- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Külföldi SIM-ek itthon
- Vízálló ventilátort kaptak a K13 Turbók
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Telekeladás előtt állok, ami majd a későbbiekben meglesz még toldva egy telekvásárlással is.
A történet az, hogy 3 évvel ezelőtt vásároltam egy építési telket, illeték be is lett fizetve rá, nem épült rajta semmi sem.
Ezt a bizonyos telket szeretném eladni, de nagy valószínűséggel az eladás után (szinte rögtön) vennék egy másik építési telket.
A kérdésem az lenne, hogy milyen irányból kellen megközelíteni az eladási, vételi folyamatot, hogy anyagilag a legoptimálisabban jöjjek ki belőle?
Az új telekre szándékomban áll 4 éven belül építkezni, így az erre vonatkozó illetéket úgy tűnik "megtudom úszni"
Van-e esetleg vmilyen legális, használható kapu az eladási, illetve vételi folyamat között amivel tudok költséget csökkenteni?Köszi a választ.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van egy építési telkem amit 2019. év elején vásároltam azzal a szándékkal, hogy építeni fogok rá lakóházat 4 éven belül.
Sajnos úgy alakult, hogy ez nem fog bekövetkezni, így a vásárláskor felfüggesztett illetéket be is fizettem még tavaly.
A terv az, hogy ez az előbbi telek eladásra kerül, és egy másik településen vásárolnék egy másik telket.
Próbáltam utánanézni, hogy ebben az esetben milyen adók vonatkoznának rám, de nem sikerült mindent tisztáznom.
Az egyszerűség kedvéért legyen a 2019 -ben vett építési telek akkor általam kifizetett ára 5.000.000 Ft (illeték 200.000 Ft).
A kérdésem: ha veszek egy másik telket (vásárlás éve legyen 2021, ár: 8.000.000 Ft) miután eladtam az előzőt, akkor hogyan alakulnak az adózások eladóként és egyben vevőként?
A NAV oldalán (Más megnevezéssel nyilvántartott ingatlan értékesítése) próbáltam meg előrébb jutni, de itt csak a vételárnál drágábban eladott ingatlan összegétől függő SZJA -ról kaptam információt.Köszönöm a választ.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Ha egyéni vállalkozóként dolgoznék, akkor hogy alakul a lakáshitel felvétele egy alkalmazotthoz képest?
Gondolok itt most a jövedelem igazolására, illetve az eltérésekre ami miatt mondjuk nem kaphatnám meg ugyanazt a hitelt mint egy alkalmazott.Ki az aki volt már hasonló cipőben?
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Nem tudom, hogy mennyire off topik az alábbi dolog amiről kérdezni szeretnék, de mivel van átfedés a topik tartalmával kapcsolatban, ezért itt is felteszem a kérdéseimet, hátha tud majd vki válaszolni rá..
2019. januárjában vásároltam egy telket és kötelezettséget vállaltam arra, hogy ez a telek beépítésre fog kerülni 4 éven belül.
Az élet úgy alakult, hogy erre még sem fog sor kerülni én általam.
1. Milyen lehetőségekkel tudok élni ebben a helyzetben?
2. Mennyire visszavonható ez a beépítettségi vállalás? (Igazából ez a kulcs kérdésem.)
3. Illetéket, hogyan tudom befizetni a jelenlegi esetben? Nem akarom, hogy a NAV csesztessen emiatt. Mi történik, akkor ha 1-2-3 év elteltével fizetem be az illetéket?
4. Mi történik, ha letelik a 4 év és nem épül semmilyen ingatlan sem a telken?
5. Milyen feltételek mellett tudom eladni 4 éven belül és 4 éven túl? Mennyi illetéket kell ebben az esetben fizetnem?Köszönöm a segítséget.
-
pvt.peter
őstag
válasz
axioma #12767 üzenetére
Szombaton megvolt a találkozó az építésszel, ahol elég sok mindent átbeszéltünk.
Úgy döntöttünk, hogy ameddig 100% -ig biztos infó nincs a közművesítéssel kapcsolatban, addig jegeljük a tervrajzot, bár így is kaptunk egy csomó ötletet, hogy mit hova lehetne rakni (sunyiba azért mi is tervezgetünk).
Mivel nálunk a CSOK, illetve ez a babaváró hitel nem játszik, csak az 5m Ft -os ÁFA visszatérítés, aminek a kérvényét ez év végéig kell leadni, így egy költségvetést készítünk, hogy nagyjából mi mennyibe kerülne.
Ha úgy alakul, hogy biztos lesz a közművesítés akkor ezt időben leadjuk, hogy a későbbiekben visszatudjuk kapni az áfát.
(Jövő évre azért már szóltunk kőművesnek, ácsnak, hogy tervezzenek be minket is a naptárjukba, nehogy lemaradjunk.)
Addig is utána járunk a bankoknál a hiteleknek, a költségvetésnek, illetve ennek az áfa visszatérítéses dolognak. -
pvt.peter
őstag
válasz
concret_hp #12765 üzenetére
Ezek a telkek már megvételre kerültek. Lakóparkot/házakat akarnak felépíteni rá.
Ugyanúgy meg kell csinálni az utcát, ha azon az oldalon csak 1 házat akar megépíteni vagy az összeset azon az oldalon. Az már nagyobb szívás, ha azt mondja, hogy azon az oldalon egyelőre nem építkezik.Bár konkrét tudomásom van róla, helyrajzi számra lebontva, hogy mi az amit szándékában áll megcsinálni (elméletileg).
Persze mindig ott a DE,
de ne legyen -
pvt.peter
őstag
válasz
concret_hp #12763 üzenetére
Itt muszáj lesz megcsinálnia ennek az adott cégnek, mert máskülönben ő sem fog tudni építkezni.
A történet annyi, hogy felvásárolt vagy 3 tucat telket, hogy házat építsen rá.
Ahhoz hogy elkezdhessen építkezni, meg kell csinálnia a szintén az ő tulajdonában levő magánutat, illetve előtte a csatornázást, gázt stb.
Elméletileg sínen lesz minden. -
pvt.peter
őstag
válasz
amargo #12758 üzenetére
"Akkor arra készüljetek, hogy a közmű egy vagyon."
Valamennyi kedvezmény erre is jár, bár ennek még nem olvastam utána minden részletében.
Propaganda azt sulykolja, hogy "ingyenessé válnak a közműbekötések", de azért ez eléggé erős túlzás.Napelemben gondolkozok, ÉK -i tájolású lenne majd a ház.
Nagyjából megvan, hogy mit hova szeretnénk, remélem az építész is egyetért majd vele.
-
pvt.peter
őstag
Mi is eléggé félve vágtunk bele.
Mivel van közvetlen kontaktom magával a céggel aki ezt fogja elvégezni, illetve a földhivatallal is, így utána tudtam járni, hogy miből mi igaz. Eddig úgy tűnik nincs gáz, és jövőre tényleg lesz minden ami szükséges az építkezés megkezdéséhez.
Köszi az jó kívánságot -
pvt.peter
őstag
Koszi a valaszt.
Igen, erre en is gondoltam de egyelore ez az info hianyzik ugyanis jelenleg a telek gyakorlatilag szantofold (meg)
Jovo nyarra tervezik letrehozni az utcat illetve kozmuvesiteni.
Mindenesetre a konyha es a furdo, egymas mellett lesznek, illetve kozel az utcahoz, hogy ne kelljen sok mindenen keresztul vezetni a vizet. -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Remélem nem annyira OFF a hozzászólásom, némi tanácsot szeretnék kérni.
Holnap megyek építészhez, hogy már egy meglévő telekre összerakjunk egy tetőteres családi házat.
Nagyjából megvan, hogy milyen helyiségeket szeretnénk, hova, mekkora méretben. Telek pontos mérete, koordinátája megvan.
A kérdésem: mi az amivel kellene még készülnöm vagy utánajárnom?Köszönöm a választ.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Szeretnék néhány dolgot tisztázni ingatlan illeték kedvezménnyel kapcsolatban.
35 év alatti vagyok és szeretnék venni egy telket amelynek ára nem éri el a 15mFt -ot, illetve ez az első telek/ingatlan amit megveszek.
Ha jól értem, nem kel majd befizetnem az illetéket 4 év múlva sem, ha 4 éven belül megkezdődik a házépítés a telken, ugye?Köszönöm a választ.
-
pvt.peter
őstag
Koszonom a valaszt es neked is axioma.
Jaja az vilagos, hogy a "kivett" jelentese muveles alol kivont terulet.
A kerdeses teleknek amit csak arrol az utrol lehet megkozeliteni, nincs bejegyzett szolgalmi joga erre az utra.@axioma: a telek megnevezese konkretan: kivett beepitetlen terulet.
Onkormanyzathoz fogok bemenni megerdeklodni, hogy mi a helyzet jelen esetben a kozmuvek bekotesevel kapcsolatban.
Tudsz egy linket adni az indexes forumhoz? -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Azt szeretnem megkerdezni, hogy ha van egy "kivett ut" besorolasu telek/foldresz amit teljesen megvasarolt egy ceg es a kesobbiekben csak errol az utrol kozelitheto meg egy bizonyos telek akkor a telek szempontjabol hasznalhato-e ez az ut es milyen ertelemben?
Koszonom a valaszt.
-
pvt.peter
őstag
válasz
axioma #11261 üzenetére
Először is köszönöm a választ.
Igen, belterületi már, nem nyeles telek.
Egész konkrétan erről lenne szó:
- pirossal és narancssárgával jelöltem az újonnan kialakított részeket
- ezen belül narancssárgával húztam át a leendő utakat
- zöld pöttyel jelöltem a kiszemelt telket ami talán megvételre fog kerülni
- helyrajzi számokat töröltem rólaLátható, hogy a zöld pöttyös telek baloldalán levő 3 telek közművesített illetve beépített (meg maga az az utca is).
Viszont az újonnan kialakított utca teljesen üres még, gyakorlatilag szántó. -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Talán kicsit OFF téma, de adott az alábbi eset:
Volt egy nagy szántóterület amely fel lett parcellázva több területre, egy útra és egy saját használatú útra.
Ebből adódóan semmilyen mértékben nincsenek még közművesítve a fentebb említett területek.
Utána érdeklődtem önkormányzatnál, hogy mi a menete a közművesítés folyamatának, amire azt a tájékoztatást adták, hogy kérvényt kell benyújtani ami majd elbírálásra kerül.
A kérdésem az lenne, hogy van-e vmilyen törvény, jogszabály ami kimondja azt, hogy utca, út közművesítése esetén ki állja a költségeket és mekkora mértékben? Vagy ennek az eldöntése teljes mértékben a helyi önkormányzaton múlik? -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Nem rég csöppentem bele a ház építés témába és elég sok nyitott kérdésem van.
Nem teljesen világos számomra, hogy hogyan kell értelmezni az új építésű házak / lakások 5%, illetve 27% -os ÁFA körüli kavarását.
Ez csak akkor releváns ha már van egy kész ingatlan és vki megveszi?Ha veszek egy telket és építtetek rá egy házat akkor ebben az esetben ez melyik kategóriába fog esni?
Ugye nem készen veszem a házat, ezért is kérdezem ezt.Köszi a választ.
-
pvt.peter
őstag
Köszönöm a választ .tnm.
Eléggé macerás akkor az az ingatlan ami nem belterületen van.
Tisztában kell lenni, akkor a helyi rendeletekkel is, stb.Az egész ott kezdődött, hogy családi házat vennék év vége felé Pest megyében a budai oldalon, nem beleszámítva Budapestet. Egész jókat lehet találni 25mFt alatt.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Év vége felé szeretnék házat venni Budapest mellett és így a hirdetéseket böngészve találtam egy ilyen mondatot "elrejtve" egy hirdetésben:
"Az ingatlan zártkert alól kivonására a határozat megvan."
Akkor ez most belterület vagy külterület?
Véleményem szerint az előbbi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Samsung Galaxy S22 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest