- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
Aktív témák
-
andorpapa
őstag
De azért gondolj bele, hogy a Microsoft nem alaptalanul lett sikeres.
El kell ismerned, hogy a Windows igazán univerzális oprendszer, és a ma elterjedt feladatköröknek (játék, zene, videó, böngészés stb) megfelel. Ami pedig szintén fontos: egyszerű.
Jó a Linux, de amég a szoftverek 95%-a Windowsra jelenik meg, a hardverek nagy része pedig csak Win alatt fut rendesen, addig nem tudsz mit tenni. Gondolj bele: lehetsz linuxos forradalmár, de a nép a Windows mellett áll, és csupán elvek miatt nem fogok váltani, egyszerűen a személyes érdekeim a Windowst kívánják.
Viszont pont azért kezdtem Linuxozni, mert érdekel. Kíváncsi vagyok, hogy van-e élet a Windowson kívül. És természetesen van, csak teljesen más. -
andorpapa
őstag
Rohadtul igazad van, egyetértek, a Windows az otthonra, a Linux meg a speciális szolgáltatásai miatt hálózatra és megbízhatóságra termett. Különböző kategória, különböző szaktudású és érdeklődésű userek, különböző felfogások.
A PC-sek nagy részének nincs szüksége Linuxra. Ez tény. Ettől még jó, de a Windows is jó, mert megfelel azoknak a céloknak, melyekre használni szokták. -
andorpapa
őstag
Ismét itt vagyok, a kezdő. Szóval én csak pár gondolatomat szeretném megosztani, ugyanis a Windows vonalon már szinte mindent kipróbáltam, ami benne van, szóval nem okoz már túl sok meglepetést, a Linuxot viszont csak most tanulom.
A véleményem az, hogy a Windows 100x kényelmesebb, és ez tény. Ugyan jóval kevesebb a lehetőség, de a Windows alapvetően a multimédiáról szól, és ahhoz minden megvan. Windows alatt nem okoz gondot egyetlen videó lejátszása sem, minden játék fut, az összes grafikus cuccomat tudom futtatni, és ha valamelyik beállítást módosítanom kell, pár kattintás, és már készen is vagyok.
Ezzel ellentétben a Linux sokkal inkább a hálózatra van elkészítve, és nem a home-usereknek, hanem a profiknak. Mert tényleg szép és jó a GUI, de ha valamit nagyon gyorsan akar elérni az ember, akkor szerintem a szöveges mód sokkal nyerőbb, viszont ehhez rengeteg tanulásra és időre van szükség, amit egy Windowsos fazon nehezen tűr el.
A netmegosztással kapcsolatban pedig annyit, hogy a jelek szerint sokkal egyszerűbb Windows beépített szolgáltatása, elvégre csak 2 gépem van, ahhoz meg bőven elég. Én eredetileg úgy terveztem, hogy amikor hamarosan meglesz a 3. gépem, akkor a régi 233-as MMX átalakul Linuxos ADSL internetelosztóvá (persze ehhez az is kellene, hogy végre bekössék a hónapok óta várt ADSL-t :) ), és boldogan élek a biztonság és a megbízhatóság tudatában.
De sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez így nem fog menni, nekem jelenleg nincs annyi időm, hogy parancsokat tanuljak meg, és manuálisan editáljam a config fájlokat, nekem a Vezérlőpult és az msconfig, legrosszabb esetben pedig a Registry az elfogadható pont, a YaST2 enyhén rendezetlen, a Windows valahogy sokkal összeszedettebb.
Persze nem fikázom a Linuxot, mert be kell hogy valljam (nehezemre esik :) ), hogy szeretem, tetszik. Nem is gondoltam volna, hogy mindent meg tudok valósítani rajta, amit ma Windowson. SZövegszerkesztés, böngészés, CD írás, mp3 hallgatás, mind megy. És jól, na meg stabilan. Viszont nem ismerem eléggé, és emiatt kicsit idegen vagyok benne. Hiába olvastam el a 900 oldal mellékelt anyagot, mégis sok kérdésre vagy nem értettem a választ, vagy nem is találtam!
Szóval egyelőre szerintem maradok Windows párti, de tudom, hogy kell érteni a Linuxhoz is, mert valószínűleg szép jövő előtt áll, és használható oprendszer, a KDE 3 pedig biztosan sokat lendíthet rajta.
Jó találmány, de aki Counter Strike és IE párti, annak kicsit szoknia kell! :D -
andorpapa
őstag
Hát én abszolút kezdő vagyok, tegnap merészkedtem először a netre Linux alól, eddig csak konfigurálgattam, abszolút Windowsra áll a kezem.
Ami zavaró volt: SuSE 7.3 van, és a monitor beállításával megszenvedtem. Mindent tök jól felismert (Voodoo 3-at is), de folyamatosan halszemoptikához hasonló képet kaptam, de végül meg tudtam csinálni.
A másik zavaró dolog a LILO, mivel van egy WinXP partícióm, meg egy natúr, üres FAT32 is, és nem tudom rávenni, hogy betelepüljön a MBR-ba, nem megy. Csak a boot floppyval tudok bejutni Linuxba.
Aztán további zavaró dolog a modem volt, én hülye nem tudtam, hogy belsővel nem megy, és 2 napig szarakodtam vele, aztán végre felvilágosítottak, és vettem egy külső modemet. Azóta megy.
Zavaró, hogy a magyar SuSE 7.3 is sok helyen angolul van, ami nem lenne probléma, mert vágom a nyelvet, csak az érdekes, hogy magyarul kezdek el valamit, a végére pedig angol panelek fogadnak. Nekem még szokatlan az is, hogy nem lehet közvetlenül elérni a FAT32 meghajtókat, előtte mountolni kell, meg ilyesmi. Szóval ez a Windowsos fejemnek kicsit sok.
A mellékelt programokkal kapcsolatban annyit, hogy jók, meg vagyok velük elégedve, csak kicsit rosszul esik, hogy egy csomó program a Windows koppintása. Mert gondolom előbb volt Outlook Express, mint KMail, és a KMail kinézetre 95%-ban az OE-re hasonlít.
A böngészés kellemes, csak pár honlap (prohardver.hu) nem jön be teljesen hibátlanul, de gondolom ez a sok php meg egyéb varázscuccok miatt van így. Az extra.hu/coolness viszont hibátlan! :)
A böngészés közben minden cookie-t külön kapcsolhatok, nagyon biztonságos és segítőkész ilyen szempontból, szóval elégedett vagyok a böngésző teljesítményével. Ja, és amúgy biztosan Operával vagy Netscape-pel jobban menne, de én csak Konqueror alól próbáltam, egyelőre még a Windows képezi a netes bázisomat, főleg a hálózati netmegosztás miatt.
Végre sikerült a hálózatot is beállítani, a Win98-as gépet már tudom Linux alól tallózni, és ez nekem jó.
Amit viszont nem tudok: hogyan kell megosztani a netet Linux alatt? Hallottam valami Samba nevű cuccról, de lövésem sincs erről, és nagyon sokat segítenétek, ha beavatnátok, mert akkor a Windowsról át tudnék állni Linuxra netmegosztás ügyileg.
Amúgy én egy tipikus GUI ember vagyok, a konzolhoz nem értek, meg totál kezdő is vagyok, szóval ismerkedő szakaszban vagyok. Amúgy szerintem jó ötlet a Linux, de nem mint a Windows alternatívája, mert más kategória.
Ja, és aki tud, az legyen szíves segítsen a netmegosztás kérdésében!
Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest