- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Google Pixel topik
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #99596 üzenetére
Köszi, A Linux Mint az én oprendszerem!
Csak a piszok azért is a windows EFI partíciójába petélt és onnan a windows nem hagyta bootolni, át kellett másolnom egy másik lemezre csinált EFI partícióba a grubos bootot ... a boot és az ubuntu mappát és átszerkeszteni az fstabot.
Végül itt is a 2560x1440-es felbontásnál és az 1440p60HD videolejátszásnál maradtam.
20 pixellel csökkenteni kellett a képernyőről lelógó képet az nvidia kezelővel és az nem tudta menteni a nem létező xorg.conf fájlt. Emiatt azt létrehoztam és belecopyztam az nvidia által menteni szándékozott tartalmat. Így már jó minden!!!
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nvidia v: 550.120
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch resolution: 2520x1417~120Hz
API: EGL v: 1.5 drivers: crocus,kms_swrast,nvidia,swrast
platforms: gbm,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.2 vendor: nvidia mesa v: 550.120
renderer: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ neofetch
...-:::::-... noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF
.-MMMMMMMMMMMMMMM-. --------------------------------
.-MMMM`..-:::::::-..`MMMM-. OS: Linux Mint 22 x86_64
.:MMMM.:MMMMMMMMMMMMMMM:.MMMM:. Host: HP Compaq Pro 6300 SFF
-MMM-M---MMMMMMMMMMMMMMMMMMM.MMM- Kernel: 6.8.0-38-generic
`:MMM:MM` :MMMM:....::-...-MMMM:MMM:` Uptime: 1 min
:MMM:MMM` :MM:` `` `` `:MMM:MMM: Packages: 1990 (dpkg)
.MMM.MMMM` :MM. -MM. .MM- `MMMM.MMM. Shell: bash 5.2.21
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: Resolution: 2520x1417
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM:MMM: DE: Cinnamon 6.2.7
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: WM: Mutter (Muffin)
.MMM.MMMM` :MM:--:MM:--:MM: `MMMM.MMM. WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
:MMM:MMM- `-MMMMMMMMMMMM-` -MMM-MMM: Theme: Mint-Y-Dark-Teal [GTK2/3]
:MMM:MMM:` `:MMM:MMM: Icons: Mint-Y-Cyan [GTK2/3]
.MMM.MMMM:--------------:MMMM.MMM. Terminal: gnome-terminal
'-MMMM.-MMMMMMMMMMMMMMM-.MMMM-' CPU: Intel i7-3770 (8) @ 3.900GHz
'.-MMMM``--:::::--``MMMM-.' GPU: NVIDIA GeForce GT 1030
'-MMMMMMMMMMMMM-' GPU: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000]
``-:::::-`` Memory: 979MiB / 15865MiB -
válasz
ubyegon2 #99592 üzenetére
Most ez van, de ez így nem jó semmire. :
noki@barkacsgep:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nouveau v: kernel
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 22.1.9 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: nouveau gpu: nouveau
resolution: 3840x2160~60Hz
API: OpenGL v: 4.3 Mesa 22.3.6 renderer: NV138
eleve bootoláskor
Integrity: problem loading X.509 certificate -74
hibaüzenet van.
Rosszul írtam, fut a noveau driver, de nem jó.Már írom pendrájvra LM22-es cinnamont, csak gyanús, hogy azért tettem az LMDE6-ost fel , mert valami baja volt a mint telepítővel anno.
-
válasz
ballington #99576 üzenetére
A nyílttal x@r lesz a videó, Én uganebben a cipőben járok pontosan, lásd az előző hozzászólásomat.
-
válasz
ubyegon2 #99573 üzenetére
Van egy családi használatra és arhívum kezelésre TV alá tett HP Compack Pro 6300 SFF gépem a hozzá maximum elérhető I7-es procira okosítva 16 giga rammal és egy beleberhelt Nvidia geforce GT 1030 low profile (gp108)-as kártyával, ami a BIOS-on keresztül az alaplapi integrált intel GPU-t le is tiltja (ennél a kütyünél ez egyedi tulajdonság), ez HDMI-n adja a képet és hangot a TV-n keresztül. Windows 10-zel 2560x1440-es felbontással 1440p-ben adja akadásmentesen a videót, a rátolt LMDE6-tal pedig valami vesa, vagy mittom én milyen meghajtással döcög a videó rettenetes rossz funkcionalitással. Akkor azt tanácsolod, hogy próbáljam felküzdeni rá az LMDE6 helyett a Linux Mint Cinnamont és az simán fogja megoldani az Nvidia problematikámat?
-
válasz
tordaitibi #99556 üzenetére
Fstab csatolással megoldódott.
-
Dualbootos rendszerben a debian (LMDE6) jelszót kér az NTFS adatlemez megnyitásához . Maradhat ez így végleg, vagy meg lehet heftelni?
-
válasz
tordaitibi #99340 üzenetére
"Azon kívül hogy kikapcsolod a swapot/lapozót, nem sok mindent tudsz elkövetni."
Dehogynem! Ha van elég ramod, akkor csinálsz egy belakott debian telepített rendszerből egy linux live buildet és azt mindig a ramba feltolva használod = zéró adattároló használat, kivéve a megőrzendő adatokat. Én még életemben nem használtam virtuális gépet, illetve szinte állandóan gépes virtualitást használok! Gyors mint a villám (leszámítva az először indított alkalmazások ramba bele "kibontását" és a ramon és az alaplapon kívül szinte semmi sem kopik. -
válasz
Pityu. #99319 üzenetére
Ne x@rozz már ezekkel a hülyeségekkel! Tegyél fel egy Linux mint cinnamot, vagy egy LMDE6-ost, vagy egy debián xfce verziót oszt kész. A linux minteknek van saját frissítőjük. A debiánnál meg tegyél fel egy nala-t a synaptic-kalm és utána mindig sudo nala update, sudo nala upgrade, sudo nala clean, sudo nala autopurge. Idönként ki kell gyomlálni a régi kerneleket (kettő mindig maradjon), a minteknél ez a frissítőkben beállítható, a debiánban meg a nala-val tudod intézni.
-
válasz
tordaitibi #99249 üzenetére
Szerintem visszafelé kompatibilis. Tehát az UEFI-s linux felveszi grub menüjébe az UEFI-s linuxot is, meg a windowst is és az MBR-lemezre telepített linuxot is (ennek nem a boot sectorával foglalkozik, hanem csak magával a telepített rendszerrel, tehát ha a telepítéskor nem adunk meg telepítési célt a grubnak, vagy mittomén azt modjuk egy pendrájra telepíttettük és az nincs bedugva akkor is felveszi a grubmenüjébe és bebootolja. Én így szoktam megspórolni a chrootolást. A bootolhatatlan linuxot felvetetem egy másik ép linux grubmenüjébe, majd arról bebootolván az élőben futó rendszer grubját , és master boot recordját meggyógyítom, vagy akár az efi bootját meggyógyítom, csak ahhoz előbb egy előző körben kívülről editálni kell az fstab-ját, hogy bebootolás után már készen /boot/efi legyen csatolva az efi partíció. Fordítva valóban nem látja az mbr legacy linux az UEFI rendszerek efi partícióját, tehát a windowst sem.
-
Simán lehet MBR partícióra EFI partíciót tenni és megy rajta az UEFI rendszer 64 bites üzemmódban is, (mindössze a BIOS és az adott oprendszer hozzáállásán múlik, hogy működik-e). Például a ventoy alá tett rendszerek attól lesznek UEFI-sek, avagy Legacy rendszerek, az indítás után, hogy a ventoy hogyan lett begerjesztve.
-
válasz
sh4d0w #99238 üzenetére
Értem, csak ez így nagy katyvasz, főleg widows szempontjából. Ha a windows még bootolható, akkor először a linux partíciókat törölném. Aztán csinálnék egy mentést a windows User mappájáról. Aztán bebootolnám a windowst és convert GPT .... kérdés, hogy mit tud a BIOS. Aztán ha mégis bootolható maradna, akkor bebootolván a vindowst saját magával zsugoríttattnám saját magát. Aztán Gparteddel megnézném, hogy hogy néz ki az egész. Aztán már a többi (általában) egyértelmű.
-
Nem tűnik fel senkinek, hogy ez egy MBR- Legacy partíció lehet? Nincs rajta msftres 16 megabájtos partíció. Ez egy windows 8-as telepítési kép. Elöl a 350 mb-os EFI (?) partíció. Recovery partíció sincs rajta. Na jó, mindez win 7 win8-cal elképzelhető, csak akkor azt modjátok meg, hogy hogy tudta elpofozni windows 11-ig?
-
válasz
5leteseN #99224 üzenetére
A telepítő live módjában is tudsz indítani egy gpartedet a telepítési célmaghajtót ábrázolván. Ezután nyomsz egy print screen billentyűt és lesz egy ilyesmi képed valahol a /home/user/pictures mappában, ezt a képet kellene betenni ide. A képfeltöltéskor ne felejtsd el bepipálni a konvertálás jpeg formátumra kockát.
-
Azért nem mindegyik rozsdás vasnak kell mennie a komposztdombra!
Asus vivopc vm40b 10 éves rohambili celeron 1007U 1,5Ghz 2 magos okoskával, integrált intel Gpuval, a wifije cserélve 2,4/5 gigás kártyára bluetooth nélkül, a 2Giga ram felbővítve 8 Gigára, a vinyó cserélve 500 gigás siliconpower S55 SSD-re és a biosa secure bootja maximálisan kiherélve száguld. A Win10 jó sebességgel viszi a facebookot és a youtube szakadás nélkül lejátssza a 4K HDR videót. Dualbootban felment rá csont nélkül a Linux mint cinnamon 22. Elégedett vagyok vele, csak egy pici elugrás az Atom procitól és máris tökjó. Saját hangszórója van, kár hogy nincs mikrofonja. -
Az előzőhöz még egy morzsa. Ha a linux telepítő kérdezi (az esetek nagy részében szokta), hogy hova telepítse a bootloadert , akkor a /dev/sdX (az sdX attól függ , hogy a pendrájvot hogy ismeri fel a linux telepítő) legyen megadva, erre a telepítés utolsó előtti mozzanatában mégegyszer nézz rá, mert sok huncut linux telepítő, menet közben átírja azt amit korábban Te megadtál és ezt korrigálni kell.
-
A Te verziódban nyilván UEFI rendszert feltételezve én azt csinálnám, hogy a gépben lévő meghajtót linux telepítővel GPT-re inicializálnám és a lemez elején hagynék annyi szabad helyet amennyi majd a windowsnak kell. A többi részre két partíciót csinálnék, egy NTFS-t a közös adattárnak és egy Ext4-est a linux / -nek. Bedugnék egy pendrájvot is - az is lehet GPT, erre csinálnék egy legalább 600 megabájtos FAT32 partíciót (de lehet akár 1 Gigabájtos is a később előkerülhető ötletelések, linux distro váltások, esetleges Grub boot-ról Systemd bootra váltás esetére) és ezt most /boot/efi csatolnám és feltelepíteném a kedvenc Linux Mint Cinnamonomat. .... Amikor ezzel megvagyok, akkor a rendszert leállítván eltávolítanám a telepített linuxomat bootoló pendrájvomat. Most jöhet a windows telepítés és a szabad helyet megmutatnám a windows telepítőnek "ide tessék parancsolni települni" jeligére. ... Kész. Ezután ha simán indítod a gépet akkor a windows indul, ha pedig bedugod előre a pendrájvodat és arról bootolsz, akkor a linux fog beröffenni. ... Ez egy ilyen CsIxy - féle megoldás. Ennyit kibír egy pendrájv, mondhatni pont erre való. ... Hajrá !
-
válasz
IstvánLászló #98759 üzenetére
A SATA-s SSD-vel lehet hasraesés, akkor, ha USB-s külső tokba teszed, mert ezek az esetek nagyobbik felében linux esetén nem engedik ki a trimmelést csak úgy maguktol, kicsit mókolni kell velük.
-
Érdekess. NTFS partíciót másoltam Gparteddel egy másik lemezre és a partíciót nagyobbra vettem. Nem volt hajlandó felcsatolni a linux az eredmény bad superblock egyéb hibára hivatkozva, de a lemezek alkalmazással meg tudtam gyógyítani és mégis sikerült a windows telepítés kópiája nagyobbra vett partíción.
Tettem mindezt azért mert a komaasszonyom ipari hulladék samsung notiján hiba keletkezett, elment a hangja, én belebonyolódván konstatáltam, hogy sehogy se enged be a biosba, csak a windows shiftes úraindítása utáni gyógyító menüből lehet belelépni és emiatt leszedtem róla a secure bootot és az uefit is és csak maradt a csm mód(legacy), így oda a windows , mert megint nem enged be a biosba, de egy legacy telepítőt még be tud kapni úgyhogy rá fog bukni a linux mintre MBR-rel, de egy kópiát a régi windowsából azért a lemez végére bekopyzok neki a történelem miatt, mindezt GPT-n csakazért is és a bios_grub partíció lesz az MBR helyett. Kérdés hogy lesz-e hangja és rátalál-e a grubra. Szóval tele van a samsunggal a zacsim.
-
válasz
IstvánLászló #98679 üzenetére
Az új e3ndeavour telepítőben még azt is ki lehet választani, hogy grub, vagy systemd boot legyen-e. Én nemrég tettem fel. Nagyon lllyjoó! Egyedül az aur helperek hiányolnak benne valami- állományt, de azt egy netes link alapján ki lehet kalapálni.
-
Akartam csinálni egy telepített arch (nem pure, mert nem vagyok mazohista !) linuxot is tartalmazó ventoyos svájci bicskát. A sok distro közül az endeavour os telepítóje vált be. Ez viszont korrekt , még azt is ki lehet választani, hogy grub, vagy systemd bootot szeretnék-e. Maradtam a grub és a cinnamon mellett.
-
Ezt csak Ubyegon2-nek
-
2,4 ... 2,7 giga szokott lenni a build nagysága. Tulajdonképp 4 giga ramba is beleférhet, csak az már nagyon szűkös. Segíthet (de nem mindig válik be swap partíció bekapcsolása). Itt van egy régebbi hozzászólásom, ez alapján simán meg tudod csinálni a saját működő buildedet, ez ventoyos verzió, de frugal install esetén értelemszerúen át tudod alakítani. [link] Nagyon fontos, hogy csak és csakis tiszta debánnal működik (LMDE is jó és bármilyen tiszta debián származék, de pl sima linux mint nem fog menni, mert hasra esik, pontosabban pofára falhoz áll benne az egér). .... Egy próbát megér.
-
Sokkal többre mész, ha csinálsz magadnak egy telepített belakott debiánból egy [linux live buildet] ezt átalakítod úgy hogy kényelmesen fel tudod tolni a ramba (legalább 6 giga ram kell, de 8 már jobb és 32 sokkal jobb) ventoy vagy frugal install segítségével nagyon kényelmes a bootolása, ehhez a boot mappában csak az iniramfs-re és a kernelre (vmlinuz) van szükség, a többi fájl luxálható a boot mappából az efi mappával együtt. A ramba annyi frissítést töltesz le amennyit akarsz, csak ez újraindítás után nem fog megmaradni. Emiatt az alaptelepítést gondozni, frissítgetni kell és ha eljó az idő, akkor az aktuális alaptelepítésből újabb buildet kell csinálni. Ez így nem nyúzza a pendrájvot és még az SSD sincs terhelve. A ramban azt csinálsz amit akarsz. Kikapcsolás után minden nem mentett változás elvész és ez ezért nagyon jó. A böngi villámgyors.
-
válasz
paolinho #97993 üzenetére
Akkor tedd már fel ide légyszives a sudo efibootmgr parancs lefuttatásának a végeredményét, ahogyan korábban az ls parancs kimenetét feltetted ide.
Ha elbóklásztál volna a legutóbb általam felrakott link tartalmában, amiben az efibootmgr keresőszóra talált hsz-ek vannak rendre, akkor kb ki tudnád találni, hogy mit kérünk Tőled.
-
válasz
paolinho #97982 üzenetére
Az infóidból az látszik , hogy most nincs /EFI/blablabla mappád. Valószinűleg egy korábbi systemd bootos telepítés hagyott egy felesleges bejegyzést az UEFI firmware-dben. Jelenleg valószinüleg grub bootos telepítésed van. Az efibootmgr segítségével ki lehet listázni az UEFI boot bejegyzéseidet és majd ezután ki lehet vele takarítani azt az egy felesleges zavaró uefi bootbejegyzést.
Konzolba
sudo efibootmgr
ha nem működik, akkor
sudo apt install efibootmgr
ezután akkor
sudo efibootmgr -
válasz
paolinho #97960 üzenetére
A Nemoval a file system-ről illetve a / (a gyökérkönyvtár) -ról készíts egy képernyőfotót és tedd be ide légyszi. A másik egyszerűbb lehetőség, hogy nyiss egy konzol ablakot és ird be
cd /
ls
és az ls parancsra kiadott listát másold be ide.Egy efibootmgr kimenet is nagyon informatív lenne.
-
válasz
Rimuru #97808 üzenetére
Igen. A frissítéskezelő egy piros pöttyel jelzi, hogy rá kell nézni és onnantól két katt a frissítés.
A frissítéskezelő fejlécében menüjében is nézz szét , be lehet állítgatni sok mindent.
Mindenképp cinnamont rakj fel.És pontosan amikor a letöltési tükör x@rakodik, akkor dühíti fel a tulajt kikapcsolás helyett az automata fríssítés pampogása.
-
Nézegetem a waylandos rbos-t
a waylandos plasma használható belőle egyedül
hogy lehet ezt a jelszókezelőt végleg kussoltatni benne?
tud valaki egy működő screenrecordert wayland támogatással a plasmához?
A plasma túl sok nekem, de gyűrögetem , hát nem cinnamon az biztos! A nem belevaló dolgokat meg csakazértis belepakolásztam ....synaptic, nemo, spectacle (ez alapból nem volt benne), satöbbi.
-
válasz
Rimuru #97792 üzenetére
A régi kernelek automatikus takarítását bekapcsolnám, de az automatikus frissítéseket nem ikszelném be. Velem már egyszer előfordult, hogy ki akartam a gépet kapcsolni és ott pampogott nekem, hogy most a rendszer foglalt ....
Telepítenék egy RBOS-t . Mit fog csinálni grub lesz, vagy systemd boot?
-
válasz
Fire/SOUL/CD #97751 üzenetére
Innen nem jön le semmi
-
-
-
válasz
Dhampir #97556 üzenetére
3 oka lehet, hogy miért nem veszi fel az update-grub parancs az UEFI Windowst a grub menübe.
1. Nincs telepítve az os-prober
megoldása: sudo apt install os-prober2. Le van tiltva az os-prober működése
megoldása:Just do the following
user@ubuntu:~$ sudo nano /etc/default/grub
and uncommentGRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
or add it if not exist then executeuser@ubuntu:~$ sudo os-prober user@ubuntu:~$ sudo update-grub
and then restart your laptop to see changes3. A linuxod nem UEFI, hanem legacy , avagy MBR telepítésű
megtekintése:
fájlmededzserrel nézd meg a /sys/firmware/ tartalmát, ha van benne efi mappa, akkor EFI a linuxod, ha nincs akkor legacy illetve MBR , ekkor csak 3 mappa van benne , a dmi, memmap és mégegy , már nem tudom, hogy mi., ebben az esetben nem fogja felvenni a legacys grub az uefis windowst, mert nem látja. -
Ha a pendrájv elég nagy, akkor az első ventoy patrtíciót NTFS-re formáznám és a két partíció mögé csinálnék egy kb négy vagy hat gigás ext2-es partíciót, ebbe tenném bele a live-linux mappát (nálam ez a csilinx), de az első partíción kell maradni a /ventoy/ventoy_grub.cfg fájlnak. Így már swájci bicska. Persze jó, ha két ilyen pendrájv van, melyekből az egyik Legacy, MBR-es , míg a másik GPT-s partíciós sémájú, ekkor nagy eséllyel legalább az egyik elindítható bármelyik inteles, vagy AMD-s vason.
-
válasz
ledgeri #97534 üzenetére
De egyébként tudsz magadnak csinálni. Telepítesz magadnak egy debiánt. Kipengeted, hogy minden benne legyen amire szükséged van és [ezzel] csinálsz magadnak belőle egy buildet. A buildelés előtt a config fájlban írd át a készülő builded nevét neked tetszőre, én csilinx nevet adtam neki pl. A buildben 3 mappa lesz , az első a boot, a második a changes üres, a harmadik a modules, ebben van a squashfs builded. A bootból mindent radírozz ki, csak az initrfs.img és a vmlinuz maradjon benne, az efi mappa sem kell bele. Ezután készíts egy ventoyos pendrájvot, aminek az első ventoy nevű partícióját gparteddel formázd át ext2 fájlrendszerűre. A többi a következő kép alapján könnyen megalkotható. Bootoláskor F6, vagy fn+F6 hívja elő a bootmenüdet. Legyen legalább 6 giga ramod, 8 már ideális. ... Hajrá !!
-
válasz
tordaitibi #97421 üzenetére
Ha valahogy sikerül feltelepítened, akkor navigálj el a /sbin mappába és ott add ki az indítási parancsot.
-
válasz
urandom0 #97364 üzenetére
A frissítéskezelő fejlécét, menüit böngészd végig. Be lehet kapcsolni az ócska kernelek automatikus eltávolítását. Én a frissítések automatikus telepítését nem kapcsolnám be, mert az időnként kiakadhat és leállításkor foglalhatja a rendszert.
Nala, screenfetch, neofetch, btop, htop, geany, simplescreenrecorder ... -
-
válasz
tordaitibi #97271 üzenetére
Meg ahogy Szarvas József dadog, az se semmi!
-
válasz
tordaitibi #97265 üzenetére
Köszi. Értem. Csak azt nem értem, hogy miért ragaszkodsz a rég nem támogatott ubi verzióhoz.
Amúgy a yt-downloader csuda egy progi. Meg akartam nézni a youtube-on a Hasutasok c. filmet de nem adta , mert azt mondta, hogy jelentkezzek be a gugli fiókommal, hogy láthassa, hogy nem vagyok gyerek. A címsoros linket meg bemásoltam a downloaderbe , oszt úgy leszedte a filmet, mint a huzat. -
válasz
tordaitibi #97249 üzenetére
Itt az én [szabálytalan] megoldásom egyszerű fájl kicseréléssel, de gondolom, hogy ezt a faultomat a debián egy következő yt-dlp frissítéskor egyszerűen felül fogja írni. Addig meg működik az új verzió.
-
válasz
tordaitibi #97239 üzenetére
Mi az a Snap?
Írtuk már, hogy ne menj motoros szemüveggel búvárkodni, mert belemegy az orrodba a víz.. -
válasz
tordaitibi #97093 üzenetére
Na Tibor!
A yt-dlp és downloader beüzemelése kézihajtányos módszerrel.
1. synapticból telepítsd a yt-dlp és a youtubedl-gui csomagokat ennek eredményeként a downloader jó lesz de a yt-dlp egy használhatatlan zizimport fájlt lesz a /usr/bin mappában
2. Töltsd le a legújabb [https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/download/2024.07.16/yt-dlp_linux] fájlt és ezt nevezd át yt-dlp -nek. Tedd futtathatóvá. Ezzel a 35 megás fájllal írd felül a x@r 2.9megás zizimport yt-dlp fájlt a /usr/bin mappában.
3. Kész. !!! Lehet, hogy szabálytalan, de múködik!
-
válasz
Petya XT #97018 üzenetére
Nagyon egyszerű. Gparteddel elveszed a boot, ESP jelölőt, lesz helyette msftdata jelölő. Ezután már a nemo felcsatolja , azt törölsz belőle amit akarsz. Jelszót szokott kérni. A garázdálkodás után tedd vissza a boot, ESP jelölőt. Másik módszer : Nemo indít , a fájlrendszerben elnavigálsz a /boot/efi/efi mappába oszt azt garázdálkodsz bene, amit akarsz. Ha nem boldogulsz, akkor megnyitás rendszergazdaként. Csak eeneb@xssz valamit! Minél hamarabb hagyd abba a rendszergazdaként való GUI-s garázdálkodást. De működik.
-
Folyt köv, csak átbootolok linuxba. Aztán a másolt rendszer /etc/fstab fájl végére beírni egy ilyesmit természetesen a te EFI partíciód UUID-jét használva:
UUID=0FA5-67BF /boot/efi vfat umask=0077 0 1
Aztán indítasz egy másik UEFI linuxot és a grub menüjébe felveszed a gyógyítás alatt álló linuxodat:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , de linux mint és debian esetén jó a sudo update-grub is erre a célra.
Aztán a segítő UEFI linuxodat indítva a grub menüjéből bebootolod a gyógyítás alatt álló linuxodat.
Aztán telepíted a grub-efi-amd64 és a grub-efi-amd64-signed csomagokat a függőségeikkel együtt, ezt az első csomag telepítésekor egybe meg fogja csinálni a synaptic.
Aztán másolod a /usr/lib/grub/x86_64-efi mappát a /boot/grub/ mappába.
Aztán linux mint ill. debian esetén egyszerűen
sudo grub-install /dev/sdX
sudo grub-install --recheck /dev/sdX
sudo update-grubés győztél.
-
válasz
Petya XT #96990 üzenetére
Azért egy Gparted képet feltehetnél arról a lemezről. Valószinüleg MBR lemezre telepítetted. A gyógyítás picit bonyolult, de egyszerű, ha UEFI telepítésnek akarod átalakítani. Először egy live linux bebootolása után Gparteddel másolni kell a /partíciót egy másik lemezre. Aztán az eredeti lemezt újra kell inicializálni GPT lemeznek. Csinálni az elejére egy kb 320 megás Fat32 partíciót , amire rá lehet aggatni boot , ESP jelölőket. aztán Gpateddel az előző Fat32-es partíció mögé vissza másolni az előzőleg elspájzolt /partíciót. ... Folyt köv, csak átbootolok linuxba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gumi és felni topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kuponkunyeráló
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen egeret válasszak?
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3095, 100% Akkumulátor
- Macbook Air 15 Retina (2023) M2 16GB 256GB Magyar iStyle vásárlás számla, doboz + Skin 1év Garancia
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 256GB / 12 hó jótállással
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest