-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
NovaBlue
aktív tag
Azért nem vagyok akkora láma
Be van állítva,hogy USB-s DVD-ről bootoljon be elsőnek ( mivel nincs benne ODD )
ráadásul mikor indul adok neki egy Fn+f12 őt ahol ki tudom választani hogy honnan bootoljon rámegyek a samsung usb-s DVD-írómra de ugyan úgy semmi meg sem pörgeti...
De ha nincs bennt a vinyó akkor meg bootolna DVD-ről ezt nem értem én -
qwertly
addikt
Szia! Köszönöm a válaszod,de mintha azt olvastam volna róla,hogy a multimédiás kodekeket nagyon nehéz rá telepíteni én meg nem vagyok nagy linux guru.És mivel otthoni gép lenne arra meg kellenek a kodekek
mert csak film nézés zene hallgatás lenne.Esetleg pár könnyen telepíthető linuxos játék.És még elég ismeretlen a fedora szerintem a susehoz képest,tehát kevesebb cikk is van róla a netten,de lehet ezt csak én gondolom
.Mandiva meg azért lenne mert egyszer már tettem fel és abba benne volt minden csak idővel elcsábultam az ubuntu felé,de mostanában kaptam tőle pár pofont ezért próbálkoznék mással is.
-
zso73
veterán
A cimbim egy komplett céget tol Suse-val. Minden alkalmazás linuxos, vagy virtual boxos.....
Mondjuk nem desktop felhasználóként használja.Eegyébként az online forrásokból visszaraktam az Alsa cuccokat, és ikon van. De atól még nem megy a hang, mert nem lehet betölteni az Intel kernelt a snd 0 hangkártyához. Helytelen modul paraméter, amit helytelen I/o, vagy IRQ paraméter okozhat.
Legutóbb csak ./install után ment rendesen minden.
WTF??? -
Oscee
csendes tag
hat, elsore biztos nem Gentooval kezdenek...
ez az én fejemben is megfordult, de aztán valamiért mégis elvetettem az ötletet
Pár alkalommal futólag találkoztam Gentooval régebben, akkor tetszett, azóta csak Ubuntu Live CDkkel volt dolgom, amik viszont nem tetszettek. Most meg egy hirtelen jött ötlet azt sugallta, hogy álljak neki "Linuxot tanulni" (annyira kevés szakmai dolgot tanulok mostanában, hogy éhezem az informatikát), Gentoo erre tökéletesnek tűnik. Nem vagyok teljesen laikus oprendszer témában, meg akár egynapos parancssori "mókázástól" se rettenek vissza, szóval gondoltam jó lesz ez nekem.
Csak aztán fdisk közölte, hogy az egész partíciós táblát/MBR-t újra akarja írni, itt azért gyorsan megálltam
Holnap akkor nekiesek a Win telepítésnek, már megvan a végleges verzió is közben, pápá RC.A fent likelteket köszönöm, átnézem őket. Első körben angolul sem találtam konkrét leírást erre a szituációra.
Linux Mint telepítőm is van talán valahol, de elég régi verzió lehet, majd utánanézek.
-
perempe
veterán
Rosszul írtam: nem bootol a gép, és pár könyvtárat menteni akarok (Windows-os laptpra), ehhez használnám a Slax-ot (USB-ről). A Samba-t tudom futtatni (Samba 3.2.5.1.lzm) a module manager-ben, de nem tudom pontosan milyen beállításokat használjak. Egyébként nagyon felhasználóbarát felületnek tűnik.
Winscp elég a Windows-os gépre? A linux alapból mindent megoszt?
-
D®. GeNy@
aktív tag
Naa, sikerült!
Tudok kapcsolódni ezzel a módszerrel a wines megosztásokhoz és másolni is tudok a Linuxról!
Akkor már csak azt kellene megoldani, h. a wines gépek is lássák a linux megosztását...Erre kell a samba nem?Fent beszúrtam egy samba.conf filet, de sajnos nem látják a wines gépek a linux megosztását.
-
D®. GeNy@
aktív tag
Egyre jobb a dolog, lassan tényleg feladom...
Újabb hiba az "ifconfig $NET" kitörlése után:
albi@Albiszerver:~$ sudo netmegosztas
No parameters, using defaultsSzerk.: Én komolyan nem értem, nekem miért nem megy, ha ugyanazt állítottam be, mint te...Neked hibátlanul megy, nekem meg mindig vmi hiba miatt el se indul?
-
-
D®. GeNy@
aktív tag
albi@Albiszerver:~$ sudo iptables -L
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destinationChain FORWARD (policy ACCEPT)
target prot opt source destinationChain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination[ a pingelésnél látják a wines gépek a linuxot (eth1=192.168.0.1), csak a linuxban megosztott mappát nem látják a wines gépek)
-
D®. GeNy@
aktív tag
Tehát még mindig kezdő vagyok!
Mi az a route tábla? Hogy kell megnézni?A hálózat működik, mint mondtam, wines gépeken pingelem a Linux gépben lévő otthoni hálózat felé néző hálókártyát (eth1), akkor minden OK!
Hogy kell iptables scriptet csinálni, ha kérhetném "szájbarágósan"
Mit kell írni a terminálba, miket kell írni, HA
1.) eth0-n jön a net (netem van a Linuxos gépen)
2.) eth1 néz az otthoni hálózat felé (Hálózat működik)
3.) port nyitást hogyan kell beleírni, gondolok itt arra, h. a wines gépeken fut egy torrent kliens és annak a portját (5 számjegyű) engedélyezni kellene
4.) Linux gépen fut egy torrent kliens, annak a portját hogyan kell engedélyezni? -
D®. GeNy@
aktív tag
A NAT scriptet bemásoltam egy file-ba:
1.) Ahol írási jogom van partíción jobb klikk és "Dokumentum létrehozása"
2.) "Üres File"-ra katt, majd a neve Új file lett
3.) Beillesztettem a scriptet, majd SAVE
4.) Ezután mi jön? Az /etc/init.d/-be másolni nem tudok, mert nincs "jogom?" hozzá...
--> megint vmilyen paranccsal kellene odamásolni, ha igen pontosan melyikkel? -
D®. GeNy@
aktív tag
Amikor beírom terminálba,h. "sudo pppoeconf", akkor ugye megnyíilik egy új ablak, és mikor ellenőrzi, milyen eszközöket lát, akkor ugye van egy eth0,eth1, és egy eth1:avahi
Na most amikor futtatja a looking for PPPoe Access Concentrator eth0, akkor ezen talál netkapcsolatot és ezután kell beírnom ugye a felh.nevet és jelszót, akkor ezek szerint csak az eth0-on van a net, nem? -
D®. GeNy@
aktív tag
Tehát elindítottam a network settingset, majd unlock-oltam, beírtam a jelszót.
3 dolgot látok: Wired Connection (eth1) -roaming mode enabled-
Wired Connection (eth0) -roaming mode enabled-
Point to point connection -this network interface is not configured-
Erre katt eth1 properties, amit látok és amit beállítottam:Connection settings
--> Configuration: Static IP address
--> IP address: 192.168.0.1
--> Subnet mask: 255.255.255.0
--> Gateway address: 192.168.0.1Ha ezt leOK-ézom, akkor nincs net a linuxon mindaddig, amig szintén roaming mode enabled-re nem rakom (alapbeállítás)
-
D®. GeNy@
aktív tag
És akkor ezt pontosan melyik file-ba copy-zam be?
A 4. pontnál azt értem, h. ugye az "ifonfig" paranccsal a terminálba beírva meg tudom nézni a hálókarik infóját. Ha ugye beállítok egy ip-t "sudo ifconfig eth0 (vagy 1) 192.168.0.1" -re, akkor ez látszik is az ifconfig beírása után eth0-1-re nézve.
Ha viszont újraindítom a gépet, akkor a Linux betöltése után, ha bírom terminálba az ifconfig-ot, akkor már nem látom az előzőleg beírt ip-t eth0-1-re nézve.
Érthetően írtam le, mint kezdő Linuxos? -
D®. GeNy@
aktív tag
Ez jó lenne, de sajnos olyan dolgokat nem tudok, h. :
1.) vmi indító "file-t" kell csinálni az etc/rc6.d/ mappában, h. restart után fusson le a script??? -ez mit jelent? hogyan lehet ilyet csinálni?
2.) "sudo nano" paranccsal lehet írni ezekbe a fileokba? -ahova be kell szúrni az általad ajánlott nat scriptet?
3.) ez nem fog eltűnni egy esetleges újraindítás után?
4.) minden restart után az eth0 és eth1 beállított ip-je mindig megváltozik vmi alapértelmezettre, mivel ezt látom az ifconfig beírás után:
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST, viszont az "inet addr: " résznél nem látok ip-t ???
5.) winbe ugye a pppeo kapcsolatot kellett megosztani és nem azt a hálókarit, amibe ment a digi utp-je, ezért gondolok itt arra, h. Linuxon véletlenül nem a ppp0-t kellENE megosztani, és NEM az eth0-t! -
D®. GeNy@
aktív tag
Egyszerüen mikor telepítettem az Ubit, akkor hoztam létre egy 40GB-os vinyón 1024MB swap, 10GB "/" és 28GB "home" partíciót, vmint van egy 320GB vinyóm, amin Adatok_323_GB néven hoztam létre ext3-at használva egy partíciót.
Mikor kész volt a telepítés, van a Home partíción és az Adatok vinyón egy "lost+found" mappa, de semmit sem tudok csinálni, se belelépni, de új mappát létrehozni sem. -
Siriusb
veterán
Most biztos utálni fogtok.
Gondolkoztam, hogy ubuntu helyett valami újat kellene felrakni mind az asztali gépre, mind a netbookra. Arra jutottam, mindenféle utánajárás nélkül, amúgy hasraütésszerűenhogy nem feltétlenül lenne jobb egy másik disztro, csak más. Az ubuntut - értem ez alatt a linuxot, mint olyat - sem tudtam mélyebben (még) elsajátítani, szóval úgy érzem, kissé fölösleges lenne másba is belekapni.
Mi a véleményetek? -
zodo
nagyúr
Azt akarja: beállítom, hogy usb-ről bootoljon a gép és "Ntldr is missing"
Ubuntu 8.04 mükődőképes rendszer a vinyón, egy rossz mp3-as lejátszó rajta a két mappával. Boot mappában futtatom az bootinst.sh-t és restart.
Mindegy csak unatkoztam, nem lényeg, gondoltam kiváltom a vinyót a gépből.
Jó munkát !
-
Snakeiboy
aktív tag
Nah vegre van kis idom. Megvan a file itt a tartalam :
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorgSection "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSectionSection "Files"
EndSectionSection "Module"
EndSectionSection "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Identifier "0-DFP1"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1280x720"
Option "Position" "0 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
Identifier "0-CRT2"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1280x720"
Option "Position" "0 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSectionSection "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "vesa"
EndSectionSection "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
Option "Monitor-DFP1" "0-DFP1"
Option "Monitor-CRT2" "0-CRT2"
BusID "PCI:4:0:0"
EndSectionSection "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Configured Video Device"
Monitor "Configured Monitor"
EndSectionSection "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSectionA monitorom FullHD-t tud tehat 1920*1080 ezta bealitast szeretnem elerni de max csak 1280*1024et enged.
-
zodo
nagyúr
Szia doc!
,ha már Slackware topic
Tegnap végre beüzemeltem az új gépemet, amin hasított a Slacki, de a képernyőfelbontás, most kifogott rajtam. Addig babráltam míg: "Fatal error : no screen"
Amúgy minden klappolt, magyarosítás, Opera felrakása nem slackis verzíóból, magyar billentyűzet, ahogy eddig vettük.
Viszont a futási szint átállításához kellő /etc/inittab fájlt sem találtam.
Mindegy, megoldottam a startx-el az indítást. Viszont nem jöttem rá, hogy állítsam vissza az elrontott xorg.conf-ot. Próbáltam cseles lenni, bebootoltam ubuntu live cd-ről, de ott nem engedi elmenteni a modósított fájlt. Így feleadtam, meghagyom a nagyoknak.Most újra Ubuntu 8.04-et használok. Az int. Ati ( HD3200 ) videokarival, nem volt gond , símán felment a driver és ekkor már jó lett a monitor felbontásom is.
Majd, szerzek valami "kékesett" és majdnem olyan lesz, mint a slacki. -
sigmoid
tag
Ha jól látom, tanult kollégánk a legalitás mezsgyéjét átlépve azt szeretné, hogy valamilyen remote filesystem megoldással az egyik gép merevlemezére telepített programot a másik gép processzorán futtathassa.
(Csak mellékesen megjegyzem, hogy ez így ránézésre akkora hatalmas illegalitás, mint ide lacháza, mert a licensz processzorra, illetve számítógépre szól, nem pedig vinyóra... És ha egyszerre több példány fut a programból az már több licenszt igényelne.)
Ahogy én látom, a legegyszerűbb út egy dosbox használata, ami egy hálózati funkciókkal kellőképpen felokosított DOSt futtat, ami alól aztán azt csinál amit akar, mintha nem is Linux lenne hanem sima DOS.
A dosbox és a nyomtató viszonyát nem ismerem, de felteszem nem lehet nagy szám. Csak emulál valamit befelé, kifelé meg úgyis szabványos lpt interfész van. -
-
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Wiki-n láttam a 10.2 -t kde 3.5 -el ( van egy kép a lapon ,magyar felülettel ) és ez a környezet még jót tett a gépemnek.
( ubuntu minimal cd + kde-core ,telepítésemre gondolok )Láttam én is a dvd.image-t ,de valami netes telepítőt is ( kb. 150mb ) amikor telepítéshez szükséges dolgokat menet közben leszedi magának. Mondjuk ez akkor lenne jó, ha lenne olyan lehetőség ,mint az ubinál a "cli" . Plussz még érteni is kéne a rendszer összetevők kiválasztásához és azoknak a karakteres felületen történő telepítéséhez.
Na akkor most szedhetem le a 2. cd-t .
Igen később már nekem is beugrott a topik.
-
zodo
nagyúr
A kedvedért kipróbálom a 10.2 -t ( szalad lefelé )
Eddig más témakörben keresgéltem.
Ezt a Slakit könnyen rá lehet venni a magyar nyelvezet használatára ?
Ja és miért van 2 db iso fájl ,kell mindkettő ?
Mintha azt olvastam volna, hogy a 2. csak a kernel fabrikáláshoz kell vagy majd kiderül ?Láttam már olyan telepítést ,mint amilyet ez is használ ,de azért nem minden esetben next-next
Inkább priviznék veled, hogy ne itt égessem magam, ha nem jön össze.
-
SLD
tag
Akkor azóta változott a Slackware... még valamikor, amikor próbáltam, akkor KDE 3.5-el települt, aztán utána szólhattam bele bármibe is (de nem kizárt, hogy valami felett elsiklottam
)
Arch Linux meg a wikis howtoval megy könnyen, habár tény, hogy ha anélkül kéne csinálnom biztosan kihagynák néhány lépést, amit aztán később kéne pótolnom, de a rendszer maga feltelepülne rendesen. Persze, ha Te a zökkenőket a Gnome vagy KDE telepítésénél tapasztaltad akkor lehet igazad van (pl. egy hónapja KDE 4.1 amit kíváncsiságból kipróbáltam nem volt valami stabil)... Én dwm-mel tökéletesen elvoltam, utána csak gtk+ és qt4 telepítés és megy is minden program.
Ebben egyetértek, ha alaptól telepítés akkor első körben jobb egy Debian és nem rögtön a mélyvízbe ugrani
-
zodo
nagyúr
Abból,hogy synaptic-ban is 2 verzíó van belőle ill. amikor telepítenék egy csomagot a gdebi ablak fejlécében is írja a típusát: gnome alatt / csomagkezelő , Kde alatt / kdeGdebi csomagkezelő.
Azt hiszem még pont a Slackware-t nem próbáltam, mert azt mondták a nagyok ,hogy az nem egyszerű fajta én meg béna vagyok így nem szivessen ugrottam neki.
(#8192) SLD : jaa, azt hittem a linux kiadásokra gondolsz.
(#8193) SLD : cli-s telepítés útán a sudo apt-get install kde-core -al csak a 3.5.10-et kaptam meg akkor még gyors volt a kicsike.
Gnome valóban lassítja a rendszert, pedig nem is került fel minden csomag.
Amúgy jó ötlet lehet a Slackware ,mert már többen javasolták vagy az Arch-ot.Az ubis minimal live cd-s verzíónál is én dönthetek csak nem tudtam mi a megfelelő választás.
-
SLD
tag
De vedd figyelembe, hogy erre a gépre akarja felrakni: Compaq Ipaq PIII 733mhz
Na most a KDE szép és színes és még szagos is, de rendesen visszafog a rendszerből (igen a Gnome sem olyan pici már mint régen, szóval az sem a legjobb megoldás).Ha meg már Slackware akkor legyen ArchLinux, ott a kezdettől eldöntheti mit akar
-
zodo
nagyúr
miert, te orulnel annak ha megtiltana a gnome hogy kde-s programokat indits?
Hát most már magam sem tudom.
Azt viszont igen,hogy nem full verzíót telepítettem és pl. opera.deb-re vissza emlékezel,majd egy napig tartott felraknom,mert a kde gdebi-je szinte lefagyasztotta gépet és állította,hogy fent van, pedig nem, mert a végén terminal-ból kelett felszerencsétlenkednem.
Szerintem a sok híányzó csomag miatt nem tudja a rendszer ,hogy épp mihez is nyúljon. Igaz még nem néztem mi van akkor ,ha teljes pl.: hardy telepítést végzek és átváltok kde környezetre, de nem hinném, hogy ekkora kesze kuszaság lenne,mint most itt nálam.
Pl.: minek a gnome-os menübe a kde-s ikon beállító menüpont, ha mit sem érek vele gnome alatt ? Csak ezeket nem értem.(#8188) SLD Miért az nem lxde-re épül ?
-
zodo
nagyúr
Igen ezt az egy írást találtam ,de ez nekem nagyon kínai, azt hittem van egy emészthetőbb verzíó. Akkor megkapja a pótis hőfokszabályzót.
(#8171) Sweet Lou 6
Nem tudom milyen bőngészőt ill. flash verzíót használsz, de nálam megy a teljes képernyős lejátszás is. Igaz ediig egyáltalán nem ment még a normál video ablakot sem láttam. Egy nap alatt sikerült a segítségek alapján összehozni.
Csak a teljes képernyős lejátszással van a baj ?
-
zodo
nagyúr
de korán keltél
Az adobe flash pluginja mindnhova bekerül ( ff ,mozilla ,iceape mappákba ) csak az operába nem. Ezekszerint az mindegy megtalálja vagy be kell állítanom az opera beállításaiban az elérési útvonalat ?
Ok. Feltelepítem, de hogyan tudom mozgatni ezt a flash-alternative.so fájl-t ?
,mert az előbb már próbálkoztam vele, de nincs másolás ,beillesztés lehetőség. -
zodo
nagyúr
Nekem az első perctől ( kb. 1,5 éve ) mostanáig mükődött rendessen , mind win és ubuntu alatt is. Nekem nem jött be az FF ezért maradtam Opera fan.
Szóval ma reggel megnéztem a plugineket látja a /usr/lib/mozilla ill. iceape vagy ff plugin mappáiban. De mint útvonalat megjelőli az opera / plugin mappát is.
Megnéztem a könyvtárakat is egyedül az opera / plugin mappában nincs semmi.
Gondoltam kitörlöm az FF meg a mozilla-t mappát. Elsőre nem sikerült ,mert a synaptic és a terminal is azt ( kamuzta )hogy nincs ilyen könyvtár vagy fájl így nem is törli.
Akkor mondom kitörlöm kézzél. Hát koppantam, nincs jobb klick / törlés ( google barátunk elárúlta a titkot: shift+del ) és ugye a jogusultság az ami sosincs.
Aztán már pislákolt a fény ,hogy ezek a ff , mozilla ,iceape mappák csak a pluginek miatt jöttek létre.Fogtam kijelőltem eltávolításra az adobe-flashplugin-t ill. a flashplugin-nonfree csomagokat. Tehát most nincs egyettlen flash-es plugin se a gépeme amit az opera is így lát.
Kérdésem:
Azt hogy lehet megoldani ( pl. valami kézi telepítés vagy nem tudom ) csak és kizárólag az /usr/lib/opera/plugins mappába kerüljön valamelyik flash csomag a telepítés útán ?
Úgy hogy nem teszi sehova máshova. ( ff ,mozilla, iceape + mappákra gondolok,mert azok nem kellenek nekem ) -
zodo
nagyúr
Feltettem a gnome felületet + ezt azt hozzá ( + 365 csomag ) és betettem a munkamenetek közé a numlockx-et, de semmi változás.
Eztán már a régebbi segítség kérésem válaszaként kapott megoldást alkalmaztam.Terminal =>
sudo gedit /etc/gdm/Init/Default
fájl végén lévő exit 0 fölé beillesztettem a
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
/usr/bin/numlockx on
fiMentés.
És mükődik.
( tudom nem nagy dolog ,de nálam mégis nagy öröm )
+ az Opera bőngészőbe is sikerült átmentenem win alól a könyvjelzőimet és a partner listámat.
-
zodo
nagyúr
Nekem nincs telepítve az xterm !
Szerk: Terminál ba bekapcsolja már csak a hely kéne.
Nem hiszed el ,de épp most tettem fel az full ubuntu 8.04-et, barátnőm gépére.
Ott bementem a Munkamenetek menübe => hozzáadtam a numlockx alkalmazást => a /usr/bin/X11/numlockx on parancsal és mükődik. Nem hiszem el.
Kde alatt nincs ilyen Munkamenetek vagy hasonló alkalmazás mint gnome alatt ? -
zodo
nagyúr
/home/zodo/.profile fájl végére írtam ( biztos nem így kéne ) ,hogy numlockx on
Vagy a fentebb említett módon a vezérlőpult / billentyűzet menüben bepipáltam,hogy a kde indításakor kapcsoljon be.
-
zodo
nagyúr
Most már van frissítés kezeleő alkalmazásom is.
Össz-vissz 5 csomagot jelőlt ki frissíthetőnek és a végén minden magyar nyelvezetű lett.Más:
Kezdhetek progik útán nézni: Openoffice , acroread asszem elég is lesz.
Aztán törölni a felesleges csomagokat.
Kellene valami alkalmazás amivel el tudom menteni a jelenlegi rendszeremet pl.: iso-ba.
Jól gondolom ? -
zodo
nagyúr
Nem annyira hiányos.
Restart után: lett login képernyőm ( magyar ) és a " startx "-et se kelett beírnom.
Csak a kdm csomagot telepítettem.
További csomagokat a magyarosításhoz szántam, de még mindig vannak angol területek.Szerk:
De lehet ,hogy most jó lesz ,mert nekiállt dolgozni a nyelv és terület beállító progi.
Eddig mindig nyavajgott ,hogy futtassam a language -selector -t , azt hiába vagy lefagyott.
lehet ,hogy a language-selector-qt kelett neki.Na már félig magyar a menü is.
restartolok.
-
ZCoyote
őstag
Nem értem, nemrég telepítettem minimal ubi-t, 8.04.1-est és alapból csak az ssh-t tettem fel. Utána jöttek ezek a csomagok xorg, gdm, gnome-core, synaptic és gnome-panel vagy csak panel erre pontosan nem emlékszem. Akkor létezik hogy a gnome-core állította be hogy auto-n induljon a gdm?
-
zodo
nagyúr
Shutdown fülön van egy "vegyes" mező amiben a Boot managert lehet megadni: none (jelenleg) grub ill. lilo lehetőségeket választva.
Ha beállítom a grub-ot az nem oldhatja meg az automata rendszer indulást ?
Vagy mint ubuntu alatt nem létezik egy alkalmazás ami engedélyezi az automatikussan induló deamonokat és oda beszerkeszteni a "startx" parancsot ? -
zodo
nagyúr
Ok. Megvárom, addig elkezdem szétállítgatni.
Lehet saját logo-t is fabrikálni. Hihetetlen.
Csak azt nem értem a,hogy a " Hungarian (hu) " miért szerepel kétszer ?Mondjuk szokszor probáltam beállítani a rendszert Magyar nyelvezetre, de még csak az ablakok és egy - két alkalmazásra sikerült.
Fent vannak az alábbi csomagok:
Language-pack-hu
Language-pack-hu-base
Kde-Language-pack-hu
Kde-Language-pack-hu-base
Kde-i18n-hu
language-selector -
zodo
nagyúr
Lehet,hogy valamit rosszul írtam, de : nincs ilyen fájl vagy mappa
Megpróbáltam azt is ,hogy átmásoltam a letöltött csomagot az asztalra ,de onnan sem szereti.Gdebi-kde megynyitáskor felismeri a fájlt 100% betölti vagy nem tudom mit csinál megáll 1 percre kiírja: opera - static , minden függőség kielégitve, bla-bla.
Csomag telepítés gomb után minden szöveg eltünik az ablakából közben mintha fogná valami a rendszert ( egér szakaszossan vihető ) még 1 perc kisablak felbukkan : installing szöveg a fejlécben. Ablakában pedig 2 inaktív mező ( szürke ,nem tudom minek lenne a helye )
Észrevettem,hogy az ékezetes betűket nem tudja megjeleniteni a password kérő ablakban ezért átírtam : Letoltesek-re ,de az erdmény így is ugyanaz.
Próbáltam másik verzíót az opera csomagok közül pl.: powerpc ekkor egyből jelzi,hogy nem stimmel a csomag.Synapticban / fájl / letöltött fájlok megnyitása / elmegyek a mappáig, de mind inaktív nem tudom kiválasztani egyik csomagot sem.
-
zodo
nagyúr
Sajna már melóhelyen vagyok, délután megnézem.
Bocs, de ezt nem értem.
Hogy adok ki parancsot a könyvtárban ?
Csomagra jobb klik és ott valahol ?Más:
Már reggel nem volt ídőm befejezni a mondandom. Szóval tetszik a rendszer, szép kék ,most még gyors , szerintem kb. 300 mb lehet az össz méret kb. 510 csomag az egész. Persze,ha felkerül az Opera akkor még lesz mit pofozni rajta.
Félig magyar, de a képernyőfelbontás alaból jó lett. Billentyűzet is ok. -
zodo
nagyúr
Akkor lehet,hogy ez lesz a baj nálam.
Próbálom az Opera bőngészőt feltenni ,de sehogy sem akar összejönni..
Nagyon fontos lenne számomra, de híába és segítséget sem kérhetek ,mert lelőném az "egyedi" rendszerem mivoltát.Szerk: pedig eddig a pontig igen hamar eljutottam,de most már 3 órája ezen agyalok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- E-roller topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Revolut
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Gitáros topic
- Vicces képek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest