- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tompa torma #93983 üzenetére
A Protonmail is elég jó.
-
válasz
#02705152 #93970 üzenetére
Magánszféra és adatvédelem jobb, mint Windowson. > A Win hírhedt telemetriája 30 másodperc alatt kikapcsolható
Hagyjuk már ezt a baromságot, már bocsánat. Mi kapcsolható ki neked 30 másodperc alatt, amikor az legalább fél óra, míg a registrytől kezdve mindenhol kipucolod a sz*rjait?
Onnantól hogy csatlakoztál a ziternyetre a magánszférát felejtsd el
Az lehet, de én akarom eldönteni, hogy ki kapjon az adataimból.
-
válasz
#79484416 #93969 üzenetére
Nem azért, mert olyan bonyolult volt, hanem mert más volt mint amit megszoktak.
Ja igen, ez ismerős. Ez nem csak ebben van így munkahelyeken, hanem szinte minden másban. A változást nem szereti senki, bár valahol érthető is, ha mondjuk 10 évig ugyanúgy csinálsz valamit, aztán beállít valaki másnap és innentől ezt máshogy kell csinálni, azt nem fogja mindenki díjazni. -
válasz
#02705152 #93955 üzenetére
Nem tudom, én valamikor 2 éve szálltam fel a vonatra. Sok olyan dolog van benne, ami jobb a Linux alapú rendszereken, mint Windowson. Leírom azokat, amiket én tapasztaltam.
- Ingyenes.
- Stabil és megbízható.
- Biztonságos (ha tudod mit csinálsz).
- Könnyen és gyorsan telepíthető.
- Szoftverek frissítése/telepítése nagyon egyszerű.
- Rendszer frissítése gyors és automatizálható.
- Ergonómikus, multifunkciós és változatos asztali környezetek, pl. Gnome és KDE.
- Terminálban sok dolog gyorsabb, mint GUI-n keresztül.
- Közeljövőben valószínűleg még jobban fejlődni fog, nagy cégek pumpálják bele a pénzt.
- Általában nyílt forráskódú, ami lehet éppen előny is.
- Magánszféra és adatvédelem jobb, mint Windowson.Tegnap pl. volt szerencsém Tube-on olvasni egy olyan véleményt, hogy egy 20+ ezer főt foglalkozó cégnél teljesen átálltak a Google Workspace szoftverekre, így semmi sem gátolja a céget elméletben, hogy áttérjen Linux alapú OS-re. Szerintem ez tök jó dolog és azért már elég sok cégnél van valamilyen Linux alapú rendszer, pl. Ubuntu. [link]
-
Én most ki vagyok akadva. Felraktam az Ubuntu 23.10-et és a játékok szaggatnak rajta ellenben a Debian Stable-lel, ahol szaggatásmentesen fut minden... Ennek okát a nonfree firmwarekben látom, amiben Debian jól el van látva, míg az Ubuntunál kínlódni kell vele.
-
-
válasz
tordaitibi #93795 üzenetére
Hát, ha a géped bírja a VM-ezést, akkor ott vannak a neten a hivatalos ISO-k, letöltöd őket, aztán kipróbálod sorba mindet, majd amelyik legjobban tetszik, annál lehorgonyzol.
-
válasz
ubyegon2 #93778 üzenetére
Nincs benne Snap, frissebb kernel verziót használ (6.1, ami szintén LTS), nem kell PPA tárolókat használni. Nekem ennyiből jobb választásnak tűnik.
Bár felmerül bennem a gondolat, hogy akkor már miért ne sima Debiant használjon az ember Cinnamon DE-vel, minek az LMDE? -
válasz
CPT.Pirk #93770 üzenetére
Azaz az Ubuntu aranykorának már vége van? Emlékszem még 2006-ban a főiskola könyvtári gépein Ubuntu volt. Beültem netezni, aztán csak lestem, hogy mi a fax ez? A böngésző megnyitásán kívül semmi mást nem tudtam rajta csinálni, ami valljuk be, egy nyilvános számítógép esetén teljesen rendben is van.
-
válasz
tordaitibi #93719 üzenetére
Megnéztem VLC-vel egy YT videót, terminálból indítottam vlc "url" paranccsal. Elkezdi lejátszani, de nagyon laggol és folyamatosan hibaüzeneteket ír ki. Gyakorlatilag használhatatlan. Debianon és Fedorán is ugyanez a helyzet.
00007feea8dc9210] main filter error: Failed to create video converter
[00007feea8dfceb0] chain filter error: Too high level of recursion (3)
[00007feea8dc9210] main filter error: Failed to create video converter
[00007feea80074a0] main filter error: Failed to create video converter
[00007feea80074a0] main filter error: Failed to create video converter
[00007feedc001db0] main video output error: Failed to create video converter
[00007feedc001db0] main video output error: Failed to compensate for the format changes, removing all filters
[00007feea84ac790] gl gl: Initialized libplacebo v4.208.0 (API v208)
[00007feef0006260] main input error: ES_OUT_SET_(GROUP_)PCR is called too late (pts_delay increased to 2642 ms)
[h264 @ 0x7feee429a7c0] co located POCs unavailable
[h264 @ 0x7feee42daf80] co located POCs unavailable
[00007feef0006260] main input error: ES_OUT_SET_(GROUP_)PCR is called too late (pts_delay increased to 5633 ms)
[h264 @ 0x7feee429a7c0] co located POCs unavailable
[h264 @ 0x7feee42daf80] co located POCs unavailable
[h264 @ 0x7feee42ef580] co located POCs unavailable
-
válasz
CPT.Pirk #93715 üzenetére
Tegnap a második SSD-mre feltoltam egy Fedorát KDE-vel, de gyanús, hogy legyalulom és megy a helyére egy Sid. Lehet túlreagálom, de van bennem egy görcs a Sid miatt, hogy nem annyira biztonságos, mint a Stable.
Egyébként a Fedora is teljesen jó. Ami nem igazán jött be benne, az a kusza tárolók, hogy most az ffmpeget honnan szedjem le, meg milyen csomag miben van. A DNF se az a "gyerebe" csomagkezelő. -
Mesa 24 nem tudjátok véletlenül, hogy melyik disztrókban van már?
-
válasz
tordaitibi #93706 üzenetére
Lejátszón keresztül nincs reklám?
Na ezt nem tudtam.
Valami rémlik, hogy VLC-ből már kivették ezt a fícsört. A 18-as Ubiban még a régebbi csomag lehet. Otthon délután meglesem én is kívancsiságból. Azt tudom, hogy öreg gépre nekem is ajánlották, hogy lejátszón keresztül Tubeozzak, mert ott jobban bírja a régi vas, mint böngészőből.
-
válasz
tordaitibi #93703 üzenetére
Használj böngészőt.
-
válasz
headhunter #93677 üzenetére
Áh, köszi!
Eskü tegnap este kerestem én is Archive-on, de nekem a kereső nem hozta fel.
-
-
Érdekesség. Találtam egy egészen felhasználóbarát, Debian alapú rendszert, Spiral Linux a neve. Nem sok custom vagy bloat csomag van benne (lásd MX), ellenben a fontos és tényleg jó csomagokat tartalmazza. Én LXQt-val próbáltam ki, teljesen meglepett, hogy mennyire jó. Előre be van állítva benne szinte minden, csak használni kell. Live ISO-k vannak hozzá, bootolást követően Calamares telepítő jár hozzá.
Sajnos egy negatívumot viszont találtam benne, hogy a flatpak automatikusan fel van rá telepítve... Nekem ez negatívum, másnak nem. -
válasz
tordaitibi #93637 üzenetére
Nem, félreértés ne essék, nem azért linkeltem ide, hogy kötekedjek, vagy valami ilyesmi. Hanem, mert valaki látogatja ezt a fórumot és adott hozzászólásokat kérdezés nélkül berak egy olyan FB oldalra, ahol leginkább a fikázásról, mások sértegetéséről szól a történet. Gondoltam jó, ha tudod, hogy Te is felkerültél rá.
Mellesleg beleolvastam az egészbe, de tényleg hányinger, amit ott csinálnak az emberek. Legyen erről ennyi elég. -
válasz
sicc_innen #93463 üzenetére
Akkor már össze is csomagolt, gondolom.
-
válasz
#79484416 #93461 üzenetére
Én arra gondolok, hogy vadiúj laptop, amire FreeDost telepítettek. Így olcsóbb.
Szerk.: én tettem fel neki egész bonyolult kérdéseket és azon lepődtem meg, hogy mindenre válaszolt. Néhol van pontatlanság benne, de erre az alkalmazásba belépéskor figyelmeztetnek is. Én szeretem, meggyorsítja az információ keresést. Googlebe míg kitalálom azokat a szavakat fejben, amire a kereső valószínűleg pontos forrást fog kiadni, majd még azokat is átnézni egyesével és értelmezni... a chatgpt meg simán kiírja a lényeget.
-
válasz
sicc_innen #93458 üzenetére
Kéne egy másik gép, amiről tudsz csinálni egy telepítő pendriveot.
-
válasz
Petya XT #93453 üzenetére
Pont a Kaspersky Removal Toolra jelzett be, amit a Kaspersky honlapjáról töltöttem le még valamikor tavaly.
A vírusírtó topikban szoktam ledöbbenni, hogy mik vannak, mikor milyen szoftvert favorizálnak
Jaj tudom, Avast Free és társai LOL. Párszor olvasgattam ott én is.
egyszerűbb megkergetni USB-ről, KRD-vel, mint guberálni a falsokat.
-
válasz
ubyegon2 #93437 üzenetére
Játékoknál Wine nélkül még mindig szopás. A Steam automaticke feltelepíti, a Lutrisban bizonytalan vagyok. Ha GoG-os játékokat akarsz játszani, mert imadod a retró játékokat, ahhoz is kell(het) Wine. Nem egyszerű.
Ezeket nem nézve elég a Linux nekem asztalra, de Tordai úrral is egyetértek. Nem lehet a Wint felcserélni Linux-szal, ott még nem tart a dolog és szerintem nem is fog soha. Egyszerűen nem tudják az asztali Win előnyét behozni.
-
Asszem kukázom a gépemről a Wine-t, erőteljesen beszaratott a ClamAV. Igaz, hogy valami Windowson futó okosságot töltött le a Winetricks, de pont elég volt ahhoz, hogy elbizonytalanodjak, valójában tényleg szükségem van-e rá? Igazság szerint nincs. Amit akarok csinálni, azt a Debian csomagjaival meg tudom oldani.
-
válasz
tordaitibi #93397 üzenetére
Pedig szerinte is az Uborkát a legkönnyebb kezelni!
-
Csodás, hogy ilyen xarokat is letöltöget a Wine. Egészen pontosan a Home könyvtáramban volt, .cache/Winetricks mappában.
-
Kíváncsiságból lefuttattam a ClamAV-ot a /home-on. Két fertőzött fájlt talált, mindkettő .exe fájl. A Winetricks mappájában volt és d3dcompiler mappában, valami... emlékeim szerint 64-es verziójú Firefox telepítők, egyik 64 bites, másik 32 bites.
Szerintetek? Fals riasztás, vagy tényleg valami kártevők lehettek? Hirtelen arra sincs tippem, hogy hogyan került oda. Valószínűleg Winetricksen keresztül telepítettem. -
válasz
#02705152 #93181 üzenetére
32 giga RAM margójára. Próbálkoztam Winre visszamászni, nekem nem ment. A 10 az még csak csak, de a 11... felejtsük el. A Gnome asztali környezet plusz a biztonság érzete nekem nagyon hiányzik. Winen kifejezetten van bennem valami görcs, hogy vagy az adataimat lopják el, vagy bármilyen más támadás ér. Windows-szorongás a kórképem.
-
válasz
tordaitibi #93128 üzenetére
nem csempésztek be trójait egyebet
Ez meg néha évekkel később derül ki. Én nem kockáztatok, de persze csak beszélgetünk.
-
válasz
funkmester #93122 üzenetére
Ha nem derülne ki az oka, akkor nézz rá erre is: Audacious
Mint saját tárolóiból telepíthető, elég népszerű zenelejátszó. Nekem is ez jön be eddig a legjobban Linux alatt.
-
Hogy mi van a motorháztatő alatt, az átlagot ez érdekli? Nem.
Na ja! 60.000 km után rájön a tulaj, hogy JA, ebben olajat is szoktak cserélni? Azt hittem, csak tankolni kell bele! -
válasz
tordaitibi #93116 üzenetére
előny a faék rendszerű telepítés és használat, akkor itt mit kérdezzen meg?
Na ez a baj! Nem kéne Winesíteni a Linuxot! Majd én eldöntöm, hogy kell-e a gépemre, vagy sem. Azért, ha rákérdezne, hogy milyen tárolókat akarok használni, az megint más szintű bonyolultság, mintha egy Gentoo-t kéne telepíteni.Aki először lát majd ilyen kérdést néz mint vak a moziba.
Hát Linuxot se úgy telepítettem annak idején, hogy leültem a gép elé, aztán most Linuxot telepítek, hanem először átnéztem pár YouTube-os útmutató videót, amiben elmagyarázták, hogy pl. hogyan kéne particionálni, meg melyik partíció mire jó, meg egyáltalán mit csináljak? Szerencsére ilyen szempontból a népszerűbb disztribúciók jól elvannak látva angol nyelvű anyaggal, amiből tanulni lehet.
Érted mit nem értek ha mindent, debet, flatpakot snapet appimaget, aur-t ppa-t stb. ízekre boncolunk, az 101% hogy bármelyikbe lehet hibát, sérülékenységet találni.
Ez így van! Csak nem ugyanakkora az esély.A tolvaj mindig is 1 lépéssel előrébb járt mint a pandúr.
Na ez meg sajnos mindig így lesz, kivéve, ha a gondolatrendőrség meg a Skynet fogja figyelni a csinternetet. -
valami 3rd-party oldalról leszedje a programját, amit nem talál meg repóban!
Olyat Winen se csináltam soha (kivéve süldő koromban, amikor a warezról gyűjtöttem W. Millenniumra a vírusokat. Valaki bélyeget gyűjtött, valaki barátnőket, én meg vírusokat...)... mindig a gyártó, szoftverfejlesztő, stb. hivatalos weboldaláról töltök le BÁRMIT is. Linuxon meg igazából minek máshonnan, ha nem a rendszer hivatalos repóiból, lásd Debian? Ami még nekem csípi a szememet, azok a közösségi repók. Azt is saját felelősségre bárki, nekem nem hiányzik.
Flatpak margójára: valamelyik disztróban figyeltem, hogy a Flatpak alapjáraton hozzá van adva a forrásokhoz, már úgy települ fel a rendszer LOL. Usert nem is kérdezi meg? Ez is olyan, hogy a telemetriát utólag kapcsolod ki, az is el van dugva valami huszonharmadik beállítási menü harminckettedik fülén.
-
válasz
tordaitibi #93108 üzenetére
Végülis ezzel is egyet tudok érteni. Ezt a Secure Bootot sem értem, mert ahány helyen olvasom, mindenhol van legalább egy hozzászóló, aki szerint nem ér semmit. Akkor tulajdonképpen az is minek?
-
válasz
I02S3F #93106 üzenetére
Újabb érv a Mint mellett a flatpak.
Nem tudom, én mindig ódzkodok az ilyen nagybetűs divatf*sok telepítésétől. Amíg olyan cikkek kerülnek ki az internetre, hogy a flatpak nem biztonságos és erről újra és újra kialakulnak különböző fórumokon viták, úgy én biztos nem raknám fel a gépemre.
Persze én nem értek ehhez abszolút, annyit viszont észreveszek, hogy, ha már egyáltalán a vita létezik arról, hogy egy adott valami biztonságos-e vagy sem, addig teljes nyugalommal nem tudom használni azt.
-
válasz
aprokaroka87 #93093 üzenetére
Esetleg egy Fedora Nvidia driverrel? Abból is lehet könnyedébb asztali környezetet választani, pl. LXQt, LXDE.
-
válasz
aprokaroka87 #93083 üzenetére
Azért mondjátok hogy nem mindig kell majd parancs sort használni
Nem kell attól annyira fosni. Tény, hogy nekem se volt nagy kedvem megtanulni Win után, de hasznos tud lenni a terminál hétköznapi usernak is.
-
Szerintetek ez milyen hiba lehet? Nem rég lett szétszedve a laptop + microcode frissités is volt. Az utóbbira gyanakodom, nem hardveres problémára.
-
válasz
aprokaroka87 #93051 üzenetére
Merevlemez van benne? Egy SSD sokat számítana.
Egyébként a hardverek még elegek egy Firefoxhoz bőven, én is neteztem egy egymagos laptoppal is pár hete (igaz nem erőltettem neki, mert csak a fórumot tölti be, HD videók felejtősek).
Rendszernek a Mint oké, még a RAM is elég lehet. -
Statcounter szerint desktopon, hazánkban a Firefox áll a második helyen a böngészők között részesedésben 18,37%-kal. Itt kultusza van a rókának.
-
válasz
cog777 #93019 üzenetére
N100 erősebb, nekem is az van, csak nekem integrált ITX alaplapban. Annyit azért hozzátennék, hogy komolyabb játékot ne próbálj meg rajta futtatni, ami megy, az is 720p low beállítások mellett. Inkább szervercélokra és könnyedébb desktop feladatokra alkalmas, én is ezt használom böngészni és e-mailt olvasni. Nagyobb felbontású filmeket is jól viszi.
Szerk.: N100-nak kell a venti, anélkül megfől.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074, 100% Akkumulátor
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest