- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gregory91 #88912 üzenetére
Magyarán, ha nem hozok létre EFI partíciót, még attól el fogom érni az UEFI-t? Durva is lenne, ha nem. Ezek szerinte az EFI partíció akkor érdekes, ha van a gépemben 2 db háttértár, más és más oprendszerekkel és az UEFI-ben aztán ki tudom választani, hogy melyikről bootoljak be?
-
Sziasztok,
Érdeklődni szeretnék, hogy... Modernebb alaplapoknál miért készítünk EFI partíciót Linux alapú operációs rendszer telepítésénél? Tudtommal az UEFI az alaplap ROM-jában található. Akkor mi az EFI partíció szerepe? -
válasz
sh4d0w #88870 üzenetére
Ja igen, bocsánat. Pontatlan voltam. Egy Linux alapú oprendszer, ami csak szabad szoftvereket tartalmaz.
DE arra is visszatérve tudtommal a GNU-nak is készül egy saját kernelje: [link] A Hurd. Hogy ez a projekt milyen állapotban van, csinálják még, vagy már leállt, nem tudom. -
WM-re feltettem most az MX Linuxot. Tök kellemes disztró, nem véletlenül van most Distrowatchon az első helyen.
Másik pozitív benyomást a Trisquel nevezetű disztró hagyta bennem, ami az egyik teljesen GNU disztró tudtommal. Csak a lényeges szoftverek vannak rajta és azokból is jobbak, semmi bloat. Telepítés után szinte csak használni kell.
-
Sziasztok,
OpenSUSE Tumbleweedje van-e valakinek?Elindítottam a csomagfrissítőt, talált laza 2519 db frissítendő csomagot. Elindítottam a frissítést, de a netkapcsolatomhoz képest brutális lassan halad és végbe sem megy a folyamat, valami olyasmi hibaüzenetet kapok, hogy a folyamat újraindítása után is meghiúsult a frissítés. Nem tudom egyszerűen lefuttatni.
Találkoztatok már ilyen hibával vagy ez valami bug lehet?
-
-
Uhh, szerintem megvan, hogy mit rontok el, de nem merem leírni, annyira cringe.
Holnap délután jelentkezek, ha meg tudtam oldani.
-
válasz
CPT.Pirk #88801 üzenetére
tumbleweed@localhost:~> steam steam://rungameid/548430
Couldn't import apt, please install python3-apt or update steamdeps for your distribution.
steam.sh[6726]: Running Steam on opensuse-tumbleweed 20230315 64-bit
steam.sh[6726]: STEAM_RUNTIME is enabled automatically
setup.sh[6810]: Steam runtime environment up-to-date!
steam.sh[6726]: Steam client's requirements are satisfied
tumbleweed@localhost:~> -
Játékkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Próbálok futtatni egy Steames játékot OpenSUSE Tumbleweeden, de itt is ugyanazt a hibaüzenetet kapom, mint Debian Stable-en. Konkrétan:
"DX12 is not supported on your system. Try running without the -dx12 or -d3d12 command line argument."
A lényeg, hogy Debian Testingen nincs vele probléma. Elvileg (elvileg) minden driver fent van, Wine is, de az utóbbi, ha jól gondolom, akkor nem is igazán lényeges, mert a Steamnek saját, beépített layere van Windowsos játékokhoz, a Proton.
Mi hiányozhat neki? AMD-s a gép (cpu + vga).
-
válasz
fatpingvin #88791 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
Hagyom így.
-
válasz
fatpingvin #88788 üzenetére
Teszek vele egy próbát, egyébként elég jókat IS írnak róla. Nyilván a saját szintemen nem fogok észrevenni változást, de az újdonságokról jó tudni.
Tudom, a fájlrendszer önmagában nem új, de nekem az.
-
BTRFS fájlrendszert használtok-e rendszer alá? Már korábban is láttam, hogy az OpenSUSE felajánlja a telepítés során és választhatok BTRFS és Ext4 közül.
Pro - kontra érvek?
-
válasz
Kenderice #88785 üzenetére
Akkor vannak jobb alternatívák is, amiket ráadásul jóval népesebb és tudásban feszkészültebb közösségek fejlesztenek. Mindenképpen jobban járnál velük, mint azzal a macskás rendszerrel. Elég a honlapjukon beleolvasni 1-2 írásba, már onnan lehet érezni, hogy valami nem 100-as.
-
Uraim, mielőtt elharapózik a vita. A kernel ereje legyen mindannyiunkkal!
-
Létezik olyan rolling disztró játékra IS, ami nem arch alapú?
-
válasz
fatpingvin #88731 üzenetére
Mi a helyzet a Devuannal? Abban úgy tudom nincs systemd.
-
válasz
tordaitibi #88643 üzenetére
A Calamares telepítők brutáljók már, tehát fejlődés az egyértelműen van.
-
válasz
fatpingvin #88571 üzenetére
Telepítés után a non-freet mindig hozzáadom a sources.listhez. Illetve mostanában a backportsot is. Abban is vannak jó dolgok.
Sőt, most Testingen már non-free-firmware is van.
-
válasz
fatpingvin #88569 üzenetére
Meg nem mondom fejből a típusát, de most egyenlőre a dobozában van, én meg az ágyban és lusta vagyok megkeresni.
Lényeg, hogy Debian Stable nem ismerte fel, a Testing viszont igen, szóval gondolom az újabb csomag. Most ethernet kábelről megy a net, a PCI-E slotban másféle bővítőkártya van.
-
válasz
fatpingvin #88567 üzenetére
Nos... a TP-Linkes PCI-E kártyámmal is szívtam már, pedig abban Intel chipset van. Bár ez talán azért is lehet, mert a Debian Stableben régebbi firmware csomag van. Nem tudom.
-
válasz
pruzsi #88558 üzenetére
Szeretnék segíteni, de nem tudok. Nálam olyan probléma volt, hogy a wifi egyszerűen nem működött a laptopon. Ott ki kellett deríteni, hogy a wifi kártyának milyen chipje van, jellemzően a Broadcom chipekkel több gond is szokott lenni, az enyémben is az volt. Ha megvan a chip pontos típusa, akkor már csak a neki megfelelő firmwaret kell feltelepíteni és megy is a wifi.
Hogy Minten létezhet-e ilyen probléma azt nem tudom, de lehet, hogy a Te problémád nem is firmwares.
-
Üdv,
Distrowatchon lévő torrent isok 100%-ban megbízhatóak?
-
válasz
CPT.Pirk #88525 üzenetére
Mennyire biztonságosak az új csomagok? Debiannál ugye (főleg a stabilnál) régi csomagokkal dolgoznak, mert hosszú ideig tesztelik őket biztonság és stabilitas tekintetében.
De ott ugye mások is az igények. Ott az a lényeg - ahogy írtad is Lubuntuval -, hogy menjen. Csak bekapcsolod a gépet és lehet használni. Játéknál meg pont nem mindegy, hogy milyen régi csomagokat kapsz. Azért van nálam is Debian Testing, mert kellenek az újabb driverek.
-
Hali,
Nala csomagkezelőről hallottatok már? APT helyett ajánlották nekem. -
Konkrétan ezt nézegetem [link] . Tartok tőle, hogy a felépítése nem százas, azaz pl. nem fog úgy normál áramot biztosítani a HDD-nek, mintha közvetlen a tápból kapná. Vagy más probléma, pl. leég a vezeték, vagy nem tudom. Ilyesmik járnak a fejemben. 25 dolcsi azért nem sok pénz, attól tartok, hogy gagyi cucc.
-
Sziasztok,
Egy merevlemezt tudok Linux alatt tartósan leválasztani úgy, hogy ne induljon el még a gép bekapcsolásakor sem? Vagy ez szoftveresen nem működik?
Halk HDD-im vannak, de nem akarom, hogy feleslegesen fussanak a háttérben, csak akkor, mikor én szeretném. Látok ilyen beépíthető meghajtó switcheket, amik gombnyomásra megszűntetik az áramellátást, de nem bízok bennük.
-
válasz
fatpingvin #88485 üzenetére
Szia,
Milyen rendszer van rajta, ha publikus? A hétvégén terveznék én is összedobni egyet, amiről tudnám a médiáimat fogyasztani.
OpenMediaVault az első jelöltem.
-
válasz
CPT.Pirk #88488 üzenetére
A kapcsolós elosztó állítólag vagy soha, vagy csak sokára térül meg. 8 watt azért nem kevés, nekem a szobában egy pont ekkora LED égő van, ami az előző energiahatékonysági osztályozás szerint még valami A++ volt. De 2021-től az is megváltozott, ami előtte A volt, az most néha G, ha jól emlékszem. Nem tudom követni.
De ezért sem vettem okosizzót sem, pedig baromi jó dolog az is. Pl. hanggal tudod irányítani, hogy mikor kapcsoljon fel. De annál is ott van egy adott készenléti fogyasztás, ami azt mondaná az ember, hogy elhanyagolható. Oké, de ha van a házban 5-6 db és átlagosan használod őket 7-8 évig, azért az már csak összeadódik.
A többi elektronikai cuccon is világít egy apró LED, ami csak annyit mutat, hogy a készülék be van kapcsolva/áram alatt van, stb. Állítólag azok is évek alatt kihoznak egy havi villanyszámlát.
-
válasz
tordaitibi #88480 üzenetére
Én mikor ződ akarok lenni, akkor előveszem a laptopot, ami 15-30 watt. De a játékos pcmben 80+ Titanium táp van.
-
válasz
tordaitibi #88475 üzenetére
Ok, 12 watt böngésző alatt. De ki az, aki monitor nélkül böngészik? Mert akkor már 50-60 watt.
-
válasz
St3ven #88451 üzenetére
Őszintén nem nagyon értek hozzá, de persze érdekel a téma. Nagyon szép a Zorin, én bírom. Egyedül ezt az adatgyűjtéses dolgot nem tudom hová tenni, hogy most azzal a pipával ténylegesen letiltasz mindent, vagy titokban azért megy a háttérben valami?
Debianban bejelöltem a dobozt. Tetszik a rendszer, úgy voltam vele, ha ez segít nekik a fejlesztésben, akkor miért is ne. Ubuntunál már nem lennék ilyen biztos főleg, mióta az Amazonnal szorosabb kapcsolatot ápol.
-
válasz
belgast #88415 üzenetére
Szia,
Kezdőknek szerintem az alábbi oprendszerek jók lehetnek, főleg, ha Windowsról váltasz:
Linux Mint
Ubuntu (és annak mellékágai, pl. Xubuntu)
ZorinOS
ElementaryOSSzerintem egyikkel sem lőnél nagyon mellé, de a Linux Mintet és a Zorin OS-t kifejezetten ajánlom. Utóbbinál vannak állítólag problémák az adatvédelemmel, ugyanis a Windowshoz hasonlóan valamennyi adatot gyűjtenek tőled.
Szerk.: Live változata szerintem kb. mindnek van, így ha nem akarsz WM-ezni, akkor próbálgasd ki USB-ről mindet.
-
-
VM-be tudok egy másik VM-et telepíteni?
-
válasz
sh4d0w #88354 üzenetére
Láttam Tubeon Hotás videókat, egy litván srác rendszeresen streamel belöle. Mondjuk, amit ő csinál azt fel sem tudom fogni, mert olyan gyors meg kiforrott a játéka, hogy hihetetlen.
Lehet kipróbálom!
Most a GoG-os verziót nyúzogattam karácsonykor, elkezdtem a kampányokat. Ott tartok, ahol az elhunyt királyt felélesztették a nekrók és őt kell lehentelni.
-
válasz
sh4d0w #88350 üzenetére
Igazság szerint az, hogy a Debian talán egy szélesebb körben ismert és alkalmazott OS lehet, mint a Mint, viszont annyival nehezebb is kezelni. De jövedelmezőbb lehet a Debiant megtanulni, az volt az első gondolatom.
Másik, hogy tudtommal a Debian biztonságosabb és adatvédelem szempontjából is egy kedvezőbb rendszer, mint egy Ubuntu alapú disztró.
-
válasz
#63718632 #88344 üzenetére
Hát valamit mondasz, ez a Debian Testing nem nekem lett kitalálva, viszont a Stableben nagyon régi minden, a driverek, a csomagok, minden. Ugye én szoktam játszani is. Testingen minden fut frankón, cserébe néhány csomagot nem tudok felrakni, amit szeretnék, pl. Virtualbox. Mintnél ilyen gondom nem volt, viszont ott nincs Gnome környezet, tudtommal így visszaraktam a Debiant.
Tényleg azért hopperkednék, mert feltételezem, hogy valahol hasonló mindegyik, mert az alapok ugyanazok, csak a csomagkezelő, az asztali környezet, a telepített programok, stb mások.
-
válasz
tordaitibi #88336 üzenetére
Akk. nem tudom mi volt ez, de megijedtem.
-
OpenSUSE-t használtatok már? Mi a véleményetek róla?
-
válasz
CPT.Pirk #88334 üzenetére
Konkrétan először egy elmosódott képernyő volt, de előtte megállt a kurzor a böngészőn. Háttérben meg volt nyitva egy játék. Mondom király, nyomtam egy reset gombot. Pár órával később elsötétült a kép, majd kis idő múlva ez a hibaüzenet jött fel.
Akk. ezek szerint ez csak egy teljesen független dolog volt, nem ez miatt crashelt.
-
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# systemd generates mount units based on this file, see systemd.mount(5).
# Please run 'systemctl daemon-reload' after making changes here.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme1n1p2 during installation
UUID=7a952591-f2af-4d4e-b480-6503701b831d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme1n1p1 during installation
UUID=B07E-F250 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# /home was on /dev/nvme1n1p4 during installation
UUID=d726ca72-ee33-4f0f-beb2-fe396b706642 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/nvme1n1p3 during installation
UUID=e4428a5c-60bf-4d6a-bbad-f387a39c7d9f none swap sw 0 0
/dev/disk/by-uuid/2388569d-5310-46e7-8c0e-edc0e500bbde /mnt/2388569d-5310-46e7-8c0e-edc0e500bbde auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/1057184f-04f2-4646-84f4-b5e930beddd3 /mnt/1057184f-04f2-4646-84f4-b5e930beddd3 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/c7eb615a-b0d8-436e-b7d7-59ba9054b77a /mnt/c7eb615a-b0d8-436e-b7d7-59ba9054b77a auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/7E349AC1349A7BB9 /mnt/7E349AC1349A7BB9 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS UUID
sda 8:0 0 931,5G 0 disk /mnt/2388569d-5310-46e7-8c0e-edc0e500bbde 2388569d-5310-46e7-8c0e-edc0e500bbde
sdb 8:16 0 476,9G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 476,9G 0 part /mnt/1057184f-04f2-4646-84f4-b5e930beddd3 1057184f-04f2-4646-84f4-b5e930beddd3
sdc 8:32 1 0B 0 disk
sdd 8:48 1 0B 0 disk
sde 8:64 1 0B 0 disk
sdf 8:80 1 0B 0 disk
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
nvme1n1 259:0 0 465,8G 0 disk
├─nvme1n1p1 259:1 0 487M 0 part /boot/efi B07E-F250
├─nvme1n1p2 259:2 0 46,6G 0 part / 7a952591-f2af-4d4e-b480-6503701b831d
├─nvme1n1p3 259:3 0 9,3G 0 part [SWAP] e4428a5c-60bf-4d6a-bbad-f387a39c7d9f
└─nvme1n1p4 259:4 0 409,3G 0 part /home d726ca72-ee33-4f0f-beb2-fe396b706642
nvme0n1 259:5 0 931,5G 0 disk
└─nvme0n1p1 259:6 0 931,5G 0 part /mnt/c7eb615a-b0d8-436e-b7d7-59ba9054b77a c7eb615a-b0d8-436e-b7d7-59ba9054b77a -
-
válasz
agentswitch #88309 üzenetére
Nehogy azt hidd. Mikor tizenéves voltam és mondogatták az öregek, hogy itt-ott fáj, csak mosolyogtam rajta. Mostanában már nem annyira, mert nekem is van, hogy itt-ott fáj.
-
válasz
tordaitibi #88304 üzenetére
ez jó volt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- PS4 Slim 11.00 GoldHEN 500GB - Telepített játékokkal
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Meta Quest 3 akkumulátoros fejpánt
- LG 83C3 - 83" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest