- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Magisk
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Végre! Magyar nyelvű és naprakész Linux kézikönyv! [link] Minthez készült, de vannak benne általánosságban tanácsok Linuxhoz is.
PDF: https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.pdf -
Közben találtam neten egy sokkal látványosabb és részletesebb terminálos rendszerösszefoglaló csomagot. Neofetch helyett itt a fastfetch.
-
Mi a helyzet a /boot és /boot/efi partíciókkal? Lehet őket szeparáltan is?
-
Hali,
Fedora Workstation telepítésénél van-e értelme /tmp /var /var/tmp mappákat külön partíciókra tenni? -
Üdv,
Volna egy nagy bajom... bekapcsoltam UEFI-ben a Secure Bootot, erre a Debian telepítésem nem enged be. Hogyan tudnám megoldani, hogy mégis be tudjak lépni?
Secure Boot kikapcsolása nem opció. -
válasz
#63718632 #94399 üzenetére
Na igen. 1 giga egy 1 terás háttértáron már nem oszt, nem szoroz, bár én 10-et szoktam neki adni. Egyszer láttam, hogy megjelent a swapon valami 10 megányi adat... Kíváncsi vagyok, hogy mit dolgozik oda a rendszer, mert, ha jól értem, akkor csak olyan dolgokat rak oda, ami a ramban már nem fér el.
32 giga ramom van, egyetlen egyszer sikerült telerakni, de azt is szándékosan (négy megnyitott játék meg programok, böngésző 30+ füllel, stb.). -
Hogy ne offoljak, lenne azért néhány elemi Linuxos kérdésem is, mégpedig partícionálás témakörben.
Nálam alap séma, hogy van egy /boot/efi partíció, egy / partíció, egy swap és egy /home. Root és home EXT4 mindig.
Viszont, olvasom egy helyen, hogy valaki azt is javasolja, hogy legyen külön /tmp és /var/tmp is.
Szerintetek? -
válasz
urandom0 #94379 üzenetére
Csak érdeklődő laikus vagyok, nem nyúlkálok én sehova.
Két nagyvállalat között is van különbség, tudtommal az orákulumot kevésbé szeretik, mert sokkal erőszakosabb és károsabb volt a múltbéli tevékenysége az open-source világ számára.
Aztán vannak, akik Poettering munkássága miatt ítélik el a Red Hatot.
Erről már sokat hallottam itt is meg a hupon is olvastam pár bejegyzést.
Aztán vannak, azt hozzák fel a Red Hattal szemben, hogy pénzért árulja azt a terméket, amit nyílt forráskódú, ingyenes komponensekből rak össze.
Nagyvállalati szintű supportot ad a termék mellé. Tudtommal egyik Linux sem ingyenes, bizonyos mennyiségű telepített gép után már fizetni kell.
Mások azért utálják, mert felvásárolta őket az IBM
Erre írtam, hogy még mindig jobb, mint ha a M$ tette volna. Annak is van azért valóságalapja, vagy tévedek?
-
Egy kérdés. Több helyen olvastam a neten, hogy nem szeretik a "piros kalapos" céget az emberek. Ennek mi az oka? Valahol pedig nagyon sokat tesznek azért, hogy a Linux alapú rendszerek népszerűek legyenek, sőt, szerintem az is kifejezetten jót tehetett neki, hogy a hárombetűs nagyvállalat felvásárolta őket. Inkább ők vegyék meg, mint a M$.
Mi a véleményetek? Most így reggeli kávé után ilyeneken kezdtem gondolkodni. -
Nobarás élményeim után visszaraktam a Fedorát a gépre. Patent kis rendszer és még csak jobb lesz, szóval most már Debian és Fedora van dual bootban a gépemen, szerintem egyelőre így is marad.
Mesa 24-nek azért már örülnék, de áprilisban jön a Fedora 40, abban benne lesz az is. -
válasz
ubyegon2 #94349 üzenetére
Az is mekkora parasztvakítás már, hogy a PS5 úgy van megcsinálva, hogy csak PCIe 4.0 csatolójú SSD-t fogad el, amikor egy jobb PCIe 3.0 bővel elég lenne sebességben.
Nem tudom mi lehet az oka, talán a jövőállóságra törekedhettek a mérnökök? Mondjuk játékoknál egyedül akkor vettem észre különbséget, mikor még a Warhammer Total War első részét nem HDD-re telepítettem, hanem SSD-re valamikor 8 éve. Ott érezhető volt mindenen, hogy igen, kell az SSD. De sata vs nvme, nem látok egyelőre különbséget, vagy nem veszem észre.
-
válasz
ubyegon2 #94344 üzenetére
nem rakom OFF-ba, mert OS-t már mindenki SSD-re telepít
FB-on láttam kb. 1 hónapja egy "szakit", aki büszkén beírta egy bejegyzés alá, hogy ő bizony "minden haverjának" HDD-re telepít MINDENT, mert az jobb. Szakmailag semmivel nem tudta megindokolni, szegény gyereket szétflémelték, de valahol meg is érdemelte. -
válasz
5leteseN #94330 üzenetére
A gond az, hogy ebbe a házba így már nem tudok belebarkácsolni olyan ventilátort, ami halkan is dolgozna.
Egyébként hasonlóval már próbálkoztam, lásd a képen. 120-as Noctua venti. Na EZ tényleg hangtalan. Egy Asrock N100DC-ITX lap volt benne a gépben, annak kellett is a hűtés, mert 80-90 fokig felszaladt, ha elindítottam rajta valami combosabb dolgot.
-
válasz
5leteseN #94327 üzenetére
Még megmondom őszintén, hogy nem volt élesben kipróbálva, egy FHD monitorra kötöttem rá, csak azért, hogy szétnézzek rajta, hogy hogyan működik a rendszer. A samba szerverre most másolok rá dolgokat, valamikor reményeim szerint 2-3 nap múlva tudom TV-n kipróbálni.
Amúgy mennie kéne jól.
"venti nélküli gyári elvet kukázva a pluszként berakott csendes kis légkavaróval megbízhatóan adtunk a dobozkának +25% MHz-et.
"
Na ja. Megnéztem a rendszerinformáció menüt, amikor fájlokat másoltam rá. Proci hőfok 65. Igazából szándékosan így akartam, hogy ne legyen benne semmilyen venti, minél halkabb legyen, azért is vettem bele SSD-ket. Húzni nem merem hűtés nélkül.
-
válasz
tordaitibi #94303 üzenetére
Félreértés ne essék, eddig, kb. 7-8x mindig sikerült a samba nekem csak ezt 1-2-3 akárhány órányi gugli előzte meg.
Na igen, én ezért sem szórakozok vele. OMV oszt jóvan. Van is erre külön egy kis fogyasztású minigépem.
-
Azt még azért megjegyzem, hogy a Linux Mintnek és az Ubuntunak magyarországi szinten is nagyobbnak mondható felhasználóbázisa van, akik tudják egymást segíteni. Én az Uborkával kezdtem, mert annak volt magyar nyelvű fóruma, ahová tudtam kérdéseket feltenni: [link] [link] Megjegyzem kultúrált és segítőkész társaság.
-
válasz
Necronom #94302 üzenetére
Nagy vonalakban minden ilyen Linux rendszer ugyanúgy épül fel. Van egy asztali környezet (Gnome, KDE, XFCE, Maté, Cinnamon, LXQt, LXDE, stb.), vannak kiszolgáló hang- és kijelzőszerverek, csomagkezelők, bootloader, stb. Na meg a lényeg, egy adott Linux kernel verzió. Én még kezdő vagyok, ennyit látok, hogy lényegében mindegyik Linux ugyanazokat használja, csak az adott disztró fejlesztőin múlik, hogy hogyan és miből legózzák azt össze egy használható (vagy használhatatlan) rendszerré.
Ennyi az egesz, normal felhasznalok vagyunk, sajna nem Linuxon nottunk fel..
Ezt én is átérzem, néha most is van olyan pillanatom, hogy inkább visszamennék Win 10-re... Az OpenMediaVault egyébként ezért jó a J-s procihoz, mert egy egyszerű szervert tudsz vele készíteni, ami böngészőből elérhető (akár mobilról is) és azon keresztül tudod buherálni. Fájlmegosztás, MiniDLNA (tévéről is rácsatlakozhatsz), stb. Jó kis cucc szerintem. Én Tube-os videókból tanulgattam a telepítését.
Kezdőknek szerintem nagyon jó Linux, amihez elég szinte csak grafikus felületet használni (de azért ajánlott a terminál is):
Linux Mint, Fedora, MX Linux, Ubuntu, Kubuntu, Linux Lite, Q4OS.
A KDE asztali környezet szerintem nagyon jó, azt biztosan meg fogjátok szeretni, nem véletlenül annyira népszerű. Én magam Gnome párti vagyok, mert az UW monitoron nagyon adja.
-
-
válasz
Necronom #94280 üzenetére
Eleve tudod úgy is telepíteni, hogy az asztali környezettel együtt, a telepítés végén kell bepipálni az LXDE-t. A képet csak példának hoztam, egy még korábbi Debian telepítőből származik, de az újabb is hasonlóan néz ki.
Alternatívának van olyan élő/live Debian lemezkép, ami ALAPBÓL LXDE-vel jön, kényelmes Calamares telepítővel. Például: [link] konkrét lemezkép link: [link] -
válasz
#63718632 #94241 üzenetére
Egyszer felraktam egy Bionic Pupot de nekem nem jött be. Nem is azért, mert a grafika kompromisszumos volt, hanem egyszerűen nem éreztem komfortosnak a használatát. A csomagtelepítéshez valami egyedi szoftver volt, de az is értelmezhetetlen. Nem az én világom ez. Inkább egy Debian aztán valami egyszerűbb dologgal felépíteni, pl. Openbox, vagy LXDE.
Aztán hiába pici rendszer, meg keveset eszik IDLE. Ha olyan a hardver, hogy nem bírkózik meg a böngészős videókkal ecetera.
Azt szoftveresen nem nagyon lehet űberelni.
El jön a pont, amikor eszközt kell cserélni.
Jah, hát. Ami nekem itthon van Fujitsu-Siemens laptop, azzal már a YT-ot el kell felejteni. Fórumra még fel tudok vele jönni SeaMonkey-ból.
-
válasz
#02705152 #94197 üzenetére
bár pont a Popról írták itt a kollégák, hogy mindenféle idióta partíciókat hoz létre magának
Épp most raktam fel a hoppolós SSD-mre. Hagytam magát automatikusan particionálni, mert szerintem kevésbé sem barátságos a telepítőbe integrált kezelőfelület (eddig hozzáteszem a legbarátibbnak a Manjarot tartom).
Ez a /recovery nem tudom micsoda FAT32 fájlrendszerrel, pl. -
Köszi mindenkinek! Már fel is toltam és arra bootoltam be. Nem veszek észre különbséget.
-
válasz
#63718632 #94154 üzenetére
Jah pardon, értelek.
Hiába ott az u-u csomag, az magától nem fog letöltést csinálni.
Gnome-on ugyanúgy lehet grafikusan konfigurálni, mint Ubuntu alatt. Software-properties-gtk-n belül megjelenik egy új fül és ott be tudod állítani.
Terminálban nekem nem volt már vele kedvem sz*rozni. Működik, ahogy kell neki. -
OpenSUSE-ban a Zypper egyébként mindenről szólt, azt hiszem valami 3 pontos lehetőséget kínált. Vagy frissítek és cserélem a csomagot, vagy töröm, vagy a régebbi csomaggal folytatom tovább, stb. Az elég intelligens csomagkezelő, bár legalább annyira bonyolult egy APT-hez képest. Igaz, az APT-t se értem még, csak Móricka szinten.
-
válasz
sh4d0w #94076 üzenetére
Ami eszembe jutott. Fedorán reggel a DNF elkezdett nekem magyarázni, hogy mivel az RPM Fusiont hozzáadtam a tárolók listájához, így abban talált frissebb csomagokat az ffmpeg-hez és, hogy én az --allowerasing paranccsal frissítsem le az egészet, HA akarom, ami azzal jár, hogy a "system" eredetű csomagokat felül fogja írni az "RPM fusion"-ből származó csomagokkal.
Ilyenkor a csomagkezelő van olyan intelligens, hogy nem fog töréseket és egyéb paradoxonokat okozni a függőségekben? Anyám, milyen bonyolult ez...
-
-
válasz
#63718632 #94053 üzenetére
Értem. Az EFI-s dolog, amit írtál, az viszont nagyon jó lenne. Én ezt érzem kezdőként egy nagy gyengeségnek, hogy hiába jó az open-source driver, de még mindig nem olyan jó, mint a proprietary. Nekem azzal nincs bajom, hogy zárt, csak megfelelő teljesítményt nyújtson.
Debianra van firmware-amd-graphics, de másra vagy nincs, vagy mókolni kell vele. Fedorán adjak hozzá valami huszonharmadik repót, azon van a nem tudom milyen fordítás, ami már obsolete, aztán terminálból még indítsak el valami parancsot is futtatás előtt. Na ezt ők sem gondolják komolyan, ki fog ezzel otthon, így, ebben a formában sz*rakodni?
Ha CSAK a drivereket meg tudnák oldani, hogy gond nélkül lehessen applikálni, nekem már az nagy dolog lenne.
-
válasz
#79484416 #94045 üzenetére
Nem tudom. Szeretem az Ubuntut, de, hogy így működik a Snap, ezek után nekem már nem tűnik annyira vonzónak. Miért nem voltak nekik jók a Debian csomagok úgy, ahogy voltak?
Bírom ezeket a Linux forkolásokat, hogy mindenkinek van egy ötlete, aztán mindenféle irányba elágaznak a dolgok, összevesznek egymással a fejlesztők, kiválnak, majd a forkot is forkolják, aztán a végén lesz egy csomó különböző ötlet, amiből kéne egy valami közöset gyúrni, de azt meg lehetetlen és akkor ott áll az ember, hogy kéne valami hardverre illesztőprogram, de a hardvergyártó meg néz, hogy mi a rákra írjam meg, amikor van vagy 20 féle csomagformátum meg 600-féle Linux alapú rendszer? Én meg csak használni akarnám a hardvert Linux alatt, de nem tudom, mert a hardvergyártó se tudja, hogy mit csináljon aztán a végén meg sz*rik az egészre és inkább csak Windowsra írja meg.
Ez így egy nagy orális szolgáltatás.
-
-
Haligali,
Olvasgatok a Snap csomagokról és próbálom értelmezni az ott leírtakat.
Jól gondolom-e, hogy a Snap az olyasmi, mint egy csomaggyűjtemény, ami egy egészet alkot? Pl. Firefoxot telepítem snapben, akkor felmegy a Firefox és az összes függősége együtt. Ha eltávolítom a Firefoxot, akkor a Firefox-szal együtt az összes függőség is letörlődik.
Ez végülis jó dolog, vagy tévedek? Debianon én sok olyannal találkozom, hogy letörlök egy programot, de a függőségei ott maradnak a rendszerben. Igazából engem ez nem zavar, ha ezek a plusz csomagok csak úgy ott vannak, de nem okoznak semmilyen stabilitásbéli problémát, de azért nem annyira "clean" érzést ad.
-
Új benchmark szoftvert fedeztem fel, Geekbench a neve. Ha másra nem, legalább arra jó, hogy a procihűtőmet leteszteljem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3089, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, Vostro 8-12. gen szinte minden, garancia.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest