- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
daninet #94679 üzenetére
Szerintem tökéletesen látod a helyzetet. De azt mondom, hogy legyen igazad, és pár év múlva olyan nyugodtsággal lehessen használni a flatpaket, mint bármi mást. Én a Flathubtól viszolygok, mert nekem nem egyértelmű, hogy mi alapján kerül fel oda bármi is, illetve valaki egyáltalán ellenőrzi-e azoknak a tartalmát?
Amúgy az elképzelés jó lehet, én még nem bízok meg bennük. Az OpenSUSE Aeont és a Fedora Silverbluet is kipróbáltam, tetszik mindkettő. De a flatpakről nem tudom, hogy most mit gondoljak még, a bennem lévő hüllőagy mindenesetre óvatosságra int. -
-
Most még a flatpaktől vannak megőrülve Redditen, hogy mindenki flatpaket telepítsen mindenre, mert milyen faxa a flatpak meg a Flathub is milyen megbízható, mert sandox, meg isten f..... Persze. Amikor írod neki, hogy szerinted meg nem, akkor mindenki lepontoz. Ezt is ki érti? Egyszerűen ha más a véleményed, akkor az oldal ellehetetlenít, mert a lepontozott véleményeket meg sem jeleníti az oldal, vagy max utoljára. Az egész egy soviniszta f0s.
-
válasz
urandom0 #94671 üzenetére
Oké, hogy vannak érdekes és értelmes témák is, de hihetetlen mennyiségű fasság is van fent. Ami még plusz érdekes, hogy az egyik subredditen adott gondolatot minden felpontoz, másik subredditen mindenki lepontoz. Ezt ki érti, mert én nem. Ennyit az oldal szakmai hitelességéről.
A SUSE redditje amúgy jó, mert Richard Brown is oda írogat, elég aktívan. Én is tanultam már tőle. -
Nem értem az immutable/atomic disztrókat. Egy ilyet otthon is tudok csinálni, ha a root felhasználót lezárom és beállítok valami stable release disztróra automatikus frissítést. Tévednék? Új csomagoknak meg mehet a snap vagy flatpak. Egy csupasz Debianból ezt fel is lehetne apránként építeni.
-
Virtualizáláshoz milyen programot tudnátok ajánlani, ami ki tudja használni a VGA-t? Jelenleg a Gnome Boxes-on szoktam szórakozni, de csapnivaló a teljesítménye. Vga drivernek a Virtio-t mutatja az inxi, de szaggat és nem szép a futása.
-
válasz
sh4d0w #94627 üzenetére
Akk nagyon nem ment lentebb a ranglétrán, szvsz valamit muszáj volt mutatni, hogy foglalkoznak a helyzettel. De az első két dolog, amiről írtál, azokról nem tudtam. Hát igen, durva.
Már csak arra leszek kíváncsi, hogy a többi csatorna, amelyik rajtuk fente a fogát (pl. Gamers Nexus), náluk mikor fog valami kibukni a "ruhásszekrényből". -
-
Immutable/atomic rendszerekről vélemény? Jónak tűnik leírásra, de ezeket érdemes-e használni daily drivernek? Az alaprendszert elvileg nem lehet módosítani és csak flatpakek telepíthetőek rájuk.
-
válasz
peterattila #94612 üzenetére
Van egy ITX gépem, amin most éppen AlmaLinux fut KDE-vel. A VGA egy GT1030, a proci egy 4. gen I7, Nvidia driver a gyári proprietary. A lényeg, amire ki akarok lyukadni, hogy Waylandra állítva NAGYON gyenge a teljesítmény, míg X11-en ég és föld a különbség.
Wayland + nvidia pedig nem nagy haverok. Akkor most mi lesz?
Az lesz, hogy majd fejleszteni fogják, csak nem gyorsan. Játékos gépemben AMD VGA van, azon meg szinte nincs is miről beszélni... Linuxos gépbe vagy AMD kártyát vesz az ember, vagy semmilyet.
-
válasz
CPT.Pirk #94597 üzenetére
Még, ami eszembe jutott. Lehet szidják őket, mert hazudtak. Na de kérlek... több millió feliratkozós hardverbemutató csatornák... szerintem, ha 80%-uk korrupt, akkor keveset mondtam. Pont ilyen GN meg HW Unboxed vergődnek, aztán egyik kutya másik eb. Jay-t már le se írom LOL.
-
válasz
Rimuru #94589 üzenetére
Nem. Azt nem értettem, hogy miért mondták azt, hogy a /boot/efi és a /boot mindkettő legyen külön-külön. Én csak az EFI-t raktam külön. Azzal érveltek, hogy, ha a "/" BTRFS-be van formázva, akkor a grub nem működik normálisan, így kell külön egy /boot, ami ext4.
De én nem használok BTRFS-t, csak ext4-et, szóval azért és kérdeztem, hogy kell-e az nekem? Vagy elég az EFI? De akk. feltételezem, hogy elég az EFI. -
Mindenképpen muszáj a /boot-ot külön partícióra tennem, ha már van /boot/efi partícióm?Fedorás fórumon ezt javasolták, ha a / partíció BTRFS fájlrendszerű, de én ext4-re formáztam. Így feltételezem nincs sok jelentősége hétköznapi használatnál?
-
Ha a Bitwarden jelszavakat ellopják, akk. megette a fene az egészet.
-
válasz
urandom0 #94565 üzenetére
Igen, ezt az RHEL9 Hardeninget olvastam is, konkrétan abban írták, hogy a /tmp és a /var/tmp legyen külön partíción, mer' az biztonságosabb... hogy miért, azt nem tudom. Nem mellesleg felfognom is nehéz sok dolgot benne, mert bonyolultnak tűnik.
A FIPS-et egyszer beállítottam, aztán utána a Bitwarden nem működött a böngészőben.
Na mondom inkább ezt a kézikönyvet hagyjuk meg a tapasztaltabbaknak.
Szerk.: ja meg egyszer az USBGuardot is felraktam, csak nem konfiguráltam, hogy mit engedjen, meg mit nem. Újraindítottam a gépet és nem működött se az egér, se a bill.Vót egy naon biztonságos gépem, már csak a netkábelt kellett kihúzni belőle.
-
-
Bocsánat, hazudtam, de közben meg is oldottam...
Úgy néz ki, hogy a /tmp-re nem kellett volna rátennem a noexec-et, azért nem akar(hatot)t bebootolni, legalábbis a jorunalctlben találtam utalást piros szöveggel arra is.
Már a gépről írok... azért szólhatna a Linugz, hogy hülyegyerek ne csináld ezt, vagy azt, mert nem tudsz majd belépni!
Szerk.: megoldás volt a következő. [link] Rootnak jelszót kellett adnom, majd beléptem fstab-ba és levettem a noexecet a partícióról, utána már belépett. -
A Fedora frissítette a grubot, majd újraindítást követően nem tudok belépni a rendszerembe, azt írja, hogy emergency mode és, hogy a root acc. zárolva van. Nem tudom, hogy a grub miatt, vagy sem, de a lényeg, hogy ki vagyok belőle zárva.
Erre van gyógyszer vagy újratelepítés?
-
Végre! Magyar nyelvű és naprakész Linux kézikönyv! [link] Minthez készült, de vannak benne általánosságban tanácsok Linuxhoz is.
PDF: https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.pdf -
Közben találtam neten egy sokkal látványosabb és részletesebb terminálos rendszerösszefoglaló csomagot. Neofetch helyett itt a fastfetch.
-
Mi a helyzet a /boot és /boot/efi partíciókkal? Lehet őket szeparáltan is?
-
Hali,
Fedora Workstation telepítésénél van-e értelme /tmp /var /var/tmp mappákat külön partíciókra tenni? -
Üdv,
Volna egy nagy bajom... bekapcsoltam UEFI-ben a Secure Bootot, erre a Debian telepítésem nem enged be. Hogyan tudnám megoldani, hogy mégis be tudjak lépni?
Secure Boot kikapcsolása nem opció. -
válasz
#63718632 #94399 üzenetére
Na igen. 1 giga egy 1 terás háttértáron már nem oszt, nem szoroz, bár én 10-et szoktam neki adni. Egyszer láttam, hogy megjelent a swapon valami 10 megányi adat... Kíváncsi vagyok, hogy mit dolgozik oda a rendszer, mert, ha jól értem, akkor csak olyan dolgokat rak oda, ami a ramban már nem fér el.
32 giga ramom van, egyetlen egyszer sikerült telerakni, de azt is szándékosan (négy megnyitott játék meg programok, böngésző 30+ füllel, stb.). -
Hogy ne offoljak, lenne azért néhány elemi Linuxos kérdésem is, mégpedig partícionálás témakörben.
Nálam alap séma, hogy van egy /boot/efi partíció, egy / partíció, egy swap és egy /home. Root és home EXT4 mindig.
Viszont, olvasom egy helyen, hogy valaki azt is javasolja, hogy legyen külön /tmp és /var/tmp is.
Szerintetek? -
válasz
urandom0 #94379 üzenetére
Csak érdeklődő laikus vagyok, nem nyúlkálok én sehova.
Két nagyvállalat között is van különbség, tudtommal az orákulumot kevésbé szeretik, mert sokkal erőszakosabb és károsabb volt a múltbéli tevékenysége az open-source világ számára.
Aztán vannak, akik Poettering munkássága miatt ítélik el a Red Hatot.
Erről már sokat hallottam itt is meg a hupon is olvastam pár bejegyzést.
Aztán vannak, azt hozzák fel a Red Hattal szemben, hogy pénzért árulja azt a terméket, amit nyílt forráskódú, ingyenes komponensekből rak össze.
Nagyvállalati szintű supportot ad a termék mellé. Tudtommal egyik Linux sem ingyenes, bizonyos mennyiségű telepített gép után már fizetni kell.
Mások azért utálják, mert felvásárolta őket az IBM
Erre írtam, hogy még mindig jobb, mint ha a M$ tette volna. Annak is van azért valóságalapja, vagy tévedek?
-
Egy kérdés. Több helyen olvastam a neten, hogy nem szeretik a "piros kalapos" céget az emberek. Ennek mi az oka? Valahol pedig nagyon sokat tesznek azért, hogy a Linux alapú rendszerek népszerűek legyenek, sőt, szerintem az is kifejezetten jót tehetett neki, hogy a hárombetűs nagyvállalat felvásárolta őket. Inkább ők vegyék meg, mint a M$.
Mi a véleményetek? Most így reggeli kávé után ilyeneken kezdtem gondolkodni. -
Nobarás élményeim után visszaraktam a Fedorát a gépre. Patent kis rendszer és még csak jobb lesz, szóval most már Debian és Fedora van dual bootban a gépemen, szerintem egyelőre így is marad.
Mesa 24-nek azért már örülnék, de áprilisban jön a Fedora 40, abban benne lesz az is. -
válasz
ubyegon2 #94349 üzenetére
Az is mekkora parasztvakítás már, hogy a PS5 úgy van megcsinálva, hogy csak PCIe 4.0 csatolójú SSD-t fogad el, amikor egy jobb PCIe 3.0 bővel elég lenne sebességben.
Nem tudom mi lehet az oka, talán a jövőállóságra törekedhettek a mérnökök? Mondjuk játékoknál egyedül akkor vettem észre különbséget, mikor még a Warhammer Total War első részét nem HDD-re telepítettem, hanem SSD-re valamikor 8 éve. Ott érezhető volt mindenen, hogy igen, kell az SSD. De sata vs nvme, nem látok egyelőre különbséget, vagy nem veszem észre.
-
válasz
ubyegon2 #94344 üzenetére
nem rakom OFF-ba, mert OS-t már mindenki SSD-re telepít
FB-on láttam kb. 1 hónapja egy "szakit", aki büszkén beírta egy bejegyzés alá, hogy ő bizony "minden haverjának" HDD-re telepít MINDENT, mert az jobb. Szakmailag semmivel nem tudta megindokolni, szegény gyereket szétflémelték, de valahol meg is érdemelte. -
válasz
5leteseN #94330 üzenetére
A gond az, hogy ebbe a házba így már nem tudok belebarkácsolni olyan ventilátort, ami halkan is dolgozna.
Egyébként hasonlóval már próbálkoztam, lásd a képen. 120-as Noctua venti. Na EZ tényleg hangtalan. Egy Asrock N100DC-ITX lap volt benne a gépben, annak kellett is a hűtés, mert 80-90 fokig felszaladt, ha elindítottam rajta valami combosabb dolgot.
-
válasz
5leteseN #94327 üzenetére
Még megmondom őszintén, hogy nem volt élesben kipróbálva, egy FHD monitorra kötöttem rá, csak azért, hogy szétnézzek rajta, hogy hogyan működik a rendszer. A samba szerverre most másolok rá dolgokat, valamikor reményeim szerint 2-3 nap múlva tudom TV-n kipróbálni.
Amúgy mennie kéne jól.
"venti nélküli gyári elvet kukázva a pluszként berakott csendes kis légkavaróval megbízhatóan adtunk a dobozkának +25% MHz-et.
"
Na ja. Megnéztem a rendszerinformáció menüt, amikor fájlokat másoltam rá. Proci hőfok 65. Igazából szándékosan így akartam, hogy ne legyen benne semmilyen venti, minél halkabb legyen, azért is vettem bele SSD-ket. Húzni nem merem hűtés nélkül.
-
válasz
5leteseN #94322 üzenetére
ASRock J4125-ITX, 2x4 gb DDR4 ram. Van benne még 3 db 2,5" SSD, a ház pedig egy ilyen:
-
válasz
tordaitibi #94303 üzenetére
Félreértés ne essék, eddig, kb. 7-8x mindig sikerült a samba nekem csak ezt 1-2-3 akárhány órányi gugli előzte meg.
Na igen, én ezért sem szórakozok vele. OMV oszt jóvan. Van is erre külön egy kis fogyasztású minigépem.
-
Azt még azért megjegyzem, hogy a Linux Mintnek és az Ubuntunak magyarországi szinten is nagyobbnak mondható felhasználóbázisa van, akik tudják egymást segíteni. Én az Uborkával kezdtem, mert annak volt magyar nyelvű fóruma, ahová tudtam kérdéseket feltenni: [link] [link] Megjegyzem kultúrált és segítőkész társaság.
-
válasz
Necronom #94302 üzenetére
Nagy vonalakban minden ilyen Linux rendszer ugyanúgy épül fel. Van egy asztali környezet (Gnome, KDE, XFCE, Maté, Cinnamon, LXQt, LXDE, stb.), vannak kiszolgáló hang- és kijelzőszerverek, csomagkezelők, bootloader, stb. Na meg a lényeg, egy adott Linux kernel verzió. Én még kezdő vagyok, ennyit látok, hogy lényegében mindegyik Linux ugyanazokat használja, csak az adott disztró fejlesztőin múlik, hogy hogyan és miből legózzák azt össze egy használható (vagy használhatatlan) rendszerré.
Ennyi az egesz, normal felhasznalok vagyunk, sajna nem Linuxon nottunk fel..
Ezt én is átérzem, néha most is van olyan pillanatom, hogy inkább visszamennék Win 10-re... Az OpenMediaVault egyébként ezért jó a J-s procihoz, mert egy egyszerű szervert tudsz vele készíteni, ami böngészőből elérhető (akár mobilról is) és azon keresztül tudod buherálni. Fájlmegosztás, MiniDLNA (tévéről is rácsatlakozhatsz), stb. Jó kis cucc szerintem. Én Tube-os videókból tanulgattam a telepítését.
Kezdőknek szerintem nagyon jó Linux, amihez elég szinte csak grafikus felületet használni (de azért ajánlott a terminál is):
Linux Mint, Fedora, MX Linux, Ubuntu, Kubuntu, Linux Lite, Q4OS.
A KDE asztali környezet szerintem nagyon jó, azt biztosan meg fogjátok szeretni, nem véletlenül annyira népszerű. Én magam Gnome párti vagyok, mert az UW monitoron nagyon adja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged