- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Yettel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
válasz
herdsman12 #49344 üzenetére
-
Sonja
nagyúr
válasz
herdsman12 #49336 üzenetére
Ha megvan a youtube-dl, akkor nyiss egy terminal-t, majd ez a parancs lementi egy 720p-s mp4-ben.
youtube-dl http://pstream4.tv2.hu/vod10/TW9WoZIDEUo1gPm3QzZFGw/1479934045/amlst:4/20161122/233486/std/chunklist_b4160000.m3u8
-
Sonja
nagyúr
Van nekem egy SACD .ISO file-om, ami nem lett jól elkészítve. Google segített kideríteni, hogy mit kellene tennem vele, azaz ezt:
"Iso is created with a blocksize of 2064 and not 2048. Therefor we need to convert the iso image to a 2048 blocksize."
A megoldás leírása csak Win alatti.
Linux alatt, mivel és hogyan tudom megoldani?
Magyarán ISO-ból ISO-t akarok, de megváltoztatva a block méretét. Valakinek valami ötlet?
Köszi!
-
Sonja
nagyúr
Adobe Returns To Updating NPAPI/Linux Flash Player
Ennek azért nem örülök.
Már rég meg kellett volna szüntetni a támogatását a böngészők részéről. Egy az egyben kivenni a flash támogatást, és kész.
-
Sonja
nagyúr
válasz
mefistofeles #47814 üzenetére
Mi a pontos típusa a Canon nyomtatónak?
-
Sonja
nagyúr
válasz
mefistofeles #47774 üzenetére
-
Sonja
nagyúr
Köszi az ötletet, nem ismertem!
Egyébként nem eszi jobban, mint más beállítás, ha ugyan úgy HW-es gyorsítást használsz. Én VDPAU-t használok, és nem láttam semmi különbséget gépigényt nézve.
Ellenben tényleg szebb lett a kép.
SMPlayer-ben könnyen be lehet állítani. Beállítások -> Videó fül -> Kimeneti meghajtó-nál átállítani opengl-hq kimenetre.
-
Sonja
nagyúr
válasz
korobi #47397 üzenetére
Elsőnek exportáld egy file-ba az összes billentyű beállítást:
dconf dump /org/cinnamon/desktop/keybindings/ > keybindings-backup.dconf
Utána szerkesztheted benne ami kell. Ha megvagy, akkor már csak vissza kell importálni:
dconf load /org/cinnamon/desktop/keybindings/ < keybindings-backup.dconf
-
Sonja
nagyúr
válasz
Damateo #47233 üzenetére
Így próbáltad?! Működnie kellene pedig.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#59070464 #47203 üzenetére
Szerk.: Igaz, "Does not ship to Hungary".
Szerk2: Ez nem felelne meg felyette?!
-
Sonja
nagyúr
Van egy másik is, a OneDrive Free Client. Azt nem tudom, hogy ez jól is működik-e vagy sem.
-
Sonja
nagyúr
válasz
spammer #44808 üzenetére
Azzal se megy, legalábbis nálam.
Keresés www.krebsonsecurity.com
HTTP csatlakozás létrehozása ide: www.krebsonsecurity.com
HTTP kérés küldése.
HTTP kérés elküldve, várakozás a válaszra.
Újra próbálom HTTP0 kéréssel.
Keresés www.krebsonsecurity.com
HTTP csatlakozás létrehozása ide: www.krebsonsecurity.com
HTTP kérés küldése.
Figyelem!: Váratlan hálózati olvasási hiba, a csatlakozás megszakítva.
Nem lehet elérni `http://www.krebsonsecurity.com/'
Figyelem!: Nem lehet elérni a dokumentumot.
lynx: Nincs kezdőfájl!Chrome és Dillo alól működik az oldal, bármikor.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#59070464 #44806 üzenetére
Megnéztem lynx-el, nálam ezt dobta!
Keresés krebsonsecurity.com
HTTP csatlakozás létrehozása ide: krebsonsecurity.com
HTTP kérés küldése.
Figyelem!: Váratlan hálózati olvasási hiba, a csatlakozás megszakítva.
Nem lehet elérni `http://krebsonsecurity.com/'
Figyelem!: Nem lehet elérni a dokumentumot.
lynx: Nincs kezdőfájl! -
Sonja
nagyúr
Igen, új terminál nyitásnál már működnek a parancsok.
Köszöntem!
-
Sonja
nagyúr
Szeretnék alias parancsot használni. Hova, melyik file-ba kell írni, ha azt akarom, hogy minden terminál nyitás után használható maradjon?!
Bash-t használok.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #44729 üzenetére
Ha a SMART közli az adatot (pl. Samsung a #241-ben közli), akkor ez a parancs jó lehet (/dev/sdb helyett nyílván a te SSD-t add meg):
sudo smartctl -A /dev/sdb | awk '/^241/ { print "TBW: "($10 * 512) * 1.0e-12, "TB" } '
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #44723 üzenetére
Úgy látszik nem volt érthető a leírásom. 64bit-es Ubuntut használok, 64bit-es programokkal. A játékok jó része csak 32bit-es, ehhez 32bit-es libeket használnak. Ahhoz, hogy nekem legyenek 32bit-es libek, megadtam régebben, hogy dpkg --add-architecture i386, így szépen szedegettem a 32bit-es libeket, amiket a játékok igényletek. Eddig nem volt gond, mert volt 32bit-es Google Chrome is, most viszont eltünt, és kereste, ezért volt a hiba kiírás. Viszont ugye már tudom, hogy meg lehet adni a repónak, hogy melyik arhitektúrát keresse, így volt hiba, nincs hiba. Marad szépen a 64bit-es Chrome, és frissül továbbra is hiba nélkül.
-
Sonja
nagyúr
Egy megoldást találtam, ami nem tudom mennyire jó/nem jó?!
A /var/lib/dpkg/arch file-ban kiszerkesztettem az i386-ot, így nem kellett eltávolítanom az i386-os programokat/libeket.
Szerk.: Megvan, megtaláltam az igazi megoldást!
Először is visszaírtam /var/lib/dpkg/arch file-ba az i386-ot, így jött a hiba. Utána szerkesztettem a /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list file-t, amiben meg lehet adni, hogy melyik arhitektúrát használja. A deb után meg lehet adni az arhitektúrát, tehát így néz ki a sor most már:
deb [arch=amd64] http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
Pfuhh, ezt is megoldottam.
-
Sonja
nagyúr
Lenne egy kis problémám. Frissítésnél ezt a hibát dobja:
W: Sikertelen letöltés: http://dl.google.com/linux/chrome/deb/dists/stable/Release
A várt „main/binary-i386/Packages” bejegyzés nem található a Release fájlban
(Rossz sources.list bejegyzés vagy helytelenül formázott fájl)
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek
lettek felhasználva.Ez rendben is van, mivel a Google dobta a 32bit-es Chrome-ot, én pedig használom az i386 depót, mivel a játékok igénylik az i386-os libeket. Sajnos kiiktatni a dpkg-vel az i386-os architektúrát nem lehet addig, míg el nem távolítom az i386-os programokat. Nem tudom ez utóbbi vonatkozik-e a libekere is vagy sem, de inkább nem nyúltam hozzá.
A kérdésem az, hogy nem lehet megadni/megoldani azt, hogy csak a Chrome-nál ne vegye figyelembe az i386-ot?!
Oké, így is frissíti a rendszert a programokkal együtt, csak mindig kiírja ezt.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Rimuru #44035 üzenetére
A klónozás sikerült dd-vel, de a gparted szépen leállt hibával ("kifagy") a FAT32 partícó nagyobbításánál.
3x próbáltam a FAT32 partíciót nagyobbítani, mind a 3x a gparted leállt hibával.
Most kénytelen vagyok win 8.1 alatt megcsinálni ezt (laptopomon még Win 8.1 van).
-
Sonja
nagyúr
válasz
Rimuru #44028 üzenetére
Végülis rendelkezésre áll két kártyaolvasó is (több is
), csak gondoltam gyorsabb, ha először lementem, majd vissza.
Meg egyébként el akarom menteni felhőbe is a lementett ISO/IMG file-t, hogy meglegyen később is.
Remélem sikerül minden, és a 4GB-os Kobo Glo HD ebook olvasóból lesz 32GB-os (Így!).
Köszi!
-
Sonja
nagyúr
Hogy lehet egy USB pendrive-ról (kártyaolvasó+microSD kártya) dd-vel ISO-t készíteni?
Simán csak így pl.: sudo dd if=/dev/sdX of=usb-image.iso (az X helyett természetesen a pendrive helye, ami nálam az sde). Vagy kell még valami, ha bitre pontos másolatot akarok? Van egy 4GiB microSD kártyám, amit bitre pontosan át akarok tenni egy nagyobb 32GiB microSD kártyára, majd utána GParted-del megnövelni az egyik partíció méretét a kártyán.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
Terminálba beírod egymás után
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get updateUtána beállítások -> További illesztő programok, itt kiválasztod az NVIDIA binary driver-ből a legfrissebbet (352.63), ami mellett az van zárójelben, hogy zárt, tesztelt! Majd újraindítod a gépet, és máris fent van a legfrissebb nvidia driver.
-
Sonja
nagyúr
válasz
ViZion #43670 üzenetére
Ghostery helyett pedig Disconnect!
-
Sonja
nagyúr
válasz
Ice&Lime #43580 üzenetére
Már írtam, hogy ott a dispwin program.
Feltelepíted, majd a monitorodhoz való .icm/.icc file-t bemásolod a /home/neved/.local/share/icc mappába. Utána MATE-en a beállítások -> automatikusan induló progikhoz létrehozol egy új bejegyzést, majd a parancsnak a dispwin -I /home/neved/.local/share/icc/monitorod.icm (értelemszerűen kitöltve, amúgy az nagy i lenne) adod, és ennyi. Minden indításnál szépen betöltődik a színprofil. Ez egy monitorra van, ha többet is használsz, akkor még paraméterezni kell. Én is így használom, szóval tapasztalatból írom mindezt!
-
Sonja
nagyúr
Rootként futtatva egy programot terminálban, lehet-e ilyen esetben a pkexec parancsot használni? Biztonságos? Ugyan ezt grafikus környezetben, pl. a thunarban egy program megnyitás esetén rootként?
-
Sonja
nagyúr
Ha GUI-s kell Total Commander alternatívának, akkor Double Commander.
-
Sonja
nagyúr
válasz
gabikiraly2 #43238 üzenetére
Igen, törölve lett onnan a trusty-hoz való. Ezzel a PPA-val próbáld:
sudo add-apt-repository ppa:djart/minidlna
sudo apt-get update
sudo apt-get install minidlna -
Sonja
nagyúr
Monitor vásárlás előtt vagyok, és mivel kalibráltatva venném (Oázisból ofc
), így utána olvastam, hogy hogyan kell XFCE alatt az ICC profilokat beállítani. Nos, itt nem GUI van, hanem CLI-s xicc parancs (vagy dispwin).
Végülis használható, de egy GUI-s beállítót igazán csinálhatnának XFCE alá is.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
hódmaci #42815 üzenetére
Ha Ubuntu alapút használsz, akkor az alsót válaszd, azaz a DEB-et, onnan pedig azt, amilyen alapú az Ubuntu. Ha 14.04 LTS-t használsz (vagy ennek megfelelő Mint-et, stb.), akkor a youtube-dlg_0.3.8-1~webupd8~trusty0_all.deb file-t kell letöltened. Esetleg használhatsz PPA-t is.
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dl -
Sonja
nagyúr
válasz
Rimuru #42785 üzenetére
Szerintem a most megjelent 1.8-as verzióra ez már nem igaz.
- A Pulse Audio driver is implemented. It is selected automatically when Pulse Audio is running.
-
Sonja
nagyúr
Van arra valakinek ötlete, hogy XFCE alatt az asztalon lávő ikonok sorrendjét újraindítás után is megjegyezze?
Reggel minden bekapcsolás után az az első, hogy vissza kell rendezni az ikonokat úgy, ahogy az kikapcsoláskor volt, és már kezdem unni.
Régen ilyen nekem utoljára talán Win XP alatt volt.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Submarine #42171 üzenetére
Csak Xubuntu/Lubuntu 12.04-ig (vagy Linux Mint 13-ig) van a SiS-hez driver, ha azt tennél fel, akkor itt a driver és a leírás, hogy mit kell csinálni. Újabb rendszeren szerintem nincs megoldás, de várd meg hozzáértőbb véleményét is.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #41758 üzenetére
A Claws Mail oldalán van egy Plugins menűpont a Download alatt, és ott van egy Notification, ami kell neked.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #41729 üzenetére
1. Válaszd ki a neked megfelelőt.
2. Sublime Text, Atom
3. Geany, Claws Mail
4. ShotCut, OpenShut
5. Krita, Pinta, MyPaint -
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #41677 üzenetére
Nem lehet a szerverhez kapcsolódni, már próbáltam. Kicsit uána olvastam ennek a MasterMC-nek, és ez egy tört Minecraft, amit saját maguk használnak.
Itt egy érdekes kis leírás erről az egészről. Tényleg pofátlanság.
-
Sonja
nagyúr
válasz
weinmaker #41611 üzenetére
Nem igazán éretem, hogy miért akarod a Windows-os klienst használni a Minecraft-hoz?!
Leszeded a .jar file-t a minecraft.com oldalról, ami a Java-s kliens, tehát Java is kell neki. Utána elindítod a klienst, majd beállítod így, ahogy a Mastermc oldalon írják.
(#41612) CPT.Pirk: Nincs külön kliensük Linux alá, a normál Minecraft klienst kell használni a fentebbi oldalon leírtak szerint.
-
Sonja
nagyúr
válasz
ubyegon2 #41438 üzenetére
Az eddigi 500GB-os WD Blue-t váltottam vele, ami tönkrement. Egyébként inkább csak torrentre van használva ez a HDD.
Itt a kimenet:
Disk /dev/sdc: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 fej, 63 szektor, 121601 cilinder, összesen 1953525168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Lemezazonosító: 0x000a3426
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdc1 2048 1953523711 976760832 83 Linux -
Sonja
nagyúr
Holnap veszek egy 1TB-os HDD-t, ami 4K-s. Kell valamit figyelnem a GParted által létrehozott partíciónál és formázásnál?
Win alatt automatikusan felismerte és formázta 4K-ra, itt nem tudom, hogy hogy van ez.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41037 üzenetére
Ext4 írás van Win alatt is a Paragon ExtFS programmal.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Lathronos #40932 üzenetére
Én pl. azért álltam le a RadioTray használatról, mert bugos.
Egy idő után leáll a rádió lejátszás. Leállítás, majd elindítás és megint megy egy darabig. Több adónál előfordult, szóval nem magával a "rádióállomással" volt a probléma, hanem a program rossz. Pedig kicsi, egyszerű és nekem pont megfelelő lenne.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
beloadjoker #40482 üzenetére
Szvsz ezt felejtsd el. EKG2 a megoldás.
Debian/Ubuntu alatt sudo apt-get install ekg2, és máris meglesz. Elindítod (ekg2 a parancs), majd sorban kiadod a következőt:
session -a xmpp:FACEBOOK_NEVED@chat.facebook.com
session password FACEBOOK_JELSZÓD
save
végül connect.Máris a chat-en vagy!
-
Sonja
nagyúr
válasz
herdsman12 #40436 üzenetére
Ha a Letöltések mappában cbpp-1.0-i386-20150428.iso szerepel, és te csak cbpp-1.0-i386.iso file-t adsz meg, akkor nem is fogja megtalálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen autót vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mobil flották
- Path of Exile (ARPG)
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest