- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- VoLTE/VoWiFi
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic V2 - origami
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
válasz
Kephamos #10730 üzenetére
Mit akarsz írni nekik?
Tájékoztatást tudsz kérni telefonon is. Az illetékkiszabáshoz kellett kapnod egy konkrét ügyintézőt és telefonszám melléket, akit fel tudsz hívni saját ügyedben.
Utána a kérelmet / formanyomtatványt írásban beadnám, ajánlott levéllel, ha máshogy nem megy.
Egyébként az ügyvédednek illett volna elmondania, hogy már az egész adásvételi procedúra lebonyolításakor kérni kellett volna jó előre az illeték részletfizetési lehetőséget. És már eleve úgy jött volna a kiszabás.
Nekem az ügyvédem intézte. Talán már az adásvételi szerződést úgy írta meg. Nem emlékszem.A NAV akkor is bénázott, mert egyszerűen nem akarták kiszabni az illetéket fél-egy évvel később sem, mert szabin volt a kolléga, aztán lebetegedett és bekerült a fiók aljába az ügyem. Kérnem kellett, hogy állapítsák már meg az illetéket
-
Csabroncka
addikt
válasz
Kephamos #10673 üzenetére
Nem és ettől már 3 éve amikor vettem a lakást kivert az ideg, hogy mindenhol mást írnak!
A 15 millás határ úgy értendő (használt lakás), ha 15.000.001 Ft-ba kerül az ingatlan, akkor 4%-al adózol a teljes összegből, ha 15.000.000 Ft akkor már csak 2%-al, ha vonatkoznak rád az ehhez szükséges feltételek.
1 éves részletekben történő fizetési lehetőséget méltányosság nélkül kérhetsz (meg is adják), ha faragni akarsz belőle akkor a számok diktálnak, most mondom neked,hogyha ilyen házat meg tudtál venni, akkor az egy főre jutó jövedelmed a vonal felett van, tehát semmi esélyed!
Én esetben amit kaptunk használt lakásra (3éve) CSOK-ot, azt egy az egyben vissza is fizettük a NAV-nak
erről ennyit
(de nem panaszkodom, mert ha ez sincs akkor még azt is pluszban kell előteremteni)
-
-
_adaml21_
őstag
-
Lortech
addikt
válasz
Kephamos #10320 üzenetére
//Nem vagyok jogász
Mindenképpen fogadj saját ügyvédet és vegyétek át, hogy mi a foglaló és előleg, előszerződés és adásvételi között a jogi különbség. Elég zavaros, hogy előleget + elővásárláshoz + összeget kér az eladó tőled, főleg, ha egyidőben (?) teszi. A foglaló csak akkor foglaló, ha már a tényleges adásvételi szerződéshez van kötve, akkor meg már megkérdőjelezhető az előszerződés létjogosultsága. Az ügyvéded valószínűleg nem fog előszerződést és előleg átadást javasolni, hacsak a körülmények nem követelik meg (pl. eladó még nem tulajdonosa az ingatlannak). Ilyen összeget előszerződés előlegeként én biztosan nem adnék át. Letétbe max, komoly biztosítékokkal. Miért kér ekkora összeget? Lehet, hogy szüksége van rá, ha balul sül el, nem biztos, hogy egyhamar viszontlátod.Tulajdoni lap lekérés:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/foldhiv_nyilvantart.html
Úgy rémlik, csak az első oldal ingyenes. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
"A különböző összehasonlító oldalak szerint Unicredit volna a legolcsóbb, azonban OTP-s vagyok"
A költségeket nézd (hitel, számla).
Mi anno BB-nál voltunk, de máshol volt jobb lakáshitel. Végül talán 1 év dupla számlahasználat után, az egyszerűség és a költséghatékonyság miatt megszabadultunk a BB-s számlától. -
válasz
MINDENKÉPPEN SAJÁT ÜGYVÉD, mégcsak ne is ő ajánlja! (A vettél egy bontandó szart történetek kezdődnek utólag azzal, hogy az eladó hozta az ügyvédet...)
A tulajdoni lapot is Te kéred le, nem ő mutassa. (Ha nagyon nem találod az ügyfélkapun, akkor besétálsz a földhivatalba és kérsz egy ingyenes betekintést.)Másrészt ez nem elővásárlási szerződés, hanem adás-vételi előszerződés. (Az elővásárlás az egészen más, az pl. osztatlan közös tulajdonnál jönne elő, ha egy másik résztulajdonos is meg akarná venni.)
10% foglaló azt mondják, hogy reális. Viszont a foglaló az már gyakorlatilag egy előszerződés, nincs értelme még egy előszerződést kötni. Nyilván a foglalónál érdemes minél több dolgot lekötni, ami neked (illetve, ami neki fontos):
- helyrajzi szám, cím
- vételár
- adásvétel legvégső határideje, átadás-átvétel legvégső határideje)
- az ingatlan átadáskori állapota*
Az előszerdődéshez nem kell ügyvéd (de semmiképp se az ő ügyvédje hozza azt) én pl. magamnak állítottam össze. (Nem vagyok jogász, másik oldalon volt egy ingyen tanácsokat adó jogász, aki próbálkozott ezzel-azzal, de ezeket visszavertem. Persze az, hogy nálam sikeres volt az adásvétel az alapvetően azért volt, mert senki nem akart becsapni senkit....)
*Pl, hogy ne egy beázott/penészes sz@rt adjanak majd át 2 hónap múlva, mire lezajlik az egész.
Nagyon fontos, hogyha valamelyik fél a foglaló fizetése után eláll, akkor nem csak a foglalót bukja (a foglaló szabályai szerint), de egyéb kártérítési kötelezettsége is lehet. Szóval akkor fizess foglalót, ha már biztos, hogy meg akarod venni azt és úgy, ahogy látod és biztosan előteremted a pénzed (beszélj mindenképp a kiszemelt bankkal, annak is egy nagyobb fiókjával.)
A rendes szerződésben pedig rögzíthetitek, hogy a következő részlet az 7,5 milla lesz, majd az utolsó részlet a banki hitel. (Ekkor már tényleg tudnod kell melyik bank, mert minden bank beleíratja magát az adásvételibe.)
Utoljára egy általános jó tanács:
Valószínűleg életedben még párszor fogsz ilyen nagyságrendű kérdésekben dönteni a vagyonod tekintetében. Gondolj bele, hogy mennyi idő alatt választasz magadnak cipőt/telefont/autót és hogy azok mennyibe kerülnek. Na ehhez viszonyíts, hogy mennyire alaposan kell ezt a témát körbejárnod. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Kephamos #10309 üzenetére
ha jól tudom (néhány) banknál van hitelképességi előminősítés (nem biztos, hogy ez a neve). megmondják, hogy mekkora összegre vagy hitelképes. (de gondolom nem kötelező érvényű ajánlatot adnak). és talán a hitel felvételi folyamat is egyszerűsödik egy kicsit. de utána kell kérdezni.
én mondjuk először a hitel után néztem volna, hogy ha meg van a lakás, akkor ne a hitellel keljen kapkodni.
-
Stanlee
őstag
válasz
Kephamos #10309 üzenetére
Foldhivatalbol tulajdni lapot lekerni, energiatanusitvany (?) a kozos kepviselettel beszelni, hogy milyen tartozasok vannak a lakason, ill. hogy ha nem ott lako vegzi ezt a munkat, megerdeklodni, hogy milyen bovitesek lesznek majd, mire gyujt a lakokozosseg, milyen modernizalasok voltak az elmult evekben, milyen problemak vannak a hazban? Az elado nem fogja neked elmondani, hogy a folotted lako hajnal 2-kor beindit valami hangos gepet, vagy beazik a teto, a csatornabol visszajon a trutymo, neked kell a lepcsohazat takaritani, telen havat soprogetni, stb.
Nem foglalozunk rogton, csak ha a fenti dolgok ellenorizve. Hitelbiralat amugy se 1 nap.
-
attiati
veterán
válasz
Kephamos #7488 üzenetére
leginkább az a kérdés, hogy hol van annak minősítve?
földhivatalnál?
társasháznál?
eredetileg is iroda volt vagy lakás lett átminősítve?
irodaként funkcionál, de egyébként teljesen lakásszerű?
fürdő, konyha van ettől függetlenül?Azt érteném, ha földszinti és üzlethelyiségről van szó.
Vagy ha az egész épület iroda besorolást kap, mert lakóházat nem engednek építeni a telekre. -
attiati
veterán
válasz
Kephamos #7442 üzenetére
első körben keresel egy jó ügyvédet és egy számodra minden szempontból megfelelő bankot és hitelterméket, függetlenül bármilyen lakástól
(minél több óhajod van, annál több bonyodalom jöhet)
hitelezés menetét pedig megtalálod a bankok honlapján is leírva
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Kephamos #7438 üzenetére
Nagyon függ, attól is, hogy milyen ügyintézőt fogsz ki, mennyi melója van éppen, a kollégái, akik besegítenek neki, nyári szabin vannak-e, és amiatt áll-e a folyamat stb. Nekem kb. mindent azonnal megcsináltak, 20 nap sem telt el az igénylés és a folyósítás között. Ehhez az is kellett, hogy minden papírt azonnal bemutassak, amikor szükség volt rá.
-
attiati
veterán
válasz
Kephamos #7433 üzenetére
hát én előtte utánajárnék, hogy a fűtés és a be nem fejezett dolgok kiépítése a teljes épületben mennyibe kerül egy lakásra levetítve.
És gondolom abba az összes lakónak bele kell egyezni. Hogy lehet, hogy erre nem volt igény 8-10 év alatt sem? Honnan lehet az összes lakó beleegyezését megszerezni? Elég, ha közülük pár bajba került, vagy külföldön van évek óta.
Ráadásul hogy alakult meg így a társasház, ha nincs használatbavételi engedély?
Nincs is társasház? Közös képviselő?Mennyivel van piaci ár alatt %-ban?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Leszámol a saját Linux disztribúciójával az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hobby elektronika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi belépő szinten
- Rendszergazda topic
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- EAFC 26
- Jogász topic
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- A tökéletes hűtés éjjel-nappal: ARCTIC FREEZER 8A! Most csak 7.500 Ft!
- DELL PowerEdge R640 1U rack - 1xGold 6226 (12c/24t, 2.7/3.7GHz), 128GB RAM, 4x1G RJ45, HBA330, áfás
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- Samsung Galaxy A16 12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest