- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Nem lett arányos a fogyókúra
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #25164 üzenetére
Ebben csak annyi infóm van, ami vagy itt, vagy az Ubuntu témában fel lett hozva, hogy fel fog ismerni eszközöket, de egyelőre csak Samsung és INTEL SSD-kkel működik. Ebből nem tudom, hogy mennyi igaz, de pl ha egy gnome disks felismeri, hogy ez SSD, akkor a telepítőnek sem kéne ezen hosszasan gondolkodnia, szerintem.
Egy másik érdekes SSD tuning kérdés, hogy attól, mert SSD-nk van, de pl only SSD a rendszer, még mondjuk nem lesz az IO scheduler NOOP, hacsak nem állítod be magadnak.
Úgy tudom, hogy 12.04-ben még a CFQ volt a default, ez pedig ugye főleg HDD-nek okés, azóta pedig a köztes DEADLINE a default. Default ugyan persze csak 1 lehet, de futásidőben bármely eszközön külön állítható. -
-
Srácok, google?
Már is ott van. Nem KDE alapú, hanem IceWM, és ez már a linkelt distrowatchon is fel lett tűntetve.Az easyPeasy is 2 éve alpha státuszban van, biztos nagyon fejlesztik.
Cserébe azt mondhatjuk, hogy az LXDE felületnek van hasonló indítója: [link]
Gyors keresés alapján ez a csomag létezik az összes mostani új (L)Ubuntu-ban is, így amit én ajánlok az egy Lubuntu telepítése, majd ennek (sudo apt-get install lxlauncher) a csomagnak a feltétele. -
-
-
válasz
csiben1 #24990 üzenetére
Nemtudom, hogy milyen DE-d van, de Gnome Control Centerben van olyan, hogy Language Support (talán nyelvi támogatás a magyar neve), azt ha elindítom, akkor feldobja, hogy mi nincs telepítve, vagy ha egyáltalán nincs mondjuk a magyar nyelv telepítve, akkor onnan egy kattintással tudom. Valami hasonló csak van ott is.
Üzemidő javítás: fentvannak a driverek, nyílt AMD driver-nél be van kapcsolva az energiamenedzsment?
Minden mást is be lehet konfigolni, de főleg terminál / fájlok bújásával. -
-
-
válasz
Rav3n02 #24613 üzenetére
Amit ír is, hogy olyan procid van, ami nem támogatja a PAE-t. Keress olyan disztrót, amihez nem kell, vagy keress rá workaroundokra. A mai disztrók inkább feltételezik azt, hogy sok ramod van, mint hogy egy 19 éves technológiát nem ismerő CPUd.
Ubuntu-ból a 12.04-et még meg lehet oldani, hogy felkerüljön, illetve a Xubuntu 12.04 pl a nonPAE kernelre épül. Illetve van nonPAE-s minimaliso. -
válasz
tvamos #24560 üzenetére
Bár nyilvánvalóan lehetetlen, de a kép alapján neked 6db primary partíciód van. Nem lehet, hogy van valami keveredés? Linuxok mehetnek logikaira is, nem háklisak.
A swap mérete alapján 4GB ramhoz mondjuk nem is kell swap...csak hibernálni max.
@colomb2: akkor miért van logikaija?
-
válasz
Fritz Teufel #24329 üzenetére
Pontosan abba a hibába estél, amitől el akartalak téríteni, hogy rossz driver + kernel (+Xorg) párost hozz össze. Az AMD a legacy drivereket nagyon ritkán frissíti, ha szerencséd van, akkor a kernel támogatás frissítve van, ha nincs, akkor pedig így jár az ember.
Egyébként a letöltő oldal írja is:
Automated installer and Display Drivers for Xorg 6.9 to Xserver 1.12 and Kernel version up to 3.4Neked 3.11-es kerneled van, már így kapásból.
Ha az automata keresőt választottad volna, akkor valószínű, hogy nem adott volna ki semmit, mivel nem talált volna jó "párosítást".
Viszont csüggedni semmi ok, mint mondtam a nyílt driver nagyon sokat fejlődött, és már van benne energiagazdálkodás, ami viszont nincs alapból bekapcsolva, viszont 1 fájl átírásával megoldható a dolog.
[link]
Az oldal szerint teljesen támogatott az említett lapka, tehát 3D gyorsítás is lesz, nem csak energiagazdálkodás. Persze, a CCC-ről le kell mondani. -
válasz
Fritz Teufel #24316 üzenetére
Nagyjából minden Ubuntu felkínálja a drivert az első indításkor, de Ubuntu verzió függő, hogy később hol találod meg. Ha Unity-d van, akkor Dashbe rákeresel a "További eszközillesztő" kifejezésre, és valószínű, hogy kidobja.
De, hogy pontosan meg tudujuk mondani, ahhoz kell az VGA és az Ubuntu száma is, mivel pl a régebbi AMD kártyák (HD4000 és előtti) már legacyk, és nem túl engedékenyek, ha 12.04nél újabb Ubuntuval szeretnéd használni. Viszont a legújabb Ubuntukban (13.10, 14.04beta) már elég új a nyílt driver, és abban is be lehet kapcsolni (ha alapból nincs) az energiagazdálkodást.Amit kaptál linket ne kövesd (az elsőt), alap esetben semmit nem töltünk le, ha bent van a tárolókban, ez alap linuxos felfogás, nem is értem minek akarnak ettől folyton folyvást eltérni. Persze, itt mindenki van annyira képzett, hogy minden új kernel eljövetelekor mindig szenved, hogy újra és újra beforduljon, vagy hogy egy driver frissítést úgyanúgy kézzel vigyen véghez, de minek, ha erre ott a tároló és a csomagkezelő?
Csodaszép automata keresőt kapott az Ubuntu, és ezzel kb egyedülálló, ami automatán keres, feldob, 1 kattintásra telepít. -
válasz
Fritz Teufel #24312 üzenetére
Természetesen mi zsenik vagyunk, gondolatolvasók, és satöbbi. de nincs abban a vasban véletlenül egy dedikált VGA (ne adj isten AMD)? Ahhoz felkerült a zárt driver? Vagy AMD nyílt esetén valaki beállította az energiagazdálkodást? Mert ugye a ventillátor nem csak úgy poénból forog, főleg ha még magasabb is a hőmérséklet = nagyobb a terhelés...
A Linux... a kernel nagyon sokat javult...
-
válasz
Fritz Teufel #24300 üzenetére
Ha sudo-val akarsz futtatni, akkor sudo bash fájlnév. (vagy ha csak sh, akkor sh parancs, és így tovább)
Esetleg kérj egy root promptot (sudo -i), aztán mehet a ./fajlnev, akkor már nem kell sudo, root leszel. -
válasz
CPT.Pirk #24296 üzenetére
Bár nem érzem magam debian expertnek, de ha kernelt szeretne telepíteni egy létező debian rendszerre, akkor nem a linux-image-3.12-0.bpo.1-amd64 csomag kellene?
Az a di-s csomag inkább debian installer.
Gondolom, ha a header is kell, akkor menjen mellé ez is:
linux-headers-3.12-0.bpo.1-amd64 -
válasz
CPT.Pirk #24225 üzenetére
Mit értünk tabok alatt? Kis fülek, több helyet nyitok meg egy ablakon belül. Aztán, egy egyszerű áthúzással vagy a ctrl+c/v kombó elsütésével tudok fájlműveletet végezni.
A beállítások sajnos inkább gconf-ban érhetőek el.
Bár, kapásból egyetlen dolgot sem tudok, amit anno gnome2 alatt simán állítottam, de itt nincs.
@PeachMan: sok ftp szerver van, proftpd, vsftpd, hogy pár példát mondjak.
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #24101 üzenetére
Akkor már ketten értetlenkedünk. Nekem a "sem" szón ragadt le a tekintetem. SEM??? Sem LTSek között, sem normál kiadások között?
Egyébként, olvasva a cikket azért sok túlzó rész van benne. Főleg a "miért jó nekem a Mint Ubuntu helyett" részben. Ubuntu-n legalább frissíteni lehet. Akár LTS-LTS is...
Mégha itt páran felhördülnek is, hogy akadt már el nekik. -
-
válasz
Apollyon #23979 üzenetére
Tudod, vannak akik a kényelemért sokmindent feladnak. Ha a főkeresőben "akármire" rá akar tudni keresni, és erre beállította a megfelelő scope-okat, akkor akármire rá fog tudni. Az Amazon pont egy spéci eset, tekintve hogy nem kell beloggolni a használatához, de nyilvánvaló, hogy a kereséseket az oldal tárolja, mint mindenki.
Azon lehet vitatkozni, hogy ezt most opt-in vagy -outra kellett volna tenni, de ha belegondolunk, pont a kényelmes (/lusta) emberek akarnak majd mindent egyhelyre tenni, pont ők (vagy egy jórészük) nem is tudna erről a fícsörről, vagy bekapcsolni nem tudná.
Aki pedig jobban vigyáz a privát szféjárára, az vagy kikapcsolja, vagy más módon kerüli meg, akár úgy, hogy nem használja.De azért elítélni egy disztrót, mert cég van mögötte... mintha a Red Hat, Novell vagy akár a Gugli nem létezne.
-
-
És a logokban nincs semmi infó, hogy ha nem indul, akkor miért nem indul?
Szoktak lenni olyan problémák, hogy valami később inicalizálódik (eth0, fstab énnemtudom mi). Ezt elvileg az initscriptben lehet kezelni, de lehet, hogy nagyon rossz nyomon járunk, és teljesen más a probléma.
Ami az init.dből indul, annak ugye a root a futtatója (amit átad egy service fióknak), így lehet, hogy a configfájlokat nem találja meg (nyilván, ha a te mappádban van, nincs is rá joga, nem is ott keresi). Hasonló lehet a helyzet, ha a homemappád titkosítva van, mert így a bejelentkezéskor oldódik fel, ekkor fogja megtalálni a configokat. -
válasz
MasterMark #23628 üzenetére
Egyáltalán milyen AMD lapra akarod ezt rávarázsolni? Lehet, hogy rég nem támogatott, mint ahogy a HD4xxx széria és alatta...
-
Attól függ. Ha userrel indítod, akkor egy crontab megteszi.
Ha van hozzá service, akkor az meg benne kell, hogy legyen az init.d-ben.Crontabhoz:
crontab -e
@reboot transmission-daemon #nemtudom, hogy pontosan mivel indítod, nem használom, de helyettesítsd beInit.d-hez:
[link] -
-
válasz
Nowhereman #23442 üzenetére
Egyetlen hülye kérdésem van... ha újrainstalláláskor megoldható, hogy a /home maradjon anélkül, hogy külön partíción lenne, akkor Neked mi a problémád? Egyébként nagyon szép képregényes telepítője van. Egy fél mondaton ne kezdj el lovagolni, mert az nem a mondandója / lényege. Egy "szintet", "szituációt" írok le.
Volt Ubuntun kívűl más is, csak gondoltam így is elég hosszú...
Nem kell még 10 bekezdés. De megint csak a kötözködés, ahelyett, hogy beismernéd, nem "hétvégi ubuntus" vagyok, amihez már annyi elég lenne egyébként, hogy azt ismerem... Nem mintha szükségem lenne rá, ígyhát részemről lezártnak tekintem a témát.
-
válasz
Nowhereman #23422 üzenetére
Mert olyan emberektől várod el, hogy ezt megtegyék, akik nem is biztos, hogy a telepítő (/live) CD-t valaha látták... vagy eszükbe jut, hogy erre jó. Mert az emberek nem gondolkoznak. A telepítő lemez az telepítő lemez, nem babráló. Azt sem olvassa el, amit kiír, inkább telefonál.
Lehet, hogy nekem csak "egó-smirglizésnek"...indult... de közben az asztali gépem is több, mint 1 éve Ubuntu-s main OSként, a netbookomra egyből ezt tettem, és a home szerver is ezt kapta, több mint 3,5 éve...
Ismerkedni az Ubuntuval 7.04-el kezdtem még el, persze akkor még tényleg "hétvégi ubuntusként".
Szóval sok minden előfordul, sok különböző céllal. A netbookom egyetlen SSD-je nem ordított azért, hogy még ezt is külön bontogassam... kapott egy /-t és egy swapot. Ez netán gond, zavaró, hülyeség? Aligha. És nem, nem discard-ot kapott, hanem a 14.04LTSben is működő crondaily fstrimet. Megint vétettem volna valamit? Pedig akkor még nem is tudhattam, hogy abban is így oldják meg.
Az asztaliban sincsenek TB-ok a home alatt, de valóban, ott külön partíción van. De ez inkább vezethető vissza az akkori migrációs lépésekre, illetve a több partíció okozta fals biztonságérzetre. De én itt kezdtem el rendesen használni a home-ot és az alap/beépített mappákat. Winen soha semmire (max win7 downloads).
Eleinte a home szerveren külön /boot is volt...aztán tapasztaltam, hogy mennyire mostoha az Ubi a régi kernelek törlésével kapcsolatosan... aztán lekerült róla a külön /boot, később a külön /home is.Ma már, egy egylemezes rendszerre nekem nem alap, hogy szétpakoljam. Lehet, hogy van olyan cél, ami megkívánja, de az én tapasztalataim azt mutatják, hogy:
- a fájlrendszer csak úúúgy nem sérül meg. Ha igen, akkor minimális a plusz védelem, hogy "huhh, ez pont nem a home volt". Backup nélkül amúgy sincs adat...
- a rendszert nem omlasztom véglegesen össze. Ha nem verzióupgrade okozza, hanem a saját "ügyességem", akkor van róla backup, visszateszem, lefrissítem, kész, ha máshogy nem megy.
- verzióupgrade nem okozott nekem semmilyen durva fennakadást, rendszerszinten. Tudom, másnak más a tapasztalata.
- nagyszerű találmány, az általad is reply-olt posztomból, az a funkció, hogy a /home-ot megtartja, és a rendszert teszi újra alatta...Mindemelette, egy ilyen reinstall lépései megnőnek, amint újra kell éleszteni a titkosított home-ot, adott esetben RAID/LVM eszközöket.
Igaz, most mindhárom emíltett gép LTSen fut, van amit szívesen upgradelnék már, csak eleinte nem sok érdekesség jött, most meg mire összegyűlt (azonfelül, hogy mindjárt itt az új LTS), már túl sok lépés.
Eddig nem bántam meg, és úgy érzem baj esetén is tudom hova nyúljak a megoldásért.Inkább élek nyugodtan, szépen belakott Ubival, mint régi, megszokott (és sokszor elavult), főleg wines időkből rámragadt dolgokért sírjak. A verziófrissítés nekem nem azzal indul, hogy felkészülök a clean installra. Ha így is kell tenni, nem kell mindjárt bulldozerrel nekiesni (formatálni mindent). És nem is 3 nap, mire újra be tudom állítani hasonlóra, vagy újrarakom a régi programokat.
Természetesen, ettől még értem amit mondasz, jó dolog, ha mondjuk több disztró is tudja ugyanazt a home-ot kapni (nekem erre viszont nincs szükségem), reinstallkor is kevesebb figyelmet (és ha nem hiszünk a formatálásmentes világban, akkor szerencsét is) igényel. És nem akarlak meggyőzni, hogy akkor most márpedig nem így a jó. Mint ahogy arról sem akarok senkit meggyőzni, hogy az Ubuntu az egyetlen megoldás. De szívesen ajánlom, ha olyan a felhasználási mód, amire megfelelő, mert bevállt, és mert tudok benne segíteni is, ha kell.
-
válasz
Nowhereman #23390 üzenetére
Csak ehhez már level 2-nek kell lenni, hogy gondolj arra, hogy elég egy mappát mondjuk letörölni (amit meg tudsz tenni live alatt), de level 1-en ez még nem alap.
Én csak annyit mondtam, hogy összetett kérdés, nem jelenthető ki az, hogy a külön home A jó.Nem kell hülyének titulálni, csak mert eltérő a véleményünk. Az "értelmesebbek tudják"... sokat tudnak. A céljaik pedig lehetnek a tiedtől eltérőek. És van arra is opció, hogy úgy telepíts Ubuntu-t, hogy nem törli a home-ot. Tudom, hogy ebben Te nem hiszel. Engem ez nem zavar, csak ne nézz hülyének, mert nekem véletlenül valami még üzemel is. Van olyanom is, ahol külön van, van olyanom is, ahol egyben. Gondot jelent ez a számodra?
-
válasz
Nowhereman #23378 üzenetére
A Steamet kár idekeverni. Ennyi erővel mondhatjuk azt is, hogy csóróak kifizetni a Powered By Ubuntu feliratot.
És sokunknak nem okozott gondott a frissítés, egyszer sem...A külön home meg igazán szerencsés, amikor egy userconfig miatt állt fejre a felület, az egyszerijúzer meg újrahúzza (mert ő már tudja!), aztán pont olyan "jó" lesz...
Ettől függetlenül, van amikor jó a külön home, de a configok megtartása pont úgy lehet rossz és jó dolog is. -
-
-
válasz
CPT.Pirk #22823 üzenetére
Ezt az Ubuntun is tudja a Classic Gnome, kb 140-145MB rammal. Gondolom azért debianon kevesebb a "szolgáltatás". De azt nem írtad, hogy a 64bites, vagy a 32 bites debian tudja-e ezt. 64biten tényleg durva lenne.
Vboxban sem láttam még 700-800 megát, lehet az már cache-sel együtt volt. (Mintha írta is volna, hogy TOP-pal mérte) -
válasz
1 among many #22702 üzenetére
Hiába nem szempont semmi, a Savage GPU híresen rossz linux driverekben. Onnantól meg burul az egész.
-
-
válasz
#68216320 #22625 üzenetére
Ha terminálból mountolsz, akkor figyelembe veszed, hogy udf, és eszerint megy a mount? Mert akkor valami csak történik, vagy írd jobban körül, hogy mivel próbálkozol.
@cannibal: Miért kell az Neked? Magad mondtad, fájlmegosztásra kell és letöltésre. A letöltést (ha úgy gondolod, mint én
), akkor mondjuk egy vékonyklienses Transmissionnal Win alól is tudod menedzselni. Vagy kb akármelyiken van webui.
Fájlmegosztásra meg FTPhez sem kell a szerveren gui, és a Sambahoz (windows share) sem. -
Be van kapcsolva a lock screen? Nem lehet, hogy hiába kapcsol ki a képernyő a tácspad, vagy más gombok mégis "élnek"? Nekem volt már ilyen.
Egyébként sima Ubuntu alatt is pár klikk, nemtudom Xubuntuban hova dughatták el.Bár, azt olvasom bugos volt az xfce-power-settings, gondolom ezt javították egy újabb xfceben (de van rá workaround).
-
-
válasz
#68216320 #22537 üzenetére
Nem a HD3000 támogatása a nem megoldott, hanem az Optimusé. HD4000 is stabilan megy.
Én csak bemásoltam az általat beírt sort a gugliba, és ezt adta ki
[link]
Ez volt a 3. találat, az első az Ubuntu relevánsak közül. A PPA-t nem kell telepíteni szerintem már, a 319-es nV driver benne van sima tárolóban is.Persze, felőlem aztán winezhetsz is, nem igazán ijedek meg a fenyegetéstől, ha nem haragszol.
-
válasz
#68216320 #22513 üzenetére
A lényeg, hogy ha hosszú üzemidőt és kevésbé meleget szeretnél, akkor maradj a Bumblebee mellett (egyelőre).
Megértem a félelmedet a nemLTS vonallal, de csak a Unity miatt egy próbát megér. Látni kell, hogy ez a mostani LTSben még csak (ha a desktop vonalat nézzük) a harmadik kiadás volt, az előzőekből sok bug került javításra, viszont közben átkerült GTK3-ra, stb. Azóta viszont kb minden kiadásban célkeresztben volt, kisebb erőforrásigényre, több fícsörös működésre fókuszáltak. Remélhetőleg a stabilitás növelése mellett.Lehet is látni, hogy míg az LTSen Unity 5 van, addig a mostani frissen már Unity 7, de már rég gőzerővel a Unity 8-at fejlesztik, ezt kapják a telefonok/tabletek is.
Igen, jó a programkereső, de erre is van több éves megoldás, Gnome Do néven.
-
válasz
#68216320 #22511 üzenetére
Nekem is van dockolóm, az nem csak a Unity kiváltsága.
Jaa, hogy Optimus.. így már értem.
Bár a fórumokon azt olvasni, hogy hasonló konfigurációban (12.04.3) alapból jól működik, felmegy a 319-es nV driver, és érzékeli a két kártyát, így a támogatást is bekapcsolja hozzá. De ezek szerint lehet még hiba a rendszerben. (Egyébként hivatalosan csak a 3.9-es kernellel megy, abban pedig 3.8 van.) Ha esetleg még akarsz próbálni, akkor nvidia-prime csomag + 319 driver. Lehet ez itt is sok lenne. Így akár az új is lehet Bumblebee-s. Mindegy, rajtad múlik.
Valószínű, hogy a Bumblebee stabilabb még. (A driverben nincs powersaving sem az ilyen konfigurációkra)
Akkor ezekszerint, várni kell még fél évet.
Lesz új Unityd, lesz új drivered.
-
válasz
#68216320 #22499 üzenetére
Ha másolsz egy /var/log/boot.log -ot, akkor mi is látjuk, hogy mi történik a boot alatt.
Nyilván elég az utolsó pár lényegesnek látszó sor.
Persze, ha nem ragaszkodsz a splashhez, akkor tessék solved.Ezenfelül, ha jól rémlik csak Compiz (igazából Unity) hibáid voltak. Azt, így nem tudom neked megoldani, de semmiperc alatt cserélheted Gnome Classicra (vagy akár a simára.) Az új verziókban sokkal jobb a Unity. Vagy kikapcsolod az értesítést.
(ha írsz egy VGA típust, akkor lehet találunk valami workaroundot)
Az, hogy a .3ról frissített verzió miért nem indul, ezt szintén nem tudom megmondani, én most is arról írok. -
válasz
#68216320 #22487 üzenetére
Ahhoz egy bootlog és/vagy a boot közbeni események figyelése szükséges. Ehhez grubból egyszeri alkalommal távolítsd el a quiet ill splash szócskákat. (ctrl+e, sorvég törlés, ctrl+x a boothoz)
Lehet, hogy valami interakcióra vár, vagy valamilyen módon összeakad a lightDM-mel (ha úgy van, ahogy mondod, és más felület alatt nem volt ezzel gond.)
Hogy melyik alverzióról telepítesz, az csak annyit határoz meg, hogy default melyik HWE stack van engedélyezve (alap, 12.10, 13.04. ezek vannak most) Tehát, ha nálad hibás a .3, akkor ott kell keresni a hibát, valahol a 3.8as kernel, vagy az ottani mesa vonalon. -
válasz
lionhearted #22483 üzenetére
Megvan a weather-indicator bug...ez egyértelmű fejlesztői bénaság (vagy simán nem támogatja a Unity-t. mint mondtam, gnome-on megy.) My-weather-indicator -t tudom helyette javasolni, most csekkoltam, 13.10en tökéletesen fut. [link]
-
válasz
#68216320 #22480 üzenetére
Most én erre mit mondjak? Azért "védem", mert nálam nem ilyen. A legújabbat (persze 12.04 vonalon) használom, raring HWE-vel, folyamatosan frissítve a sima 12.04-től. Az még rémlik, hogy a legelső indításkor, Unity alatt valóban előjött az ablak. És aztán arra is, hogy soha többé nem láttam (vagy a frissítések oldották meg, vagy a Unity lecserélése, nem emlékszem mennyi ideig volt Unity). Compiz nem omlik össze, jelenleg is használom. A Unity meg felfogható (most még) Compiz pluginként, tehát ha mégis az omlik kívülről össze, attól még lehet mással a gond. Viszont számtalan VM-be telepített verzió után (volt közte mini iso-s is) látom, hogy a nem LTS-ekben sincs ilyen azonnal eldobom a kanalat gond. Ugyan huzamoasbb ideig nem használtam őket, főleg tesztelésre vannak/voltak.
Privoxyt nem ismerem, ha esetleg a boot-ot nem quiet+splash módban végzed, akkor látod mi történik. Lehet, hogy maga a privoxy trollkodik bele.
És van weather indicatorom is, nem tudom, hogy mi nem beállítható (,mert továbbra sincs unity-m), de rémlik valami whitelist-es dolog, de ez lehet gnome-ra volt. De a pythonnal nem lehet baja, mivel nekem is ugyanazok a csomagok vannak. -
válasz
#68216320 #22475 üzenetére
Annyi tuti, hogy most kivételesen nem a Compiz a ludas. Én is ezen rendszert használom, de a Unity éretlensége miatt Gnome Classic felülettel.
Egyébként a minimal, vagy netes telepítéshez nem server kell, hanem a mini iso.
És a Xubuntu, Kubuntu is LTS... nem ezzel függ össze. Vagy a Mint is, ha a megfelelő párját nézzük.
Az újabb verziók Unity-ei nagyon sokat változtak (előnyükre), én bizakodom, hogy egyszer még valami jó is lehet. -
Ez megint azt bzinyítja, hogy hogyan fejlődik a nyílt AMD driver.
Nekem már csak az fura, hogy mitől rosszalkodik a zárt...Vagy próbálj nem Ubuntus (esetleg nem is Debianos) vonalat. Hátha azok jobban szeretik az AMD-t.
Chakra-t már live-ból el tudod indítani zárt meghajtóval.Akkor tuti, hogy azt használja, tudsz rajta picit netezni, filmezni, és akkor kiderül.
-
Ezt én is írtam korábban, hogy szerintem az amd driver sincs fent. De inkább végigpróbált mindent.
(gondolom elveszett a sok hsz között az enyém)
Ez magyarázatot adna arra, hogy miért van "magas" cpu használat (azon számolja a grafika egy részét), miért van akadás, és hogy miért tekeri a ventit.@Romvr: Egyszóval, Ubuntu (vagy amit akarsz) fel, zárt meghajtó telepít, örül (vagy kérdez.
)
-
GPT nélkül is lehet, de ha egyszer csak kicsit is megsérül a logical leíró, tekintve a lánc felépítését...nah abból szép gebasz lesz. Természetesen nekem is volt 6-7 partícióm MBR-en.
Nem az a lényeg, hogy a BIOS-t ne lásd (én is főleg csak OS telepítésnél), hanem hogy a POST-ot.
Vagy legyen penge.
És én se baszom szét a grubot, de én próbáltam magamtól elvonatkoztatni. Egyszer már basztam szét valahogy az MBR-t, és azt írta pl a gparted, h nincs partícionálva a winyó, amin éppen futott.Hülye módon rányomtam gpartedben, h keressen partíciókat, de aztán jött az ötlet, hogy fdisk is segíthet. Mivel az a list parancsra kidobta a teljes partíció listát, ezért újra "feliratattam" vele. Azóta se tudom mitől sérült így... Én csak törölni akartam már nem használt partíciót. (Ekkor csökkentettem le a partíció számot itt is)
Én nem érzem semmilyen hátrányát, de nem is ez UEFI volt a célom anno (1 hónapja...) a platformváltásnál. Inkább az, hogy nyugdíjazzam a régi C2D rendszerem. És egyúttal elérhetőek olyan "űrtechnológiák", mint AHCI (NCQ, HotSwap). A jelentős CPU erő növekedésről nem is beszélve.
-
válasz
#68216320 #22097 üzenetére
Egyszeri usernek nem sok mindent jelent pluszban.
Gyorsabb boot (mondjuk laposon BIOS-szal is van fast boot szerűség), újfajta boot manager (ezzel megszűnhet a JAJJ, felülírtam az MBRt! típusú gondok), GPT diszkek kezelése (ez igazából win alatt érdekes, linux BIOS alól is tud róla bootolni).
Ezenfelül persze, szebb, interaktívabb felület, ami észrevehető. (Ez igaz akkor is, ha Legacy módban használod.)
Persze, nézhetjük az egészet úgy is, hogy öregrókák nem akarnak 4-nél több partíciót (biztonságosan), nincs is >2TB-s lemezük, így nem kell GPT. Kibírják azt a plusz pár sec bootot, így ez sem izgatja őket. És a biosban sem kell a mókusvakítás.
Ha úgy vesszük, mire lett UEFIm, már nekem sincs többé több, mint 4 partícióm. Persze fordult már olyan, hogy megsérült az MBR ezen része, de tudtam javítani. Ezt a GPT a secondary headerrel önmagában javítja.
Mert UEFIs, még nem fogom kidobni a lapomat, de ezért én sem instalálltam mindent újra, UEFI alatt. Mindent lehet szépen használni Legacy boottal. Azt nem tudom, hogy ezzel hogy lehet bárkinek különösebb gondja. Vagy csak én vagyok szerencsés. -
válasz
#19617792 #21963 üzenetére
Nekem is EFI-m van, de mi a gond? Millió leírás van, hogy hogyan kell azokra telepíteni.
Ubuntunál is: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Egyébként ajánlott egy friss telepítő letöltése, pl 12.04.3, és azzal próbálkozás. (Ebben pl 3.8as kernel van) Pont a nagyobb hardverestámogatottság miatt. -
-
-
Ha kevesebb, mint 50% volt a cache nélkül, akkor gondolom azzal együtt 90% felett volt. Mivel, ahogy írtad is a swappiness 10 volt, így pont 90% felett kezdi használni a swapet (ha úgy alakul). Ekkor a rendszer intelligensen dönt, hogy mi kell swapbe, mi a RAMba. És van amikor a cache többet ér, mint egy órák óta nem használt process pl.
Nálam a 190MB azért nem "eszeveszett swappelés". Kidobta ami nem kell, hogy más hasznosabb bekerülhessen.Természetesen, ha ez nem a teljes sztori, ami esetleg további magyarázatot adna, akkor lehet valóban furcsaságot találtunk. Ilyen esetben én ajánlanám, hogy indíts valami RAM igényes progit (újat). Ha ilyenkor sem ürítene cache-t, akkor van gáz. Persze, némi swap növekedés itt is lehetséges, mivel az új progi jövetelével is lehet olyan, hogy valamelyik cache-re azt mondja, hogy értékesebb, mint pár MB old process. Az gondolom megvan, hogy cache tartalmat nem swappol.
-
-
-
-
-
válasz
weinmaker #21257 üzenetére
Ha már sikerült belekötni a legjelentéktelenebb szóba, akkor hadd említsem meg azt, hogy te is csúsztatsz.
"...ami csak win-en megy, és nem lehet kiváltani sehogy..." Az az érzésem, hogy ez így nem igaz. Nem a virtualizálás az egyetlen megoldás, az csak workaround. Újra kell írni, és elszakadni az MStől. Sok pénz, de lehetséges megoldás.
-
-
válasz
pushalias #21213 üzenetére
Ne vicceljünk már! Dreamweaver alternatívát keres, annak mik is az erőforrás igényei (ha az árát figyelembe se vesszük)?
Én bedobtam, mert abban van automata kiegészítés.A faststone-t nem ismerem (hogy őszinte legyek még csak hallani sem hallottam róla).
De nézzetek rá a gThumb-ra. -
válasz
weinmaker #21180 üzenetére
Netbeans?
https://platform.netbeans.org/tutorials/nbm-htmleditor.html
Nem tudom, hogy HTML-en felül mi megy még, de ugye ennek van PHP, JSP, stb. kiegészítői. -
válasz
weinmaker #21069 üzenetére
Ok. Akkor valahogy meg kell téveszteni a biost, hogy fat van rajta.
Hirtelen eszembe jut pár dolog, nem biztos egyik sem.-Legyen kis fat partíció, de ne legyen /bootra csatolva.
-Legyen kis fat partíció, de ne legyen /bootra csatolva, de legyen arra felrakva a grub.
-Legyen kis fat partíció, de ne legyen /bootra csatolva, viszont aktívvá téve (boot flag).Ezekkel lehet még variálni.
Ha más nem, akkor kell egy ubuntu live perzisztens módban.
Vagy próbálkozni a többivel, hátha lesz egy rendes driver az egyikben. -
válasz
weinmaker #21062 üzenetére
Korábban is írták, én is kérdeztem, de kérdezem újra.
Ha CSAK fat16ról hajlandó telepíteni, akkor válassz Ubuntun kézi particionálást a telepítéskor, és hozd létre a következő partíciókat, és állítsd be a megfelelő csatolási pontot és fájlrendszert:
200MB FAT16 /boot
512MB swap swap
maradék hely ext4 / (ez csak egy per jel, ez a gyökér partíció)Feldobja a kérdést, hogy hova kéred a grubot telepíteni, ez legyen a pendrive (szerintem számozás nélküli, de lehet, hogy ezen a fura összeállításon máshogy kell).
-
-
-
-
válasz
Sub-ZeRo #19343 üzenetére
Tekintve, amit mondtam, hogy a grub ettől függetlenül képes a wint indítani, szerintem nem kéne megoldhatatlan problémának lennie. Maximum valami fura összeesküvés folyik ellenetek.
Gondolom sokan tanácsolták, de win7 mbr helyrehozása->grub telepítés.
Vagy még azt is el tudom képzelni, hogy csak a lista van elhideolva.
Tippelek, nem emlékszem a részletekre a múltból. -
-
[link]
Linuxok performancia összehasonlítása. Érdekes. Főleg, azok után, hogy itt mennyire fikázzák az Ubuntu 3D-s teljesítését, hogy Mint oda meg vissza veri. Hát nem.
Mageia pedig. -
-
-
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #18679 üzenetére
Mert too mainstream.
-
válasz
NixonHUN #18307 üzenetére
Ami abból következik, hogy egy letöltött fájlt akarsz csomagként telepíteni. Miközben az nV driver elérhető a csomagok között is, csak a non-free tárolóból.
Nem derült ki, hogy pontosan milyen a VGA, itt vannak a csomagok, amik kellenek majd:
[link]
Tehát, ha 6xxx szériánál újabb van, akkor a parancs:
sudo apt-get install nvidia-glxHa panaszkodik, hogy nincs meg a csomag, akkor pedig:
sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.bak
sudo nano /etc/apt/sources.list
Majd add hozzá a non-free-t sor a végére:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free
Ctrl+X, majd y, végül enter a mentés.
Ezután csomaglista frissítés jön: sudo apt-get update
Majd mehet az install, újra. -
válasz
Neil Watts #17901 üzenetére
[link]
Szerintem itt érdemes olvasgatni.Egyébként itt csak ennyit írnak, hogy:
"Other: must be located at the start of a GPT disk, and must have a "boot" flag."
Nincs szó semmilyen 1 mega üres helyről. Ott van a 2048 sectoros align és kész. (és remélhetőleg, mikor partíciós táblát hoztál rajta létre, akkor a GPT-t választottad.)
Ezenfelül, ha egyszer már a telepítettről írtál, akkor most mi a gond?
-
Nyomd meg a hoszt billentyűt, ekkor nem a VM, hanem a hoszt gép fog reagálni. Én is mindig nyomkodom (nekem pl jobb ctrl).
Más: Szerencsétlen psg5-nek ne javasoljatok már minden lósz..., krómmal se fog menni, régi flasht kell felrakni, SSE2 támogatás híjján. Kupac trágya az a flash, szóval nem sokáig kell kibírni, de a HTML5 valóban egy jó alap, hogy ami elérhető, azt abban játsza (ehhez viszont kell vagy króm vagy chromium).
Annyi fele ugrált már, hogy ebbe én is megőrültem volna már. -
Gyors, és némi segítséggel szép is. 1 panellel és 1 dockkolóval, compizzal terülj-terülj asztalka lesz.
A szokásos Gnome-Do kiegészítéssel pedig megoldott a gyorsindítás.@psg5: Maga a disztribúció annyira nem számít, mint a felület. Persze, alapbeállításokban lehet eltérés, vagy hogy mennyi szolgáltatás aktív pl.
És igen, mehet egyből Ubuntura, csak tedd fel a gnome-panel csomagot (pl szoftverközpontból). -
válasz
CPT.Pirk #17595 üzenetére
Így van, GTK3 alapon megkapod a megszokott 2paneles felületet.
@psg5: nem, ezek nem disztribúció nevek, ezek csak különböző felületek.
Én javaslom a Gnome-Classic kipróbálását. Kisebb a gépigénye, és nem kell sem a fél netet lerántani hozzá (a Unity is Gnome3 alapú), sem újratelepíteni.
A csomag neve gnome-panel, ha fent van jelentkezz ki, megjelenik a neved mellett egy gomb, lenyitod, és Gnome Classic néven kiválaszthatod. -
-
-
Tyűű, erre nem is gondoltam, de ahogy mondtad, hogy régi a proci, eszembe jutott.
Le van írva, hogy hogyan lehet telepíteni.
Locate paranccsal keresd meg a libflashplayer.so fájlt.
Töröld le a mostani flasht
[link] Itt a régi, tedd fel ezt.
Keresd meg ebben ezt a fájlt, és symlinkeld oda, ahol a régi plugin volt. (Symlinkhez ln -s eredeti pluginhelye) -
válasz
vgyuri #17582 üzenetére
Csak a mappa ilyen, vagy alatta rekurzívan minden (vagy üres a mappa)?
Nemtudom sajnos pontosan, hogy a bind mount hogyan működik, hogy kell-e egyáltalán a felette lévő mappákra is belépési (+X) jog, de egy próbát megér. A /media-ra jóeséllyel van, most a csonti és data mappákra gondoltam.
@psg5: http://www.liberiangeek.net/2013/03/install-adobe-flash-player-in-ubuntu-12-10-13-04-raring-ringtail/Nem vagyok benne biztos, hogy megfelelő csomag jött le, mivel a rendes adobe a partner tárolóban van.
Ugyan ez parancssoros megoldás, de így könyebb, csak ctrl+c/v. -
-
válasz
vgyuri #17572 üzenetére
Fstabban a második partícónak az utolsó számát állíts 2re, a root legyen csak 1es.
A problémára visszatérve, nem igazán definiáltad ezt a "jogosultságot már beállítottam". Kinek adtál jogot?
Othersnek jó lenne egy olvasási jog rá pl.@psg5: nem kell újraindítás, csak a böngészőnek. Egyébként, ha telepítésnél nem pipáltad ki a third-party szoftvereket, akkor telepítsd szoftverközpontból az "ubuntu-restricted-extras" csomagot is. Az sokat dob az egészen.
-
-
Amelyik neked tetszik, és van rajta GUI.
A VGA annyira nem számít, ne akarj viszont videógyorsítástés 3D gyorsítást se nagyon. Nem tudom milyenek a mostani nyílt driverek a radeonhoz, de zárttal esélytelenül hangzik egy 9600as ATi.
RAM elég lesz, CPU is.Ezen egyébként hogyan hasít a win7? Vagy sehogy, épp ezért cserélnéd?
-
-
válasz
ViZion #17364 üzenetére
Ezek a menük a gnome classic alatt is elérhetőek, pont ezt mondom, hogy több, mint a sima, amit pl Fedora alatt kapnék. Én elhiszem, hogy már elbírják a gnome shellt, csak nekem nincs rá szükségem. : )
Classic + Compiz, és össze lehet lőni, ami kell.@Cpt.Kirk: tudni kell az Ubuntu-t is jól kezelni.
Túl sok feature van benne, ami az r=1 embernek azonnal kell, Debianon meg majd magadnak összehegeszted, ha kell.
Ez van, valamit valamiért. -
válasz
ViZion #17359 üzenetére
Emberfüggő, nekem eddig sok gondom nem volt, elindult az új rendszer is, nem emlékszem olyanra, hogy upgrade helyett csináltam volna clean installt.
Én próbáltam a Fedorát is, sőt még fent is van VBoxban, de hiába csalogatható elő pl a classic ( / fallback) mód, ha pont azok a feature-k hiányoznak (pl Message menu, sound menu, stb.), amikhez hozzászoktam már. Ez Ubuntu alatt él, és működik. Gondolom ez is kiváltható lenne, de mint magad is mondtad, "nem töröm magam".Az irány nem tudom, hogy jó-e vagy rossz, az biztos, hogy van. Én örülök, hogy lesz pl Ubuntu phone / tablet, és szívesen használnám is, ha valóban alternatíva lesz. Az is jó dolog, hogy egységesítés van, hasonlóan fog kinézni mindenük, és nem feltétlen pont ugyanazzal a felülettel, ellentétben a már általam említett Modern UI-val, ahol a a tablet és a PC is azonos felülettel rendelkezik, de így a PC használhatatlan szerintem. Ehhez képest, az Ubuntu for Tablet egy modern, nagyban hasonlító, de mégsem ugyanazzal a felülettel készült.
Mir / Wayland: sokan azzal az érvvel jönnek, hogy a wayland már évek óta fejlesztésben van, megvan rá a támogatás, stb. Én ezt hoznám fel ellenérvként, miért nincs már itt? Az X ezer sebből vérzik, ha megvan a gondos újragondolás, megvan az a bizonyos "támogatás", akkor mi hiányzik? Nem látok változást. Márkék nem tökölhetnek, kell az egységesítés pont az előbb említett eszközökre, szerintük a wayland nem képes maximálisan teljesíteni a saját elvárásaikat, akkor előhoznak egy másikat. Csak ezért a részért nem hibáztathatóak.
Az is kétséges, hogy ez megosztó lenne, gyártói részről. Természetes, hogy az emberben van egy olyan dolog, hogy az így sem túl driverezett X után nehéz rávenni őket, hogy 2 új rendszert támogassanak. A "hosszú évek" alatt a wayland (mögött állók) hány komoly gyártói támogatást szerzett? A Mirnek sincs, még. De bízom bennük, hogy nekik nem kellenek évek.
A többieknek az a bajuk, hogy nem a saját ötletük, hanem a nagy gonosz Canonicalé lesz előrébb? Van ez így. Én azt látom, hogy az X mellett mai napig probléma van a rendes driverrel, videógyorsítással, satöbbivel. Ha ezt a Canonicalnak sikerül megoldania, és erre ők a Mirt és nem a Waylandet használják, akkor ez van. Összességében ez még így is előrelépés lenne a Linux ökoszisztémának is (a gyatrából a jobb felé), mégha nem is kimondottan a közösség teljességének, ami ugye a Linux szellemének egyik alapja.
És ezek után még mindig lehet dönteni, hogy beállnak a Mir mögé, vagy maradnak a Waylandnél, és szereznek hozzá ők is támogatást, talán ez utóbbi lenne a legjobb, hiszen akkor lehet válogatni, mondjuk nagyon most sem lehet, X van és kész. Őket eddig mi akadályozta meg a gyártói támogatásban? Vártak a sült galambra? Mindenki húúúdemögötte van, de közben meg senki?Én így látom a dolgokat, persze lehet nem tájékozódtam teljeskörűen.
-
válasz
ViZion #17343 üzenetére
Az a része van túllihegve, hogy lassan többet tud, mint a gugli/fb/MS összesen.
Kerültem a közelükbe, 11.10ben fél évig használnom is kellett. Azonban, mint azt már korábban is sokszor kifejtettem, pont az a bajom vele, mint amiért anno kitalálták. Netbook. Na, ezen pont, hogy használhatatlanság határait súrolja. (Valaki esetleg használja netbookon, SSDvel?)
Ettől függetlenül folyamatosan figyelem, hogy hol tart, mert számomra ígéretesnek tűnik, most is sok Unityben bent lévő szolgáltatást kell külön progival előhoznom Classic alatt (pl Gnome Do a Dash helyett, vagy Docky a dock helyett). Nagyvason persze ez problémamentes lehetne, de történelmi okokból ugyanaz a felület maradt meg mindkét helyen.
Tehát, alapvetően nem óckodom tőle, még (már?) fullHDn sem, messze szebb, és használhatóbb számomra a Modern UInál, annyira a testreszabhatósága sem vágna gallyra, a global menu is megszokható (bár az talán nagyképernyőn rosszabb, mint a picin).
Csak amíg az LTS vonalon maradok, addig a Unity újításai számomra elérhetetlenek, így csak nézegethetem, éles használatban azonban nem látom. Majd egy év múlva, 14.04-ben, talán.De ez csak a felület. Ez egy dolog, és elég nagynak érzem már magam ahhoz, hogy a saját ízlésem szerintit tegyek fel, azonban a rendszer alapjai, csomagkezelője stb tetszik. Illetve az a felhasználóbázis méret, ami csak itt van meg. És ez eredményezi azt, hogy előbb vagy utóbb, de kiváltságos lesz (ha még nem az) a gyártók között is.
Természetesen, Te is elég nagy vagy ahhoz, hogy mást válassz magadnak, én csak arra szerettem volna rámutatni, hogy a Unity mellett is van élet.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Argos: Szeretem az ecetfát
- One mobilszolgáltatások
- Gumi és felni topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Milyen TV-t vegyek?
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest