- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Adva van egy Ubuntu 12.04 LTS minimal installból telepített gép, amin jelenleg sincsen GUI.
Szeretném mountolni a gépben található Sata-s DVD-RW meghajtót, hogy tudjon olvasni iso9660 és UDF formátumú lemezeket is. Az a problémám, hogy vagy egyik vagy másik formátumra tudom csak megtenni.
Mivel ez egy otthoni médialejátszó PC és DVD-ről játszanék le Xvid és HD filmeket, így elég vegyesen lenne használva a kétféle lemezformátum. A HD filmek gondolom a fájlméret miatt UDF formátumra vannak megírva, míg az SD filmek iso9660-ra. Alapvetően nincs konzol felület sem, mert csak egy XBMC-t lát a felhasználó, így kézzel mountolgatni problémás.Eddig ez volt:
mount /dev/sr0 /media/cdromMilyen megoldás lehetséges, hogy egy lemez behelyezésekor automount történjen a megfelelő formátumra?
-
törölt tag
Valaki tudna segíteni ubuntu alá csinálni egy udev rules-t ami cd cserénél újramountolja a meghajtót a /media alá?
-
törölt tag
Ubuntu alapú distro-ra fel lehet tenni madwifi drivert és használni a kernelben lévő helyett? Azért kérdem, mert az AR9280 (AR5009) picit gyengébb jelet ad 5GHz-en, mint win alatt. És nem csak a kijelzés más, hanem tényleg gyengébb.
-
törölt tag
válasz
Claude Leon #22712 üzenetére
Olvasgatom itt, hogy NAS-hoz külön distro van OpenMedia Vault névvel. Én most egy ubuntu alapokon összerakott rendszert használok. Esetleg leváltható ez ezzel?
Amit használok:
- XBMC
- Transmission
- Oscam + kártyaolvasó MindigTV Extra-hoz
- IR Távirányítás XBMC-hez (LIRC)
- Samba
- WebServer -
törölt tag
Tudom, hogy nem szükséges. Én is összedobtam itthon egy amolyan mindenes gépet, de nem tettem rá GUI-t. El is megy rajta minden vidáman, pedig E350 APU van benne.
Ami simán megy vele:
- DVB-T stream mindigtv extra csomaggal (bankkártya olvasóval van megoldva az előfizetői kártya olvasása)
- XBMC házimozizás (TV+Projector)
- Samba file server
- MindigTV stream szórása több kliensre interneten/local hálón
- Torrent (WebGUI)
- Web Server (Apache2+Mysql+PHP)
- FTP
- Mail server (bár ezt most kilőttem, próbálom a router-be pakolni)Szerintem, ha lenne GUI kevés lenne az E350 hozzá. Így meg gyakorlatilag unatkozik, arról nem is beszélve, hogy a 2GB RAM-ból lefoglaltam 1GB-ot a VGA-nak és a maradék 1GB vidáman elég mindenhez egyszerre.
lionhearted:
Annyit csináltam vele, hogy mount /dev/sr0 /mnt/cdrom vagy mount /dev/cdrom /mnt/cdrom
Ha iso9660-ra mountolom akkor ugyanúgy csak iso megy vele, ha udf-re akkor csak udf, de iso nem. Úgy kellene megoldani, hogy amikor valaki betesz egy filmet, akkor mindegy legyen neki, hogy iso vagy udf, lehessen elérni xbmc alól. Ugyanis az asszony biztos nem fog mountolniLegalábbis remélem.
-
törölt tag
Regebb ota meglevo problemam van egy Ubuntu 12.04 server verzioval. Egy itthoni 7/24 uzemben dolgozo e350 apu-val szerelt gepen hasznalom, ami web server, dvb-t stream server, xbmc video player, file server, stb. egyszemelyben. Vidaman el is muzsikal hiba nelkul, de a videolejatszasnal kis gondom akad. Egeszen pontosan a beolvasassal dvd-rol. Ugyanis ha mountolom a dvd meghajtot, akkor iso lemezeket olvas, de udf lemezeket nem. Hogyan lehetne ugy mountolni, hogy mindegyiket olvasni tudja?
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22540 üzenetére
Ha nem optirun-al indítok valamit, akkor az nem használ nvidia-t tudtommal. Az xorg hiba rögtön előjött. Tehát a pointer villogásnál is hd3000 volt használatban, mivel ekkor még nem telepítettem semmi drivert. Másrészt nem szántam fenyegetésnek, hogy winezek, inkább elkeserítőnek tartom. Most megpróbáltam egy 12.04 miniből telepíteni a desktop-ot. Egyelőre működik, de a legelején volt egy compiz hiba, de reboot után nem jött elő többet. XBMC produkál érdekességeket, de szerintem az nem rendszer hiba. Kicsit sok cpu-t eszik szerintem. Meglátjuk mi lesz a sorsa ennek a rendszernek. Itt a jobb klikk menü is rendben működik.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #22534 üzenetére
Feltettem egy Ubuntu 13.10 x64-et a laptopomra, de bár ne tettem volna.
A HD3000 VGA igen érdekesen működik. Amikor valamelyik ablakban változik a tartalom, villog az egér pointer.
Belső hibát csinál az xorg.
Megpróbáltam feltenni a Bumblebee-t, de elindítva vele mondjuk a Firefox-ot GLib-CRITICAL **: g_slice_set_config: assertion 'sys_page_size == 0' failed hibaüzenetet kapok. 12.04-el nem volt gond,
Optimus a leírás alapján települt.Illetve ez is fura, hogy a jobb egérgomb kattintásnál csak addig látszik a helyi menü, amíg nyomom a gombot.
Nem gondoltam volna, hogy egy HD3000 VGA támogatása 2013 év vége felé ekkora problémát jelent. Igaz, csak pár millió ilyen eszköz lehet forgalomban. Egy időre elment a kedvem az ubuntutól. Elhiszem, hogy össze lehetne heggeszteni valahogyan, hogy működjön, de nem látom értelmét. Linux-ot azért használtam volna, hogy stabil és kényelmes legyen. Ehhez képest csak problémákba ütközök folyton. Nem vagyok ehhez hozzászokva. Megyek vissza az utált ablakos rendszerhez. Ugyanis dolgoznom is kell és egyelőre úgy tűnik azon tudok.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22528 üzenetére
Feldobom ma a 13.10-et. Egy próbát megér. A 12.04 sem volt 2 napnál tovább egyszer sem a gépemen, szóval a támogatási időből nem fogok kifutni az újabbal sem
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22512 üzenetére
Valami egyeb huncutsag is lehet meg a gepemmel, mert xbmc-vel nezve a tv musorokat 40fps korul jatszik le es erezhetoen darabos a kep, mig win alatt 50fps ahogy kell. Ezt hd3000-el neztem. Valami lekepezesi gond lehet. Kicsit tanacstalan vagyok, h mikent csinaljam meg. Most ismet letoroltem mindent. Lehet megprobalkozok egy friss ubuntuval es hagyom az lts-t.
Masreszt en is hasznaltam mar valamilyen dock-ot, de a unity azert tobb, mint egy dock. Peldaul tetszik a programkereso/listazo resze is. -
törölt tag
válasz
lionhearted #22509 üzenetére
Ha másolsz egy /var/log/boot.log -ot, akkor mi is látjuk, hogy mi történik a boot alatt.
Teszek majd fel PasteBin-re log-ot. Bogarásztam, de nekem nem derült ki sokminden belőle
semmiperc alatt cserélheted Gnome Classicra
Nem szeretnék Gnome classic-ot használni, mert örülök, hogy a menüs rendszer végre eltűnt a gépemről. OS X után hozzászoktam, hogy nem menü van és a Unity ezt szépen hozza linux-on. Talán különcnek számítok, de nekem bejön a unity.
Az új verziókban sokkal jobb a Unity
A 13.10 és társaira gondolsz? Hogy őszinte legyek nem szívesen tennék fel nem LTS verziót. Amúgy nem cseréli újabbra a compiz-t is frissítéskor?
Az, hogy a .3ról frissített verzió miért nem indul, ezt szintén nem tudom megmondani, én most is arról írok.
Nem arról van szó, hogy nem indul, hanem xserver hibával kezdi és alacsony felbontásra panaszkodik. Gondolom valami új config fájt kreálok abban az ablakban ami ilyenkor bejön, mert restart után működik a rendszer ugyan, de hibák jönnek elő és folyton report-ot akar küldeni. Ez csak a 12.04.3-al van.
ha írsz egy VGA típust, akkor lehet találunk valami workaroundot
A gép főbb paraméterei:
Asus K53SV laptop (HD3000+GT540M, i7 CPU, 8GB RAM, Intel SSD)
Elképzelhető, hogy az zavar be .3 telepítéskor, hogy felmegy valami Nvidia driver és nem tetszik neki az Optimus alapban. .1-nél nem kerül rá driver és a bumblebee-t rátéve lesz csak az Nvidia használatban. -
törölt tag
válasz
lionhearted #22488 üzenetére
grubból egyszeri alkalommal távolítsd el a quiet ill splash szócskákat
Olyankor m van, ha ezzel a művelettel viszont simán bejön a login screen? Hogy okozhat a splash hibát?
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22483 üzenetére
Akkor nalam miert a sok malor? Frissites utan el sem indult a rendszer, ha 12.04.3-rol telepitettem. 12.04.1-rol mar nincs frissitesi gond. De a compiz idonkent, egyeb belso hiba ablak, privoxy boot gond ugyanugy elojonnek. Akkor annyit mar biztosan tudok legalabb, h az indicator a unity miatt nem megy. Pytho-ra azer gyanakodtam, mert errol is adott egy belso hiba ablakot es az elkuldendo report-ban erre panaszkodott. Ezt a privoxy rejtelyt kene meg megoldani valahogy.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22479 üzenetére
Mini iso-bol telepitettem, de akkor sem lett jo, mert a desktop telepites utan a unity-ban nem latszott egyetlen program sem. Aztan nem volt tray resz sem ahol mondjuk kilepes/ leallitas/ora stb. lenne. A desktop isobol telepitve pedig ujra es ujra a hibat produkalta. Vagy 10x telepitettem mar, frissitettem, tettem ra raring-backport kernelt, de ugyanaz elojott. 12.04.1-bol indulva meg Compiz is csinalt vicceket. Eskuszom egyszer felveszem az egeszet videora. Egy operacios rendszernek csufolt valami ilyet nem csinalhat. Raadasul egy relativ modern laptoprol beszelunk, ami akkor mar letezett, mikor kiadtak a distrot. Ugyhogy lehet nyugodtan az Ubuntut vedeni, de programozokent van fogalmam mit varhatok el egy OS-tol, de ezt nem mernem hasznalni. A windows ennel nagysagrendekkel stabilabb. Jelzem ujra, a hiba kizarolag ubuntuval jon elo. Meg X/K/L-ubuntuval sem. Tehat valahogy elbenaztak azt a verziot. A vicc az, hogy meg az OSX is hibamentesen fut ezen a laptopon. Ha ez nem egy rendszer lejaratasa az ubi reszerol, akkor mi? Arrol mar nem is beszelek, hogy kizarolag ezen a distron okoz malort, ha telepitem a privoxy-t. Ekkor boot utan kell egy enter, hogy mukodjon a belepteto resz. Weather indicator telepites a tarolobol szinten nem oke, mert beallitani nem lehet. Uj verzio telepitese a weboldalrol ugyanugy nem javit a helyzeten. Valami baja van a python-al. Privoxy mas distroval hibamentesen fut. Es friss telepitesrol beszelunk tobbszor is leprobalva a dolgot.
-
törölt tag
Ez az Ubuntu 12.04 egy katasztrófa. Az ellenségeimnek sem kívánom soha többé. Pfff. Szerintem lejátratja a linux-ot is. Xubuntu, Kubuntu, Elementary, Mint ... ezek mind tökéletesek az ubihoz képest. Tiszta telepítés után hibauzenet, frissítés után nem indul el, tárolóból feltelepített időjárás program nem működik, stb.
Kipróbáltam 12.04.1, 12.04.2, 12.04.3 iso-kat is. mindegyik bugos. Rögtön telepítés után belső hibára panaszkodni??? Milyen már?
Ezeknél ez az LTS??? Bocs, hogy így kiakadtam, de az elmúlt hetekben kerestem a megfelelő distrot és bár a Unity nagyon tetszik, de a rendszer egy zsákutca. Ja a vicc az, hogy megpróbáltam ubuntu server-re telepíteni az ubuntu-desktop-ot, de azt is hibásan csinálja meg. A unity fele nem működik. -
törölt tag
Ajjaj, első nekifutás elvérzett a Wifi beállításnál. Egyszerűen nem tudtam a profil létrehozás után netet csinálni és a pacman már nem tudta letölteni pl. a syslinux-ot. Holnap nekifutok újra
Viszont nagyon tetszik ez a manuál mód.
A rolling distró azt jelenti, hogy túl hamar bedobnak újdonságokat? Tesztelés nélkül?
Igazából elvolnék én egy ubuntuval is, de valami miatt folyton belefutok valami belső hibába. Telepítek a tárolóból dolgokat aztán némelyik hibát okoz. Valami el van azzal kutyulva. Már gondolkodtam azon is, hogy Minimal installból kéne egyszer felépíteni a rendszert. Talán jobb lenne.
-
törölt tag
ArchLinux telepítőt akartam csinálni USB pendrive-ra. Elméletileg a YUMI-val meg is csináltam, de bootoláskor csak egy prompt jön be.
Ennyit ír: Boot:
Ezt valami spec módon kell telepíteni vagy nem sikerült a pendrive? -
törölt tag
Letezik Mac emulator linuxra. Olyan megoldas kellene, mint a wine windows programokhoz. Igazabol arra lenne szuksegem, hogy mukodesre birjak egy Chrome v Firefox bongeszot a legfrissebb flashplayer-el. Wine ala sehogy nem sikerult telepitenem, ezert probalnam mashogy.
-
törölt tag
Közben azon gondolkodom, hogy minek is nekem a tálca? Amúgy is szeretnék használni valami Dock-ot. Tetszett például az Elementary OS-ben lévő Plank az egyszerűségével és használhatóságával.
Megoldható-e valahogy az, hogy feltegyek valami deb csomagokat kezelő rendszert és mondjuk openbox-ot használva ne lássak mást csak a Plank-ot? -
törölt tag
válasz
Claude Leon #22376 üzenetére
KDE részemről kizárva. Nagyon nem jön be. A Mint Cinnamon-al tetszett alapvetően, amit nem tudtam megszokni, az a tálca rész.
Az zavart, hogy az ikonok nem töltik ki a tálca magasságát. Írtátok, hogy növelhetem a tálca magasságát és akkor növekszik vele az ikoné is. Ez oké, de akkor sem fogja kitölteni és plusz pixelek mennek a levesbe a magasabb tálca miatt. Egy 768px magas laptop kijelzőn minden számít sajnos.
Az Ubuntu a Unity-vel nekem alapvetően tetszik. Nincs a hagyományos startmenü, a gyorsindítóról klasszul elérhető minden. Illetve maximális ablakméret esetén a tálcába épülnek az ablakkezelő gombok. Azon kevesek közé tartozom, akiknek bejön a Unity.
Megbarátkoztam az Ubuntuval, sok doksi is van hozzá, még akár magyar nyelven is. A neten a programok közül sok elérhető deb bináris formában és a laptopom pár sajátosságát is sikerült megoldanom vele. Például az egyik ilyen, hogy indításkor bármilyen rendszeren maximális fényerővel indul a gép. Linux-on hiába vettem le a beállításokban a fényerőt, újraindítás után újra kiégeti a retinám. Erre is találtam deb csomagot.
Ami egyelőre zavar a privoxy telepítése utáni furán jelentkező login screen.
Nem próbáltam viszont, hogy Mint esetén is előjön-e ez a hiba. Ez még vissza van.
Többször megpróbáltam összeszedni már, hogy milyen feltételeknek kell megfeleljen az a distro ami jó lenne, de ez folyton változik ahogy próbálkozom. Azért megpróbálom újra megfogalmazni.- deb csomagkezelője legyen
- Bumblebee (Nvidia Optimus) könnyen telepíthető legyen
- valamennyire látványos ablakkezelője legyen (nyitás-zárás animálva, stb.)
- stabilitás (elsődleges lenne, de egyelőre úgy tűnik a user hozzáértéssel val nagyobb gond)
- ne KDE legyen (nehéz megfogalmazni, de iszonyatosan idegenkedem tőle. számomra átgondolatlan)
- jó pár GTK-s programot használok, azok működjenek
- font rendering testre szabható legyen
- szép kinézet (ez persze erősen szubjektív. látni kell és kiderül)A jelenlegi ismereteim alapján így festene a megfelelő distro. Amiket próbáltam, azok közül az Elementary OS jött be a legjobban, de bugos. Ubuntu is nagyon tetszik, de a fellépő problémákat még nem tudom elhárítani és ez zavar. Másrészt volt már ezzel is rendszerhiba. Mint még lesz egy újabb próba erejéig biztos.
-
törölt tag
Na, mivel nem tetszett a Manjaro, illetve a szokott beállításokat ubuntu alapu rendszeren ismerem csak, gyorsan visszatettem az ubuntu 12.04-et. Beállítottam mindent ami most feltétlen kell, de privoxy telepítése után ugyanaz a jelenség van. Fekete terminál-szerű ablak, még a login szokott dobpergése is hallatszik. Azután enter és bejön a rendes login felület. Merre lehetne a hibát keresni? Amúgy fut a privoxy úgy tűnik hiba nélkül.
-
törölt tag
Manjaro: Hát nem győzött meg
Egyelőre még mindig az Ubuntu talán a leginkább nekem megfelelő. Csak valahogy meg kellene tanulni az apróbb hibákat elhárítani. -
törölt tag
válasz
#19617792 #22358 üzenetére
Mint eseteben nem tudtam megoldani anno, hogy a talcan levo ikonok magasabbak legyenek. Itt is ilyesmit latok most, h mondjuk 32px a talca magassag, de az ikon csak 24px. Ezek csak pelda ertekek termeszetesen.
Probalok kezdeni vele valamit. Elsokent a kinezettel akkor. Az erdekelne meg, h deb csomagokat kezel-e. Csak azert kerdem, mert nem tudom milyen verziot kell a netrol letolteni par alkalmazasbol. Illetve a legfontosabb majd, hogy a Bumblebee hiba nelkul telepiheto legyen, mivel egy Nvidia Optimus laptopot hasznalok. Az xtce tud valami animalt ablaknyitas-zaras dolgot vagy ez amolyan gyenge gepre valo ablakkezelo? -
törölt tag
válasz
Apollyon #22356 üzenetére
Feltettem.
1. Nagyon egy dudát fújhatnak ezek a Linux Mint-el
2. Rettenetesen ronda. Nyomorított ikonok, rondán renderelt karakterekElső benyomásra nem tetszik. Ez a kétoszlopos Startmenü-szerüség nagyon nem jön be. Lehet ezeket valami témázással feljavítani vagy ez ilyen és akkor inkább válasszak más distro-t?
-
törölt tag
válasz
Zoltán #22352 üzenetére
Engem nem az zavar, hogy be kell kézzel állítani a dolgokat. Sőt. Inkább az, hogy a saját csomagkezelőjével, saját tárolóiból telepített program képes anomáliát előidézni, ami jelen esetben még kifog rajtam. Persze könnyen elképzelhető, hogy fél pillanat lenne javítani, de még nem értek hozzá.
A fenébe, most ezt windowsról írom és nem arról akarom
Nekifutok még egyszer ...Csak nem fér a fejembe, hogy egy privoxy telepítés után miért nem tud betöltődni simán a login screen.
-
törölt tag
Olyat kellene választanom, ami azért support-ált fórum ügyileg. Az ubuntu vonal kényelmesen volt kezelhető, de ...
Illetve valami XXI. századi ablakkezelője volt. Picit most elment a kedvem, de talán később megpróbálom.Up: Most néztem képeket a Fedora-ról. Elég csúnyácska külsőleg. Sokat ülnék előtte, nem bánnék valami szép felületet.
-
törölt tag
Na, azt hiszem befejeztem a próbálkozást a Linux-al. Gyakorlatilag a próbált distro-k közül mindegyikkel volt valami gond. Elkeserítő.
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22319 üzenetére
Nem találok Privacy-t, de ha törölhetőek akkor oké.
Syl: Megnyugodtam. Mondjuk 13.10-ben láttam én is Amazon-os ikont a Unity Bar-on, 12.04 alatt nem.
Még mindig próbálom megtalálni az ideális distrót, ami nem bugos és a felület is tetszetős egy erősebb géphez.
Lenne pár kérdésem, hátha valaki tud válaszolni rájuk.1. Pulseaudio okozott már pár distron gondot. Akkor szokott probléma lenni pár programnál, ha már szól valami és mondjuk az XBMC is lejátszana valami filmet. Ekkor előfordul pl. Elementary OS alatt kis gubanc. Az érdekelne, ha letörlöm a Pulseaudio részt és csak az Alsa-t használom, akkor az óra mellé hogyan tudnék kitenni újra egy hangerőszabályzót?
2. Kipróbáltam tegnap a Linux Mint Cinnamon-t és nagyon jónak tűnt. Pár kinézetbeli gondom akadt. Az egyik nem tetsző dolog, hogy a Bar-on (taskbar vagy mi lehet) az ikonok nagyon picik. Gyakorlatilag picit torz is az összenyomorítás miatt. Nem lehet ezen javítani? Olyan méretű kellene, mint például Ubuntu-n van.
3. Tetszik az Elementary OS-ből megismert Plank dock. Ha feltelepítem, akkor viszont nem találok sehol konfig appot hozzá, hogy mondjuk a dock képét megváltoztassam. Esetleg valaki tudna megoldást erre?
4. Most éppen Ubuntu 12.04 x64 van a laptopomon, 12.04.1-ből frissítve, mert a 12.04.3 amint felteszem felpakol egy Nvidia drivert is ami nem nyerő az Optimus (Bumblebee) miatt. Viszont szépen felfrissítek mindent. Időnként viszont kapok egy "Az ubuntu belső hibát észlelt" ablakot és küldhetek visszajelzést róla. Aztán időnként ettől függetlenül a Compiz leállásáról is értesít. Az érdekelne, hogy ilyen hibák esetén hogyan lehetne kitalálni, hogy mi a gond és korrigálni a problémát? Ugyanis kezdem unni a distro-k cserélgetését és belaknék már egyet.
Most így ennyi!
Kicsit macerásnak érzem még a Linux-ot a Win7 után a sok apró probléma miatt. Viszont valahogy mégis van benne valami iszonyatos szabadság és használhatóság, ami miatt nehezen dolgozok már az "Ablakos" rendszeren. Jó lenne összehozni már egy munkakörnyezetet stabian. Remélem mihamarabb meglesz.
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22292 üzenetére
Mar megtalaltam minden. Egyelore nagyon szupernak tunik. Tetszik mit tagadjam. Holnap tesztelem es ha ugyanannyira jo lesz, mint ma este azt hiszem maradni fog. Iszonyat jol testreszabhato es furge. A menuje picit fura a ket oszlopos megoldassal, dw probalom megszokni.
Zoltán: Eddig nem volt bajom vele, de amint lesz, akkor megjatszom a dolgot. Alsa Gui cimszoval lesz erdemes keresnem vagy van valami spec neve?
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22281 üzenetére
Mennyire macerás CLI-ből telepítgetni benne? GTK-t simán lehet használni? Elég sok GTK-s programhoz szoktam hozzá. Aztán XBMC-t is szeretnék használni rajta, nem tudom mennyire lehet ez probléma, illetve Optimus az Nvida-hoz. konkrétan ugyanis a Bumblebee oldalán nem látok leírást a Linux Mint-en történő telepítéshez. Másként mennek ott a dolgok, mint Ubuntu-n?
-
törölt tag
Ubuntu Unity-val - időnként leáll a compiz, a rendszer belső hibákra panaszkodik és elnézést kér, stb.
Elementary OS - Pulseaudio hibák bizonyos helyzetekben és kilép, Gala ablakkezelő miatt bug skype-al
KDE ablakkezelő - számomra átláthatatlan és kényelmetlen
Ezek alapján mit tudnátok javasolni napi használatra, fejlesztéshez, ami stabil, kényelmes és látványos ablakkezelővel használható, GTK-s cuccok könnyen mennek rajta?
Hirtelen a Debian jutott még eszembe esetleg feltupírozott Gnome ablakkezelővel. Szeretném végre bugmentesen használni a linux-ot. Ez lehet alternatíva erre?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22245 üzenetére
Win7 alatt megcsinálta nekem a pendrive-ot az ImageWriter úgy, hogy a kiterjesztést átírtam .raw-ra. Most próbálom pendrive-ról a live-ot. Háááát... KDE. Nekem ez valahogy így elsőre nem fekszik. Szokatlan nagyon.
EarL 007: Ismerem a Rufus-t, pont ez lett volna a következő ötletem, ha nem jön össze az ImageWriter. Hátha ... de megcsinálta.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22233 üzenetére
Teszek egy próbát a Chakra-val, bár elsőre a KDE miatt picit idegenkedem tőle, de hátha. Az alábbiakat kellene biztosan használnom vele:
- Firefox, Opera, Chrome böngésző
- Bluefish editor
- Codelock editor + C/C++ Compiler
- PlayOnLinux + Photoshop 8
- Zene + Video Player
- LAMP + PhpMyAdmin
- teljeskörű HW támogatottság a laptoppal (Wifi, Multi-Tapipad, kamera, stb.)Ezek szerinted megoldhatóak vele?
Más:
A fenti vélemények szerint Flash vonalon nem is várható változás már linux környezetben. Akkor ezt a problémát kihúzom a bugok közül, mert minden distro-t érint. Akkor marad a stabil alaprendszer+látványos (stabil) ablakkezelő igény, közösségi support. Ez alapján kellene valami. -
törölt tag
válasz
sh4d0w #22234 üzenetére
Nem ertek egyet veled, de ez meddo vita lenne valoszinuleg. Az viszont, h nem fejlesztik komoly hiba. Nalam egy korrekt kod meg nem hasalt el AS3 ota win alatt, de sajnos linux alatt igen. Raadasul ketsegeim vannak a hw gyorsitassal kapcsolatban is.
Egy a lenyeg, h sajnos nem tamogatott mar ezek szerint, ami problema. Erosen gondolkodom h mikent tudom igy cserelni az ablakos rendszert masra. OS x draga mulatsag lenne es tul zart. Csak a linux marad akarhogy nezem.
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22226 üzenetére
Mivel AS3- ban is dolgozom van nemi ralatasom. Szerintem nincs baj vele. A problema inkabb a gyenge linux tamogatottsag. Win alatt szepen muzsikal, de valamiert (persze mind tudjuk miert) linuxon elhanyagolja az adobe.
Tehat azt mondod ne is varjak jobb mukodest? Mert sajnos ebben az esetben ugrik a linuxra atteres, mivel eddig instabilabbnak mutatkozik, mint a Win ME. -
törölt tag
Pf... ubuntu alatt is osszeomlik 6-8-10 megnyitott full flash site alatt az opera, de a chrome is. Ez gondolom az adobe flashplayernek koszonheto. Csesznek talan normalisan portolni vagy mi? Esetleg browser hiba?
Valami os- es kozepkor utani ablakkezelovel mukodo stabil distrot akarok. Van ilyen vagy inkabb vegyem elo a monokrom monitoromat az xt-vel? :-)
-
törölt tag
Egy durva bug Elementary-val. Ha szól mondjuk valami netes rádió és közben elindítom az XBMC-t, akkor 10-ből 2x kilép a login képernyőre. Összeszakad a pulseaudio rész.
-
törölt tag
Miért csinálja az Ubuntu, hogy sleep-ből ébredve nincs desktop háttérkép???
Illetve ubi és elementary alatt is az usb-s egér mozgása felébreszti a gépet. Ezt tudja valaki hogyan tudom kilőni?
-
törölt tag
válasz
tfalcon96 #22204 üzenetére
1. Tudja kezelni az NTFS-t, bár picit erőforrás igényesebb, mint mondjuk egy EXT4. De persze nem vészes azért. Viszont úgy tudom oda programot nem tudsz majd telepíteni, mivel a futtatáshoz szükséges jogosultságok máshogy vannak NTFS-en. Viszont képeket, filmeket, stb. tudsz kezelni vele.
2. A frissítések szűnnek csak meg. Nem áll le a rendszer. Amúgy engeded majd neki az upgrade-et és máris új rendszered lesz majd 2014-ben. Tehát no para.
-
törölt tag
Adobe CC nincs linuxra
Na igen. Nekem is problémát jelent, ugyanis a PS-t nem tudom kikerülni és a Gimp nem megfelelő alternatíva. CS4-et telepíteni esélytelennek tűnik wine alá egyelőre. Viszont valahol azt olvastam, hogy ha telepített könyvtárat másolok át, akkor úgy már működhet. Gyakorlatilag a telepítővel van a gond, nem is a csomaggal. Majd letesztelem alkalomadtán, de a mostani gépen 64bit-es PS van csak. Majd az asszony gépén csinálok egy 32bites telepítést. Amúgy a PS 8 (sima CS) pöccre felmegy wine alá, semmi macera vele.
Képtelen NAS-ról filmet direktben lejátszani (samba), előbb átmásolja a /home-ba. Basszus, erre pedig az iPad-em is képes!
Az androidos telóm is
Romvr
Elementary OS valóban nagyon kafa. Igaz erősen OSX koppintás, de nekem az nem baj.
Nem bizony. És itt nem csak a design-ra gondolok, hanem a kényelmes használatra. Különösen tetszik a fullscreen ablak megoldás. Volt MacBook Pro-m és hát be kell vallani, hogy erősen használható rendszer az OS X. Viszont erősen zárt. De legalább jó alapjaiban. Az elementary-ban az tetszik nagyon, hogy átvette a mac kényelmes kezelhetőségét saját módra fűszerezve és persze megvan benne a Linux hatalmas szabadsága.A fene, megint jól rábeszélem magam az Elementary OS-re
PS:
Ja egy érdekesség az elementary-val. A laptopom a kb. 2 évs aksival olyan 4órát bírja folyamatosan kizárólagosan netezéssel. Ezt meg is szoktam már. Linux mellett pedig azt szoktam meg, hogy ez lényegesen kevesebb. Legalábbis eddig így volt. Viszont azt hittem rosszul látok, mikor az elementary-val 3óra50perc-et ment a gép!!!!Pedig pici telepítés is volt benne. Én nem tudom mit csináltak amúgy azzal a rendszerrel, de ez szép eredmény. Lehet az új kernelnek köszönhető és mással is ilyen lenne már, nem tudom, de nem kicsit esett le az állam tőle.
-
törölt tag
A vsync hianya mar ki is zarta nalam. Az a baj, h az elementary magasra tette a lecet rendesen. Iszonyat szuper kis rendszer. Varom mar az Isis-t. Nezegetten ablakkezeloket, de a kde atgondolatlannak tunik picit, a tobbi pedig eleg undesign -os szerintem. Keresgelek meg tovabb. De ha van otlet... Egyszeruen mar nem birok a win ele leulni. Ma meg azon dolgozom, de holnap este mar probalnek valamit.
-
törölt tag
-
törölt tag
Nem tudom milyen distro-t hasznaljak. Probaltam ubuntu-t, elementary os-t, de mindegyikben bosszanto bugokba futottam. Valami otlet, hogy milyet probaljak? Stilusaban az elementary nagyon bejott. Valami igen stabil kellene. Esetleg debian valami jobb ablakkezelovel?
-
törölt tag
Mi az elementary os (ubuntu alapú distro) szoftverközpontjának a neve és könyvtára? Az apt:// protokolt akarom társítani hozzá.
Syl: Én akartam a Transmission-al webfelületet használva írni rá, de egyszerűen nem tudtam beállítani jogosultságot a transmission felhasználónak. Persze lehet h csak amatőrségem okozta.
-
törölt tag
Ha egy letöltött deb csomagot telepítettem gui-s csomagkezelővel, mivel tudom eltávolítani? A csomagkezelő a telepítettek között nem mutatja.
-
törölt tag
Elementary os alatt es ahogy a netet neztem gnome alatt szivatos a skype kepernyomegosztas. Gyakorlatilag az eger pointeren kivul minden odafagy a kepernyore kozben es hasznalhatatlan a gep. Tudnatok skype alternativ klienst mondani amiben mukodik a keprnyomegosztas?
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22099 üzenetére
Nekem semmi különbség a BIOS-ban, ha bekapcsolom az UEFI-t. Nincs grafikus menü vagy ilyesmi. A boot pedig szerencsére iszonyat gyors. UEFI-nek valami külön felülete van spec. konfigurálható dolgokkal? Vagy hogy kell elképzelnem? Mert desktop alaplapon láttam már UEFI grafikus menüt, de itt a laptopon csak bekapcsolom és lesznek ezzel indítható eszközök. Kb. ennyi látszik belőle.
Nem tudom mennyire linux, ezért inkább off-ba tettem.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #22095 üzenetére
Na közben meglett a hiba oka és gyorsan kipróbáltam rá egy megoldást, egyelőre jónak tűnik. Kérem javítson valaki, ha rosszúl kombinálom ki a dolgot. Ugyanis nem értek hozzá még.
Tehát a hiba:
Kilépés-Belépés után a script nem vette lejjebb a fényerőt a laptopon. Ennek az volt az oka szerintem, hogy amíg az rc.local root-ként fut és hívja így meg a script-et, az indítópult a user jogaival.
Namost sudo chmod o+w /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness segítségével ugyan át tudom állítani, ez aztám működiki is logout-login közben és már az indítópultból hívott script is jól dolgozik, de mindez egy reboot-ig tart. Aztán megint ugyanaz a helyzet.A megoldás:
Az rc.local-ba beírtam a script hívása elé a sudo chmod o+w /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness sort. Így minden indításkor átállítja az owner-t.Ez mennyire jó megoldás így?
lionhearted
Ez az EFI dolog már régóta érdekel engem is. A laptopom-on most ki van kapcsolva, de ha bekapcsolom és úgy telepítek fel egy rendszert mennyivel kapok több lehetőséget, mint most? -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22094 üzenetére
Oké, meglesz, köszi.
Más:
Írtam egy script-et, ami elméletileg leveszi a laptop kijelző fényerejét minimumra. rc.local-ban hívom és índításkor meg is csinálja, de logout-login után már nem. Indítópultban is megpróbálom hívni, de nem csinál semmit. Elméletileg az lefut bejelentkezéskor. Mit rontok el?
Tulajdonos: a user, Jog: 0775A script:
#!/bin/bash
echo 0 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
exit -
törölt tag
Wine alatt próbáltam használni a laptopomon a GTA IV-et. Nagyon akadozós sajnos. Ez a directx->opengl konverzió miatt lehet vagy valami konfigurálási probléma? Ha utóbbi akkor elbabrálok vele, de ha nem ... akkor marad a win egy partíción játszani (kb. úgyis arra való)
-
törölt tag
XBMC-t használok média lejátszáshoz. Win ésLinux alatt is előfordul vele, hogy mikor kilépnék belőle gyakorlatilag valami műveletbe kezd, a proci dolgozni kezd, venti felpörög, de a program se előre, se hátra. Win alatt ilyenkor taskmanager (ctrl+shift+esc) és kilövöm a dögöt. Linux alatt hogyan tudnék ilyet előcsalni? A program teljes képernyőn fut, tehát bill. kombinációval kellene megoldanom. Azt már észrevettem, hogy linucon hiába próbálok az xbmc használata közben ablakot váltani, nem megy.
-
törölt tag
Szivat az elementary os. Elindítok a playonlinux-al a kívánt programot, majd mikor kilépek belőle csak fekete képernyő fogad. Mindegy, hogy hd3000-et használok vagy optirun-al nvidia-t. Ugyanez az eredmény. Mi a fene baja lehet?
-
törölt tag
válasz
#68216320 #22040 üzenetére
És sikerült, bár második nekifutásra, mert az update-grub kimaradt először.
Most viszont Királysáááág! Egyszerűen behalok, mennyire szuper rendszer a linux. Szélvész és élvezet használni.Update: 8GB RAM van a laptopomban. Gondolom ez mellett csinálhatnék valami RamDisk szerűséget és a temp könyvtárat átpakolhatnám oda. Keresek a neten megoldást rá, de ha valakinek van kész ötlete, ne tartsa magában
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Apple MacBook
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bittorrent topik
- Goddess of Victory:Nikke
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- BestBuy topik
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged