- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Nem kioktatás volt, csak őszintén meglepődtem, mert már egy ideje itt vagy és nem gondoltam, hogy ennyire ismeretlen számodra a terület. Ezek szerint eddig csak meglévő rendszer mellé telepítetted, automatikusan. Leírást meg azért említettem, mert gyors kereséssel találni olyanokat, amik képekkel részleteznek minden lépést is. Én is így tanultam meg még évekkel ezelőtt.
-
lev258
veterán
válasz
szuszinho #57892 üzenetére
Már megint miről van szó?
Szerver verziónál nincs is grafikus felület. Mi az, hogy nem tölt be drivert? Miből gondolsz ilyeneket?
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de a probléma valószínűleg nálad van, nem a rendszerben. Igazából eléggé meglepő volt nekem, hogy reggel még amdgpu-pro sikertelen telepítéséről volt szó, estére meg "mellékesen" kiderült, hogy alapból sem működik rendesen semmi. (Akkor egyáltalán mi volt ez az egész zárt driver telepítés?)
Ha szükséged van segítségre, ez jól jöhet.
Szerk.: Az AMD hivatalos Linux drivere már a nyílt, a zárt csak céges/ipari partnerek számára javasolt. -
lev258
veterán
Csatolási pont / legyen.
Egyébként meg ne ntfs-re rakd (talán felmegy, de lesznek következményei).
Eléggé meglepődtem, hogy ezek szerint még sosem olvastál telepítési útmutatót, pedig szép számmal van, magyar nyelven is. Hogy van/volt-e rendszer a HDD-n pedig teljesen lényegtelen. -
-
lev258
veterán
válasz
szuszinho #57877 üzenetére
Kezdhetted volna ezzel. Akkor valami nagy gond van nálad. Simán lehet, hogy a telepítés ment félre valahol. Vagy eleve hibás a telepítőd.
Szóval jöhetnek a részletek, ahogy már írtam, nem félmondatokban. Két videókártya van (Intel+AMD)? BIOS-ból vezérelhető? Hogyan telepítesz (Legacy vagy UEFI)? A telepítés hogyan zajlik? -
lev258
veterán
válasz
szuszinho #57875 üzenetére
Én most egyszerűen azt nem értem, mi van nálad. Egy újraindítás nem szokta megölni a grafikus rendszert. Neked nem radeon driver kell, de ez rendben is van, a gép az amdgpu-t tölti be.
Tegyél fel egy friss 16.04-et. Indítsd újra párszor. Ha ez rendben van, frissítsd. Indítsd újra. Ha ez is rendben, jöhet a ppa (de csak az az egy ppa, amit a kolléga javasolt). -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #57851 üzenetére
Jól mondod.
+ sudo apt-get dist-upgrade
szuszinho: Linuxon AMD zárt drivert ne használj, egy ideje már semmiképp. Egyébként honnan van ilyen friss kerneled? -
-
-
lev258
veterán
válasz
Thusor #57472 üzenetére
Szerintem itt az a kérdés, hogy a zárt Nvidia driver, valamint a CUDA le tudja-e ezt kezelni. Ilyen értelemben a rendszernek nem sok köze van hozzá (Intel vagy AMD esetén a driver a rendszerben van, ott valóban azon múlik).
Lehet az Nvidia oldalán hamarabb megfelelő választ kapnál.
Találtam neked valamit: [link]
Nem túl friss, de elindulásnak jó lesz. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Itt tényleg valami gond lesz a driverrel. De szerintem a Fedora oldalán kell keresni. Ubuntu LTS alatt ennek jól kell működnie és mást kell látnod.
A nomodeset egyébként annyit csinál, hogy késlelteti a driver betöltést a boot során, ne rögtön a kernel próbálja meg, hanem várja meg az X-et vele. Bizonyos esetekben erre szükség van. De ettől még betölt minden, ez önmagában nem okoz semmilyen eltérést egy betöltött rendszeren. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #57260 üzenetére
Javaslom a Synaptic használatát. Az kezeli a függőségi viszonyokat is, Terminálban meg hirtelen nem tudom, melyik kapcsoló kell hozzá.
-
lev258
veterán
Ha már megtörtént a gond, akkor a Windows telepítővel tudod helyrehozni annak az indítását.
Valószínűleg nem arra a lemezre ment a Grub, amire kellett volna.
Ha van legalább 2 rendszer (én már 1-nél is), csakis a Kézi/Manuális beállítás javasolt, pont az ilyen helyzetek miatt. A fejlesztők nem tudják minden lehetséges elképzelés/igény szerint "atombiztos"-sá tenni. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #57081 üzenetére
Előfordul, hogy valami kicsit megakasztja a leállítási folyamatot. Ilyenkor kb. 90 másodpercet vár a leállására, aztán kilövi. Nálam csak ritkán fordul elő, így még nem foglalkoztam vele, hogy ezen az időn rövidítsek.
-
lev258
veterán
válasz
Feketelaszlo #56583 üzenetére
Milyen nyomtató és mit értesz "akármilyen Linux disztró" alatt? A Lubuntu vagy a Linux Mint is Ubuntunak felel meg ebben az értelemben.
Drivert konkrétan telepítened kellett vagy alapból ment a rendszerrel a nyomtató? -
lev258
veterán
Csak általánosságban.
A HDSentinel azzal érte el a mai vezető pozícióját, hogy hatalmas adatbázist építettek ki az évek alatt különböző állapotú merevlemezek SMART adataiból (ugyanazokból, amit bármely másik program is kiír), majd ezt komoly statisztikai elemzésnek vetették alá. Ezen eredmények alapján méri fel a program az állapotot, valamint jósol. -
lev258
veterán
válasz
bandras0226 #56490 üzenetére
Ennél egy kicsit többet is írhatnál. Hogyan zajlott a telepítés, milyen beállításokkal?
-
lev258
veterán
válasz
scream #56367 üzenetére
Ebben az esetben, bár valóban van egy kis kernelnyűg, de ártalmatlan, nem ezért nem indult a rendszer.
Az Nvidia kártyád kavart be, a nomodeset ezt korrigálja. Ez most ideiglenes, újraindítás (új boot) során elvész. Viszont azt már tudod, hogyan alkalmazd.
Persze majd telepítés után fel kellene tenni hozzá a zárt drivert (secureboot talán jobb kikapcsolva, de nem tudom, a Win-nek ez mennyire tetszene).
Mentem aludni. -
lev258
veterán
válasz
scream #56364 üzenetére
Kérdésem lenne.
Ugye boot-olásnál látsz egy fekete képernyőt, ahol lehet választani kipróbálást, telepítést, OEM telepítést, ...?
A kipróbálásra állva nyomj e betűt, és lesz egy olyan rész, hogy quiet splash. Oda írd be a nomodeset opciót is.
quiet splash nomodeset
Aztán Ctrl+X, ha jól rémlik. -
lev258
veterán
válasz
cooi11 #56179 üzenetére
Ha bedugod az eszközt, megjelenik róla információ az lsusb parancs eredményében. Erre lennék kíváncsi.
Az Ndiswrapper nem tudom, az utóbbi időben mennyire működik, illetve használható-e frissebb eszközök esetén is. Egyébként nem bonyolult a használata, csak mint mondtam, a működése sem feltétlenül tökéletes. Amikor én évekkel ezelőtt használni akartam, csontra fagyott tőle a rendszer.
Ezért lenne jó, ha rendesen is működésre lehetne bírni az eszközödet. De ehhez információ kell. -
lev258
veterán
válasz
growler #56026 üzenetére
A SteamOS eléggé mostohagyerek. Annak idején valami hasonló koncepció mentén indult a Steam Machine-ekkel, mint az XBox vagy a PS. De ők is úgy ugrottak bele, hogy nem voltak tisztában a driver és egyéb dolgokkal (pl. az akkori AMD helyzetről fogalmuk sem volt). A Steam Big Picture a fő kezelőfelülete, az asztali alkalmazások használata nehézkes (sosem volt cél).
Bár saját, patch-elt kernelt használnak ma már, valamint a grafikus drivereket is elég frissen tartják, nem igazán van a egésznek mozgatórugója, inkább csak nem hagyják meghalni.
Persze fontos megemlíteni és dicséretes, hogy a Valve alkalmaz fejlesztőket a nyílt driverekhez, amivel magát a Linuxos közösséget gazdagítja (nem tartják magukban).
Emellett, bár a Steam sokat tett a Linuxos játékok felfutásában, nincs rendes kontrolljuk a fejlesztőkkel szemben. Pl. az ARK: Survival Evolved teljesítményére Windows-on is panaszkodnak rendesen, hát még Linuxon. És mégis a Steam címoldalán szokott időnként díszelegni hozzá az "Optimized for Steam OS" felirat, ami inkább egy vicc.
Aki Linuxon játszik, az valószínűleg nem Steam OS-t használ. -
lev258
veterán
Egyébként rövid úton még Wine kérdések is lesznek, mert pl. a CoD sorozat nincs Linuxra.
Nem tudom, SmiTH90's tényleg tisztában van-e vele, hogy ez fejest ugorva nem lesz egyszerű. -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #55983 üzenetére
Igen, ezzel én is találkoztam a napokban. Bemész a Synaptic-ba és Törött csomagok javítása, aztán Alkalmaz. Nem kell megijedni tőle, minőségi külső tárolóknál is előfordulhat gubanc. Múltkor a LO fresh ppa-val volt hasonló élményem.
-
lev258
veterán
válasz
linuxuser666 #55922 üzenetére
17.10-essel érdemes nézni, vagy inkább megvárni a 18.04-et. Másik lehetőség a rolling disztró. Elég sok fejlesztés/javítás volt az utóbbi időben.
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #55907 üzenetére
Nem nagyon követtem az eseményeket, de pár megjegyzés.
Ext4-es partíció készítésekor 5% alapértelmezetten lefoglalt lesz a root részére (vigyáz rá, nehogy teljesen megteljen). Ezt le lehet csökkenteni akár 0-ra is, ha akarod.
Merevlemezeknél GB-t (TB-t) használnak a gyártók, ami nem a bináris, hanem a decimális rendszert követi. Linuxon jellemzően GiB adatok van, ami bináris rendszerű.
pl. 400 GB HDD == 372 GiB (egyes programok utóbbira is a GB jelölést használják). -
-
lev258
veterán
válasz
lajos0001 #55781 üzenetére
Ha Linuxon tárolóból telepítesz valamit, az a /-re kerül (hacsak nincsenek symlink-jeid valahol). A beállítások, felhasználói dolgok mennek a /home-ba. Ha külső helyre teszed valahogy, akkor az is ext-es partíció legyen, más szerintem nem fontos.
Egyébként Windows-on a sok partíció szerintem nem jelent nagyobb biztonságot, mivel ott minden partíció automatikusan csatolva lesz, bármi hozzáférhet.
(A mértékegységeket elírtad.)
-
lev258
veterán
válasz
lajos0001 #55774 üzenetére
Csak egy utolsó megjegyzés a témához a részemről. Az, amit Windows-on megszok az ember, nem feltétlenül a dolgok megfelelő megközelítése, kissé talán paranoiddá teszi az embert tűzfal tekintetében. Linuxon a rendszer alap védelme, valamint pl. a Gufw-ben bekapcsolt Home profil, bár az összehasonlítás nem egyszerű és talán kicsit elnagyolt, de nagyjából megadja neked azt a védelmet, amit te Windows-os szemmel el akarsz érni program alapú beállításokkal.
-
lev258
veterán
válasz
lajos0001 #55771 üzenetére
Linuxon azért alapból vannak bizonyos szabályok, amik a tudtodon kívül működnek és védik a gépet. A Gufw csak arra van, hogy ezt még grafikus felületen finomíthassa az ember. Aki meg mélyen akarja vezérelni, az pedig iptables-t használ.
Csak azt akartam megvilágítani, hogy a program alapú vezérlés hamis biztonságérzetet ad, Linuxon megbízhatóbb az elsőre bonyolultabbnak tűnő módszer. Nem mellesleg a rendszer már eleve védett egy bizonyos szinten. -
lev258
veterán
válasz
lajos0001 #55764 üzenetére
Tudom, hogy ez számodra talán botrányos, negatív képet fest a Linux rendszerekről, de ez alapból nem így megy. Évekkel ezelőtt olvastam valami cikket, ami alaposan kivesézte a témát és főleg azt a részét, hogy a program alapú tűzfalszabályok egy nagyon ortopéd megoldás, amit a fizetős tűzfalprogramok készítői találtak ki a hozzá nem értő Windows felhasználóknak annak idején. A lényeg az, hogy ez egyrészt nem illeszkedik a hálózatok működéséhez, másrészt több hibát/sérülékenységet hordoz.
A Gufw-hez készíthetsz saját programprofilt, ami aztán ott lesz a listában (ahogy a többi), de ahhoz is neked kell megadnod a portokat. Adott program esetén ki lehet deríteni, melyeket használja.
Valahogy úgy összegezném a dolgot, hogy bár a Windows-on nevelkedett emberek számára ez valós igényként jelentkezik, de biztonsági szempontból nem szerencsés. Ezért nem igazán foglalkoznak ilyen szoftver készítésével. -
-
-
lev258
veterán
válasz
jackal79 #55611 üzenetére
A fájlkezelőben ugyanúgy ott van jobb gombra a Kiadás/Eltávolítás. Meg talán akkor is, ha kirakja az asztalra.
NEHOGY beírd. A kollégának vicces kedve volt, csak a kezdő topikban illene megmagyarázni a dolgokat, mielőtt valami nagyon félremegy. Az a parancs az egész rendszert legyalulja, "kitakarítja". Semmi sem marad. Nem tudom, lett-e már javítva ez a hiba, de egy időben olyan mélyen törölt, hogy a gépből téglát csinált. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
ArthurShelby #55568 üzenetére
A csomag nem fog csak úgy frissülni.
A 16.04-ben valószínűleg a régi van. -
lev258
veterán
válasz
ArthurShelby #55566 üzenetére
Te most milyen rendszeren próbálod?
Fenn van a modeswitch csomag? Idén januárban került be a csomagba a tiéd támogatása, valószínűleg a rendszered még a régebbi verziót használja. -
lev258
veterán
válasz
ArthurShelby #55564 üzenetére
Nem úgy értettem. Ott van olyan információ, ami alapján be lehet azonosítani az eszközt, a pontosabb belső tartalmát. A gyári fantázianév nem mond semmit.
pl. ID 413c:2106 Dell Computer Corp. Dell QuietKey Keyboard
Az a 8 karakter az elején a lényeges. -
lev258
veterán
válasz
cyber86 #55562 üzenetére
Maga a kérdés számomra kissé érthetetlen. A szerver változatot akkor rakja fel az ember, ha a céljainak az a megfelelő, a felhasznált erőforrásokat minimalizálni akarja. A sima Ubuntutól abban különbözik, hogy nincs grafikus felülete, valamint sok szoftver nem települ.
Ha meg gyenge a gép, akkor Lubuntu vagy hasonló rendszer (grafikus felület van, de erőforrás gazdaságosabb az Ubuntunál).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest