t, és akkor még egy órát elmolyolt a háttérben. Ezzel szemben a másik, gyakorlatilag ugyanaz a típus, 40 perces xp install, driverek vadászata, szoftverek letöltése innen onnan... 1 nap. És utána még 4 óra, mert a Realtek codec nem ment, és nem volt hang.
Amikor meló miatt vissza kellett állnom Win 7-re, martam magam 2 percenként. Hiányoznak az asztalok, még mindig nem találtam olyan clipboard manager appletet, ami annyira egyszerű és jó volna mint a parcellite, nincs a radiotrayhez hasonló egyszerű kis applet online rádiózáshoz, nincs integrált messenger (ez mondjuk a gnome-shell jósága), a gépem 8 giga ram mellett is képes masszívan swapelni, a windowsos flashplayer firefoxban meg megakad, nem akadozik, csak annyira hogy idegesítő legyen, linuxom meg megy mint a fene... teljesítményről annyi, hogy a régi core2duo laptopom 4 giga rammal gyorsabbnak érződik egy fedora-gnome-shell párossal, mint az új corei7-es 8 giga rammal win 7 alatt.
Ezek alapján mindenki eldöntheti hogy ez most egy sikertörténet-e, meg hogy neki megér-e némi időt, tanulást beletolni abba hogy átálljon linuxra, már ha megteheti. Nekem megérte, és alig várom hogy megjöjjön a vinyóm, megtörténjen az adatmentés, és legyen egy dualbootos rendszerem, amin egyértelműen a Fedora lesz a default.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Garmin Fenix 8 Amoled 51mm Sapphire Carbon Gray DLC - Használt, karcmentes
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest