- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Poco F7
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mostmár , hogy sikerült törölni a négy partíció emlékképét is , így már az sincs. Béke poraira! Sírjánál eléneklem a kovbojok kakadalát. Lehet ,hogy fogok egy Samu-kalapácsot és szögként beütöm az anyaföldbe.
Köszi Verbatim , itt a reklám helye! Feladtam!
Félvezető, vagy kondi baja lehet mert bedugás után egy darabig látszik, aztán már nem. -
válasz
King Unique #56616 üzenetére
enen@enen-T101HA ~ $ sudo dmesg | tail
[sudo] enen jelszava:
[ 227.321784] usb 1-2.1: Manufacturer: Verbatim
[ 227.321790] usb 1-2.1: SerialNumber: 070B695A35BFA403
[ 227.324645] usb-storage 1-2.1:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 227.330103] scsi host0: usb-storage 1-2.1:1.0
[ 228.362113] scsi 0:0:0:0: Direct-Access Verbatim STORE N GO PMAP PQ: 0 ANSI: 6
[ 228.364318] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
[ 228.365926] sd 0:0:0:0: [sda] 241958912 512-byte logical blocks: (124 GB/115 GiB)
[ 228.366626] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[ 228.366631] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 2b 00 00 08
[ 228.367312] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
enen@enen-T101HA ~ $ -
válasz
#21078528 #56611 üzenetére
Na most?
enen@enen-T101HA ~ $ sudo fdisk -l /dev/sda
[sudo] enen jelszava:
Disk /dev/sda: 115,4 GiB, 123882962944 bytes, 241958912 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xff8e8325Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 90179583 90177536 43G b W95 FAT32
/dev/sda2 90179584 174065663 83886080 40G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 174065664 236979726 62914063 30G 83 Linux
/dev/sda4 236980224 241958911 4978688 2,4G 82 Linux lapozó / Solaris
enen@enen-T101HA ~ $ sudo hdparm -r0 /dev/sda/dev/sda:
setting readonly to 0 (off)
readonly = 0 (off)
enen@enen-T101HA ~ $Most mit csináljak? Kihúzzam visszadugjam ????
kihúzás és visszadugás még nem volt és most ez van:
enen@enen-T101HA ~ $ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
mmcblk0rpmb 179:24 0 4M 0 disk
mmcblk0boot0 179:8 0 4M 1 disk
sda 8:0 1 115,4G 0 disk
├─sda4 8:4 1 2,4G 0 part
├─sda2 8:2 1 40G 0 part
├─sda3 8:3 1 30G 0 part
└─sda1 8:1 1 43G 0 part
mmcblk0boot1 179:16 0 4M 1 disk
mmcblk0 179:0 0 116,5G 0 disk
├─mmcblk0p4 179:4 0 50,5G 0 part /media/enen/443A3E243A3E1380
├─mmcblk0p2 179:2 0 100M 0 part /boot/efi
├─mmcblk0p5 179:5 0 40G 0 part /media/enen/adat
├─mmcblk0p3 179:3 0 16M 0 part
├─mmcblk0p1 179:1 0 499M 0 part
└─mmcblk0p6 179:6 0 25,4G 0 part /
enen@enen-T101HA ~ $?????
-
Örülök. hogy segítetek. A kütyü él, mert windowsból a fat32-es partíciója olvasható és linuxból pedig a linuxos
/ partíció csatolható és olvasható. Azon döglött meg hogy egy UEFI-s rendszer (Asus T101Ha) windows 10-es részének bebootolása után bedugtam egy ewent-ew1140 USB-hub részébe pedig ő egy MBR-es rendszerű eszköz volt és a második exFAT partícióját szerettem volna "csatolni". Ebbe a műveletbe döglött bele.
Maga az eszköz egy Verbatim stor n go vx400 128gb eszköz volt ( ??? ) .
Minden része írásvédett és a második exFAT partícióját formázni akarja a windows.
Ő volt az! . -
Haladtam?
enen@enen-T101HA ~ $ sudo fdisk -l /dev/sda
[sudo] enen jelszava:
Disk identifier: 0xf8d54c8a
enen@enen-T101HA ~ $ -
A verbatim store n go drájvommal jól elbántam. Írásvédett lett az egész kütyü. Hogyan lehetne meggyógyítani?
Ehun a problemma:enen@enen-T101HA ~ $ sudo fdisk -l /dev/sda
[sudo] enen jelszava:
Disk identifier: 0xff8e8325Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 90179583 90177536 43G b W95 FAT32
/dev/sda2 90179584 174065663 83886080 40G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 174065664 236979726 62914063 30G 83 Linux
/dev/sda4 236980224 241958911 4978688 2,4G 82 Linux lapozó / Solaris
enen@enen-T101HA ~ $ o
o: a parancs nem található
enen@enen-T101HA ~ $ sudo fdisk /dev/sdaWelcome to fdisk (util-linux 2.27.1).
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.o
fdisk: a(z) /dev/sda nem nyitható meg: Írásvédett fájlrendszer
enen@enen-T101HA ~ $ o
o: a parancs nem található
enen@enen-T101HA ~ $ sudo fdisk /dev/sdaWelcome to fdisk (util-linux 2.27.1).
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.ow
fdisk: a(z) /dev/sda nem nyitható meg: Írásvédett fájlrendszer
enen@enen-T101HA ~ $ ow
ow: a parancs nem található
enen@enen-T101HA ~ $ -
válasz
Frawly #56550 üzenetére
Frawly, ubyegon2:
Köszi , már megcsináltam az újabb multibootos kütyüm. Ez most egy 64 gigás sima pendrájvra készült ezúttal BIOS/UEFI verzió egyben. Itt most nem kell mókolni a syslinux configgal , mert segít az EFI partíció. A kütyü egyébként nem GPT, csak sima MBR rendszerű. Bootolható az sda1 ekkor müxik a multibootos ISO LIVE kollekció, az sda2 bootolásakor indítható a hátra telepített peppermint linux, vagy bármi , ami nem az sda1.
Azért sda és nem sdb , mert ebben a vasban /dev/mmcblk0-nak hívják a 128 giga buta SSD-t.
Íme:
Hát ennyit az én logoutomról. -
Szükségem lenne egy olyan linux disztróra, melyik tudja a live módot is, de nem túl nagy kiterjedésű a telepítője, van grafikus ablakkezelője, tudja EFI-t és a GPT-t is,64 bites, ugyanolyan rendes telepítő varázslója van , mint az Ubinak, vagy a Mintnek és ugyanúgy Grub2-t használ. Szóval a lényeg a kicsi ISO méret lenne és lehetőleg a vincseszteren telepített állapotban érje be kevés hellyel.
-
válasz
Rimuru #56515 üzenetére
Köszönöm szépen!
A syslinuxos chainloader segítségével sikerült végre megcsinálni a swájci bicska USB-s SSD kütyümet egyenlőre legacy verzióban !
Az alapanyag egy verbatim store n go 128gigás USB-SSD drive. Így partícionáltam:
Az sdb1 fat32 , erre windowsból Yumival másolódnak a live iso-k és egyéb iso-k (vírusirtók satöbbi, pl windows telepítő), a Yumit is linuxosok csinálták, syslinuxos bootot tesz az sdb MBR-jébe. A Yumi nagyon kiszolgálja a felhasználót, nem kell beállítások után kutakodnia.
Az sdb2 exFAT, csak winnyózból tudtam megformázni, a linux a /media/user mappába mountolja ha megkérjük rá.
Az sdb3 egy NTFS szükséges rossz ,mert az előzőleg a drive hátsó végébe telepített linux, esetemben L.Mint XFCE 32 bites (bizonyám(!) ... semmi perzisztens baszkurálódás valamelyik live iso-val !) Grub-loaderét ebbe a partícióba telepítettem ez alapján:Installing GRUB2 to a Partition így:sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imgSajnos emiatt került a linux a kiterjesztett partícióba.
Ezután már csak annyi dolgom volt, hogy az sda1 multiboot mappájában található syslinux.cfg fájlba beszúrjam ezt:LABEL grub2
MENU LABEL Grub2
COM32 chain.c32
APPEND boot 3És győztem !
Köszönöm nektek!
Beletelt pár álmatlan éjszakába , mire mindezt a tudatlan fejemmel összebuheráltam.
Külön köszönet colomb2-nek!!
-
válasz
Rimuru #56510 üzenetére
Köszi!
Ezt egy pár év alatt biztos meg lehet emészteni.Akkor másképp kérdezek :
Van két partíció
- az sda1/multiboot mappában ott van az ldlinux.sys és a sylinux.cfg . Hogyan lehet ezeket működésre bírni az sda2-re telepített linux grub.cfg-ból (az sda MBR-ben a grub2) ?de nekem jó lehet fordítva is
- syslinux az sda MBR-ben , dolgozik tőle az sda1, hogyan lehet innen beröffenteni az sda2-n lévő grub2-es linuxot?Melyik verzió járható?
-
válasz
Rimuru #56504 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Akkor a swájci bicskagyártási munkahipotézisem a következő mostanság (kiterjedt linux ismereteim hiányában):
Lesz egy kétpartíciós USB-s SSD-m.
partíciói:
/dev/sdb1 fat32
/dev/sdb2 ext4
Először yumival megcsinálom a multibootos "pendrájvomat" az sdb1-es partícióra beleintegrálván különböző live.iso fájlokat.
Második nekifutásra telepítek egy 32bites linuxot az sdb2-re, a Grub2 természetesen az sdb-re kerül.
Elindítom az sdb2-re telepített linuxomat.
Ezután tartalékként telepítem a grubot egy másik kis pendrájvra az sdc-re is.
Ezután megkeresem az sdb1-en lévő yumi által nyilván megcsinált boot mappát és a benne lévő grub mappa grub.cfg fájljából copyzom a nekem kellő iso fájlok bootolásáért felelős részletet és ezt pastézom az sdb2-n az igazi linuxom /etc/grub.d/40_custom fájljába.
ezután:
sudo update-grub
Ezután remélem , hogy a tudás hiányában összeollózgatott kis swájci bicskám működni fog.Ha újabb distrot telepítek a yumival az sdb1-re akkor az majd nyilván letúrja az sdb-ről a linuxos grub bejegyzésemet, de sebaj, mert az sdc-ről majd be tudom bootolni a telepített linuxomat és a grub újratelepítésével és a 40_custom file tuningolásával és megint egy update-grub művelettel a kígyó már a saját farkába harap és kész !
Van erre remény , hogy jó lesz ??????
-
USB-s SSD-re telepített linux (tehát nem iso fájl) másik vasba bedugva elindítható? Bebootol? Másként kérdezve egy MBR-es rendszerben a benne lévő egyetlen SSD-re telepített linux másik vasba átpakolván az SSD-t legacy módban elindítható? Fog működni?
-
Sziasztok.
Na! A mániám kapott egy löketet.
Ez így működhet?
Ha igen ,akkor nekilátok.
Az lenne még a kérdésem, hogy az USB-s SSD-re MBR-es rendszerben telepített linux elindítható elméletileg bármilyen nem UEFI-s vasdarabon? -
Esetleg, ha nem sért szabályokat nem írná meg valaki maszekba, hogy mit kell a kodiba beledöngölni, hogy jól mukoggyon?
-
Újra kellett telepítenem a linux mintet az újabb winnyóz10 újra telepítése miatt , de telepítés közben elfelejtettem felcsatolni /Adat az NTFS adatpartíciómat .Tudom, hogy az fstab fájlban fel tudom UUID-del csatolni végleg., De milyen opciókat kell (ott a sor végére azt a négy dolgot) beírni?
-
válasz
jackal79 #55550 üzenetére
Egyrészt:
Wine alatt lehet azt is.Másrészt:
A GIMP-re van egy Photoshop skin. -
válasz
jackal79 #55542 üzenetére
A linux distrókban általában szokott lenni egy előre bekonfigurált torrent kliens. Azt miért nem próbálod ki?
Tudom , hogy alapvető linuxos filozófia az , hogy csináljunk problémát magunknak, ha nincs és azt oldjuk is meg lehetőleg konzol használatával.
Dehát ha már eleve megfőzték neked, akkor minek kotyvasztani másikat?
-
válasz
ubyegon2 #55462 üzenetére
Én újabban úgy csinálom, hogy az első két partíció a windows 10-é, a harmadik az /ADAT (ez NTFS csakazért is) és ebben van a Letöltések mappa és a negyedik (ez kiterjesztett) a linuxé benne a logikai / és a logikai swap partíció. A linux letöltései is a /ADAT partíció Letöltések mappájába vannak irányítva. Tudom hogy eretnekség linuxban NTFS partíciót használni , de én ezt a kompromisszumos megoldást választottam. Hozzáteszem, hogy nem sokat torrentezek, és csak "hivatalos" célokból torrentezek.
-
válasz
kmisi99 #55307 üzenetére
Biztos modem kártya van benne még és az ugyebár nem jó semmire. Nekem is volt ilyen, ha jól emlékszem akkor egy atheros kártyát bütyköltem bele az öreg Acer laposba, meg egy antenna drótot és a tiltó bit pinjét el kellett kaparni , hogy ne kontaktáljon . Így a bios nem látta bár de a rendszer igen és működött. Jobban jársz egy USB-s wifi dugóval.
-
Az ESP partíció olyan lehet mint egy feneketlen gyűjtögető szemeteskuka.- Mint ahogy anno a windows XP minél több szemetet begyűjtött ,annál stabilabb lett a túlhízott winnyóz.
Az UEFIs Asus T101HA transformer bookom először köpködte ki magából a manjaro linuxot , aztán a Linux Mint Sonja 18.2-vel már egész jól elvolt, most tettem rá vissza a legújabb Manjarót és észre sem vettem és máris rajta lett és ketyeg mint az óra. Jól elvannak együtt a winnyóz 10-zel. Természetesen hangja még mindig nincs a linuxnak ezen a vason. -
-
válasz
Vardar #54785 üzenetére
Ne kapkodd el a telepítést !
A googlin írd be a notid tipusát és a linux szót és keress rá . Nem-e csak jajszókat fogsz találni ez ügyben?
Ha UEFI-s ,akkor lehet hogy nem lesz egy kéjes élmény telepíteni.
Én egy asus T101HA notira kínnal két distrót találtam ,ami hajlandó volt elindulni ,egy manjarót és egy Linux mint legújabb cinnamont. Egyszer volt hangja is valami csoda folytán a manjaróval . Most a mint megy rajta, de nincs telepített hangeszköze most sem.
Persze lehet próbálkozni, hisz a win10-est bármikor vissza tudod tenni remélhetőleg. -
válasz
ubyegon2 #54775 üzenetére
Most van folyamatban az emésztés! Kovászolt káposztából készítette a töltött kápit a nejem BAZ Megyei módra gerslivel , sok hússal, benne egy darab füstölt csülökkel,világos pikant lével, egy picike paradicsomos rántással. Absolutly no szabolcsi hústalan piros rizses töltike, az hivatalból kontra a részemről!!! Ezt a BAZ megyei finomságot szálára szeletelt friss hagymával és friss kenyérrel ..... hajajaj!!
Igen! Így parrot persistens módban megy , már magyarítottam, lettem egy rendes linux user és veszi a frissítéseket, mindent.Legacy módban megy. A yumis patícióba egyéb iso-k is mennek bele live mód céljára vagy telepítőnek. Az NTFS partíció is funkcionál hátul. -
Debian 9.1 cinnamon x86-64 -ből a Thai X terminal hogyan távolítható el, mivel nincs rá túl nagy szükségem?
-
A multifunkciós usb-SSD bütyköléssel most a parrot lite distróval próbálkozom live persistece módban. Az iso fájlt azért se DD-ztem, hanem Yumival telepítettem az első Fat32-es partícióra, mert így még a Yumiba sok mindent majd bele lehet pakolászni és nincs gondom a bootmanagerrel. A második partíció egy 24 Gigabájtos Ext4-es partíció lett aminek a címkéje persistence. Létre kellett hozni rajta egy persistence.cfg fájlt aminek a tartalma / union. Ha persistence módban indítom akkor már felcsatolt állapotban találom a persistence partíciót. Van egy olyan lehetőség is , hogy persistence encrypted módban indítsam ,ez valyon a persistence partíció titkosítására vonatkozna? Ezt egyenlőre nem babrálom. Egyenlőre a live user vagyok, ennek túl sok a joga. Itt a debianban remélem lehet egy mezei usert hozzáadni saját jelszóval és működő sudoval ???
Már van magyar billentyűzetem. Nyelvi támogatást hogy lehet debiánban telepíteni?A harmadik partíció NTFS .Egenlőre ennyire jutottam.
A debián live rendszerhez elkelne egykis segítség.
-
Már addig eljutottam, hogy Magyarítottam. Külön jelszava van a Live sesson usernek . ez rootként tud dolgozni,ha beírjuk a jelszót. A hozzáadott juzeremnek más a jelszava ,de ebben a fiókban is a mint (live sesson user) jelszavát kéri a rendszer a fontos dolgokhoz , ha meg nem azt kéri akkor a user jelszavára vár , de arra nem csinál semmit és a sudo sem működik ebben a fiókban.
senki@mint ~ $ sudo su
[sudo] senki jelszava:
Sorry, user senki is not allowed to execute '/bin/su' as root on mint.
senki@mint ~ $ sudo su
[sudo] senki jelszava:
Elnézést, próbálja újra.
[sudo] senki jelszava:
Sorry, user senki is not allowed to execute '/bin/su' as root on mint.
senki@mint ~ $ -
-
Letöltöttem egy MultiSystem live DVD-t. Hogyan lehet ezt feltelepíteni egy partícióra? Amúgy ez egy UBI 16.04-es Unity. Azért szeretném feltelepíteni , hogy pl a Unity felületet lecserélhessem. A szokásos install ikon nincs benne.
-
válasz
Rimuru #54639 üzenetére
A Yumi egy a pendrivelinux.com oldalról letölthető windowsos alkalmazás, ezzel linuxos keretek között (ha jól értem syslinuxot használ) lehet egy partícióra (most az sdc1-re) isókat pakolászni. Ez a bootmenagerét az sdc1-re tette.Indítás után egy keretprogramból lehetne választani, hogy melyik ISO-t bootoljuk.
Az sdc6-ra telepített linux viszont az sdc-re tette a grubot, ezért a Yumi-t nem tudom bootolni, vagy azért mert nem látszik az sdc-től az sdc1 , vagy azért lehet (csak tudatlanul morfondírozok) mert a yumi csak első alkalommal telepíti a bootját és ezt az utólag telepített linux mint felülírta a grubjával, ezután már akármit telepítek a többi iso mellé a Yumival az sdc1-re Ő már valószinüleg nem pakolja újra a bootmenagerét, mert észleli, hogy már funkcionáló Yumi rendszert bővítek, és a művelet végén jelenti , hogy minden OK.
A két középső partíciót windowsos mentések céljára hagytam. A Nero-s izé pedig egy windowsos backup telepítő lehet. Ezt még nem próbáltam.Ezt a két partíciót valóban akár össze is vonhatnám egy NTFS partíciónak, csak azért hagytam egy FAT32-est is hogy legyen olyan is, nem tudván , hogy a Nero-izé mit szeret.
A telepített 32 bites XFCE pedig olyan lassú mint a tetű ezen a Verbatim vx400-as SSD-n ,igaz bár, hogy csak USB2.0-ba van dugva nem USB3.0-ba.
-
Helóka!
Egy USB-s SSD-n csináltam egy ilyen partícionálást:
Hogyan lehetne megcsinálni azt , hogy először egy linux mintet telepítenék az sdc6-ba , majd az sdc1-be pakolásznék live iso-kat mondjuk yumi-val , vagy mondjátok meg hogy mivel , hogy a végén bootolható legyen vagy a telepített linux, vagy valamelyik live iso, az sdc4 és sdc3 pedig megmaradna simán mentés céljára helynek úgy , hogy az sdc4-re visszapakolnám az SSD-hez ajándékba kapott Nero backitup telepítő állományát . ????Szóval egy svájci bicskafélét akarok összehozni.
-
Most mi van? A Kodi Wiki oldalát eltökítették, synapticból meg simán telepíthető? Mit kell még beletolni , ami értelmet adhat az üldöztetésének?
-
Bootoláskor a Grub menüben a kernelek közül való vásztáskor melyik mit jelent?
..........generic
..........generic (recovery mode)
..........generic (upstart)??? -
válasz
ubyegon2 #53902 üzenetére
Én nem bonyolítgatom ennyire. Első bootolás után a rókában legelőször mindig azzal nyitok, hogy beírom a keresőbe, hogy google.hu és püff egy enter. Ezután rálépek a megtalált linkjére majd az Eszközök->Beállítások ->Általános indítás-->aktuális oldal használata és a magyar gugli lesz a nyitó oldalam. Ezután újraindítván a rókát már a guggli a kezdőlapom és legelőször fent a címsor végére teszem a kurzort és püff egy enter és már így van egy elmentett címsorom is belőle. Ha a google kéri ,hogy jelentkezzek be a google fiókommal , gémélemmel satöbbi akkor azt termeszetesen NEM teszem meg és győztünk. Nekem ne küldjön spameket a gémélemre!
-
válasz
ubyegon2 #53651 üzenetére
A Manjaronál azért stabilabb a Mint még béta állapotjában is. Nomeg Mintben , Ubiban jobban otthon vagyok.
Abbiztos, hogy amin fw-t lehet frissíteni azt megteszem. Még a biosokat is lefrissítettem (ezt azért szeretem , mert okoz egy kis szívdobogást) OMG , van aki gumikötelekkel ugrándozik le hidakról , én meg biost szoktam frissíteni.
-
Ebben is pontosan ugyanúgy elhasal az I-NEX mint a manjaróban .
A hang drivert ez sem ismeri.
A manjaróban egy kernel csere után átmenetileg volt hang. Csak nem tudom, hogy mit kellene beleforgatni.
A neten nem találok róla semmit Asus T101HA-GR033T a vasam. -
válasz
lev258 #53619 üzenetére
Na én bekavartam neki!
Volt egy
sudo apt-get update majd egy
sudo apt-get upgrade aztán
sudo apt-get dist-upgrade aztán
sudo apt install cinnamon
Aztán átjelentkeztem a cinnamonba, aztán újraindítottam.
Ezután a cinnamonban ügyködve sikerült feltenni a magyar nyelvet és kiírtani az angolt, de a nyelv teljes telepítését nem csinálta meg mert a gépeléskor random módon csillagot tett be egyes karakterek helyett és így a jelszót nem fogadta el. Emiatt sértődötten visszajelentkeztem a Pantheon GUI-ba és ott már sikerült befejezni a nyelv telepítést, de a régiót még mindig nem hagyja módosítani, mivel oda semmi sincs beírva.
Már megy a szoftverközpont, van magyar fejléces firefoxom, gpartedem, synapticom. Egyszóval lassan szétkefélem ezt az elementary ost és kezd hasonlítani egy ubira.
Hogyan lehetne átalakítani uborkává és hogy lehetne belőle kirugdalni az elementary maradványait? -
Sikerült felrakni az UEFI-s Asus T101HA kütyümre ezt az új 0.4.1-es elementaryOS-t. Ez elég hiányos. Nem engedi beállítani a Magyar nyelvet , meg semmilyet se, nem indul a szoftver központ és semmilyen alapvető GUI-s alkamazás sem látszik, csak az a pár progi ,ami az elementary-ban van. Hát ez így bornyasztó!
Azt nem értem, hogyha ez a oprenccer elindul, akkor egy UBI,vagy MINT miért nem hajlandó elindulni? -
válasz
herdsman12 #53565 üzenetére
Dugjál bele egy pendrájvot az lesz az sdb . Linux telepítéskor a grubot az sdb-re pakoltasd. Ennyi. Ha a winyóról bootolsz, akkor a winnyóz jön be, ha meg a pendrájvról, akkor a grub menü fog indulni.
-
válasz
ubyegon2 #53401 üzenetére
Érdekes, hogy tök véletelenül szinte elsőre próbáltam az ASUS T101HA UEFI-s kütyükémre a Manjaro KDE mostani hivatalos verzióját rátolni sikerrel és azóta semmilyen másik linux live verzióját nem tudtam rajta elindítani, még másik Manjaro linuxot sem !!!!
Persze a guruk biztos tudnák , hogy mit kell csinálni a kettős kereszt után villogó kurzornál a consol ablakban egy kudarcos GUI bootolás folytatásaként.
-
Hát a szemem összeakadt az itteni mostani diskurzustól! Akkor ettől egyszerűbbet kérdeznék:
Hogyan tudnék a kis rózsaszín pardusom manjarójába Intel SST Audio drivert varázsolni? -
válasz
ubyegon2 #52547 üzenetére
Az SSD-mmel van baja? Egész szám helyett stringet kap?
[sanchop@sancho-pc ~]$ i-nex
[04/26/2017 02:20:42.726] [INFO] [Finfosys.Form_Open.39] Starting log
[04/26/2017 02:20:42.727] [INFO] [Finfosys.Form_Open.67] Call to MLibcpuid14
[04/26/2017 02:20:43.64] [INFO] [Finfosys.Form_Open.97] Check available procesors
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.117] /home/sanchop/.config/gambas3/i-nex.conf
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.118] /home/sanchop/.config/gambas3
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.121] Call to MInit for copy nedded files to I-Nex config dir in User.Home
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [MInit._inits.27] I-Nex config directory in user/home folder exist
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [MInit._inits.28] Try to remove files
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [MInit._inits.30] Copy nedded files
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [MInit.Copy_Nedded_Files.50] Copy gputemp from Data/gputemp to /home/sanchop/.i-nex/gputemp
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.123] Settings default dir = /home/sanchop/.config/gambas3
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.124] Check for Battery
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.126] Check for Usb device plugged
[04/26/2017 02:20:43.685] [INFO] [Finfosys.Form_Open.128] Check for Drives
[04/26/2017 02:20:43.685] [INFO] [Disk_Drives._inits.71] Add Drives to ComboBox
[04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Finfosys.Form_Open.130] Check for Drives..
[04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives._init_2.83] Add Drives to ComboBox..
[04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.100] Deleting data from variables
[04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.102] Get informations of Drives
[04/26/2017 02:20:43.687] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.141] Get informations of Drives Done
Finfosys.refreshing.741: #6: Type mismatch: wanted Integer, got String instead
Finfosys.refreshing.741 Finfosys.ComboBox3_Click.654 Disk_Drives._init_2.92 Finfosys.Form_Open.131 MStart.Main.56
[sanchop@sancho-pc ~]$ -
Na nekem már a tkm kezd tele lenni az EFI át- (avagy vissza?) szekesztéssel! Szóval a sanda gyanúm az, hogy azt kell kérdezzem, hogy vajon hol tárolhatja az "ellenség" az EFI partíció mentéseit?
-
válasz
mefistofeles #52371 üzenetére
A művelet előtt dugj be egy pendrájvot és, ha az mondjuk az sdb, akkor parancssorba:
sudo grub-install /dev/sdb
sudo grub-install --recheck /dev/sdb
sudo update-grubIndítsd újra a rendszert és próbáld ki , hogy tudod-e indítani a pendrájvról. Ha működik a dolog akkor van egy biztonsági grub lehetőséged. Vedd ki a pendrájvot és hagyjad hadd csináljon a windows amit akar a saját partícióin.
-
A manjaro grubja igen kényelmes ,pl. mindig arra a sorra tér vissza bootoláskor , amelyiket legutóbb használtam ,ha updatelem, akkor mindent felderít szépen és berakja a menüjébe. Multibootban ha egy másik linux upgradeli magát és újratelepíti a saját grubját, akkor szinte biztos , hogy a manjaro nem lesz indítható (mert a manjaro egy ilyen különleges distro). Ez nem oly nagy probléma mert például ilyen módon könnyen gyógyítható , de ekkor még a másik linux grubja dolgozik továbbra is, és olyan csúnya nézni , ahogy a manjaro bootoláskor tolja azt a jobbra teleszkópozó kék csíkot. Ezért , s mivel úgyis tartok egy körömnyi USB pendrájvot (s ez az sdb) a noti oldalában mindig ,a manjaro grubját (amikor megváltozik) mindig beletelepítem az sdb-be is (sudo grub-install /dev/sdb és ezután sudo update-grub). Ha egy másik linux újratelepíti a grubot (az sda-ba) és ezzel a manjaro indíthatalanná válik, akkor az sdb-ről bootolva bejutok a manjaromba és a manjaroból újratelepítem és updatelem a grubot az sda-ra és az sdb-re is.
Tehát mindig ragaszkodom a manjaro grubjához.
Még DD-zni sem kell hozzá
-
válasz
AeSDé Team #52334 üzenetére
Csinálj egy első partíciót NTFS-re, vagy Exfatra, ezt fogja látni a windows is, de tudod mountolni /akarmi mountpointtal a mögöttes területe telepítendő linux rendszerhez is. A windows mindig csak az első partíciót látja.
-
-
válasz
ArthurShelby #52242 üzenetére
Mostmár olyan betonstabil, mint amilyen a Manjaro szokott lenni. A win10 is jól húz , már rajta az alkotói frissítés előzetes.
-
Tétova tévelygésem sikeres története :
Manjaro linux -windows10 dualboot egy Asus T101HA transformerbookon GPT partíción EFI boottal UEFI biossal. Aranyos kis csatolható billentyűzetes TAB ez 4 Giga RAM-mal és egy 120-as SSD-vel. Örülök neki!Nem kevés küzdelem volt tapasztalatok nélkül, tétován. Valahányszor orrba vágott a probléma , akkor megint neki kezdtem másképp ösztönösen és koránt sem tudományos alapon és sikerült végül. Olyan ez mint a fafaragás. Még szerencse , hogy nem lett fogpiszkáló (avagy tégladarab) belőle!
-
válasz
teleahocipöm #52194 üzenetére
Szerintem tegyél fel egy linux mintet .
Használd és, ha valami nem stimmel akkor hátha tudnak itt segíteni, ha egyesével teszed fel a konkrét problémákat. -
válasz
God Vazzeg #52196 üzenetére
Kegyetlen vagy. Ejnye, bejnye!
Sosem tudhatjuk , meddig tart az átlag felhasználó és hol kezdődik a troll. -
-
válasz
Anakin007 #51775 üzenetére
Nos ,akkor itt van a jó öreg Hoffer traktor. Attól függ, hogy melyik "bios" mit szeretne, azt lehet adni neki. Mehet gázolajjal , de akár benzinnel is. Csak két külön motorja van. De a jegyző csak egyfajta jegyzetfüzetet ismer és ez az MBR. Műkszik. Bármelyik rendszeren valamelyik indítható. A partíckiók így néznek ki, a biosos grub2 az sdb-be ment az efi boot pedig a harmadik partícióba az sdb4-re esp zászlóval fat32-re /boot/efi gyökérrel.
(#51771) berus.berus :
Biztos igaz,de egy a lényeg . Valószinüleg bármilyen vason el tudom indítani! Bánom én hogy benzinnel , vagy gázolajjal megy. Tökmindegy! -
válasz
King Unique #51607 üzenetére
Van egy Sony SL-BG1-es külső USB3-as 111Gigabájtos SSD-m. Lehet-e erre valahogy két egymástól független linux telepítést csinálni úgy , hogy az egyik Legacy , a másik pedig UEFI "bios" mellett legyen bootolható? ?????
-
válasz
Flowtation #51718 üzenetére
Szívesen!
-
válasz
Flowtation #51715 üzenetére
Itt van a gyógyír a problémádra.
-
válasz
King Unique #51607 üzenetére
Biztosan a wubi-ra gondol, amikor a windows fájlrendszerébe bele ássa az ubit , de ez egyáltalán nem ajánlott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen egeret válasszak?
- Apple MacBook
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Izmos, RTX-es NUC géppel jelentkezett az ASUS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen routert?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Bezámítás! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest