- Nem nyílnak a Foldok?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Egy óra, két rendszer
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
válasz
acsati #24548 üzenetére
nem veletlen szol ugy a tv ahogy, szerencsere ha kozel s tavol nincs ingatlantulajdon vagy annak vasarlasa [es felteszem nyugdijasotthonba se most vonulsz], akkor csalni se lehet, kell egy lekerdezheto hrsz a felhasznalo neven a felujitas mint celhoz
mondd fel alltam nelkul, 60 nap mulva 16%-ra berakhatod pmapba -
Csabroncka
addikt
válasz
acsati #18410 üzenetére
A 4 éves (legrövidebb köthető) konstrukciókra volt a legnagyobb "hozam", mert az álltámot csak az éves befizetésre kaptad. Olyan pici a bent lévő összegre a kamat, hogy amikor 4-5 milliód van bent már, akkor is csak pár ezer/év + a befizetésedre az adójóváírás.
Egyébként roppant rossz ötletnek tartottam/tom a beszántását, azt hozzá téve, hogy érdemben érdemes lett volna megregulázni és átalakítani a rendszert, hogy ez a kamat dolog valami érezhető dolog legyen. De mégsem egy ingyen pénz volt, hanem megtakarításra ösztönzött. Azon pedig mindig jót röhögök, amikor az okos a parlamentben felkiáltott, hogy a sok gazdag ebből épített medencét
-
Sztenly
tag
válasz
acsati #18389 üzenetére
A vétel kontra oldalát még egy gyors számítással támasztanám alá.
Ha a leglazább bank mondjuk 30% önerő mellett ad neked hitelt (vagyis 70%-át ők állják az ingatlanodnak) akkor 4M meg az LTP mínusz fél milla tartalék az olyan 4.7M na akkor legyen ez a 30%, ugye akkor a max kifizethető ingatlan 15.6M, de akkor nagyon ki van centizve minden.
Én hót ziher h nem lépnék ebbe az irányba ha csak 15M-ért nincs olyan amibe belépéskör nem kap el a gyomorgörcs. -
Brandynew
őstag
válasz
acsati #18389 üzenetére
Én teljesen megértelek, és egy percig sem gondolkodnék tovább, amint megvan az LTP 4 éve, lépnék. Szerencsére már megléptem évekkel ezelőtt, és nincs mit bánni rajta, az ingatlan befektetés, nem pazarlás. Meglátod, a saját lakás a párkapcsolathoz is hozzásegít, a 3. X után már kell
-
Ijk
nagyúr
válasz
acsati #18389 üzenetére
A probléma hogy havi 230 nagyon csonka önálló élethez, még ha van saját ingatlanod akkor is. Rezsi nélküli lakhatásra a helyedben max 60-at költenék, ez azt jelenti hogy szobát kapsz, talán egy garzont albérletre. De minél kevesebb annál jobb, nincsenek ismerőseid akikkel közösen tudnátok bérelni? Hogy legalább saját szobád legyen.
Vásárlás meg nem hiszem hogy megéri ilyen törlesztővel, az illetéken és a felszerelésén több évnyi albérleti díjat buksz, és nem ott fogod leélni az életed. -
Brandynew
őstag
válasz
acsati #18380 üzenetére
Min. 30% önerővel számolj.
A LTP-t, ahogy én is, és más is írtuk, törd fel nyugodtan, 4 évnél tovább nem éri meg megtartani, az is legyen az önerőd része.
Az önerő az a pénz, amit készpénzben vagy átutalással odaadsz az Eladónak, az ügyvéded pedig igazolást állít ki arról, hogy az önerőt megfizetted. Ezt az igazolást kell bemutatnod a banknak a hitelfelvételhez.
Egyébként sokkal egyszerűbb a folyamat, mint amilyennek tűnik. Be kell menned egy bankba, elmondod mit akarsz és kijelölnek neked egy hitelügyintézőt, akivel e-mailen, telefonon és személyesen tartod a kapcsolatot, végigvezet a teljes folyamaton, bármikor kérdezhetsz tőle. Kell mellé egy ügyvéd is, vele fogtok több alkalommal leülni az Eladóval együtt, ő lesz a másik segéded, mindent el fog mondani, hogy mit, mikor, hogyan csinálj. Olyat keress, aki 0,5%-os díjért dolgozik.
-
válasz
acsati #18380 üzenetére
Én anno kiszámolót az elejétől a végéig átolvastam(kommentek is nagyon hasznosak) amikor 2016 ban ezt elkezdtem . Ezekiell linkelt már egy jót emellett 4 pénzügyi yt videóst nézek rendszeresen. Opciógurut több tananyagát elolvastam meghallgattam.
Bankmonitor tájékoztató anyagai. Osztalékból szabadon könyv
A könyveket még majd össze gyűjtöm miket olvastam a témában.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. -
Ezekiell
veterán
válasz
acsati #18380 üzenetére
Én kezdeném itt, ez egy elég jó alapot fog neked adni: Kiszámoló Akadémia youtube
-
goccer
aktív tag
válasz
acsati #18380 üzenetére
Vehetsz fel több hitelt az önerőd "kárára", de olyat nem tudsz, hogy a lakáshitel maradékából bebútorozod a lakást, mert az a pénz csak a vételárba mehet bele. Nem is neked utal a bank, hanem az eladónak. Az önerő arányának csökkenésével meg az a baj, hogy nem tudsz egy bizonyos szint alá menni, mert a bank nem fog hitelt adni. A "bizonyos szint" nem tudom pontosan mi ma a gyakorlatban, de én olyan 30-40%-ra saccolom.
-
Sztenly
tag
válasz
acsati #18352 üzenetére
Én egy másik álláspontot javasolnék megfontolásra. Mindenki akar menni és külön lenni, de ha csak nincs vmi extra zavaró körülmény akkor megéri otthon maradni még. A pro és kontra oldalát ennek rád bíznám.
De amit egyik Fórumtárs sem írt, hogy nagyon nem mindegy h egyedül akarod ezt kivitelezni vagy a pároddal pl. Amíg nem volt párom nemigazán érdekelt ha gáz is otthon lenni meg ciki a 30-as korosztály szerint (T. a kívételnek)
Valszeg kb ma is otthon lennék ha nem vagyok nyaggatva. Nade itt két fizetés és/vagy szándék jelenik meg. A többiek elmondták az érveket mindkét oldal mellett. Azt lásd h nincs végtelen növekedés tehát nem aspirálnék arra h a 14'-20'as roham újra megismétlődik mostanában. De az albi árak sem fognak tovább lényegesen esni, mert a vakcinázgatás után szép lassan visszatendál sztem legalább az eredeti szintre.
Azt is érdemes fontolóra venni h rengeteg plusz kiadást fogsz felvállalni bármelyiket is választanád. Kell plusz bútor, meg egy fix rezsi és mellé a hitel vagy bérleti díj. Nagyon gyorsan a 4M végéhez lehet érni.
Másik ha a család nagyon nem támogatja az albit akkor akár ők akár mástól kérj 0%-os öröklejáratú kölcsönt.Máris könnyebb lesz a választás. Ezután csak a minimum hitelt vedd fel azt is rövidebb lejárattal, h ne kelljen sok kamatot fizetned.
Én várnék még jövőre sem vagy elkésve. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
acsati #18352 üzenetére
Egy annuitásos hitelkalkulátort nézz meg ha lakáshitel mellett döntesz. Érdemes eljátszadozni a különböző lehetőségekkel, pl mi van ha a kiválasztott kamatperiódus után hirtelen megemelkedne a kamat, vagy hogyan befolyásolná az előtörlesztés a törlesztődet?
https://hitel.csuzdi.hu/ -
axioma
Topikgazda
válasz
acsati #18352 üzenetére
Ha vasarlas (abban nem akarok semmit mondani hogy lakas vagy albi ,nagyon-nagyon elethelyzet-fuggo):
Funda mint mar Brandynew megirta: hiaba 10 eves, a legjobb ar/ertek ara'nya 4 ev utan van (10 ev utan az alltammal egyutt is jo ha megvan az 5% eves hozam, nudli), kerdes 2017-ben melyik honapban indult (lett befizetve a nyitasi dij + elso teljes megtakaritas). Megjegyezem, naluk ha ehhez kered a konstrukcio 4 evre roviditett valtozatanak a lakaskolcsonet (most ha midnen igaz 2M hitelosszegig) nem terhelnek jelzaloggal, bar havi dijban az akkor 30e korul lesz pluszban de hamar lejar (5-6 ev). Emelle kell a masik hitel de akkor oda ez a kolcson is oneronek latszik (ugy kb. 3M plusz a 4-ed melle). Ez azert nem art, hogy jobban nezzen ki a hiteligenylesen a hitelara'ny (felteszem csak a vasarlandot terhelne'd). 411-81-81 megmondja konkretan a lehetosegeket. Funda ettol me'g kell szerepeljen a szerzodesben!
Masreszt igen, hosszura kell felvenni a hitelt (biztonsag arra az esetre ha kiesne vagy masra muszaj a jovedelem), lehetoleg fogyasztobarat valtozatot, es szorgalmasan elotorleszteni. Kiveve, aki nem tud meglevo penzt nem elkolteni, de ha mar van 4M-d akkro gyanitom nem oda tartozol.
[Amugy akit en ismerek ujonnan most lepne be a lakastulajok koze, azt is nezi a lakasoknal, hogy szukseg eseten hasznalhato-e arra hogy az egyik szobat valakinek kiadja (mennyire szeparalt es mennyire olyan helyen van). Persze ez most covid utani idore erosen lutri azert megtippelni.] -
Brandynew
őstag
válasz
acsati #18352 üzenetére
Szia,
Én a következőt lépném:
Amikor idén letelik a 4 év az LTP befizetésre, megszüntetném a szerződést és felvenném a kb. 1 260 000 Ft-ot (mínusz a Fundamenta büntetőköltsége, kb. 20 ezer Ft). Nem hagynám meg 2028-ig, egyrészt azért, mert neked még hiába jár az évi 72 ezer Ft állami támogatás, a jelenlegi kamatkörnyezetben szvsz jobban megéri lépni és megvenni a lakást.
Így lesz 5 millió Ft önerőd + némi apró a járulékos költségekre.
14 millió Ft Fogyasztóbarát Lakáshitelt vennék fel az ERSTE-nél, 30 éves futamidőre, mivel alacsony, 3,89% a kamat (ha közalkalmazott vagy, akkor 3,79%), és amit a havi törlesztőn nyersz, jobban megéri MÁP+-ba betenned (https://allampapirkalkulator.hu), és majd elő/végtörlesztened, mintha alacsony futamidőt és mellé magas törlesztőrészletet vállalnál. A kamatperiódus 10 év legyen.
A törlesztőd havi 65 ezer Ft lesz.
Ne félj a lakáshiteltől, a mediánnál jobban keresel, és a lakást bármikor el tudod adni, ha nagy lenne a baj. Amit a lakásba fizetsz, az megmarad, a lakás befektetés. Az albérlet jelenleg kidobott pénz, évente 1 millió Ft-ot égetnél el.
Sokat ne várj, ennél alacsonyabb nem lesz a kamat, magasabb viszont előbb-utóbb lesz.
Szólj, ha kell még segítség.
-
_ATi_1
senior tag
válasz
acsati #18228 üzenetére
Szia,
Hasonló cipőben járok én is, a kiszemelt ingatlanjaim zártkerti, illetve külterületen lévő ingatlanok. Még javában benne vagyok, ezért csak néhány részinformációt tudok megosztani.
Bár néhány banknál a zártkert, vagy külterület kizáró okok lehetnek, de sok banknál lehet felvenni rá lakáshitelt. Sokkal inkább fontosabb a lakóingatlan besorolása a tulajdoni lapon, illetve még ennél is fontosabb, hogy a térképmásolaton a valóságnak megfelelően legyenek feltüntetve a telken található felépmények. Illetve sok esetben a megszokottnál nagyobb minimális önerőt követel meg a bank.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lèpj be a jövőbe! Kamatmentes rèszletre is!
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest