- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
válasz
Dr Smoke #1216 üzenetére
No látod, az lehet. Akkor elnézést.
Viszont az nem mezei tükör, hanem felülfoncsorozott. Ami abban különbözik a mezeitől, hogy nem az üveg mögött van a tükröződő réteg, hanem az üveg felületén. Ennek azért van jelentősége, mert ha egy sima tükröt teszel be, akkor a képnek át kell haladnia az üvegen oda-vissza, ami törést okoz.
Megkülönböztetni úgy lehet őket, hogy ráhúzol egy vonalat a tükörre, mondjuk egy filctollal. Ha két vonalat látsz, mezei tükör, ha egyet, akkor felülfoncsorozott.
-
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
Ma beköltöztettem a cuccot a vetítőbe, bekötöttem az elekromos részeket, megvolt a próba vetítés. Holnap felkerül a vászon és jöhet a finomhangolás.
-
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1204 üzenetére
15000HUF a világítás, az első monitorom 42000HUF volt, de azt sikeresen meghámoztam. Így, most egy év távlatában, megengedtem magamnak egy új monitort.
A többi alkatrész vagy megvolt, vagy olyan összegekért vettem, ami nem nyom a latban.
Persze a monitorom polártalanítása után fizetnem kellett tanuló pénzt, kb 10000HUF-ban volt, mire szereztem polárfóliát. -
csapos2
addikt
No, szép lassan haladok a cél felé. Ma egy rakás aprósággal bíbelődtem, így nagy látszatja nincs a munkámnak, de azért sokat haladtam.
Bepróbáltam az új vázba az új LCD-t, rendezgettem az elektronikát:
Haladok a kiszolgáló egységgel és a világítással, de még nagyon lóg a bele a kicsikémnek:
Folyt. köv.
-
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1188 üzenetére
Nem, én a fresnel döntését néztem, mert ha az eredeti állásban vetítenél, akkor csak alulra lenne jó a döntés, de ha megfordítot, mint ahogy említed is, akkor jó lesz.
Közben haladok a dolgommal én is, délután lesznek képek.
-
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1186 üzenetére
Csinos kép. Lentről fogsz vetítetni?
-
csapos2
addikt
Mivel holnap, ha minden igaz, kezdem a dobozkám átalakítását, így teszek fel képeket a régi helyzetről. Íme a nagy és csúnya, ám annál kedvesebb dobozkám:
(Klikk a kis képre, a nagy képhez)
A mozizni vágyóknak ajánlanám figyelmébe ezt a topic-ot: [link]
Aki tud, bombázza a topic-ot képekkel. ;) -
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1156 üzenetére
Annó, utána kérdeztem a 3dlens-ről való rendelésnek. Az árak elég kemények, plussz előfordulhat vám is, ami legrosszabb esetben közel meg is duplázhatja az összeget. Persze az is előfordulhat, hogy nem foglalkozik a dologgal a vámos. Akkor hepi van.
Ezeket az infókat megkérdezték nekem, remélem helytállóak, ha hibásak, elnézést.
-
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1141 üzenetére
Tényleg működik a döntött fresneles trapézkorrekció?
Igen, tenyleg mukodik, nemreg probaltam ki.
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1102 üzenetére
Igen, úgy is lehet, de az ioncserélt, vagy desztillált víz is elégnek kell legyen. A sima vízzel az a baj, hogy vízkő nyomokat hagyhat, ha nincs kedved vizet venni, akkor forrald fel a csapvizet.
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1094 üzenetére
Az első hozzászólásban vannak linkek, ahol fresnelt lehet rendelni. De, mielőtt költségekbe vernéd magad, próbálj a vetítő és az LCD közötti távolsággal játszani. Próbáld meg elemelni a vetítőtől a kijelzőt, vagy ha messzebb van, közelebb tenni.
Üveg fresnelre meg szerintem ne nagyon ácsingóz, hacsak nem vagy kőkazdag, mert ahogy a forgalmazóktól hallottam, többszöröse az áruk a műanyagénak, pedig az sem olcsó. -
-
csapos2
addikt
válasz
mrkatona #1078 üzenetére
Az egyetlen magyarázat a dologra az lehet, hogy a vetített képen látta a köröket, ami attól volt, hogy az optika és az LCD között lévő fresnelt túl közel tette az LCD-hez. 1,5-2 cm-nél nem szabad közelebb rakni a fresnelt a kijelzőhöz, mert akkor megjelennek a körök. Ha nem erről van szó, akkor már csak az ufok maradtak. ;)
-
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1075 üzenetére
Azok a koncetrikus körök, hol voltak, a vetített képen?
-
csapos2
addikt
Helyzetjelentés tőlem:
Az AG mentesíthető monitorok listája bővült, ma leszedtem egy LG L1753S típusú LCD-ről is a fóliát. Kb. 3 óra vizes áztatás után, egyben könnyedén lejött.
Kipróbáltam a trapézkorrekciót is, össze fog jönni. (Remélem) Kb 25 centivel lesz szélesebb a vetített képem. Lehetne nagyobb is, de az már olyan széles, a nem túl nagy nappalinkba, hogy nem kényelmes nézni.
Az ezüstszínű vászon úgy néz ki ugrik, mivel nem egyenletesen jó a kép az egész felületen. Szemből csodás, de ahogy változik a betekintési szög, úgy tompul, akár egy TFT-nél.
Majd lesznek képek.
-
csapos2
addikt
Köszönöm uraim!
A mostani átalakítástól remélem, csak jobb lesz a kép. Kijön a vetítőből egy felesleges szűrő, és a vászonnal is kísérleteztem. Sokat olvastam az ezüst festék áldásos hatásáról. Ki is próbáltam több dolgot is, de úgy tűnik a prevent keréktárcsa festék ezüst színben lesz a befutó. Olyat dob a képen, hogy az állam leesett.
Egyébiránt, ha valakinek vannak tapasztalatai vászon ügyben, szívesen veszem.
-
csapos2
addikt
válasz
mrkatona #1061 üzenetére
A mérete 230 x 130 cm. kb 3m-ről vannak készítve a képek, nagyjából, onnan is nézem a filmeket. A képen látható moszatok, természetesen nincsenek ott, az csak a gyenge fotómasina miatt van.
A dologhoz tartozik az is, hogy nem tudom kihasználni az egész LCD panelt, mivel nincs akkora fresnelem, hogy le tudjam fedni, így a dvd lejátszó progi videóablakát igazítom a vászonhoz. Ez ugye azt eredményezi, hogy közel sincs olyan a felbontás, mitn ha az egész panelt tudnám használni, de egyelőre így is jó.Ha lesz pénz, talán veszek nagyobb fresneleket.
-
csapos2
addikt
válasz
maxibacsi #1059 üzenetére
Köszönöm, hogy foglalkozál a dologgal.
Azt állapítottam meg, hogy nem bánom, a nagy dobozt és a monitort.
A fresnel szétszedésére azt mondom, hogy én nem nagyon látok olyan sikeres projektet, ahol, egyben hagyták.
Amikor kezdtem, én is egyben hagytam, de vagy a kezdetlegesség, vagy a hibás elrendezés miatt, nem volt jó a kép. Sötét volt. Mondjuk a tied nem annyira sötét, mint az enyém volt.Szerény véleményem szerint rosszabb nem lehet, csak jobb.
-
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1056 üzenetére
Akkor csináld úgy, ahogy én csináltam. Kinéztem azokat a típusokat, amikhez oda volt írva, hogy könnyű leszedni róla, és a szalagkábellel sincs gond, és azt választottam.
Így lett LG.Szalagkábellel gond egy szál se, mivel nem a hagyományos módon van összekötve a két oldal: [link]
Az AG-ről meg többfelé is olvastam, hogy könnyen lejön az LG-ről.
Szerencsém volt.
-
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1052 üzenetére
A két monitor, amiről leszedtem AG-t: Acer AL1731; LG L1752S
És itt ez a [link], itt írják, hogy melyik monitorral van , vagy nincs gond, azok közül, amikből már készítettek projektort.
-
csapos2
addikt
válasz
geekthink #1040 üzenetére
A fenti dupla csati szerintem esélytelen, a lenti kisebb szalagkábelre van esélyed, de itthon nem igen fogsz kapni hozzá toldót. Külföldi fórumokon nagyon sokat van szó erről. Láttam is ilyet, de hogy hol lehet megrendelni gőzöm sincs. Nem volna rossz tudni hány ér megy a kábelben.
-
-
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1005 üzenetére
-
csapos2
addikt
válasz
mrkatona #996 üzenetére
Nem értek az optikához, így nem tudom mekkorának kellene lennie a számoknak, amikre kíváncsi vagy, de már kértem egy illetékes elvtársat, hogy ha tud, nézzen erre.
Nekem is írásvetítős fresnelem van, azt szedtem két darabra, a 220-as van a lámpa és a fresnel között, a 330-as van az LCD és a triplet között.
Mivel nem értek a számítgatáshoz, túlméreteztem a próbadobozt és addig tologattam a lencséket ide-oda, míg jó nem lett a kép. Aztán szépen lemérem a dobozt és a végleges majd ezek tükrében készül. -
csapos2
addikt
válasz
maxibacsi #991 üzenetére
Itthon csak szerencsével lehet rátalálni tripletre, leginkább használt áru boltokban. Vagy bolhapiacokon.
A kép: a szörny Rt.-s kép egész jó, bár tény, hogy maga a kép minősége is elég gyenge, így nem lehet megállapítani, hogy az életlen kép miatt homályos e a vetített kép, vagy valóban az. Persze első blikre ez nagyon jó, nekem sokkal szörnyűbb képek jöttek ki elsőre.
Úgyhogy így tovább.
-
csapos2
addikt
válasz
maxibacsi #989 üzenetére
A fényfolt - bár nem győzöm hagsúlyozni, nem vagyok nagytudású - szerintem a triplet hiányával magyarázható. Lesznek itt majd olyanok, akik el tudják magyarázni az okát pontosan. Nem volna rossz egy kép róla.
A 400W-os lámpát csak akkor erőltetném, ha a tv-d kontrasztja elég magas, máskülönben "elvilágítja" a képet. Egy próbát megér, ha nem nagy kiadás.
És egy kérés: Inkább linkeld a képeket, ha nem gond.
-
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #983 üzenetére
Pontosan, mi a problémád a monitoroddal?
-
csapos2
addikt
Dinamikus kontraszt.
Forrás: [link]
''Egy monitor kontrasztarányának megadása igen egyszerű módon történik: vegyük a panel maximális fényerejét (amit egy fehér ponton mérünk), ezt osszuk el egy fekete ponton mért fényerővel és máris megkapjuk a bűvös számot (tesztjeinkben a kalibrálás után is ezt szoktuk alkalmazni). Ebből könnyen kitalálható, hogy a gyártóknak két lehetőségük van a kontrasztarány növelésére: vagy a panel fényerejét növelik, vagy a panelt javítják, és így a fekete fényereje csökken. A napnál is világosabb, hogy sokkal egyszerűbb a fényerőt növelni (erősebb háttérvilágítás beszerzésével), mint a fekete fényerejét csökkenteni, de azt is tudni kell, hogy ettől valójában nem javul a képminőség. Ugyanakkor van egy pont, ahonnan már így is nehéz továbblépni. Ilyenkor mit tehet a gyártó? Előáll egy új megoldással, és ez a dinamikus kontraszt (az LG Digital Fine Contrastnak, azaz DFC-nek nevezi). Ez az új hangzatos funkció úgy működik, hogy a panel a képernyőn megjelenő színektől függően dinamikusan változtatgatja a fényerőt. Ha tehát mondjuk Doom 3-mal játszunk, amiben rengeteg a sötét jelenet, a monitor csökkenti a fényerőt, így kisebb lesz a fekete fényereje, vagyis voilà, magasabb a kontrasztarány. Amikor filmet nézünk, és az éppen nézett jelenetben sok a világos szín, a panel megnöveli a fényerőt, és voilà, máris megnőtt a kontrasztarány.'' -
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #949 üzenetére
No, akkor meg vagyok nyugodva, minden téren.
_ZuPa_: Valami előrelépés? -
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #947 üzenetére
Elhiszem neked. Nem néztelek tudatlannak, csak az ember óvatos. Egyébként ma megmértem az UV kisugárzást, semmi nem jön ki belőle.
Szóval elnézést, ha sértő lettem volna, és köszönöm a választ. -
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #945 üzenetére
Hmm....ez teljesen ellent mond annak, amit eddig hallottam a lámpámról.
El lettem bizonytalanodva...
Esetleg tudnál, valami leírás félét adni? -
csapos2
addikt
válasz
polszki26 #940 üzenetére
Igen, tisztában vagyok vele, van egy már működő rendszerem, csak vásárláskor figyelmetlen és hamari voltam, nem UV szűrős lámpát vettem. Ezt szeretném most orvosolni, és kíváncsi lennék, hogy lehet e csak lámpát cserélni, vagy az egész világítást kell.
Őrült Ödön: Köszönöm a választ.
És igen, lenne még kérdés. A lámpám az általad is említett HgMIF 400/ DH típusú, azt szeretném tudni, hogy milyen lámpát ajánlanál helyette, olyat, ami mindenben megegyezik vele, csak a búra UV szűrős rajta. -
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #936 üzenetére
Üdv itt minálunk!
Egy kérdés rögtön. Jó tudom, hogy a 400W-os lámpákhoz egyszerűen csak 400W-os lámpához való fojtótekercs kell, és ez minden ilyen teljesítményűhöz jó? Tehát, ha nekem van most egy 400W-os lámpám, a hozzá megfelelő fojtótekerccsel, akkor ezt a tekercset tudom használni, egy másik 400W-os lámpához is, függetlenül attól, hogy nem egy a gyártó? Vagy különbözhetnek másban is, ami szükségessé teszi minden lámpához az egyedi fojtótekercset?
Előre is köszönöm. -
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
Hogy mennyire? Azt meg nem mondom, mivel nincs a közelemben írásvetítő, de ahogy tudom a 15''-es is lelóg róla (bár ez nem biztos)
A képet sajnos nem lehet úgy állítgatni, mint egy CRT-nél. (Ez az én gondom is éppen) De, ha nvidia VGA-d van, abban van egy keystone funkció, ami lehetővé teszi a kép összehúzását, de mivel ez szoftveres, némi képminőség romláshoz vezet. -
csapos2
addikt
Igazából, már elég régen nem érdemes foglakozni vele. De a barkácsoló kedvű emberkék szeretik kipróbálni, mit tudnak.
Azért mielőtt megveszed bármelyiket is a linken szereplők közül, érdemes utána olvasni, mennyi a lámpa hozzá, mennyi élettartamot írnak, és mennyi garanciát vállalnak. Sok gyári projektornál az a gond, hogy ha megnézel rajta egy hosszabb filmet, kapcsolhatod ki, mert annyira felmelegszik, hogy az élettartama drasztikusan csökkenne. -
csapos2
addikt
Ha monitorban gondolkodsz, akkor gondolom nagy dobozt építesz. Akkor a világítás kb. 15-20K pénzbe lesz. Fresnel lencsét olyat választasz amilyet szeretnél pl. innen: [link], de az első hsz-ban vannak további online boltok, ahol tudsz rendelni cuccokat. [link]
Az, hogy mennyire nehéz beszerezni a kellékeket, csak a pénztárcádtól függ. Ha van zsé, akkor megrendeled, megjön és már építhetsz is, ha kevesebb van, akkor érdemesebb keresgélni használtárúboltokban, bazárosoknál, ez viszont idő és energia igényes. -
csapos2
addikt
válasz
CsizmaKo #871 üzenetére
Nem kételkedtem abban, hogy meg van a gép, csak mivel írtad, hogy a képek is készen vannak, azt nem értettem, miért nincs 2 perced azokat feltölteni a kíváncsi népnek.
A színek....hát az bizony sok fejtörést okozott nekem is. Rengeteg mindentől függ: milyen vga-d van, milyen driver van hozzá, a tft-hez van e, kell e telepíteni bármit, milyen izzód van.
A fehér fehérségéhez pedig fehér vászon kell. A szürke/ezüst vászon megtöri egy kicsit.
A többihez nagyon kellene a kép. -
csapos2
addikt
A következőt tudom még javasolni - én is ezt alkalmaztam - de gyorsan kell csinálni.
A kijelző legszélét, ott ahol van ragasztó maradék, kend be egy kis nitró hígígóval. Nézd meg, hogy mattítja e, vagy bármi kárt tesz e benne. Ha nem, akkor meg lehet próbálni más helyeken is. Miután bekented, várj egy kicsit, hogy hatni tudjon, a körmöddel kapard le a ragasztót, majd tiszta, száraz ronggyal töröld le. Én a polár fóláról így szedtem le a ragacsot.
Fontos, hogy ne álljon sokáig a nitró a poláron, mert kárt tehet benne. És mindig teljesen szárazra kell törölni. -
csapos2
addikt
Az a gond, hogy nekem az AG - amikor lejött - egy mozdulatból, egy részben jött le. Ha valami jobb minőségű képeket tudnál csinálni, akkor többet tudnék mondani, mert ebből, sajnos nem sokat látok. De, ha minden kötél szakad, akkor egy gilete pengével próbáld meg, úgy, hogy egy kicsit meghajtod, miközben vakarod a maradékot. Nagyon fontos, hogy a sarka ne érje, mert az képes és összekarcolja. És nagyon könnyedén kell csinálni. Én már izzadtam ilyennel nem keveset, mire a tönkretett polár fóliámat pótóltam.
Az ajánlott acetonos keverékkel, ne áztasd, mert olvastam olyan esetről, amikor egy darab beleszakadt és áztatni próbálták tovább, de ott, ahol már lejött az AG megmattult a polár fólia az acetonos keveréktől. Tehát, csak addig szabad ilyen keverékkel áztatni, amíg egyben van az AG és védi a polárt.
Szóval, szerintem a pengés megoldás és nagyon könnyű, biztos kéz a befutó, de a döntés a tied. Esetleg még egy kis vizes borogatást is megpróbálhatsz. -
csapos2
addikt
A monitoron ütközésig tekertem a kontrasztot, de a többit nem nagyon piszkáltam. Amíg nvidiás kártyám volt, kellett szoftveresen is hangolni a képet. Nemrég - pár napja - vagyok Ati VGA tulaj, most már az alap beállítások is jók. Majd azért még megnézem mit lehet kihozni belőle, de nekem, ha így marad akkor is jó lesz.
-
csapos2
addikt
A legegyszerűbb módszer, ha flexel és 1mm-es fémvágó lappal vágod. A szélén, ahol már nincsenek csíkok ott van ragasztva, azt a részt kell levágni róla.
De! Ha egyszer már szétvágtad, nincs visszaút.
Egy szó még a lámpáról: Ha 2000-ért kapsz 200 órát, akkor még mindig inkább 10000-ért veszek 10000 órát. Szerintem jobban megéri.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
válasz
CsizmaKo #777 üzenetére
Ja...igen, csak mint akkor most sem jön be nekem a képfeltöltés.
Festőnek festő vagyok ( eredetileg ) de szoba, így nem igazán tudom milyen festék lenne alkalmas. Viszont én nem bíznék egy olyan festett felületben, amit sűrűn feltekersz. Szerintem nem fogja sokáig bírni a festék és töredezni fog. Ha mindenképpen feltekerhetős vászon kell, akkor tudom javasolni a bélésselymet. Amikor még ebbe az irányba gondolkoztam, kipróbáltam. Olcsó és lehet olyan kicsit fényes, majdnem matt felületűt kapni, mint a gyári vásznak. Az ára meg röhejes, 200HUF volt métere a 150cm széles anyagnak. Szerintem egy próbát megér.
-
-
csapos2
addikt
Nvidiás VGA-knál, van a keystone funkció, azzal lehet összehúzni a képet, de ez minőségromlást eredményez - ezért egyelőre nem is játszom, és a filmeket sem így nézem. A lejátszó progi ablakát igazítom hozzá a vászonhoz. Egy fekete kép a hátterem, így nem zavaró a túllógás. Ami még zavar, az a lejátszó progi ablakának az állítókerete, az világít. Kerestem olyan progikat, amikben ezt a keretet el lehet tüntetni. Találtam is de mindegyiknek volt valami nyűgje. Maradt a kimaszkolás. Most tartok a szoba átalakításánál. Remélem végre jó lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AliExpress tapasztalatok
- Hardcore café
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen autót vegyek?
- Skoda topik (Favorit és visszafelé)
- További aktív témák...
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest