- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen mobilnetet vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Necronom #94280 üzenetére
Eleve tudod úgy is telepíteni, hogy az asztali környezettel együtt, a telepítés végén kell bepipálni az LXDE-t. A képet csak példának hoztam, egy még korábbi Debian telepítőből származik, de az újabb is hasonlóan néz ki.
Alternatívának van olyan élő/live Debian lemezkép, ami ALAPBÓL LXDE-vel jön, kényelmes Calamares telepítővel. Például: [link] konkrét lemezkép link: [link] -
válasz
#63718632 #94241 üzenetére
Egyszer felraktam egy Bionic Pupot de nekem nem jött be. Nem is azért, mert a grafika kompromisszumos volt, hanem egyszerűen nem éreztem komfortosnak a használatát. A csomagtelepítéshez valami egyedi szoftver volt, de az is értelmezhetetlen. Nem az én világom ez. Inkább egy Debian aztán valami egyszerűbb dologgal felépíteni, pl. Openbox, vagy LXDE.
Aztán hiába pici rendszer, meg keveset eszik IDLE. Ha olyan a hardver, hogy nem bírkózik meg a böngészős videókkal ecetera.
Azt szoftveresen nem nagyon lehet űberelni.
El jön a pont, amikor eszközt kell cserélni.
Jah, hát. Ami nekem itthon van Fujitsu-Siemens laptop, azzal már a YT-ot el kell felejteni. Fórumra még fel tudok vele jönni SeaMonkey-ból.
-
válasz
#02705152 #94197 üzenetére
bár pont a Popról írták itt a kollégák, hogy mindenféle idióta partíciókat hoz létre magának
Épp most raktam fel a hoppolós SSD-mre. Hagytam magát automatikusan particionálni, mert szerintem kevésbé sem barátságos a telepítőbe integrált kezelőfelület (eddig hozzáteszem a legbarátibbnak a Manjarot tartom).
Ez a /recovery nem tudom micsoda FAT32 fájlrendszerrel, pl. -
Köszi mindenkinek! Már fel is toltam és arra bootoltam be. Nem veszek észre különbséget.
-
válasz
#63718632 #94154 üzenetére
Jah pardon, értelek.
Hiába ott az u-u csomag, az magától nem fog letöltést csinálni.
Gnome-on ugyanúgy lehet grafikusan konfigurálni, mint Ubuntu alatt. Software-properties-gtk-n belül megjelenik egy új fül és ott be tudod állítani.
Terminálban nekem nem volt már vele kedvem sz*rozni. Működik, ahogy kell neki. -
OpenSUSE-ban a Zypper egyébként mindenről szólt, azt hiszem valami 3 pontos lehetőséget kínált. Vagy frissítek és cserélem a csomagot, vagy töröm, vagy a régebbi csomaggal folytatom tovább, stb. Az elég intelligens csomagkezelő, bár legalább annyira bonyolult egy APT-hez képest. Igaz, az APT-t se értem még, csak Móricka szinten.
-
válasz
sh4d0w #94076 üzenetére
Ami eszembe jutott. Fedorán reggel a DNF elkezdett nekem magyarázni, hogy mivel az RPM Fusiont hozzáadtam a tárolók listájához, így abban talált frissebb csomagokat az ffmpeg-hez és, hogy én az --allowerasing paranccsal frissítsem le az egészet, HA akarom, ami azzal jár, hogy a "system" eredetű csomagokat felül fogja írni az "RPM fusion"-ből származó csomagokkal.
Ilyenkor a csomagkezelő van olyan intelligens, hogy nem fog töréseket és egyéb paradoxonokat okozni a függőségekben? Anyám, milyen bonyolult ez...
-
-
válasz
#63718632 #94053 üzenetére
Értem. Az EFI-s dolog, amit írtál, az viszont nagyon jó lenne. Én ezt érzem kezdőként egy nagy gyengeségnek, hogy hiába jó az open-source driver, de még mindig nem olyan jó, mint a proprietary. Nekem azzal nincs bajom, hogy zárt, csak megfelelő teljesítményt nyújtson.
Debianra van firmware-amd-graphics, de másra vagy nincs, vagy mókolni kell vele. Fedorán adjak hozzá valami huszonharmadik repót, azon van a nem tudom milyen fordítás, ami már obsolete, aztán terminálból még indítsak el valami parancsot is futtatás előtt. Na ezt ők sem gondolják komolyan, ki fog ezzel otthon, így, ebben a formában sz*rakodni?
Ha CSAK a drivereket meg tudnák oldani, hogy gond nélkül lehessen applikálni, nekem már az nagy dolog lenne.
-
válasz
#79484416 #94045 üzenetére
Nem tudom. Szeretem az Ubuntut, de, hogy így működik a Snap, ezek után nekem már nem tűnik annyira vonzónak. Miért nem voltak nekik jók a Debian csomagok úgy, ahogy voltak?
Bírom ezeket a Linux forkolásokat, hogy mindenkinek van egy ötlete, aztán mindenféle irányba elágaznak a dolgok, összevesznek egymással a fejlesztők, kiválnak, majd a forkot is forkolják, aztán a végén lesz egy csomó különböző ötlet, amiből kéne egy valami közöset gyúrni, de azt meg lehetetlen és akkor ott áll az ember, hogy kéne valami hardverre illesztőprogram, de a hardvergyártó meg néz, hogy mi a rákra írjam meg, amikor van vagy 20 féle csomagformátum meg 600-féle Linux alapú rendszer? Én meg csak használni akarnám a hardvert Linux alatt, de nem tudom, mert a hardvergyártó se tudja, hogy mit csináljon aztán a végén meg sz*rik az egészre és inkább csak Windowsra írja meg.
Ez így egy nagy orális szolgáltatás.
-
-
Haligali,
Olvasgatok a Snap csomagokról és próbálom értelmezni az ott leírtakat.
Jól gondolom-e, hogy a Snap az olyasmi, mint egy csomaggyűjtemény, ami egy egészet alkot? Pl. Firefoxot telepítem snapben, akkor felmegy a Firefox és az összes függősége együtt. Ha eltávolítom a Firefoxot, akkor a Firefox-szal együtt az összes függőség is letörlődik.
Ez végülis jó dolog, vagy tévedek? Debianon én sok olyannal találkozom, hogy letörlök egy programot, de a függőségei ott maradnak a rendszerben. Igazából engem ez nem zavar, ha ezek a plusz csomagok csak úgy ott vannak, de nem okoznak semmilyen stabilitásbéli problémát, de azért nem annyira "clean" érzést ad.
-
Új benchmark szoftvert fedeztem fel, Geekbench a neve. Ha másra nem, legalább arra jó, hogy a procihűtőmet leteszteljem.
-
-
válasz
tompa torma #93983 üzenetére
A Protonmail is elég jó.
-
válasz
#02705152 #93970 üzenetére
Magánszféra és adatvédelem jobb, mint Windowson. > A Win hírhedt telemetriája 30 másodperc alatt kikapcsolható
Hagyjuk már ezt a baromságot, már bocsánat. Mi kapcsolható ki neked 30 másodperc alatt, amikor az legalább fél óra, míg a registrytől kezdve mindenhol kipucolod a sz*rjait?
Onnantól hogy csatlakoztál a ziternyetre a magánszférát felejtsd el
Az lehet, de én akarom eldönteni, hogy ki kapjon az adataimból.
-
válasz
#79484416 #93969 üzenetére
Nem azért, mert olyan bonyolult volt, hanem mert más volt mint amit megszoktak.
Ja igen, ez ismerős. Ez nem csak ebben van így munkahelyeken, hanem szinte minden másban. A változást nem szereti senki, bár valahol érthető is, ha mondjuk 10 évig ugyanúgy csinálsz valamit, aztán beállít valaki másnap és innentől ezt máshogy kell csinálni, azt nem fogja mindenki díjazni. -
válasz
#02705152 #93955 üzenetére
Nem tudom, én valamikor 2 éve szálltam fel a vonatra. Sok olyan dolog van benne, ami jobb a Linux alapú rendszereken, mint Windowson. Leírom azokat, amiket én tapasztaltam.
- Ingyenes.
- Stabil és megbízható.
- Biztonságos (ha tudod mit csinálsz).
- Könnyen és gyorsan telepíthető.
- Szoftverek frissítése/telepítése nagyon egyszerű.
- Rendszer frissítése gyors és automatizálható.
- Ergonómikus, multifunkciós és változatos asztali környezetek, pl. Gnome és KDE.
- Terminálban sok dolog gyorsabb, mint GUI-n keresztül.
- Közeljövőben valószínűleg még jobban fejlődni fog, nagy cégek pumpálják bele a pénzt.
- Általában nyílt forráskódú, ami lehet éppen előny is.
- Magánszféra és adatvédelem jobb, mint Windowson.Tegnap pl. volt szerencsém Tube-on olvasni egy olyan véleményt, hogy egy 20+ ezer főt foglalkozó cégnél teljesen átálltak a Google Workspace szoftverekre, így semmi sem gátolja a céget elméletben, hogy áttérjen Linux alapú OS-re. Szerintem ez tök jó dolog és azért már elég sok cégnél van valamilyen Linux alapú rendszer, pl. Ubuntu. [link]
-
Én most ki vagyok akadva. Felraktam az Ubuntu 23.10-et és a játékok szaggatnak rajta ellenben a Debian Stable-lel, ahol szaggatásmentesen fut minden... Ennek okát a nonfree firmwarekben látom, amiben Debian jól el van látva, míg az Ubuntunál kínlódni kell vele.
-
-
válasz
tordaitibi #93795 üzenetére
Hát, ha a géped bírja a VM-ezést, akkor ott vannak a neten a hivatalos ISO-k, letöltöd őket, aztán kipróbálod sorba mindet, majd amelyik legjobban tetszik, annál lehorgonyzol.
-
válasz
ubyegon2 #93778 üzenetére
Nincs benne Snap, frissebb kernel verziót használ (6.1, ami szintén LTS), nem kell PPA tárolókat használni. Nekem ennyiből jobb választásnak tűnik.
Bár felmerül bennem a gondolat, hogy akkor már miért ne sima Debiant használjon az ember Cinnamon DE-vel, minek az LMDE? -
válasz
CPT.Pirk #93770 üzenetére
Azaz az Ubuntu aranykorának már vége van? Emlékszem még 2006-ban a főiskola könyvtári gépein Ubuntu volt. Beültem netezni, aztán csak lestem, hogy mi a fax ez? A böngésző megnyitásán kívül semmi mást nem tudtam rajta csinálni, ami valljuk be, egy nyilvános számítógép esetén teljesen rendben is van.
-
válasz
tordaitibi #93719 üzenetére
Megnéztem VLC-vel egy YT videót, terminálból indítottam vlc "url" paranccsal. Elkezdi lejátszani, de nagyon laggol és folyamatosan hibaüzeneteket ír ki. Gyakorlatilag használhatatlan. Debianon és Fedorán is ugyanez a helyzet.
00007feea8dc9210] main filter error: Failed to create video converter
[00007feea8dfceb0] chain filter error: Too high level of recursion (3)
[00007feea8dc9210] main filter error: Failed to create video converter
[00007feea80074a0] main filter error: Failed to create video converter
[00007feea80074a0] main filter error: Failed to create video converter
[00007feedc001db0] main video output error: Failed to create video converter
[00007feedc001db0] main video output error: Failed to compensate for the format changes, removing all filters
[00007feea84ac790] gl gl: Initialized libplacebo v4.208.0 (API v208)
[00007feef0006260] main input error: ES_OUT_SET_(GROUP_)PCR is called too late (pts_delay increased to 2642 ms)
[h264 @ 0x7feee429a7c0] co located POCs unavailable
[h264 @ 0x7feee42daf80] co located POCs unavailable
[00007feef0006260] main input error: ES_OUT_SET_(GROUP_)PCR is called too late (pts_delay increased to 5633 ms)
[h264 @ 0x7feee429a7c0] co located POCs unavailable
[h264 @ 0x7feee42daf80] co located POCs unavailable
[h264 @ 0x7feee42ef580] co located POCs unavailable
-
válasz
CPT.Pirk #93715 üzenetére
Tegnap a második SSD-mre feltoltam egy Fedorát KDE-vel, de gyanús, hogy legyalulom és megy a helyére egy Sid. Lehet túlreagálom, de van bennem egy görcs a Sid miatt, hogy nem annyira biztonságos, mint a Stable.
Egyébként a Fedora is teljesen jó. Ami nem igazán jött be benne, az a kusza tárolók, hogy most az ffmpeget honnan szedjem le, meg milyen csomag miben van. A DNF se az a "gyerebe" csomagkezelő. -
Mesa 24 nem tudjátok véletlenül, hogy melyik disztrókban van már?
-
válasz
tordaitibi #93706 üzenetére
Lejátszón keresztül nincs reklám?
Na ezt nem tudtam.
Valami rémlik, hogy VLC-ből már kivették ezt a fícsört. A 18-as Ubiban még a régebbi csomag lehet. Otthon délután meglesem én is kívancsiságból. Azt tudom, hogy öreg gépre nekem is ajánlották, hogy lejátszón keresztül Tubeozzak, mert ott jobban bírja a régi vas, mint böngészőből.
-
válasz
tordaitibi #93703 üzenetére
Használj böngészőt.
-
válasz
headhunter #93677 üzenetére
Áh, köszi!
Eskü tegnap este kerestem én is Archive-on, de nekem a kereső nem hozta fel.
-
-
12 év szünet után visszatért a DSL (Damn Small Linux): [link]
-
Érdekesség. Találtam egy egészen felhasználóbarát, Debian alapú rendszert, Spiral Linux a neve. Nem sok custom vagy bloat csomag van benne (lásd MX), ellenben a fontos és tényleg jó csomagokat tartalmazza. Én LXQt-val próbáltam ki, teljesen meglepett, hogy mennyire jó. Előre be van állítva benne szinte minden, csak használni kell. Live ISO-k vannak hozzá, bootolást követően Calamares telepítő jár hozzá.
Sajnos egy negatívumot viszont találtam benne, hogy a flatpak automatikusan fel van rá telepítve... Nekem ez negatívum, másnak nem. -
válasz
tordaitibi #93637 üzenetére
Nem, félreértés ne essék, nem azért linkeltem ide, hogy kötekedjek, vagy valami ilyesmi. Hanem, mert valaki látogatja ezt a fórumot és adott hozzászólásokat kérdezés nélkül berak egy olyan FB oldalra, ahol leginkább a fikázásról, mások sértegetéséről szól a történet. Gondoltam jó, ha tudod, hogy Te is felkerültél rá.
Mellesleg beleolvastam az egészbe, de tényleg hányinger, amit ott csinálnak az emberek. Legyen erről ennyi elég. -
Tudtátok, hogy Tibi a FB-on is híres? [link] Egyébként nem öröm ez... elég volt pár mondatot beleolvasni ennek a "csoportnak" a tevékenységébe... borzalmas.
-
válasz
sicc_innen #93463 üzenetére
Akkor már össze is csomagolt, gondolom.
-
válasz
#79484416 #93461 üzenetére
Én arra gondolok, hogy vadiúj laptop, amire FreeDost telepítettek. Így olcsóbb.
Szerk.: én tettem fel neki egész bonyolult kérdéseket és azon lepődtem meg, hogy mindenre válaszolt. Néhol van pontatlanság benne, de erre az alkalmazásba belépéskor figyelmeztetnek is. Én szeretem, meggyorsítja az információ keresést. Googlebe míg kitalálom azokat a szavakat fejben, amire a kereső valószínűleg pontos forrást fog kiadni, majd még azokat is átnézni egyesével és értelmezni... a chatgpt meg simán kiírja a lényeget.
-
válasz
sicc_innen #93458 üzenetére
Kéne egy másik gép, amiről tudsz csinálni egy telepítő pendriveot.
-
válasz
Petya XT #93453 üzenetére
Pont a Kaspersky Removal Toolra jelzett be, amit a Kaspersky honlapjáról töltöttem le még valamikor tavaly.
A vírusírtó topikban szoktam ledöbbenni, hogy mik vannak, mikor milyen szoftvert favorizálnak
Jaj tudom, Avast Free és társai LOL. Párszor olvasgattam ott én is.
egyszerűbb megkergetni USB-ről, KRD-vel, mint guberálni a falsokat.
-
válasz
ubyegon2 #93437 üzenetére
Játékoknál Wine nélkül még mindig szopás. A Steam automaticke feltelepíti, a Lutrisban bizonytalan vagyok. Ha GoG-os játékokat akarsz játszani, mert imadod a retró játékokat, ahhoz is kell(het) Wine. Nem egyszerű.
Ezeket nem nézve elég a Linux nekem asztalra, de Tordai úrral is egyetértek. Nem lehet a Wint felcserélni Linux-szal, ott még nem tart a dolog és szerintem nem is fog soha. Egyszerűen nem tudják az asztali Win előnyét behozni.
-
Asszem kukázom a gépemről a Wine-t, erőteljesen beszaratott a ClamAV. Igaz, hogy valami Windowson futó okosságot töltött le a Winetricks, de pont elég volt ahhoz, hogy elbizonytalanodjak, valójában tényleg szükségem van-e rá? Igazság szerint nincs. Amit akarok csinálni, azt a Debian csomagjaival meg tudom oldani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OTP Bank topic
- Hegesztés topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- World of Tanks - MMO
- LG LCD és LED TV-k
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest